НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсантъ“: България все още остава някак чужда

„Коммерсантъ“: България все още остава някак чужда

22 Октомври 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Посещението на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева в Москва имаше за цел да даде допълнителен тласък на двустранните отношения, които попаднаха в сериозен застой след разтрогването на проекта „Южен поток“ от страна на София. Външно всичко изглеждаше добре: гостенката се обръщаше към руския си колега Сергей Лавров на „ти“, а той на свой ред се пошегува с бъдещи съвместни проекти в газовия сектор. В откритата част на срещата двамата дипломати се опитаха да избегнат болезнени теми, но не успяха да прикрият напълно различията помежду си, коментират в редакцията на руския вестник „Коммерсантъ“.
Български министър на външните работи не е посещавал Русия от юни 2011 г. В този период първите дипломати на съседната й Сърбия направиха седем официални и работни посещения в Русия, на Турция - четири пъти, а на Гърция - три пъти. Ситуацията е по-лоша единствено по отношение на Румъния – за последно неин външен министър направи визита в Москва през далечната 2009 г. Но отношенията между Русия и Румъния традиционно са сложни, докато в представите на руснаците (особено родените СССР) българите принадлежат към приятелския лагер.
Въпреки това през последните години отношенията между Москва и София са в застой. Сериозен удар за тях беше отказът на България - под натиск от САЩ и ЕС - от изграждането на газопровода „Южен поток“ през Черно море. Сътрудничеството между двете страни по изграждането на АЕЦ „Белене“ също претърпя провал – спорът дори бе предаден на международен арбитраж. Той обаче не допринесе за развитието на диалога, както и разногласията около Украйна и последвалите санкции, свързани с конфликта в Донбас.
Посещението на Захариева обаче имаше за цел да създаде впечатление, че нещата вървят във възходяща линия – при това в двете страни. Тя припомни за началото на строителството на територията на България на т.нар. „Балкански поток“, разклонение на „Турски поток“, през който ще се извършват доставки на руски природен газ в Сърбия и Унгария. Захариева подчерта също, че наскоро българските власти обявиха търг за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене" и увери, че ще се радват на участието на Русия в този процес. В заключение тя очерта оптимистично перспективите за двустранните отношения в областта на туризма, образованието и културата. През цялото време българската гостенка се обръщаше към Сергей Лавров на „ти”.
Руският министър говори за енергийното сътрудничество с еднакъв ентусиазъм и дори нарече „Балкански поток“ „Български поток“, което очевидно зарадва събеседника му. Сергей Лавров предаде на гостенката си документите за правото на неограничено използване на земята, върху която се намира посолството на България в Руската федерация. И похвали българските власти за създаването на благоприятни условия за изучаване на руски език в страната.
В откритата част на срещата си дипломатите не говориха директно по належащи въпроси. Но през последните седмици Москва и София се сблъскаха по два въпроса. Най-острото несъгласие предизвика изложбата, открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София за 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма. Тогава от Министерството на външните работи на България призоваха руснаците „да не затварят очите си за това, че щитовете на съветската армия донесоха на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, деформираха икономическото им развитие и ги изолираха от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски държави“. В отговор на това Москва гневно отбеляза, че София „пренаписва история", като нарече позицията на българските власти „опасна тенденция".
Друг дразнещ ефект беше преследването на видни личности от русофилското обществено движение от страна на българските правоприлагащи органи . Те бяха обвинени в шпионаж, което в Москва бе изтълкувано като „русофобия".
По информация на изданието, по време на закритата част от разговорите Сергей Лавров е повдигнал и двата въпроса пред Екатерина Захариева. В разговора с него тя е коментирала най-общо темата за Втората световна война, но е подчертала, че българската страна няма да промени позицията си.
На пресконференция след преговорите Екатерина Захариева, без да се обвързва с нищо, призова „да не се политизира историята“. И тя обяви намерението си да положи цветя на два особено важни за България паметници - на Героите от Плевен, както и на този на Св. св. Кирил и Методий. Трябва да се отбележи, че огромното мнозинство от външните министри, посещаващи Москва, полагат венци на Гроба на неизвестния войн.
Що се отнася до преследването на фигури, симпатизиращи на Москва, по информация на „Коммерсантъ“, Екатерина Захариева е уверила Сергей Лавров, че българското правителство няма нищо общо с подобни действия.
Догодина се очаква Сергей Лавров да посети България. За последно той направи визита в София през 2014 година.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се скоро българските студенти в Русия да получат право на работа

