НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Die Welt: Тайният бенефициент от атаките срещу Саудитска Арабия

Die Welt: Тайният бенефициент от атаките срещу Саудитска Арабия

24 Септември 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е вторият по големина износител на петрол в света. След атаките с дронове срещу саудитските петролни съоръжения тя може да се окаже един от главните бенефициенти от кризата – не само заради нарастващите цени на нефта, пише Франк Щокер в статия за германския национален ежедневник Die Welt.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

Всеки можеше да забележи язвителността, когато преди няколко дни държавният глава на Руската федерация Владимир Путин щедро предложи на Саудитска Арабия да закупи зенитно-ракетните системи С-400. Два дни по-рано, в резултат на атаки с дронове в Саудитска Арабия, петролната инфраструктура беше значително унищожена, а военните на страната не успяха да предотвратят атаката. В същото време през годините саудитската армия бе въоръжавана с американско оръжие за десетки милиарди долари. Очевидно в Москва витае злорадство.
Руското ръководство има причини да се радва. В крайна сметка страната може да се окаже един от основните бенефициенти от кризата в Саудитска Арабия и не само заради повишаването на цените на петрола. В момента Москва е извън обсега на вниманието на президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия „санкционен клуб“. По този начин Путин има възможност да стимулира икономическия растеж на страната си. Инвеститорите вече очакват солидна печалба, цените на акциите чупят нови рекорди. Решаващият фактор е дали Москва най-накрая ще успее да намали зависимостта на икономиката си от петрола.
Веднага след атаката цените на петрола се покачиха за известно време с 15%, до почти 70 долара за барел от марката „Брент“. В същото време руската рубла също се засили и цените на акциите на московската фондова борса растат. „Русия е победител в настоящата ситуация", казва Марек Дримал, анализатор от инвестиционната банка Societe Generale.

Повишаването на цените на петрола помага на Кремъл

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия. Рияд изнася около 9,4 милиона барела на ден, Русия - около 8,6 милиона барела. Този обем е около 50% от общия износ на Русия и приходите от него - около половината от държавния бюджет - ако цената на петрола се повишat, това пряко се отразява на бюджета на Кремъл. И ако Саудитска Арабия отпадне временно като доставчик, Русия поне за известно време ще може да заеме допълнителни места на пазара.
„Развитието по принцип е положително за Русия“, казва Анжелика Милендорфер, експерт по Русия от инвестиционната компания Raiffeisen Capital. Преди атентатите срещу рафинериите в Саудитска Арабия цените на петрола за следващата година бяха определени на размер от 65 долара за барел. Предвид последните събития тази оценка вероятно ще бъде преразгледана.
Дори ако цената на петрола не се повиши, оценката за Русия, както и на много други инвеститори, в момента е по-положителна, отколкото преди няколко години. Причината: страната стана много по-привлекателна за предприемачите. Това се потвърждава от т.на. индекс за лекота на правене на бизнес от Световната банка, който анализира колко е трудно да се създаде и управлява компания в дадена страна. През 2010 г. Русия беше на 124-то място в тази класация, а сега се издигна на 31-во място. Германия е на 24-то място.

