НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Кражбата на история днес значи, че утре няма да имаме собствено съзнание

Румен Петков, АБВ: Кражбата на история днес значи, че утре няма да имаме собствено съзнание

17 Август 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кражбата на история днес значи, че утре няма да имаме собствено съзнание. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива по повод 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Според него, ако допуснем всичко това, ние ще бъдем безродственици, за които жертвата на тези герои е безсмислена. „Днешният празник е повод да се поклоним с широко отворени очи пред героите, които позволиха да има днешна България. Трябва да изправим чела пред нашата история и да кажем, че да ни се краде историята е недопустимо“, отбеляза Румен Петков.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат жертвите от Илинденско-Преображенското въстание (ОБЗОР)

Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат жертвите от Илинденско-Преображенското въстание (ОБЗОР)

17 Август 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание. По традиция в местността Петрова бе отбелязана 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Както всяка година в местността се проведе Националният възпоменателен събор по повод въстанието. Събитието бе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските дружества в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас. Освен държавният глава в честванията участваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, областният управител Вълчо Чолаков, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, лидерът на АБВ Румен Петков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев, депутатът Ивелина Василева, както и военнослужещи от Въоръжените сили. Кулминацията на честванията започна в със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“.
Малко по-късно с приемане на почетния строй от президента Румен Радев започна възпоменателното тържество по повод Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива. Държавният глава каза пред събралото се множество, че на Преображение през 1903 г. тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си.
Това е едно въстание, една страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост“, допълни още Радев.
Президентът Радев беше категоричен, че от това свято място днес трябва ясно да заявим, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом до наследниците на пострадалите. „Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на хилядите невинни жертви“, посочи още Радев.
По време на Националния възпоменателен събор Кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви, че случилото се на Петрова нива е най-значимото събитие в цялата история на Странджа. Според него в историята на България има много значими дати, но за Странджа днешната е най-важната. По думите му преображенци заслужават нашето уважение.
След словото на президента се състоя и заря-проверка. В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията завършиха с празничен концерт с участието на странджански народни певци. Богата бе програмата по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание през целия ден. Проведоха се научна конференция на тема „Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост“. Освен конференцията бе организиран и урок по история на открито „Капитан Петко Войвода – 175 години безсмъртие“. През деня се проведе и фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“, еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“ и туристически маршрут Петрова нива – параклис „Света Богородица“- река Велека – Петрова нива. Бяха посрещнати и участниците в тракийски туристически поход „По стъпките на Преображенци“.
В интервю за „Фокус“ председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов заяви, че събития като Петрова нива насочват вниманието на младите хора що е то Илинденско-Преображенско въстание. По думите му подобни събития предизвикват интерес. „За съжаление образователният процес често върви в угода на някакви измислени съвременни тенденции, които ни откъсват от националното начало, за да не обидим другите. В този смисъл организацията, която провежда Съюза на тракийските българи, Тракийските дружества в България заедно с Община Малко Търново има изключително значение. Това е актуално събитие, в него участва президентът на Република България, участват представители на българския парламент, на държавните институции, хиляди българи от Тракия, които дават основания да си поставим този въпрос какво се е случило на това място“, допълни още Премянов.
По повод годишнината на Илинденско-Преображенското въстание лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, показали силата на българския национален дух. "Хиляди смели сърца останаха завинаги свързани от мечтата за свобода и единение. Поклон пред смелостта и саможертвата им", се посочва в позицията на Нинова.
Председателят на партия АБВ Румен Петков каза, че съборът на Петрова нива винаги е празник, източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. Заедно с него на Националния събор бяха и водачът на партията в Бургас Антон Коджабашев представители на местната организация на АБВ. Председателят на партията добави също, че 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С приемане на почетния строй от президента Румен Радев започна възпоменателното тържество по повод Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

С приемане на почетния строй от президента Румен Радев започна възпоменателното тържество по повод Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

17 Август 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. С това започна възпоменателното тържество пред мемориала в местността Петрова нива и завърши с тържествена заря-проверка, която освети небето над историческата местност. По-рано тук се събраха хиляди хора, за да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание. Всички те носят български трибагреници, а някои от тях са в автентични народни носии. За спокойното протичане на мероприятията мерките за сигурност в района са засилени. Събитията по отбелязване на годишнината от събитията през 1903 година продължават с концерт на открито.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заупокойна молитва в памет на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание се отслужва от Сливенския митрополит Йоаникий

