НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 12 милиона лева са инвестирани по Програма за развитие на селските райони във Велинград (ОБЗОР)

Над 12 милиона лева са инвестирани по Програма за развитие на селските райони във Велинград (ОБЗОР)

19 Октомври 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Велинград. Над 12 милиона лева са инвестирани по Програма за развитие на селските райони във Велинград.
Новината съобщи д-р Лозана Василева – заместник-министър на земеделието, храните и горите във Велинград. Тя допълни, че от изготвени от общината и одобрени са 4 проекта на стойност над 5,5 милиона лева и благодарение на програмата са обновени и възстановени общински пътища, улици, обновено е училище и е изградена спортна площадка. Заместник-министър Лозанова е във Велинград по повод възобновения Празник на картофите. Лозана Василева поздрави жителите на града с думите: „Картофите са наистина една традиционна култура за община Велинград и с изключително високи вкусови качества. Днес вие ще имате възможността да опитате различни ястия и изделия от картофи. „Използвам възможността да ви поздравя като земеделски производители от община Велинград, че сте изключително активни, както земеделските производители, така и администрацията на общината. Поздравления за всички и за това, че имате възможността да се възползвате от европейските средства. От друга страна имаме активни земеделски производители кандидати по инвестиционните мерки, имаме над 20 малки земеделски стопани, които са се възползвали от подпомагането по мярка 6-3. Пожелавам успех на всички, още по-успешно и още повече инвестиции във вашата община, за да има повече работни места и да бъде едно още по-добро място за живеене. Пожелавам ви весел празник, бъдете живи и здрави“.
На празника присъства и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. Той каза, че министерството винаги ще подкрепя земеделските производители, ще се стреми да осигурява максимални нива на обвързаност и подпомагане. Поздрави всички граждани и гости на празника и им пожела, винаги да купуват български продукти – български картофи, плодове и зеленчуци. „Велинград е място щедро надарено от природата. Характерни са многобройните минерални извори, по-скоро известен, както казаха преди мен, като спа столицата на България. Но не само това. Велинград е основен център на производство на картофи у нас. Неслучайно тук се раждат едни от най-вкусните картофи и не случайно тук си правят среща земеделски производители, отглеждащи картофи, както от региона, така и от цялата страна“, каза още Маринов. „Искам да кажа, че това е основен поминък на населението и трябва да бъде подкрепяно. България традиционно консумира и вековно произвежда картофи. Консумацията на картофи в нашата страна варира от 180 хиляди тона. Те ежедневно присъстват на нашата трапеза. Ту, както казах, е един от центровете за производство на картофи, това не е случайно – освен природата и климатичните фактори, това е свързано и с трудолюбието на хората, което е основен поминък“, подчерта още Маринов.
Празникът на картофа във Велинград е традиция, която Община Велинград възобновява заедно с Асоциацията на картофопроизводителите. За Агенция „Фокус“ Бояна Кирилова от общинската администрация каза, че целта е да бъде възобновен този хубав и важен празник за жителите на Велинград.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Чавдар Маринов: Министерството на земеделието, храните и горите ще подкрепя винаги земеделските производители

Зам.-министър Чавдар Маринов: Министерството на земеделието, храните и горите ще подкрепя винаги земеделските производители

19 Октомври 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Велинград. Министерството на земеделието, храните и горите ще подкрепя винаги земеделските производители. Това каза зам.-министър Чавдар Маринов на откриването на Празника на картофа във Велинград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще направим всичко възможно да прекратим негативната тенденция за обезлюдяване на полупланинските и планинските региони. За нас и за всички земеделски производители е особено важно да продължим да ви подкрепяме, да ви осигурим максимални нива на обвързаност и подпомагане. Искам да пожелая на всички гости на празника на тази чудесна инициатива днес да се забавляват, а когато отидат в българските магазини , във веригите, винаги да консумират и да закупуват български продукти, български картофи, български плодове и зеленчуци“, допълни той. „Позволете ми да изразя своето възхищение от чудесната атмосфера, която е създадена днес тук във Велинград на Празника на картофа. Искам да изкажа своето задоволство от една забравена и възстановена традиция вече повече от 12 години Празникът на картофа не е провеждан. Това е възможно днес с любезното съдействие на Община Велинград и Асоциация на картофопроизводителите в България“, каза той. Маринов подчерта, че е много е важно да се отбележи, че те си подават ръка в един изключително труден момент. „Велинград е място щедро надарено от природата. Характерни са многобройните минерални извори, по-скоро известен, както казаха преди мен, като спа столицата на България. Но не само това. Велинград е основен център на производство на картофи у нас. Неслучайно тук се раждат едни от най-вкусните картофи и не случайно тук си правят среща земеделски производители, отглеждащи картофи, както от региона, така и от цялата страна“, каза още Маринов. „Искам да кажа, че това е основен поминък на населението и трябва да бъде подкрепяно. България традиционно консумира и вековно произвежда картофи. Консумацията на картофи в нашата страна варира от 180 хиляди тона. Те ежедневно присъстват на нашата трапеза. Ту, както казах, е един от центровете за производство на картофи, това не е случайно – освен природата и климатичните фактори, това е свързано и с трудолюбието на хората, което е основен поминък“, подчерта още Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Лозана Василева: Над 12 млн. лв. са инвестирани по Програма за развитие на селските райони във Велинград

Зам.-министър д-р Лозана Василева: Над 12 млн. лв. са инвестирани по Програма за развитие на селските райони във Велинград

19 Октомври 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Велинград. Над 12 млн. лв. са инвестирани по Програма за развитие на селските райони във Велинград. Това каза Д-р Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, храните и горите, на церемония по откриване на Празника на картофа във Велинград. „Само по Програма за развитие на селските райони от настоящия програмен период 2014-2020 г. в общината са инвестирани над 12 млн. лв. От тях само по общински проекти, благодарение на качествените проекти изготвени от Общината са одобрени 4 проекта на стойност над 5.5 млн. лв. Благодарение на програмата са обновени и възстановени общински пътища, редица общински улици, обновено е училище и е изградена една спортна площадка“, добави д-р Василева. Тя допълни, че чест и удоволствие да бъде сред жителите на града и да ги поздрави по повод празника на картофите. „Картофите са наистина една традиционна култура за община Велинград и с изключително високи вкусови качества. Днес вие ще имате възможността да опитате различни ястия и изделия от картофи“, каза още зам.-министърът на земеделието. Василева отбеляза, че картофите са приоритетен сектор в програма за развитие на селските райони. „Използвам възможността да ви поздравя като земеделски производители от община Велинград, че сте изключително активни, както земеделските производители, така и администрацията на общината“, посочи още тя. „Поздравления за всички и за това, че имате възможността да се възползвате от европейските средства. От друга страна имаме активни земеделски производители кандидати по инвестиционните мерки, имаме над 20 малки земеделски стопани, които са се възползвали от подпомагането по мярка 6-3. Пожелавам успех на всички, още по-успешно и още повече инвестиции във вашата община, за да има повече работни места и да бъде едно още по-добро място за живеене. Пожелавам ви весел празник, бъдете живи и здрави“, допълни още д-р Лозана Василева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.