НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Според холандския външен министър връщанията на мигранти в Турция трябва да се увеличат

Kathimerini: Според холандския външен министър връщанията на мигранти в Турция трябва да се увеличат

29 Ноември 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Достигането на споразумение за миграционен пакт в рамките на Европейския съюз няма да стане „толкова бързо, колкото бих се надявал“, казва холандският министър на външните работи Стеф Блок. В интервю за гръцкия вестник Kathimerini преди посещението си в Гърция в четвъртък Блок е изразил подкрепата си за мерките, обявени наскоро от консервативното правителство за овладяване на миграционната и бежанска криза, изтъквайки обаче, че „може би ще е необходимо още ."

По отношение на ЕС холандският външен министър го определи като „всеяден, който трябва да показва зъбите си по-често“, като настоява, че трансатлантическото сътрудничество в областта на отбраната „остава задължително“. Попитан дали новите мерки на гръцкото правителство - законодателни и оперативни - да се справят с миграционната и бежанската криза са в правилната посока, той отговори:

„Оценявам усилията на новото гръцко правителство. Техните приоритети са в голяма степен в съответствие с нашето виждане за структурно решение: подобряване на условията за приемане, ускоряване на процедурите за убежище, увеличаване на връщането и засилване на граничната сигурност. Мерките на гръцкото правителство имат за цел да направят точно това. Новият закон за убежището, който ще влезе в сила през януари 2020 г., е стъпка в правилната посока. Всичко обаче се свежда до изпълнението. Все още е твърде рано да се преценява дали мерките ще бъдат достатъчни, за да се постави под контрол ситуацията, особено при засилените пристигания през лятото. Възможно е да е необходимо още. Определено е необходимо да се увеличи броят на връщанията в Турция. Моето правителство разбира се желае да продължи подкрепата в това отношение, например чрез споделяне на знания и опит.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пет източноегейски острова отхвърлиха плана на Атина за мигрантски центрове

Kathimerini: Пет източноегейски острова отхвърлиха плана на Атина за мигрантски центрове

29 Ноември 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Властите на островите Лесбос, Самос, Хиос, Кос и Лерос отхвърлиха плана на правителството в Атина за създаване на нови затворени центрове за мигранти на територията им, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.

В съвместно изявление кметовете на петте острова призоваха правителството „да изпълни предизборните си ангажименти да се пристъпи незабавно към мащабното отслабване на мигрантския натиск на островите и да зачита решенията на нашите общински съвети“. Посочвайки, че преместването на мигранти в континенталната част не може да има съществен ефект, ако потоците в страната от Турция не бъдат спрени, кметовете настояват „правителството да охранява морските граници“.

Въпреки това, директорът на прословутия лагер „Мория“ на остров Лесбос прие плана на Атина. В писмо до изданието той подчертава, че „правителствената програма се движи в духа на това, което поискахме“. Освен това той добави, че ще предостави своята помощ, така че планът да бъде „приложен възможно най-скоро“ и изрази увереност, че ако всичко, което правителството обяви, се изпълнява „правилно и бързо, проблемът ще бъде сведен до минимум“.

Междувременно Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви пред депутатите в парламента в четвъртък, че Гърция рискува „драматични последици", ако не подобри условията на живот в мигрантските и бежанските лагери, особено на островите.
Гранди се съгласи по отношение на натиска върху местните общности, но категорично подчерта, че „условията на живот в приемните центрове трябва да се подобрят“, заедно с необходимостта от незабавни мерки за справяне с пробелма с непридружените непълнолетни лица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Европа не може да бъде изнудвана по отношение на миграцията

