НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отец Петър, храм „Св. св. Кирил и Методий“: Света Богородица се моли пред престола на Христос, за да бъдат опростени човешките грехове

Отец Петър, храм „Св. св. Кирил и Методий“: Света Богородица се моли пред престола на Христос, за да бъдат опростени човешките грехове

15 Август 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Бургас. Света Богородица се моли пред престола на Христос, за да бъдат опростени човешките грехове. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Петър от храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. По думите му в нейна чест са създадени редица икони, като „Скоропослушница“, например, която помага за изцеление. „Денят на Света Богородица се почита в целия християнски свят с празнична света литургия в храмовете, където всички християни се стичат и отправят молитви към Божията Майка. Тя помага на този, който потърси нейната помощ. Нека всички християни да дойдат в храма, да запалят свещ, да отправят своите молитви, защото тя никога няма да забрави тези усилия“, отбеляза отец Петър. Според него посещението в храма в деня на Света Богородица прилича на това на Великден – присъстват много хора, правят се много кръщенета и се отправят много молитви. „Дай Боже, Богородица да ни помага да бъдем по-добри и ревностни християни и да постигнем душевно спасение. Тя се счита за покровителка на майките и децата. Както майката обича своя син, тя също така е обичала Иисус Христос. Отдавайки ѝ почит, християните постигат благодатта за изцеление и помощ. Ние сме слаби – без тези духовни помощи не можем да съществуваме“, каза още отец Петър.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът на града  Стефан Радев поздрави жители и гости на Младово по случай Успение Богородично

Сливен: Кметът на града Стефан Радев поздрави жители и гости на Младово по случай Успение Богородично

15 Август 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Сливен. В деня на Голяма Богородица празнична Света литургия в църквата на село Младово събра неговите жители и гости. Те бяха посрещани от домакина и кмет на селото Димка Славова. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Официален гост на храмовия празник „Успение Богородично“ беше кметът Стефан Радев, който поздрави присъстващите, като им пожела да бъдат здрави, сплотени и да се радват на много успешни начинания.
„Днес виждам много млади хора тук. Използвам случая да ви пожелая още вашите деца и внуци да растат и да се развиват покрай вас, да се радвате на техните успехи и да гледате мъдро и уверено в утрешния ден“, заяви кметът.
Храмът „Успение Богородично“ е завършен през 2006 година с труда и средствата на местни спонсори. Освещаването е извършено през февруари 2007 година. Изографисването му е дело на сливенския художник Иван Джиджев.
Сред официалните гости на празника бяха още зам.-кметът Пепа Чиликова, народният представител Кольо Милев, общински съветници и кметове на населени места.
Проявите в селото ще завършат с празнично хоро на площада от 20 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодор Пеев, секретар на Бачковския манастир: Над 12 000 души са посетили в днешния ден манастира по повод храмовия му празник

Теодор Пеев, секретар на Бачковския манастир: Над 12 000 души са посетили в днешния ден манастира по повод храмовия му празник

15 Август 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 12 000 души са посетили в днешния ден Бачковския манастир по повод храмовия му празник. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив секретарят на Бачковския манастир Теодор Пеев. Празникът протича при изключителен интерес. Вярващите се покланят пред иконата на Света Богородица и се записват за молитва. „Посещенията на хората са започнали от 6 часа сутринта“, каза Теодор Пеев. Сутрешната служба е приключила, очаква се след 17.30 да започне вечерната служба.
Както всяка година и сега е осигурена безопасността на хората и нормалното им придвижване към манастира.
Бачковската обител днес празнува своя храмов празник.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 162-годишния храм „Успение Богородично“ в Петрич отбелязва храмовия си празник

Благоевград: 162-годишния храм „Успение Богородично“ в Петрич отбелязва храмовия си празник

