НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Остана възможността за отворено финансиране на партиите (ОБЗОР)

Остана възможността за отворено финансиране на партиите (ОБЗОР)

24 Юли 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Остана възможността за отворено финансиране на партиите. Това се случи след като със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие повторно Закона за държавния бюджет и преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на политическите партии. "За" повторното приемане на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с който се измени Законът за политическите партии, гласуваха 129 народни представители, "против" - 84 и "въздържал се" - 1. С това ветото бе преодоляно. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. След гласуването остава възможността за отворено финансиране на партиите, т.е. чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, на които се противопостави държавният глава.
В мотивите си за ветото президентът посочва, че чрез тези промени се подменя политическата система на България като демократична парламентарна република и се дава възможност бизнесът да влезе в политиката.
В рамките на дебата народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че президентът не казва след като 1 лв. е достатъчна субсидия как ще се запази политическия плурализъм, ако се забрани и ограничи финансиране от юридически лица и еднолични търговци. Според нея, когато се каже "А", трябва да се каже и "Б". "Аз не обвинявам президента. Той не е законодателен орган. Няма законодателна инициатива и целта на неговото вето е да каже с какво не е съгласен, но той нито по Конституцията, е задължен да ни дава алтернативни предложения. Голяма част от преждеговорещите от тази трибуна се обявиха за президентското вето", каза още Стоянова и посочи, че обаче не са дали алтернатива.
От своя страна секретарят на ПГ на "БСП За Бългтария" Филип Попов посочи, че с отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията. "Ще започна с това, че подкрепяме ветото на президента", каза още Попов. Той посочи, че финансирането на партиите и размерът на субсидиите се намират в причинно-следствена връзка. "Било е решено партиите да се финансират от държавата, за да се избегне тяхната зависимост от частни интереси", каза още секретарят на ПГ на "БСП за България".
От ДПС изтъкнаха, че не са съгласни с по-голямата част от мотивите на президента за вето срещу отвореното финансиране на партиите. От ВМРО изразиха мнение, че ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Никой не предложи размер на субсидията, защото всички експлоатират популизма на максимална степен

Менда Стоянова, ГЕРБ: Никой не предложи размер на субсидията, защото всички експлоатират популизма на максимална степен

24 Юли 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Никой не предложи размер на субсидията, защото всички експлоатират популизма на максимална степен. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебата по президентското вето върху измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ако се върнем на дебата, който проведохме по самия закон, той също продължи доста време миналата седмица. Тук от тази трибуна се чуха многократно мнения на всички представени партии в парламента. Мнението на хората обаче няма как да се чуе тук. Мнението на хората се чу преди три години на референдума, а съвсем наскоро уважавана агенция направи социологическо проучване, което казва, че 67 % от всички анкетирани, а те са представителна извадка подкрепят 1 лв. като държавна субсидия за финансиране на партиите", допълни още Стоянова. Тя отчете, че президентът не се противопоставя с ветото си на размера на субсидията от 1 лв. "Президентът не казва след като 1 лв. е достатъчна субсидия как ще се запази политическия плурализъм, ако се забрани и ограничи финансиране от юридически лица и еднолични търговци", каза още Стоянова. Според нея, когато се каже "А", трябва да се каже и "Б". "Аз не обвинявам президента. Той не е законодателен орган. Няма законодателна инициатива и целта на неговото вето е да каже с какво не е съгласен, но той нито по Конституцията, е задължен да ни дава алтернативни предложения. Голяма част от преждеговорещите от тази трибуна се обявиха за президентското вето", каза още Стоянова и посочи, че обаче не са дали алтернатива.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми

Искрен Веселинов, ВМРО: Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми

24 Юли 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми. Това каза съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов време на дебата по президентското вето върху измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите, предаде репортер на Агенция "Фокус".Според Искрен Веселинов, в противоречие на каквито и да е принципи за държавническо мислене. "Ние от ВМРО сме против смяната за финансиране на политическите партии и замяната й с тази система ГЕРБ, ДПС, "Атака", която на практика беше наложена тук без дебат", обясни Веселинов.
"Повече от час вече дебатираме и чуваме различни аспекти и различни мнения по ветото на президента. Всички са прави. Каквото е ветото, такъв е и законът. Точна кореспонденция има между едното и другото. Какви са основните отличителни черти както на ветото, така и на закона - популизъм, повърхностност и липса на устойчиво решение. Законът и ветото се плъзгат по линията на общественото одобрение", допълни още Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Не сме съгласни с по-голямата част от мотивите на президента за вето срещу отвореното финансиране на партиите

Йордан Цонев, ДПС: Не сме съгласни с по-голямата част от мотивите на президента за вето срещу отвореното финансиране на партиите

24 Юли 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Не сме съгласни с по-голямата част от мотивите на президента за вето срещу отвореното финансиране на партиите. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йорда Цонев по време на дебата по президентското вето върху измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Юридическият екип на президента, ако обича да не го подвежда. До 2009 г. тук са законите за политическите партии от 1990 до 2009 г., е разрешено на политическите партии да се финансират от еднолични търговци и от юридически лица. Значи от аргументите на юридическия съвет на екипа на президента излиза, че дотогава Конституцията е била нарушавана, погазвана и политическите партии въобще не са изпълнявали конституционната си роля. Малко по-сериозно, когато боравим с така сериозна правна материя", посочи още Цонев. По думите му тази възможност не е противоконституционна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица

Тома Биков, ГЕРБ: Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица

24 Юли 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица. Това каза народният представител от ПГ н ГЕРБ Тома Биков по време на дебата по президентското вето върху измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Аз изслушах с интерес изказванията на колегите от БСП. Оставам с впечатление, че те повтарят това, което казаха и когато гласувахме закона. Всъщност ветото е по-особено от закона. Президентът казва своето мнение за това законодателство, което ние приехме. Президентът казва, че 1 лв. е абсолютно достатъчна субсидия за партиите. Това го казва президентът, не го казваме ние, със своето вето. Президентът не налага вето върху този текст. В този смисъл аз не виждам вие какво подкрепяте в това вето. То е точно обратното, което вие говорихте по време на дебата по приемане на закона", заяви Биков. "Президентът казва не само, че 1 лв. е достатъчна субсидия за държавата, а е абсолютно достатъчна една партия да се издържа и затова партиите не трябва да получават дарения от частни дарители. Това вече е в противоречие и с нашата теза, но то е в противоречие и с вашата", заяви още Биков. Той посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: С отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията

Филип Попов, БСП: С отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията

24 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. С отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията. Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов по време на дебата по президентското вето върху измененията в Закона за държавния бюджте за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ще започна с това, че подкрепяме ветото на президента", каза още Попов. Той посочи, че финансирането на партиите и размерът на субсидиите се намират в причинно-следствена връзка. "Било е решено партиите да се финансират от държавата, за да се избегне тяхната зависимост от частни интереси", каза още секретарят на ПГ на "БСП за България". "Ние от "БСП за България" сме последователни в позицията си, имаме аргументи и ги отстояваме. ГЕРБ се финансират щедро от бизнеса, защото бизнесът е зависим от държавата, а държавната администрация се управлява от ГЕРБ", каза още Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Новият модел на финансиране на политическите партии в България ще бъде разгледан от европейския комисар по правосъдие Вера Юрова

БСП: Новият модел на финансиране на политическите партии в България ще бъде разгледан от европейския комисар по правосъдие Вера Юрова

22 Юли 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. След сигнала от председателя на НС на БСП Корнелия Нинова до Европейската комисия за решението на правителството на ГЕРБ и приетите от управляващото мнозинство в Народното събрание законодателни промени, свързани с модела на финансиране на политическите партии в България, беше получен отговор от ЕК, че европейският комисар по правосъдие Вера Юрова ще проучи внимателно казуса и ще се произнесе в кратки срокове. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на финансите ще предостави втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии

Министерството на финансите ще предостави втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии

19 Юли 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на финансите ще предостави втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии. Това се посочва на сайта на Министерството. В рамките на годината субсидията се превежда на четири части.
След обнародване на измененията в Закона за политическите партии, партиите са получили издадената от министъра на финансите заповед, определяща документите, които трябва да се представят в МФ за държавната субсидия и необходимите срокове.
След изтичане на 14-дневния срок за обжалване на издадената заповед, по реда на Административнопроцесуалния кодекс, Министерството на финансите ще преведе втората част от държавната субсидия на правоимащите политически партии, изпълнили установените изисквания.
В случай че в срок до 18 юли 2019 г. включително, политическа партия от 44-тото Народно събрание не е възстановила доброволно дължимите на централния бюджет средства, субсидията ѝ ще бъде редуцирана в размер, съответстващ на нормативно установения – партията ще получи 70 % от втората част на субсидията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: С ВМРО ще постигнем обща позиция по ветото на президента за финансиране на партиите и то ще бъде отхвърлено

Валери Симеонов, НФСБ: С ВМРО ще постигнем обща позиция по ветото на президента за финансиране на партиите и то ще бъде отхвърлено

17 Юли 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. С ВМРО ще постигнем обща позиция по ветото на президента за финансирането на партиите и то ще бъде отхвърлено. Това каза Валери Симеонов – председател на НФСБ в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Няма напрежение в партиите от малката коалиция. Но до момента нямаме обсъждане с ВМРО. Предстои малко по-сериозно дебатиране и напасване на позициите. Според мен, тяхно право е те да вземат друга позиция, но мисля че малко прибързано направиха това изявление, че поддържат. Аз мисля че ще постигнем една обща позиция, при която естествено ще отхвърлим ветото, защото то не е особено добре аргументирано и е лишено от основание. Така че аз смятам, че ще успеем да убедим и колегите от ВМРО“, коментира Симеонов.
Валери Симеонов припомни още, че от неговата партия са внесли предложение за промяна в Изборния кодекс да има горна граница на помощите и даренията от партиите. „Мисля че това е едно добро решение. Но да се оставят партиите на 1 лв. субсидии, това означава всички малки партии да загинат, опозицията също да бъде ликвидирана и финансирани ще бъдат само управляващите или тези, които много добре са се сраснали с властта, като ДПС да речем“, посочи още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще търсим всички възможности за атака на отвореното финансиране на партиите

Корнелия Нинова, БСП: Ще търсим всички възможности за атака на отвореното финансиране на партиите

16 Юли 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Ще търсим всички възможности за атака на отвореното финансиране на партиите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали БСП ще сезира Конституционния съд за отваряне на финансирането на партиите, Корнелия Нинова посочи, че ще се търсят всички възможности. "Наистина това широко отваряне врати на икономически и финансови интереси към политиката е вредно не само за партиите, за парламентаризма и демокрацията в България", посочи още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Регламентирахме възможността партиите да бъдат финансирани от физически и юридически лица, което би увеличило прозрачността

Менда Стоянова, ГЕРБ: Регламентирахме възможността партиите да бъдат финансирани от физически и юридически лица, което би увеличило прозрачността

16 Юли 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Регламентирахме възможността партиите да бъдат финансирани от физически и юридически лица, което би увеличило прозрачността. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали имат основания мотивите на държавния глава, Менда Стоянова отговори: "Всеки мотив има основание. Лично смятам, че по начина, по който сме регламентирали възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, би се увеличила прозрачността спрямо това, което в момента се случва. Обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е под масата. Когато то стане официално, ще може всеки един, най-вече вие, като разследващи журналисти, да видите този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки - лобизъм".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме ветото на президента - ГЕРБ и ДПС отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме ветото на президента - ГЕРБ и ДПС отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси

16 Юли 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме ветото на президента - ГЕРБ и ДПС отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . "Подкрепяме ветото на президента. Мотивите във ветото съвпадат с аргументите, които ние изтъквахме часове наред в пленарна зала. ГЕРБ и ДПС заедно отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси, от юридически и физически лица без ограничения дали извън България или в България, което прави партиите и политиката от частни интереси. Естествено е, че този, който финансира ще си поръчва и законите и политиката, която да провеждат партиите, а не избирателите, които да гласуват за нас. Напълно споделяме мотивите на президента", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще реагираме на президентското вето по традиционния начин, по който сме реагирали досега

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще реагираме на президентското вето по традиционния начин, по който сме реагирали досега

16 Юли 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Ще реагираме на президентското вето по традиционния начин, по който сме реагирали досега. Това каза пред журналисти председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . "Очаквано вето. Общо взето президентът налага доста често вето на различни закони. Ще реагираме по традиционния начин, по който сме реагирали досега на подобни вета от негова страна", каза Стоянова. Тя посочи, че не вижда причини да ГЕРБ да прави отстъпки. На въпрос дали ветото ще бъде преодоляно, Стоянова отговори: "Надявам се".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС няма да подкрепи президентското вето, свързано с възможността за финансиране на политическите партии от юридически и физически лица

ДПС няма да подкрепи президентското вето, свързано с възможността за финансиране на политическите партии от юридически и физически лица

16 Юли 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. ДПС няма да подкрепи президентското вето, свързано с възможността за финансиране на политическите партии от юридически и физически лица. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Прочетохме внимателно мотивите за наложеното вето. Ние от ПГ на ДПС не споделяме мотивите, залегнали във ветото. Ще гласуваме за повторно приемане на закона. Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите. Искам да ви напомня, че този модел на финансиране беше в сила в България до 2005 г. Няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансинрането и партиите са били извън Конституцията. Искам да напомня, че от 2005 г. ДПС беше партията, която предложи и наложи модела за публично финансиране на политическите партии. Ние още смятаме, че този модел е по-справедлив", каза Хамид. Той посочи, че след като голяма част от системните партии са залитнали на плоскостта на популизма и са почнали да говорят за намаляване на субсидията, никой не е отворил дебат как ще стане това намаляване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Ще подкрепим ветото на президента срещу това партиите да се финансират от стопански субекти - не му стигна смелостта да върне и едното левче субсидия

Искрен Веселинов, ВМРО: Ще подкрепим ветото на президента срещу това партиите да се финансират от стопански субекти - не му стигна смелостта да върне и едното левче субсидия

16 Юли 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента срещу това партиите да се финансират от стопански субекти - не му стигна смелостта да върне и едното левче субсидия. Това каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти във връзка с ветото върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място трябва да отбележа, че мотивите на ветото почти дословно повтарят наши мотиви, изложени в залата. Ние сме готови отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид“, заяви още Веселинов. На въпрос дали подкрепата на ветото няма да създаде напрежение в коалицията, Веселинов посочи, че никой от управляващите не се е съобразил с аргументите на ВМРО.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето върху възможността за финансиране на партиите от юридически лица и еднолични търговци

Валери Симеонов, НФСБ: Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето върху възможността за финансиране на партиите от юридически лица и еднолични търговци