Заупокойна молитва в памет на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание се отслужва от Сливенския митрополит Йоаникий

17 Август 2019 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Заупокойна молитва в памет на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание се отслужва от Сливенския митрополит Йоаникий, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. На молитвата присъства държавният глава Румен Радев, под чийто патронаж се провежда Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Сливенския митрополит Йоаникий се помоли за здравето и благоденствието на всички миряни. За да отдадат своята почит към героите са дошли още областният управител Вълчо Чолакова, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, зам. – кметът на Бургас Красимир Стойчев, депутатът Ивелина Василева и други.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Случилото се на Петрова нива е най-значимото събитие в цялата история на Странджа

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Случилото се на Петрова нива е най-значимото събитие в цялата история на Странджа

17 Август 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Случилото се на Петрова нива е най-значимото събитие в цялата история на Странджа. Това каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев по време на Националния възпоменателен събор по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според него в историята на България има много значими дати, но за Странджа днешната е най-важна. „Тук преди 116 години на Петрова нива се е взело решението и се е направила първата крачка към свободата. Тук е започнал дългият път, който по-късно е посипан с много кръв и с много жертви, но в крайна сметка, благодарение на илинденци, днес сме свободни. Изключително много тачим този ден и мисля, че всички българи днес трябва да са тук – пред костницата на Георги Кондолов, да запалят свещ в църквата на Света Петка и да се поклонят пред паметника на героите преображенци. Те заслужават нашето уважение!“, отбеляза кметът Илиян Янчев.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Румен Петков, АБВ: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

17 Август 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. Съборът на Петрова нива винаги е празник, източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост, каза на Петрова нива председателят на ПП АБВ Румен Петков. И тази година Петков, водачът на листата на партията в Бургас Антон Коджабашев и представители на местната организация на АБВ са сред гостите на събитието, където тържествено се отбелязват 116 години от Илинденско-Преображенското въстание. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ.
Председателят на ПП АБВ каза още, че 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона.
„Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“, коментира Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание

Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание

17 Август 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Хиляди българи се събраха в местността Петрова нива, за да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Годишнината от събитието, свързана с национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, за пореден път събра сънародници от всички краища на страната. Освен военнослужещите от Въоръжените, Военноморските сили и Националната гвардейска част, да отдадат почит на героите са дошли и стотици тракийски наследници. Под съпровода на странджанската народна песен всички са в очакване на Заупокойната молитва, която предстои да бъде отслужена в храм-костница „Света Петка“. Събитията по отбелязване на 116-тата годишнина по традиция започнаха в ранните часове на деня с фолклорния конкурс „С песните на Манол Михайлов“ и детския пленер „Цветовете на Странджа“. По-рано се проведе научна конференция, чиято тема тази година бе „Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост“. След нея д-р Ваня Стоянова даде урок по история на открито, чиято тема бе „Капитан Петко Войвода – 175 години безсмъртие“. Очаква се президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда днешното събитие, да произнесе слово.

„Фокус“ припомня: На 29 юни 1903 г се е състоял конгресът на Одринския революционен окръг в местността Петрова нива. Санстефанският мирен договор и последвалият Берлински договор будят гнева на все още поробените българи в областите Македония и Одрин. Така се взима решение от Даме Груев и Христо Татарчев да избухне въстание, което да освободи тези области. Конгресът е наречен още Странджанското Оборище. На него присъстват делегати от всички области в Одринско, четници и войводи. Те взимат важни решения, относно плана и хода на предстоящото въстание.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, показали силата на българския национален дух

Корнелия Нинова, БСП: Почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, показали силата на българския национален дух

17 Август 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, показали силата на българския национален дух. Това се посочва в позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод Националния възпоменателен събор по повод 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петров нива, съобщиха от пресцентъра на Национлния съвет на БСП. "Хиляди смели сърца останаха завинаги свързани от мечтата за свобода и единение. Поклон пред смелостта и саможертвата им", се посочва в позицията на Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: Патриотизмът няма политически цвят