15 Август 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Петрич. 162-годишния храм „Успение Богородично“ в Петрич отбелязва храмовия си празник. За Радио „Фокус“ – Пирин отец Ангел Кочев коментира, че църквата има история, която датира от много по-рано. По думите му още от най-ранните векове на християнството в района на Петрич са съществували молитвени домове, които с времето ставали все по-достойни и красиви. „При падането на България под турско робство, според официалните регистри, в Петрич е имало 4 църкви, в които имало непрекъснато присъствие на богомолци. Една от тези църкви всъщност е била „Света Богородица“ или „Успение Богородично“. При превземането на Петрич, храмовете биват сринати, каквато между впрочем е съдбата на почти всички църкви в тогавашна България. Храмът „Света Богородица“ тогава се намирал точно в центъра на града на мястото на сегашното читалище „Братя Миладинови““, каза още отец Кочев. Той добави, че в Петрич почти всички хора знаят, че старото читалище в града е било наричано „Джамията“, защото храм „Света Богородица“, бива превърнат от турците в техен молитвен дом. „Пет столетия по-късно и по-точно 1857 година е издействан ферман от Цариград, с който е изискано построяването на християнска църква. За ново място на църквата бива избрано днешното такова, което е под центъра на града“, отбеляза отец Кочев. Според него строителството на храма и неговото изписване са дело на представители на Дебърската школа и по-конкретно фамилия Макареви. „Възстановяването на храма било голямо събитие, защото той е първият новопостроен след годините турско робство. Преди той да бъде изграден в Петрич е имало метох, носещ името „Света Петка“. Неговата цел е била да поддържа вярата. „Камъните за изграждането на храма са взети от река Луда Мара, а видът му бил великолепен. В първите години от функционирането на църквата в нея се е служило на гръцки, както навсякъде, след това започва да се служи на български и църковно-славянски“, допълни отец Кочев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Манастирът "Покров Богородичен" край Свищов събра стотици миряни

Велико Търново: Манастирът "Покров Богородичен" край Свищов събра стотици миряни

15 Август 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На един от най-големите християнски празници Успение Богородично стотици миряни се събраха в манастира край Свищов, за да се помолят за здраве и да отдадат заслужена почит на Божията майка. Свещеникът Христо Павлов отслужи празнична литургия, освети водата и приготвения курбан, след което помаза с миро присъстващите християни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. Както всяка година, празникът събра вярващи отблизо и далеч, които търпеливо чакаха своя ред, за да се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица. Иконата е прочута със своите чудодейни сили, отговарящи на искрените молитви на вярващите. Както стопанинът на манастира отец Христо обича да казва: “Трябва силно да вярваш и чудото става“.
Манастирът „Покров Богородичен“ е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване и не случайно тук е построен той. По време на Руско-турската война, манастирът е използван за руска военна болница, в която работи бележитият руски хирург Николай Иванович Пирогов.
За жителите на община Свищов манастирът е от особено значение и играе важна роля за духовното израстване и обединение на населението. По тази причина Община Свищов организира и тази година безплатен транспорт, за всички желаещи да посетят светата обител и да споделят празника.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Храм „Успение Богородично“ в село Бараково отбелязва храмов празник

Благоевград: Храм „Успение Богородично“ в село Бараково отбелязва храмов празник

15 Август 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Храм „Успение Богородично“ в село Бараково отбелязва храмов празник. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Светослав Кючуков. Той отбеляза, че църквата има богата история, която датира още от 1912 година, когато Пиринска Македония е била освободен от турско робство в хода на Балканската война. „Веднага след Освобождението на Пиринска Македония от турско робство, сградата която е била митницата от турска страна, бива преустроена в храм. Строежът започва през 1913 година, а църквата е осветена през 1920 година от тогавашния Неврокопски митрополит Макарий. В духовно-административно отношение от 1894 година селото принадлежи към Неврокопска епархия, Благоевградска духовна околия и съответно първите свещенници, които са служили в храма са били горноджумайци, като последният е бил свещеник Аврам Младенов“, каза още отец Кючуков. Той пожела на всички миряни да бъдат добри, да се обичат по примера на Света Богородица, да мислят един за друг, да се обичат и да си помагат.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Кметът Живко Тодоров поздрави децата, лишени от родителска грижа, които празнуват имен ден на Голяма Богородица

Стара Загора: Кметът Живко Тодоров поздрави децата, лишени от родителска грижа, които празнуват имен ден на Голяма Богородица

