НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: „Слуга народа“ запазва резултата си след обработването на повече от 90% от протоколите

РИА Новости: „Слуга народа“ запазва резултата си след обработването на повече от 90% от протоколите

23 Юли 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на президента на Украйна Владимир Зеленски „Слуга народа“ запазва лидерството си на парламентарните избори, като за нея са гласували 43,11% от гражданите, показват резултатите на Централната избирателна комисия на страната след обработването на 92,33% от протоколите, предава РИА Новости.
На второ място е партията на Юрий Бойко „Опозиционна платформа – за живот“ с 13,03%. На трето е „Баткивщина“ на бившия премиер Юлия Тимошенко (8,17%), а след нея са „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко (8,15%) и „Голос“ на музиканта Святослав Вакарчук с 5,87%.
Предсрочните парламентарни избори в Украйна се проведоха в неделя. ЦИК трябва да обяви официалните резултати до 5 август.
Според предварителните данни, „Слуга народа“ ще получи мнозинство в Радата и може да създаде правителство самостоятелно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Как Зеленски ще използва властта след победата на изборите

„Московский Комсомолец“: Как Зеленски ще използва властта след победата на изборите

22 Юли 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Как Зеленски ще използва властта след победата на изборите, коментира руският журналист Михаил Ростовски във вестник „Московский Комсомолец“. Материалът е представен с незначителни съкращения, които не променят позицията и изложението на автора.
Свърши президентското детство на Владимир Зеленски. Партията на държавния глава "Слуга на народа" напълно спечели парламентарните избори в Украйна. Това означава, че след няколко седмици президентското извинение на Зеленски ще изтече: Аз съм толкова добър и прогресивен, но старомодните и изостаналите депутати напълно ме възпрепятстват да работя!
Разбира се, за разлика от Русия, в украинската политика няма такова нещо като 100% победа. Киевският политически елит винаги ще намери вратичка - начин да се ограничи тайно или явно властта дори на държавния глава, който има подкрепата на абсолютно парламентарно мнозинство. Но каквото и да се случи, едно нещо е сигурно: нивото на политическите ресурси, които Зеленски ще има в резултат на тези избори за Върховната Рада, ще бъде максималното за целия период на президентската му кариера.
За новия глава на Украйна е дошло времето, се описва само с три думи: сега или никога. Владимир Зеленски вече не може да се разхожда със същите къси панталони, както през първия период на своето президентство. Зеленски трябва да покаже “истинските си цветове”, да покаже на какво е способен - или не е способен.
Както знаем, пътят от всеобщото обожание към всеобщото игнориране в украинската политика е много кратък. Не забравяйте, например, колко силно през 2014-2016 г. името на “националната героиня” Надежда Савченко гръмеше на площада? Така, според резултатите от преброяването на 100% от гласовете в Донецкия избирателен район № 51, само 8 души гласуваха за доста скучния национален символ (подчертавам - не 8%, а осем души).
Добре познатата латинска фраза „sic transit gloria mundi“ („така отминава световната слава“) действа много бързо в Украйна.
Пред Зеленски сега има само два пътя. Или ще покаже, че знае как да се разпорежда с истинска власт и постепенно ще започне да води Украйна в нова, по-продуктивна траектория на развитие. Или постепенно ще се превърне в нов Виктор Юшченко: политик, чиято политическа роля до края на президентството му бе станала по-скоро декоративна, отколкото реална.
Разбира се, всеки има своя собствена представа за това, какво на практика означава „привеждане на Украйна в нова траектория на развитие“. В края на миналата седмица, по време на пауза между срещите на руско-германския форум „Петербургски диалог“ в Бон, отидох в лобито на хотела, взех новия брой на британския „Financial Times“ и ахнах. Любимият вестник на международните банкери, който обикновено се отличава с лаконичността си, представя цяла статия с подробен анализ на отношенията между Владимир Зеленски и известния украински олигарх Игор Коломойски. Присъдата на британския властелин на журналистиката е следната: истинската цена на думите и обещанията на Зеленски ще стане ясна, на базата на това дали той ще помогне или ще попречи на Коломойски в осъществяването на неговите широкообхватни и съвсем не позитивни за Украйна бизнес планове ...
Какви отношения ще изгради президентът Зеленски с омразните украински олигарси - това е незначителен въпрос за мен. Дали Зеленски ще върне прагматизма в сферата на отношенията между Киев и Москва е това, което е за мен и според мен за мнозинството от руските граждани е въпроса на въпросите.
В същото време не очаквам никакви бързи и всеобхватни пробиви от Зеленски. До 2014 г. украинската политика можеше да се сравни с птица с приблизително еднакво развити крила. Едното крило, преобладаващо разположено в източната част на страната, което е фокусирано върху развитието на отношенията с Русия, в политическото си тегло бе приблизително равно на западната част от украинската държава, която е била склонна да прекъсне връзките си с Москва. Майдана унищожи таза птица. Модерна Украйна е птица, едното крило на което е взето назаем от гигантски орел, а другото от малко колибри.
Една такава птица, естествено, не може да излети - деградацията и отклонението на украинската икономика при Порошенко в дълбоката дупка на международните кредитори потвърждава това. Но всеки опит за бързо възстановяване на дисбаланса е обречен на провал и може да постави дебел кръст на президентската кариера на Зеленски. За да успее, дори и с подкрепата на парламентарно мнозинство, президентът на Украйна трябва да действа много предпазливо, бавно и внимателно в руска посока. Зеленски ще се опитва колкото се може по-дълго да запази подкрепата на източната и западната част на страната. И от гледна точка на вътрешното политическо оцеляване, това ще бъде абсолютно правилно. По отношение на практическата политика това е неизбежно но това ще означава, в това число, запазването на агресивни пропагандни шумове във връзка с Русия и дори някои анти-руски политически действия.
Фундаментално важен нюанс е фразата "в това число". Ако това „число“ включва и отхвърляне на характерния ход на Порошенко за натрупване на нови блокировки в сферата на отношенията с Москва и дори плахи стъпки в посока на премахване на старите блокажи, това ще бъде максимумът, на който можете да се надявате - поне за начало., Скромно? Но реалистично. Москва не е построена наведнъж - също така руско-украинските отношения не могат да бъдат възстановени наведнъж, за една година или дори за пет години.
Не очаквам "подвизите на Херкулес" от Зеленски да получи контрол над парламента. Очаквам от него само предпазливи опити да изхвърли зловонната каша, която неговите предшественици са сготвили. Ако Зеленски поне не се опитва да направи това, той ще остане в историята като преминаващ персонаж, като политик, който дори не разбира, че има голям или дори голям исторически шанс.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Партията на Зеленски е на път да формира самостоятелно правителство

„Известия“: Партията на Зеленски е на път да формира самостоятелно правителство

22 Юли 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на Зеленски е на път да формира самостоятелно правителство, пише руският вестник “Известия“.
Резултатът на „Слуга на народа” на изборите на 21 юли надмина всички очаквания. Ако според резултатите от пропорционалния вот партията на президента Зеленски получи около 42%, то поражението на опонентите му в едномандатните райони беше изненада за повечето експерти. Според пропорционалния вот 121-122 “слуги” влизт във Върховната Рада. От едномандатните райони влизат 125-127 кандидати на партията. Освен това тази политическа сила ще бъде основният бенефициент на преразпределението на гласовете за партии, които не са преодолели 5-процентната бариера.
Тази конфигурация предоставя на президента на Украйна и неговия екип свободата да маневрира както за вътрешни политически реформи, така и за изграждане на външнополитически курс. Председателят на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачов, коментира пред „Известия“ , че поради факта, че украинският лидер може да разчита на собствената си партия - без да се обръща към други фракции, се очертават добри перспективи за урегулиране на кризата в Донбас.
Ако си припомним предишната Върховната Рада и президент, тогава често чувахме от Порошенко, че той не е в състояние да прокара през разпокъсания парламент, който не му се подчинява, законите, предвидени в Минските споразумения. Сега ситуацията се променя фундаментално.
Самият Владимир Зеленски, вечерта на 21 юли, след появата на предварителните резултати, отново заяви, че основният приоритет на новото правителство е да сложи край на войната в Донбас. Той обаче ще трябва сериозно да се заеме с първото нещо, което да поеме контрола върху единиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на линията на съприкосновение. Без това никакво примирие никога няма да бъде постигнато.
Въпреки това получаването на уверено мнозинство в парламента дава на президента празен чек за външнополитическите действия. Според политолога, доцент на МГИМО Кирил Коктиш, Владимир Зеленски е наистина заинтересован от разрешаването на конфликта. И тъй като Минските споразумения са преминали през Съвета за сигурност на ООН, украинският лидер вече може лесно да прокара тяхното прилагане, въпреки доста скептичното отношение към тях от страна на част от обществото.
Ако президентът на Украйна наистина е решен за пълното прилагане на Минските споразумения, той ще трябва да преразгледа някои вече приети закони. Например, на държавния език, който значително нарушава правата на руския и езиците на други национални малцинства.
„Зеленски, възползвайки се от голямата си популярност, може да предприеме непопулярна стъпка и да постигне мира на висока цена. Но това може би е комбинацията, която в крайна сметка ще го утвърди като независим политик“, добави експертът.
Възможно е в отношенията си с Русия той да се заеме с възстановяването на икономическите връзки без подобрение в политическата сфера, като Грузия, каза експертът Владимир Евсеев пред "Известия". И в контекста на конфликта в югоизточната част на страната, единственото нещо, което Владимир Зеленски може да направи, без да се страхува от незабавно получаване на критики, е да размени затворниците с формулата „всички за всички“ с непризнатите републики.
Но въпреки рекордния резултат на “Слуга на народа”, партията наистина няма да има конституционно мнозинство, което обаче няма да му попречи да сформира правителство и да преследва собствената си линия.
Един от показателните резултати от изборите беше пълният провал на националистите. Всъщност нито една националистическа политическа сила не влезе в парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Владимир Зеленски получи всички лостове на властта

