НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йорданка Фандъкова, кмет на София: От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“

Йорданка Фандъкова, кмет на София: От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“

22 Август 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След първите инциденти, които станаха след монтирането на ограничителите, които бяхме длъжни да сложим от гледна точка безопасността на трамвая, аз поисках да се разгледат други варианти и да се монтират по-безопасни ограничители“, обясни Фандъкова. „Имаше експертен съвет към главния архитект, където беше взето решението за ограничителите и колчетата, те трябваше да се произведат и от днес започва вече монтажът, който ще осигури по-голяма безопасност за хората на ул. „Граф Игнатиев“, добави столичният кмет. „Работата по монтажа на новите колчета няма да се плаща от Столична община, ще бъде поета от изпълнителя. Единствено новите колчета се закупуват от общината, а старите ограничители ще се ползват за обезопасяване на други пространства, например паркови места“, коментира още Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Безопасността на пътя е предизвикателство, защото няма регулации в Закона за движение по пътищата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Безопасността на пътя е предизвикателство, защото няма регулации в Закона за движение по пътищата

22 Август 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Предизвикателство е безопасността на пътя, защото все още няма регулации в Закона за движението по пътищата. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "Тротинетките вече са факт, те се движат по улиците на града и доста често се създават конфликти между различните участници в движението. Призовавам всички хора, които са любители на този начин на придвижване да бъдат внимателни и да няма конфликт между пешеходците, шофьорите и съответно от хората, които използват велосипеди или тротинетки”, обясни Фандъкова.
Йорданка Фандъкова коментира, че е било важно партньорството и работата с компаниите, "които проявиха интерес към развитието на споделено пътуване с тротинетки". "Поставихме няколко условия и очаквам едно от важните условия да се изпълни в следващите дни. Наред с ограничението на скоростта - 20км/ч в градски условия, да има възможност автоматично да се намалява скоростта до 5 км/ч в парковете и градините на София”, каза Фандъкова. “Едновременно с това да се спира движението на тротинетки по пешеходните зони, за да не се получават инциденти”, добави още кметът на София".
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: 150 електрически тротинетки са предоставени за споделено пътуване

Йорданка Фандъкова, кмет на София: 150 електрически тротинетки са предоставени за споделено пътуване

22 Август 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. 150 електрически тротинетки са предоставени на София за споделено пътуване. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Към момента имаме маркирани 58 паркоместа в зоните в по-широкия център на столицата. Общо 200 сме предвидили за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди”, обясни Фандъкова. “Столична община и София като град сме едни от първите, които преди масовото навлизане на този вид средство за придвижване се заехме с това да осигурим специални места за паркиране, за да може да се регулира този процес. В цяла Европа това е доста голямо предизвикателство в момента”, добави столичният кмет. По думите й изграждането на паркоместа е наистина важно, за да не се допусне хаос с паркирането на тротинетки града. “Виждаме че все повече хора използват този вид транспорт и затова една от мерките за по чист въздух е насърчаването и използването на алтернативни начини на придвижване”, каза още Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в града

София: Започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в града

22 Август 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. От днес започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 11.30 часа на ъгъла на ул. „Париж“ и ул. „Дондуков“ (от страната на Софийската опера и балет) кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на компанията, предоставяща услугата, ще дадат повече информация за новия начин на придвижване в града.
В подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Това прави София един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. Един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.
Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.
Инициативата за обособяване на места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки е осъществена от „Зелена София”, „Софпроект” и Център за градска мобилност с подкрепата на Столична община и цели да окуражи повече хора да избират този начин на придвижване.
Друга важна тема, освен регламентиране на паркирането, е безопасността по време на движение. Столична община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Междувременно всеки, който се възползва от услугите за споделено ползване на електрически тротинетки, трябва да се съобразява с правилата за безопасност, които операторите на услугата ясно ще комуникират.
В последните години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в града, се е повишил, като към момента той е малко под 2%. Пилотно проучване на „Визия за София” и „Зелена София” на нагласите на мениджъри и служители в големи компании в София показа, че пътуващите с велосипед до и от работното място, най-често изминават между 3 и 4 км.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.