182 години безсмъртие

18 Юли 2019 | 09:19 | 0
182 години безсмъртие
Снимка: Министерство на културата

На 18 юли се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде малък на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.
Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.
Предаден е през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.
По повод годишната в цялата страна се организират редица събития и инициативи. По традиция резидентът Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в тържествената програма.

Агенция "Фокус"
Даниела Костова, Община Асеновград: Васил Левски е във всеки един от нас и затова е безсмъртен

Васил Левски е във всеки един от нас и затова е безсмъртен. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград. Тя каза още, че и до ден днешен никой не знае къде точно са положени костите на Апостола. „Може би историята действително е искала да бъде така, защото Левски остава в нашето съзнание. Не е необходим гроб, не са необходими кости, за да изразим почитта си към него“, посочи Костова. Тя каза още, че Асеновград има традицията да се покланя пред паметта на Апостола както на датата на негово рождение, така и на годишнината от неговата смърт. „През февруари се провежда един традиционен поход, който води началото си от 1934 година. Походът е до манастира „Св. Петка Мулдавска“, където народното поверие гласи, че има скривалище на Васил Левски. Нашите историци упорито твърдят, че това надали е така, но въпреки това народът ни продължава да вярва толкова много години, че частица от духа на Апостола е останала там“, коментира Костова.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Смолян: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в двора на ППМГ ще бъде отбелязана 182-рата годишнина от рождението на Апостола

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в двора на ППМГ в Смолян ще бъде отбелязана 182-годишнината от рождението на Апостола. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Таня Марева – председател на Общински комитет „Васил Левски“ – Смолян. Събитието започва в 10.00 часа и се организира от Община Смолян, Комитета и ППМГ „Васил Левски“. В честването ще се включат и децата от детската градина в квартал „Райково", които ще получат подарък Възрожденска енциклопедия за Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. От 2007 г. Общински комитет „Васил Левски“ – Смолян всяка година организира тържествено отбелязване на годишнината от рождението на Апостола на свободата в двора на математическата гимназия в Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Община Пещера организира празнична програма за честване на 182 години от рождението на Апостола на свободата

Общински комитет „Васил Левски” и Община Пещера организират честване по повод 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Пещера. Жителите и гостите на града са поканени се включат в поклонението в 11.00 часа пред паметника на Левски. Паметникът в Пещера бе монтиран в дена на 180-ата годишнина от рождението на Дякона.
Бюстът на Апостола е поставен върху постамент, с едната си ръка той се кълне върху Библията и револвера, а с другата, поставена до сърцето и демонстрира вярност към Отечеството. Идеята за паметника е на Общински комитет „Васил Левски“ – Пещера, като имитира сцената, в която Апостола се заклева пред Комитета. Той е изработен от бронз, а постаментът му е от риолит. Цялостната визия на паметника наподобавя кръст. Оказа се, че такъв вид паметник на Левски в България няма и се приема от специалистите като много добра идея. Паметникът е поставен на алеята пред Районния съд на Пещера, в пешеходната зона на града върху зелена площ.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: С инициативата „Урок по родолюбие“ в Панагюрище започват събитията за отбелязване на 182 години от рождението на Васил Левски

В Панагюрище се отбелязват 182 години от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Костуркова от Общината. „Програмата започва в 10.00 часа в Исторически музей – Панагюрище и в Духовниковата къща – пазеща спомена за Левски, ще се проведе „Урок по родолюбие“ с децата от Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и участниците в Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“. От 11.00 часа в църква „Свето Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида. В 11.30 часа пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, клуб „Млад възрожденец“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище с ръководител Иванка Тодева ще представят литературна програма „Жив си в нас, Апостоле“ и ще бъдат поднесени венци и цветя. През целия ден ученици от клуб „Млад възрожденец“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище ще раздават специално изработени разделите за книги с мисли на Васил Левски“, допълни Костуркова.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата

По повод 182 години от рождението на Васил Левски Община Пазарджик и Общински комитет „Васил Левски” организират поднасяне на цветя пред паметника на Апостола на свободата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Общината. Церемонията ще се състои в 10.00 часа на площад „Васил Левски”.