„Независимая газета“: Владимир Зеленски получи всички лостове на властта

22 Юли 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски получи всички лостове на властта, пише руският вестник Независимая газета.
Владимир Зеленски може да стане първият президент на Украйна, който ще получи пълна власт. Предварителните резултати от парламентарните избори показват, че президентската партия “Слуга на народа” може самостоятелно да формира мнозинство. Така че, президентът ще може лесно да прокарва законите си чрез Върховната Рада. Проблемът е, че поддръжниците на Зеленски виждат пътищата на развитие на страната по различен начин и само половината от населението е представено в новия парламент.
Избирателната активност на 21 юли е 49,8%. Това означава, че от 29,5 милиона избиратели гласуваха около 14,7 милиона души. До момента, в който e броят, ЦИК преброи гласовете от повече от 60% от електронните протоколи. При гласуването за партийни листи нямаше изненади: 42,52% получи партията “Слуга на народа”; 13.01% - “Опозиционна платформа - за Живот”; 8.52% - “Европейска солидарност” на Петро Порошенко; 8.03% - „Баткивщина“ на Юлия Тимошенко; 6.3% - партията “Глас” на рок музиканта Светослав Вакарчук.
Едновременно с това върви преброяването и в мажоритарните области. В понеделник следобед се знаеше, че някои от най-близките съратници на Порошенко, бивши активисти от Майдана и авторитетни политици в миналото не влязоха във Върховната Рада. В закарпатския регион, както съобщиха украинските медии, за първи път кандидатите, за които се застъпва Унгария, не спечелиха. В източните региони не станаха депутати "колеги" от бившата Партия на регионите. Между другото, Надежда Савченко, кандидатирала се в Донецка област, получи в своя подкрепа само осем гласа.
Хората подкрепиха изцяло нови и непознати кандидати - главно независими кандидати и представители на партията “Слуга на народа”. „Това беше вторият протестен вот тази година. През април украинците масово гласуваха не за Зеленски, а срещу Порошенко. Сега - не за кандидатите от „Слуга на народа“, а срещу старите политици, които преди това са представлявали както правителството, така и опозицията. Срещу старата система - каза експерт пред изданието, който поиска да не споменава името му.
Политическият стратег Александър Кочетков, който е цитиран от „Корреспондент“ също смята, гласуването за протестно: „През последните пет години лицемерната крадлива власт омръзна толкова много на хората, че протестния вот се състоя - 73% (на президентските избори -„ НГ ”). На парламентарните избори народът поиска пълната смяна на властта. Тоест, да се разчита на нови хора, дори и да са пълни аматьори, е твърдата позиция на нашето общество. Както и да е, но да не е така, както е било досега, това е резултат от всичките 28 години на независимост и последните 5 в частност."
Експертите отбелязват опасния нюанс на ситуацията: хората, обединени срещу нещо, не са непременно способни да се обединят за нещо. Освен това над 14 милиона граждани по различни причини не са участвали в парламентарните избори. Кого биха подкрепили и дали позицията им съвпада с избора на другите, не е известно. Но тези граждани могат да изкажат мнението си, ако ситуацията в Украйна не отговаря на техните очаквания.
Зеленски и новият парламент са изправени пред две много трудни задачи: да подобрят икономическата ситуация и да сложат край на конфликта в Донбас. Първият е свързан с формирането на правителството. Представителите на "Слуга на народа" се ръководят от факта, че първото заседание на Върховната Рада ще се проведе в Деня на независимостта на Украйна, 24 август. След това се отделя време за формиране на коалиция. Вярно е, че в настоящата ситуация може да няма коалиция. В понеделник в щаба на „Слуга на народа” заявиха, че партийната фракция може да има 245–255 депутати. Простото мнозинство във Върховната Рада е 226 гласа.
Политическият анализатор Виктор Небоженко, който е цитиран от изданието “Страна”, отбеляза, че новата Върховната Рада трябва незабавно да реши няколко важни проблема: “Бързо формиране на отговорно и реално, не формално, както преди, парламентарно мнозинство. Да избере председателя на Върховната Рада ... В рамките на месец да одобри нов премиер и състава на правителството на "национална надежда", което веднага ще представи реална работна програма." Най-трудният тест за новия парламент, според Небоженко, ще бъде задачата „да лиши от парламентарния имунитет бившия президент на Украйна Порошенко и да го предаде на обновената украинска съдебна система”. "Това ще бъде истинско доказателство за смелостта и решимостта на новото правителство да се бори с корупцията и грабежите в страната", заяви политологът.
Редица политически сили, включително Опозиционната платформа – За Живот, изискват такива решения от новия екип на правителството. Но Петро Порошенко позиционира своята партия като последната крепост на прозападния курс на Украйна. И това е друга линия на потенциално разделение в обществото. Освен това, сред украинците няма единодушие по отношение на отношенията с Русия и уреждането на кризата в Донбас.
Ако досега екипът на Зеленски се опитваше да избегне спецификата на опасните въпроси, то след като получи мнозинство във Върховната Рада, ще трябва да даде ясни отговори. Консултантът по комуникациите на E'COMM Зоя Казанджи в статия, публикувана от "Новое време", отбеляза, че "Слуга на народа" е изправена пред основния избор: "диктатура или отговорност". Президентската партия “има възможност и инструменти да покаже как да направи всичко ... Опозицията ще бъде най-слабата досега. Защото всички условни опозиционери, които биха могли да бъдат система на контрол и равновесие, са скарани един с друг и не могат да преговарят."
Казанджи отбеляза, че изборите сложиха край на работата на постсъветските елити: „Човек може да се обижда на народа, на който му е дошло до гуша, но не може да се игнорира всичко, което се е случило с този народ в съвременната история. Експерти в Киев казват, че след като са направили неочакван и огромен залог върху "новите не-политици", украинците ще поискат всичко от лицето, на което са дадени пълни правомощия, Владимир Зеленски“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Партията на Зеленски събира 42,85% от гласовете при над 80% обработени протоколи

ТАСС: Партията на Зеленски събира 42,85% от гласовете при над 80% обработени протоколи

22 Юли 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на президента на Украйна Владимир Зеленски "Слуга на народа" събира 42.85% от гласовете на извънредните избори за Върховната Рада след обработка 80.61% от протоколите, според ЦИК, цитирана от TACC.
Още четири партии влизат в парламента. “Опозиционна платформа - за живот” получава подкрепа от 12,97% от гласоподавателите, “Европейска солидарност” на бившия президент Петро Порошенко - 8.33%, “Баткивщина” на бившия министър-председател Юлия Тимошенко - 8.10% и “Глас” на музиканта Светослав Вакарчук - 6.07%.
Предсрочните избори за Върховната Рада бяха проведени в Украйна на 21 юли. Избирателната активност беше 49,84%. Тя е най-ниската в цялата история на парламентарните избори в Украйна. От 29-те милиона души, имащи право на глас, повече от 14,7 милиона души не са явиха пред урните.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Партията на Зеленски пред мнозинство в украинския парламент