16 Юли 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Позицията ни е за отхвърляне на президентското вето върху възможността за финансиране на партиите от юридически лица и еднолични търговци. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически и физически лица, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможостта да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии“, каза още Симеонов. По думите му никой няма да даде пари на една малка партия и на опозиция, а на тези, които управляват, тъй като ще се страхува от санкции, проверки, репресии, и отказ от обществени поръчки и концесии.
Във връзка са опасенията на държавния глава, че ще се получи обвързване на бизнеса с партиите, Симеонов заяви, че това не е състоятелно. „В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това. По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Те в момента ги получават, ако си плащат“, допълни още Симеонов. Според него истината е таз, която той казва. „Ще гласуваме най-вероятно против ветото. Няма нищо по-естествено от това. Ние бяхме предложили да се разреши финансирането до определена граница. Мисля, че това е най-разумното решение. Не мога да се сърдя на президента.Той не е бил нито в бизнеса, нито в политиката. Той идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети“, подчерта Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът наложи вето върху промените, с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения

Президентът наложи вето върху промените, с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения

16 Юли 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията.
С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители.
Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави.
Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.
Според президента, дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на финансите ще предостави втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии на 19 юли

Министерството на финансите ще предостави втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии на 19 юли

15 Юли 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на финансите ще предостави втората част от държавната субсидия за 2019 г. на правоимащите политически партии на 19 юли 2019 година, пише в сайта на министерството. В рамките на годината субсидията се превежда на четири части.
След обнародване на измененията в Закона за политическите партии, партиите са получили издадената от министъра на финансите заповед, определяща документите, които трябва да се представят в МФ за държавната субсидия и необходимите срокове.
След изтичане на 14-дневния срок за обжалване на издадената заповед, по реда на Административнопроцесуалния кодекс, Министерството на финансите ще преведе втората част от държавната субсидия на правоимащите политически партии, изпълнили установените изисквания.
В случай че в срок до 18 юли 2019 г. включително, политическа партия от 44-тото Народно събрание не е възстановила доброволно дължимите на централния бюджет средства, субсидията й ще бъде редуцирана в размер, съответстващ на нормативно установения – партията ще получи 70 % от втората част на субсидията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Томислав Дончев: До края на юли ще е ясен съставът на етичната комисия на ГЕРБ

Томислав Дончев: До края на юли ще е ясен съставът на етичната комисия на ГЕРБ

11 Юли 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Все още не е сформирана етичната комисия на ГЕРБ, това ще стане до края на юли. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ. Идеята е нейните членове да са трима или петима и да има скромен технически персонал за приемане на сигналите, уточни той.
Според Дончев членовете на етичната комисия трябва да са опитни, но още по-важно е да са с отлична репутация. От ГЕРБ са решили да приемат и анонимни сигнали.
До момента, още преди създаването на комисията, са постъпили над 10 сигнала, като повечето са срещу кметове, каза още вицепремиерът. Това не е учудващо, защото наближават местни избори, уточни той.
Относно сигналите на Яне Янев срещу кмета на Сандански Кирил Котев той коментира, че данните изглеждат смущаващи и има подозрения за конфликт на интереси. Решение по този казус се очаква с до седмица. Партията може единствено да свали доверието от съответния кмет, уточни Дончев.
Вицепремиерът коментира и предложението за отказ от машинно гласуване на местните избори. Той обясни, че предложението на ГЕРБ е дошло в резултат от писмено становище от Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Информационно обслужване”, че заради машинното гласуване има риск за адекватното провеждане на предстоящия местен вот наесен. Това са най-сложните избори, напомни Дончев.
Ако България премине изцяло на машинно гласуване, трябва да си произведе машините, смята още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Президентът на ПАСЕ обмисля действия заради проблема с намалената държавна субсидия за партиите в България

БСП: Президентът на ПАСЕ обмисля действия заради проблема с намалената държавна субсидия за партиите в България

10 Юли 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Зам.- председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин разговаря с президента на ПАСЕ Лилиан Мори Паские. Тя е получила писмото на Корнелия Нинова, в което алармира за решението на управляващите да орежат до минимум държавната субсидия за партиите в България, а това ще направи партиите зависими от бизнес кръгове. Това съобщиха от пресцентъра на БСП и допълниха, че президентът на ПАСЕ обмисля отговор и възможни действия по проблема.
Председателят на Групата на социалистите в ПАСЕ Франк Швабе, който е и единият докладчик по пост-мониторинга за България, също е запознат с проблема и в следващите дни ще излезе със становище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Етичната комисия в партията ще отговаря на обществени сигнали

Менда Стоянова, ГЕРБ: Етичната комисия в партията ще отговаря на обществени сигнали

8 Юли 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Самата изпълнителна комисия ще е по-активна, предизборният щаб няма да бъде концентриран в ръцете на един човек. Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ в интервю за предаването на БНТ „Сутрешен блок“ по повод гласуваната вчера оставка на Цветан Цветанов от ръководните постове в партията.
Когато повече хора се включат в една дейност, то тя се демократизира, това може да бъде положително за взимането на по-правилни решения, коментира Стоянова.
Към изпълнителната комисия се създава етична комисия като помощен орган, която ще отговаря на обществените сигнали. Правата и задълженията на изпълнителната комисия са записани в устава, но за да се реагира на множеството сигнали, трябва да имаме подходящ отговор, каза още Менда Стоянова.
По думите ѝ структурата на етичната комисия не е фиксирана, на първо време ще бъде формиран екип от по-малко хора, с познания в различни области.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Отстраняването на Цветанов от ръководните постове в партията е с превантивен характер

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Отстраняването на Цветанов от ръководните постове в партията е с превантивен характер

8 Юли 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. Отстраняването на Цветан Цветанов от ръководните позиции в ГЕРБ е превантивна мярка срещу действия на политици, които могат да засегнат имиджа на партията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин”. „Много е важно ГЕРБ да има здрави морални устои, защото това гарантира дълъг живот на партията. За съжаление имаше примери, които налагаха последващи действия. При нас действието е едно – политическа отговорност се носи с оставки. Това е нещо, което ни отличава от нашите политически опоненти”, каза Дариткова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че създаването на Комисия по етика към партията също е с превантивен характер. По думите на Дариткова, с действията си премиерът Бойко Борисов взима мерки ГЕРБ да не се превърне в „лъскава партия на номенклатурата”. „Един от ангажиментите ни ще бъде формирането на етична комисия, която да разглежда всички жалби и проблеми, които съществуват в различните партийни структури. Превенцията е винаги по-добра, отколкото последващата терапия. Членовете на тази комисия трябва да бъдат избрани с мисълта за това да бъдат отговорни хора с достатъчно компетентности, затова все още не сме оповестили техните имена”, посочи шефът на парламентарната група.
Даниела Дариткова уточни, че в сряда ще бъдат решени всички неизвестни около Комисията по етика. Тя каза още, че досега не е имало сигнали до партията срещу Цветан Цветанов и че делегатите, които са гласували срещу освобождаването му – няма да бъдат разследвани.
„Ние сме демократична партия, в която всеки може да изразява своето мнение. Нормално е след толкова години г-н Цветанов да има твърди привърженици в ГЕРБ, които смятат, че неговото оттегляне ще навреди на партията”, заяви Дариткова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че членският внос в партията ще се повиши, след като бяха намалени партийните субсидии. По думите ѝ ще има прогресивна скала, по която ще се определя. Най- нисък ще бъде за пенсионери и учащи се, а ще се увеличава за представители на местната и изпълнителната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров: Още 2013 г. поисках партиите да не получават пари, а депутатите да вземат минимална заплата

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров: Още 2013 г. поисках партиите да не получават пари, а депутатите да вземат минимална заплата

7 Юли 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам признание за това, че първи настоях и още преди 6 години предложих драстично намаляване на партийните субсидии. Това заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Неделник” по АЛФА ТВ, съобщиха от пресцентъра на ПП „Атака“. По време на участието бе пуснато видео от изказването му от парламентарната трибуна на 21 май 2013 година. Още тогава Сидеров поиска партиите да не получават пари, а заплатите на депутатите да бъдат колкото е минималната работна заплата в България. „Фактите са факти. Има го в архивите, който иска - да бръкне и да види. Ако не се показва фактологията, тя не съществува”, каза още Сидеров по темата за орязването на партийните субсидии. Освен това Сидеров разказа, че от 2005 г. до 2009 г. ПП „Атака“ не е получавала субсидия и въпреки това е вкарала 21 народни представители, 3-ма евродепутати, а самият той е бил на балотаж на президентските избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Никоя държава не може да каже на друга колко да бъде финансирането на партиите ѝ