Руските акции сега са евтини

„Корпоративното управление също се подобри значително“, казва Милендорфер. Т.е. прозрачността на управлението на компанията. Но на първо място, руските акции сега са евтини. „Рейтингът е много нисък, съотношението цена/доход сега е средно около пет“, казва експертът. По този начин годишната печалба съответства на една пета от общата стойност на компанията. В индекса Dax това съотношение вече е едно към 14.
Ниската оценка води до факта, че множество руски акции гарантират невероятно висок доход. Понякога над десет процента, например в случая с „Норникел“, който Милендорфер счита за привлекателен пример. Освен това тя предпочита компании, които не са пряко ангажирани в стоковия сектор, например „Сбербанк“. „За разлика от много други държавни компании, тази институция се управлява много професионално“, Тя също харесва „Яндекс“, руската търсачка, която заема повече от 60% от руския пазар, много повече, отколкото „Гугъл“. Подобно на американския стандарт, „Яндекс“ се разширява в много други области, например, в такситата или в тази на безпилотните превозни средства.
Проблемът с руската фондова борса и като цяло с руската икономика е, че компании като „Яндекс“ са рядкост. Загрижеността за стоките доминира, както преди. Но не само това е проблем. МВФ в своя доклад през август подчерта: „Структурните бариери съществуват отдавна и включват голямо влияние на правителството, свръхрегулация, широко разпространени слабости в управлението и институциите, неадекватна инфраструктура и насрещен вятър“. Но още по-лошо е, че усилията за реформи, според МВФ, намаляват през последните години.
Всичко това води до факта, че по-високите цени на петрола обикновено носят малко. „По правило високите цени на петрола означават по-високи доходи за Русия и увеличение на сумата, която може да бъде използвана за подобряване на икономическото благосъстояние на страната“, казва Екатерина Золотова, експерт от аналитичния център „Геополитическо бъдеще“. „Но руската държава изглежда парализирана, когато става въпрос за изразходването на тези средства". В момента се появиха структурни икономически проблеми. „Дори силното увеличение на цените на петрола няма да бъде достатъчно, за да стимулира руската икономика", каза експертът. Радостта на руската страна ще бъде краткотрайна. Вероятно и тази на инвеститорите, е заключението на автора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Европейските сили се присъединиха към САЩ и обвиниха Иран за ударите в Саудитска Арабия

Reuters: Европейските сили се присъединиха към САЩ и обвиниха Иран за ударите в Саудитска Арабия

24 Септември 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Великобритания, Германия и Франция подкрепиха САЩ и обвиниха Иран за атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия, като призоваха Иран да се съгласи на нови преговори със световните сили за ядрената и ракетната програма на Техеран и сигурността в Близкия Изток, предава Reuters.
Лондон, Берлин и Париж излязоха със съвместно изявление, след като британският премиер Борис Джонсън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН.
Но Иран изключи възможността за нова сделка по ядрената програма, като дори министърът на външните работи на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф написа в „Туитър“, че европейските държави не са изпълнили ангажиментите си според ядрената сделка от 2015 година.
„Дойде моментът Иран да приеме преговори за дългосрочна рамка за своята ядрена програма, както и по въпросите, свързани с регионалната сигурност, включително неговата ракетна програма и за другите средства за доставка“, заявиха Великобритания, Германия и Франция.
„За нас е ясно кой носи отговорността за тази атака. Няма друго правдоподобно обяснение. Подкрепяме провежданите разследвания за изясняване на детайлите“, добавиха от Лондон, Берлин и Париж.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео благодари на европейските държави за тяхното изявление срещу Иран, като заяви: „Това ще засили дипломацията и каузата на мира“.
Британската агенция припомня, че през лятото Макрон поведе европейска инициатива за намиране на компромис между САЩ и Иран и искаше да използва Общото събрание на ООН като възможност за съживяване на дипломацията, но неговите усилия секнаха през последните седмици.
На въпрос за опита на Макрон да стане посредник, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви: „Не ни трябват посредници... Те (Иран) знаят на кого да се обадят“.
САЩ ще засилят натиска върху Ислямската република, заяви в понеделник в Ню Йорк специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук.
Съединените щати се стремяха да разрешат проблема чрез дипломация и многостранни усилия, а Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации имаше роля, каза Хук, без да уточнява.
В интервю за американската мрежа NBC в понеделник Джонсън каза, че Тръмп е „единственият човек, който може да направи по-добра сделка. ... Надявам се да има сделка с Тръмп“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Среща с президента на Иран не е насрочена към настоящия момент