РИА Новости: Партията на Зеленски пред мнозинство в украинския парламент

22 Юли 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на Владимир Зеленски „Слуга народа“ е пред победа в парламентарните избори в Украйна според данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) след обработката на 50% от протоколите. Ако резултатите се запазят, партията ще получи 247 места във Върховната рада, което ще й предостави мнозинство, с което да сформира еднолично правителство., предава РИА Новости.
Украйна е със смесена изборна система, според която половината от депутатите в парламента се избират по партийни списъци (пропорционална система), а другата половина по мажоритарна система. По партийните списъци „Слуга Народа“ могат да получат 122 места според сегашните данни, а по мажоритарни окръзи – 125.
Това означава, че партията на Зеленски е подкрепена от 42,45% от гласоподавателите. Втората най-подкрепяна партия -„Опозиционна платформа – За живот“ на Юрий Бойко е на път да получи общо 43 места в парламента, след като за нея гласуват 12,88% от украинците, а „Европейска солидарност“ на Петро Порошенко – 27 депутати или 8,64% от вота. „Бактивщина“ на бившия премиер Юлия Тимошенко – 25 (23 и 2). Партията на музиканта Святослав Вакрчук „Глас“ – 20 (18 и 2).
Още 49 мандата получават независими кандидати.
В неделя в Украйна се състояха предсрочни парламентарни избори. Във вота можеха да участват само партии, а бариера за влизане във Върховната рада е 5%.
Окончателните резултати ще бъдат обявени на 5-ти август.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Партията на Зеленски „Слуга народа“ е доволна от резултата си в мажоритарните окръзи

ТАСС: Партията на Зеленски „Слуга народа“ е доволна от резултата си в мажоритарните окръзи

22 Юли 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на президента на Украйна „Слуга народа“ е удовлетворена от своя резултат на предсрочните парламентарни избори в страната, предава ТАСС.
„Доволни сме от резултата в мажоритарните окръзи“, отбеляза в понеделник на брифинг ръководителят на изборния щаб на фракцията Александър Корниенко, като добави, че „стратегията за защита на резултатите“ от гласуването е сработила.
По неговите думи, в хода на изборите са регистрирани 500 нарушения. Що се касае до конкретните примери, той отбеляза подкупването на членове на комисията и избиратели в Луганска област. „Давали са пари, захар – това е класика в Луганска област, там винаги един от кандидатите раздава захар, но, за съжаление, в Луганска област не е толкова сладко“, орбеляза Конриенко.
Президентската партия „Слуга народа“ може да получи 243 места и да формира самостоятелно правителство в новия състав на Върховната Рада. Това показват резултатите от проведения от ТАСС анализ на 50% от обработените от ЦИК протоколи. Според предварителните резултати, по партийните списъци „Слуга народа“ може да получи 122 места в Радата, а в мажоритарните окръзи – 121.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): ЦИК на Украйна обработи 55% от протоколите – „Слуга народа“ получава 42,47%

УНН (Украйна): ЦИК на Украйна обработи 55% от протоколите – „Слуга народа“ получава 42,47%

22 Юли 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Към 11:50 местно време на 22 юли Централната избирателна комисия на Украйна е обработила 54,68% от електронните протоколи на окръжните избирателни комисии в многомандатните избирателни района на предсрочните избори за Върховната Рада, предава агенция УНН.
Според информацията ,партията "Слуга народа" набира 42,47%;
"Опозиционна платформа - за живот" - 12.92%;
"Европейска солидарност" - 8,60%;
Общоукраинско сдружение "Баткивщина" - 8.02%;
"Глас" - 6.36%.
Други партии не преодоляват 5-процентната бариера.
На 21 юли в Украйна се проведоха предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Украйна обвини организацията на закарпатските унгарци в сепаратизъм

Hungary Today: Украйна обвини организацията на закарпатските унгарци в сепаратизъм

22 Юли 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Ужгород. Украинското министество на външните работи се обърна към Главната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), за да инициират разследване срещу Транскарпатската унгарска културна асоциация (ТУКА) заради карта в седмичния й вестник „Карпаталия“, която изобразява част от Закарпатието „все едно принадлежи на Унгария“, пише електронното издание Hungary Today.
В последното си издание, вестникът се опитва да насърчи закарпатските унгарци да участват на украинските парламентарни избори, които се проведоха в неделя, с карта на първа страница, която изобразява Закарпатска област, където трима унгарски кандидати бяха номиниранив едномандатните райони, оцветена в червено бяло и зелено – цветовете на унгарското знаме. На изображението е изписано следното: „На крак, унгарци! Да гласуваме на 21 юли!“
Заместник-министърът на външните работи Йевхен Бозсок написа в „Туитър“: „Това е сепаратизъм! Главната прокуратура на Украйна и СБУ трябва да образуват производство срещу него. Вече подписах съответните жалби“.
В отговор СБУ обяви, че е започнала процедура, „като се има предвид, че представянето на картата на вестника с унгарския флаг на фона показва признаци на нападение срещу териториалната цялост на Украйна и провокира сепаратистки чувства сред унгарското национално малцинство“.
Този инцидент се случва не много, след като беше приет много спорния закон за „защита на украинския език като единствен държавен“. Законът дискриминира сериозно различните етнически малцинства, живеещи в страната, отбелязва унгарската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Партията на Зеленски може да получи еднопартийно мнозинство в Радата

ТАСС: Партията на Зеленски може да получи еднопартийно мнозинство в Радата

22 Юли 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия на Украйна вече е обработила над 20% от протоколите и с увеличаването на техния брой, резултатите на партиите, преодолели 5-процентовата бариера, се приближават към данните от екзитполовете, предава ТАСС.
Президентската партия „Слуга народа“ след обработването на 20,75% от протоколите събира 41,98% от гласовете, второто място удържа „Опозиционна платформа – За живот“ с 12,55% от гласовете. Освен това бариерата преминават „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко с 8,67%, „Баткивщина“ на бившия премиер Юлия Тимошенко с 8,38% и „Глас“ на музиканта Святослав Вакарчук с 6,33%.
Влезлите в парламента по партийните списъци ще получат 225 мандата, а още 199 депутати се избират в едномандатните окръзи. Към 05:00 българско време след обработката на близо 22% от протоколите кандидатите на „Слуга народа“ печелят в 118 окръга. Кандидатите от „Опозиционна платформа – За живот“ водят в 9 окръга. От „Баткивщина“ и „Глас“ побеждават по два кандидата, от „Европейска солидарност“ – три. В останалите окръзи водят самоиздигнати и кандидати от партии, които не влизат в Радата по многомандатните окръзи.

Еднопартийно мнозинство
Така според настоящите данни и като се вземат предвид резултатите от екзитполовете, "Слуга народа" може да получи от 240 до 245 мандата, докато за създаване на управляващата коалиция е достатъчно да има 226 депутатски места. За да се получи конституционно мнозинство (две трети от депутатите) на партията на Владимир Зеленски, ще са необходими съюзници. От другите партии, които влизат в новата Рада, "Опозиционната платформа - За живот" може да получи 42-44 мандата, "Европейска солидарност" - 28, "Баткивщина" - 23-25, "Глас" - 21.

Проектоспоразумението се подготвя
Според ръководителя на „Слуга народа“ Дмитрий Разумков партията вече работи по подготовката на коалиционно споразумение за новата Върховна Рада. "Пише се проект на коалиционното споразумение, някои неща вече са подготвени", каза Разумков пред изданието "Бабел". "Сега няма да ги разпространявам, ще бъде некоректно… По-нататък ще видим дали ще формираме мнозинство самостоятелно, или ще започнем да обсъждаме коалиционно споразумение с някого"
Лидерът на партията потвърди, че партията “Глас” на музиканта Светослав Вакарчук може да стане коалиционен партньор на “Слуга народа”, но отбеляза, че за съществена дискусия по този въпрос е необходимо да се изчакат резултатите от изборите.

Бъдеща коалиция
Президентът Владимир Зеленски, без да чака окончателните резултати, незабавно покани партията "Глас" на Святослав Вакарчук да обсъди с него възможността за коалиция в Радата.
"Не можем да настояваме, но каним г-н Вакарчук на разговор, ще разгледаме коалицията в Радата с Глас", каза президентът.
Държавният глава бе попитан и дали лидерът на Голос Вакарчук може да оглави новото правителство на Украйна. На това Зеленски отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към самия Вакарчук. "Това е огромна отговорност и човек трябва да бъде гуру на икономиката. Искаме този (нов премиер) да бъде мощен независим човек", добави той.
В същото време в самата президентска партия “Слуга народа” е изключена възможността за сътрудничество с “Европейска солидарност” на ПетроПорошенко и с “Опозиционната платформа - За живот” на Виктор Медведчук, Юрий Бойко и Вадим Рабинович.
"Ще кажа моето мнение, трудно мога да си представя такова обединение", каза ръководителят на партията Дмитрий Разумков, когато го попитаха за възможността за сътрудничество с Порошенко.
"Ако говорим за Опозиционна платформа, тогава методите на избирателната борба, които те използват, не винаги отговарят на интересите на държавата и националната сигурност, според мен", продължава Разумков. Лично аз си мисля, че голяма част от нашия екип не си представя такъв формат на обединение“.
От своя страна, официалният представител на президента в правителството, Андрей Герус, каза, че нито Юрий Бойко, нито Юлия Тимошенко имат шанс да станат премиер.
"Не мога лично да изразя такива позиции, не решавам, не притежавам тази информация, но от това, което разбирам, други кандидати са по-вероятни, по-специално такива хора, които нямат политическо минало", каза той. ,
Герус също така не изключи, че първите преговори за създаването на управляващата коалиция ще започнат следващата седмица.
Лидерът на “Глас” Святослав Вакарчук обяви готовността на партията да формира коалиции в Радата и да участва в управлението на Украйна.
"Готови сме да поемем отговорността от най-високите позиции до доброволски. От първите дни, когато резултатите ще бъдат ясни, ние сме готови да говорим с други сили за конфигурацията", обясни политикът. В същото време Вакарчук добави, че е готов да сътрудничи с онези сили, които "ще работят по нов начин".

