НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Преминалата в опозиция Демократическа партия на Молдова избира ново ръководство

ТАСС: Преминалата в опозиция Демократическа партия на Молдова избира ново ръководство

29 Юни 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Цялото ръководство на Демократическата партия на Молдова (ДПМ), която премина в опозиция след острата политическа криза, подаде оставка, предава TACC.
Партията ще започне своята реформа на предстоящия извънреден конгрес на 27 юли. Това заяви бившият премиер Павел Филип, назначен за временен ръководител от републиканския съвет в събота.
"Всички заместник-председатели на Демократическата партия подадоха оставка. Бе взето решение за свикване на извънреден конгрес, където ще бъде избран нов лидер на партията и ръководни органи, ще бъде приета нова програма, каза Филип, който преди това беше заместник-председател на партията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Когато Западът тръгна с Изтока

„Коммерсантъ“: Когато Западът тръгна с Изтока

24 Юни 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Събитията от последните седмици в Молдова са изненадващи. Всичко, което се казва повече от десетилетие за новата конфронтация на Запада и Изтока, тук е предизвикателно посрамено. Вместо конфронтация е налице съвместна, съгласувана и ясно координирана специална операция за принуждаване на Молдова към демокрация, пише руският вестник "Коммерсантъ".
В рамките на няколко дни Русия, ЕС и Съединените щати конструират един вид политически оксиморон - парламентарната коалиция, състояща се от прозападния блок АКУМ, воден от Майя Санду и проруските социалисти на Игор Додон. Нека оставим настрана инструментите за натиск, които бяха използвани от международните партньори на техните молдовски подопечни. Важно е, че всички тези партньори открито и недвусмислено подкрепиха резултатите от внезапния "вътрешен избор" на местните политици – изваждането на Молдова от състоянието „завзета“ държава от олигарха Владимир Плахотнюк, изтръгвайки него и неговата партия от активния политически живот.
Плахотнюк, неговата партия, прокуратурата и Конституционният съд още даваха изявления за неконституционност на новото мнозинство, докато Русия открито признава новата антиолигархична коалиция. Още повече, че самото начало на формирането на тази коалиция бе поставено от светкавично посещение в Молдова на руския вицепремиер Дмитрий Козак. След Русия започна поредица от триумфално международно признание на новото правителство от страните от ЕС. И накрая, последва 15-минутен разговор между американския посланик в Молдова Дерек Хоган и ръководителя на молдовския режим Плахотнюк. И режимът падна.
"Вътрешният избор" се осъществи в тишината на парламентарните кабинети и в мозъците на местния елит. Пустите улици и квартали на Кишинев най-малко приличаха на столицата на държавата, в която се осъществява един вид демократична революция. По-скоро тя приличаше на международна хуманитарна операция за спасяване на онези, които вече не са в състояние да излязат от отчаяната си ситуация.
И това трябва да се отбележи веднага. Принуждаването към демокрацията този път изглеждаше единствената очевидна и надеждна цел на глобалните посредници. Не видяхме и следа от цинична геополитическа сделка, червени линии и флумастерни рубежи. Новото правителство се оглавява от прекалено прозападния политик Майя Санду, а членовете на нейния кабинет са любимата цел на традиционния руски тролинг. Това означава, че всички те са номинирани от международни неправителствени организации и завършили американски бизнес училища. Председателят на парламента, лидерът на Социалистическата партия Зинаида Гречани, частично балансира тази конструкция. Най-малкото новото мнозинство се опитва да заобиколи острите геополитически ъгли и да намери общ дневен ред. Тя е предимно оздравителна - да събере развалините на дългогодишното еднолично управление на Плахотнюк.
Но ако за САЩ и ЕС мисията на такава демократична корекция на вътрешната политика на една страна е познато явление, за Русия това не е само премиера.
Дмитрий Козак е човек, чието име след 2003 г. в Молдова стана един вид мем. Тогава, преди 16 години, подписването на меморандум между Кишинев и Тираспол, подготвен от Козак, се провали. Смята се, че ако се бе случило тогава, Молдова отдавна да е била обединена държава. Така или иначе, именно от този момент Дмитрий Козак за една част от молдовското общество се превръща в жив символ на „агресивна и коварна имперска политика на Русия“, а за другата - тъжно напомняне за загубения шанс на държавното единство, въплъщение на неизпълнените добри намерения на Русия.
Но този път Дмитрий Козак, изглежда, успя да улови въображението на всички молдовски политици без изключение. В Кишинев той говори много малко и неохотно за това, което е обичайно да се говори за такива места от руски служители с такъв ранг. Тоест, за историческите корени на руско-молдовското приятелство, стратегическо партньорство, ябълки, круши, сливи и молдовско вино. Но от друга страна, той ясно и недвусмислено заяви важността на справедливите парламентарни избори, необходимостта да се вземат предвид препоръките на европейските експерти, по-специално Венецианската комисия на Съвета на Европа, зачитането на който и да е външнополитически вектор на Молдова, потвърден на изборите, нежеланието да се налага нещо в този смисъл. Също така, както беше и между другото - за неговата лична симпатия към такава възможна коалиция, която ще сложи край на съществуването на власт, която няма подходящата легитимност.
И това сработи. Нямаше нужда да се чете между редовете. Такъв подход развърза ръцете на всички. Е, с изключение на Плахотнюк и неговия клан.
Ефектът от целия този терапевтичен разказ е трудно да се оцени не само в ситуативен план, но и в практически условия. Русия, която отново рестартира заедно с ЕС и САЩ демократичните институции в Молдова, близо до границите на Европейския съюз, е точно това, което предизвиква прословуто недоверие и скептицизъм не само в Брюксел и Лондон, но и в Москва и Санкт Петербург. Този съвсем необичаен и неочакван обрат се оказа напълно предвидим и непроменим геополитически сюжет. Сюжет, в който Русия действа като страна в някаква глобална сделка, е, уви, не нов Хелзинки, но в най-добрия случай някакъв пореден Потсдам.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Йоханес Хан ще посети Кишинев за преговори с новото правителство

ТАСС: Йоханес Хан ще посети Кишинев за преговори с новото правителство

17 Юни 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Комисарят на ЕС по въпросите за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан ще посети Кишинев, за да проведе преговори с новото правителство на Молдова. Съответното австрийският политик обяви при пристигането си на заседание на министрите на външните работи на Общността в Люксембург, предава TACC.
„Още тази седмица ще посети Кишинев, за да проведа преговори с новото правителство“, цитира агенцията думите на Хан.
Кризата в Молдова започна на 8 юни, когато Социалистическата партия (ПСРМ), която подкрепи президента Игор Додон, се договори с блока АКУМ да се противопостави на Демократическата партия (ДПМ), която контролира парламента и кабинета. Зинаида Гречани, социалистически лидер, бе избрана за председател на парламента и бе сформирано правителство начело с Мая Санду, която е една от лидерите на АКУМ.
Веднага след това ДПМ внесе жалба пред Конституционния съд, който обяви всички тези решения за противоконституционни. Съдиите отстраниха Додон от президентския пост, така че Павел Филип, действащ министър и член на Демократическата партия, подписа указ за разпускането на парламента. Додон разгледа това като опит за узурпиране на властта.
ЕС, Русия, САЩ, Обединеното кралство и редица други страни изразиха подкрепа за молдовския парламент и за решенията на депутатите, след което кабинетът на Филип подаде оставка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Новая газета": Лидерът на молдовската „Нашей партии“ е задържан на границата с Румъния

"Новая газета": Лидерът на молдовската „Нашей партии“ е задържан на границата с Румъния