15 Август 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави децата, които са лишени от родителска грижа, празнуващи имен ден на 15 август. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. На Голяма Богородица, както е известен днешният празник, отбелязват имен ден общо осем от възпитаниците на Центровете за настаняване от семеен тип и домовете „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Терезия“.
Сърдечни пожелания за здраве и късмет отправиха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и председателят на ПК по спорт и младежки дейности Николай Диков към Мария от ЦНСТДБУ в квартал „Зора“. Гостите на къщичката бяха посрещнати с пита хляб и мед от именичката и директор на услугата Нели Баджакова. Почти 12-годишната Мария, която е част от баскетболен клуб „Берое“, благодари за изненадата и заедно с останалите тринадесет деца продължиха отбелязването на празника с лакомства и много настроение.
Малко преди това по повод Успение Богородично бе осветен и раздаден курбан за здраве в храмовете „Св. Паисий Хилендарски“ и „Свето Въведение Богородично“ от отец Йордан Карагеоргиев. Приготвянето и раздаването на обредното ястие се случи в социалната кухня към църквата в кв. „Зора“. Инициативата за благородното дело бе на ръководството и членовете на Ротари клуб „Берое“. Гости на празника бяха още заместник областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, както и десетки граждани.
Отец Йордан благодари на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров за подкрепата, която получават добрите дела инициирани в името на старозагорци. „Вярвам, че с помощ от всички, които днес сте тук, както и на всички енориаши, ще успеем да реализираме и друга идея – изграждане на още един храм в кв. „Зора“, който да засвидетелства уважение към историята на Стара Загора и премеждията, които е преживявала, но оцеляла заради искрената вяра на хората си“, каза отец Йордан. По време на събитието стана ясно, че се върви към осъществяване на още една благотворителна инициатива – създаване на ново място, което да дава подслон на нуждаещи се и намиращо се в близост до храм „Свето Въведение Богородично“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Стотици хора се събраха в църквата "Успение Богородично"

Пазарджик: Стотици хора се събраха в църквата "Успение Богородично"

15 Август 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. По този повод във всички храмове в Пазарджик се отслужва тържествена света литургия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица. Днешният ден е храмов празник на един от символите на Пазарджик – църквата “Успение на Света Богородица”. Стотици хора са в храма и чакат реда си, за да се поклонят пред иконата на Божията майка. Пред храма се продават обичайните за празника босилек и цветя, наречени „богородички“. Продават се и бели гълъбчета, които хората освещават и пускат в небето за здраве.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: В култа към Пресветата майка ние откриваме древните поверия, които са свързани с майката природа и отъждествяване с женското начало

Доц. Петя Банкова, етнолог: В култа към Пресветата майка ние откриваме древните поверия, които са свързани с майката природа и отъждествяване с женското начало

15 Август 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. В култа към Пресветата майка ние откриваме онзи тип древни поверия, култове, легенди, които са свързани със създателката на земята, с майката природа, с онова, което отъждествява женското начало в различни култури и има универсална стойност. . Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът доц. Петя Банкова за празника Успение Богородично. Тя обясни, че най-често срещано е названието на празника като Голяма Богородица или Голяма чорква. „Именно защото е задължително посещението на черква в този ден и изслушването на тържествената литургия и даряването на иконите на Пресвета Богородица със съответните дарове“, допълни етнологът. „В този случай защитната сила е насочена към младите жени, към бъдещите майки, към тези, които са родили, защото Богородица е закрилница на майчинството. Прието в някои части на страната по традиция, която срещаме само в архивните източници и в изследванията на етнографите, от Голяма Богородица до Малка Богородица жените не подхващат дейности, свързани с тъкане, предене, шиене в домашни условия, защото се приема, че това се прави в почит и чест на Божията майка“, допълни Банкова.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Ние българите трябва да се обръщаме по-често към християнството, защото то е крепило народа ни и в добро, и в лошо

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Ние българите трябва да се обръщаме по-често към християнството, защото то е крепило народа ни и в добро, и в лошо

15 Август 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Да се обръщаме по-често към християнството и религията. За това призова кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, който се включи в чествания за празника на село Арбанаси в манастира „Св. Богородица“, където бе отслужена света Литургия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Панов припомни, че именно вярата на народа ни в Бога и църквата са му помогнали да се съхрани толкова много хилядолетия. „На днешния ден нашите предци са организирали родови срещи, празнували са и са почитали паметта на Божията майка, това трябва да правим и ние днес – да следваме традициите и обичаите, да следваме българското“, каза още кметът. Той поздрави всички великотърновци, жителите и гостите на Арбанаси и им пожела да са здрави, благословени и да предават достойно християнските ценности на децата си.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица навръх празника на Варна

Десетки се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица навръх празника на Варна