Министър Екатерина Захариева: Никоя държава не може да каже на друга колко да бъде финансирането на партиите ѝ

7 Юли 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Никоя държава не може да каже на друга колко да бъде финансирането на партиите ѝ. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по бВТ във връзка с това, че БСП сигнализира европейските институции за намаляването на размера на партийната субсидия.
Попитана дали се притеснява от това, че БСП е изпратила сигнал в Европа, тя каза: „Не, разбира се. Понякога ставаме смешни. Все си мислим, че някой отвън трябва да ни оправи, а ние не можем“. „Нали не си представяте, че някоя държава може да каже на друга колко да е финансирането на партиите? В Германия е 80 цента, ние не можем да им кажем вдигнете си я.
„Аз не си спомням БСП да се е регистрирала, когато имаше референдум. Един референдум, независимо от кого е иницииран, ти можеш да се регистрираш в подкрепа с „да“ или „не“, коментира още вицепремиерът.
„Аз нямам спомен БСП да се е регистрирал с „не“, не е добре да има 1 лев субсидия. Мълчаха тогава. Най-важното за финансирането на политическите партии е да е прозрачно и ясно, тъй като са отворени възможностите за финансиране от бизнеса, а не с няколко социално слаби хора, за да се заобиколи законът“, посочи тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика

Корнелия Нинова, БСП: Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика

7 Юли 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с намаляването на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев за действителен глас.
„Не сме искали субсидията да остане 11 лв. Предложихме всички спокойно да обсъдим и разумно да намалим субсидията. Ние сме за намаление, но обосновано, с оценка на риска и въздействието, а не с емоции и вдигане на популистки лозунги“, заяви Нинова.
Тя посочи, че над два милиона българи са пожелали именно намаляване на партийната субсидия, но отбеляза, че нито един българин не е пожелал партиите да се финансират от чуждестранни юридически или физически лица, от големите фирми, на които правителството раздава обществени поръчки, от концесионерите на българските богатства. „Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика. А и остана незабелязано, че управляващите отказаха да подкрепят предложението на БСП натрупаните в банкови сметки и неизползвани пари да се върнат в хазната. Аз съм сигурна, че народът би искал тези средства обратно“, каза още лидерът на БСП.
На въпрос защо партията ѝ е сигнализирала европейски институции за намаляването на субсидията Нинова отговори, че Европа върви в обратна на нашата посока - там финансирането от бизнес се забранява или ограничава, тук се отваря. „Европа вижда в това възможност за политическа корупция и в доклада на групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) пише, че този процес се подлага на мониторинг. Има още нещо - в конкретния случай у нас става дума за убийство на опозицията. Никоя фирма няма да ѝ дари средства, защото опозицията не разпределя порциите на властта, а и всеки дръзнал да я подпомага, ще бъде наказан. А управление без опозиция е диктатура“, заяви Нинова. Тя добави, че това е процес, в който е участник вече три години. „Първо искаха да ни обезличат, като ни раздадат постове и пари. Като отказахме, започнаха лъжи, клеветене, мачкане на наши кметове, депутати и хора по места. И на това устояхме. Сега е третата стъпка- финансово да ни унищожат. Ще ни е трудно, но и това няма да успее“, заяви лидерът на БСП.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП „Воля“ е върнала надвзетите средства от партийната субсидия

ПП „Воля“ е върнала надвзетите средства от партийната субсидия

6 Юли 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. ПП „Воля“ върна субсидията, наддадена от Министерство на финансите, веднага след като получи официалното писмо за това от ведомството на Владислав Горанов, съобщиха от пресцентъра на партията. Партията на Веселин Марешки попълни в държавния бюджет 655 938 лева, като преводът е направен в петък (5 юли).
От партията посочват, че и на първо, и на второ четене в пленарна зала, депутатите от ВОЛЯ са гласували държавната субсидия за политическите партии да стане от 11 лева на 1 лев. „С тези изменения в Закона за държавния бюджет ще излязат на светло всички „дарения“, които бизнесът даваше на партиите в куфарчета, в чантички и по всякакъв друг начин. С промените ще се следи дали се лобира за една или друга фирма, относно спечелването на обществени поръчки, например“, коментира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Той каза още, че ако президентът наложи вето върху тези поправки, ще срещне отпора на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП сигнализира международни институции и посланици за промяната във финансирането на политическите партии в България

БСП сигнализира международни институции и посланици за промяната във финансирането на политическите партии в България

6 Юли 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална промяна във финансирането на политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева. „Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише още в писмото. Според Нинова приетото предложение от управляващата партия за субсидия от 1 лев на глас е далеч от адекватното му решение, като най-добро доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: „Ще стане накрая като … в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените.“
Лидерът на левицата подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България. „Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори“, пише в писмото.
От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало. Според левицата решението за драстичното намаляването на субсидиите в страна от Европейския съюз противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм. „Считаме за свой дълг да уведомим европейските институции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос“, се казва в писмото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не смятам, че субсидията е основното, което държи партиите живи

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не смятам, че субсидията е основното, което държи партиите живи

6 Юли 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че субсидията е основното, което държи партиите живи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Тази събота“ по бТВ. „Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи и съм убедена, че големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство, още повече, че подобна субсидия не е новост в нашия политически живот“, посочи тя. „Аз смятам, че политическите партии би следвало да чуват гласа на обществото, защото ние се позоваваме на този глас - на референдума 2.5 млн. български граждани прецениха, че политическите партии би следвало да се справят и да предлагат политики с тази субсидия“, коментира още Дариткова. Попитана защо се предприемат тези мерки, след като референдумът е бил преди три години, тя отговори: „Ние го чухме още 2017 г., когато направихме предложения за мажоритарен избор и за субсидия за 1 лв., само че тогава бяха отхвърлени“. Председателят на ПГ на ГЕРБ смята, че общественото настроение трябва да се следи. „Ниската избирателна активност на последните избори беше един такъв знак за нас“, допълни тя. Дариткова поясни, че дебатът за субсидията е важен, но той не се е провел по същество – всички политически партии са спорили за размера на субсидията. „Ние смятаме, че дебатът може да продължи. Така или иначе сега субсидията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва сериозно да се прегледа и Законът за политическите партии“, заяви Даниела Дариткова.
На въпрос дали с промените в субсидията не се наказва финансово опозицията, тя каза: „В никакъв случай. БСП е голяма партия. Те имат значителен брой гласове на последните избори. Ако разумно си правят сметките, могат да финансират своята дейност със субсидията, която получава“. Според нея БСП разполага със значителен финансов ресурс. „Членският внос на ГЕРБ е 2 лв. В промените в Устава на партия, които предвиждаме, той в бъдеще да се определя от изпълнителна комисия. Трябва да се състоят разговори за размера на членския внос за ПП ГЕРБ, защото при субсидия 1 лв, ние ще имаме нужда от приходите на членски внос“, добави тя.
Дариткова изтъкна, че не смята, че финансиране от страна на бизнеса, би довело до зависимост на партиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Въпросът за партийните субсидии остана незавършен, ще бъде отворен отново наесен след местния вот

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Въпросът за партийните субсидии остана незавършен, ще бъде отворен отново наесен след местния вот