17 Юни 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Полицията на Молдова е задържала в неделя на границата с Румъния опозиционния политик и ръководител на проруската партия „Нашей партии“ Ренато Усатов, завръщаш се в страната след няколко години в емиграция, съобщава електронното издание на вестник „Новая газета“.
Под охрана той е закаран в държавната прокуратура в Кишинев. На границата Усатов е посрещнат от няколко хиляди свои поддръжници, които първоначално са блокирали пътя на полицейските автомобили, но след негово обръщение към тях те отстъпили.
Усатов решава да се завърне в Молдова, където към него има заведени няколко наказателни дела, след приключване на политическата криза в страната и бягството на олигарха и председател на Демократическата партия Владимир Плахотнюк. Пред кореспондент на вестника, още на територията на Румъния, Усатов е заявил, че неговото съдебно преследване е по политически причини и е било инициирано от Плахотнюк. „Така считам не само аз, а дори и Интерпол, след като проучи материалите, представени от Молдова, се отказа да ме включи в своята база за разследвания“, заяви политикът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Новата власт в Молдова прогони старата извън страната

„Взгляд“: Новата власт в Молдова прогони старата извън страната

17 Юни 2019 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Новата власт в Молдова прогони старата извън страната, пише руският вестник „Взгляд“
Новото молдовско правителство за първи път от няколко дни успя да проведе работно заседание. Това стана възможно след отстраняването на контролно-пропускателния пункт от привържениците на Демократическата партия, чийто лидер Владимир Плахотнюк избяга от страната. Каква ще бъде вътрешната и външната политика на новите власти? Ще успее ли молдовският президент Игор Додон да подобри отношенията си с Русия, анализира изданието.
Миналата седмица страната беше в най-острата фаза на политическа криза, продължила от февруари тази година след парламентарните избори, в резултат на което партиите не успяха да създадат управляващо мнозинство и да формират правителство. Миналата седмица президентът Игор Додон заплаши да разпусне парламента и да насрочи нови избори, ако не бъде сформирана управляващата коалиция. Тези мерки проработиха. Пропрезидентската социалистическа партия се договори с прозападния блок АКУМ („Сега“ – бел ред), воден от Андрей Настасе и Майя Санду.
Изявленията на Додон последваха след срещи с руския вицепремиер Дмитрий Козак (на 3 юни), еврокомисаря по разширяването и политиката за добросъседство Йоханес Хан и пратеника на Държавния департамент Брадли Фред. По време на посещението си Козак даде да се разбере, че би предпочел социалистическата сделка с АКУМ, а не с управлявалите доскоро демократи.
В резултат на това представителят на АКУМ Майя Санду получи поста министър-председател, а лидерът на социалистите Зинаида Гречани - поста на председател на парламента. Въпреки това, лидерът на Демократическата партия, олигархът Владимир Плахотнюк (определят го като най-богатия гражданин на републиката), който с помощта на Конституционния съд под негов контрол отстрани Додон от длъжност, се противопостави на събитията. Правомощията на президента бяха прехвърлени на министър-председателя и заместник-председателя на Демократическата партия Павел Филип, който незабавно разпусна парламента и свика предсрочни избори на 6 септември.
Додон продължи да се съпротивлява и апелира към международната общност за посредничество при разрешаването на кризата и призова молдовците за мирни протести. Освен това той отмени постановлението, подписано от Филип за разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори. Представители на Русия, Европейския съюз и САЩ се намесиха в ситуацията, против Демократическата партия и Плахотнюк.
Тази седмица руският президент Владимир Путин заяви в интервю за телевизия "Мир", че Москва подкрепя Додон и неговите настоящи коалиционни партньори, така че те да "се отърват" от онези, които са узурпирали "доскоро властта в Молдова" и "да намерят" сами по себе си сили да организират екипна работа в интерес на молдовската държава и на молдовския народ ”.

В петък американският посланик в Кишинев, Дерек Хоган, дойде в офиса на Демократическата партия, където проведе разговори с Плахотнюк. По време на разговора той ясно посочи, че Вашингтон не подкрепя опозицията на демократите срещу парламентарното мнозинство и правителството на Санду. Както по-късно съобщи вицепрезидентът на Демократическата партия на Русия Владимир Чеботар, партията признава правителството на Санду и преминава в опозиция. "Това е единственият начин да се преодолее политическата криза", каза Чеботар.
Според ТАСС в събота Козак обяви позицията на Москва за способността на новото молдовско правителство да подобри политическата ситуация. "Разбира се, удоволствие е, че благоразумието надделя над безумните и авантюристични действия на бившия режим", каза той. "Надявам се, че сформираната парламентарна коалиция и новото правителство на Молдова ще продължат да имат достатъчно политическа мъдрост и сдържаност, за да завършат премахването на престъпния режим и да подобрят политическата ситуация в страната."
Вицепремиерът посочи, че по време на политическата криза в Молдова, Русия, САЩ и ЕС успяха да заемат единна позиция в подкрепа на демокрацията. „Това е ярък пример, че имаме повече общи неща, отколкото основни различия по отношение на основните ценности”, подчерта Козак.
Добавяме, че самият Плахотнюк напусна Молдова вечерта преди това. Пресслужбата на Демократическата партия уверява, че е отлетял „само за няколко дни”, като е отишъл „при семейството си”.
Плахотнюк, който също има и румънско гражданство, е в руския федерален списък, по-заради обвинения в подготовка на убийство на политическия противник Ренато Усатий, който има руско гражданство в допълнение към молдовското. Плахотнюк се опита да спечели доверието на Москва, обещавайки да промени курса на страната от проевропейски към проруски. Това каза Казак в интервю за Комерсант. Русия обаче препоръча социалистите и Додон “дори да не обмислят никакви тайни предложения” от Плахотнюк.
Общо в петък вечер от Молдова излетяха няколко бизнес самолета. Според портала point.md, сред тях са Bombardier CRJ-200LR и Gulfstream G200. Според Агора, Бомбардиер се е приземил в Москва. На борда, според TV8, може да са били членове на семейството на молдовския политик и бизнесмен Илан Шор, който е женен за певицата Жасмин. И Gulfstream G200 кацна в Одеса. Друг частен самолет отлетя за Лондон. Според същия телезизионен канал други пет самолета отлетяха за Турция. На един от молдовските гранични контролно-пропускателни пунктове бе забелязан бившият министър-председател на страната Юрий Леанка, който доскоро бе заместник-министър-председател по въпросите на европейската интеграция.
Ръководителят на молдовския център за стратегически анализи и прогнози EST-VEST, Сергей Назария, е убеден, че няма нужда да се говори за политическо уреждане. Според него, съдейки по минали случаи, АКУМ се държи като разрушител и всичките му дейности ще бъдат насочени към присъединяването на страната към Румъния.

„Додон не участва в правителството. В допълнение към поста в Министерството на отбраната, Социалистическата партия няма нищо повече. Те са премахнати от управлението на страната,“каза Назария за „Взгляд“.
Според неговата прогноза основна цел за АКУМ ще бъде да разгроми Социалистическата партия под претекст, че те защитават не молдовските, а руските интереси, тъй като самият Додон вече е признавал, че получава финансиране от Москва. „Това поражение няма да се случи утре, а след два до четири месеца.
Първият сигнал за разделение в коалицията дойде от Санду, която публично се изказа в подкрепа на връщането на гражданството на бившия президент на Румъния Траян Бъсеску. Това е фундаментален момент.
Цялата програма на блока АКУМ има за цел да унищожи молдовската държава и да я присъедини към Румъния”, убеден е политологът.
Що се отнася до съдбата на Плахотнюк, експертът е сигурен, че му е било разрешено да избяга и новите управници не са имали намерение да го репресират. А Демократическата партия, смята той, ще престане да получава финансиране и ще се "изпари", затова депутатите, останали без подкрепата на олигарха, ще се придържат към АКУМ и ще участват в "унищожаването на социалистите, когато дойде моментът".
„Това също е определено предателство на идеалите, насърчавани от АКУМ. Това е предателство към електората му. Не мисля, че някой харесва факта, че оставят Плахотнюк да се измъкне. Трябваше да бъде съден, а той спокойно се качи на самолета и отлетя. Това вече говори за това какви са те. Вместо един олигарх, ще дойдат братята Цопа (Виорел и Виктор), които финансират блока на АКУМ и преди всичко партията на Андрей Настасе ”, прогнозира Назария.