15 Август 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки жители и гости на Варна се включиха днес преди обед в общоградското литийно шествие около Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ по случай празника на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По традиция, шествието беше предвождано от Духовия оркестър на Военноморските сили, а след музикантите, военни моряци носеха чудотворната икона на Божията майка. Малко преди шествието да тръгне, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, пред събралото се множество, в присъствието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, представителите на държавната и местната власт, общественици и граждани, бяха издигнати флаговете на Варна и на Европейският съюз, както и националното знаме. Още от 9 часа в Катедралния храм започна архиерейска Света литургия. Тя беше отслужена лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Стотици се редяха на опашка от сутринта, за да могат да влязат и да запалят свещ за здраве навръх празника Голяма Богородица, както и да се поклонят и да оставят цветя пред иконата на Света Богородица. Служби имаше и в останалите църкви в града, където и към този час продължават да се стичат много хора. Празничната програма днес във Варна продължава с редица събития. От 15 ч. до 19 ч. до Аквариума ще има образователни игри за водния свят, организирани от световната природозащитна организация WWF. От 18.30 ч. Богдан Томов ще пее за децата на сцена Раковина в Морската градина. По традиция в 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия. За настроението на зрителите ще се погрижат ансамбъл „Варна“, камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, квартет „Светоглас“, Донко Марков и група „Вакали“. В 20.30 ч. на пл. „Независимост“ е началото на традиционния концерт със солисти и оркестър на Държавната опера – Варна, с диригент Кръстин Настев. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Народното вярване гласи, че на Успение Богородично трябва да се помогне на разкаял се грешник

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Народното вярване гласи, че на Успение Богородично трябва да се помогне на разкаял се грешник

15 Август 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Народното вярване гласи, че на Успение Богородично трябва да се помогне на разкаял се грешник. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Костадин Динчев, български фолклорист, носител на орден „Стара планина“ втора степен и „Почетен гражданин на Благоевград“. По думите му според друго схващане от този празник започва да настъпва края на лятото и с него завършва така наречения „Богородичен пост“. „Постът представлява преход от едно състояние в друго. На много места от двете страни на Струма и Места на този ден се колят курбани, които се опяват от свещеника, а в черквата се носят плодове и мед от пчелите. Раздава се богородична погача за здраве на цялото семейство и особено на малките деца, помага се на разкаял се грешник. Постът и въздържанието имат за цел своеобразно да ни пречистят. На този ден се правят и общоселски събори, край църкви и манастири носещи името на християнската светица майка, готвят се курбани за цялото население“, каза още проф. Динчев. Той добави, че такива събирания се правели в село Богородица, днес Сестрино, Петричко, в село Кашина и в село Катунци. „В миналото в село Капатово, Петричко в дните около Голяма Богородица жените не ходели да перат на реката, а дори и вкъщи. „Преселниците от Беломорието в село Калапот твърдят, че на този ден палели малък огън пред портите, който всички прескачали за здраве. В песните, посветени на Богородица и Христо, тя се срещала като жена – божия майка, която се мъчи от Игнажден до Коледа, та да се роди рожба. В песнопенията наблюдаваме едно сливане на традицията с канона, едно общуване на древните езически празници с каноничното християнство“, посочи проф. Динчев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В Бачковския манастир със Света божествена литургия отбелязват Успение на Света Богородица

Пловдив: В Бачковския манастир със Света божествена литургия отбелязват Успение на Света Богородица

15 Август 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Бачковската обител празнува своя храмов празник, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от манастира. Братството на манастира и игуменът на светата обител отправят смирена покана към православния народ за съвместно отпразнуване Успението на нашата Майка небесна, Пресветата Дева, в посветения й манастир. Да изпълним думите на Спасителя: „Дето са двама в мое име и аз съм посред тях!”, та в благодатно единение приемем закрилата и застъпничеството Богородично от Чудотворната икона на Христовата майка, с която сама е удостоила Бачковската обител.
В 18:00 ч. вчера в манастира бе отслужена Вечерня с опело на Света Богородица.
Тази сутрин започна с Плолунощница, а в 08:00 ч. е отслужена Утреня. В 09:00 ч. започна Света Божествена литургия, която продължава.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 15 са църквите в областта, които носят името на Божията майка

