НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Белият дом официално номинира Джон Съливан за посланик в Москва

ТАСС: Белият дом официално номинира Джон Съливан за посланик в Москва

11 Октомври 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък номинацията на първия заместник държавен секретар на САЩ Джон Съливан за посланик в Руската федерация. Това се казва в изявление, публикувано в петък от Белия дом , цитирано от TACC
"Днес президентът Доналд Тръмп обяви намерението си да определи следните лица на ключови длъжности в администрацията си: Джон Джоузеф Съливан (от Мериленд) - извънреден и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Руската федерация", се казва в съобщението.
Сега кандидатурата на Съливан за поста на ръководител на американската дипломатическа мисия в Москва трябва да бъде одобрена от Сената на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Тръмп ще назначи заместник на Помпео за посланик на САЩ в Русия

The Wall Street Journal: Тръмп ще назначи заместник на Помпео за посланик на САЩ в Русия

11 Октомври 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е на път да назначи първия заместник на държавния секретар Майк Помпео, за посланик на страната в Русия. Става въпрос за Джон Съливан, съобщава американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.
Представител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, увери, че Москва вече е дала съгласие да акредитира Съливан на поста. Припомня се, че правомощията на Джон Хънтсман като посланик на САЩ в Русия изтекоха на 3 октомври тази година. Той бе назначен за ръководител на дипломатическата мисия на САЩ в Русия през октомври 2017 г., но в началото на август тази година той изпрати писмо до Тръмп, в което го помоли да бъде освободен от поста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Тръмп ще назначи заместник на Помпео за посланик на САЩ в Русия

„Российская газета“: Тръмп ще назначи заместник на Помпео за посланик на САЩ в Русия

20 Август 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп планира да назначи Джон Съливан, първи заместник на държавния секретар Майк Помпео, за нов посланик на страната в Москва, съобщава вестник „Российская газета“, като се позовава на американски медии, цитирали източник от администрацията във Вашингтон.
В съответствие с установената процедура, за да заеме тази позиция, Съливан ще трябва да получи одобрение от американските законодатели. В същото време в родината на Съливан са убедени, че той няма много „опит в дипломатическото взаимодействие с Москва“. В миналото обаче той е участвал в руско-американски консултации за стратегическа стабилност.
Настоящият американски посланик в Москва Джон Хънтсман депозира оставка с писмо до Тръмп от началото на август. Предполага се, че той ще напусне поста си на 3 октомври. Хънтсман ръководи дипломатическата мисия на САЩ в Русия от октомври 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Wall Street Journal:  Доналд Тръмп избира нов посланик в Москва след оставката на Хънтсман

Wall Street Journal: Доналд Тръмп избира нов посланик в Москва след оставката на Хънтсман

8 Август 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е решил кой ще е новият ръководител на дипломатическото представителство на Вашингтон в Русия. Сред възможните кандидати са специалният представител за Северна Корея Стивън Бигън и посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, съобщава вестник The Wall Street Journal.
„Не е ясно кой може да смени Хънтсман като посланик“, констатира изданието, като посочва, че според неговата информация сред кандидатите е Бигън, който „има опит в работата с Русия“, тъй като е бил вицепрезидент на компанията Ford Motor, която е работила в Русия.
Вестникът пише, че в администрацията са направени предположения, че действащият посланик в Германия Ричард Гренел може да пожелае да заеме поста. Заедно с това се отбелязва също, че лице, близко до дипломатическия представител на САЩ в Брелин, е заявило, че той не е заинтересован в тази длъжност.
Хънтсман бе назначен за ръководител на дипломатическата мисия на САЩ в Русия през октомври 2017 г. Преди това той е бил посланик на САЩ в Сингапур (през 1992-1993 г.), служил е като губернатор на Юта (през 2005-2009 г.) и е бил посланик в Китай (от 2009 г. до 2011 г.). През май 2011 г. Хънтсман обяви намерението си да се бори за републиканската кандидатура за президент, но шест месеца по-късно обяви оттеглянето си от борбата и официално подкрепи Мит Ромни, който в крайна сметка загуби изборите от демократа Барак Обама. По време на изборната надпревара през 2012 г. Хънтсман критикува предложената политика на Обама за презареждане на отношенията между Вашингтон и Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Посланикът на САЩ в Москва напуска поста си предсрочно, но това не предизвика сензация