Кириакос Мицотакис: Европа не може да бъде изнудвана по отношение на миграцията

21 Ноември 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Загреб. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис призова за обща политика за бежанците и за защитата на външните граници на Европейския съюз по време на речта си на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Загреб, предава атинската медия АNA-MPA.
„Има три неща, които трябва да направим ако искаме да се справим с миграционната криза ефективно – да защитим границите си, да разделим отговорността поравно измежду държавите-членки и също така да погледнем към корена на проблема, който е войната и бедността в някои важни части на света“, заяви Мицотакис.
Той още обвини Анкара в това, че използва мигрантската криза за своите цели в международните преговори и каза, че Европа не може да бъде изнудвана по този въпрос. Той подчерта как е „време да проведем честен диалог с по-малко безотговорни изявления“ и заяви, че Турция първо трябва да изпълни своята част от споразумението с ЕС за миграцията.
Освен това Мицотакис отбеляза, че „Европа не може повече да се преструва, че миграционната криза оказва влияние само на страните-членки в границите на Общността“ и нарече Дъблинските регулации за бежанците, идващи към ЕС „неефективни“.
Премиерът подчерта, че Гърция е в края на своите възможности по отношение на справянето си с огромния брой мигранти, които пристигат в страната дневно и като държава на границите на ЕС не трябва да се справя с тази тежест сама.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Турция трябва да направи повече по въпроса с миграцията

Кириакос Мицотакис: Турция трябва да направи повече по въпроса с миграцията

21 Ноември 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Загреб. Турция трябва да направи повече да за изпълни ангажиментите си към Европейския съюз, свързани с миграционата криза, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Говорейки на срещата на Европейската народна партия (ЕНП) в хърватската столица Загреб, Мицотакис също така изказа критично мнение към страните от ЕС, които не допринасят за бежанския проблем, като заяви, че Гърция е „понесла много по-голяма тежест“, отколкото е била длъжна.
Премиерът подчерта сериозното увеличение на мигрантския поток през Егейско море от Турция в последните месеци, като добави, че е „неприемливо“ Анкара да използва кризата за своите политически цели. Според него въпреки, че Турция е подслонила милиони бежанци, ЕС не трябва да се поддава на напрежението.
Той освен това приветства назначаването на гърцкия дипломат Маргаритис Шинас за заместник-председател на Европейската комисия и каза, че реформата в системата за приемането на бежанците и защитата на границите са двата основни приоритета в неговото ново портфолио.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара определи коментарите на Мицотакис за мигрантите като „неоснователни и неуместни“

Kathimerini: Анкара определи коментарите на Мицотакис за мигрантите като „неоснователни и неуместни“

21 Ноември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Официална Анкара разкритикува коментарите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно „неуправляемата" ситуация в мигрантските лагери на островите, като заяви, че те са „неоснователни и неуместни", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„В сравнение с миграционната криза от 2015 г., когато 850 хиляди нелегални мигранти достигнаха Европа, сегашното ниво на преминаване е намалено с 94 процента, благодарение на мерките, предприети от Турция", подчерта говорителят на турското външно министерство на Хами Аксой.

„Не е хуманно държавите, разположени по миграционните пътища, както и Гърция, да прилагат „нулева политика за мигранти“ и да пренебрегват правата на тези хора. Гърция и страните, засегнати от миграцията, трябва да се съсредоточат главно върху справянето с първопричините, предизвикващи проблема“, добави представителят на външнополитическото ведомство в Анкара.

Аксой повтори, че Турция е приела на своя територия повече от 4 милиона бежанци.
„Нашите гръцки колеги, както и международната общност трябва да разберат, че не е честно единствено Турция да поема тежестта на миграцията, която е глобален проблем", подчерта Аксой.

Изказвайки се относно участието на младите в европейската политика в рамките на конгреса на Европейската народна партия в Загреб, Мицотакис предупреди, че „Гърция е достигнала своите граници“ по отношение на броя на бежанците и мигрантите, които може да приеме, добавяйки, че Европейският съюз се нуждае от обща система за убежище, която ще замени Дъблинския регламент.

Съгласно думите му, Гърция приема на ден средно по 500 лица, търсещи убежище, и ситуацията на островите вече е „неуправляема“, докато преместването на бежанци в континенталната част на страната предизвиква реакции от местното население.
„Не виждаме как тази тенденция ще спрат в близко бъдеще“, обясни лидерът на кабинета в Атина, подчертавайки, че миграцията е проблем, който засяга целия ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Гърция достигна лимита си за миграция