Пазарджик: 15 са църквите в областта, които носят името на Божията майка

15 Август 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 15 са църквите в областта, които носят името на Божията майка. Това сочи справка в Националния регистър на храмовете в България. Най-голямата и най-посещавана от тях е катедралната църква „Успение на Пресвета Богородица” в Пазарджик. Тя е най-старият християнски храм в Пазарджик и един от символите на града. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Храмове, носещи името на Божията Майка, има и в градовете Панагюрище, Батак, Велинград и Пещера. Някои от тях отбелязват храмовия си празник на 8 септември, когато е Рождество на Пресвета Богородица. Църквите в селата Баткун, Бошуля, Ветрен дол, Калугерово, Огняново, Паталеница, Семчиново, Попинци, Цар Асен и Фотиново също носят името на Богородица и в повечето от тези населени места днес освен храмов има и селски празник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В село Попинци е възстановена традицията на Успение Богородично да се отбелязва празникът на селото

Пазарджик: В село Попинци е възстановена традицията на Успение Богородично да се отбелязва празникът на селото

15 Август 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В село Попинци е възстановена традицията да се отбелязва празникът на населеното място на 15 август. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик кметът на селото Стоянка Ставрева. Тя обясни, че този празник е бил изоставен, въведена е друга дата, а е имало и период от време, в който празник на селото не е правен. „Предложението беше съгласувано и с обществения съвет. Надявам се, че през тази година възродената традиция да се запази, защото и църквата в селото носи името „Успение Богородично” и на 15 август отбелязва храмов празник”, коментира Ставрева. Тя допълни, че освен празника на този ден се раздава и курбан за здраве на всички жители на село Попинци.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново:  С празнична света Литургия започнаха честванията на празника на село Арбанаси

Велико Търново: С празнична света Литургия започнаха честванията на празника на село Арбанаси

15 Август 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С празнична света Литургия започнаха честванията за празника на великотърновското село Арбанаси. Тя бе отслужена в манастира „Успение Богородично“, който има храмов празник на Успение Богородично, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В богослужението освен стотици миряни, се включиха и представители на местната власт във Велико Търново. Програмата продължава с традиционен турнир по ускорен шах, като победителят и тази година ще получи специалната награда на кмета на селото. От 11.00 до 15.00 часа на конната база край Арбанаси ще се проведат квалификациите по прескачане на препятствия с коне. От 15.30 часа започват изпълнения на детско естрадно студио „Румина“, които ще поздравят всички жители и гости на селото със своите песни. В 19.30 ще е официалното приветствие на кмета Тошо Кръстев, а 30 минути по-късно започва концерт на Николина Чакардъкова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Близо 4 000 са имениците в Общината, които празнуват на  Успение Богородично

Сливен: Близо 4 000 са имениците в Общината, които празнуват на Успение Богородично

15 Август 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Сливен. Близо 4 000 са имениците в Общината, които празнуват на Успение Богородично. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
В община Сливен дамите, носещи името Мария са 3323. От тях 2451 са с постоянен адрес в града. Името Марияна носят общо 705 жени, като в Сливен те са 586.
Мъжете с името Мариян в община Сливен са 336. От тях 254 са с постоянен адрес в град Сливен. 135 са представителките на нежния пол, носещи името Мара. 91 от тях живеят в града. С името Мариана са регистрирани 318 жени в община Сливен, като 283 от тях са с постоянен адрес в града под Сините камъни.
52 са мъжете с името Мариан. От тях 46 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Господата с името Марио са общо 52. От тях 46 са с постоянен адрес в града. Името Мариела носят 126 дами, като 105 от тях са с постоянен адрес в град Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Днешният празник се нарича Успение Богородично, за да се избегне негативния смисъл на думата смърт

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Днешният празник се нарича Успение Богородично, за да се избегне негативния смисъл на думата смърт

15 Август 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Народното наименование на празника Успение на Пресветата Божия Майка е Голяма Богородица. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храма „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя отбеляза, че на църковно-славянски „успение“ означава заспиване, но завинаги, в смисъл умиране. „Целта празникът да се нарича така е да се избегне негативния смисъл на думата смърт, затова макар и да се нарича успение, това означава не край, а начало на нов живот, събуждане за друг живот, възкресение и успокоение на душата“, посочи Стефанова. Богородица била на 64 години, когато ѝ се явил Архангел Михаил с палмово клонче в ръка, казвайки ѝ, че скоро Бог ще я призове. „Изпълнена с велика радост Светата Майка събрала пръсналите се по света апостоли и им съобщила новината, легнала на одъра с палмовото клонче в ръка и чакала. Сам Христос дошъл с ангелите и отнесъл душата ѝ, а тялото погребали в пещера край Йерусалим. От апостолите само Тома не успял да дойде на погребението, бил далеч, чак в Индия“, допълни уредникът на храм „Въведение Богородично“. Богородица е погребана в пещера край Гетсимания, като входът е затворен с камък. „Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ", отбеляза Аделина Стефанова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Църквата „Света Богородица“  в село Паталеница отбелязва храмов празник на „Успение Богородично“

