НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ANA-MPA: Пожарът на гръцкия остров Евбея е овладян

ANA-MPA: Пожарът на гръцкия остров Евбея е овладян

17 Август 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Горският пожар в централна Евбея беше окончателно овладян от пожарникарите, предава гръцката държавна информационна агенция ANA-МPA.
Подпомогнат от липсата на ветрове, които през последните няколко дни затрудняваха гасенето му, огънят все още гори ниско на земята, но по всичко личи, че бедствието от първите три дни е овладяно. Пожарникарите са бдителни за избухването на нов пожар, което се случи многократно през последните дни. Те получиха активна помощ от около десет самолета и от хеликоптери за да достигнат места, които са трудно достъпни.
Остатъците от огъня „обхващат огромна площ, през която трябва да вървим стъпка по стъпка, за да гарантираме, че е напълно изчезнал“, каза Танасис Караканцас, заместник-управител на област Централна Гърция, който ръководи и структурите на гражданска защита.
"Ще продължим да бдим в района още много дни", отбеляза той.
Междувременно полицията, която разследва възможността за умишлен палеж, е събрала показания от 24 души, след съобщения, че пожарите може да са били предизвикани умишлено, но засега няма неопровержими доказателства.
Местен служител на компанията, отговорна за електроснабдяването на острова заяви, че електропроводите са изправни и "щетите са ограничени, предвид огромния размер на пожара."
Той изключи възможността компанията да е отговорна за него, като заяви, че поради включването на гората в Европейската програма „Натура“, електропроводите в района я заобикалят, което е и причината по тях да няма сериозни щети.
Според сателитните снимки почти 23 квадратни километра от гората са изпепелени, като се очаква това число да се повиши.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пожарникарите отбелязват прогрес на остров Евбея

AFP: Пожарникарите отбелязват прогрес на остров Евбея

16 Август 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Пожарникарите в Гърция в петък постигнаха напредък в борбата с четиридневен пожар на остров Евбея, където изгоря борова гора и бяха заплашени населени места, съобщиха от противопожарната служба, цитирани от AFP.
„Ситуацията изглежда по-добра днес, няма активен фронт, но силите ни остават на мястото си“, каза говорител на противопожарната служба за AFP, като добави, че все още има „отделни огнища“, тлеещи в дерето.
В района остава мащабна сила от близо 400 пожарникари, подкрепени от повече от 100 превозни средства, девет самолета и четири вертолета.
Два самолета от Италия и един от Испания подпомагат усилията, каза говорителят.
"Това е доста голям периметър, който трябва да се наблюдава", заяви говорителят на гражданската защита Спирос Георгиу пред AFP.
Но тъй като ситуацията се подобрява, италианските и испанските екипажи ще бъдат изтеглени от операцията до вечерта, каза той. Те ще бъдат наградени от агенцията за съдействието им в събота.
В района се очакват валежи в съботния ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Има задържан за пожарите в Аркадия в Гърция

Kathimerini: Има задържан за пожарите в Аркадия в Гърция

16 Август 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Има задържан за избухналия пожар в област Аркадия в Гърция, пише електронното издание на Kathimerini.
24-годишен мъж е арестуван по обвинения за палежи във връзка с пожара, който избухна в района на област Аркадия в Пелопонес.
Огънят избухна на три отделни места, практически едновременно, което накара властите да заподозрат, че пожарите са причинени именно от умишлен палеж .
Противопожарните служби разследват и следи от палеж на остров Евбея. Там властите откриха предмети, използвани за разпалване на огън, като плат, пластмасови части от кани и натрупани клони и дървета.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Противопожарните служби в Гърция разследват следи за палеж на остров Евбея

Kathimerini: Противопожарните служби в Гърция разследват следи за палеж на остров Евбея

16 Август 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Вече четвърти пореден ден пожарникарите се борят с огнената стихия на разположения северно от Атина остров Евбея, като междувременно се появиха индикации, че пожарът е предизвикан от палеж, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Съобщава се, че служители на специален отдел на противопожарната служба са открили предмети, използвани за разпалването на огън, като плат, пластмасови части от кани и натрупани клони и дървета.
Гръцката телевизия SKAI заяви, че се проучват доказателства, показващи, че пожарът е пламнал в три различни части на гората. Взети са 25 показания на свидетели. Властите са разговаряли и с трима заподозрени, жители на района, като част от продължаващото разследване.
Ветровете утихнаха през нощта и благодарение на това 390 пожарникари и 101 превозни средства успяха да ограничат пожара в труднодостъпния район близо до село Платания. В сутрешните часове на деня не е имало активни фронтове в района. Огнеборците са са подпомогнати от седем армейски части.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): Огненият яд в Гърция – пожар пламна и на ваканционния остров Закинтос

