НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Шестметрова вятърна мелница е издигната на сцената на хълма Царевец за спектакъла „Теменужката от Монмартър“

Велико Търново: Шестметрова вятърна мелница е издигната на сцената на хълма Царевец за спектакъла „Теменужката от Монмартър“

26 Юли 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Със спектакъла „Теменужката от Монмартър“ Музикално-драматичен театър (МДТ) „Константин Кисимов“ се включва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” във Велико Търново. За представлението на сцената на хълма Царевец е издигната шестметрова вятърна мелница – светещата емблема на бохемския парижки нощен живот. Това разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на театъра Васил Вълчев.
„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на „краля на оперетата“ – австро-унгарецът Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. За първи път в България великотърновският театър поставя спектакъла в оригиналната версия на либретото, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа е послужила една малка книжка – „Сцени от живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения, върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.
Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик – Игор Богданов. Сценографията е на Лидия Къркеланова, хореографията - на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”. На сцената ще излязат солистите Симона Кодева, Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Георги Гърланов и др.
Представлението започва от 21.00 часа. Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
Луиза ТРАНЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 1300 души посетиха спектакъла „Лебедово езеро” на Имперския руски балет, с който беше открит фестивалът „Сцена на вековете”

Велико Търново: Над 1300 души посетиха спектакъла „Лебедово езеро” на Имперския руски балет, с който беше открит фестивалът „Сцена на вековете”

14 Юли 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с чиято постановка на Царевец бе открито 12-ото издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Прочутата в цял свят формация представи шедьовъра „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Чайковски, а с гостуването, което е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, музикално-театралният форум вече е с международен характер.
По време на откриването на фестивала приветствени думи отправиха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на културата Румен Димитров, артистичният директор маестро Владимир Бошнаков и художественият ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда.
Проф. Камарашев заяви, че „Сцена на вековете” е от онези запомнящи се събития, които правят Велико Търново столица на културния туризъм в България и извън пределите на страната. Гедиминас Таранда благодари на Даниел Панов за възможността да сбъдне една своя мечта – да играе под откритото небе на Царевец.
И през настоящата година „Сцена на вековете” продължава чак до есента с репертоарен план, включващ общо седем впечатляващи заглавия - балет, опера, оперета и за първи път - симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта "Царевец" ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ "Константин Киисимов" - Велико Търново.
Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера – Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“

Велико Търново: Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“

13 Юли 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“ на сцената на крепостта Царевец във Велико Търново от 21.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че белетристите идват в града, след гастрол в Бразилия. Балетната постановка, която ще бъде представена, ще е „Лебедово езеро“ по музика на Пьотр Чайковски. Участието в „Сцена на вековете“ е реализирано по инициатива на кмета Даниел Панов, който е предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие. Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, при една обиколка на страната ни, поразен от величието на Царевец, споделя, че мечтата му е да танцува пред царския дворец. В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще танцуват 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц. В нея ще участват два шута, ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти, а белият и черният лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост.
Билети за всички спектакли, включени в програмата на „Сцена на вековете 2019“, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Преди спектакъла във Велико Търново Гедиминас Таранда и водещи солисти от Имперския руски балет ще имат майсторски клас за деца, занимаващи се с това изкуство. Откритият урок ще е от 10.00 часа в НЧ „Надежда“ и в него ще се включат 10 деца от школите за класически балет във Велико Търново и Горна Оряховица.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Седем заглавия са включени в афиша на четвъртото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“

Велико Търново: Седем заглавия са включени в афиша на четвъртото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“

20 Април 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Седем заглавия са включени в афиша на четвъртото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Това съобщи пред журналисти Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Фестивалът започва на 13 юли и завършва на 4 октомври. На сцената на крепостта Царевец ще бъдат представени класически балетни и оперни заглавия, а за първи път и симфоничен концерт. За първи път събитието е и с международно участие. „Сцена на вековете“ тази година ще открие Имперският руски балет с класическото заглавие, превърнало се в емблема на руския балет „Лебедово езеро“ по музика на Пьотьр Чайковски. На 20 юли държавна опера – Бургас ще представи оперното заглавие „Турандот“ със специалното участие на Камен Чанев в ролята на Калаф и Габриела Георгиева в ролята на Турандот. МДТ „Константин Кисимов“ се включва във фестивала с най-новото заглавие в репертоара си – „Теменужките на Монмартър“, познато още под заглавието „По покривите на Париж“, по музика на Имре Калман. За първи път оперетата се играе в оригиналната версия на Юлиу Брамер и Алфред Грюнвалс, които са автори на либретото. Зрителите могат да гледат представлението на сцената на крепостта Царевец на 26 юли. На същата сцена, на 3 август, ще гостува Държавна опера – Русе с операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини. На 10 август Държавна опера – Варна ще представи е операта „Симон Боканегра“ от Джузепе Верди. Следващото събитие от афиша на „Сцена на вековете“ е на 30 август. То е посветено на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Русенската филхармония ще представи две от най-известните произведения на Панчо Владигеров – Българска рапсодия „Вардар“ и „Българска сюита“. „Сцена вековете“ ще завърши с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Продукцията на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ ще е на 4 октомври под шапитото на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“. Нелина Църова съобщи, че е предвидена и съпътстваща основните събития програма, която ще бъде обявена по-късно. Сред събитията, които се очаква да предизвикат интерес сред зрителите е съвместният проект на рок-група „Кикимора“ и Държавна опера – Бургас на 18 юли на сцената на Летния театър. В концерта участие ще вземе освен симфоничния оркестър на бургаската опера, също така и хора, което се прави за първи път. Ще бъдат представени едни от най-големите хитове на Van Halen, bon Jovi, AC/DC, Rainbow, Led Zeppelin, Guns ’n Roses’’, Uriah Heep, Whitesnake и нашумялата „Бохемска рапсодия“ на Queen. Още един рок концерт е включен в съпътстващата програма на фестивала. Той е на Русенската филхармония и група „Сигнал“. Той ще се състои на 2 август, отново в летния театър. Ще бъдат изпълнени вечните хитове на групата, в специално създаден аранжимент за Русенския симфоничен оркестър, под диригентство на Димитър Косев.
Изданието на „Сцена на вековете“2019 ще се проведе под патронажа на министъра на културата на Република България Боил Банов. Билети за спектаклите от фестивалната програма ще се предлагат в системата на www.evwntim.bg, както и в информационните центрове на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на ул. „Христо Ботев“№ 5 и на площад „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.