Гласуването
В неделя в Украйна се проведоха предсрочни парламентарни избори. Жителите на страната избраха 225 депутати по партийни листи, други 199 депутати - в едномандатни избирателни райони. Броят на областите в страната намалява с 26, поради обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас. В резултат на това вместо предвидените от Кинституцията 450 законодатели във Върховната Рада, както и в предишната, ще има само 424 депутати.
За да стигнат до Върховната Рада по пропорционалната система, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а едномандатниците - да получат мнозинство от гласовете в своя избирателен район.

Самото гласуване беше спокойно. Зорян Шкиряк, съветник на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна, заяви, че не са регистрирани сериозни нарушения. ЦИК също заяви, че няма сериозни нарушения. Избирателната активност беше 49,84%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): „Слуга народа“ води с 42% след преброяване на 25% от протоколите

УНН (Украйна): „Слуга народа“ води с 42% след преброяване на 25% от протоколите

22 Юли 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия на Украйна към 05:50 (06:50 българско време) е обработила 25,82% от електронните протоколи на окръжните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори, съобщава УНН, като се позовава на данни от ЦИК.
Съгласно официалните данни, партията на президента Владимир Зеленски – „Слуга народа“, получава 42,03%.
„Опозиционна платформа – За живот“ – 12,64%;
„Европейска солидарност“, на бившия държавен глава Петро Порошенко – 8,64%;
Движение „Баткивщина“ на Юлия Тимошенко – 8,33%.
„Глас“ – 6,38%.
Радикалната партия на Олег Ляшко влошава своя резултат и се отдалечава още повече от изборната бариера. В момента резултатът й е 4,08%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Слуга на народа“ изключва партньорство с партиите на Порошенко и Юрий Бойко

ТАСС: „Слуга на народа“ изключва партньорство с партиите на Порошенко и Юрий Бойко

21 Юли 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на президента на Украйна Владимир Зеленски, спечелила извънредните избори за Върховната Рада, няма намерение в бъдещия парламент да си сътрудничи или с „Европейска солидарност” на Петро Порошенко, или с „Опозиционна платформа - За живот” на Виктор Медведчук, Юрий Бойко и Вадим Рабинович. Това съобщи в неделя лидерът на партията Дмитрий Разумков, цитиран от TACC.
"Ще кажа моето мнение, трудно си представям подобна коалиция", отговори той на въпроса за възможността за сътрудничество с Порошенко.
"Ако говорим за „Опозиционна платформа“, то методите на избирателната борба, които те използваха, не винаги отговарят на интересите на държавата и националната сигурност, според мен", продължава Разумков. „Лично аз смятам, че голяма част от нашия екип трудно си представя такъв формат на сътрудничество."
От своя страна, официалният представител на президента в правителството, Андрей Герус, каза, че нито Юрий Бойко, нито Юлия Тимошенко имат шанс да станат премиери.
"Не мога лично да изразя такива позиции, не решавам, не притежавам тази информация, но от това, което разбирам, други кандидати са по-вероятни по-специално онези хора, които нямат политическо минало", каза той.
Той също така не изключи, че първите преговори за създаването на управляващата коалиция ще започнат следващата седмица.
Както показват резултатите от екзипола и първите данни на ЦИК, партията на Зеленски получава повече от 40% от гласовете по партийните листи. Следват я „Опозиционна платформа – За живот“ и „Европейска солидарност“ с голяма разлика.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Първите резултати от изборите в Украйна произведоха две изненади

„Московский Комсомолец“: Първите резултати от изборите в Украйна произведоха две изненади

21 Юли 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Дългоочакваните екзитполове след изборите за Върховната Рада на Украйна промениха малко очакваната политическа картина след последните социологически проучвания. Води партията на Зеленски „Слуга на народа“ , но не достигна 50%, а само 42,7%. "Опозиционната платформа - За Живот" Бойко и Медведчук, които лично бяха подкрепени от Путин, набира около 12% - очаквано. Но не всички очакваха третото място на партията на Порошенко и преминаването на петпроцентовата бариера от партията „Глас“ на Вакарчук, пише руският вестник “Московский Комсомолец“
„Европейска солидарност” на Порошенко, според екзитпола, събира 8,9% от гласовете, „Баткивщина” на Тимошенко изостава с 1,3%, но картината може да се промени след окончателното преброяване. "Глас" на Светослав Вакарчук, според предварителни данни, преодолява петпроцентовта бариера, необходима за влизане в украинския парламент - 6,5%. Между другото, Зеленски вече е заявил, че е готов да сътрудничи с партията на Вакарчук. Виктор Медведчук направи изявление: той каза, че е готов да подкрепи всички стъпки на Зеленски за установяване на мир.
Това обаче са само резултатите от гласуването по пропорционалната система, а малко по-малко от половината депутати се избират от едомандатните райони, за които няма пълна картина.
Украинският президент Владимир Зеленски може да формира мнозинство в парламента. Ще успее ли в това, коментира за вестника Николай Капитоненко, експерт от Международния център за политически изследвания:

„Извънредните парламентарни избори в Украйна приключиха. От новия парламент се очаква всичко почти веднага: предизборната кампания на партията “Слуга на народа” се основава на много неясна реторика, за да достигне колкото се може повече избиратели. Почти нищо конкретно не е обещано – обещанията са абстрактни. Такава тактика помогна да се повтори успехът на президентските избори, въпреки че никой не очакваше, разбира се, да повтори резултата от 73%.
Сега основната интрига на изборите ще бъде кой ще се присъедини към парламентарната коалиция със "Слугата на народа" на Зеленски и колко успешно ще може да работи Радата.
Кампанията беше бърза и по много начини необичайна. Ветераните от политическата борба, като "Баткивщина", се бориха за оцеляване. Същото бе партията „Европейска солидарност“ на бившия президент Порошенко. Парадът се командва от новодошлите, а липсата на политически опит стана предимство, а в някои случаи и необходимо условие за влизане в партийната листа.
Очаквано висок резултат беше демонстриран от „Опозиционна платформа – За живот“. И този висок резултат се превърна в индикативен таван за възможностите на руското влияние в украинската политика – откритото влияние , чрез дневния ред, и украинските политици, верни на политиката на Кремъл.
Половината от украинския парламент се избира от мажоритарната система в районите. Резултатите от изборите в районите се очаква да укрепят позицията на “Слуга на народа” и за първи път в историята Украйна може да получи еднопартийно мнозинство в парламента.
Предишният парламент представляваше синтез на олигархични партии и активисти с доброволци. От него се очакваха революционни промени - и всички бяха разочаровани. Неопитните депутати бяха погълнати от рутинни битки, бюрокрация и корупция. В резултат на това следреволюционната Рада се превърна в продължение на традициите на украинския парламентаризъм в епохите на Кучма, Юшченко и Янукович.
Следващото събрание ще задоволи още повече искането на обществото за подновяване, но дали ще бъде достатъчно професионално? Ще може ли парламентът да запази номиналните си правомощия след формирането на правителството и назначаването на ключови служители по сигурността? Ще има ли предпоставки за прекомерна концентрация на власт в ръцете на президента и неговата партия?
Отговорите на тези въпроси ще станат ясни в близко бъдеще - още през следващия месец. Събрал еднопартийно мнозинство или придобил необходимия брой депутати от самостоятелни кандидати или от коалиционен партньор, “Слуга на народа” ще може да продължи напред. Например да насрочат предсрочни местни избори. След като ги спечели, "Слуга на народа" ще постигне такова господство в украинската политика, за което дори не бяха сънували онези, които смятаха себе си за "майстори"."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът Владимир Зеленски обяви прекратяването на конфликта в Донбас за основен приоритет на партията „Слуга на народа“

ТАСС: Президентът Владимир Зеленски обяви прекратяването на конфликта в Донбас за основен приоритет на партията „Слуга на народа“

