НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция иска определени концесии, за да не блокира европейските амбиции на Македония и Албания

Kathimerini: Гърция иска определени концесии, за да не блокира европейските амбиции на Македония и Албания

29 Юли 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция няма да блокира амбициите на Македония и Албания за членство в Европейския съюз, но в замяна ще поиска определени концесии, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Вестникът припомня, че Европейската комисия препоръча отварянето на присъединителни преговори с двете страни и сега се очаква да се види какво решение ще вземат страните-членки през октомври тази година.
„Гърция няма да каже не на никого. Но ще постави своите условия“, заяви неназован източник, близък до премиера Кириакос Мицотакис.
Според наблюдатели, Атина ще поиска от Скопие да приложи стриктно Преспанския договор, докато пресира Берлин да позволи на Гърция да намали целта си за първичен бюджетен излишък.
Що се отнася до Албания, очаква се Атина да поиска по-добра защита на правата на местното гръцко малцинство в съответствие с международните договори и правила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Външната политика на Мицотакис сочи едностранно към САЩ

New Europe: Външната политика на Мицотакис сочи едностранно към САЩ

25 Юли 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Атина. С оглед на продължаващото напрежение между Турция, Брюксел и Вашингтон, беше напълно разумно новото гръцко правителство на премиера Кириакос Мицотакис да се съсредоточи предимно върху Кипър и Егейско море, а не над Западните Балкани, за периода, докато САЩ позволят темата да е начело на дневния ред, а, както се оказа, това не беше за дълго, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Тъй като отношенията между САЩ и Турция продължават да се влошават, Гърция все повече се възприема като държава на фронтовата линия, макар и явно не е източник на настоящите напрежения в Егейско и Източно Средиземноморие, които произтичат главно от решенията на Анкара за военни поръчки и енергийната й политика.
Макар че се очакваше САЩ бързо да се свърже с новото гръцко правителство, скоростта, с която гръцкият външен министър Никос Дендиас се катапултира във Вашингтон, беше изненадваща и, да се надяваме, че е била значителна по отношение на посланието към Анкара.
За съжаление Вашингтон изглежда по-малко заинтересован от непосредствените нужди на Гърция в областта на сигурността и повече се интересува от това да натискане новото правителство на Мицотакис да се придържа към условията на Преспанския договор с преименуваната Северна Македония. Депутатите от партията "Нова Демокрация" се противопоставиха категорично на договора за името, докато бяха в опозиция, предизвиквайки два вота на недоверие по случая, със знанието, че населението на Гърция се противопоставя на сделката.

Дендиас се изстрелва към Вашингтон

В последната си статия преди изборите на 7 юли в Гърция, New Europe предсказа, че Атина ще бъде получател на топла американска "меча прегръдка" по няколко причини. Първо, развиващата се ситуация с Турция и Кипър ще изисква незабавни отворени линии с новото правителство в Атина.
Освен това отношенията между Вашингтон и бившия премиер Алексис Ципрас бяха възприемани от повечето гърци и със сигурност от „Нова Демокрация“, като твърде близки и някои в Атина и Вашингтон погрешно твърдяха, че двустранните връзки са достигнали историческия зенит, докато шумно празнуваха сътрудничеството между САЩ и Гърция в Югоизточна Европа, въпреки че Атина, при правителството на СИРИЗА, не можеше да предостави финансови ресурси или инвеститори.
Съответно, след тази демонстрация, спечелването на доверието на правителството на Мицотакис ще отнеме известно време, въпреки че сега трябва да е по-лесно, когато Гърция е избрала министър-председател, тясно свързан с либералните икономически политики и силно подкрепящ развитието на частния сектор, като по същество поставя Атина на същата идеологическа и икономическа честота като Вашингтон.
Дори преди правителството на Мицотакис да успее да завърши необходимия дебат по програмата/политиката и да проведе процедурен вот на доверие, който мина на 22 юли, Дендиас трябваше да участва в широк кръг от срещи като нов външен министър на Гърция, но всичко това е нормална част от това портфолио и е с двойна важност, тъй като ЕС се готви за своята ваканция през август.
Срещите на Дендиас в САЩ не биха се случили толкова бързо, след като той встъпи в длъжност, ако държавният секретар на САЩ Майк Помпео не беше водещ на конференция на високо равнище по въпросите на религиозната свобода във Вашингтон, второто подобно събитие и очевидно нововъзникващо и донякъде разединяващо звено за американската дипломация в бъдеще.
Съответно, Дендиас успя да организира първоначалната си двустранна среща с Помпео на 17 юли в кулоарите на това голямо събитие, като в същото време спечели положителни отзиви от администрацията на Тръмп за участието си в конференцията само 10 дни след изборите в Гърция. Посещението на Дендиас се съсредоточи върху въпросите около Източното Средиземноморие и включваше срещи със съветника по националната сигурност Джон Болтън и сенатора от демократите Робърт Менендес, един от най-силните поддръжници на по-дълбокото ангажиране на САЩ в Източното Средиземноморие в Сената.