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се скоро българските студенти в Русия да получат право на работа

22 Октомври 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази надежда, че българските студенти в Русия скоро ще получат право на почасова работа и стаж, за да могат да се подкрепят сами финансово. „Надявам се, че обещанието, което неотдавна пое руската страна – говорихме за това и с министър Лавров, студентите да имат право на почасова работа и стажове, да се случи възможно най-скоро. Информирани сме, че руската страна има предложение за изменение на съответния закон“, заяви Екатерина Захариева на среща с българската общност в Москва, организирана в посолството ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Около 600 български аспиранти и студенти се обучават в Русия, повечето от които в Москва. Те са обединени в две организации – Организация на българските студенти в Русия БРАВО и Съвет на българските аспиранти в Русия.
На срещата Екатерина Захариева подкрепи идеята на българския студент в руския Висш институт за международни отношения МГИМО Илиян Сарандалиев, който е и председател на БРАВО, в България периодично да бъде организирана среща на дружества на българските студенти от чужбина.
Външният ни министър разказа пред българската общност за преговорите си, проведени с руския си колега Сергей Лавров. Тя изрази задоволство от решаването на въпроса с регистрацията на дипломатическия имот на българското посолство в Москва, за чийто безвъзмездно и безсрочно ползване получи документ от Сергей Лавров. Екатерина Захариева подчерта, че вече са решени по-голяма част от имотните въпроси на Русия в България, като са останали два-три отделни имота, за които руската страна има въпроси.
„Има, например, имот в Панчарево, където се води съдебен спор на дружество на руски граждани в България с Руската федерация. Убедена съм, че нашият съд ще реши този въпрос в най-скоро време“, заяви външният ни министър.
Екатерина Захариева увери сънародниците ни, че винаги може да разчитат на пълна подкрепа и съдействие от страна на посолството ни и МВнР. Тя обяви, че на предстоящи консултации между министерствата на външните работи на България и Русия ще бъдат обсъдени и консулски въпроси. На тях българската страна ще постави и въпроса за облекчения в издаването и получаването на руски визи за български граждани, включително за българи, които работят в международни организации на територията на Русия - като научния ядрен център в Дубна.
Екатерина Захариева честити юбилея на българското училище в Москва, което тази година навършва 45 години. „Работата, която вършите тук, е голяма мисия и голяма отговорност за запазване на връзката с България“, каза външният ни министър и подчерта, че всяка година българската държава увеличава средствата за издържането на българските училища зад граница.
Екатерина Захариева беше посрещната от деца от българския танцов ансамбъл в Москва, в който участват деца на българи, живеещи и работещи в руската столица. В срещата участваха представители на българския бизнес, български студенти и аспиранти, културни дейци, научни работници, общественици.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения

Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения

21 Октомври 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещение в Москва, обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения в сферата на търговията, туризма, културата, образованието.Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.Визитата на Екатерина Захариева е първата на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам. „Щастлива съм, че съм тук в годината, когато честваме 140 г. от установяването на двустранните дипломатическите отношения между България и Русия. Това е важна година за нас и защото отбелязваме 140 г. от създаването на българската дипломатическа служба. През последните 2 години политическият диалог между нашите страни се възобнови, имаше български посещения на най-високо ниво в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити “, заяви Екатерина Захариева на преговорите със Сергей Лавров, които се състояха в резиденцията на руското Министерство на външните работи в центъра на Москва.
„Искаме да продължим двустранния диалог, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават на дълбоки исторически традиции, имат културни и духовни корени“, каза Сергей Лавров.
Акцент в разговорите бяха теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието, транспорта.
Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%.
„За първата половина на тази година показателите са по-добри, но мисля, че имаме потенциал - особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област“, заяви Екатерина Захариева.
В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите – 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 % от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.
По отношение на енергетиката Екатерина Захариева подчерта значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“.
„Днес нашият премиер откри част от трасето на „Балкански поток“. Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 г. тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект“, заяви външният ни министър.
По време на разговора бяха отбелязани и добрите перспективи за сътрудничеството в атомната енергетика, включително по проекта АЕЦ „Белене“. В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската компания „Росатом“.
И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.
„Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България“, заяви Екатерина Захариева. По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.
511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства. Според Екатерина Захариева за повишаване на туристическия поток роля ще има и подобряването на транспортните връзки с Русия – чрез повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки. Сред основните теми в разговора между двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България – 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала. Екатерина Захариева предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас догодина. Сергей Лавров прие поканата да посети България. Той благодари за подкрепата, която българската страна оказва за изучаването на руски език в страната ни.
Двамата министри се договориха догодина да се състоят консултации между МВнР на двете страни. Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева и документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот „Българско посолство на Република България в Москва“, с което окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица.
В хода на дискусията външните министри на България и Русия обсъдиха и теми от световния и европейски дневен ред, сред които европейската сигурност, регионалното сътрудничество и ситуацията на Балканите, ситуацията в Сирия след турската военна операция. Захариева и Лавров изразиха безпокойство от липсата на диалог между Белград и Прищина. Външният ни министър изрази и съжаление от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия разчита на помощта на България по въпроса за държавната собственост

РИА Новости: Русия разчита на помощта на България по въпроса за държавната собственост

21 Октомври 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва разчита на помощта на София в решаването на въпроси на руската държавна собственост в България. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след разговори в Москва с вицепремиера и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева, предава РИА Новости.
„Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно използване на земята, върху която е построено българското посолство в Русия, за непрекъснат период. Разчитаме на партньорите да съдействат за решаването на съответните въпроси, свързани с руската държавна собственост в България", заяви Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия предаде на България за безсрочно ползване земята, където се намира нашето посолство

ТАСС: Русия предаде на България за безсрочно ползване земята, където се намира нашето посолство

21 Октомври 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Земята, където се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадено на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна. Това съобщи в понеделник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция след преговорите с българската му колега Екатерина Захариева, предава ТАСС.
„Предадох на колегата документи за държавна регистрация на правото на постоянно безсрочно ползване на земята на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на партньорите в решаването на съответстващи въпроси, свързани с обектите на руската държавна собственост в България“, заяви Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Строителството на второто разклонение на „Турско поток“ ще завърши през 2020 година

Сергей Лавров: Строителството на второто разклонение на „Турско поток“ ще завърши през 2020 година

21 Октомври 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Работата по второто разклонение на „Турски поток“ ще бъде завършена в срок през 2020 година, съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция след преговорите с българската си колега Екатерина Захариева в Москва, предава ТАСС.
„Нашите български колеги ни информираха за началото на строителството на инфраструктурата за транспортиране на газ по второто разклонение на „Турски поток“. Както съобщи госпожа министърът, съответстващата церемония с участието на премиера на България и посланика на Руската Федерация в България се е състояла буквално днес“, заяви Лавров. „Партньорите подчертаха, че работата, както е планирано, ще бъде завършена в срок през 2020 година“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Диалогът между Русия и България доби стабилност и скорост