ANA-MPA (Гърция): Огненият яд в Гърция – пожар пламна и на ваканционния остров Закинтос

16 Август 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Огненият ад в Гърция продължава – в следобедните часове на четвъртък пожар пламна и на ваканционния остров Закинтос, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.
Огънят е избухнал около 14:00 часа местно време (съвпада с българското време) в гористите местности между селата Килиоменос и Агалас. За потушаването му са били задействани 20 пожарникари със седем противопожарни коли. Местното население също подкрепи усилията на огнеборците.
Няма опасност за местните жители и почиващите на острова, увериха властите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Продължава борбата с пожара на остров Евбея

Кathimerini: Продължава борбата с пожара на остров Евбея

15 Август 2019 | 23:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти изпратиха подкрепление в четвъртък на пожарникарите, които се борят с големия горски пожар в природен резерват на остров Евбея, докато самолети се опитват да гасят пламъците в труднодостъпния каньон, пише гръцкият вестник Kathimerini.
На третия ден от пожара 12 самолета, включително два, изпратени от Италия и един от Испания, и 11 хеликоптера възобновиха полетите малко след зазоряване, съобщиха от пожарната. Около 100 пожарникари са изпратени за една нощ, с което общият им брой достигна 382.
Пламъците достигнаха близо до резерват за диви животни, североизточно от село Платания.
Пожарът избухна около 3:00 часа във вторник и обхвана природен резерват от гъста борова гора. Четири села бяха евакуирани през първия ден, въпреки че някои жители се върнаха в домовете си в сряда. Един пожарникар-доброволец, който получи изгаряния, бе опериран в четвъртък.
В района е обявено извънредно положение и Гърция поиска помощ от други европейски страни.
Най-малко два нови пожара, един в Южна Гърция и един на западния остров Закинтос, избухнаха в четвъртък, съобщиха от противопожарната служба.
Отделно от там заявиха, че двама мъже на 58 и на 52 години - са арестувани в сряда и четвъртък по подозрение за палежи в два отделни случая в Южна Гърция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пожарът на Евбея е ограничен до пролом далеч от застрашените села

Kathimerini: Пожарът на Евбея е ограничен до пролом далеч от застрашените села

15 Август 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Усилията в нощта срещу четвъртък на близо 400 пожарникари, подпомогнати от по-слабите ветрове, ограничиха горския пожар на остров Евбея в пролом, далеч от село Платания, което бе под непосредствена заплаха в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Общо 382-а пожарникари с 98 машини се бориха на стръмния терен през цялата нощ, за да овладеят огъня. Те бяха подпомогнати от войници, 38 доброволци и 16 други машини, осигурени от местните власти и доброволците. Малко след зазоряване в четвъртък, в 06:30 местно време, към силите се присъединиха пет хеликоптера. Противопожарните самолети и вертолети не могат да гасят през нощта. Хеликоптерите се считат за по-подходящи за целенасочени действия в стръмното дефиле. Въпреки всички тези усилия, огънят все още бушува вътре в дефилето, като поглъща силно запалими борови дървета.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пожарът на остров Евбея – в Атина е отчетена е завишена концентрация на вредни частици във въздуха

Kathimerini: Пожарът на остров Евбея – в Атина е отчетена е завишена концентрация на вредни частици във въздуха