Темата за Югоизточна Европа не се засяга публично. Рийкър в Атина и Скопие, защо сега?

С оглед на напрежението в Източното Средиземноморие наистина е любопитно, че изпълняващият длъжността помощник-секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър набързо насрочи пътуване само до Атина, Солун и Скопие за 22-27 юли, официално обявено едва в края на 21 юли. Назначаването му за заместник на бившия помощник-секретар Уес Мичъл по-рано тази година беше възприето с тревога в Гърция, тъй като Рийкър има силна кариерна връзка със страната, известна като Северна Македония.
Рийкър не е официално потвърден в позицията си в Държавния департамент, което повдига въпроси за половингодишното закъснение. Преди това е бил посланик на САЩ в Скопие и служител в офиса за публична дипломация в Скопие по-рано в кариерата си. Въпреки че Рийкър е добре известен с битките си с бившия премиер и твърдоглавия националист Никола Груевски по време на престоя си в Скопие благодарение на Уикилийкс, политическата динамика утвърждава много тесните му връзки с тогавашните опозиционни политици от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и други, които днес управляват Северна Македония.
Съобщението на Държавния департамент от 21 юли описва гръцката част от пътуването на Рийкър като такава:
„Действащият помощник-секретар по европейските и евроазиатските въпроси Филип Т. Рийкър ще пътува до Гърция и Северна Македония през юли, за да влезе в контакт с представители на правителството, гражданското общество и бизнес лидери. В Атина посланик Рийкър ще се срещне с външния министър Никос Дендиас и други нови правителствени лидери, за да обсъдят основните въпроси на двустранните отношения, включително търговията и инвестициите, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, регионалната стабилност и енергетиката. Той ще участва и в дискусия на кръгла маса с предприемачи и бизнес лидери. В Солун посланик Рийкър ще се срещне с местните власти, религиозни и бизнес лидери“.
Ясно е, че в Държавния департамент не е имало апетит да се отправи открито предизвикателство към новото правителство на Мицотакис по въпроса за Преспанския договор, но употребата на израза „регионална стабилност“ в списъка на Вашингтон с така наречените двустранни основни въпроси трябва да се разбира като поддържане на тази тема високо в двустранния дневен ред. Интересно е да се отбележи, че от 23 юли, централният ден на срещите на Рийкър в Атина, няма никакви конкретни съобщения от срещите на дипломата, включително с вече лидера на основната опозиционна партия Алексис Ципрас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Мицотакис ще смекчава последствията от Преспанския договор чрез процеса на интеграция на Скопие в ЕС и подкрепата за марката „Македония“

„Макфакс“ (Македония): Мицотакис ще смекчава последствията от Преспанския договор чрез процеса на интеграция на Скопие в ЕС и подкрепата за марката „Македония“

23 Юли 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз и подкрепата за марката „Македония“ ще бъдат двата инструмента, които гръцкото правителство ще използва за смекчаване на негативните последствия от Преспанския договор, предава агенция „Макфакс“.
Гръцкият премиер спомена критиките на основната опозиционна партия СИРИЗА за евентуално приемане на споразумението за името, но обясни, че преди това е предупреждавал, че след като споразумението бъде ратифицирано, то не може да бъде променяно едностранно.
Мицотакис обаче обеща да се бори за регулиране на гръцките търговски марки и стоки с етикети с името „Македония“ и че освен това ще използва възможностите на Скопие за влизане в ЕС по начин, по който Гърция ще може да извлече най-голяма полза от тези преговори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евангелос Апостолакис: И двете страни трябва да извлекат позитивите от Преспанския договор

Евангелос Апостолакис: И двете страни трябва да извлекат позитивите от Преспанския договор

19 Юли 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Атина. „Трябва да се погрижим Преспанският договор да бъде приложен по начина, по който е подписан и всички ние да извлечем позитивите от него, заяви бившият министър на отбраната на Гърция в правителството на СИРИЗА и бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия Евангелос Апостолакис, цитиран от македонското издание „Независен“.
Той изразява оптимизъм, че промените в Гърция няма да спрат континюитета на сътрудничеството, дори да смята, че ще е нужно малко време за адаптация. Той е уверен, че двете страни ще могат да започнат сътрудничество във военната сфера.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Никос Панайотопулос се оплака от „изкривяване“ на коментарите му за Преспанското споразумение

To Vima (Гърция): Никос Панайотопулос се оплака от „изкривяване“ на коментарите му за Преспанското споразумение