„Коммерсант“: Посланикът на САЩ в Москва напуска поста си предсрочно, но това не предизвика сензация

7 Август 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман изпрати писмо до американския президент Доналд Тръмп, с което го уведомява за намеренията си да напусне поста предсрочно – на 3 октомври тази година. В текста той изразява увереност, че „въпреки трудните времена, е необходимо да разширяваме обмена между хората и да поддържаме каналите на диалог“ с Москва по ключови въпроси, които засягат националните интереси на САЩ. Според напускащия ръководител на американската дипломатическа мисия „провалът (в отношенията) не е вариант и народите на двете страни заслужават повече“. Заминаването на посланик Хънтсман, който за разлика от предшествениците си в Москва, стигна до дипломацията от политиката и се опита да обърне негативната тенденция през последните години, разкрива нарастваща криза в руско-американските отношения, коментират в редакцията на вестник „Коммерсант“.
Фактът, че Хънтсман е обявил решението да напусне Москва по-малко от две години след поемането на поста, бе съобщен от американското издание Salt Lake Tribune, разпространяван в родния му щат Юта и собственост на семейството му. Вестникът разполагаше с копие от официалното писмо на Джон Хънтсман, адресирано до президента Тръмп с дата 5 август. В него той обобщава работата си в Москва и излага своето виждане за разочароващото състояние на руско-американските отношения, както и начините за излизане от дългосрочната криза. От посолството на САЩ в Русия потвърдиха за „Коммерсант“ автентичността на писмото.
Обръщението към Доналд Тръмп, с когото според американски източници Джон Хънтсман е в приятелски отношения, е емоционално и далеч от стила на сух официален документ. В онази част от писмото, която е посветена на руско-американските отношения, има явно изразено съжаление за факта, че отношенията между Москва и Вашингтон преминават през толкова труден период. Без да избягва суровата реторика срещу Русия, посланик Хънтсман същевременно определя като приоритетната задача „разширяване на обмена на хора и поддържане на канали за диалог“ с Москва.
„Трябва да продължим да призоваваме Русия да се отчита в случаите, когато нейното поведение заплашва нас и нашите съюзници “, пише Джон Хънтсман и веднага припомня, че „никакво рестартиране не може да помогне, необходимо е ясно разбиране на нашите интереси и ценности, както и практическа рамка за диалог".
„Докато помирението е невъзможно по много въпроси, които ни разделят, има общи интереси, които не можем да пренебрегнем“, казва Хънтсман и добавя: „Провалът не е вариант, народите на двете страни заслужават повече“.
Сред приоритетните въпроси, по които Вашингтон трябва да продължи да работи с Москва, посланик Хънтсман определя борбата срещу тероризма, поддържането на система за контрол над въоръженията, изискването Русия да зачита суверенитета на своите съседи, върховенството на закона и правата на човека.
Следва да се обърне внимание, че предстоящата оставка на Джон Хънтсман не се превърна в сензация. Първите сведения, че може да напусне поста си, се появиха още през юни. И след последния телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия на 31 юли, CNN, позовавайки се на източници в Белия дом, заяви, че Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъждат предстоящата смяна на американския посланик в Москва. Името на вероятния му наследник обаче все още не се разкрива.
Трябва също да се отбележи, че докато работеше в Русия, на ръководителя на американската дипломатическа мисия беше диагностициран рак, борбата срещу който изискваше значителна смелост от него. Развитието на болестта беше спряно.
Коментирайки писмото от Джон Хънтсман, адресирано до президента Тръмп, бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол от времето на администрацията на Барак Обама, заяви пред „Коммерсант“:
„Съгласен съм с посланик Хънтсман. По време на работата му в Москва нямаше благоприятни условия за рестартиране на отношенията. През 2009 г. ситуацията беше съвсем различна. Мога да си представя, че работата му е била много трудна и разочароваща, така че изобщо не се изненадвам, че той реши да напусне поста си".