21 Юли 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът Владимир Зеленски обяви прекратяването на конфликта в Донбас за основен приоритет на партията „Слуга на народа“, цитира думите му TACC.
Президентът на Украйна Владимир Зеленски определи победата в изборите за Върховната Рада на своята партия "Слугата на народа" като голямо доверие в политическата сила и голямата отговорност. Той заяви това веднага след обявяването на резултатите от екзитпола от изборите в неделя, които дават на президентската партия около 44% от гласовете по партийните листи.
"Това не е просто голямо доверие, това е голяма отговорност за мен лично, за нашия екип", каза той, обещавайки, че няма да подведе украинците.
Държавният глава добави, че днес неговият екип може да си позволи "да се отпусне, но не много, защото е необходимо да се работи от утре."
Държавният глава нарече приоритет на "Слуга на народа" да сложи край на конфликта в Донбас и завръщането на задържаните лица. "Знаете приоритетите: за мен главните приоритети, сигурен съм, са да сложим край на войната и да върнем нашите затворници, да победим корупцията, която все още остава в Украйна", каза той.
Според резултатите от екзитполовете "Слуга на народа" печели от 42,7% до 44,4%. На второ място - "Опозиционна платформа - За живот" - от 11.5% до 12.5%. "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко получава от 8,5% до 8,9%, "Баткивщина" на Юлия Тимошенко - от 7,7% до 8,5%, "Глас" на певеца Светослав Вакарчук - от 6% до 6,5%.
"Що се отнася до моряците. Сигурен съм, че скоро ще разрешим този въпрос. (...) Не мога да дам точни дати. Защото би било невярно, ако кажа Всъщност, това е приоритет за нас, не само моряците - и моряците, политическите затворници и военнопленниците, ”каза Зеленски.
Президентът каза, че "за нас това е приоритет, искаме да ги видим у дома". "Говорих с президента на Руската федерация за спешното завръщане на моряците и за всички затворници, нашите украинци, в Русия. Защото, когато говорим за всички затворници, това са различни пътеки, защото не излизаме от Минските съглашения. "Ние не напускаме Норманския формат", каза президентът.
Зеленски изрази увереност. че ще може да намери разбиране с Владимир Путин. "Струва ми се, че ще намерим разбиране, защото ми се стори така през целия разговор", подчерта Зеленски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Приключиха изборите в Украйна

„Независимая газета“: Приключиха изборите в Украйна

21 Юли 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Киев. Приключиха изборите в Украйна пише руският вестник “Независимая газета“
В Украйна приключи най-необичайната кампания за избори за Върховната Рада. Тя продължи само два месеца. И почти през цялото това време възникваха спорове за това дали новият президент Владимир Зеленски законно е назначил предсрочни избори и за това с кого президентската партия "Слуга на народа" ще формира управляващата коалиция. Въпреки, че анкетите през юни показаха приблизителен състав на бъдещия парламент, възможността за изненади остана до обявяването на резултатите.
Официалните резултати от гласуването трябва да бъдат публикувани в рамките на две седмици. Но според експертите печелившата партия ще започне коалиционни преговори веднага след обявяването на резултатите от екзитполовете.
Още преди деня на изборите стана ясно, че президентската партия „Слуга на народа” ще получи първото място, а второто - „Опозиционна платформа – За живот”. „Европейска солидарност“ на Петро Порошенко и „Баткивщина“ на Юлия Тимошенко влизат в парламента. Въпросът беше за преодоляване на бариерата от 5% от партиите на Голос от певица Вакарчук, "Сила и чест" от бившия шеф на СБУ Игор Смешко, "Гражданство" на Анатолий Гриценко и Радикалната партия на Олег Ляшко. Резултатът беше повлиян както от активността през летните ваканции (до 12 часа гласуваха малко повече от 19%), така и от объркването на избирателите (25-30% не можеха да направят правилния избор до последния момент). Следователно изненадите не бяха изключени.

В опит да агитират гражданите на своя страна, някои кандидати и техните представители проведоха кампания дори в деня за размисъл в навечерието на изборите, а някои дори и в избирателните секции. В събота, 20 юли, полицията е получила 570 съобщения за нарушения (най-вече поради незаконна кампания и подкупване на избирателите). Бяха възбудени 11 досъдебни разследвания. В неделя, до обяд, полицията получи почти 400 сигнала, а след обяд броят на сигналите достигна близо хиляда. Полицаите бяха викани заради забранена кампания, подкупи, опити за конфликт между участниците в изборите. В Киев ръководителят на една от избирателните комисии се появи пиян, в Житомирска област в една секция избирателната комисия случайно повреди всички бюлетини, в друг избирателна секция полицията задържа момчета с огнестрелни оръжия и бейзболни бухалки. В Донецка област са регистрирани няколко инцидента, като най-сериозен е докладът за бомба на КПП Майорское. Сутринта пунктът беше затворен, след което бе съобщено, че наистина са открити експлозиви,
Нарушенията, според експертите, едва ли ще повлияят коренно върху хода на изборите. Всички политически сили бяха насочили вниманието си към преговорите след гласуването. Акцентът беше поставен върху състава на коалицията, която трябва да предложи на президента кандидатурата на министър-председателя и кандидатите за позиции в новото правителство.
Партиите, които твърдят, че са спечелили в последната седмица на изборите, директно рекламират своите лидери като бъдещи кандидати за поста на глава на правителството. Юлия Тимошенко и лидерите на "Опозиционна платформа - за живот" обявиха предварително първите си стъпки в правителството. Тимошенко се фокусира върху социалните въпроси, а Юрий Бойко, Вадим Рабинович, Виктор Медведчук се фокусираха върху способността за провеждане на успешни преговори с руското ръководство.
Президентът Зеленски в избирателната секция след гласуването потвърди пред журналистите, че преговорите за кандидатурата на бъдещия премиер вече са в ход. Но той разстрои „старите” политици, като изясни, че вижда като глава на правителството професионален икономист без политическо минало в украинската държавна система: „Много бих искал това да е абсолютно независим човек, който никога не е бил нито премиер, нито председател на парламента, нито лидер на която и да е фракция. Виждам такъв човек. Честно казано, ще ви кажа - аз вече се консултирам, говоря ... с някои хора. "
Юлия Тимошенко пред избирателната секция след гласуването отбеляза, че на 21 юли „никой още не знае кой ще бъде новият премиер”. Тя подчерта, че „Баткивщина” е готова да започне работа, без да й е нужно време да се подготви. По-рано тя каза: „Ние предлагаме независимо от това дали президентът (в новия състав на Върховната Рада. -„ НГ ”) има независимо мнозинство или не, да обедини всички демократични, про-украински, проевропейски политически екипи в парламента. Разбира се, не считам предишната власт (екипът на Порошенко - "НГ") за такава "
Балансът на силите в новия парламент ще стане ясен по-късно. Ръководителят на политическия изследователски център "Пента" Владимир Фесенко отбеляза, че в листите на партиите и в мажоритарните райони са включени много хора с творчески професии, които бързо могат да се отегчат от рутинната парламентарна дейност. Това, каза той, се отнася и до най-популярната сега президентска партия "Слуга на народа". Фесенко призна, че ситуацията във Върховната Рада ще стане неконтролируема, ако много депутати спрат да работят. И след това, след около година, ще трябва отново да се провеждат предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Според екзитполовете партията „Слуга на народа“ води убедително

„Страна“ (Украйна): Според екзитполовете партията „Слуга на народа“ води убедително

21 Юли 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Според екзитполовете партията „Слуга на народа“ води убедително, показва справка от различните източници, публикувани на страницата на електронното издание “Страна“.
Партията „Слуга на народа“, която издигна настоящия президент на страната Владимир Зеленски води с 42,7-44,7% от гласовете, следвана от считаната за проруска „Опзиционна платформа – За Живот“ на Юрий Бойко с 11,5-12,9%. Трета е партията на бившия президент на Украйна Петро Порошенко „Европейска солидарност“ с 8,5-8,8%. Четвърта е „Баткивщина“(Отечество) на бившия премиер Юлия Тимошенко с 7,5-8,55% и пети са партията „Глас“ на украинския рок-певец Святослав Вакарук с 6-6,5%. Останалите партии не се очаква да преминат петпроцентната бариера. Прави впечатление, че партията на Юрий Бойко печели над 42% от гласовете в Донбас. Във всички други райони на Украйна води партията „Слуга на народа“.
Засега няма информация за разпределението на едномандатните райони – 199 на брой, които ще оформят окончателния състав на Върховната Рада.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Завършиха изборите в Украйна, води партията "Слуга на народа"

ТАСС: Завършиха изборите в Украйна, води партията "Слуга на народа"

