НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Сигналите за купуване на гласове на местните избори тази година бяха по-малко от тези през 2015 година

Министър Младен Маринов: Сигналите за купуване на гласове на местните избори тази година бяха по-малко от тези през 2015 година

11 Ноември 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анализът, който направихме след изборите, показва, че сигналите за купуване на гласове не са повече от тези през 2015 година. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. По думите му на изборите тази година техният брой е 1 500 – 1 600, а през 2015 година са били 2 500. „Досъдебните производства тази година са по-малко от тези, които имахме на миналите избори за местна власт“, каза още Маринов. Той добави, че според последните данни на тези избори броят им е 102 срещу 127 на предходните. „Така, че като анализ и съпоставка не може да кажем, че тези избори са по-проблемни. Имаше много емоция, много сигнали, които са във фокуса на обществото. Всеки един от тях дава своето отражение“, коментира министър Маринов. Той отбеляза, че сигнали е имало от всички и срещу всички политически партии, които са участвали в изборите. „Някои от сигналите бяха по-конкретни – с посочени имена, места, автомобили, а други не толкова. По всички тях се работи. Всички са докладвани на Прокуратурата. Извършени са съответните действия“, отбеляза министър Маринов. Той посочи, че единственият показател, който е бил по-висок на тези избори е за издадените предупредителни протоколи. „След като бъде проверен сигнала и няма достатъчно данни за извършено престъпление, ние съставяме предупредителен протокол. Местните избори винаги са свързани с много емоции. На места борбата е дори за един глас“, уточни министър Маринов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Районна прокуратура - Ямбол предаде на съд двама мъже, обвинени за купуване на гласове

Районна прокуратура - Ямбол предаде на съд двама мъже, обвинени за купуване на гласове

11 Ноември 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Районна прокуратура – Ямбол предаде на съд Тако З. и Йордан Я., обвинени за купуване на гласове. Това съобщиха от прокуратурата. Тако З. е обвинен за това, че на 25.10.2019 г. на два адреса в гр. Ямбол, действайки при условията на продължавано престъпление, предложил на две лица от град Ямбол, имотна облага – сума от по 50 лева за всеки от тях, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право при провеждане на изборите за общински съветници и кмет на община Ямбол, насрочени за 27.10.2019 г., в полза на определена политическа сила с определен номер в интегралната бюлетина – престъпление по чл.167, ал.2, пр.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.
Йордан Я. е обвинен за това, че в периода от около 10.00 часа на 02.11.2019 г. до около 10.30 часа на 03.11.2019 г. в град Ямбол, действайки в условията на продължавано престъпление предложил на четири лица от град Ямбол имотна облага – парична сума в размер на 20 лева за всеки един от тях, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право при провеждане на втори тур на изборите за кмет на община Ямбол, насрочени на 03.11.2019 г., в полза на определен кандидат – престъпление по чл.167, ал.2, пр.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.
Предстои Районен съд – Ямбол да насрочи дата и час на заседанието си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Предстои много интересен мандат в СОС предвид резултатите и разместванията

Калоян Паргов, БСП - София: Предстои много интересен мандат в СОС предвид резултатите и разместванията

10 Ноември 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Предстои много интересен мандат в СОС предвид резултатите и разместванията. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов, в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия. „В предишния мандат комфортът на ГЕРБ беше от 30 общински съветници плюс шест души от „Реформаторския блок“. В момента имате общо 27, т.е. спадът ви е от 9 съветника. При нас има увеличение с 8, което разбира се можеше и повече. Признавам си. Винаги може по-добре. Имаме двама районни кмета“, каза Паргов. Според него в БСП предстоят много интересни събития. „Ако гледаме спрямо 2015 г., БСП има ръст – и за общински съвети, и за кметове като резултат. Разбира се София има своя съществен принос в този ръст – и за общинските съвети като гласове, и за кметовете като гласове. В момента основната ни задача, първата, която трябва да си поставим е как да капитализираме тези резултати в още по-добри резултати в това, което ни предстои на национално равнище“, допълни лидерът на БСП – София.
На въпрос на водещата може ли Калоян Паргов да постигне това, ръководейки партията на национално ниво, лидерът на БСП – София отговори: „Мога да го постигна на градско равнище, ръководейки БСП. В момента имам други задачи“.
Според Паргов предварително разбиране с „Демократична България“ не може да има. „По-скоро мога да кажа, че в предишния общински съвет имаше един опозиционен блок, който се състоеше от БСП, Партия МИР, „Глас народен“, коалиция „Сердика“, АБВ и тази част от Реформаторският блок, която беше в частта си се определи като „Демократична България“. Това беше единна опозиция. Във вторник първият акт ще бъде дали ще бъде избран господин Герджиков или няма да бъде избран и съответно ще видим колко гласове ще събере. Това ще бъде първият акт на разделение между управляващи и опозиция. Вторият акт ще бъде бюджетът, който ще определи окончателно управляващите и окончателно тези, които ще бъдат опозиция.
На въпрос на водещата към Елен Герджиков, номиниран от ГЕРБ за председател на СОС, който също участваше в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия, как би се справил, ако оглави Столичния съвет и откъде ще търси подкрепа, той отговори: „Ние вече заявихме достатъчно ясно, че на база на общите идеи, които съществуват в различните предизборни програми, ще търсим принципна подкрепа за реализирането на тези идеи. Точно с тази цел вече проведохме и ще провеждаме и още срещи с различните политически групи в Общинския съвет. Това е нашата цел.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Няма непроверен и недокладван сигнал по време на местните избори