15 Август 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Бушуващият пожар на разположения северно от гръцката столица остров Евбея доведе до увеличаване на концентрацията на вредни частици във въздуха в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на директора на Института за изследвания на околната среда и устойчивото развитие Никос Михалопулос.
Съгласно думите му, спрямо в деня на избухването на пожара, ситуацията към настоящия момент е „много по-добра. Има ясно подобрение. Нивата са понижени с около 50%“. Но Михалопулос добави, че вредните микрочастици във въздуха остават сравнително високи. Преди да започне пожарът на Евбея, концентрациите са били 15-20 мг/куб.м, но тези стойности са се увеличи до 80-90 мг/куб.м във вторник.
„Днес нивата са ясно по-ниски, 30-40 мг/куб.м. Нивата във вторник бяха четири до пет пъти по-високи от обичайните август, сега са два пъти по-високи".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): Гърция трябва да обмисли залесяването с устойчиви на пожар растения, предупреди експерт

ANA-MPA (Гърция): Гърция трябва да обмисли залесяването с устойчиви на пожар растения, предупреди експерт

14 Август 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Атина. На фона на новата поредица от опустошителни пожари в южната ни съседка, експерт предупреди, че Атина трябва да прилага своята национална политика по отношение на горите по отношение на смесените дървесни растения, като обмисли засаждането на видове, които са устойчиви на огън, предава държавната информационна агенция на Гърция ANA-MPA.
„Ние сме средиземноморска страна и родните ни горски видове са податливи на огън видове", коментира специалистът по горите и лесовъд на Килкис Йоргос Вурцас, като добави, че естествените пожари помагат на горите да се регенерират. „Това е част от естествения жизнен цикъл, някои видове бор в един момент ще изгорят. Това е от полза за повторно израстване, с възраждане след изгарянето им - това е свързано със самостоятелно генериращи дървета", обясни лесовъдът, но добави, че колкото и да е трудно, Гърция трябва да внася „широколистни дървета, които устояват на пожари, ограничават ги и помагат за предотвратяването им“.
Изготвената Национална стратегия за горите отчита тези фактори, отбеляза той, но предупреди, че „ако няма достатъчно финансиране, тя не може да бъде продължена“. Стратегията трябва да бъде подробна и последователна, настоя той.
Вурцас каза още, че въпреки схващането на обществеността, че Гърция губи горските земи, „ако човек погледне мозайката на горите в Гърция, какви са били преди 20 до 30 години и как изглеждат днес, ще забележи, че нашите гори се разширяват, въпреки факта, че някои от изгарят".
Обяснението, което той предлага, е, че „основният проблем в нашите планински и полупланински гори е, че има много добре развита фауна и много хора, които използват дърветата като гориво. (...) След като тези фактори са елиминирани, виждаме много запазени гори“.
Общественото мнение обаче се обърна след трагедията в Мати от миналото лято, а настояванията са за създаването на специални зони, в които дърветата да се изсичат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пожарът на остров Евбея – в Атина е отчетена е завишена концентрация на вредни частици във въздуха

Kathimerini: Пожарът на остров Евбея – в Атина е отчетена е завишена концентрация на вредни частици във въздуха

14 Август 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Бушуващият пожар на разположения северно от гръцката столица остров Евбея доведе до увеличаване на концентрацията на вредни частици във въздуха в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на директора на Института за изследвания на околната среда и устойчивото развитие Никос Михалопулос.
Съгласно думите му, спрямо в деня на избухването на пожара, ситуацията към настоящия момент е „много по-добра. Има ясно подобрение. Нивата са понижени с около 50%“. Но Михалопулос добави, че вредните микрочастици във въздуха остават сравнително високи. Преди да започне пожарът на Евбея, концентрациите са били 15-20 мг/куб.м, но тези стойности са се увеличи до 80-90 мг/куб.м във вторник.
„Днес нивата са ясно по-ниски, 30-40 мг/куб.м. Нивата във вторник бяха четири до пет пъти по-високи от обичайните август, сега са два пъти по-високи".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Продължават усилията за справяне с пожара на Евбея

To Vima (Гърция): Продължават усилията за справяне с пожара на Евбея

14 Август 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Пожарникарите продължават трудната и изтощителна битка с мащабните пожари, които избухнаха във вторник на остров Евбея, съобщава електронното издание на атинския вестник To Vima.
Властите разпоредиха евакуацията на още едно населено място на острова. Пламъците заплашват и горските масиви в прилежащия район на селото. „Този фронт е голям и се работи с наземни и въздушни средства", заяви заместник-кметът на Месапиан Панайотис Матракас.
Изображенията, излъчвани от One Channel, показват работата на самолетите и хеликоптерите, съсредоточени върху село Ставрос и старите кариери на Ларко, тъй като притесненията са да предотвратят разгръщането на огнените фронтове преди залез слънце.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис настоя за бърза оценка на щетите от пожара на остров Евбея