Превод и редакция: Юлиян Марков
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Правителството на Молдова ще продължи да изпълнява споразумението с ЕС

ТАСС: Правителството на Молдова ще продължи да изпълнява споразумението с ЕС

16 Юни 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Новото правителство на Молдова ще продължи изпълнението на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз, подписано през 2014 г. Това съобщи министър-председателят Майя Санду по време на телефонен разговор в неделя с европейския комисар по въпросите на добросъседството и разширяването Йоханес Хан, цитирана от TACC
"Санду потвърди готовността за прилагане на Споразумението за асоцииране, чиито основни принципи се коренят в спазването на върховенството на закона и демокрацията", се казва в съобщението, който мисията на ЕС в Кишинев е разпространила. Премиерът покани комисаря да посети Кишинев в близко бъдеще.
От своя страна Хан приветства мирното прехвърляне на властта в Молдова и поздрави Санду за избирането й за министър-председател. "Ако е необходимо, ЕС може да предостави бърза подкрепа и съвет веднага щом условията бъдат изпълнени и новото правителство осигури спазването на върховенството на закона, медийния плурализъм и правната реформа", обеща комисарят.
Санду заяви по-рано, че новото правителство е "отворено за диалог с Русия за подобряване на икономическото и търговското сътрудничество". Отношенията между Москва и Кишинев се влошиха през лятото на 2015 г., когато молдовският парламент ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС, подписано от правителството в Брюксел. Съгласно споразумението Молдова трябва изцяло да отвори своя пазар за европейски стоки. Страхувайки се, че ОНД и Митническият съюз ще реекспортират стоки от ЕС през Молдова, Русия въведе временна забрана за внос на някои видове молдовски продукти. Много от тези ограничения бяха премахнати през 2017 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Новата власт в Молдова прогони старата извън страната

„Взгляд“: Новата власт в Молдова прогони старата извън страната

16 Юни 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Новата власт в Молдова прогони старата извън страната, пише руският вестник „Взгляд“
Новото молдовско правителство за първи път от няколко дни успя да проведе работно заседание. Това стана възможно след отстраняването на контролно-пропускателния пункт от привържениците на Демократическата партия, чийто лидер Владимир Плахотнюк избяга от страната. Каква ще бъде вътрешната и външната политика на новите власти? Ще успее ли молдовският президент Игор Додон да подобри отношенията си с Русия, анализира изданието.
Миналата седмица страната беше в най-острата фаза на политическа криза, продължила от февруари тази година след парламентарните избори, в резултат на което партиите не успяха да създадат управляващо мнозинство и да формират правителство. Миналата седмица президентът Игор Додон заплаши да разпусне парламента и да насрочи нови избори, ако не бъде сформирана управляващата коалиция. Тези мерки проработиха. Пропрезидентската социалистическа партия се договори с прозападния блок АКУМ („Сега“ – бел ред), воден от Андрей Настасе и Майя Санду.
Изявленията на Додон последваха след срещи с руския вицепремиер Дмитрий Козак (на 3 юни), еврокомисаря по разширяването и политиката за добросъседство Йоханес Хан и пратеника на Държавния департамент Брадли Фред. По време на посещението си Козак даде да се разбере, че би предпочел социалистическата сделка с АКУМ, а не с управлявалите доскоро демократи.
В резултат на това представителят на АКУМ Майя Санду получи поста министър-председател, а лидерът на социалистите Зинаида Гречани - поста на председател на парламента. Въпреки това, лидерът на Демократическата партия, олигархът Владимир Плахотнюк (определят го като най-богатия гражданин на републиката), който с помощта на Конституционния съд под негов контрол отстрани Додон от длъжност, се противопостави на събитията. Правомощията на президента бяха прехвърлени на министър-председателя и заместник-председателя на Демократическата партия Павел Филип, който незабавно разпусна парламента и свика предсрочни избори на 6 септември.
Додон продължи да се съпротивлява и апелира към международната общност за посредничество при разрешаването на кризата и призова молдовците за мирни протести. Освен това той отмени постановлението, подписано от Филип за разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори. Представители на Русия, Европейския съюз и САЩ се намесиха в ситуацията, против Демократическата партия и Плахотнюк.
Тази седмица руският президент Владимир Путин заяви в интервю за телевизия "Мир", че Москва подкрепя Додон и неговите настоящи коалиционни партньори, така че те да "се отърват" от онези, които са узурпирали "доскоро властта в Молдова" и "да намерят" сами по себе си сили да организират екипна работа в интерес на молдовската държава и на молдовския народ ”.

В петък американският посланик в Кишинев, Дерек Хоган, дойде в офиса на Демократическата партия, където проведе разговори с Плахотнюк. По време на разговора той ясно посочи, че Вашингтон не подкрепя опозицията на демократите срещу парламентарното мнозинство и правителството на Санду. Както по-късно съобщи вицепрезидентът на Демократическата партия на Русия Владимир Чеботар, партията признава правителството на Санду и преминава в опозиция. "Това е единственият начин да се преодолее политическата криза", каза Чеботар.
Според ТАСС в събота Козак обяви позицията на Москва за способността на новото молдовско правителство да подобри политическата ситуация. "Разбира се, удоволствие е, че благоразумието надделя над безумните и авантюристични действия на бившия режим", каза той. "Надявам се, че сформираната парламентарна коалиция и новото правителство на Молдова ще продължат да имат достатъчно политическа мъдрост и сдържаност, за да завършат премахването на престъпния режим и да подобрят политическата ситуация в страната."
Вицепремиерът посочи, че по време на политическата криза в Молдова, Русия, САЩ и ЕС успяха да заемат единна позиция в подкрепа на демокрацията. „Това е ярък пример, че имаме повече общи неща, отколкото основни различия по отношение на основните ценности”, подчерта Козак.
Добавяме, че самият Плахотнюк напусна Молдова вечерта преди това. Пресслужбата на Демократическата партия уверява, че е отлетял „само за няколко дни”, като е отишъл „при семейството си”.
Плахотнюк, който също има и румънско гражданство, е в руския федерален списък, по-заради обвинения в подготовка на убийство на политическия противник Ренато Усатий, който има руско гражданство в допълнение към молдовското. Плахотнюк се опита да спечели доверието на Москва, обещавайки да промени курса на страната от проевропейски към проруски. Това каза Казак в интервю за Комерсант. Русия обаче препоръча социалистите и Додон “дори да не обмислят никакви тайни предложения” от Плахотнюк.
Общо в петък вечер от Молдова излетяха няколко бизнес самолета. Според портала point.md, сред тях са Bombardier CRJ-200LR и Gulfstream G200. Според Агора, Бомбардиер се е приземил в Москва. На борда, според TV8, може да са били членове на семейството на молдовския политик и бизнесмен Илан Шор, който е женен за певицата Жасмин. И Gulfstream G200 кацна в Одеса. Друг частен самолет отлетя за Лондон. Според същия телезизионен канал други пет самолета отлетяха за Турция. На един от молдовските гранични контролно-пропускателни пунктове бе забелязан бившият министър-председател на страната Юрий Леанка, който доскоро бе заместник-министър-председател по въпросите на европейската интеграция.
Ръководителят на молдовския център за стратегически анализи и прогнози EST-VEST, Сергей Назария, е убеден, че няма нужда да се говори за политическо уреждане. Според него, съдейки по минали случаи, АКУМ се държи като разрушител и всичките му дейности ще бъдат насочени към присъединяването на страната към Румъния.

