НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Плевен: В Драматично-куклен театър „Иван Радоев” ще бъде представена постановката „Авеню Кю”

Плевен: В Драматично-куклен театър „Иван Радоев” ще бъде представена постановката „Авеню Кю”

7 Юли 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Плевен. В Драматично-куклен театър „Иван Радоев” ще бъде представена постановката „Авеню Кю”. Тя е подходяща за деца над 16 г. Това каза за Радио „Фокус“ режисьорът на спектакъла Петър Кауков. Постановката ще се играе от 19.30 часа в салона на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в рамките на второто издание на фестивала за куклено изкуство „Шарено петле”. „Това е изключително забавен мюзикъл за възрастни, който представя всички чувствителни теми на нашето време. Всичко е подложено на добронамерена шега, която ни води към признаване и преодоляване на предразсъдъците и осъзнаване на различията”, каза Петър Кауков. „Постановката е весела притча за съзряването и остра сатира към проблемите на младите, как вече те като възрастни трябва да поемат лична отговорност за живота си. Сблъсъкът с действителността на група неудачници, възпитани в ценностната система на американската демокрация е актуален и у нас. Тук зрителите ще могат да се порадват на извънредно смешна интерпретация на „тежките” проблеми в живота”, каза още Петър Кауков. Той добави, че постановката е отличена с награда „Икар” през 2018 г. в категория „постижение в кукленото изкуство”.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: В града ще бъде представена постановката „Грозното патенце” в рамките на фестивала „Шарено петле”

Плевен: В града ще бъде представена постановката „Грозното патенце” в рамките на фестивала „Шарено петле”

7 Юли 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. В града ще бъде представена постановката „Грозното патенце” в рамките на фестивала „Шарено петле”. Тя е подходяща за деца между 4 и 12 г. Това каза за Радио „Фокус“ актрисата Юлия Коларова. „Грозното патенце” ще се играе от 18.00 часа на сцена „Пан Бурянин” на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен. „Популярната приказка е разказана по нестандартен начин. В него си подават ръка актрисата, куклите и рисуваната анимация за една нова интерпретация на познатата Андерсенова история”, каза Юлия Коларова. „Да израснеш физически и да се разхубавиш е естествено, но да се промениш духовно, да надскочих егото си и да станеш още по-добър, никак не е лесно. Това е истинската красота”, каза още Юлия Коларова. Тя допълни, че взаимодействието между актрисата, куклите и анимационните герои изненадва зрителя и го въвежда в нов вид театър.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: В града ще се проведе работилница за деца за изработка на кукли от прежда в рамките на фестивала „Шарено петле”

Плевен: В града ще се проведе работилница за деца за изработка на кукли от прежда в рамките на фестивала „Шарено петле”

7 Юли 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Плевен. В града ще се проведе работилница за деца за изработка на кукли от прежда в рамките на фестивала „Шарено петле”. Това каза за Радио „Фокус“ Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” - Плевен. Инициативата ще се състои от 11.00 часа пред театъра в рамките на второто издание на фестивала. „Чрез намотване, тъкане и различни преплитания децата могат да си направят кукла - плод на собственото им въображение”, каза Васил Василев. Той добави, че заниманието е забавно и откривателско. „Подходящо е за участници на възраст между 4 и 12 г.”, каза още Васил Василев и припомни, че фестивалът се организира със съдействието на Община Плевен.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, Драматично-куклен театър „Иван Радоев”-Плевен: Представлението „Приказна мисия с Чародея” е подходящо за деца от 4 до 12 г.

Васил Василев, Драматично-куклен театър „Иван Радоев”-Плевен: Представлението „Приказна мисия с Чародея” е подходящо за деца от 4 до 12 г.

6 Юли 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Плевен. Представлението „Приказна мисия с Чародея” е подходящо за деца от 4 до 12 г. Това каза за Радио „Фокус“ Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”-Плевен по повод постановката, която ще бъде представена от 18.00 часа пред театъра в рамките на второто издание на фестивала за куклено изкуство „Шарено петле” и представлява интерактивна куклена миниатюра.
„Чародея и Манела са пазителки на изгубените приказки и пристигат в Плевен, за да спасят приказка в нужда от помощ. Те трябва да намерят всичките й части, да ги подредят и да ги изпратят обратно в приказното царство. Може да се окаже, че не са сами в тази мисия”, посочи Васил Василев.
Той добави, че малките зрители са поканени да бъдат съавтори в приказната игра и по този начин се стимулира тяхното участие и творческото им мислене. „Те неусетно се превръщат в режисьори, драматурзи или актьори, като през играта и забавлението стават свидетели как идеите им се реализират на сцената”, подчерта Васил Василев.
Виолета КРЪСТЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: В града ще бъде представена постановката ,,Филифьонката, която вярваше в бедствия”

