НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Забравени страници от българската литература: „Илинденски химн“, Теодор Траянов

Забравени страници от българската литература: „Илинденски химн“, Теодор Траянов

3 Август 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Стихотворението "Илинденски химн" е поместено в Списание „Илюстрация Илинден“ от юнския брой от 1934 г. Списанието излиза в София от април 1927 г. до май 1944 г. в 10 книги годишно. Тиражът му варира от 1400 до 5000 броя. Негов редактор е Христо Шалдев. Списанието е издание на Илинденската организация. Автор на „Илинденски химн е “поетът Теодор Траянов. Роден е на 30 януари 1882 г. в Пазарджик и умира на 30 януари 1945 г. в София. Семейството му е свързано с Македония. Баща му е родом от Скопие а майка му Елена Лютова от град Велес. Траянов е участник в Първата балканска война и в Междусъюзническата война. Четник е и в четата на Христо Чернопеев. Траянов е член-учредител на Македонския научен институт. ТеодорТраянов твори в естетиката на символизма. Автор е на поемата "Песен на песните". Негови са стихосбирките "Regina mortua", "Химни и балади", "Български балади" и "Романтически песни".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Земята на българите“, Ангел Каралийчев

Забравени страници от българската литература: „Земята на българите“, Ангел Каралийчев

27 Юли 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Произведението „Крилатият българин“ е поместено в сборника „Родни слова“, излязъл 1942 г. В сборника са събрани разкази, стихотворения и пътеписи на български автори, сред които Христо Ботев, Иван Вазов, Петко Рачов Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин и други. Автор на „Крилатият българин“ е Ангел Каралийчев. Роден е на 21 август 1902 г. в Стражица и умира на 14 декември 1972 г. в София. Каралийчев е български писател и преводач. Завършва дипломация в тогавашния Свободен университет (днес УНСС). Пише разкази за деца и възрастни. Автор е на цикъл от разкази „Ръж“. Най-много текстове Каралийчев създава за деца и юноши. Първата му детска книга е „Мечо“. Негови са още: „Тошко Африкански“, „Ането“, „Житената питка“, както и „Приказен свят“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Илинден“, Лазар Томов

Забравени страници от българската литература: „Илинден“, Лазар Томов

20 Юли 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Настоящият текст е озаглавен „Илинден“ е се публикува по повод 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Текстът е публикуван в Списание „Илюстрация Илинден“ от юнския брой от 1934 г. Списанието излиза в София от април 1927 г. до май 1944 г. в 10 книги годишно. Тиражът му варира от 1400 до 5000 броя. Негов редактор е Христо Шалдев. Списанието е издание на Илинденската организация. Автор на „Илинден“ е тогавашния председател на организацията Лазар Томов. Роден е на 12 ноември 1878 година село Годлево, Разложко и умира на 3 март 1961 г. в София. По време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода на чета в Разложко. Томов участва в Първата световна война. Преподава във Втора мъжка гимназия в София. В периода между 1939-1944 година е председател на Илинденската организация. Издава „Спомени за революционната дейност в Серски окръг“. Участва в подготвянето и издаването на Албум-алманах „Македония“. Член е на Македонския научен институт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Крилатият българин“, Ангел Каралийчев

Забравени страници от българската литература: „Крилатият българин“, Ангел Каралийчев

13 Юли 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Произведението „Крилатият българин“ е поместено в сборника „Родни слова“, излязъл 1942 г. В сборника са събрани разкази, стихотворения и пътеписи на български автори, сред които Христо Ботев, Иван Вазов, Петко Рачов Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин и други. Автор на „Крилатият българин“ е Ангел Каралийчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.