НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На първо четене: Парламентът одобри създаването на независима газова борса (ОБЗОР)

На първо четене: Парламентът одобри създаването на независима газова борса (ОБЗОР)

27 Юни 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се цели либерализация на пазара на природен газ. Измененията предвиждат изграждане на независима газова борса за преминаване от регулиран към свободен газов пазар. По този начин ще бъде създадена конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите, които ще сключват сделки на организирано място за търговия с ясни и единни правила и справедлива цена. Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата "gas release", чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ.
По време на дебата в пленарна зала от БСП изказаха опасения, че няма достатъчно гаранции за недопускане на манипулации при свободната търговия със синьо гориво и дадоха пример с настоящата ситуация на свободната електроенерийна борса. „Искаме да се гарантира, че продажбата ще бъде на прозрачен принцип и че ще има конкурентни цени. Законопроектът е нужен, но сме притеснени“, обясни народният представител от левицата Драгомир Стойнев. От ПГ на „БСП за България“ гласуваха с „въздържал се“.
От своя страна, народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, заяви, че депутатите не са пъдари, за да се занимават с манипулациите на газовата борса. По думите му КЕВР има достатъчно правомощия. Николов подчерта, че законът е добър, като ще бъде създадена работна група за обсъждането му между първо и второ четене, в която ще бъдат включени всички заинтересовани страни.
Народният представител от ДПС Рамадан Аталай пък разкритикува управляващите, че по отношение на газов хъб „Балкан“ се занимават с „дребни неща“. „Призовавам управляващите да не се надпреварват дали ще се казва Балкански поток – а Герберски поток, ако искате го наречете. Но направете всичко възможно доставките на газ в България да се случат“, посочи Аталай и заяви, че промените са закъснели.
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова обаче либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. „Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един-единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още енергийният министър и посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия за доставка на природен газ от различни източници. Петкова подчерта, че потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, тъй като не се прави нищо, което да противоречи на техните интереси.
Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че дружеството си е поставило амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира. Той посочи, че „Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през програмата за освобождаване на количествата. „Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от „Колмар“ – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата“, заяви Малинов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира

27 Юни 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Капацитетните възможности за търговия на газовия хъб „Балкан“ ще бъдат функция от инфраструктурните възможности – интерконекторните връзки и входните капацитети, които ще има газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, посочи Малинов. Той заяви, че от 1 януари 2019 г. вече е създадена и дъщерната фирма „Газов хъб „Балкан“ и към настоящия момент е 100% собственост на „Булгатрансгаз“. „Като ние предвиждаме в процеса на либерализация на пазара съществен процент от акциите на „Газов хъб „Балкан“ да бъдат предоставени на заинтересовани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ“, заяви Малинов.
По думите му дружеството си е поставило като амбициозна задача в рамките на тази година газовата борса да започне реално своето функциониране. „Необходима ни е регулаторната и законодателна рамка. Надявам се в най-скоро време и на второ четене да бъдат приети промените. След това предстои период, в който да бъде създадена подзаконовата нормативна база. В напреднали преговори сме по отношение на създаването на софтуерната среда“, обясни Малинов. Той посочи, че „Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през т.нар. програма за освобождаване на количествата. „Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от „Колмар“ – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата“, заяви Малинов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене законови промени за либерализация на пазара на природен газ

Парламентът прие на първо четене законови промени за либерализация на пазара на природен газ

27 Юни 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене със 107 гласа „за“, един „против“ и 61 въздържали се промени в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Чрез предложените промени се осигурява изпълнение на европейската директива за установяване на мрежови кодекс за балансиране на газопреносни мрежи. Измененията целят създаване на ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар. По този начин ще бъде създадена конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите, които ще сключват сделки на организирано място за търговия с ясни и единни правила и справедлива цена. Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата "gas release", чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ. Предложените промени позволяват плавното и постепенно преминаване от пазар по регулирани цени към организиран пазар на природен газ по свободно договорени цени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия

Валентин Николов, ГЕРБ: Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия

27 Юни 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на опозицията, че беше активна по дебатите. Трябва да се разгледат всички конструктивни предложения. Затова каня народните представители да участват в работна група, която ще създадем със заинтересованите страни. За да направим закона достатъчно ефективен и наистина да действа“, посочи Николов.
Той припомни, че преди години е имало само 4 лицензирани фирми, а сега са над 200. „Имаме действаща независима енергийна борса и тя има ликвидност. В България има и достатъчно много производители, но, за съжаление, няма достатъчно потенциал, какъвто има в другите борси и затова тя страда – защото няма достатъчно енергия, която да бъде предложена. Но в Конституцията не пише, че народният представител трябва да бъде пъдар – ние не сме пъдари да ходим да оправяме борсата. Ние предлагаме промени в закона, който дава достатъчно възможности КЕВР да установява борсови манипулации – това не е работа на народния представител“, посочи Николов. „Ясно е, че законът е добър, защото ако не беше – досега щеше да има други предложения и от страна на опозицията, и от страна на вносителите. Законът не е основание да кажем, че щом има съмнения за едната борса, не трябва да се създава друга. Хубаво е да търсим вариант, за да ограничим такива спекулации за манипулации на борсата“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Освобождаването на пазара на природен газ ще се отрази положително за  битовите потребители, цените няма да са в техен ущърб

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Освобождаването на пазара на природен газ ще се отрази положително за битовите потребители, цените няма да са в техен ущърб

21 Юни 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Освобождаването на пазара на природен газ ще се отрази положително за битовите потребители, цените няма да са в техен ущърб. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР доц. Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това означава да има други допълнителни външни доставчици на природен газ и заедно с това конкуренцията на цените. Нещо, което досега не може да съществува, защото имаме само един единствен външен доставчик“, уточни доц. Иванов. „Тази промяна трябва да се случи буквално в рамките на следващата година, когато трябва около 10 % да бъдат освободени. Впоследствие до 2024 г. се очаква между 30 и 40 % от досега монополното предлагане на природен газ от обществен доставчик да бъде предлагано на свободния пазар“, допълни още Иванов. На въпрос кога ще бъдат променени цените, той уточни, че това зависи от това кога ще тръгне самата борса. „Бъдете сигурни, че тези цени няма да бъдат в ущърб на потребителите“, уточни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.