„Додон не участва в правителството. В допълнение към поста в Министерството на отбраната, Социалистическата партия няма нищо повече. Те са премахнати от управлението на страната,“каза Назария за „Взгляд“.
Според неговата прогбноза основна цел за АКУМ ще бъде да разгроми Социалистическата партия под претекст, че те защитават не молдовските, а руските интереси, тъй като самият Додон вече е признавал, че получава финансиране от Москва. „Това поражение няма да се случи утре, а след два до четири месеца.
Първият сигнал за разделение в коалицията дойде от Санду, която публично се изказа в подкрепа на връщането на гражданството на бившия президент на Румъния Траян Бъсеску. Това е фундаментален момент.
Цялата програма на блока АКУМ има за цел да унищожи молдовската държава и да я присъедини към Румъния”, убеден е политологът.
Що се отнася до съдбата на Плахотнюк, експертът е сигурен, че му е било разрешено да избяга и новите управници не са имали намерение да го репресират. А Демократическата партия, смята той, ще престане да получава финансиране и ще се "изпари", затова депутатите, останали без подкрепата на олигарха, ще се придържат към АКУМ и ще участват в "унищожаването на социалистите, когато дойде моментът".
„Това също е определено предателство на идеалите, насърчавани от АКУМ. Това е предателство към електората му. Не мисля, че някой харесва факта, че оставят Плахотнюк да се измъкне. Трябваше да бъде съден, а той спокойно се качи на самолета и отлетя. Това вече говори за това какви са те. Вместо един олигарх, ще дойдат братята Цопа (Виорел и Виктор), които финансират блока на АКУМ и преди всичко партията на Андрей Настасе ”, прогнозира Назария.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Премиерът на Молдова поиска оставките на членовете на Конституционния съд

ТАСС: Премиерът на Молдова поиска оставките на членовете на Конституционния съд

15 Юни 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският министър-председател Майя Санду поиска оставките на членовете на Конституционния съд (КС), който от 7 до 9 юни взе редица решения, които предизвикаха политическа криза в страната. Тя каза това след като съдиите в събота отмениха всички тези решения само за пет минути, предава TACC.
"Конституционният съд трябва да взема решения в съответствие с разпоредбите на конституцията, a не въз основа на решенията и поведението на политическите играчи в страната. Настоявам съдиите от Конституционния съд незабавно да подадат оставка, ако имат поне една капка чест и уважение към конституцията и гражданите на тази страна", написа Санду на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
Съдиите отмениха решенията си по искане на президента Игор Додон. Сред тях е постановление за нелегитимността на парламента, незаконосъобразността на одобрението му на правителството на Санду и избирането на председателя на законодателния орган Зинаида Гречани. Съдиите също отстраниха временно Додон от президентския пост, така че изпълняващият длъжността премиер и член на Демократическата партия на Молдова (ДПМ) Павел Филип да подпише указ за разпускане на парламента на негово място. Додон определи тези стъпки, като опит да се узурпира властта и отмени указите на Филип, а парламентът поиска от Венецианската комисия на Съвета на Европа да оцени действията на Конституционния съд.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Конституционният съда на Молдова призна легитимността на правителството и парламента

ТАСС: Конституционният съда на Молдова призна легитимността на правителството и парламента

15 Юни 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Конституционният съд на Молдова отмени решенията си от 7—9 юни, които предизвикаха политическа криза в страната. Това съобщи след съдебното заседание в събота неговият председател Михаил Поалелунж, цитиран от TACC
"Решенията на Конституционния съд ще бъдат преразгледани и анулирани," каза той, като ги изброи. Сред решенията, отменени от съда, са решенията от 8 юни за незаконността на парламента, съответно, за незаконосъобразността на одобрението на правителството на Майя Санду и резултатите от избора на Зинаида Гречани за председател на парламента.
По-рано молдовските политици поискаха от Венецианската комисия на Съвета на Европа да оцени действията на Конституционния съд.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ще бъде образувано наказателно дело срещу Владимир Плахотнюк

ТАСС: Ще бъде образувано наказателно дело срещу Владимир Плахотнюк

15 Юни 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Срещу лидера на Демократическата партия на Молдова (ДПМ), Владимир Плахотнюк, която премина в опозицията и лидера на партията „Шор“, Илан Шор, ще бъдат образувани углавни дела. Това съобщи в събота вицепремиерът и вътрешен министър Андрей Настасе, отговаряйки на въпросите на журналистите относно възможността за наказателно преследване, на виновните за острата политическа криза в страната, довела до двувластие
„Разбира се, ще има наказателни дела", отговори Настасе. В същото време той отказа да коментира съобщение на пресслужбата на ДПМ за заминаването на Плахотнюк от страната. "Поради различни съображения не мога да кажа за местоположението на Плахотнюк и Шор", каза Настасе.
Политическата криза в Молдова е близо до своето разрешаване, след като демократите обявиха преминаването си в опозиция, а техните поддръжници освободиха входовете в държавните институции. По-рано молдовският премиер Майя Санду каза, че Плахотнюк и хората от неговото обкръжение могат да бъдат обвинени в узурпиране на властта и други многобройни престъпления. Шор беше в центъра на голям корупционен скандал. Той избухна през 2015 г., когато пресата получи информация, че около 1 млрд. долара са изтеглени от банковата система на страната, което е повече от 20% от БВП на страната.
Молдовският премиер Майя Санду съобщи за отмяна на планирания митинг в подкрепа на новото парламентарно мнозинство и на правителството, който бе насрочен за 16 юни в Кишинев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на Демократическата партия на Молдова Владимир Плахотнюк напусна страната

ТАСС: Лидерът на Демократическата партия на Молдова Владимир Плахотнюк напусна страната

15 Юни 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Лидерът на преминалата в опозиция Демократическа партия на Молдова (ДПМ) Владимир Плахотнюк напусна страната, потвърди в събота пресслужбата на фракцията, предава ТАСС.
„Във връзка с появилите се спекулации в медиите за т.нар. изчезване на лидера на ДПМ отбелязваме, че Владимир Плахотнюк е излязъл за няколко дни от страната, за да види семейството си“, се отбелязва в съобщението.
След декларацията на Демократическата партия в петък за оставката на правителството на Павел Филип, новият министър-председател Мая Санду предупреди, че Плахотнюк ще бъде изправен пред закона и обвини олигарха в узурпирането на властта в страната и други престъпления. Както съобщиха молдовските медии по-рано, след като ДПМ излезе в опозиция, Плахотнюк и близките му хора напуснаха страната. Молдовският президент Игор Додон изрази съжаление, че сегашното правителство все още не контролира летищните и правоприлагащите органи, за да предотврати това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бившата управляваща партия в Молдова предаде властта, за да спре кризата

AFP: Бившата управляваща партия в Молдова предаде властта, за да спре кризата

15 Юни 2019 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Демократическата партия на Молдова съобщи в петък, че ще напусне правителството след като няколко дни отказваше да отстъпи властта на нова коалиция, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия, с което спря кризата в източноевропейската страна, предава AFP.
Бедната бивша съветска република, сгушена между Румъния и Украйна, е в политически хаос от февруари, когато общите избори не успяха да дадат явно мнозинство на никоя партия.
Миналата седмица парламентът одобри правителство, изградено върху безпрецедентна коалиция на проруски и проевропейски сили, което шокира управляващата дотогава Демократическа партия, оглавявана от могъщия олигарх Плахотнюк.
Старото правителство обаче отказа да се оттегли и неговия премиер Павел Филип за кратко бе избран за президент, който да разпусне парламента и да насрочи избори.
В петък обаче Филип и заместник-председателят на партията Владимир Чеботари казаха, че правителството ще се оттегли.
"Ще отидем в опозиция", каза Чеботари по време на телевизионен брифинг. Той обвини новото коалиционно правителство, че отказва да участва в диалог и настоя, че ще бъде правилно да се проведат предсрочни избори.
Президентът Игор Додон анулира декрета за разпускане на парламента веднага след като бе възстановен на длъжност. По-рано неговите правомощия бяха прекратени от Конституционния съд на Молдова.
Проруската социалистическа партия и проевропейската АКУМ се съгласиха през уикенда да работят заедно в правителството, въпреки различните гледни точки в много области.
Двете партии излязоха с изявление, че Молдова „потъва в корупция“ и е „заложник“ на олигарсите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бившата управляваща партия в Молдова предаде властта, за да спре кризата