21 Юли 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателните секции за предсрочните парламентарни избори за Върховната Рада са затворени на територията на Украйна в 20:00 часа. Гласуването продължава само в някои западни дипломатически мисии на страната, предава TACC
В 198-те териториални избирателни района в държавата започна преброяването на гласовете. Данните за избирателната активност ще бъдат известни скоро, както и първите екзитполове, като според тях води партията на президента Владимир Зеленски „Слуга на народа“, която получава 42,7%. В парламента се очаква да влязат пет партии.
В неделя в Украйна бяха избрани 225 депутати по партийни листи и още 199 парламентаристи в едномандатни избирателни райони. Броят на областите в страната намалява с 26, поради обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас. В резултат на това вместо 450-те предвидени от Конституцията в новата Рада депутатити, както и в предишната, ще има само 424.
Така че първите резултати от гласуването няма да дадат представа за бъдещото разпределение на силите в украинския парламент, тъй като не е кои ще бъдат избрани в едномандатните райони.
За да влязат във Върховната Рада по пропорционалната система, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а кандидатите в едномандатните райони - да получат мнозинство от гласовете в своя избирателен район.
В избирателните списъци са регистрирани 34 милиона граждани. Както и на президентските избори тази пролет, около три милиона жители на териториите, които не са контролирани от Киев в Донецка и Луганска области, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, не участваха в гласуването, тъй като избирателните секции в дипломатическите мисии на Украйна в Русия са затворени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинската полиция е образувала повече от 40 углавни дела за изборни нарушения

ТАСС: Украинската полиция е образувала повече от 40 углавни дела за изборни нарушения

21 Юли 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Националната полиция на Украйна е получила почти 1 800 съобщения за нарушения на избирателното законодателство в предсрочните избори за Върховната Рада, в резултат на което са образувани 44 наказателни дела, предава TACC
"Към 18 часа полицейските подразделения са получили 1792 молби и съобщения, свързани с изборния процес. Повечето от тези съобщения са регистрирани в Днепропетровска област (237), Донецка област (242) и Киевска област (129)", се казва в информация на пресслужбата на Националната полиция, публикувана на официалната й страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
От пресслужбата добавиха, че по-голямата част от жалбите са свързани с незаконна кампания, подкупване на избиратели и възпрепятстване упражняването на правото на глас. Във връзка с тези жалби са образувани 44 наказателни производства, по-специално 23 наказателни дела са свързани с незаконното използване на бюлетини, шест - с подкупването на гласоподаватели, още пет са възникнали поради факта, че е възпрепятствано упражняването на правото на глас.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Съобщиха за бомби в 14 избирателни секции в Харков

„Страна“ (Украйна): Съобщиха за бомби в 14 избирателни секции в Харков

21 Юли 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Харков. Съобщиха за бомби в 14 избирателни секции в Харков, пише украинското електронно издание “Страна“.
Сигналът за поставените взривни устройства е подаден към 14:55. Полицията е извършила щателна проверка на споменатите секции и прилежащите райони около тях. В град Торецк (до 2015 година Дзеджинск) също е имало сигнал за бомби в 14 секции. Взривни устройства не са открити.
В Лвов 94-годишна жена е настояла да гласува в избирателната секция, въпреки че е било предвидено да гласува в дома си. След скандал с избирателната комисия и намесата на близките й, жената се ядосала и се опитала да изяде бюлетините.
В град Николаев мъж е свалил панталоните си в избирателна секция и е задържан за хулиганство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: На изборите в Украйна гласуват активно на Изток и неохотно на Запад

ТАСС: На изборите в Украйна гласуват активно на Изток и неохотно на Запад

21 Юли 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Данните за активността на настоящите избори за Върховната Рада свидетелства за активизиране на избирателите в източните райони в сравнение с парламентарните избори през октомври 2014 г. за сметка на по слаба активност в западните райони, предава TACC.
В днешните избори, по данни от 16:00 часа, избирателната активност в Луганска област е една от най-високите в страната - 38%. В Донецка област 35% от избирателите са отишли до избирателните секции. С това средната за страната избирателна активност е била 36,13%.
В същото време, на последните избори, избирателната активност Луганска и Донецка облласт е най-ниска към 16:00 - съответно 28% и 25%. Заслужава да се отбележи, че през 2014 г. и през 2019 г. избори не се провеждат на териториите на непризнатите републики в Донбас.
Одеса също гласува малко по-активно, отколкото в последните парламентарни избори. През 2014 г. избирателната активност там беше близо до минималната - 29%, а тази година - 33%.
В същото време избирателната активност в западната част на страната намаля значително в сравнение с предишните избори. През 2014 г. тези региони показаха максимална активност: региона на Лвов е бил лидер в страната, където до 16 часа. 49% дойдоха до секциите, Ивано-Франковска област е с малко по-ниска активност - 48%. В Хмелницка и Тернополска област по това време активността е 47% , а в Ровненска област - 46%.
Днес жителите на западната част на страната са много по-малко активни. В 16:00 в региона на Лвов активността е 34%, в Ивано-Франковска област - 31%, в Тернополска област - 35% и в Ровненска област - 34%.
В Киев активността е също по-ниска. Към 16 часа през 2014 година са гласували 45%, а сега 38%.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Предлагат на Москва и Киев примирие по корейски модел

„Взгляд“: Предлагат на Москва и Киев примирие по корейски модел

21 Юли 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Предлагат на Москва и Киев примирие по корейски модел, пише руският вестник „Взгляд“.
Днес в Украйна се провеждат избори за Върховната Рада. Според техните резултати партията на Зеленски може да получи мнозинство, което ще даде възможност на президента да премахне кадрите на Порошенко от правителството и да сформира нов кабинет на министрите. Преди изборите в Киев започна да се говори за плановете за започване на диалог с Москва. Експерти смятат, че има няколко сценария за нормализиране на отношенията между двете страни.

Първият помощник на президента на Украйна Сергей Шефир, който се счита за „сивия кардинал“ на новия президент Владимир Зеленски, направи няколко неочаквани изявления. В интервю за изданието „Левия бряг“, публикувано в петък, Шефир каза: „Киев рано или късно ще трябва да преговаря за мир с Москва, защото е невъзможно да "живее в състояние на война още 100 години".

„Искаме да постигнем нормален процес на преговори с Русия“, заяви открито Шефир. "За това трябва да направим първата стъпка. Трябва да има мир. Всяка война завършва с преговори. Но без загуба на територия от наша страна. Търсим възможност да разговаряме на равна основа. "
Шефир оспори езиковата политика на Киев. "Моето мнение, че няма да можем да върнем Донбас, принуждавайки ги да говорят украински", каза той. "Не е възможно да се върнат хора, без да правят минимални компромиси с манталитета им." В същото време помощникът на президента ясно посочи, че не се съмнява, че украинският език трябва да остане единственият държавен език. Подобна резерва обаче е малко вероятно да направи неговата гледна точка по-приемлива за радикалните националисти.
Второ, Сергей Шефир се съгласи с изявлението на брат му Борис, който преди това е казвал, че не смята руския президент за „маниак“, макар че именно този образ се изгражда от пропагандата на Киев през последните пет години.
„Надявам се, че постепенно отношенията между правителствата на нашите страни ще се подобрят, защото мисля, че народите никога не са се карали помежду си. Това е проблем повече от правителството и политическия курс, продиктуван от властта, която управлява в момента ”, каза депутатът от Върховната Рада Евгений Балицки пред вестник „Взгляд“

Депутатът приветства изявлението на Сергей Шефир: „Това е правилно. Надявам се, че ще бъде така. Зеленски също не е пълен идиот, за да не разбере, че няма бъдеще без споразумения с Русия. Силно подкрепям това и се надявам, че отношенията ще се стабилизират в близко бъдеще. Всъщност аз лично много завися от това, впрочем, като всеки гражданин на Украйна. Русия може да се справи без нас. Но ние без нея – това е под въпрос,” казва Балицки.
Украински политически анализатори също вярват, че сценарият на нормализиране на отношенията вече е престанал да изглежда фантастика.
"Ако Зеленски получи властта и започне да потиска" упоритата "радикална част от неонацистите, тогава успешни преговори между Киев и Москва са възможни. Но не мисля, че това ще се случи през следващите четири до пет години ”, заяви киевският журналист и политически емигрант Владимир Скачко пред вестник „Взгляд“.
Като начало той призовава за начало на възстановяване на икономическите връзки. „Спасението на Украйна се състои в нормализирането на взаимноизгодните и равноправни контакти не само с Русия, но и с цялото евроазиатско пространство. И всъщност Москва предлага нов формат на интеграция, в който другите страни могат да запазят своята политическа, национална и религиозна идентичност и в същото време те са обединени с целта за икономическа изгода. Засега Украйна не приема това и затова сама отрязва клонче, на което вече не седи, а увисва ”, заключи Скачко.

Директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински също е убеден, че за да се възстановят "поне прагматичните отношения между страните", трябва да се започнат бизнес отношения, а не политически връзки. "Ако това се случи, това би било началото на ефективно търговско и икономическо сътрудничество, което би увеличило сферата на взаимните интереси", убеден е експертът. Той добави, че пример за такова сътрудничество е моделът на взаимодействие между Китай и Тайван, търговският оборот между тях сега е "с размер по-голям от целия БВП на Украйна".
Но Погребински предупреждава, че процесът на помирение ще бъде дълъг. Досега Украйна смята Русия за страна, която „открадна част от нейната територия“. „Първо, тя е свързана с Крим. Дори и в средносрочен план е невъзможно да си представим, че това може да бъде решено в интерес на двете страни ”, обясни политическият анализатор пред изданието.
"От украинската страна се появи наистина голямо желание да се сложи край на военната фаза на конфликта, готовност за преговори", каза Сергей Толстов, директор на украинския институт за политически анализи и международни изследвания.
„Ако се постигне пълно прекратяване на огъня в Донбас, тогава е възможен по-нататъшен напредък. Необходимо е двете страни да се споразумеят за специфичните условия на примирието, да поемат твърд ангажимент да прекратят стрелбата. Това ще реши много въпроси, включително размяната на задържани и прехода към политическите условия на урегулирането на конфликта”, каза Толстов.
Според политолога, с такова развитие на събития в продължение на 10 години, всички въпроси между страните могат да бъдат решени. „Украйна също е станала по-умна по време на войната. Сега сме и различни. Нашият мироглед се промени. Условията за развитие на държава, мир и съжителство станаха по-разбираеми ”, призна Толстов.
Като пример експертът цитира сближаването на двете корейски държави. Той припомни, че докато Украйна и Русия се карат, Северна и Южна Корея вече са се съгласили да изпратят един екип на Олимпийските игри 2020 в Токио и все още планират да кандидатстват за съвместно провеждане на Летните олимпийски игри през 2032 година.
Но първо, Северна и Южна Корея приеха декларация за прекратяване на войната. Беше толкова вълнуващ момент, че след това те решиха да демонстрират максималната конвергенция, включително създаването на съвместен отбор на Олимпиадата. Ако същите стъпки се предприемат от Украйна и Русия, тогава, вероятно, ще бъде възможно да се говори за това - мечтае Толстов на глас.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Активността до 16.00 часа на изборите в Украйна е 34,71%

ТАСС: Активността до 16.00 часа на изборите в Украйна е 34,71%

21 Юли 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателната активност на предсрочните избори за Върховната Рада, които се провеждат в неделя, към 16.00 часа е 34,71%. Тези данни са публикувани на интернет страницата на ЦИК на страната, цитирани от TACC
Те поясниха, че даннитe са събрани от четири от 199 избирателни района. Според тези данни, най-високата активност на избирателите в този момент е в Житомирска област, а най-ниска - в Донецка област.
Като цяло ЦИК оценява избирателната активност на сегашните избори като ниска и я обяснява със сезона на отпуските. На последните парламентарни избори, проведени на 26 октомври 2014 г., обаче, избирателната активност по това време беше дори по-ниска от сегашната - 30,23%.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Опозиционната партия на Юрий Бойко се опасява от срив на изборите в Донбас

ТАСС: Опозиционната партия на Юрий Бойко се опасява от срив на изборите в Донбас

21 Юли 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Киев. Масови нередности в изборите за Върховната Рада се записват в 49-ия избирателен район под контрола на Киев, на територията на региона Донецк. Това съобщи в неделя пресслужбата на партията "Платформата на опозицията - за живот" на Юрий Бойко, цитирана от TACC.
"Наблюдателите и членовете на районните териториални комисии от Опозиционната платформа - за живот" са регистрирали масови и явни нарушения на избирателното законодателство в 49-ти избирателен район в Донецка област.
По-конкретно, нейните представители отбелязаха фактите за изнасяне на бюлетини от избирателните секции, както и за разпространението на материали за кампанията от членове на секционните избирателни комисии на политическа сила. "Материалите за всички факти за нарушения бяха събрани и ще бъдат прехвърлени на правоохранителните органи", се казва в изявлението на опозиционната партия.
Политическата партия призова международни и украински наблюдатели с искане за обединяване на усилията "за противодействие на опитите за фалшифициране на волята на украинските граждани" и на ЦИК на Украйна - с искане за спешно реагиране при случаи на нарушения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски не вижда възможност за коалиция в Украйна с хора от „старата власт“

ТАСС: Зеленски не вижда възможност за коалиция в Украйна с хора от „старата власт“

21 Юли 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че в следващото правителство в Украйна, което ще се формира след неделните предсрочни избори, той вижда само „нови лица“, предава ТАСС. Държавният глава е изразил мнението си малко след като е упражнил правото си на глас.

„Искам само нови лица. Не виждам възможност за формиране на коалиция с който и да е от старата власт“, категоричен бе Зеленски, като в същото време изрази вярата си за „честния и справедлив резултат на вота“. „Хората ще покажат своето отношение към партиите“, добави той.
Президентът обяви, че първият закон, който ще бъде предложен на новия парламент е проектът за премахването на депутатския имунитет, което е един от основните стълбове в програмата на Зеленски.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Основните партии, които се очаква да влязат в украинския парламент

ТАСС: Основните партии, които се очаква да влязат в украинския парламент

21 Юли 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Руската агенция ТАСС публикува материал, даващ информация за основните партии, които най-вероятно ще влязат във Върховната рада. Данните са предоставени без редакторска намеса.

“Слуга на народа“

Либерална проевропейска партия, която поддържа курса на президента Владимир Зеленски. За първи път е регистрирана на 13 април 2016 г. с името „Партия на решителните промени“, а в края на 2017 г. се преименува на „Слуга на народа“ по името на комедийното шоу, в което играеше новият украински президент. Лидер на формацията става Иван Баканов, а самият Зеленски се въздържа от членство, но е нейн фактически лидер. Именно тя издигна кандидатурата на бившия комик за президентския пост.

Ключови елементи от програмата на партията: Премахване на имунитета на депутатите, въвеждане на „народно вето“ при гласуване на закони от парламента, въвеждане на пропорционална избирателна система с открити списъци и електронно гласуване, децентрализация на властта в „съответствие с европейските норми“, медийна свобода и др. Формацията иска преструктуриране на въоръжените сили по образец на НАТО, както и съдебна реформа и разширяване на сътрудничеството с ЕС. Значително внимание се отделя и на борбата с корупцията, в това чисто и „търсене отговорност от незаконно забогателите чиновници“, подкрепа за украинския език и култура.
Списъкът на кандидатите от партията се оглавява от нейния действащ лидер Дмитрий Разумков.

„Опозиционна платформа – За живот“

Социалдемократическа партия, поставяща себе си в центъра между лявото и дясното. За първи път е регистрирано през 1999 г. и води началото си от обединената партия „Център“, а през септември 2014 г. се обединява с формациите „Нова политика“, „Държавен неутралитет“, „Украйна, напред!“, „Украйна на трудещите се“ и Партия за развитие на Украйна. Така се формира партията „Опозиционен блок“, но заради спор за лидерство, на 13 май 2016 г. „Център“ излиза от коалицията и се преименува на „За Живот“. На 5 ноември 2018 г. нейният изпълнителен съвет започва да се ръководи от бившия ръководител на украинската президентска администрация Виктор Медведчук.

На 9 ноември съпредседателя на „Опозиционен блок“ Юрий Бойко, подкрепен от множеството регионални представителства на формацията, предлага на лидера на „За Живот“ коалиция и общо явяване на изборите през 2019 г. Това става факт на 14 декември, когато партията се преименува на „Опозиционна платформа – За Живот“. Съпредседатели са Юрий Бойко и Вадим Рабинович, политическият съвет е оглавен от Виктор Медведчук.

Счита се за проруска партия. В своята програма се застъпва против дискриминацията, ксенофобията и радикализма, призовава за политическо решение на проблема в Донбас и преговори между Киев, Москва, Луганск и Донецк, прекратяване на икономическата блокада в отцепническия регион и предоставяне на автономия.

Партия „Европейска солидарност“

Основана през 2001 г. под името „Солидарност“. На 15 ноември с.г. нейн лидер става Петро Порошенко, в този период бивш депутат. През 2013 г. се присъединява към формацията на Юлии Тимошенко, а през ноември с.г. за кратко е забранена. След разпускането на парламента през 2014 г. партията се преражда на основата на политическата организация Национален алианс за свобода и патриотизъм. За кратко носи името „Блок Петро Порошенко“, преди да приеме старото си име „Солидарност“. През януари 2015 г. се обединява с движението „Удар“ на Виталий Кличко. На президентския вот подкрепи Порошенко, а след неговата загуба сменя името си на „Европейска солидарност“. На 31 май бившият президент бе избран за неин лидер.