Агенция "Фокус"
Валери Симеонов, НФСБ: Светият синод писмено отказа да канонизира Левски, независимо от това в сърцата ни най-големият светец е той

Светият синод писмено отказа да канонизира Левски за светец, независимо от това в сърцата на всеки от нас най-големият светец е той. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в декларация от името на група по повод 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да преклоним глава пред делото на Васил Левски, който извърши революционна промяна в мисленето на хората в 19 век“, каза още Симеонов. По думите му върху основата, създадена от Левски е проведено Априлското въстание, довело до Руско-турската освободителна война. „Благодарение на този велик българин всички ние имаме невероятното щастие да се наричаме българи и да говорим на български език. За съжаление тази година, Светият синод писмено отказа да канонизира най-великия българин за светец. Независимо от това мисля, че в сърцата на всеки един от нас най-големият светец е Васил Левски. Поклон пред паметта му“, каза още лидерът на НФСБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Венци и цветя ще бъдат поднесени пред бюст-паметника на Васил Левски в Дупница по повод 182 години от рождението на Апостола на свободата

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред бюст-паметника на Васил Левски в Дупница по повод 182 години от рождението на Апостола на свободата. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Тържествената програма, посветена на 182-рата годишнина от рождението на Апостола, ще започне от 10.00 часа пред паметника на Дякона. Община Дупница кани всички жители и гости на града да отбележат заедно датата на рождението на Васил Левски.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Общината организира празнична програма за отбелязване на 182-годишнината от рождението на Васил Левски

Общината организира празнична програма за отбелязване на 182-годишнината от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. По думите ѝ от 11.00 часа ще се състои тържественото отбелязване, посветено на рождението на Апостола на свободата. „По традиция пред паметника на Левски на площад „Велбъжд” ще се съберат представители на областната управа и на общината, на читалища, училища, детски градини и сдружения”, каза Дима Укалска. Пред присъстващите ще бъде изнесено слово за живота и делото на Дякона. След това ще бъдат поднесени венци и цветя.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Пловдив: С поклонение в Асеновград ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Васил Левски

С митинг - поклонение пред барелефа на Васил Левски в Асеновград ще бъдат отбелязани 182 години от рождението Апостола на свободата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Честването на годишнината от рождението на Апостола ще бъде от 09.30 часа. Слово ще произнесе Иван Желязков – журналист, писател и общественик.
Честването се организира със съдействието на Военно формирование 24490, Историческия музей, Архиерейското наместничество и Общински комитет „Васил Левски“.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Бургас: С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Поморие ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Поморие ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година, в подбалканското градче Карлово. С него се възраждат непокорният дух и жаждата за свобода, непреходен символ на любовта към родината. Легендата и историческата истина разказват как Дякона преминава през всяко българско селище, увлича хората след себе си и създава вътрешна революционна организация, убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия”. За невероятната издръжливост и веселия характер на Васил Кунчев пише дори Христо Ботев – „Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее”.
Днес се навършват 182 години от рождението на личността и каузата Левски – един от идеолозите на българската национална революция. За да почете годишнината, Община Поморие организира ритуал по поднасяне на венци и цветя в 11.00 часа пред паметника на Апостола. Всички жители и гости на града са поканени да се преклонят пред великото на един от незабравимите синове на България.

Агенция "Фокус"
Хасково: С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата

По повод 182 години от рождението на Васил Левски, Община Хасково организира от 10.30 часа ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски (в двора на СУ “Васил Левски”). Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Община Хасково отправя покана към гражданите, институциите, обществените организации и политическите партии да се присъединят към инициативата.