Доналд Тръмп: Среща с президента на Иран не е насрочена към настоящия момент

24 Септември 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не изключи възможността за провеждане на среща с иранския си колега Хасан Роухани, но подчерта, че „настоящия момент“ такава не е планирана, предава AFP.
„Никога не изключвам нищо", подчерта Тръмп пред репортери, но добави, че „към този момент няма нищо планирано".
Въпреки това спекулациите по темата не стихват с оглед факта, че и двамата лидери са в Ню Йорк за Общото събрание на ООН.Шансовете за среща на пръв поглед са минимални с оглед атаката срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, за които Вашингтон обвини Техеран. Иран отрича да е замесен.
Френският президент Еманюел Макрон се стреми да събере двамата лидери заедно, но Тръмп отговори на усилията му в понеделник, заявявайки, че „не ни трябва посредник".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Президентът на Иран Хасан Роухани на път към Общото събрание на ООН в опит да спечели подкрепа за Иран срещу САЩ

The Daily Mail: Президентът на Иран Хасан Роухани на път към Общото събрание на ООН в опит да спечели подкрепа за Иран срещу САЩ

24 Септември 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани пое от Техеран към Ню Йорк, за да присъства на Общото събрание на ООН в опит да спечели подкрепа за Техеран срещу „жестокото“ напрежение от страна на Вашингтон, пише британското издание The Daily Mail.
Пред репортери преди да се качи на самолета, той заяви, че неговата делегация се отправя към събранието на ООН въпреки нежеланието на президента на САЩ Доналд Тръмп да им предостави визи, макар такива те все пак да получиха.
Техеран и Вашингтон са в сериозен конфликт от май миналата година, когато Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка от 2015 г. и започна да налага нови санкции на Иран в своята кампания за „максимален натиск“ над тях.
„Когато американците не искат (Иран да присъства на срещата), тогава трябва да настояваме да пътуваме натам“, заяви Роухани.
„Жизнено важно е за нас да вземем участие в Общото събрание на ООН и да разговаряме“, заяви още президента на пресконференция в Техеран.
„Жестоките действия, които бяха предприети срещу иранската нация и също така трудните и сложни проблеми, пред които е изправен регионът ни трябва да бъдат обяснени на хората и на страните по света“, подчерта Роухани.
Той добави, че ще представи иранския план за мир в Персийския залив на Общото събрание.

Ормузкия мирен план

Говорейки за мирния план на Иран, той заяви, че „всички държави в Персийския залив са поканени да се присъединят към нашата коалиция, за да осигурим и поддържаме регионалната сигурност“.
Напрежението в региона нарасна, след като от май тази година Иран все повече пренебрегва клаузите от ядрените споразумения от 2015 г., а САЩ от своя страна разположиха нови военни сили в Близкия изток.
Напрежението се покачи допълнително след атаките върху петролните рафинерии на Саудитска Арабия на 14 септември, за което Рияд и Вашингтон до голяма степен обвиняват именно Техеран.
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че „Великобритания насочва отговорността, до голяма степен, на Иран“ за нападенията.
Той също е на път за Ню Йорк, където се очаква да проведе среща с Роухани.
Откакто САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., те налагат вълни от санкции на Иран, които са насочени срещу въоръжените сили на страната, финансовия сектор и висшите държавни служители, включително външния министър Джавад Зариф.
Иран отговори като започна да нарушава задълженията си по сделката, която трябваше да отпусне санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната.
САЩ заявиха, че ще се произнесат по случая на срещата на Общото събрание на ООН.
Държавният секретар, Майк Помпео заяви, че страната му иска да даде на дипломацията „всеки шанс да успее“ след атаките, които причиниха срив в износа на петрол на Саудитска Арабия.
„Нашата администрация приема това много сериозно и работим неуморно да осигурим дипломатически изход“, заяви той по-рано пред репортери.
„Но не се лъжете, ако не успеем в това начинание и Иран продължава да се държи така, сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп ще вземе нужните решения за да постигнем нашите цели“, добави още Помпео.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Президентът на Иран Хасан Роухани на път към Общото събрание на ООН в опит да спечели подкрепа за Иран срещу САЩ