AFP: Бившата управляваща партия в Молдова предаде властта, за да спре кризата

14 Юни 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Демократическата партия на Молдова съобщи в петък, че ще напусне правителството след като няколко дни отказваше да отстъпи властта на нова коалиция, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия, с което спря кризата в източноевропейската страна, предава AFP.
Бедната бивша съветска република, сгушена между Румъния и Украйна, е в политически хаос от февруари, когато общите избори не успяха да дадат явно мнозинство на никоя партия.
Миналата седмица парламентът одобри правителство, изградено върху безпрецедентна коалиция на проруски и проевропейски сили, което шокира управляващата дотогава Демократическа партия, оглавявана от могъщия олигарх Плахотнюк.
Старото правителство обаче отказа да се оттегли и неговия премиер Павел Филип за кратко бе избран за президент, който да разпусне парламента и да насрочи избори.
В петък обаче Филип и заместник-председателят на партията Владимир Чеботари казаха, че правителството ще се оттегли.
"Ще отидем в опозиция", каза Чеботари по време на телевизионен брифинг. Той обвини новото коалиционно правителство, че отказва да участва в диалог и настоя, че ще бъде правилно да се проведат предсрочни избори.
Президентът Игор Додон анулира декрета за разпускане на парламента веднага след като бе възстановен на длъжност. По-рано неговите правомощия бяха прекратени от Конституционния съд на Молдова.
Проруската социалистическа партия и проевропейската АКУМ се съгласиха през уикенда да работят заедно в правителството, въпреки различните гледни точки в много области.
Двете партии излязоха с изявление, че Молдова „потъва в корупция“ и е „заложник“ на олигарсите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Молдова има шанс да изчисти политическата си система и Западът трябва да й помогне

Washington Post: Молдова има шанс да изчисти политическата си система и Западът трябва да й помогне

13 Юни 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Молдова е малка бивша съвестка република в Източна Европа, която от дълги години е раздирана от политически противоречия. Някои фракции в Молдова търсят европейска интеграция и влизане в западни институции, докато други искат да доближат страната си до Русия на Путин. Следователно събитията от миналия уикенд предизвикаха шок, когато най-прозападните и най-пропутинските политически партии внезапно формираха управляващата коалиция в Молдова. Те казаха, че целта на коалицията е да сложи край на задушаващата хватка на молдовския олигарх, който оказва натиск върху молдовските власти и е обвинен в корупционни практики. В тази страна, както и в други държави от бившия съветски блок, корупцията представлява по-сериозна заплаха за ефективната власт от популизма, национализма и дори путинизма, пише авторитетното американско издание The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса.
Днес Молдова има крехка възможност да изчисти своята политическа система. Но тя ще се нуждае от по-сериозна, отколкото преди подкрепа от западните държави, включително администрацията на Тръмп.
В сряда имаше опасна ситуация между новото правителство начело с прозападния реформатор Мая Санду и олигарха Владимир Плахотнюк, чиято Демократическа партия на Молдова оглавяваше предишната администрация. Плахотнюк отказа да признае новото правителство, а съдиите, които той постави в Конституционния съд, постановиха съмнителен указ, който го обяви за невалидно. Съдът също така отстрани президента на страната от поста му и за кратко го замени със съюзник на Плахотнюк, който веднага нареди нови избори.
Поради подобни манипулации другите партии на Молдова, които твърдо спорят помежду си за геополитическата ориентация на страната, смятат, че е много по-важно съвместно да се победи Плахотнюк. Споразумението им е ограничено: те възнамеряват да възстановят независимостта на съдебната власт и националната избирателна комисия, а след това да отменят измененията в закона за изборите, които бяха направени в интерес на Плахотнюк. След това ще могат да се проведат нови избори.
Ако тази реформа бъде успешна, Молдова ще се присъедини към оптимистичната вълна срещу корупцията, която обхвана региона. Съседна Румъния току-що затвориу най-влиятелния си политик на име Ливиу Драгня, който лично промени законите за борба с корупцията, възползвайки се от властта над бившето правителство. През март Словакия избра привърженик на реформите за президент след дълги протести на населението срещу корупцията. А участниците в масови демонстрации в Прага през последните седмици настояват за оставката на министър-председателя Андрей Бабиш, срещу когото има обвинения в измами.
За да запази позицията си, Плахотнюк трябва да убеди САЩ, че е прозападен политик. Неговите лобисти във Вашингтон казват, че той е против Русия, въпреки че този човек съвсем наскоро се опита да преговаря със социалистите, които са привърженици на Путин. Във вторник правителството го подкрепи в отчаян опит да спечели одобрението на администрацията на Тръмп, като обяви, че ще премести молдовското посолство в Израел [от Тел Авив] в Йерусалим и ще разпредели добра земя за построяването на ново американско посолство в Кишинев.
Администрацията на Тръмп не трябва да позволява на Плахотнюк да я заблуди с тази маневра. Засега Държавният департамент действа много внимателно, като заяви, че резултатите от последните парламентарни избори трябва да бъдат спазвани. Водещите страни от ЕС, включително Великобритания, Франция и Германия, отидоха още по-далеч, като изцяло подкрепиха новата антикорупционна коалиция. Съединените щати трябва да се присъединят към тях.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия е с Додон в борбата срещу узурпаторите на властта в Молдова

Владимир Путин: Русия е с Додон в борбата срещу узурпаторите на властта в Молдова

13 Юни 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин увери, че Москва няма да се откаже от подкрепата си за президента на Молдова Игор Додон в сегашната сложна ситуация за него в страната, предава ТАСС.
„Ние със сигурност ще подкрепим и президента Додон и неговите настоящи коалиционни партньори, така че те в крайна сметка да се отърват от, зада се изразим интелигентно, като цяло, от онези хора, които доскоро бяха узурпирали властта в Молдова и въпреки някои възможни вътрешни противоречия, все пак да намерят сили за изграждане на съвместна работа в интерес на молдовската държава и молдовския народ и ние със сигурност ще ги подкрепим“, заяви руският държавен глава в интервю за "Мир". Текстът на интервюто е публикуван на сайта на Кремъл.
В коментар за сегашното състояние на нещата в Молдова, Путин отбеляза, че „ситуацията в Молдова не е уникална, но е много показателна, защото властта в Молдова, както и частично в Украйна, е била узурбирана от олигархични структури в пълния и директен смисъл на думата. , олигарси, които са подчинили всички държавни структури, абсолютно всичко: правоприлагащата сфера, парламентът и всичко останало“. „Тоест, те са спечелили пари от молдовския народ и са го използвали, за да засилят тяхното лично благополучие и влияние върху държавата“, каза руският президент.
Според Путин, „това, което е направено от президента Додон и неговите неотдавнашни опоненти, да речем условно, прозападните партии, все пак е стъпка към изграждането на пълноценна, цивилизована, модерна държава“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Плахотнюк предложи подкуп на САЩ: Как ще се развие политическата криза в Молдова

„Московский комсомолец“: Плахотнюк предложи подкуп на САЩ: Как ще се развие политическата криза в Молдова