5 Юли 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът за партийните субсидии остана незавършен, ще бъде отворен отново наесен след местния вот. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика. Дори президентът да наложи вето, и този път то би било лесно преодоляно, обясни той. Според него разумното и балансирано решение е субсидията да се определя като 1% от минималната работна заплата на глас. „Има нещо неокончателно заради това, че размерът на субсидията беше коригиран, но не в Закона за политическите партии, както беше първоначалния вариант, а беше променена в годишния държавен бюджет. Сегашното решение за 1 лв. субсидия е в сила до края на годината. Темата ще се отвори отново при обсъждането на новия държавен бюджет. Сякаш има някаква конюнктурност и затова казаха на инат: „Хайде, ние ще го направим, пък след няколко месеца ще видим какво ще стане.“ Така не се прави устойчиво, полезно и ефективно законодателство, но това не е прецедент в Народното събрание“, уточни д-р Борислав Цеков. Той каза още, че отпадането на лимитите за дарения от физически и юридически лица е без прецедент в демократичния свят. Според него това трябва да бъде подложено на остра критика и да бъде преосмислено. Безлимитно е финансирането от бизнеса само в държави от Третия свят – Бангладеш, и в много африкански държави, обясни той. С това решение България се приравни до слаборазвитите демокрации и авторитарни режими в Африка, а не до законодателните модели на демократичния свят, добави Цеков.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: С намаляване на субсидиите партиите се дават на олигарсите

Пенчо Милков, БСП: С намаляване на субсидиите партиите се дават на олигарсите

5 Юли 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. "С внасянето на предложението за намаляване на партийните субсидии, премиерът даде прост отговор за бъдещето - след няколко месеца партиите ще бъдат собственост на олигарсите. Това е простото обяснение. По-сложното е, че се връщаме назад. През тъмните години, от началото на прехода, партиите не са били финансирани от държавата. За да бъдат освободени от зависимости, през 2005 г., по европейски модел, започва тяхното държавно финансиране." Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че когато държавата финансира партиите, се възпрепятства зависимостта им от местни интереси, бизнеси. "По - опасна е зависимостта от международни и транснационални корпорации, които унищожават всяка българска стопанска инициатива, за да заемат мястото й. А още по-опасни са чужди интереси, които са прикрити зад фондации, разполагащи с огромни суми", поясни той. "Крайният резултат ще е много печален. Това, което ДПС нарича американски модел, е написано с едно изречение, че партиите могат да бъдат финансирани от юридически лица и еднолични търговци. Това не е модел. Те отварят вратата за финансиране от юридически лица и еднолични търговци, които изпълняват концесии, обществени поръчки или са под лицензионен режим - тях ги контролира държавата", уточни Пенчо Милков.
Народният представител на левицата беше категоричен, че намаляването на партийната субсидия на 1 лев се прави с цел да бъде ударена БСП за местните избори, като я оставят без средства. Той допусна още, че с този скандал, управляващите се опитват да прикрият сериозни скандали, свързани с техните решения. По думите му такива са закупуването на бойни самолети, които с орязаното си оборудване не могат да изпълняват функциите, заради които ще бъдат взети, както и трусовете в здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще бъде гарант за демократичния процес в страната

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще бъде гарант за демократичния процес в страната

5 Юли 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще гарантира демократичния процес в страната. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „И не разбирайте това заключение като клише. Тъй като идват местни избори, за мен е изключително важно всяка една партия да има самочувствието да се яви на тези местни избори, независимо дали става въпрос за голяма или за малка партия. Моят опит сочи, че при подобни катаклизми обикновено страдат малките партии, защото съответно техният бюджет ще бъде много по-малък. Големите партии ще се справят, аз съм убедена“, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова направи прогноза, че това предложение няма да издържи дълго време. „Преди 10 години почти едни и същи хора, които тогава са защитавали високите субсидии, със същия плам сега защитават по-малките субсидии. Да, за 10 години човек еволюира, но все пак е малко странно. Има някакъв елемент, като че ли на наказателна операция, но мисля че това е едно от решенията, които с доста по-голямо хладнокръвие трябва да бъдат взимани, защото става дума за нормалните обществени отношения в страната“, заяви Йотова.
Вицепрезидентът коментира, че законът трябва да се огледа от всички страни и тогава да се реши дали ще има вето, или не. „Нека да се върне президентът, нека да бъде обнародван законът. Не казвам, че ще има вето, това ще реши той. Важното е да има възможност партиите да се чувстват нормално и да не стават зависими“, каза още Йотова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Демокрацията загуби под напора на диктатурата

Филип Попов, БСП: Демокрацията загуби под напора на диктатурата

5 Юли 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
София. „Не БСП, а цяла България загуби. Демокрацията загуби под напора на диктатурата.” Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов пред БСТВ в коментар на гласуваното решение в НС за намаляване на партийната субсидия на 1 лев, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че по време на дебатите в парламента управляващите са повтаряли едни и същи аргументи, които не са били убедителни. „Това е закон за показен разстрел на българската демокрация и плурализма, на основни ценности от нашата Конституция. Те не са даденост, а са постигани стъпка по стъпка. Затова, когато бе приет Законът за политическите партии беше предвидено държавно финансиране, за да бъдат предпазени. Помним мутренските времена. Днес мутрите се върнаха през парадния вход, купувайки си политически партии на тезгяха. Но те там изложиха и националната ни сигурност, защото утре и Ал Кайда може спокойно и легално да си купи наша партия”, обясни Филип Попов. Той беше категоричен, че аргументите на управляващите, че удовлетворяват исканията на хората са абсолютно неверни, защото този закон е насочен срещу народа. Попов обеща, че левицата ще сезира международните институции и посланици за абсолютното безобразие у нас.
Aтака и НФСБ виждат, че вече са изместени от властта от ДПС. Филип Попов поясни, че промените в Закона за бюджета са до края на тази година, но в сговор с ДПС, този мутренски начин на финансиране на партиите се бетонира. „Съдружието им с ГЕРБ е видно и ясно за всеки. Никой не може да ни убеди, че няма такова”, каза депутатът. Той добави, че наглостта на управляващата партия и партньори е зададена от самия премиер. Според него Атака и НФСБ виждат, че вече са изместени от ДПС, но все още се надяват на облаги от управлението.
„Парите на бизнеса, които ще финансират партиите, няма да бъдат проверявани. Те могат да бъдат от проституция и наркотици”, каза още Филип Попов. Той предположи, че всъщност ставаме свидетели на връщането на чл.1 от Конституцията от миналото, според който една партия беше една държава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Фирми, които получават обществени поръчки от правителството и общините, както и концесионери, ще финансират партиите

Корнелия Нинова, БСП: Фирми, които получават обществени поръчки от правителството и общините, както и концесионери, ще финансират партиите

4 Юли 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Новината днес не е, че субсидията става един лев на глас. Новината е, че фирми, които получават обществени поръчки от правителството и общините, както и концесионери, ще финансират партиите (познайте кои - гласувалите са ДПС, ГЕРБ и патриотите - новата тройна коалиция). Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във социалната мрежа "Фейсбук". "Спонсорираш властта, получаваш поръчка и концесия. Спонсорираш опозицията - получаваш НАП, ДАНС, РИОСВ и още над двадесет проверяващи служби", коментира Нинова. "По-лошото е, че Борисов и ДПС отвориха плащанията от външни за България физически и юридически лица. Това е опасност за националната сигурност и държавния суверинитет", изтъква тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоанета Христова: Бизнесът винаги е имал интерес да финансира политическите партии, но това трябва да бъде регламентирано

Проф. Антоанета Христова: Бизнесът винаги е имал интерес да финансира политическите партии, но това трябва да бъде регламентирано

