НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: България не само си постави изключително високи цели за европредседателството, но и се справи изключително добре

Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: България не само си постави изключително високи цели за европредседателството, но и се справи изключително добре

27 Юни 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. България не само си постави изключително високи цели за европредседателството, но и се справи изключително добре. Това каза ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев в сутрешния блок на БНТ. По думите му предстоящото председателство на Хърватия, където той заминава следващата седмица, ще бъде период на много усилена работа. Златев отбеляза, че и за България, и за Хърватия като нови държави-членки на ЕС, които за първи път правят свое председателство, си поставят изключително амбициозни цели. „В случая с България мога да кажа с ръка на сърцето, че България не само си постави изключително високи цели, но тя изпълни тези високи цели, може би за голяма изненада на някои злонамерени критици, но България се справи изключително добре и това навсякъде беше подчертано. Аз съм убеден, че по същия начин това ще бъде и в Хърватия“, заяви той.
„По време на Хърватското председателство ще се случат също толкова важни неща, колкото се случиха и по време на българското председателство. С хърватското председателство, което започва на 1 януари 2020 г. ще започне един нов цикъл на всички европейски институции. Трябва да видим новите приоритети на новата Комисия, как ще се изпълни приетия миналата седмица Стратегически дневен ред 2019 - 2024 г. Една от теми, които хърватското правителство пое като ангажимент, е да проведе последващ форум на високо равнище ЕС- Западни балкани. Това ще бъде и председателството, след като евентуално Великобритания напусне ЕС и председателството, след като надявам се да са приключили преговорите за бюджета на ЕС за следващия програмен период - все важни задачи“, отбеляза Златев.
Ръководителят на представителството на ЕК в България отбеляза, че току-що на преминалите избори за Европейски парламент, за пръв път от 1979 година има доста сериозно увеличаване на избирателната активност в целия Европейски съюз, което по думите му е добър показател, още повече имайки предвид последните европейски избори преди 5 години, когато избирателната активност беше доста по-ниска. По думите му на този фон ниската избирателна активност у нас може би се дължи на преминалата в сянката на скандали предизборна кампания, в която не се чу защо е важно да се участва на тези европейски избори, какво това ще ни донесе, пред какво е изправена Европа и защо е важно участието на гражданите в избирателния процес.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.