12 Юни 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Молдова продължава да живее в положение на двувластие. В страната има две правителства: старото – начело с представителя на Демократическата партия Павел Филип и ново – с премиер Мая Санду, чието назначаване се състоя на 8 юни на извънредно заседание на парламента. В тази напрегната обстановка правителството на Филип изведнъж прие две, както изглежда, своевременни решения: да пренесе посолството на Молдова в Израел от Тел Авив в Ерусалим и за продажба на територията на бившия Републикански стадион на САЩ за построяване на ново посолство, пише руският вестник „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.
Наистина ли в момента най-важното за правителството на демократите, за които в момента буквално земята започва да гори под краката им? Да се разгадае смисълът на поредната фирмена маневра на Плахотнюк (правителството на Филип е съставено от негови хора) не е трудно. Преди това решение за пренасяне на посолството в Ерусалим взе и Вашингтон. Официалното му откриване се състоя на 14 май. Плановете за предаване на САЩ на територията на Републиканския стадион предизвика протести на молдовското население. Против това се обяви Партията на социалистите и президента Додон. Очевидно е, че и двете решения на правителството на Филип ще бъдат приети положително в САЩ. Именно това е и целта. Плахотнюк изпраща отчаяни сигнали във Вашингтон: аз съм свой, подкрепете ме и ще направя всичко за вас!
В Молдова олигархът Плахотнюк има репутацията на „велик комбинатор“. Наричат го също молдовския Березовски. . Години наред той подрежда гениални комбинации, сключва временни съюзи, създава и съсипва коалиции. Пренарежда политиците, като фигури на шахматна дъска. Той оплете страната в мрежа от свои агенти, постави видеокамери във всяка хотелска стая. Копа земята като къртица. Ето защо бунтовният молдовски парламент на 8 юни призна, че страната е „заловена държава“.
По своя път Плахотнюк предаде и подведе мнозина. Имаше време, когато се заиграваше с Москва и, разбира се, без никакви угризения на съвестта „изостави“ своите руски партньори, когато това беше изгодно. Помните ли декември 2010 година? Тогава бе обсъдена възможността за формиране на управляваща коалиция между комунистите и Демократическата партия на Плахотнюк. Сергей Наришкин, тогавашният шеф на президентската администрация, положи много усилия за изграждането на такъв съюз. И какво от това? Молдавските "демократи" всъщност плюеха в лицето на Москва, предизвикателно отхвърляйки всички споразумения.
Плахотнюк реши, че за него е по-изгодно да стане „свой кучи син“ на Запада, отколкото партньор на Кремъл. И сега Европа демонстративно го изоставя. Съветът на Европа призова Венецианската комисия да оцени решенията на Конституционния съд на Молдова. Който, припомняме, обяви за незаконни решенията на парламента от 8 юни и временно прехвърли правомощията на президента на министър-председателя Филип.
Затова Плахотнюк търси подкрепа от Съединените щати, опитвайки се да играе на русофобските страхове на Вашингтон, които се страхуват, че “проруските” социалисти ще дойдат на власт. Но дори и тук той може да се подведе силно. Вашингтон призовава за "сдържаност и диалог", но това не означава нищо. Те и Янукович призоваха за сдържаност. „Предложенията“, отправени към Държавния департамент от Плахотнюк чрез правителството на Филип, изглеждат неприлични. По същество, това е подкуп: На Америка, Великата Америка, се предлага парче земя в Кишинев в замяна на политическа подкрепа? И така директно и публично!
А Плахотнюк трябваше отдавна да съобрази, че възпитаникът на Харвард Мая Санду много повече подхожда на ролята на американско протеже, отколкото него, обикновен постсъветски бандит с тъмно минало. Умна, красива, владееща английски и испански, с румънско гражданство, работила цял живот в международни организации, бивш съветник на Световната банка във Вашингтон – има ли още някой, който се съмнява чии интереси представлява тя? Санду е молдовският Саакашвили и Ющенко в една бутилка, по-точно, пола. Задачата, над която днес мъчително размишляват във Вашингтон, е как да изоставят Плахтонюк без в същото време да дадат Молдова на Москва. Някой ще „изяде“ другия в новата управляваща коалиция – Додон Санду или обратното? Но за това ще мислим утре, както казваше Скарлет О‘Хара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: За едно нещо Русия и Западът са единодушни – никой не иска Молдова да се превърне в европейската версия на Венецуела

Bloomberg: За едно нещо Русия и Западът са единодушни – никой не иска Молдова да се превърне в европейската версия на Венецуела

12 Юни 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Агенция Bloomberg публикува коментар на Леонид Бершидски по повод ситуацията в Молдова. Авторът е редактор на руския вестник „Ведомости” и основател на сайта Slon.ru.

ИА „Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса.

Европа вече има своя собствена Венецуела: най-бедната или втората най-бедна нация, в зависимост от това как броите, има две правителства. Основната разлика в ситуацията: Русия и Западът имат еднакви предпочитания, защото алтернативата е по-лоша – управление на олигарх, който ще действа само за себе си.
През февруари Молдова, страна с население от 3,5 милиона, сгушена между Украйна и Румъния, проведе неубедителни парламентарни избори. Три партии - проруската Социалистическа партия, проевропейският съюз АКУМ и Демократическата партия, водена от олигарха Владимир Плахотнюк – получиха по над 20% от гласовете. Коалиционните разговори обещаваха да бъдат трудни: нито една от другите две политически сили не искаше да работи с Плахотнюк. Докато коалиционните преговори продължиха, Демократическата партия на Павел Филип продължи да води правителството, точно както беше преди изборите.
На 8 юни бившият изпълнителен директор на Световната банка Мая Санду, съпредседател на АКУМ, обяви създаването на коалиция със социалистите. Конституционният съд на Молдова, пълен с лоялни на Плахотнюк членове, веднага постанови, че коалицията на Санду е противоконституционна, тъй като тя е сформирана повече от 90 дни след изборите. На 9 юни органът свали и президента на Молдова, социалистът Игор Додон, и предаде правомощията му на Филип, който незабавно насрочи нови избори за септември.
И двете молдавски правителства отказват да напуснат (също както и Додон, който бе избран за народ) и и двамата издават заповеди - почти като във Венецуела, където президентът Никола Мадуро (подкрепян от Русия) и неговият опонент Хуан Гуайдо (признат от САЩ и други западни нации), са в цайтнот. В Молдова обаче руските и западните интереси изглежда се припокриват - може би за първи път след присъединяването на Крим към страната през 2014 г.
Русия призна правителството на Санду на 10 юни. Въпреки че повечето от важните министерски постове отидоха в ръцете на политиците от АКУМ, присъствието на социалистите прави кабинета приемлив за Кремъл. Официалната Москва няма илюзии за възстановяване на пълното си влияние от съветската епоха в Молдова, страна, в която Румъния е разпространила около един милион паспорти, което позволява на молдовците да се интегрират в ЕС преди тяхната страна да стане пълноправен член. Русия, обаче, има интерес да поддържа здрави отношения с постсъветската държава, като същевременно запазва контрола върху непризнатия отцепник на Молдова в Приднестровието, рускоговорящ анклав, където 1500 руски войници са разположени в буферната зона, каквато Кремъл обича да поддържа близо до руските граници.

Във вторник руският вицепремиер Дмитрий Козак, отговарящ за отношенията с Молдова, заяви, че Плахотнюк е предложил да преориентира страната си към Русия и да я превърне във федерация, като Приднестровието запази връзките си с Москва. Но Плахотнюк, който по-рано се придържаше към тежка антируска линия, не може да спечели доверието на Москва. Участието на социалистите в правителството осигурява по-силна гаранция за Русия, отколкото празните думи.
Германия, Франция, Великобритания, Полша и Швеция подкрепиха молдовския парламент, който застана зад правителството на Санду. Антикорупционната партия на Санду е най-добрият шанс на страната да постигне напредък. Страната не може да постигне нищо, когато Плахотнюк ефективно притежава всичко в нея, от четири от пет национални телевизии до Конституционния съд. В края на миналата година Европейският парламент дори прие резолюция, с която Молдова се обявява „държава, завладяна от олигархични интереси".
САЩ също подкрепиха молдовския парламент.
Сливането на руските и европейските интереси, подкрепено от САЩ, е почти невероятно в настоящия геополитически климат. Това показва, че Русия не трябва да бъде възприемана на противник на Запада и износител на корупция, който се занимава с хаос и разпад в съседните страни. Макар че скритите й мотиви изрично не са същите като тези на западните страни, тя също се интересува от стабилността в държавите, които са нейни непосредствени съседи - и като се увери, че политическите сили, които са съпричастни към нея, имат известна роля в управлението на региона.
Подобно на Плахотнюк, парламентът иска предсрочни избори - но по различни правила. Той гласува за отмяна на реформата на Изборния кодекс, подкрепена от Плахотнюк, при която мнозинството от депутатите се избират по райони, а не по партийни списъци. Подобна промяна щеше да бъде смъртоносна за влиянието на Демократическата партия. Ако устойчивият международен натиск помогне на Санду и на парламента да надделяят, АКУМ и социалистите вероятно ще се окажат най-големите сили и ще трябва да работят за солидна коалиция, която да задържи западната помощ за Молдова за изграждането на по-силни институции, а Русия - достатъчно щастлива, за да не се меси. Един успешен опит от този вид в крайна сметка може да се използва за разрешаване на конфликта в Украйна, без да се позволи на Киев да се отклони от европейския си път.
Засега обаче е важно да се предотврати насилието. Русия и Западът трябва да обединят усилията си, за да принудят Плахотнюк да се оттегли. Европа наистина не се нуждае от собствена Венецуела.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Игор Додон отмени декрета за разпускане на парламента в Кишинев