Кириакос Мицотакис: Гърция достигна лимита си за миграция

21 Ноември 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Първият приоритет на новата Европейска комисия трябва да бъде справянето с миграцията. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, чиито думи предава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Гърция достигна своя лимит. Нуждаем се от обща система за предоставяне на убежище, която да замени Дъблинската“, подчерта той, като добави, че споделянето на тежестта не трябва да е просто празна фраза без никакво съдържание.
Мицотакис посочи, че Гърция приема средно по 500 лица, търсещи убежище на ден, а ситуацията на гръцките острови вече е „неуправляема“. В същото време преместването на бежанци на континента предизвиква реакции на местното население.
„Не виждаме как тази тенденция ще спре в близко бъдеще“, обясни той, подчертавайки, че миграцията е проблем, който засяга целия ЕС.
Премиерът беше специален гост на събитието, което е част от Уставния конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) за избирането на новото й ръководство и на срещата на върха на ЕНП.
Той каза, че по-младите поколения ще трябва да се справят с предизвикателствата на опазването на околната среда, икономическите неравенства и пропастта в цифровите умения.
„Развитието ще дойде чрез хора с умения, които сега са в чужбина и ще се върнат в Гърция, ако се създадат правилните условия“, заяви министър-председателят и изтъкна като най-важно създаването на нови работни места, намаляването на данъците и обучението по дигитални умения.
„Ако ние като десни центристки партии не предоставим решения на тези предизвикателства, ние създаваме пространство за популисти“, подчерта той.
Мицотакис също говори за „решимостта на Гърция да стане пионерска страна в управлението на изменението на климата“ и добави, че младите хора също се интересуват от въпроса за неравенствата, създадени от глобализацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гърция затваря трите най-големи мигрантски лагери в страната

AFP: Гърция затваря трите най-големи мигрантски лагери в страната

20 Ноември 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще закрие трите най-големите мигрантски лагера в страната и ще ги замени с нови съоръжения, предава AFP, като се позовава на източници от Атина.
Гръцкото правителство заяви, че ще затвори съществуващите, силно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос и ще ги замени с нови съоръжения с капацитет от поне 5000 души във всеки от тях.
Друга информация по темата не се привежда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Точка“ (Македония): Гръцки националисти причакаха мигранти със свинско и алкохол

„Точка“ (Македония): Гръцки националисти причакаха мигранти със свинско и алкохол

12 Ноември 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Солун. Гръцки националисти причакаха мигранти, прехвърлени от островите на страната към континенталната й част, със свинско и алкохол, предава македонската електронна медия „Точка“.
Въпреки че на пръв поглед село Диава край Солун изглежда като спокойно място за живеене, все още може да се каже, че то е разположено в район, считан за крепост на гръцките националисти. Именно в тази част на страната - близо до Солун, избухнаха големи протести, когато правителството в Атина започна откриването на първите бежански лагери в района.
Съобщава се, че по-рано местни жители са затворили училищата за мигрантите, които са изявили желание да образоват децата си, докато чакат разрешение да продължат пътя си към западноевропейските страни.
От редакцията подчертават, че местните жители са решили да си отмъстят на официална Атина за решението й да прехвърли в района още мигранти, които до този момент са били настанени в приемни центрове по островите в източната част на Егейско море. Те са организирали „мини фестивал“ в близост до бежанския лагер, в който са били прехвърлени предимно мюсюлмани. На събитието е била сервирала скара от свинско месо и е предлаган безплатен алкохол.
„Това е нов и иновативен протест, за да изразим недоволството си от нелегалните мигранти. Тази ситуация не трябва да продължава. Нашите домове и общности се превръщат в гето и ние ще се противопоставим на това", заяви Димитрис Зямбидис, един от организаторите на събитието и лидер на националистическата организация „Обединени македонци".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Продължава процесът по прехвърлянето на мигранти към континенталната част на Гърция

Kathimerini: Продължава процесът по прехвърлянето на мигранти към континенталната част на Гърция

11 Ноември 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство продължава усилията за отслабване на натиска в пренаселените лагери по островите в източната част на Егейско море – в първия ден от новата седмица бяха прехвърлени още мигранти към континенталната част на страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Уточнява се, че по-рано през деня са транспортирани 72-ма бежанци и мигранти от Хиос и 69 от Лерос. Те са пристигнали в пристанището в Пирея с ферибот. Оттам те ще бъдат разпределени в центрове за настаняване в континенталната част на страната.
Други 72-ма бежанци и мигранти от Самос са пристигнали в Пирея късно в неделя вечер, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките власти продължават процеса по прехвърляне на мигранти към континенталната част на страната