Пазарджик: Църквата „Света Богородица“ в село Паталеница отбелязва храмов празник на „Успение Богородично“

15 Август 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Църквата „Света Богородица“, разположена в старото село Баткун, което вече е обединено с пазарджишкото село Паталеница, ще отпразнува по традиция своя храмов празник на 15 август, каза за Радио „Фокус“-Пазарджик Ангел Налбатски, кмет на населеното място. По думите му в сутрешните часове на деня ще се извърши празнична литургия и ще се раздаде курбан за здраве. Много вярващи се събират в този ден, за да запалят свещ и да се помолят за късмет и здраве в семейството. „Църквата в бившето село Баткун е построена през 1892 г. на мястото на стар параклис. Тя е еднокорабна, висока, невкопана в земята, защото е строена след Освобождението и има балкон в западната си част. Църковният иконостас е дървен, без дърворезби, с два реда икони, рисувани предимно в края на ХІХ век“, каза Налбатски и допълни, че през есента предстои ремонт на покривната част , а също така и изграждане на навес там, където се раздава курбанът, за да стане по-приветлив дворът, където се посрещат миряните.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Три симитлийски села отбелязват Голяма Богородица

Благоевград: Три симитлийски села отбелязват Голяма Богородица

15 Август 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Симитли. Три симитлийски села отбелязват Голяма Богородица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. В село Полето в почти всяка къща има курбан. За това традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса. Всички семейства се събират на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.
Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското селце се извисява 11-метров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.
В село Брежани на Голяма Богородица е един от най-големите празници. В Горната махала има параклис, изграден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица. В някога многолюдното Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: Култът към Богородица е дълбоко вкоренен и всеобхватен по цялата българска етническа територия

Доц. Петя Банкова, етнолог: Култът към Богородица е дълбоко вкоренен и всеобхватен по цялата българска етническа територия

15 Август 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Култът към Богородица е дълбоко вкоренен и всеобхватен по цялата българска етническа територия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът доц. Петя Банкова за празника Успение Богородично. „На 15-ти август християните, и католици, и православни, отдават почит към Божията майка – Мария. Наричана още Богородица и Пресвета майка. Празникът Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век. От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица“, каза етнологът. „Обикновено краят на поста се отбелязва с богата трапеза на която задължително присъстват обредни хлябове, богато украсени, курбан от агне или пилешки гозби, жито, царевица и много плодове. Приема се, че Богородица е покровителка на пчелите, затова на трапезата задължително се слага и мед“, каза още тя. „Както пише доц. Валентина Шарланова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН: „Култът към Богородица е дълбоко вкоренен и всеобхватен по цялата българска етническа територия. Божията майка е почитана като лечителка, като покровителка на майчинството, брака и семейството, като защитница на бедни и онеправдани“, разказа Банкова. Тя обясни, че се вярва, че светицата помага на бездетни невести да се сдобият с рожба. „Затова на Голяма Богородица младите булки или жените, които още не са родили, не трябва да похващат ръчна женска работа. Те отиват в черквата, палят голяма свещ за Божията майка и поднасят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи. Окичват иконата с цветя, най-често богородички. На нея закачат и специални вотиви – малки метални изображения на бременна жена или на пеленаче. Правят това с надеждата, че скоро ще забременеят и ще родят“, допълни етнологът. Тя разказа, че след тържествената празнична служба жените раздават за здраве богородични пити с пожелание: нека Света Богородица да ни е на помощ!“.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”



Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Костадин Нушев, богослов: Успение Богородично е най-големият Богородичен празник в църковния календар

Доц. Костадин Нушев, богослов: Успение Богородично е най-големият Богородичен празник в църковния календар