ТАСС: Игор Додон отмени декрета за разпускане на парламента в Кишинев

11 Юни 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Държавният глава на Молдова Игор Додон отмени декрета за разпускане на парламента в Кишинев, който подписа изпълняващият длъжността премиер Павел Филип, предава TACC.
Съответното Додон обяви на брифинг след заседание на Върховния съвет за сигурност.
"Декретът на Филип не съответства на конституционните норми.<…> Подписах указ за отмяната му", заяви президентът на Молдова.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Държави от ЕС подкрепиха парламента на Молдова, като „най-доброто място“ за обсъждане на кризата

AFP: Държави от ЕС подкрепиха парламента на Молдова, като „най-доброто място“ за обсъждане на кризата

10 Юни 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция, Германия, Полша, Швеция и Великобритания в понеделник подкрепиха парламента на Молодва, като „най-доброто място за обсъждане на политическите проблеми“ в текущата криза в страната, предава AFP.
„Призоваваме за спокойствие и сдържаност. Всички страни носят отговорност за разрешаване на тази конституционна криза чрез мирни средства“, отбелязват петте страни-членки в съвместно заявление.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Павел Филип отказа да напусне премиерския пост в Молдова

ТАСС: Павел Филип отказа да напусне премиерския пост в Молдова

10 Юни 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Заместник-председателят на Демократическата партия на Молдова Павел Филип отказа да подаде оставка като изпълняващ длъжността министър-председател и свика заседание на правителството в понеделник.
"Проведохме днес среща с всички министри, държавни секретари и ръководители на правителствени агенции, за да обсъдим работата на правителството в настоящата политическа ситуация. Има конституция и закони на страната, които ръководят нашата дейност", пише политикът на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ в понеделник.
Той призова служителите да работят по нормален начин, така че гражданите да не страдат от политическа криза, която може да бъде преодоляна чрез "диалог на политическите сили". Филип проведе заседанието в правителствена сграда, заобиколена от полицейски служители.
В същото време новоизбраният министър-председателят Майя Санду, назначена от парламента, проведе заседание на новия кабинет в сградата на Парламента, на която се обсъдиха оставките на силите за сигурност.
Молдовският президент Игор Додон високо оцени признаването на парламента и новото правителство на републиката от външните партньори, включително Европейския съюз, САЩ и Русия. С тези думи политикът говори на среща в понеделник с ръководителите на чуждестранни дипломатически мисии.
"Срещнах се с акредитираните посланици в Република Молдова и говорих за ситуацията в нашата страна. На срещата присъстваха 30 ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации от 31 мисии в Република Молдова с резиденция в Кишинев. Те говориха за рисковете и перспективите за развитие на ситуацията "Високо оценявам факта на признаване на новия парламент и правителство от нашите външни партньори, включително ЕС, САЩ и Руската федерация", пише вчера президентът на Молдова във „Фейсбук“.
Додон увери, че той ще работи активно с правителството на Майя Санду и с парламентарното мнозинство в блока АКУМ (Сега) и Социалистическата партия, за да "извърши необходимите реформи и да промени криминално-олигархичната система". Както отбеляза президентът, "има шанс да се промени ситуацията в страната и това ще зависи от позицията на външните партньори колко бързо ще се случи това."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Националната армия на Молдова няма да се намесва в политическата криза в страната

ТАСС: Националната армия на Молдова няма да се намесва в политическата криза в страната

10 Юни 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Националната армия на Молдова не възнамерява да се намесва в политическата криза в страната. Това изявление бе направено в понеделник от Министерството на отбраната, цитирано от TACC.
"Националната армия продължава своята дейност както обикновено, не участва в кризата и ще остане извън политическите игри", се казва в документа, публикуван на официалния сайт на Министерството. От там подчертават, че според конституцията "въоръжените сили са подчинени изключително на волята на народа, за да гарантират суверенитета, независимостта и единството, териториалната цялост на страната и конституционната демокрация".
В документа се отбелязва, че в съответствие със закона, ръководството на отбраната "е изключителен и неотменим атрибут на конституционните органи на държавата. Докато няма ясна увереност в политическата ситуация в страната, националната армия се подчинява само на конституционен ред". В изявлението се подчертава, че за да се "намали рискът от ескалация", достъпът до военни подразделения за "за ограничен период от време" е забранен за всички, освен за персонала.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Молдавские Ведомости“: Майя Санду благодари на европейските партньори за подкрепата

„Молдавские Ведомости“: Майя Санду благодари на европейските партньори за подкрепата

10 Юни 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Избраният министър-председател Майя Санду приветства изявлението на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заместник-председателя на Европейската комисия Федерика Могерини и комисаря по добросъседство и преговори за разширяването Йоханес Хан относно политическата ситуация в Република Молдова. На брифинга Майя Санду заяви, че ЕС официално е признал правителството, избрано от парламента в събота, 8 юни, съобщава молдовката агенция IPN, цитирана от електронното издание на вестник “Молдавские Ведомости“.
Според Майя Санду изявлението на двамата високопоставени представители на ЕС е допълнителен аргумент в полза на това бившите власти да приемат мирно прехвърляне на властта. "Ние твърдо вярваме, че подобни послания от всички наши международни партньори скоро ще последват, защото те, както всеки гражданин на нашата страна, искат да има демокрация и просперитет в Република Молдова", заяви лидерът на ПДС.
Според Майя Санду всички партньори на Република Молдова искат незабавното спиране на злоупотребите, страха и дестабилизацията. Тя отбеляза също, че както европейските партньори, така и гражданите искат легитимно и демократично правителство, което ще гарантира изпълнението и задълбочаването на всички международни ангажименти, поети от Република Молдова, преди всичко Споразумението за асоцииране с ЕС.
Майя Санду също заяви, че за разлика от предишното правителство, всички ангажименти за реформи и основни принципи, залегнали в споразумението за асоцииране, ще бъдат спазени. "Зачитането на върховенството на закона, демокрацията и правата на човека е основата, върху която ще изградим отношенията си с Европейския съюз", каза политикът.
Тя също така подчерта, че оценява и споделя призива на ЕС за спокойствие и трезвост. "Мирното прехвърляне на властта е единственото приемливо решение за преодоляване на политическата криза, причинена от онези, които държат постовете си и властта, въпреки волята на избирателите, изразена на 24 февруари.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна предупреди срещу „руски сценарии“ в Молдова

РИА Новости: Украйна предупреди срещу „руски сценарии“ в Молдова

10 Юни 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Министерството на външните работи на Украйна призова Молдова да предотврати "реализацията на руския сценарий за федерализация", цитира ведомството РИА Новости
По-рано украинските власти многократно са обещавали да не позволят федерализация в собствената си страна.
"Като държавен посредник и гарант, Украйна е заинтересована от стабилна, демократична и европейска Молдова, готова да съдейства, ако е необходимо, в решаването на съществуващите проблеми", заяви украинското външно министерство.
Министерството също така призова водещите политически сили на страната да действат в рамките на правната рамка и да разрешават споровете чрез политически диалог, за да се избегне насилствената конфронтация.
Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха парламентарно мнозинство в събота след изборите през февруари и след три месеца чакане Молдова получи ново правителство. Конституционният съд обаче обяви тези решения за незаконни и назначи досегашния премиер и заместник-председателя на Демократическата партия Павел Филип за временно изпълняващ длъжността президент, за да подпише указа за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори на 6 септември.
В отговор на това парламентът заяви за опит на Демократическата партия да завземе властта чрез Конституционния съд. Молдовският президент Игор Додон нарече решението на Конституционния съд да го отстрани „отчаяна стъпка за узурпиране на властта“.
Руският вицепремиер Дмитрий Козак, специален представител на руския президент за развитието на икономическите отношения с Молдова, определи действията на силите, които преди са били на власт в Кишинев, като "открито престъпни". Както отбеляза Козак, подобни решения станаха "очевидно потвърждение" на позицията на Москва относно необходимостта от подобряване на политическата ситуация в Молдова.
Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заявиха, че ЕС е приел за сведение създаването на нова управляваща коалиция в Молдова и е готова да работи със законния кабинет на министрите. Държавният департамент на САЩ също направи изявление, че изборите на 24 февруари в Молдова са конкурентни и изразяват волята на народа и Вашингтон призова за диалог партиите в политическия конфликт в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ призова за политически диалог в Молдова