Плевен: В града ще бъде представена постановката ,,Филифьонката, която вярваше в бедствия”

6 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Плевен. В града ще бъде представена постановката ,,Филифьонката, която вярваше в бедствия” в рамките на второто издание на фестивала за куклено изкуство ,,Шарено петле”. Тя е подходяща за цялото семейство. Това каза за Радио „Фокус“ Петър Тодоров, режисьор на постановката. Началото е от 19.30 часа в салона на Драматично-куклен театър ,,Иван Радоев”. ,,Това е спектакъл за всички възрасти. По-красив и поетично смешен начин той разказва за една странна Филифьонка, която живее сама на отдалечен северен бряг. Тя толкова се бои да не ѝ се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си”, каза Петър Тодоров. ,,Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат. Може би най-добрият начин да се освободиш от страха е да преминеш през него”, каза още Петър Тодоров. Той добави, че текстът на постановката е от Туве Янсон.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Постановката ,,Аладин и вълшебната лампа” ще бъде представена в града в рамките на фестивала ,,Шарено петле”

Плевен: Постановката ,,Аладин и вълшебната лампа” ще бъде представена в града в рамките на фестивала ,,Шарено петле”

6 Юли 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Плевен. Фестивалът ,,Шарено петле” в Плевен е прекрасен форум за представяне на постановката ,,Аладин и вълшебната лампа”. Това каза за Радио „Фокус“ Милена Мавродинова, режисьор на постановката ,,Аладин и вълшебната лампа”, която ще се играе от 11.00 часа на сцена ,,Пан Буранин” в Драмтично-куклен театър ,,Иван Радоев” в рамките на фестивала ,,Шарено петле”. Спектакълът е продукция на Плевенския театър. ,,В постановката се разказва как някога светът е бил различен. Може би малко по-страшен и по-красив. Със сигурност е бил магичен и хората вярвали във вълшебства”, каза Милена Мавродинова. ,,Вълшебствата помагали и сочели пътищата, по които да вървят хората. В този невероятен свят Аладин открил любовта и с помощта на вълшебствата и добротата унищожил злия магьосник”, посочи Милена Мавродинова. Тя припомни, че входът за постановките на целия фестивал е свободен, а покани се получават на касата на театъра.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър - Плевен: Постановката ,,Аз, Сизиф” на Веселка Кунчева е  предназначена за възрастни

Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър - Плевен: Постановката ,,Аз, Сизиф” на Веселка Кунчева е предназначена за възрастни

5 Юли 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Плевен. Постановката ,,Аз, Сизиф” на Веселка Кунчева е предназначена за възрастни. Това каза за Радио „Фокус“ Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър ,,Иван Радоев”- Плевен по повод постановката, която ще се играе от 19.30 часа в салона на театъра в в рамките на второто издание на фестивала за куклено изкуство ,,Шарено петле”. ,, Веселка Кунчева е режисьор и драматург с оригинално мислене. В спектакъла се изследва непрекъснатото завръщане на човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, човек вечно се завръща към себе си”, каза Васил Василев. ,, Текстът в постановката се изпълнява от Леонид Йовчев, а сценографията и куклите са дело на Мариета Голомехова”, добави Васил Василев.

Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Тодоров, режисьор: Постановката ,,Кокошка с брошка”   е за малки и големи

Петър Тодоров, режисьор: Постановката ,,Кокошка с брошка” е за малки и големи

5 Юли 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Плевен. Постановката ,,Кокошка с брошка” е за малки и големи. Това каза за Радио „Фокус“ Петър Тодоров, режисьор на постановката ,,Кокошка с брошка”, която ще се играе от 18.00 часа пред Драматично-куклен театър ,,Иван Радоев” в рамките на второто издание на фестивала за куклено изкуство ,,Шарено петле”. ,, В спектакъла се разказва историята на една Кокошка, която вместо яйце снася шоколадов бонбон и това я хвърля в паника. След безуспешни опити да намери решение на ,,проблема” при приятелката си Патицата, Доктора и при Царя, хубавият слънчев ден и децата я убеждават, че не се е случило нищо страшно”, каза Петър Тодоров. Напротив. Прекрасно е да направиш нещо различно и с това да зарадваш някого, особено децата. Възрастните също ще се зарадват от играта на Десислава Минчева.” Той допълни, че постановката е по мотиви от приказки на Маргарит Минков.

Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.