Министър Младен Маринов: Няма непроверен и недокладван сигнал по време на местните избори

8 Ноември 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Няма непроверен и недокладван сигнал по време на местните избори. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Всякакви неща и обвинения чух. Има обективни критерии, които могат да се проверят, колегите навсякъде са свършили работата си професионално. Няма непроверен сигнал, няма недокладван сигнал в прокуратурата. Ако направим сравнение с изборите през 2015 г. за местна власт, можем да направим извода, че процентно досъдебните производства на база на подадените сигнали, се запазват като процент с тези през 2015 г. Единственото, което имаме като увеличение, това са протоколите за предупреждение, те се съставят тогава, когато при проверка на сигнала не са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. Законът за МВР дава правомощия на полицейския служител да състави протокол за предупреждение“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове - това ли е връщането на нормалността в България

Явор Божанков, БСП: Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове - това ли е връщането на нормалността в България

8 Ноември 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. „Ще ви кажа как протекоха изборите в Горна Оряховица. Поканиха ме в полицията по сигнал, който в последствие се оказа фалшив. Още на входа ме посрещна жена с камера и микрофон, която ме попита какво мисля за купуването на гласове. Показаха ми сигнала, който гласеше, че човек е принуждаван с шамари да гласува за мен. По-късно стана ясно, че сигналът е изпратен от имейл на човек с открадната самоличност и такъв сигнал никога не е имало. Викането ми в полицията и тази камера и микрофон в районното бяха постановка". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Явор Божанков пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Божанков бе кандидат за кмет на Горна Оряхова от левицата и обясни за очернянето на имиджа му и машинациите по време на предизборната кампания в града.
„Появиха се статии, че съм предизвикал катастрофа, оставил съм си детето и съм предизвикал гей парад. Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта, за да може избирателят да бъде отвратен и избирателната активност да падне. Ниската избирателна активност е горивото на тази машина", обясни социалистът. Той добави, че големият компромат срещу него е пуснат 2 - 3 дни преди изборите : „Същата журналистка направи видео с поставени лица в селска кръчма, с трима души, които говорят за купуване на гласове и споменават моето име. По-късно това стана основание тези лица да бъдат задържани. Всичко това беше отразено публично и то повлия на моя резултат. Когато изборите минаха, в съда се оказа, че трите лица са заснети от човек със скрита камера, който е работил по граждански инициативи с моя конкурент от ГЕРБ Добромир Добрев. Лицето е многократно осъждано, последната му условна присъда е от миналата седмица и се оказа, че конкурентният кандидат за кмет го е изпратил да снима", отбеляза Явор Божанков. Той подчерта, че вече е късно хората да разберат истината, защото щетите са налице, а и същите тези камери ги е нямало в съдебната зала, за да отразят какво реално се е случило.
„Завършвам с протичането на един изборен ден в България. Според мен Алеко Константинов и в най-смелите си предположения в „Бай Ганьо прави избори" не е предполагал, че това може да се случи в модерна България", коментира Божанков. Той обясни, че в деня на изборите кандидатът от ГЕРБ е измервал резултатите с две социологически агенции. „Виждайки, че губи града, в този момент се случи нещо, което съм чувал, че се е случвало през 90-те години, но не съм очаквал да се случи в модерна България. Една частна охранителна фирма, която работи по договор с община Горна Оряховица беше активирана в горнооряховските села и започнаха да обикалят селата с два черни буса, с два Мерцедеса и вадеха хората да гласуват. Така се печелят избори през 2019 г. в България", заяви народният представител. Той обясни, че за това деяние е подаден сигнал в прокуратурата, подкрепен с множество снимки. „Въпреки, че имахме множество сигнали, подадени към полицията, не бяха взети никакви мерки.Това е една скована от страх структура, която по-скоро охранява изборния резултат на управляващите, отколкото да се грижи за провеждането на честни избори", отбеляза Божанков. Той беше категоричен, че тези действия отвращават хората и изкривяват изборния процес. „Това е удар по демокрацията. Ще търся своите права в съда, но исках да обърна внимание как протича целият този процес, защото премиерът Борисов каза, че това е връщане към нормалността. Кое е връщане към нормалността - силова структура, частна охранителна фирма, месеща се в изборите, МВР, което стои безучастно, фалшиви статии и фалшиви новини. Това не е връщане към нормалността, а отчуждаване на българските граждани от изборния процес", завърши Явор Божанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Целта за удвояване на листата на общинските съветници на  БСП в София е постигната