Агенция "Фокус"
Стара Загора: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Казанлък ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата

182 години от рождението на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Казанлък с поредица от събития, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В 10.00 часа парка „Васил Левски” пред паметника на Апостола гражданите ще отдадат почит към делото му.
От 18.00 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир” ще се проведе среща с доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова, един от всепризнатите специалисти по история на българското националноосвободително движение през Възраждането. По време на срещата ще бъде представена новата книга на доц. Чавдарова „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“. Най-новото ѝ изследване ще бъде представено от проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: В града ще се проведе спортното състезание „Лъвски скок“ по повод 182 години от рождението на Васил Левски

Спортното състезание „Лъвски скок“ ще се проведе за поредна година в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Проявата ще се състои от 10.00 часа в Спортния интернат, като записването на участниците започва в 9.30 часа на място. Поводът е 182 години от рождението на Васил Левски. Целта на събитието, което ежегодно привлича десетки млади хора, е да увековечи делото на Апостола.
Спортното събитие се организира от Община Благоевград и ръководителя на лекоатлетически клуб „Джордан" Йордан Янев.
От 10.00 часа ще бъдат положени и цветя пред бюст-паметника на Дякона. Ритуалът ще бъде на площад „Васил Левски“ в Благоевград.

Агенция "Фокус"
Бургас: С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата

С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Венци и цветя в почит на паметта и делото на Апостола на свободата ще бъдат положени пред паметника на героя от 11.00 часа. Почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и представителния духов оркестър на Община Бургас ще отдадат почести по случай 182 години от рождението на Васил Левски.
Със своето себеотрицание и саможертва Левски се превръща в най-ярката личност в нашата възрожденска история, символ на борбата за свобода и пример за подражание.

Агенция "Фокус"
Кърджали: Пред паметника на Васил Левски ще се състои тържествено честване на 182-та годишнина от рождението му

Пред паметника на Васил Левски ще се състои тържествено честване на 182-та годишнина от рождението му. Това съобщиха от пресцентъра на Община Кърджали. Гражданите и гостите на града, държавни и обществени организации и политически партии ще поднесат цветя и венци по случай годишнината в четвъртък от 11.30 часа.

Агенция "Фокус"
Варна: С тържествен концерт читалище „Васил Левски - 1945“ ще отбележи 182 години от рождението на Апостола на свободата

Читалище „Васил Левски - 1945“ във Варна ще отбележи 182 години от рождението на Апостола с тържествен концерт. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна читалищният секретар Добринка Добрева. Събитието ще се състои от 18.00 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина. Тя посочи, че всяка година читалището организира тържествен концерт, за да отбележи празника на своя патрон. Тази година участие ще вземат съставите към читалището, сред които гайдарски оркестър „Дино Маринов“, танцова школа „Йованче“, възпитаници на вокална формация „Морски гласчета“, школа за модерен балет „Мелъди“, школа по народно пеене, вокално-инструментален състав „Морски вълни“, трио „Прибой“ и др.
„Читалището организира множество тържества и концерти през годината, но този е един от най-тачените, защото на тази светла дата се е родил един велик българин. „Искаме да отбележим рождението на Апостола, за да напомним още веднъж, че го е имало и продължава да живее в сърцата и умовете на всички българи. С този празничен концерт искаме да покажем, че България ликува, че се е родил този велик неин син“, каза още читалищният секретар.
Бояна АТАНАСОВА

Агенция "Фокус"
Добрич: С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата

С полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Добрич. Общоградското поклонение и полагането на цветя на паметника на Левски ще се състои от 10.00 часа. Организатори са Община град Добрич и Общински комитет „Васил Левски”.

Агенция "Фокус"
Пловдив: С тържествена заря-проверка и богата програма ще бъде отбелязана 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски в родния му град Карлово

С тържествена заря-проверка и богата програма ще бъде отбелязана 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски в родния му град Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. Честванията на 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски през днешния ден започват от 9.00 ч. с тържествена света литургия в храм "Св. Николай". В 10.00 ч. ще бъдат поднесени цветя на гроба на майката на Апостола на свободата Гина Кунчева. 15 минути по-късно ще започне литийно шествие. Началната му точка е храм "Св. Николай". То ще премине през ул. "Ал. Стамболийски", ул. "Ген. Гурко" и ще завърши на пл. "20-ти юли". В 10.30 ч. ще започне тържествен ритуал по издигане на знамената на Република България и град Карлово. Ще се състои и молебен за благоденствието на града и жителите му, след което ще бъде посрещнат националния туристическия поход "По стъпките на Левски". Кулминацията на честванията ще бъде тържественият митининг - заря от 21.00 ч. на пл. "Васил Левски". В нея ще участват представителни роти от 61-ва механизирана бригада.На събитието ще присъстват президентът на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, политици и общественици.