Kathimerini: Мицотакис настоя за бърза оценка на щетите от пожара на остров Евбея

14 Август 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис поиска незабавно да бъде направена оценка на щетите, причинени от все още активния пожар на остров Евбея, по време на посещение в мобилен координационен център, създаден от пожарната служба, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Мицотакис благодари на пожарникарите и на всички, които се борят за овладяване на стихията, която бушува от вторник, и повтори, че първият приоритет е да се предотврати загубата на човешки живот, а след това - и на имуществото.
„Ще използваме следващите месеци, за да направим драстични намеси в начина, по който Гражданската защита функционира като цяло“, добави премиерът на южната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер пристига на опустошения от пожара остров Евбея

Kathimerini: Гръцкият премиер пристига на опустошения от пожара остров Евбея

14 Август 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис впосети гръцкия остров Евбея, където огромен пожар предизвика евакуацията на няколко населени места и прунуди властите да апелират за помощ към партньорите на Европейския съюз, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Очаква се Мицотакис да посети мобилното звено „Олимпос“ на пожарната служба, за да бъде информиран за напредъка в борбата с пожара. По-рано през деня гръцкият премиер се срещна с европейския комисар за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис в Атина.
Мицотакис благодари на кипърския служител за непосредствения принос на Европейския съюз към продължаващите усилия за борба с пожарите, като същевременно подчерта необходимостта от европейска солидарност в условията на природни бедствия. На свой ред Стилиниадес заяви, че италиански самолет е пристигнал в Гърция и втори е на път.
Министърът на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис подчерта, че властите са „успели да защитят живота на хората, за да няма загубен човешки живот и да спасят имотите им“.
Междувременно европейската система за сателитно картографиране „Коперник“ помага за предоставянето на карти за оценка на щетите на засегнатите области.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Гръцките пожарникари са се борили цяла нощ с пожара на Евбея

АНА-МПА: Гръцките пожарникари са се борили цяла нощ с пожара на Евбея

14 Август 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Противопожарните сили се бориха през цялата нощ, за да спасят четирите села, които бяха застрашени от големите пожари на остров Евбея. Пожарът е изгорил огромна част от борова гора, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Огнеборците са направили пожарни зони извън град Псахна, за да предотвратят пламъкът да достигне до къщите и защитните бариери, както и за да защитят евакуираните села Макримали, Кондодеспоти, Платания и Ставрос.
Според източници от противопожарната служба са изгорели само няколко коли и няма разрушени сгради.
Понастоящем противопожарните сили са съсредоточени върху два пожарни фронта, в районите от Платания до Макримали и Платания до Дамария.
Девет водни хеликоптери и седем противопожарни самолета възобновиха работата си с първата светлина за деня, докато два самолета от Италия пристигнаха, за да помогнат в операцията. Очаква се още два самолета да пристигнат от Испания в рамките на деня, който незабавно отговори на искането на гръцките власти за помощ. Хърватия, която първоначално беше отговорила и щеше да изпрати два самолета, не ги изпрати, тъй като страната беше изправена пред огромен риск от пожар.
Европейският комисар за управление на кризи Кристос Стилианидес, който пристигна в Атина, за да изрази подкрепата на ЕС, се срещна с министъра на гражданската защита, за да го информира за европейската помощ, която ще бъде изпратена на Гърция в рамките на механизма на rescEU.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Skai TV (Гърция): Седем самолета и девет вертолета гасят пожара на остров Евбея

