НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Маргарита Бакрачева: Малкият процент хора, които се чувстват потиснати, могат да повишат нивата си на щастие през лятото

Доц. Маргарита Бакрачева: Малкият процент хора, които се чувстват потиснати, могат да повишат нивата си на щастие през лятото

21 Юли 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. Малкият процент хора, които се чувстват потиснати, могат да повишат нивата си на щастие през лятото. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод хормона на щастието през лятото и за съветите за адаптиране към работа след отпуската.По думите й лятото като цяло със сигурност е благоприятен сезон както от чисто физиологическа, така и от психологическа. „Слънцето допринася за произвеждането на повече хормони на щастието. От гледна точка на психическата нагласа, лятото е сезон, който е свързан с повече време, прекарано на открито, планиране на отпуската и срещи с хора. Това е един от факторите, които са най-важни за нивото на изживяване на приятни емоции и психическото благополучие като цяло. Единственият стресов фактор може да е свързан с планирането. Възможни са някои малки разочарования при леки ежедневни неудобства на мястото, където отиваме. Това, което можем да направим, за да изживеем пълноценно всеки един момент, е да се концентрираме основно върху хубавите моменти“, посочи още доц. Бакрачева. По думите й лятото е най-благоприятният сезон, включително за малкия процент хора, които се чувстват потиснати след раздяла или на които им липсва партньорска или приятелска среда.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Маргарита Бакрачева: Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската

Доц. Маргарита Бакрачева: Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската

21 Юли 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод хормона на щастието през лятото и за съветите за адаптиране към работа след отпуската. По думите й през тези два дни няма как човек да е абсолютно концентриран. „По същия начин, когато отидем на мястото, на което ще почиваме, няма как веднага да се отпуснем. Всяка една промяна изисква известно време за физическо, още повече за психическо настройване и приемане на новата роля. Хората обикновено знаят от предишен опит колко време им трябва да се настроят. Най-добре да следват личния си ритъм и да знаят, че някои малки грешки са напълно допустими в периода на разсейване. Това е една добра основа за развиване на уменията за суперлефлексия. Различните хора, имат различни пропуски. Някои, когато работят с цифри, други, когато гледат по-общата картина. В такива случаи може да поискаме и помощ от колега в този период на адаптация“, обясни психологът. По думите й всяка една почивка е много важна и работоспособността веднага се повишава. „Дори, когато става въпрос за кратките почивки през деня. Много хора се лишават от обедната или някои 15-минутни почивки“, каза тя и подчерта, че всяка дава възможност тялото и мозъкът да се възстановят, така че да бъдат по-ефективни и след това. „Независимо от възрастта, етапът, в който сме максимално концентрирани не надвишава 15 минути. Нашата работоспособност е в доста ограничен срок, когато говорим за максималната й форма. Колкото повече почивки има, толкова по-голям е ефекта на индивидуално ниво, но и за организацията. Това е нещо, което е важно да бъде усетено от гледна точка на работодателите. Когато хората са си по-отпочинали и са имали време да се разтоварят от ежедневния стрес, дори за по-малко време могат да свършат повече и по-ефективно нещата, които им предстоят“, допълни още доц. Бакрачева.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.