Сергей Лавров: Диалогът между Русия и България доби стабилност и скорост

21 Октомври 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отбеляза успехите в развитието на диалога с България, предава TACC.
„Радваме се да Ви посрещнем в Москва и да продължим диалога, който наскоро придоби стабилност и динамика“, цитира агенцията думите на Лавров в началото на срещата с вицепремиера и външен министър на България Екатерина Захариева. „Смятаме, че това отразява интересите на народите на нашите държави. Отношенията между нас са основани на дълбоки исторически и културни традиции. Миналата година отбелязахме 140 години от освобождението на България в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г., а тази година отбелязахме 140 години от установяването на дипломатическите отношения".
„Благодарни сме, че приехте нашата покана, тя е добра възможност да обсъдим пълния набор от двустранни връзки и, разбира се, да обменим мнения относно ситуацията в Европа и света като цяло“, добави Лавров.
Захариева на свой ред заяви: „През последната година имахме редица посещения на високо ниво и се радвам, че диалогът ми с Вас се възобновява“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева e на посещение в Москва

Вицепремиерът Екатерина Захариева e на посещение в Москва

21 Октомври 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на посещение в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Екатерина Захариева и водената от нея делегация ще имат разговори с министъра на външните работи Сергей Лавров. По-късно през деня външният ни министър ще се срещне и с българската общност в Москва. Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам. Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.
Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.
За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България. Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров и българският външен министър ще обсъдят сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката в Москва

ТАСС: Лавров и българският външен министър ще обсъдят сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката в Москва

21 Октомври 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация и Сергей Лавров и вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева ще проведат преговори в Москва, предава TACC.
Според външнополитическото ведомство в Москва двамата дипломати ще разгледат състоянието и перспективите за задълбочаване на двустранните отношения с акцент върху сътрудничеството в областта на енергетиката и търговията. Освен това се очаква обмен на мнения по широк кръг международни и регионални въпроси.
Посещението на Захариева ще бъде първото на министър на външните работи на България в Москва за последните осем години. В интервю за ТАСС в навечерието на посещението тя заяви, че възнамерява да обмени мнения с руския си колега по основните въпроси на регионалната и европейската сигурност, както и да обсъди сътрудничество по приоритетни за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма и транспорта.
През последните години се засилва политическият диалог между двете страни. Така през март руският премиер Дмитрий Медведев направи официално посещение в София, а през юни президентите на Руската федерация и България Владимир Путин и Румен Радев се срещнаха в кулоарите на Петербургския международен икономически форум. София очаква руския лидер на посещение догодина.
Планира се търговските и икономическите отношения да бъдат в центъра на вниманието на първите дипломати на Москва и София. Русия остава един от основните търговски партньори на България; през 2018 г. търговският обем между двете страни възлиза на 3,47 млрд. долара. В същото време санкциите на ЕС и руските ответни мерки пречат на развитието на търговските и икономическите връзки между Москва и София.
Ключова област в руско-българското сътрудничество е енергетиката. София работи по организирането на транзита на газ към Европа през второто разклонение на „Турски поток“ и обсъжда възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене“.
Както подчертава руското външно министерство, дружелюбният характер на руско-българските отношения се дължи до голяма степен на духовната и културна близост на двете страни. През юли тази година Русия и България отпразнуваха 140-та годишнина от установяване на дипломатически отношения, а през 2018 г. в двете страни се проведоха мащабни тържества, за да се отбележи 140-годишнината от освобождението на България от османска власт в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 година.
В интервю за ТАСС българският външен министър заяви, че Москва и София се готвят да подпишат петгодишна програма за сътрудничество в областта на културата и образованието. Освен това републиката възнамерява да разшири сътрудничеството с Русия в областта на туризма.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Вицепремиерът Екатерина Захариева замина на посещение в Москва

Вицепремиерът Екатерина Захариева замина на посещение в Москва

20 Октомври 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на посещение в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. На 21 октомври 2019 г. Екатерина Захариева и водената от нея делегация ще имат разговори с министъра на външните работи Сергей Лавров. По-късно през деня външният ни министър ще се срещне и с българската общност в Москва. Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам. Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.
Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.
За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България. Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия, твърди Екатерина Захариева

TAСС: България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия, твърди Екатерина Захариева