The Daily Mail: Президентът на Иран Хасан Роухани на път към Общото събрание на ООН в опит да спечели подкрепа за Иран срещу САЩ

23 Септември 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани пое от Техеран към Ню Йорк, за да присъства на Общото събрание на ООН в опит да спечели подкрепа за Техеран срещу „жестокото“ напрежение от страна на Вашингтон, пише британското издание The Daily Mail.
Пред репортери преди да се качи на самолета, той заяви, че неговата делегация се отправя към събранието на ООН въпреки нежеланието на президента на САЩ Доналд Тръмп да им предостави визи, макар такива те все пак да получиха.
Техеран и Вашингтон са в сериозен конфликт от май миналата година, когато Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка от 2015 г. и започна да налага нови санкции на Иран в своята кампания за „максимален натиск“ над тях.
„Когато американците не искат (Иран да присъства на срещата), тогава трябва да настояваме да пътуваме натам“, заяви Роухани.
„Жизнено важно е за нас да вземем участие в Общото събрание на ООН и да разговаряме“, заяви още президента на пресконференция в Техеран.
„Жестоките действия, които бяха предприети срещу иранската нация и също така трудните и сложни проблеми, пред които е изправен регионът ни трябва да бъдат обяснени на хората и на странтие по света“, подчерта Роухани.
Той добави, че ще представи иранският план за мир в Персийския залив на Общото събрание.

Ормузкия мирен план

Говорейки за мирния план на Иран той заяви, че „всички държави в Персийския залив са поканени да се присъединят към нашата коалиция, за да осигурим и поддържаме регионалната сигурност“.
Напрежението в региона нарастна, след като от май тази година Иран все повече пренебрегва клаузите от ядрените споразумения от 2015 г., а САЩ от своя страна разположиха нови военни сили в Близкия изток.
Напрежението се покачи допълнително след атаките върху петролните рафинерии на Саудитска Арабия на 14 септември, за което Рияд и Вашингтон до голяма степен обвиняват именно Техеран.
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че „Великобритания насочва отговорността, до голяма степен, на Иран“ за нападенията.
Той също е на път за Ню Йорк, където се очаква да проведе среща с Роухани.
Откакто САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., те налагат вълни от санкции на Иран, които са насочени срещу въоръжените сили на страната, финансовия сектор и висшите държавни служители, включително външния министър Джавад Зариф.
Иран отговори като започна да нарушава задълженията си по сделката, която трябваше да отпусне санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната.
САЩ заявиха, че ще се произнесат по случая на срещата на Общото събрание на ООН.
Държавният секретар, Майк Помпео заяви, че страната му иска да даде на дипломацията „всеки шанс да успее“ след атаките, които причиниха срив в износа на петрол на Саудитска Арабия.
„Нашата администрация приема това много сериозно и работим неуморно да осигурим дипломатически изход“, заяви той по-рано пред репортери.
„Но не се лъжете, ако не успеем в това начинание и Иран продължава да се държи така, сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп ще вземе нужните решения за да постигнем нашите цели“, добави още Помпео.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания се присъедини към обвиненията срещу Иран за атаките над Саудитска Арабия

AFP: Великобритания се присъедини към обвиненията срещу Иран за атаките над Саудитска Арабия

23 Септември 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Борис Джонсън обвини Техеран за това, че стои зад атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия в коментари пред репортери в Ню Йорк, където се намира за срещата от високо равнище на Общото събрание на ООН, където и ще се срещне с президента на Иран, предава AFP.
„Мога да ви кажа, че Великобритания прехвърля отговорността за атаките срещу „Арамко“, тъй като това е много възможно, на Иран“, е заяви Джонсън според британски медии.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.