Калоян Паргов, БСП-София: Целта за удвояване на листата на общинските съветници на БСП в София е постигната

6 Ноември 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Целта за удвояване на листата на общинските съветници на БСП в София е постигната. Това каза за обзорното предаване „Това е Българи“ на Радио „Фокус“ председателят на БСП-София Калоян Паргов след заседание на Изпълнителното бюро на софийската организация и допълни, че дори имат едно място повече от очакваното. По думите му лидерът на левицата - Корнелия Нинова е похвалила софийската предизборна кампания. Паргов коментира и цялостната картина от резултатите от местните избори в страната.
„Мога да коментирам резултата като симбиоза между резултатите на БСП през 2007 г. и 2011 г. През 2007 г. имахме 12 общински съветници и 2-ма районни кметове, а през 2011 г. имахме 12 общински съветника и 0 районни кмета. На фона на тези две години, сега имаме 15 районни съветника и 2-ма районни кметове. На балотажите малко не ни достигна в някои райони, за да реализираме допълнително победи на районни кметове“, каза той. Калоян Паргов коментира, че ГЕРБ намалява резултата в местните избори, а БСП ги увеличава, макар и не достатъчно, за да е голям победител. „София е трудна територия на левицата“, обясни той и обърна внимание, че разликата между кандидата на БСП за кмет - Мая Манолова и представителя на ГЕРБ - Йорданка Фандъкова е едва 20 хил. гласа. В ляво никога не е имало партия, на която БСП да разчита, освен производните, които както се появяват, така и затихват, допълни той.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: 42.10% избирателна активност и 7 жалби за купуване на втория тур (ОБЗОР)

Местни избори 2019: 42.10% избирателна активност и 7 жалби за купуване на втория тур (ОБЗОР)

6 Ноември 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. С 42.10% избирателна активност и 7 жалби за купуване на гласове приключи вторият тур на местните избори. Това съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, който представи официалните данни след официалния край на местните избори. Общият брой на избирателите на втори тур е 1 674 147. По данни на ЦИК най-висока активност е отчетена в Белене – 83.3% и в Георги Дамяново – 83.33%. Най-ниската е в Пловдив – 28.91% и във Варна – 28.97%.
44% от българите са се възползвали от възможността да изберат преференция в листите за общински съветници, като в абсолютно число това са общо 1 363 183 избиратели. Най-много с преференции е гласувано в Симитли – 92% и в Челопеч – 86%. Най-малко – в Черноочене – 3%, Якоруда – 4%, Хитрино – 8%. В Столична община от преференциалния вот са се възползвали 21% от избирателите, в Пловдив – 36%, а във Варна – 45%. В другите по-големи градове използването на преференции варира между 40 и 50%, като вследствие на този вид вот в 16 от листите има пренареждане на кандидатите.
Общият брой на жалбите и сигналите, извън тези, които са получени в двата изборния дни – 27 октомври и 3 ноември, е 348 – това са жалбите и сигналите, които през времето от насрочването на изборите до днешния ден са получени извън двата изборни дена. 78 от тях са срещу решения на общинските избирателни комисии (ОИК), 137 са относно регистрацията на кандидати, партии и коалиции. 18 от тях са за повторно преброяване. В изборния ден – на 3 ноември, са постъпили общо 129 жалби и сигнали, от които 62 във връзка с нарушения на организацията в изборния ден: най-често сигнали относно СИК във връзка с откриването на изборния ден, допускането на застъпници и представители в изборните помещения или други нарушения на цялостната организация на изборите в секциите. 16 са жалбите и сигналите във връзка с нарушения на избирателните права. Това най-често е свързано с недопускане на избиратели да гласуват, тъй като нямат уседналост в даденото населено място. 44 са сигналите и жалбите за предизборна агитация в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на резултати от социологическите проучвания, по които ЦИК е взела решения, установила е нарушението и оттук нататък следва съставянето на акт за нарушение и впоследствие решение за налагането на предвидената административно-наказателна санкция. Наказанието е имуществена санкция или глоба. Мярката е срещу общо 9 медии, които са публикували данни в страниците си или по друг начин по време на изборния ден. 7 са жалбите за купуване на гласове, които са постъпили в ЦИК. По отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност и те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследвания, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.
Относно казуса с изборите в Шумен, Александър Андреев заяви, че във връзка с данните, които са въведени в ЦИК от протоколите, не са били установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявения от общинската избирателна комисия резултат в Шумен. Той посочи, че ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени, или не протоколите, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред административния съд.
Андреев коментира и друг възникнал казус – с кмета на Несебър, който продължава да е в ареста, въпреки че е избран за нов кметски мандат в общината. Той посочи, че решаването на проблема не е в правомощията на ЦИК и с него трябва да се заеме областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. ЦИК ясно е дала отговор, в който се посочва, че трябва областният управител да прецени всички приложими разпоредби в Закона за местното самоуправление във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Община Несебър.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК

6 Ноември 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. 7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той подчерта, че по отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност, те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследване, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Постъпилите жалби и сигнали са общо 348, постъпили, извън двата изборни дена

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Постъпилите жалби и сигнали са общо 348, постъпили, извън двата изборни дена

6 Ноември 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Общият брой на жалбите, сигналите, извън тези, които са получени в двата изборния дни – 27 октомври и 3 ноември, е 348 – това са жалбите и сигналите, които през времето от насрочването на изборите до днешния ден са получени извън двата изборни дена. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 78 от тях са срещу решения на общинските избирателни комисии, 137 са относно регистрацията на кандидати, партии и коалиции. 18 от тях са за повторно преброяване. „Ние сме отнесли тези сигнали до общинските избирателни комисии и до административните съдилища, които са компетентни да се произнасят по всички жалби срещу резултатите от изборите“, посочи той. В ЦИК са получени и 98 жалби и сигнали за предизборната кампания. „В изборния ден – на 3 ноември, са постъпили общо 129 жалби и сигнали, от които 62 във връзка с нарушения на организацията в изборния ден: най-често сигнали относно СИК във връзка с откриването на изборния ден, допускането на застъпници и представители в изборните помещение или други нарушения на цялостната организация на изборите в секциите. 16 са жалбите и сигналите във връзка с нарушения на избирателните права. Това най-често е свързано с недопускане на избиратели да гласуват, тъй като нямат уседналост в даденото населено място, поради което било затова, защото не съвпада техният адрес или защото са подали заявление за гласуване по настоящ адрес, не са били допуснати да гласуват. 44 са сигналите и жалбите за предизборна агитация в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на резултати от социологическите проучвания, по които ЦИК е взела решения, установила е нарушението и оттук нататък следва съставянето на акт за нарушение и впоследствие решение за налагането на предвидената административно-наказателна санкция, а именно имуществена или глоба. Това е срещу общо 9 медии, които са публикували данни в страниците си или по друг начин“, допълни още говорителят на ЦИК.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 44 % от българите са се възползвали от преференциите

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 44 % от българите са се възползвали от преференциите

6 Ноември 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. 44 % от българите са се възползвали от преференциите. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това са приблизително 1 363 183 избиратели. Най-много с преференции е гласувано в Симитли – 92 %. Челопеч – 86 %. Най-малко – в Черноочене – 3 %, Якоруда – 4 %, Хитрино – 8 %. В Столична община – 21 %. Пловдив – 36 %. Във Варна – 45 %. В другите по-големи градове варира между 40 и 50 % използването на преференции. В 16 от листите има пренареждане на основата на преференциите.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Избирателната активност на втори тур е 42,10 %

Местни избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Избирателната активност на втори тур е 42,10 %