Skai TV (Гърция): Седем самолета и девет вертолета гасят пожара на остров Евбея

14 Август 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Атина. Седем пожарни самолета и девет вертолета, както и 300 пожарникари, военни и доброволци на земята гасят силния пожар, който продължава от вторник в борова гора по склоновете на планините на гръцкия остров Евбея, съобщава телевизионният канал Skai.
По-късно в сряда два пожарни самолета, предоставени от Италия по искане на Гърция, ще се присъединят към операцията, очакват се още два изпратени от Испания, която също отговори на искането на Гърция до Европейския механизъм за гражданска защита за помощ при гасене на пожара на Евбея.
Голяма площ от боровата гора на остров Евбея продължава да гори. Във вторник фронтът на огъня се разпростира на 11,5 км, а колона та от пламъци се издигна на 30-40 метра височина. Властите извършиха евакуация с превантивни цели на четири села (Макримали, Конодеспоти, Ставрос и Платания), чиито жители бяха изпратени в други населени места. Един от доброволците, участвал в гасенето на пожар край село Макримали, получи леки наранявания.
Губернаторът на Централна Гърция Костас Бакоянис каза пред Skai, че пожарникарите продължават да водят „титанична битка с огъня“, заявявайки, че предстои още много работа.
В Гърция има 40-градусова жега, придружена от силни ветрове. Десетки пожари се случват почти всеки ден, от 15 юли до 12 август в страната са регистрирани 1302 пожара. В допълнение към най-силния пожар на Евбея, пожарната служба във вторник загаси общо 56 пожара в различни части на Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Кириакос Мицотакис се завърна в Атина, поискана е помощ от ЕС за справяне с пожарите

ANA-MPA: Кириакос Мицотакис се завърна в Атина, поискана е помощ от ЕС за справяне с пожарите

13 Август 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис се завърна в Атина и се очаква да посети оперативния център на пожарната служба в следващите часове, съобщава държавната информационна агенция ANA-MPA.
Стотици пожарникари продължават да се борят с три мащабни пожара в страната. Огнената стихия на остров Евия наложи евакуация на три населени места и изпепели гъсто залесен природен резерват северно от Атина.
Съобщава се, че Гърция е поискала помощ от агенцията за гражданска защита на Европейския съюз за справяне с бушуващите пожари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пожарът на остров Евия изпепели резерват, разпоредена е евакуация

Kathimerini: Пожарът на остров Евия изпепели резерват, разпоредена е евакуация

13 Август 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Пожарът, който избухна в ранните часове на деня на гъсто населения остров Евия северно от Атина, изпепели природен резерват и наложи евакуацията на две населени места, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Повече от 220 пожарникари са на терен за справяне със стихията, подпомагани от шест самолета и шест хеликоптера. Достъпът до борова гора по суша е затруднен и поради тази причина в района е изпратен допълнителен хеликоптер, който да координира по въздух услията за потушаване на пламъците.
Димът от огъня покри гръцката столица. Органът за гражданска защита на страната предупреди хората в засегнатите райони, особено възрастните, малките деца и страдащите от заболявания на дихателните пътища или сърцето, да останат на закрито.
Десетки пожарникари, два самолета и хеликоптер бяха задействани за справяне с друг горски пожар на северния остров Тасос. Трети пожар гори близо до Тива, северозападно от Атина.
Горските пожари са често срещани в Гърция през горещите, сухи летни месеци. Властите многократно предупреждават обществеността да не извършва дейности на открито, които може да причинят искри, като заварване, изгаряне на изсъхнали плевели или правене на барбекюта. Парковете и горските територии са затворени в най-рисковите периоди.
Миналата година повече от 100 души загинаха при пожара в Мати, североизточно от Атина, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцките пожарникари се борят с огнени стихии на четири фронта (ОБЗОР)

Гръцките пожарникари се борят с огнени стихии на четири фронта (ОБЗОР)

13 Август 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Огненият ад в Гърция продължава, като през втория ден от седмицата пожарникарите в южната ни съседка се борят за овладяване на стихиите на четири основни фронта.

Пожар избухна на ваканционния остров Тасос, един от най-предпочитаните за почивка в страната. Огънят пламна в сутрешните часове на деня в района на Парадисос в югозападната част на острова, а на място са изпратени 56 пожарникари с 25 противопожарни коли. Те са подкрепени от два самолета и един хеликоптер. Кметът на острова Костас Хациемануил заяви, че властите се опитват да предотвратят разпространяването на пламъците до по-недостъпните райони, но добави, че нито едно населено място не е изложено на риск.