4 Юли 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесът винаги е имал интерес да финансира политическите партии , но това трябва да бъде регламентирано. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ . Антоанета Христова. Тя допълни, че тези спонсорирания трябва да подлежат на тежък контрол и наблюдения. „Фирмите и преди са подпомагали партиите, но този процес трябва да бъде регулиран, вниманието на медиите и гражданите трябва да бъде усилено и върху приемащите се закони“, каза още тя. Днешното решение няма да попречи на съществуването на малките партии, тях ще ги има , защото има и голям бизнес, който ще ги подкрепя, каза още тя. „Отговорността за имиджа е това, което крепи партията и това, което привлича гласове. Имиджа на парите е основен фактор за това, дали взимаш или отказваш дарения. Тогава, когато знаеш, че има обществена санкция и нещата са видими, не ти трябва дори и горна граница на даренията. Ако някой иска да ти даде милиони и те са видими, то защо да не ти ги даде. Въпросът е той е да е с достатъчно добър имидж, който да не загрози и да не рискува имиджа на политическата партия“, каза тя. Проф. Антоанета Христова обясни, че темата за корупцията става все по-актуална, а чуствителността на гражданите към политиците се усилва. По думите й справянето с корупцията е труден и бавен процес, а дори доста по-развити държави от България не са се справили с проблема. Според нея приетият днес закон, с който партийната субсидия става 1 лв. на получен глас, е наказателна акция срещу тези, които преминаха границата на политическия дебат.

Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Филип Попов, БСП: Това, което се случи с партийните субсидии, е убийство на демокрацията

Филип Попов, БСП: Това, което се случи с партийните субсидии, е убийство на демокрацията

4 Юли 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Това, което се случи с партийните субсидии, е отваряне към финансиране от неизвестен произход и убийство на демокрацията. Това каза за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ секретарят на ПГ на БСП за България и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Филип Попов във връзка с приетите промени за намаляване на размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас . Той обясни, че един от стимулите на корупцията е именно непрозрачното финансиране на партиите. Попов припомни, че преди години такъв закон е съществувал и 2005г. е променен. „Тепърва ще се усетят проблемите, които създава този тип финансиране“, каза още той. По думите му партиите са на пазара, сигурността ни е на пазара и започва наддаване. Филип Попов обясни, че с приетите промени всички физически лица могат да финансират партиите, което крие риск за националната сигурност, намеса от чужди държави и дори терористични организации. „Най-големите негативи ще бъдат понесени от гражданското общество, защото то се лишава от свободата си и правото да избира и да бъде представено парламентарно. На политическия тезгях ще бъдат представени няколко партии, които може би ще защитават интересите на този, които ги финансира“, коментира той. По думите му една от целите на промените в Закона за бюджета е убийство на опозицията, като уточни, че БСП е единствената опозиция в страната. „Целта е левицата да не успее да се справи добре на предстоящите местни избори.
ГЕРБ има 20 милиона по банкови сметки, а около 6 800 хил. от субсидията са похарчили, за да си купят автомобили. Тези пари трябва да бъдат върнати в хазната, но управляващите отказват да го направят. Интересно е как ГЕРБ направиха токова скъпа кампания, без да взимат пари от субсидията си“, каза Попов. Той обясни, че предоставянето на офиси на партиите от общините безвъзмездно се прави, за да се натовари местната власт със задължения, без да се обезпечи възможността им да изпълнят тези задължения. Според него това е показателно за вътрешното противоречие на закона.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: С финансови репресии ГЕРБ няма да попречи на БСП

Александър Симов, БСП: С финансови репресии ГЕРБ няма да попречи на БСП

4 Юли 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Българските граждани се изказаха по темата за субсидиите на референдум, който се проведе през 2016 г. И изведнъж, през 2019 г., се твърди, че те са били чути. Къде беше желанието на ГЕРБ да го изпълни в бюджетите? Това попита по НТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов в коментар по темата за намалението на партийните субсидии на 1 лев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него има опит да бъде ударена опозицията от страна на управляващите. "Не е въпросът защо БСП няма пари, а защо ГЕРБ имат. Те изкараха няколко кампании и в един момент се оказва, че имат тлъста банкова сметка", добави Симов.
"През цялото време казвахме, че това колко лева трябва да се дават на глас е въпрос на сериозна дискусия. Още през 2015 г. имаме позиция, че трябва да е 5 лева на глас. Сега може допълнително да се дискутира", поясни Александър Симов. Той оприличи гласуваните днес неограничени дарения като данък корупция за партиите.
"Съветвам всички, които са пред екраните, да не се притесняват за БСП. БСП е незаличима от политическата сцена. С финансовите репресии няма да попречат на нашия живот. Ние функционираме на идеен принцип. Това не е заплаха за нас като формация", посочи Александър Симов. По думите му размерът на субсидиите е вързан, освен с партийна дейност, но и с медийните участия преди изборите. Той иронизира ГЕРБ, че ако по начина, по който гарантират качеството на пътищата и въобще свършеното от тях, ще гарантират и честността на изборите, то сме загубени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партиите ще получават по 1 лев на глас (ОБЗОР)

Партиите ще получават по 1 лев на глас (ОБЗОР)

4 Юли 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Предложението бе подкрепено от 90 депутати от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от „Обединени патриоти“ и 7 от "Воля". Против гласуваха 69 народни представители от ПГ на БСП, по един от „Обединени патриоти“ и ДПС. 15 народни представители от „Обединени патриоти“ и един независим депутат гласуваха с „въздържал се“. Народните представители включиха като извънредна точка в дневния си ред гласуването на промените в Закона за бюджета за промяната в субсидиите.
На 21 юни поради липса на доклад за второ четене точката отпадна от дневния ред на парламента. След това - на 25 юни, се състоя среща на управляващата коалиция в Министерски съвет и стана ясно, че „Обединени патриоти“ ще инициират консултации с политическите сили в Народното събрание за партийните субсидии. Разговорите се проведоха едва на 3 юли, но до консенсус за 1 лв. партийна субсидия стигнаха само ГЕРБ и "Атака". От "Воля" също са съгласни размерът на държавното финансиране да бъде един лев за получен глас и ще подкрепят актуализацията. НФСБ и ВМРО също смятат, че парите трябва да бъдат намалени, но според тях един лев не е достатъчен и трябва да се търси оптималният вариант. БСП са категорично против субсидия от един лев. ДПС предложи 0 лв. и неограничено финансиране на партиите от бизнеса.
Дебатите по време на гласуването на промените в пленарна зала предизвикаха спор между управляващи и опозиция. Според зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, което той определи като недемократично. Стойнев посочи, че промените се приемат без нужното обсъждане преди това. "Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано", заяви на свой ред депутатът от левицата Крум Зарков. Той посочи, че с темата за партийната субсидия управляващите са неглижирали други обществени теми като протестите за цените на горивата, протестите за застрояването на София, протестите срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие и др. А лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: "С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии".
От своя страна, народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов определи като лицемерие от страна на БСП това да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите. Той разкритикува БСП, че не са направили никакво предложение и заяви, че според него от левицата не са имали такова желание. "Една фалирала политическа партия, която фалира държавата, не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие", заяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.
Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че партията остава зад предложението си да бъде отворен американският модел на финансиране на политическите партии. По думите му всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подчерта, че партията ще гласува в подкрепа на предложението на Министерски съвет за 1 лв. субсидия. Той посочи, че партията му е работила от 2005 г. до 2009 г. без субсидия.
Партийната субсидия от 1 лв. за глас влиза в сила след обнародването на измененията в "Държавен вестник", а не със задна дата. Първоначално заложеното бе законът да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2019 г., но председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова направи редакционна поправка той да влезе в сила при обнародването му в "Държавен вестник". Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица. Тези лица не могат да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партийната субсидия от 1 лв. за глас влиза в сила след обнародването на измененията в "Държавен вестник", а не със задна дата