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: Патриотизмът няма политически цвят

17 Август 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Патриотизмът няма политически цвят. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов по повод Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива. „Ако една партия се дистанцира от него, тя няма място в политическия живот. Всички български партии трябва да се обединяват около национални интереси, а не да се прекланят пред чуждия фактор. Имаме доста унизителни примери. Една улица в София сега се казва бул. „Васил Левски“. Знаете ли как се е казвала при влизането на хитлеристите в България – „Адолф Хитлер“. След войната са я преименували на Йосиф Сталин. Такава конюнктурност, България не може да си позволи“, посочи още Премянов. По думите му има устойчиви национални интереси. „Има исторически факти, както е факт, че България е освободена благодарение на Руската армия от турско робство. Така е факт, че ние българите сме дигнали въстание без ничия помощ, за да защитим обединена цялостна България - 1903 г. Така е истина героизмът на българите 1912-1913 г. по време на Балканските войни. Така е факт, че България не е пратила нито един войник на Източния фронт. Да интерпретираме кой от Изток кой от Запад ни е приятел, утре ни е враг, е недостойно“, обясни още Премянов. Председателят на Съюза на тракийските дружества обясни, че ако има такива политически партии, те гонят користни интереси. „Без политически изгоди и партизанщина, отчитайки обективността на българската история и възможната проекция на националните интереси, всички участници в политическия процес, трябва да са обединени около национални каузи. Тракийската кауза е такава, каквато им предлага тема за консенсус“, допълни Премянов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: Събития като Петрова нива насочват вниманието на младите върху това що е то Илинденско-Преображенско въстание

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: Събития като Петрова нива насочват вниманието на младите върху това що е то Илинденско-Преображенско въстание

17 Август 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Събития като Петрова нива насочват вниманието на младите хора що е то Илинденско-Преображенско въстание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов по повод Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива. По думите му подобни събития предизвикват интерес. „За съжаление образователният процес често върви в угода на някакви измислени съвременни тенденции, които ни откъсват от националното начало, за да не обидим другите. В този смисъл организацията, която провежда Съюза на тракийските българи, Тракийските дружества в България заедно с Община Малко Търново има изключително значение. Това е актуално събитие, в него участва президентът на Република България, участват представители на българския парламент, на държавните институции, хиляди българи от Тракия, които дават основания да си поставим този въпрос какво се е случило на това място“, допълни още Премянов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от Въоръжените сили ще участват в отбелязването на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Военнослужещи от Въоръжените сили ще участват в отбелязването на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

17 Август 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Военнослужещи от Въоръжените сили ще участват в отбелязването на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участва в Националния възпоменателен събор, с който ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Той ще се проведе в историческата местност Петрова нива в община Малко Търново. Организатори на събитието, което е под патронажа на президента на Република България, са Съюзът на тракийските дружества в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас.
В ритуалите и в тържествената проверка (заря) ще участват военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

17 Август 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност Петрова нива, което се провежда под негов патронаж. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 20.00 часа в храм-костница „Света Петка“ ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите въстаници.
В 20.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите. Президентът Румен Радев ще произнесе слово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В местността Петрова нива ще бъде отбелязана годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

В местността Петрова нива ще бъде отбелязана годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

17 Август 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Бургас. В местността Петрова нива ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Както всяка година в местността ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод въстанието. Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските дружества в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас. Освен държавният глава в честванията ще участва заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, както и военнослужещи от Въоръжените сили. Кулминацията на честванията започва в 20.00 ч. със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“. От 20.30 ч. ще бъде открито възпоменателното тържество пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се състои и заря-проверка. В ритуалите и в тържествената проверка ще участват военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията ще завършат в 21.00 ч. празничен концерт с участието на странджански народни певци. Богата е програмата по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание през целия ден. Предвидена и научна конференция на тема „Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост“. Освен конференцията е организиран и урок по история на открито „Капитан Петко Войвода – 175 години безсмъртие“. През деня ще се проведа трети фоклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“, еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“ и туристически маршрут Петрова нива – параклис „Света Богородица“- река Велека – Петрова нива. По-късно ще бъдат посрещнати и участниците в тракийски туристически поход „По стъпките на Преображенци“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.