15 Август 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Успение Богородично е най-големият Богородичен празник в църковния календар. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ за Успение Богородично. Той каза, че всички богородични празници, които са в църковния календар, изразяват почитта към определено събитие от живота на Света Богородица, което е свързано с подготовката за спасението на човешкия род, раждането на Иисус Христос. „Но Успението на Света Богородица е особено тържествен празник, защото според църковните учители чрез своето блажено успение и преминаване от земния към небесния свят, Света Богородица се удостоява да приключи своето велико достойнство на небесна царица, на владичица“, добави доц. Нушев. Богословът каза още, че разликите в отбелязването на празника от православни християни и католици не са значими. „Православната църква отбелязва този богородичен празник с тържествено богослужение, разбира се със Света божествена литургия. В римокатолическата църква преобладава един акцент върху чистотата на детството, който присъства и в православието, защото Света Богородица на първо място е Приснодева, тоест тя остава в своето достойнство на детство и чистота – нещо, което надминава дори чистотата на ангелите“, поясни Костадин Нушев какви са разликите и добави, че най-съществената разлика е във вероучението. Той обясни, че християните на този ден присъстват на тържествената литургия в храмовете, а преди това спазват пост. „Тази тържествена атмосфера е особено присъща за тези именно богородични храмове, които имат и своя храмов празник на Успение Богородично“, добави богословът Нушев.
Надежда ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Божията Майка е покровител на семейството, на дома и на  човешките ценности

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Божията Майка е покровител на семейството, на дома и на човешките ценности

15 Август 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Божията Майка е покровител на семейството, на дома и на човешките ценности. Това се казва в поздравителен адрес на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов по повод големия християнски празник Успение Богородично, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. „Отбелязваме един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица! Нека във всеки дом да има мир, разбирателство, хармония! На всички именици пожелавам здраве и късмет! Честит празник!“, пише още д-р Камбитов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Празничен обяд ще има пред катедрален храм „Св. Димитър” за Успение Богородично

Сливен: Празничен обяд ще има пред катедрален храм „Св. Димитър” за Успение Богородично

15 Август 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Сливен. Празничен обяд ще има пред катедрален храм „Св. Димитър” за Успение Богородично. Това съобщиха от Църковното настоятелство на храма. По случай големия Богородичен празник ще бъде отслужена светата Божествена Литургия в чест на Божията Майка, а от 11.30 часа настоятелството ще предложи на всички осветен празничен обяд.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Църквата „Успение Богородично“ в града отбелязва храмов празник и 180 години от изграждането си

Пазарджик: Църквата „Успение Богородично“ в града отбелязва храмов празник и 180 години от изграждането си

15 Август 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Светата православна църква отбелязва един от най-забележимите празници в календара – Успение на Пресвета Богородица, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик отец Стефан Йорданов, от Архиерейското наместничество в Пазарджик. Той обясни, че Богородица се възнася пред сина си – нашият Господ. „Майката Божия успя да събере по чуден начин от всички краища разпръсналите са христови ученици и апостоли наши, за да им даде последните си земни напътствия. Тя не престава да се моли пред нашия Бог за всички, потърсили нейната помощ“, каза също отец Стефан. Той допълни, че в катедралния храм „Успение на Света Богородица“ се отслужва света божествена литургия, оглавена от Константийския епископ Яков в съслужение с други свещеници.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Празнична Света литургия се отслужва във всички храмове в града за Успение Богородично

Велико Търново: Празнична Света литургия се отслужва във всички храмове в града за Успение Богородично

15 Август 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Камбанен звън оповести началото на празничната литургия за Успение Богородично в катедралата в старата столица. Десетки миряни се събраха в храма „Рождество Богородично“, за да запалят свещ за здраве и да почетат паметта на Божията майка, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Литургии има и в останалите църкви в града и региона. Днес честваме Успението на Пресветата Божия майка – Голяма Богородица.
Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“. В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Десетки църкви и манастири във Великотърновска област имат храмов празник днес и посрещат миряни от близо и далеч.
Имен ден празнуват Мария и всички производни.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия за празника Успение Богородично в Черепишкия манастир

Враца: Митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия за празника Успение Богородично в Черепишкия манастир

15 Август 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Враца. Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия за празника Успение Богородично в Черепишкия манастир, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На Успение на Пресвета Богородица храмов празник има известният Черепишки манастир, един от най-популярните в страната и първостоящ сред светите обители на Врачанска епархия. По традиция там ще бъде отслужена тържествена Архиерейска света Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Тя ще започне в 9.00 часа в храма на манастира. След края на богослужението ще бъде извършен водосвет за здравето на всички присъстващи.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска света Литургия за Успение Богородично в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“