18 Октомври 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. България е заинтересована от равноправен и взаимно изгоден диалог с Русия, каза външният министър на страната Екатерина Захариева, съобщава TACC.
Тя заяви това в интервю пред руската информационна агенция преди своето посещение в Москва на 21 октомври.
"Български външен министър не е посещавал Москва от осем години. За мен, от момента в който заех поста вицепремиер и министър на външните работи през 2017 г., това ще бъде първото ми посещение в Русия. Радвам се, че това посещение се провежда във време, когато нашите страни празнуват 140 години от установяването на дипломатически отношения, благодаря на (външния министър на Русия) Сергей Лавров за поканата“, заяви тя.
Българският външен министър изрази надежда, че визитата ще се проведе в атмосфера на двустранен диалог, „основан на конструктивно сътрудничество и отчитане на взаимните интереси“ на двете страни.
„Ние сме заинтересовани да водим равноправен и взаимноизогден диалог, в който да се ръководим от националните интереси и общите политики на ЕС и НАТО“, подчерта още Захариева.
Вицепремиерът коментира и напрежението между двете държави във връзка с изявлението на българското външно министерство във връзка с историческата изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която беше открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, и скандала с обвинението в шпионаж по адрес на председателя на Националното русофилско движение Николай Малинов.
„Бих искала да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември няма нищо общо с работата на нашите спецслужби. Още преди 20 години върховният законодателен орган на България, Народното събрание, даде своята оценка за тези събития и техните последствия за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете сигурни, че ние не бихме реагирали, ако изложбата под лозунга „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ беше организирана на 9 май, а не на 9 септември“, поясни Захариева.
„Що се отнася до операциите на нашите спецслужби по отношение на движението „Русофили“, с чиито детайли не съм запозната, тъй като те се ръководят от прокуратурата, която в България е част от съдебната власт, независима от изпълнителната власт, бих могла да кажа – въз основа известните в момента публични данни, че тази операция не е свързана с лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването касае конкретни лица, които са заподозрени в извършване на престъпление“, обясни вицепремиерът.
„Нито дискусиите около датата 9 септември 1944 г., нито разследването срещу Национално движение „Русофили“ са предмет на двустранните отношения с Русия. В дневния ред на българо-руските отношения има сериозни теми и очаквам, че именно те ще бъдат обсъждани по време на моята визита в Москва“, подчерта Захариева.
Захариева подчерта важността на открития и равноправен политически диалог между България и Русия, като се вземат предвид българските национални интереси и общата политика на ЕС и НАТО.
„Убедена съм, че именно такъв диалог ще съдейства на развитието на нашето сътрудничество в областта на взаимните интереси, търсенето на взаимно приемливи решения по актуални въпроси на двустранните отношения, обмен на мнения по належащи въпроси от международния дневен ред", каза още тя.
„С Русия, след разпространението на кирилицата и християнството, ние имаме многовековна обща история. Може би не е много известен сред широката аудитория фактът, че българското православие изиграва голяма роля в установяването на християнството в руските земи, а ключови личности в Руската история имат български корени. Първият митрополит на Москва и цяла Русия – Св. Киприан, посрещнат тържествено в Москва през 1390 г., е българин, а неговите мощи почиват в катедралата „Успение Богородично“ в Кремъл“, напомни Захариева.
„Ние оказвахме един на друг взаимна подкрепа и когато руското православие подпомагаше с финансови средства и литература българските христиани, които се намираха под гнета на робството, а във времето на Руско-турската война от 1877-1878 г., нашата обща история беше пропита с кръвта на български, руски и други славянски, близки народи, които помогнаха на България да възстанови своята държавност.“, добави вицепремиерът.
„Ето защо съм обедена, че нашата обща история е длъжна да се обединява, а не да се разделя. Тази позиция, както и принципите на дружбата и добросъседството, ние отстояваме в своите политики с всички страни. Нашите две държави са много близки географски и споделяме много общи интереси. В този смисъл, считам, че културата и историята са длъжни да помагат на икономиката и политиката, а не обратното“, подчерта българският външен министър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.