Агенция "Фокус"
София: В Борисовата градина ще се проведе тържествено събитие по случай 182-та годишнина от рождението на Васил Левски

В Борисовата градина в София ще се проведе тържествено събитие по случай 182-та годишнина от рождението на Васил Левски от 11.00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Церемонията ще се състои пред бюст-паметника на Апостола на свободата. В програмата ще участват актрисата Василка Сугарева, ученичката Жени Кринчева, мъжки камерен хор „България” и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София. Тържественото честване е част от Календара на културните събития на Столична община.

Агенция "Фокус"
Военнослужещи ще участват в прояви по повод годишнината от рождението на Весил Левски

Представителни военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите за честване на 182-ата годишнина от рождението на Весил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
В родния град на Апостола - Карлово честванията ще започнат от 09.00 часа с отслужване на тържествена света Литургия в храма „Свети Николай“. От 10.00 часа представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще вземат участие в поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева. На площад „20 юли“ ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”, където ще се състои тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово. От 21.00 часа кулминацията на честванията ще бъде тържествената проверка (заря) на площад „Васил Левски“ с участието на представителни роти от 61-ва механизирана бригада. На нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
Почетни караули от Сухопътните войски ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола в Стара Загора, Хасково, Плевен, Асеновград, Шумен, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград и Сливен.
От 10.00 часа в Пловдив пред паметника на Васил Левски на хълм Бунарджика ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на почетен караул от Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.
Военноморските сили (ВМС) ще се включат в тържествените прояви във Варна и Бургас. Общоградското поклонение и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя във Варна ще започне в 09.00 ч пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще участват Представителният духов оркестър на ВМС, почетен караул и венценосци.
В Бургас тържествената церемония ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Апостола в Морската градина.
Във Велико Търново в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на висшето училище. В 17.30 ч. пред паметника на Левски в центъра на града слово ще произнесе началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов. С военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на признателност. В тържествен марш по главната улица ще премине почетният караул от военния университет.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честването в София на 182 години от рождението на Васил Левски

Пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Честването ще започне в 11.00 часа.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще посети Карлово за отбелязването на 182-рата годишнина от рождението на Васил Левски

Президентът Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в тържествената програма за отбелязване на 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Програмата ще започне в 21.00 часа на пл. „Васил Левски“ в града.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово пред паметника на Апостола.
Проявите в Карлово, посветени на рождението на Васил Левски, се състоят под патронажа на държавния глава Румен Радев. Тяхната кулминация е днес - рождената дата на Апостола на свободата.
В Карлово президентът ще бъде със съпругата си Десислава Радева.