Във връзка с съобщенията в американските медии, че след завръщането си в родината, Джон Хънтсман възнамерява да се бори за мястото на губернатор н Юта, Макфол заяви: „Ако тези слухове се потвърдят, аз съм възхитен от желанието му да продължи да служи за доброто на страната“.
Припомня се, че Джон Хънтсман дойде на работа в Москва през октомври 2017 г., когато политическата ситуация във Вашингтон до голяма степен бе белязана от темата за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., а Доналд Тръмп, който назначи Хънтсман, бе възприет от многобройните му противници като „човек на Кремъл“. В същото време в Конгреса демократите и републиканците стигнаха до рядък консенсус с извода, че в тази ситуация е необходимо да се използват всички политически, дипломатически и икономически лостове, за да се окаже натиск върху Русия.
Независимо от това, пристигането на Джон Хънтсман в Москва породи известно повишаване на очакванията, че той ще може да обърне негативната тенденция в двустранните отношения, които се развиха след краха на политиката за нулиране. За разлика от най-близките си предшественици, Джон Тефт и Майкъл Макфол, които нямаха опит в голямата политика, Хънтсман пристигна в руската столица с ранг на политик от тежка категория.
В продължение на четири години - от 2005 г. до 2009 г. - той вече бе губернаторът на Юта. „Трябва да разберете, че това не е само дипломат, а сериозен американски политик, който отказа да продължи политическата си кариера у дома, за да изпълни важна мисия в Москва“, обясни тогава пред изданието един от западните посланици в руската столица.
Малко след това, през януари миналата година, Джон Хънтсман намери изключителен начин да илюстрира решимостта си да разбере Русия и да докаже способността си да действа в критична ситуация, като се включи в традиционното къпане на Богоявление. В интервю за Fox News той каза, че докато е бил потопен във водата, дишането му е спряло и не е усещал мускулите си. „Исках да се гмурна три пъти, защото президентът Путин направи същото“, обясни Хънтсман.
Жестът на американския посланик обаче не даде желания ефект.
В ситуация, в която контактите на Москва и Вашингтон почти паднаха на нула по инициатива на САЩ, къпането на посланик Хънтсман в ледената вода бе най-поразителното събитие в тези отношения.
По време на работата си Джон Хънтсман и руският му колега във Вашингтон Анатолий Антонов се сблъскаха със същия проблем: високопоставени служители не бяха склонни да се срещнат с тях. Както преди време „Коммерсант" съобщи, очаквайки подобни трудности, посланиците се споразумяха през есента на 2017 г. да си помагат взаимно при организирането на срещи.
Но тази схема не сработи. И докато руските служители все още се срещат с Джон Хънтсман в Москва и регионите, и то на много високо ниво, то Анатолий Антонов често получава откази в отговор на молбите му.
За да убеди руските служители и политици да отговорят положително на техните искания, американският посланик реши в началото на 2018 г. да предприеме друга нестандартна стъпка: той създаде и публикува в „Туитър“ видео, в което информира за изпратените му искания. Сред тези, с които Джон Хънтсман искаше да се срещнат, бяха премиерът Дмитрий Медведев, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, първият вицепремиер Игор Шувалов, ръководителят на президентската администрация Антон Вайно и няколко служители на Кремъл, директорът на ФСБ Александър Бортников, началникът на Генералния щаб Въоръжените сили на РФ Валери Герасимов, министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на здравеопазването Вероника Скворцова и други. Редица лица, изброени във видеото, по-специално Валентина Матвиенко и Валери Герасимов, в крайна сметка се съгласиха на срещите.
По този начин, освен да призове бъдещия си наследник да „води в смислен диалог", Джон Хънтсман му остави дълъг списък от потенциални участници в този диалог, който самият той не успя да завърши.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.