Ловеч: Митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска света Литургия за Успение Богородично в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“

15 Август 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска света Литургия за Успение Богородично в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Близо 8 000 жители на общината празнуват имен ден на Успение Богородично

Стара Загора: Близо 8 000 жители на общината празнуват имен ден на Успение Богородично

15 Август 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Близо 8 000 жители на общината празнуват имен ден на Успение Богородично. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Почти 4 000 са дамите, носещи името Мария в Стара Загора. С кратката му форма – Мима, са 182. 996 са жените с име Марийка, сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.
На големия църковен празник Успение на пресвета Богородица за имен ден ще почерпят още 624 старозагорки с името Мариана и 498 с името Марияна. Днес празнуват още Мика и Мира, съответно – 5 и 44. Дамите с имена Мариета, които са 192, и тези с имена Мариела – 157, също имат празник. Повод да почерпят имат още Марина – 224, Мара (104), Маша (10) и Мери (6).
На Голяма Богородица, както е известен още празникът, имен ден отбелязват и Преслава, Преслав и Панайот.
Господата, които ще почерпят за имен ден на 15 август с името Мариян са 192. С името Мариан са кръстени 82-ма. Повод имат и 417 старозагореца, носещи името Марин и 92-ма – Марио.
Според народните традиции на Успение Богородично не се работи. Прави се курбан за здраве и благополучие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“

15 Август 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Митрополит Йоан ще оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“

Варна: Митрополит Йоан ще оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“

15 Август 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“ във Варна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави празничната света Литургия за храмовия празник на Троянската света обител „Успение на Пресвета Богородица“

Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави празничната света Литургия за храмовия празник на Троянската света обител „Успение на Пресвета Богородица“

15 Август 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Троян. Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната света Литургия за храмовия празник на Троянската ставропигиална света обител „Успение на Пресвета Богородица“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Днес Православната църква прославя Успението (блаженното заспиване) на Пресвета Богородица. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.
Патриаршеската света Литургия за храмовия празник на Троянската ставропигиална света обител „Успение на Пресвета Богородица“ ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Манастирът е свързан тясно с целия духовен път на Светейшия ни Патриарх. Поел от тук монашеския път под духовното наставничество на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим - намерил вечния си покой в светата обител и под покрава на чудотвората икона на св. Богородица Троеручица - небесна покровителка и на двамата ни патриарси. Празничният ден започна в 07.00 часа с Празнична полунощница и Игуменска лития. От 08.00 часа е начало на Утреня. От 09.00 часа ще започне тържествена света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Очаква се той да бъде в съслужение с Техни преосвещенства Велички епископ Сионий - игумен на светата обител и Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, други висши духовници, клирици от епархията и страната.
От 11.00 часа ще започне традиционната Лития с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо извършено от иконата. В 18.00 часа е началото на Празнична вечерня с акатист на Успение Богородично
На 16 август 2019 г. празничните богослужения продължават в 17.00 часа с Вечерня. От 18.00 часа ще бъде отслужена Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител).
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Голяма Богородица е

Голяма Богородица е

15 Август 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Православната църква чества Успението на Пресветата Божия Майка - Голяма Богородица. Празникът се чества и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.
Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни". В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.
На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.
Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.
106 православни храма в страната носят името „Успение Богородично“. Сред тях са манастирите Бачковски, Троянски, Изворски, Черепишки, Батошевски, Кричимски, Габровски (Соколски) и Самоковски (Шишмановски).
На този ден празнуват всички, които носят името Мария и неговите производни: Мара, Марена, Маренка, Маретка, Мари, Мариела, Мариета, Марийка, Марика, Марила, Марилка, Мариола, Мариона, Марионела, Мариора, Марита, Марица, Маричка, Маришка, Мариям, Марула, Маруся, Маруца, Маруша, Марче, Маря, Маряна, Маша, Машка, Мери, Мика, Мима, Мими, Мица, Мича, Миче, Мичка, Мария - Ана, Мария - Анка, Мария - Антоанета, Мария - Магдалена, Мария - Мара, Мария – Маргарита, Мариел - Мариан, Марий, Марио, Мариус.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.