НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Република Индия д-р Субрахманям Джайшанкар

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Република Индия д-р Субрахманям Джайшанкар

23 Септември 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вицепремиерът и външен министър г-жа Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Република Индия д-р Субрахманям Джайшанкар. Разговорът между двамата се проведе в рамките на 74-тата сесия на ООН в Ню Йорк. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
“Поздравления за избирането ви на поста - каза министър Захариева. - Съболезнования за кончината на предишния министър г-жа Сушма Сварадж, с която бяхме приятели. Нямаме отворени въпроси, само много възможности пред нас и бизнеса на нашите две държави.” “Ще се радвам да посетя България, а и да ви посрещна в Индия. Благодаря ви за вашия силен глас в Европа в подкрепа на нашата държава. Индия търси в Европа партньорства, свързани основно с икономиката на знанията и т.нар. науки за живота”, заяви министър Джайшанкар.
Екатерина Захариева заяви, че Индия е стратегически партньор на ЕС и изтъкна предимствата на страната ни за чуждестранни инвестиции - ниски данъци, административни облекчения за бизнеса, подготвени специалисти във високите технологии, възможности за продължаване на партньорствата в хранително-вкусовата и филмовата индустрия.
“Световната банка откри тази година в България свой световен център за споделени услуги, чрез който ще предоставя корпоративна и технологична подкрепа на бизнес операциите на петте институции от Групата по целия свят. Това е също оценка за потенциала на България и българите”, каза българският вицепремиер.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Султаната Оман

Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Султаната Оман

23 Септември 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Възможностите за съвместни проекти в селското стопанство, недвижимите имоти, туризма, енергетиката, инфраструктурата, културата и образованието обсъдиха първите дипломати на България и Оман - Екатерина Захариева и Юсуф бин Алауи бин Абдулла, които проведоха среща в рамките на сесията на Общото събрание на ООН. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
"Време е да насърчим още повече нашите отношения, тъй като нямаме никакви отворени двустранни въпроси”, каза Захариева. Двамата министри обсъдиха широк кръг от теми, след които ситуацията в Залива, мерките за борба с климатичните промени, обсъждани в ООН, както и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество.
Вече са съгласувани и подготвени за подписване Споразумение между правителството на Република България и правителството на Султаната Оман за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически, специални и служебни паспорти, както и Меморандум за разбирателство за провеждане на двустранни консултации между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Султаната Оман.
Документите може да бъдат подписани в рамките на визита на министър Захариева в Султаната или на министър Бин Абдула у нас. Двамата първи дипломати размениха покани за посещения.
По неофициални данни, през последното десетилетие оманските инвестиции в България, реализирани от омански компании, регистрирани в трети страни, надхвърлят 100 млн. евро, основно в недвижими имоти и банковия сектор. В Султаната Оман пребивават около сто български граждани - основно инженерно-технически кадри, служители в туристическия сектор, стюардеси, моряци и в единични случаи преподаватели и треньори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.