В ранните часове на дена на гръцкия остров Евия избухна пожар, който наложи евакуацията на манастир в района. Жителите на три населени места са предупредени да имат готовност да напускат домовете си. Пожарната служба е получила сигнал малко след три часа сутринта местно време (съвпада с българското време) за района на Агрилица, в община Дирфис-Месапия, и е изпратила 80 пожарникари с 39 коли, които са подпомагани от четири самолета и два хеликоптера. Властите евакуираха манастира Панагия Макрималис от съображения за сигурност. Усилията на огнеборците са възпрепятствани от неравния терен и силните ветрове, които допринасят за разпространяването пламъците. Стихията бушува в защитена гора, включена в мрежата на Европейския съюз „Натура 2000“. Димът достигна чак до столицата Атина, покривайки части от града с мъгла.

Гръцките пожарникари се борят и с голям горски пожар близо до град Тива в областта Беотия в централната част на страната. Част от стихията е поставена под контрол, но в основата си пожарът остава неконтролируем и се придвижва към залива Агиос Йоанис близо до плажовете в Коринтския залив. Властите съобщиха, че работата на пожарникарите е затруднена от силните ветрове, които допринасят за разпространяването на огъня в посока към бреговата ивица. Взети мерки за защита на населението. „Ще евакуираме, ако е необходимо, плажовете, но засега пламъците все още са далеч и се предприемат координирани усилия за овладяването им".Според източници, пожарът е на около един километър от най-близкия плаж.

Междувременно пожарът в атинското предградие Пеания, който гори близо до гръцката столица от неделя вечер насам, е частично локализиран, съобщиха властите.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Горски пожар бушува в област Беотия в Гърция

ANA-MPA: Горски пожар бушува в област Беотия в Гърция

13 Август 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Горски пожар бушува в района на Беотия и все още не е овладян, предава държавната информационна агенция ANA-MPA.
Част от стихията е поставена под контрол, но в основата си пожарът остава неконтролируем и се придвижва към залива Агиос Йоанис близо до плажовете в Коринтския залив.
Гръцките власти съобщиха, че пламъците са трудни за овладяване, подпомагани от силните ветрове и се движат в посока към бреговата ивица.
Те допълниха, че са взети мерки по предпазването на населението. "Ще евакуираме, ако е необходимо, плажовете, но засега пламъкът все още е далеч и се предприемат координирани усилия за неговото овладяване".
Според източници, пламъците е на около 1 км от най-близкия плаж.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Огнената стихия в Гърция – на остров Тасос бушува пожар, пламъците в Пеания са частично локализирани

Kathimerini: Огнената стихия в Гърция – на остров Тасос бушува пожар, пламъците в Пеания са частично локализирани

13 Август 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Огненият ад в Гърция продължава – пожар избухна и на ваканционния остров Тасос, един от най-предпочитаните за почивка в южната ни съседка, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Огънят е пламнал в сутрешните часове на деня в района на Парадисос в югозападната част на острова, а на място са изпратени 56 пожарникари с 25 противопожарни коли. Те са подкрепени от два самолета и един хеликоптер.
Кметът на острова Костас Хациемануил заяви пред държавната информационна агенция ANA-MPA, цитирана от изданието, че властите се опитват да предотвратят разпространяването на пламъците до по-недостъпните райони, но добави, че нито едно населено място не е изложено на риск.
В Гърция бушуват най-малко четири други големи пожари, включително на остров Евия, в района на Ахая и една в близост до град Тива. Пожарът, който гори близо до гръцката столица от неделя вечер, е частично локализиран, съобщиха властите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пожар бушува на остров Евия, евакуиран е манастир

Kathimerini: Пожар бушува на остров Евия, евакуиран е манастир

13 Август 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Атина. В ранните часове на дена на гръцкия остров Евия е избухнал пожар, който е наложил евакуацията на манастир в района. Жителите на три населени места са предупредени да имат готовност да напускат домовете си, съобщава електронното издание на атински ежедневник Kathimerini.
Пожарната служба е получила сигнал малко след три часа сутринта местно време (съвпада с българското време) за пожар в района на Агрилица, в община Дирфис-Месапия, и е изпратила 80 пожарникари с 39 коли, които са подпомагани от четири самолета и два хеликоптера.
Властите евакуираха манастира Панагия Макрималис от съображения за сигурност, а жителите на селата Агрилица, Кондодеспоти и Макримали са в готовност за напускане на домовете си, съобщи телевизионният канал SKAI, цитиран от изданието.
Усилията на огнеборците са възпрепятствани от неравния терен и силните ветрове, които допринасят за разпространяването пламъците. Стихията бушува в защитена гора, включена в мрежата на Европейския съюз „Натура 2000“
Димът достигна чак до столицата Атина, покривайки части от града с мъгла.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пожарът в Източна Атина е поставен под контрол

