НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Маргарита Бакрачева: Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото, което може да ни помогне да преживеем стреса от връщането на работа след отпуската

Доц. Маргарита Бакрачева: Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото, което може да ни помогне да преживеем стреса от връщането на работа след отпуската

21 Юли 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Един чисто технически и изпълним план със задачи е нещото, което може да ни помогне да преживеем стреса от връщането на работа след отпуската. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод хормона на щастието през лятото и за съветите за адаптиране към работа след отпуската. Тя посъветва хората, които се връщат на работа след отпуска да не се опитват веднага да бъдат концентрирани и работоспособни в пълния обем. „Независимо дали е била кратка или дълга почивка, в момента, в който човек се върне в средата, в която живее, автоматично влиза в ежедневната си роля. Добре е да си оставим един два- дни, за да се адаптираме. Да не мислим за всичко това, което се е натрупало в периода, в който ни е нямало“, каза още доц. Бакрачева.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Маргарита Бакрачева: Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската

Доц. Маргарита Бакрачева: Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската

21 Юли 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са поне един-два дни за адаптация към работа след отпуската. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод хормона на щастието през лятото и за съветите за адаптиране към работа след отпуската. По думите й през тези два дни няма как човек да е абсолютно концентриран. „По същия начин, когато отидем на мястото, на което ще почиваме, няма как веднага да се отпуснем. Всяка една промяна изисква известно време за физическо, още повече за психическо настройване и приемане на новата роля. Хората обикновено знаят от предишен опит колко време им трябва да се настроят. Най-добре да следват личния си ритъм и да знаят, че някои малки грешки са напълно допустими в периода на разсейване. Това е една добра основа за развиване на уменията за суперлефлексия. Различните хора, имат различни пропуски. Някои, когато работят с цифри, други, когато гледат по-общата картина. В такива случаи може да поискаме и помощ от колега в този период на адаптация“, обясни психологът. По думите й всяка една почивка е много важна и работоспособността веднага се повишава. „Дори, когато става въпрос за кратките почивки през деня. Много хора се лишават от обедната или някои 15-минутни почивки“, каза тя и подчерта, че всяка дава възможност тялото и мозъкът да се възстановят, така че да бъдат по-ефективни и след това. „Независимо от възрастта, етапът, в който сме максимално концентрирани не надвишава 15 минути. Нашата работоспособност е в доста ограничен срок, когато говорим за максималната й форма. Колкото повече почивки има, толкова по-голям е ефекта на индивидуално ниво, но и за организацията. Това е нещо, което е важно да бъде усетено от гледна точка на работодателите. Когато хората са си по-отпочинали и са имали време да се разтоварят от ежедневния стрес, дори за по-малко време могат да свършат повече и по-ефективно нещата, които им предстоят“, допълни още доц. Бакрачева.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.