19 Юли 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Новият министър на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос се оплака от „изкривяване“ на коментарите му за Преспанското споразумение, направени по-рано тази седмица в рамките на конференцията „Икономист“ в столицата, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник To Vima.
Панайотопулос: Моите изявления относно споразумението от Преспа бяха изкривени
"Материалът, който трябва да бъде изкривен" е номиниран от министъра на националната отбрана Никос Панайотопулос, "всички останали, които са чути" за вчерашната му позиция по споразумението на Преспа, по време на речта му на конференцията на Economist
„Представеният материал беше изкривен", категоричен бе военният министър на Атина. „Обяснява, за да няма грешно разбрали. Казах пред международната аудитория на конференцията, че за да се утвърди Преспанското споразумение, не трябва да се нарушават неговите основни положения".
„Това е правно съображение, няма нищо общо с това дали договорът ни харесва или не. очевидно не ме харесва. Очевидно не се харесва и на „Нова демокрация“. Очевидно – и на правителството. Но това, което се казва, не бива да бъде изкривявано“, подчерта Панайотопулос.
„Не отричам, че това споразумение е постигнато с добри намерения и цел - за укрепване на стабилността в региона, за укрепване на геополитическите константи на региона“, продължи гръцкият министър на отбраната. Нещо повече, той увери, че ще „търсим и ще продължаваме да се стремим към добросъседски отношения… Балканите трябва да се превърнат в регион на стабилност, а не на нестабилност, както беше преди време, което доведе до фатални резултати, разбира се, както за Европа, така и за и света".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): СИРИЗА обвини „Нова Демокрация“, че е променила политиката си спрямо Преспанския договор

„Сител“ (Македония): СИРИЗА обвини „Нова Демокрация“, че е променила политиката си спрямо Преспанския договор

18 Юли 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Не изминаха и десет дни, а правителството на лидера на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис призна, че Алексис Ципрас е бил прав за Преспанския договор, обявиха от основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА, според която потвърждение за това е и дискусията в Атина в сряда, на която е участвал и македонският външен министър Никола Димкитров. От партията коментират и че министрите на „Нова Демокрация“ са седнали до Димитров и явно са се обявили за по-добро бъдеще и сътрудничество между двете страни, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Нова Демокрация“ и Мицотакис седем месеца водиха политика на квазипатриотизъм“, пишат от СИРИЗА. „Насърчаваха национализма и радикално-десните теории, за да спечелят гласовете на крайната десница. Отидоха толкова далеч, че говориха и че сме подписали Преспанския договор в замяна на пенсиите. Само десет дни след изборите, политиката на правителството на СИРИЗА по отношение на Преспанския договор сега им се струва съвсем оправдана“.
Извинение от новите власти поиска и бившият гръцки външен министър Никос Коцияс.
„Радвам се, че сега им харесва споразумението. Те ме заплашваха със смърт и ме наричаха предател, а сега не заслужавам ли да ми се извинят“, написа в „Туитър“ основният инициатор и подписникът от гръцка страна на споразумението за името.
И американският анализатор Джек Далгариан в статия за „Неос Космос“ коментира, че Мицотакис, сега, когато е на власт, ще трябва да промени политиката си на закани към съседната страна.
„Мицотакис обяви, че ще спазва Преспанският договор, но че ще натиска Скопие за употребата на термина „македонски“ в културата, езика и продуктите. Колко натиск ще може да осъществи, ще зависи от НАТО и ЕС, които искат бързо и безпроблемно да включат Северна Македония в двата съюза“, пише Далгариан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на правителството в Атина: Ще намалим негативните последици от Преспанското споразумение

Говорителят на правителството в Атина: Ще намалим негативните последици от Преспанското споразумение

17 Юли 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Официална Атина ще положи усилия да намали негативните последици от Преспанското споразумение. Това увери говорителят на кабинета Стелиос Пецас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, цитирано от електронното издание на близкия до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопски вестник „Вечер“.
Началото на процеса на преговори за македонското членство в Европейския съюз е нещо, на което нямаме интерес да се противопоставим. Трябва да защитаваме интересите си и да водим тежка битка по време на преговорите, подчерта Пецас в отговор на въпрос дали управляващите в Атина ще се съгласят да започнат преговори за присъединяване на Северна Македония в Общността.
Коментирайки Преспанското споразумение, Пецас увери, че правителството ще се съсредоточи върху намаляване на негативните последици от договора, чрез кампания за насърчаване на Егейска Македония, защита на марката Македония и защита на гръцките интереси, когато се отворят главите от преговорите между Скопие с Брюксел.
Говорителят на гръцкото правителство заяви, че са направили всичко възможно срещу подписването на Договора за Преспа. „Направихем всичко, за да не се ратифицира, за съжаление предходното правителство прие този договор. Знаем, че е много трудно договори, с които страната се обвързва, да бъдат променяни или отменяни. Това, което следва да направим във вече създадената рамка, е да намалим негативните последици и ще се опитаме да направим това на две нива. Първо, със започване на кампания в целия свят за истинската Македония, нашата Македония да получи признание в целия свят“, обясни Пецас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести в Киев преди срещата на
Протести в Киев преди срещата на "Нормандската четворка" 8 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.