Kathimerini: Пожарът в Източна Атина е поставен под контрол

12 Август 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Пожарът, който пламна и се разпространи бързо в източното предградие на Атина - Пеания, е поставен под контрол в сутрешните часове на деня, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Огънят се разрази по склоновете на 1026-метровата планина Химет, която отделя предградията Пеания от основния град. Пламъци. На върха й са разположена армейска комуникационна база и антени за основните телевизионни мрежи в Гърция.
Най-малко 141 пожарникари с 46 превозни средства се бориха с огъня, а осем специализирани хеликоптера се присъединиха към тях на зазоряване, обясниха властите. Говорител на противопожарната служба, пожелал анонимност, заяви, че пожарът е пламнал в частен дом, макар противопожарната служба да не е получила сигнал.
Той допълни, че оценката на щетите ще бъде направена след потушаването на пожара. Очевидци съобщават за най-малко една силно повредена къща.
Говорителят заяви, че няма информация колко души са напуснали района. Тъй като пожарът избухна посред нощ, властите помолиха хората да звънят по вратите, за да сигнализират на съседите си. Бяха отправени предупреждения за голяма вероятност от пожари в голяма част на Гърция поради високите температури и ветровитите условия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В предградията на Атина избухна пожар, разпоредена е евакуация

Kathimerini: В предградията на Атина избухна пожар, разпоредена е евакуация

12 Август 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Пожар е избухнал в източното предградие на Атина – Пеания, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Властите са разпоредили евакуация от къщите в района. Уточнява се, че по данни на противопожарната служба огънят е пламнал в частен дом. На терен работят 133-ма пожарникаря и 42 противопожарни коли.
Други подробности за стихията не се привеждат към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Евакуираха къмпинг заради пожар на остров в Гърция

Kathimerini: Евакуираха къмпинг заради пожар на остров в Гърция

11 Август 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Къмпинг на остров Елафонисос, в Южна Гърция, е евакуиран за втори пореден ден, след като пожар, който избухна в събота сутринта на близкото сметище, отново се засили заради ветровете, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Кметът на острова също нареди евакуация на близките къщи.
Властите обявиха пожара за „поставен под контрол" в събота, но вятърът се засили.
Общо 90 пожарникари се опитват да овладеят огъня, подпомагани от 6 самолета и 3 хеликоптера.
Ветровете и високите температури допринесоха за избухването на десетки пожари от петък насам в цяла Гърция.
Елафонисос, остров с площ от 19 квадратни километра, известен със своите пясъчни плажове, има население от около 350 души, но се посещава от над 3000 туристи всеки ден през лятото.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Силни ветрове разпространяват горски пожари в Гърция

AFP: Силни ветрове разпространяват горски пожари в Гърция

10 Август 2019 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция в събота се бори с над 50 горски пожара в цялата страна, включително голям пожар в близост до Атина, в опасна комбинация от високи температури и силни ветрове, невиждани от близо десетилетие, предава AFP.
Противопожарната служба заяви, че е мобилизирала над 450 пожарни и 23 самолета в цялата страна за справяне с пожарите, включително един на остров Елафонисос и два около Маратон, близо до Атина.
Къмпинг и хотел на Елафонисос и детски летен лагер край Маратон бяха евакуирани като предпазна мярка, съобщи държавната информационна агенция ANA-MPA.
Пожарът на Маратон е на малко разстояние от Мати, крайбрежния курорт, където миналата година 102 души загинаха в най-смъртоносния пожар в Гърция.
Очаква се температурите в някои райони да достигнат 40 градуса по Целзий в неделя, придружени от силни ветрове.
В петък началникът на Гражданската защита Никос Хардалиас заяви, че за първи път от 2012 г. насам страната е изправена пред подобна смесица от високи температури, силни ветрове и ниска влажност.
"Ние трябва да се справим при екстремните метеорологични условия през следващите три дни ... всички трябва да бъдем внимателни", каза Хардалиас пред репортери, докато постави аварийните служби в готовност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.