Партийната субсидия от 1 лв. за глас влиза в сила след обнародването на измененията в "Държавен вестник", а не със задна дата

4 Юли 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Партийната субсидия от 1 лв. за действително получен глас влиза в сила от деня на обнародването на измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. в "Държавен вестник". Това реши Народното събрание по време на гласуването на текстовете от законопроекта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С това бе приет на второ четене Законът за държавния бюджет за 2019 г. Първоначално заложеното бе законът да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2019 г., но председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова направи редакционна поправка той да влезе в сила при обнародването му в "Държавен вестник". От своя страна секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов заяви, че за това няма мотиви. Той предложи законът да влезе в сила от 1 октомври 2019 г.
Предложенията на БСП и ДПС за изменения в социалните и данъчните закони, направени между двете четения на Закона за бюджета не бяха подложени на гласуване в зала, защото противоречат на първоначалния замисъл на внесения законопроект, а именно намаляване на партийните субсидии. Такъв бе аргументът на председателя Менда Стоянова. Същото се случи с тези предложения и на заседанието на водещата по законопроекта Бюджетна комисия на 20 юни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица

Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица

4 Юли 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстът бе заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии. Народните представители приеха редакционната поправка, направена от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Депутатите въведоха изисквания за юридическите лица, които могат да финансират партиите под формата на дарение. Съгласно текстовете те не могат да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Отпадна предложението на Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лв. за една календарна година. В отрицателен вот зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че е гласувал против, защото управляващите са въвели данък корупция за българските фирми. Депутатите задължиха общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Менда Стоянова, ГЕРБ: Икономията от субсидиите отива за намаляване на дефицита, с постановление на Министерски съвет може да се насочи към изграждането на детски градини

Менда Стоянова, ГЕРБ: Икономията от субсидиите отива за намаляване на дефицита, с постановление на Министерски съвет може да се насочи към изграждането на детски градини

4 Юли 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Икономията от субсидиите отива за намаляване на дефицита, с постановление на Министерски съвет би могла да бъде насочена към изграждането на детски градини. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Съгласно параграф 1, който беше приет, субсидиите се намаляват от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас от всяка политическа партия или коалиция на избори. Това откога ще влезе закона, още не сме го гласували. Предложението, което е записано и гласувано в комисия е законът да влезе в сила от 1 юли 2019 г. Това означава, че докрая на годината от държавния бюджет ще бъдат спестени разходи за субсидии на политически партии в размер на 14,6 млн. лв", обясни Менда Стоянова. По думите й в закона не е предвидено тази икономия да бъде използвана за друг разход. "Означава, че тя остава в държавния бюджет и съгласно изискванията на Закона за публичните финанси отива за намаляване на дефицита. Всички знаете, че по план ние имаме дефицит. Респективно за увеличаване на излишъка, ако се отчете такъв", допълни още председателят на Бюджетна комисия. На въпрос дали тези пари биха отишли за детски градини и ясли, Менда Стоянова обясни, че това е възможно, ако правителството със свое постановление финансира подобни проекти на общини, където има недостиг. Тя уточни, че за 14,6 млн. лв. не е възможно да бъдат изградени кой знае колко детски градини. "Смятам, че когато има такова постановление то ще бъде много повече от 14,6 млн. лв.", допълни още Менда Стоянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП неусвоените до 3 юни 2019 г.  партийни субсидии да се върнат на държавния бюджет

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП неусвоените до 3 юни 2019 г. партийни субсидии да се върнат на държавния бюджет

4 Юли 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП неусвоените до 3 юни 2019 г. партийни субсидии да се върнат на държавния бюджет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше направено от лидера на БСП Корнелия и група народни представители между двете четения на Закона за държавния бюджет. „За“ него гласуваха 67 народни представители, „против“ - 95 и „въздържали се“ - 8, с което той бе отхвърлен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай иска да ги експроприира

Менда Стоянова, ГЕРБ: БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай иска да ги експроприира

4 Юли 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай иска да ги експроприира. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия във връзка с предложението на БСП неусвоените партийни субсидии до 3 юни 2019 г. да се върнат на държавния бюджет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Можем да продължим да се замеряме с различни факти от отчетите, които партиите публично оповестяват и които са на разположение на цялото общество, които са депозирани в сметната палата и по които Сметната палата е направила проверка за тяхното законосъобразно изразходване. Искам твърдо да кажа, че ПП ГЕРБ няма нито една забележка за това, че изразходва незаконосъобразно своите пари. Само че освен законосъобразно използване на парите има разумно използване на парите по стопански начин, от стопани на тези пари, мислейки не само за днешния ден, но и за бъдещето, съобразно неговата концепция. Понеже ГЕРБ е разходвал парите си разумно и понеже ГЕРБ е спазил закона за политическите партии, който го задължава да държи парите си в банки, за разлика от някои други, които имат милиони по касите си, затова сега БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай обича да експроприира парите на другите“, каза още Стоянова. Тя охарактеризира дебата, който колегите ѝ от ляво водят до момента с думите на героя на Дани Де Вито от филма „Парите на другите“: „Има едно нещо, което харесвам повече от парите и това са парите на другите“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас

Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас

4 Юли 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът гласува промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе част от първоначално внесения законопроект от ПП ГЕРБ. „За“ него гласуваха 119 народни представители, „против“ – 71 и „въздържал се“ - 16, с което бе прието. Предложението бе подкрепено от 90 депутати от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от „Обединени патриоти“ и 7 от Воля.
Против гласуваха 69 народни представители от ПГ на „БСП за България“, 1 от „Обединени патриоти“ и 1 от ДПС. 15 народни представители от „Обединени патриоти“ и един независим депутат гласуваха с „въздържал се“
Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лв. за действително получен глас. Не бе прието и предложението на ВМРО за размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1 500 000 лв. годишно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Предлага се балкански модел на финансиране на партиите - извънсистемен играч се подготвя за коалиционен партньор на ГЕРБ, след като настоящите бъдат погълнати

Драгомир Стойнев, БСП: Предлага се балкански модел на финансиране на партиите - извънсистемен играч се подготвя за коалиционен партньор на ГЕРБ, след като настоящите бъдат погълнати

4 Юли 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Предлага се балкански модел на финансиране на партиите - извънсистемен играч се подготвя за коалиционен партньор на ГЕРБ, след като настоящите бъдат погълнати. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Жалко е, но трябва да свикваме с пълзящия тоталитаризъм“, посочи още Драгомир Стойнев. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ разкритикува управляващите за неосъществените консултации. „Тук не става въпрос директно да спорим за конкретна сума, а дали тя подкрепя политическия модел. Тези консултации трябваше да продължат с НФСБ, но министър-председателят явно се отрече от тези консултации. Сега отново силово се налага този прословут 1 лв. Не толкова въпросът за каква сума ще бъде субсидията, а от едната страна е популизмът и най-вече желанието да се смачка опозицията. Втората част е дали не трябва да се промени самото функциониране на политическата система. За самото функциониране на системата алармираха неправителствени организации, академични среди, институти, анализатори. Хора, които не бих казал, че подкрепят БСП, но в същото време вие не желаете да чуете БСП. Средата се променя. Защо се променя? Защото вие легитимирате един извънсистемен играч“, подчерта още Стойнев. По думите му този играч с направен референдум променя системата. „Тук се обръщам към коалиционните партньори на ГЕРБ, защото това е решение на Министерски съвет. Този извънсистемен играч се подготвя за бъдещ коалиционен партньор след като вие бъдете погълнати и изядени от ПП ГЕРБ. Ето това в момента трябва да дебатираме“, допълни още Стойнев. Той попита дали има такъв модел на финансиране в Европа. „Миналата година бяхме председатели на Съвета на ЕС, за съжаление подготвяме един балкански модел на финансиране. Ние ще го узаконим с вашите гласове“, посочи още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. „Ще изтриете демокрацията и прозрачността. Както казва министър-председателят партиите ще бъдат купени от олигарсите. Вас това не ви притеснява. Самият факт, че вие знаете, че това е популизъм. Вие искате да го наложите силово. След 30 години Преход ние отново се връщаме назад“, допълни Стойнев и отбеляза, че му прави впечатление, че откакто ГЕРБ е на власт начина на управление на институциите върви назад.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали да продължат дебата за намаляване на партийните субсидии на 1 лев

ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали да продължат дебата за намаляване на партийните субсидии на 1 лев

4 Юли 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали да продължат дебата за намаляване на партийните субсидии на 1 лев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вече три часа продължават разискванията по първия параграф от второто четене на Закона за държавния бюджет за 2019 г. В него е заложено партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лв. за получен действителен глас. Това е залегнало в основното предложение на законопроекта. Освен това параграф 1 включва и предложенията на ДПС за 0 лв. партийна субсидия и на ВМРО за ВМРО за размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1 500 000 лв. Спорът между ГЕРБ и БСП се заформи, след като приключи редовната 30-минутна почивка на парламента. От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов предложи да се прекрати дебатът след като приключат записалите се трима депутати: Иван Ченчев, Красимир Янков и Драгомир Стойнев.
Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов направи обратно предложение и призова да има пълноценен дебат по темата.
В крайна сметка със 114 гласа „за“, 59 - „против“ и 3 „въздържал се“ - пленарна зала прекрати дебатите по текста.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната група на ГЕРБ провежда заседание в зала "Изток" на Народното събрание

Парламентарната група на ГЕРБ провежда заседание в зала "Изток" на Народното събрание

4 Юли 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на ГЕРБ провежда заседание в зала "Изток" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заседанието се провежда в редовната почивка на парламента. Тя бе обявена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева след изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова и личното обяснение на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за дейстивтелно получен глас.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: БСП като истински матросовци бранят партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: БСП като истински матросовци бранят партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани

4 Юли 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП като истински матросовци бранят партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в лично обяснение след изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова за партийните субсидии, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Виждам, че градусът на напрежението нараства. Колегите от опозицията са почти в истерия. Моля да се успокоите и да запазите самообладание. Дадохме ви възможност да изкажете всички аргументи, макар и някои от които да нямат никакво отношение към днешния дебат. Г-жо Нинова, имам вашето писмо и то е публично, в което ни поканихте да обсъдим размера на субсидията. Какво значи да обсъдим? Трябваше да направите конкретни предложения, да се възползвате от законодателната процедура и тогава да започнем прозрачно обсъждане на вашите предложения. Не само че не направихте такива, когато ни поканихте, но и впоследствие не направихте никакви предложения. Сега тук като истински матросовци браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани", подчерта д-р Дариткова. По думите ѝ БСП не може да се справи с 11 лв., защото неразумно и нелогично е изхарчила субсидията си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии

Корнелия Нинова, БСП: С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии

4 Юли 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова призова това да да се реши въпросът с намаляването на субсидиите. "Можем да го направим - има решение, стига да има разум. Ако няма, вие приемате това, което искате, и политическият живот отива в изключително лоша посока", каза още Нинова. „В тази зала са приемани много закони. Поне откакто аз съм в парламента, ми се струва, че за пръв път в залата се разсъждава, дебатира и ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии“, поясни Нинов. „Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, я ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Уважаеми колеги, позволете да изразя мнението, че не ви вярвам. Не ви е това мотивът. Защото близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите“, заяви лидерът на БСП. „Всички колеги от ГЕРБ днес опровергахте г-н Борисов, изглежда аз съм единствената, която ще го цитира и подкрепя. Зададохте въпроси, че олигарсите ще управляват партиите. Кой го е казал? Бойко Борисов и аз го подкрепям“, каза още Нинова. „Събрали сме се тук да градим държава, да поддържаме правов, конституционен ред. А какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите. Явно не е, защото народът го иска. В други случаи не се съобразявате с народа. Може би, защото умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот. Тук ще ви изтъкна едно противоречие. Само преди два месеца обяснявахте на нас и на българския народ, че трябва да се опростят задълженията на Мюфтийството и да им се спре външното финансиране. С кои аргументи днес отваряте външното финансиране за партиите и няма ли да бъде това влияние на чужди интереси в България през най-високата класа – политическата, която взима решения, която трябва да гарантира суверенитета? Не си слушате премиера и това е“, допълни Корнелия Нинова. „Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. Второ беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията. Големият въпрос не е за БСП. Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията“, каза още Нинова. По думите ѝ с това няма да се реши най-важният въпрос – задкулисието и паралелната държава, които се увеличават с тези промени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Трябва финансова диета за партиите

Георги Марков, ГЕРБ: Трябва финансова диета за партиите

4 Юли 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Трябва финансова диета за партиите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Марков посочи, че при съставянето на новата Конституция не е предвиден конституционен текст, който да задължи държавата да финансира партиите. „Не е пропуск на Великото народно събрание. Всички по-възрастни колеги от всички партии си спомнят 1990-1991 г. Да кажеш, че държавата ще хрантути партиите, да си го помислиш дори, беше край на Великото народно събрание“, каза още Марков. „Защо тогава без субсидии имаше интерес към партиите? Те бяха силни. Имаше голяма активност и защо след това при другите следващи вотове със субсидии партиите са слаби? Защо днес нито една партия без държавните субсидии не може да си помисли да вземе 2 млн. гласа. Нито една партия днес, въпреки субсидиите не може да помисли за 1,5 млн. гласа. Защо ние трябва да хрантутим партиите?“, попита още Марков. „Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС“, подчерта още Марков. По думите му някой ще каже, че през 90-те години на миналия век периодът е бил романтичен. „А сега защо не е романтичен? Нали сме членове на ЕС, членове на НАТО. Да запеем дружна песен, ама няма муза в композиторите. Няма муза в изпълнителите. Защо няма муза, въпреки държавните субсидии? Това е големият въпрос. За това аз подкрепям предложението на Борисов – трябва финансова диета“, обясни още Марков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Няма как идеите да фалират, но ГЕРБ това не го разбират - тях ги събират парите, постовете и поръчките

Георги Свиленски, БСП: Няма как идеите да фалират, но ГЕРБ това не го разбират - тях ги събират парите, постовете и поръчките

4 Юли 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Няма как идеите да фалират, но ГЕРБ това не го разбират, защото за тях ги събират парите, постовете и поръчките. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в реплика към Маноил Манев от ГЕРБ по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Понеже много обичате да се занимавате с БСП и с това дали една партия е фалирала или не. Няма как да фалира една партия. Тя не е търговско дружество. Тя е нещо, което събират идеи, принципи. Няма как идеите да фалират. Вие това не може да го разберете. При вас това нещо не може да се случи. При вас единственото нещо, което може да ви събере са парите, поръчките, постовете. Но в този закон не може да запишем, че даваме право на членове на ГЕРБ да бъдат само с по една обществена поръчка или само с по един пост“, допълни още Свиленски.
„Ще ви кажа и другата истина, понеже тук се каза – да, вие влязохте в политика. Не вие персонално, партията ви, с два заложени апартамента – на г-н Борисов и на г-н Цветанов. Някои от тях излязоха с по 10 апартамента. Голяма част от вашия елит излезе с апартаменти в една голяма, богата строителна фирма в най-скъпия квартал на София“, посочи още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.