Kathimerini: Гръцките власти продължават процеса по прехвърляне на мигранти към континенталната част на страната

7 Ноември 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти продължават процеса по прехвърляне на мигранти от приемните центрове на островите към континенталната част на страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Нови 168 бежанци и мигранти от Лесбос и Хиос пристигнаха в пристанището на Пирея в четвъртък сутринта, съобщи държавната информационна агенция ANA-MPA, цитирана от вестника. По-късно се очаква трансферирането на още няколко групи мигранти и бежанци от Кос, Лерос и други острови. След това те ще бъдат прехвърлени към приемни центрове във вътрешността на Гърция.
Решението на правителството в Атина за облекчаване на натиска в претъпканите центрове по островите предизвика негативна реакция в страната – в предходните дни в столицата бяха организирани протести, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцки заместник-министър: Ситуацията с мигрантите е хаотична

Гръцки заместник-министър: Ситуацията с мигрантите е хаотична

3 Ноември 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Атина. През последните четири месеца имахме около 40 хиляди пристигащи мигранти и бежанци, заяви заместник-министърът за миграционната политика в Министерството на гражданската защита на Гърция Йоргос Кумуцакос в интервю за сутрешната програма на гръцката телевизия Skai, предава думите му кореспондентът на македонската информационна агенция от Атина, цитирана от скопското издание “Слободен печат“ .
Кумуцакос отбеляза, че проблемът с мигрантите и бежанците е голям и в момента съществува "експлозивен микс" от обстоятелства, които увеличават броя на пристигащите в Гърция.
„От 15 юли Турция промени политиката си по въпроса за миграцията и стана много по-твърда, особено за онези 500-600 хиляди мигранти в Истанбул, като иска да ги прехвърли в районите, от където са дошли. Тези хора не се адаптират, не следват тази политика и бързат към западния турски бряг. Това е единият източник. Сирия продължи да генерира бежанци. Афганистан, който е в тежко положение, продължи да изпраща хора през Иран, докато в същото време отношенията на Ердоган с Европа се влошават. Това е експлозивна смес, тя остава взривоопасна и затова, както казахме всички, включително и премиерът, проблемът е голям и няма да изчезне от само себе си“, каза Кумуцакос и заяви, че има нужда от устойчив подход и единство по въпроса, който според него има национално измерение.
Заместник-министърът по миграционната политика изрази надежда, че новият закон за убежището, приет от парламента в четвъртък с голямо мнозинство, "ще доведе до много повече депортации в Турция и други страни". В интервюто той говори и за ситуацията, с която се е сблъскало новото правителство, когато е дошло на власт преди четири месеца.
„Правителството в началото на юли, когато дойде на власт, завари абсолютно хаотична ситуация по отношение на проблема с мигрантите и бежанците. Знаехме, че това е така, но никой не можеше да знае степента на проблема и имаше десетки хиляди, 70 хиляди неразгледани молби за убежище. Не знаехме това. Северната ни граница е затворена, балканският маршрут е затворен, а хората влизат от изток. Хаотична ситуация,“ каза Кумуцакос в интервю за Skai.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Жители на остров Кос не са допуснали мигранти да слязат от ферибот

Kathimerini: Жители на остров Кос не са допуснали мигранти да слязат от ферибот

2 Ноември 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Жители на гръцкия остров Кос, предвождани от кмета, не допуснаха слизането на около 75 мигранти от ферибот, информира електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Пристанищното е било блокирано с общински превозни средства.
Само двама от 77-те мигранти, намиращи се на ферибота са били допуснати, след като е установено, че и двамата са били на остров Кос и преди това.
Корабът, който бе прибрал мигрантите от малкия гръцки остров Кастелоризо, е продължил към Пирея.
Кметът Теодосис Никитарас каза, че повече мигранти няма да могат да бъдат прехвърляни от други острови до Кос, след като там има вече 4500 и поиска държавата да премести мигранти от пренаселения лагер на острова. Търсещите убежище трябва бързо да бъдат обработени и прехвърлени в континенталната част, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Жителите на гръцкия остров Лерос не допуснаха ферибот с мигранти