Агенция "Фокус"
Навършват се 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Навършват се 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод в родния му град Карлово, в столицата и в страната са организирани чествания.
Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона, или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Учи в родния си град, а след това в Стара Загора. През 1858 г., с помощта на вуйчо си Василий, Левски приема монашество под името Игнатий, а година по-късно става дякон. На 3 март 1862 г., под влияние на идеите на Г. С. Раковски, Васил Кунчев заминава за Сърбия и постъпва в Първа българска легия в Белград, като участва в сраженията за Белградската крепост. В този период получава прозвището Левски, заради проявената храброст и ловкост. След разпускането на легията Левски се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.
През 1863 г. се прехвърля в Румъния, но след кратък престой се завръща в България. От 1864 до 1866 г. учителства в с. Войнягово и организира „патриотични дружини“ за бъдещото въстание. През 1867 г. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов, следващата година заедно с него се връща в Сърбия и постъпва във Втора легия. След разпускането й прави опит да премине в България с чета, но е заловен от сърбите и затворен в Зайчар. Така неуспехът на четническата тактика го довежда до идеята, че изходът на национално – освободителната борба е в пренасяне на нейния център в България. Идеята му се състой в изграждане на революционни комитети вътре в самите български земи, които да се превърнат в центрове българската революция. Тази идея той изразява най-напред в едно писмо до Панайот Хитов, а след това я прави достояние и на други дейци от българската революционна емиграция в Румъния. В резултат на 11 декември 1868 г. и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната. За първата си обиколка той получил известна материална подкрепа от Българското общество в Букурещ, а за втората бил подпомогнат от либералната група „Млада България“, която го снабдила и със специална прокламация на български и турски език, издадена от името на „Привременно правителство в Балкана“. На 26 август се завръща в Букурещ, за да участва в създаването на БРЦК, но тъй като идеите му не са приети от революционерите в Румъния на 26 май 1870 г. Левски напуска Букурещ и се завръща в България с цел да организира и изгради мрежа от революционни комитети. Успява да привлече за свои помощници редица революционни дейци като Хр. Иванов-Големия, Т. Пеев, С. Младенов, отец Матей Преображенски (Миткалото), Ив. Драсов, Ив. Атанасов-Арабаджията и др. Функциите на централен комитет или т. нар. Привременно правителство възлага на Ловешкия комитет. За връзка с емиграцията в Турну Магуреле е създадено задгранично представителство на ВРО. Успехите на Левски в изграждането на революционната организация променят отношението на Българския революционен централен комитет в Букурещ към него. През 1871 г. от Румъния са му изпратени като помощници Ангел Кънчев и Димитър Общи. С изградената вътре в страната революционна организация Левски застанал изцяло в подкрепа на Любен Каравелов и неговата борба против привържениците на либералното течение в БРЦК. През втората половина на 1871 г. той изработил проектопрограма и проектоустав на БРЦК и ги изпратил до революционните комитети за обсъждане и мнение. По негова инициатива в края на април и началото на май 1872 г.в Букурещ било свикано първото Общо събрание на БРЦК, на което Левски получава и специално пълномощие за действие в българските земи. Възгледите на Апостола за изграждане на ВРО и нейните задачи са изложени в изработената от него „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“ (1871 г.). В уводната и част е формулирана целта на организацията: „С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв (са) откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кесаджии и еничари и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и прaвата свобода, а турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“ За всяко отклонение от тази цел „Наредата“ предвиждала смъртно наказание. Останалите и параграфи се отнасят до организационната структура на ВРО, правата и задълженията на революционните дейци и наказанията за извършените от тях провинения. След като получава пълномощието от БРЦК. Васил Левски се завръща в България и продължава по-нататъшното изграждане на ВРО. Основава нови комитети не само в Северна, но и в Южна България, включително и в Македония. Точно когато дейността му достига своя най-голям размах на 22 септември 1872 г. в Арабаконашкия проход (дн. Ботевградски проход), Средна Стара планина, въпреки забраната от негова страна, е ограбена турска пощенска кола. Акцията е организирана от Общи, взети са 125 000 гроша, които трябвало да бъдат използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация. В отговор турските власти предприемат масови арести на населението в този край, задържани са и голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са улеснени до голяма степен от признанията, които прави Димитър Общи след залавяне му. Благодарение на тях властта попада и по следите на В. Левски. За да бъде предпазена от пълно унищожение ВРО, БРЦК иска от Апостола да вдигне въстание в България. Той обаче отказва, тъй като въпреки постигнатите успехи смята, че подготовката за въстание не е достатъчна. С риск на живота си Пазарджик Левски се отправил към Ловеч, за да може да прибере и запази архивите на организацията. След това има намерение да се прехвърли в Румъния. На 26 декември 1872 г. пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина е придружаван от Никола Цветков.
На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на ВРО върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. На 7 януари е организирана очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов. На следващия ден за одобрение специалната комисия изпраща до великия везир в Цариград присъдата на членовете на Революционния комитет в с. Голям извор, Тетевенско, участвали в обира при Арабаконак.
В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не довежда до съществен резултат.
Левски е осъден на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена.
Васил Левски се налага като лидер на ВРО, идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи. Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото „който ни освободи, той ще ни зароби“. Проповядва идеята за „свята и чиста република“, за общество и държава, в която всички „да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония“.

Принтирай    Оразмери текст   + -