Сред обещанията на формацията са създаването на условия за включване на Украйна в НАТО и ЕС, приближаване към стандарта на Шенген, въвеждане на Сини каски в Донбас и възвръщане на сепаратистите под контрола на Киев.

Партия „Общоукраинско обединение Баткивщина“

Либерално-консервативна проевропейска партия. Образувана 1999 с лидер Юлия Тимошенко, която след това става премиер няколко пъти. Поддържа курс към ЕС и НАТО. Обещава при победа да увеличава заплатите в страната в следващите пет години и приравни средното заплащане до това в Полша, сваляне цената на газа и др. Лидер на партията все още е Тимошенко.

Партия „Голос“

Създадена на основата на „Инициативна платформа“ през 2015 г. по идея на Святослав Вакарук, лидер на украинска рок група. През май певецът обяви намерението си да участва в изборите и на 21 май партия „Голос“ получи свидетелство за своята регистрация. Обещава да върне „хората като централен приоритет“ на страната. Застъпва се за премахване на депутатския имунитет и пропорционална изборна система, иска съдебна реформа и борба с корупцията.

Превод и редакция: Цанко Цолов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Избори в Украйна – ново начало или обратен завой?

Deutsche Welle: Избори в Украйна – ново начало или обратен завой?

21 Юли 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски успя да покори Украйна само за седем месеца. 41-годишната телевизионна звезда обяви, че ще кандидатира за президент в новогодишната нощ и спечели вота през април с подкрепа от 73%, пише Deutsche Welle .

Сега неговата партия също търси победа на неделните избори. Слабо познатата допреди това формация „Слуга на народа“ се движи между 41 и 52 процента според различните проучвания, което е рекордна подкрепа. А само половината от депутатите в Украйна се избират от партийни листи. Ако се броят и директните мандати, Зеленски има добра причина да се надява на абсолютно мнозинство. Други четири партии също ще преминат петпроцентовата бариера, но те са много назад.

През месец май, новият президент разтури парламента и насрочи избори три месеца преди официалната им дата през есента. Стратегията му изглежда работи, тъй като партията му печели от високия му рейтинг. Формацията му е състои много лица без политически опит и несвързани със старите партии, които са изключително непопулярни. Едно изключение е 35-годишният Дмитри Разумков, бивш член на партията на Виктор Янукович.

Радикални планове
Неделният вот е ключов за Зеленски – за новото си начало той се нуждае от широко мнозинство. Бившият комик иска да реформира почти всички сектори, тласне напред дигитализацията и да се бори с корупцията. Зеленски освен това подсказа за възможна борба с наследството на бившия президент Петро Порошенко.

Зеленски вече уволни няколко официални лица от дните на Порошенко и предложи действащата забрана членове на екипа на Виктор Янукович да заемат обществени постове да важи и за тези, които са близки на Порошенко. Такъв проектозакон вече бе представен пред парламента. Насочването на закона срещу такива хора също изглежда възможно, а голяма част от хората биха се застъпили за подобно действие.

Новият президент иска освен това да ограничи влиянието на олигарсите в политиката. Но не е сигурно дали това ще се отнесе до Ихор Коломойски, с когото Зеленски бе свързван преди изборите, поне що се отнася до бизнес отношения. Някои политици ги обвиняват в таен съюз, нещо, което и двамата мъже отричат. И все пак президентският офис се завежда от бивш адвокат на Коломойски, а един от водещите кандидати на партията е начело на телевизията на олигарха.

Завръщане на елитите на Янукович
Дали тези реформи ще се осъществят зависи от това дали Зеленски ще получи пълно мнозинство или ще трябва да разчита на коалиция. Възможен коалиционен партньор е опозиционата платформа „За Живот“, която се движи между 12 и 15%. Формацията се състои от бивши хора на Виктор Янукович и е силна най-вече в рускоговорящите части на страната и застъпва идеята за нов подход в отношенията с Москва и край на конфликтите със сепаратистите в богатият на въглища региона Донбас.

Зеленски представя себе си като президент на мира и цели да постигне желанието за мир, което съществува у много украинци. „Подготвени сме да направим всичко, което постановяват Минскските споразумения“, заяви Зеленски по-рано този месец, говорейки за международните договори, целящи да умиротворят украинският изток. Той е склонен на повече отстъпки от Порошенко и доста хора очакват нов подход в конфликта след изборите.

Медийната и политическа подкрепа от Русия бе много видна по време на предизборната кампания. Последният път, когато това се случи, бе през 2004 г., когато Москва подкрепи Янукович. Такава подкрепа се дава и за платформата "За Живот".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Избирателният комитет на Украйна съобщи за първи нарушения в изборния ден

ТАСС: Избирателният комитет на Украйна съобщи за първи нарушения в изборния ден

21 Юли 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателният комитет на Украйна съобщи за първи нарушения в изборния ден в страната, предава ТАСС. Нарушенията се изразяват във формата на незаконна агитация в полза на някои формации, както и нелегални действия от страна на членове на местни избирателни комисии.

Според данните, приведени от агенцията, нарушенията са от страна на партиите „Слуга на народа“, „Опозиционна платформа за Живот“ и „Опозиционен блок“. В същото време в някои области секциите не са започнали работа навреме.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Партията на Владимир Зеленски е под светлината на прожекторите на предсрочните избори

Reuters: Партията на Владимир Зеленски е под светлината на прожекторите на предсрочните избори

21 Юли 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна започнаха предсрочни избори, които вероятно ще консолидират властта на новия президент Владимир Зеленски и дадат на новия политик по-силен мандат за прокарване на промяна в разкъсаната от война страна, коментира агенция Reuters.

Комедиант, който няма предишен политически опит, Зеленски причини политически трус след като спечели с огромна преднина президентския вот през април. Неговата партия „Слуга на народа“ кръстена на телевизионното шоу, в което той играеше измислен президент, води според предварителните проучвания, но може би няма да успее да спечели пълно мнозинство.

Към момента 41-годишният Зеленски дели властта с кабинет, чийто членове са верни на неговия предшественик Петро Порошенко. Който и да спечели обаче ще получи страна, намираща се в центъра на противопоставяне между Русия и западните страни, което избухна след анексията на Кримския полуостров през 2014 г. и заради ролята на Русия в конфликта в Донбас, в рамките на който в последните пет години 13 хил. души са намерили смъртта си.

Новото правителство ще трябва да приложи реформи, които да са съгласувани с международните донори, с цел придобиването на нови заеми за милиарди долари, които да поддържат икономиката стабилна. Зеленски обяви предсрочните избори още в деня на своето встъпване в длъжност през май.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна изборният ден в Украйна

ТАСС: Започна изборният ден в Украйна

21 Юли 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Киев. В 08:00 часа започнаха предсрочните парламентарни избори в Украйна, предава TAСС.
Секциите затварят в 20:00 часа вечерта местно време (съвпада с българското – бел. прев.). В страната са образувани 199 избирателни района, а около 30 хил. души са членове на избирателните комисии.

225 депутати ще бъдат избрани по съставен партиен списък, а 199 – от едномандатни райони. Макар народните представители в украинската Върховна Рада да са 450 по Конституция, заради ситуацията в Донбас и Крим ще бъдат избрани по-малко, както и при предишния парламентарен вот, при който бяха излъчени 424 депутати.

За да влезе една партия в парламента трябва да преодолее петпроцентовата бариера, а що се отнася до депутатите от едномандатните окръзи – за тях е достатъчно да спечелят мнозинството гласове в региона. За пръв път в историята Централната избирателна комисия на Украйна е качила на официалната си интернет страница снимка на всички кандидати в изборите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Украйна ще се проведат предсрочни парламентарни избори

ТАСС: В Украйна ще се проведат предсрочни парламентарни избори

21 Юли 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Киев. Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в неделния ден в Украйна, предава ТАСС. Избирателният ден започва в 8:00 часа а секциите затварят в 20:00 часа вечерта местно време (съвпада с българското – бел. прев.). В страната са образувани 199 избирателни района, а около 30 хил. души са членове на избирателните комисии.

225 депутати ще бъдат избрани по съставен партиен списък, а 199 – от едномандатни райони. Макар народните представители в украинската Върховна Рада да са 450 по Конституция, заради ситуацията в Донбас и Крим ще бъдат избрани по-малко, както и при предишния парламентарен вот, при който бяха излъчени 424 депутати.

За да влезе една партия в парламента трябва да преодолее петпроцентовата бариера, а що се отнася до депутатите от едномандатните окръзи – за тях е достатъчно да спечелят мнозинството гласове в региона. За пръв път в историята Централната избирателна комисия на Украйна е качила на официалната си интернет страница снимка на всички кандидати в изборите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести в Киев преди срещата на
Протести в Киев преди срещата на "Нормандската четворка" 8 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.