Kathimerini: Жителите на гръцкия остров Лерос не допуснаха ферибот с мигранти

1 Ноември 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Лерос. Жителите и местните служители на егейския остров Лерос в петък блокираха пътнически ферибот, превозващ 40 мигранти от остров Сими, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Кметът на Лерос Михалис Колиас протестира срещу плановете за преместване на нови мигранти на острова, където съоръженията, първоначално предназначени за 800 души, в момента са населени с около три хиляди души.
Плавателният съд е бил пренасочен за остров Кос.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият парламент одобри по-строги правила за предоставяне на убежище

Kathimerini: Гръцкият парламент одобри по-строги правила за предоставяне на убежище

1 Ноември 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките депутати одобриха закон, целящ да намали натиска върху егейските острови, като ускори процедурите за предоставяне на убежище и връщането на мигранти, които не покриват критериите за международна подкрепа в Турция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Законът бе подкрепен от депутатите на „Нова Демокрация“ и лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ), докато СИРИЗА, „Гръцко решение“, Гръцката Комунистическа партия и МеРа25 гласуваха против.
Вотът дойде след напрегнат дебат в парламента, където премиерът Кириакос Мицотакис се сблъска с лидера на СИРИЗА относно съответните подходи на партиите им към проблема с бежанците и след протест на групи за защита на правата на човека.
Обръщайки се към Парламента преди гласуването, Мицотакис заяви, че Гърция придобива „ясна и функционална система за убежище“, която ще защитава бежанците, но няма да „държи вратите си широко отворени“ за всички.
„Законът за убежището дава ясно послание: Онези, които знаят, че не заслужават убежище, но се опитват да влязат и да останат в страната ни, вече няма да бъдат толерирани“, заяви лидерът на „Нова Демокрация“.
„Страната ни знае какво означава да бъдеш бежанец и ще предложи подслон на хората в опасност“, добави той. „Но това ще стане според правилата“.
Ципрас обвини Мицотакис в „екстремистка реторика“, докато „Нова демокрация“ е била в опозиция и за лъжа за привидно слабата миграционна политика на СИРИЗА.
По-рано в четвъртък най-високият европейски служител в областта на правата на човека призова за незабавно прехвърляне на мигранти в гръцката континентална част, за да облекчи натиска върху островите, предупреждавайки за „експлозивна“ ситуация.
„Необходими са спешни мерки за справяне с отчайващите условия, при които живеят хиляди човешки същества“, заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович след посещение на лагерите в Лесбос и Самос и в Коринт. Условията „драстично се влошиха през последните 12 месеца“, каза тя.
Въпреки това Миятович изрази загриженост относно законопроекта за убежище, като посочи, че може да доведе до други нарушения на правата на човека, тъй като позволява задържането на мигранти за по-дълги периоди от време и затруднява обжалването на отхвърлените молби за убежище.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пратеникът на Съвета на Европа за човешките права призова гръцките власти да се грижат по-добре за бежанците в страната

Kathimerini: Пратеникът на Съвета на Европа за човешките права призова гръцките власти да се грижат по-добре за бежанците в страната

31 Октомври 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Ръководителят на Комисията по човешките права в Съвета на Европа Дуня Миятович заяви, че ситуацията с мигрантските лагери в Гърция е „експлозивна“ и призова страната да трансферира търсещите убежище от островите в Егейско море към вътрешността на страната, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Тя добави, че „ситуацията с мигрантите, включително тези търсещи убежище, в гръцката част на Егейско море драстично се е влошила през последните 12 месеца“.
Гръцките власти изпитват трудности с овладяването на рязко увеличилия се поток от бежанци през последните месеци, които пристигат на остров Лесбос и на други места в Егейско море. Там по финансираните от Европейския съюз лагери са претъпкани и често има изблици на насилие.
Миятович, която посети лагерите в Лесбос, Самос и в Коринт добави, че Гърция трябва да вземе спешни мерки „да обърне внимание на отчайващите условия, в които хиляди човешки същества живеят“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.