6 Ноември 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Избирателната активност към 20.00 часа на втория тур е 42,10 %, като тя е изчислена на основата на общия брой избиратели, които са гласували за кметове на общини и кметове на кметства, което като абсолютно число са 1 674 147 избиратели. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с възникналата техническа грешна на ЦИК Андреев обясни, че става въпрос за преброяване на подписите в избирателните списъци. „Числото е взето на основата на избирателите, по подписите в избирателните списъци. Говорим за избиратели, а не за гласове. Все още има такива данни, които излизат, че става въпрос за гласове, не за избиратели“, посочи той. По данни на ЦИК най-висока активност е отчетена в Белене и в Георги Дамяново – 83,33 %, а в Белене – 83,3 %. Най-ниската избирателна активност е в Пловдив – 28,91 % и във Варна – 28,97 %.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Министър Младен Маринов: Изборите минаха в динамична обстановка - задържани са 60 лица

Местни избори 2019: Министър Младен Маринов: Изборите минаха в динамична обстановка - задържани са 60 лица

6 Ноември 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Изборите минаха в динамична обстановка - задържани са 60 лица. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си във Вътрешна комисия в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и председател на комисията Пламен Нунев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изборите минаха в една динамична обстановка, свързана с множество сигнали. Сигналите, които сме приели за първи и втори тур за 2019 са 1644“, каза Маринов. Той обясни, че сравнени с изборите за местна власт през 2015 г. са били 2528. „Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК или ОИК по места“, каза министърът. По думите му са образувани 95 досъдебн ипроизводства. „В рамките на тези досъдебни производства са задържани 60 лица, срещу 75 през 2015 г. Това, кото отчитаме като завишен показател са съставените предупредителни протоколи по Закона за МВР“, обясни министърът. Той уточни, че когато сигналът бъде проверен и не са събрани достатъчно данни и не е образувано досъдебно производство, се съставят предупредителни протоколи. „2019 г. те са 2 348, през 2015 - 1 662. Този показател влияе на превантивните мерки, които са предприети от МВР по обезпечаване на изборите. Това е, което мога да ви кажа в най-общ план. По конкретните досъдебни производства, по някои от тях още се провеждат действия по разследване. Представляват съдебна тайна и няма как да дадем повече конкретика“, допълни Маринов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК ще проведе брифинг по повод произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове

ЦИК ще проведе брифинг по повод произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове

6 Ноември 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия ще проведе брифинг от 15:00 часа по повод произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове, съобщиха от пресцентъра на комисията.
Брифингът ще се състои в Пресклуба в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, вход откъм Националната художествена галерия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Административен съд – Варна прекрати производството на изборно дело

Местни избори 2019: Административен съд – Варна прекрати производството на изборно дело

6 Ноември 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Съдебен състав на Административен съд – Варна с определение прекрати производството по административно дело и изпрати по компетентност на ОИК - Варна жалбата на Антон Апостолов срещу съдържанието на секционен протокол на секционната избирателна комисия към избирателна секция от проведения на 27 октомври 2019 г. избор за Общински съвет на община Варна, в частта на протокола, в която по твърдения на жалбоподателя погрешно са отбелязани преференциите за № 103 от кандидатската листа за общински съветници на Местна коалиция „Земеделски народен съюз /Движение Гергьовден, Съюз на свободните демократи/“. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Варна .
В мотивите си съдът сочи, че съобразявайки съдържанието на жалбата, тя не може да постави началото на допустимо производство, след като не е свързана с оспорването на крайния изборен резултат. Съдебният състав намира, че в случая липсва произнасяне с решение на Общинската избирателна комисия по постъпилата жалба срещу съдържанието на секционния протокол и да се произнесе с решение по постъпилата жалба е компетентност на ОИК - Варна.
Определението подлежи на обжалване с чатна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на жалбоподателя и на ОИК – Варна.Съдебен състав на Административен съд – Варна с определение присъедини за общо разглеждане и решаване производството по адм. дело № 3016/2019г. към производството по адм. дело № 3010/2019 г. От съда припомнят, че делото е образувано по жалба на Светлозар Николов срещу Решение № 299/28.10.2019 г. на ОИК - Варна, относно проведения избор за общински съветници в община Варна на 27 октомври 2019 г. От служебно извършената справка в САС „Съдебно деловодство“ съдебният състав установи, че в АдмС-Варна по жалба на Ирина Делчева срещу същото решение № 299/28.10.2019 г. на ОИК – Варна, в частта му по т. 3, е образувано и висящо адм. дело № 3010/2019 г.
Съдът сочи, че е налице връзка между двете дела, което обуславя необходимостта от присъединяване на по-късно образуваното дело към това с по-малък номер в деловодната програма.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.