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ призова за политически диалог в Молдова

10 Юни 2019 | 01:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ заяви, че изборите в Молдова на 24 февруари, са били конкурентни и изразяват волята на народа и призова страните в политическия конфликт към диалог, предаде РИА Новости.
„САЩ призовават всички противостоящи се страни в Молдова да проявят сдържаност и да се договорят за път, за излизане от кризата, посредством политически диалог“, се казва в изявление на ведомството.
„Парламентарните избори на 24 февруари бяха конкурентни и се придържаха към спазване на основните права на човека. Волята на молдовския народ, изразена на тези избори, трябва да се спазва без намеса“, подчертаха от американското външнополитическо ведомство, като обещаха на Молдова по-нататъшна подкрепа.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на парламента на Молдова заяви, че той няма да бъда разпускан

ТАСС: Председателят на парламента на Молдова заяви, че той няма да бъда разпускан

10 Юни 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Председателят на парламента на Молдова Зинаида Гречани заяви, че институцията няма намерение да прекратява работа и ще вземе важни решения, въпреки указа за разпускането му, подписан от и.д. премиер Павел Филип, предаде ТАСС.
„Ние не се подготвяме за предсрочни избори. Мисля, че утре ще утвърдим генералния секретар на парламента и ще започнем работа по приемане на други законодателни инициативи. Ние нямаме намерение да разпускаме парламента, той е дееспособен и е избран законно“, заяви Гречани. Тя припомни за позицията на ЕС, който в събота обяви готовност да работи с „легитимно правителство“.
„Аз мисля, че ние сме длъжни да заседаваме всеки ден. Нашата цел е да обезпечим сигурността“, допълни Гречани. По нейните думи, сред приоритетите на депутатите са – определяне на дата за местните избори, връщане към пропорционална избирателна система и други важни въпроси.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецианската комисия ще оцени законността на разпускането на парламента на Молдова

ТАСС: Венецианската комисия ще оцени законността на разпускането на парламента на Молдова

9 Юни 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Венецианската комисия към Съвета на Европа ще разгледа последните събития в Молдова, в това число разпускането на парламента и ще им даде правна оценка, предаде ТАСС.
Говорителят на Съвета на Европа Даниел Холтген заяви, че генералният секретар на Съвета Турбьорн Ягланд е поискал спешно заключение от Венецианската комисия за последните решения, в това число за условията за разпускане на парламента на Молдова.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Европейският съюз приема за сведение решенията на молдовския парламент

ЕС: Европейският съюз приема за сведение решенията на молдовския парламент

9 Юни 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването и добросъседството Йоханес Хан направиха съвместно изявление относно създаването на нова правителствена коалиция в Молдова и одобрението на новото правителство начело с Майя Санду, публикувано на интернет-страницата на Върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността.
„Европейският съюз приема за сведение решенията, взети вчера от парламента на Република Молдова, включително относно създаването на правителствена коалиция.
Европейският съюз е готов да работи с демократично легитимното правителство въз основа на взаимен ангажимент за реформи и на основните принципи, залегнали в нашето споразумение за асоцииране. Зачитането на върховенството на закона и демокрацията трябва да останат стълбовете на нашите отношения. Това е преди всичко това, което гражданите на Република Молдова очакват и заслужават.
В светлината на развитието след решенията, взети вчера от Парламента на Република Молдова, Европейският съюз силно повтаря призива си за спокойствие и сдържаност. Диалогът между демократично избраните представители трябва да остане ключът към намирането на решение на настоящата политическа криза", се казва в изявлението

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Молдова се оказа в двувластие

„Коммерсантъ“: Молдова се оказа в двувластие

9 Юни 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдова се оказа в двувластие, пише руският вестник “Коммерсантъ“
Коалиция от проруските социалисти и проевропейският блок АКУМ("Сега") формираха ново правителство и уволниха ключови фигури в силовите ведомства. Но Демократическата партия, която досега управляваше, чийто лидер олигарх Владимир Плахотнюк ръководи страната от 2015 г., не иска да се откаже от властта. Плахотнюк нарече последните събития „преврат“, а неговите поддръжници поставиха палатки пред почти всички министерства и обещаха да предотвратят влизането на нови ръководители на държавни структури на работните места.
В събота, 8 юни, политическата криза в Молдова, която след парламентарните избори през февруари, живееше без правителство, навлезе в нова, най-остра фаза. В този ден събитията се развиха бързо. Създаването на временна коалиция за освобождаване на държавата, завладяна от олигарха Владимир Плахотнюк, бе обявено от две антагонистични партии: проруските социалисти, подкрепящи президента Игор Додон, и блока АКУМ - сдружение на прозападни десни партии „Платформа“ "Достойнство и истина” и „Действие и солидарност ”.
Вероятността за създаване на този съюз доскоро беше изключително ниска. Социалистите проведоха преговори не само с АКУМ, но и с Демократическата партия на Плахотнюк, който призова за предотвратяване на предсрочни парламентарни избори, неизбежни при липса на мнозинство в парламента. Но в събота АКУМ и Социалистическата партия неочаквано се споразумяха и обявиха антиолигархична коалиция.

В молдовския парламент има 101 депутати. Демократите и техните сателити имат само 40 депутатски мандата. Социалистите и АКУМ заедно контролират 61 места, което им позволява да одобряват назначения и да приемат закони.
Тези нови съюзници се захванаха за работа събота в останалата без ток сграда на парламента. Първо беше избрано ръководството на парламента - председателя на Социалистическата партия Зинаида Гречани. Тогава лидерът на Партията за действие и солидарност Майя Санду бе назначена за премиер. За вицепремиер и министър на вътрешните работи стана нейният партньор в блока АКУМ, ръководител на Платформата за достойнство и истина, Андрей Настасе.
„Днес слагаме край на борбата срещу собствения си народ. Днес имаме шанс за ново начало. Ще отворим нова страница, ”каза премиерът Санду.

Тя също така обяви, че „диктаторът падна” и „олигархичният режим сега е в опозиция”.
Съюзниците наричат олигарх Владимир Плахотнюк “диктатор” и “узурпатор” на властта в страната. Фактът, че Молдова сега е "завладяна държава“, се казва в декларация, приета в парламента. В допълнение, депутатите одобриха оставката на ръководителите на Службата за информация и сигурност и на Националния център за борба с корупцията, които се ръководят от кадри, назначени от Владимир Плахотнюк.
В плановете на съюзниците влиза и промяната на избирателната система. Избирателните правила през 2017 г. бяха променени в интерес на Демократическата партия, което позволи през февруари изключително непопулярната политическа сила да задържи 40 от своите депутати в парламента.
Самият олигарх бе призован да не се съпротивлява на новата реалност и да гарантира мирно предаване на властта.
„Призовавам го да прехвърли властта мирно, по цивилизован начин и да не се опитва да подпали къщата, защото Молдова не принадлежи на него, ”каза Андрей Настасе, който през 2015 г. организира протести срещу Плахотнюк.
Игор Додон също призова демократите да не водят процеса до дестабилизация. „Обърнах се към онези, които досега бяха на власт, да осигурят мирно прехвърляне на властта, за да предотвратят дестабилизация в нашата страна“, пише президентът на своята страница във „Фейсбук“.
Демократите не обръщаха внимание на призивите. Конституционният съд, състоящ се от хора, принадлежащи към обкръжението на Владимир Плахотнюк, определи коалицията и всички взети от нея решения като неконституционни. Като обосновка на това, съдът посочи, че мнозинството в парламента не е създадено в определеното от закона време.

Според съдиите крайният срок за създаването на коалицията е 7 юни, тъй като този ден са изтекли 90 дни, в които трябва да се формира коалиция, съгласно чл. 85 от конституцията. Отправната точка е 9 март, когато бяха одобрени резултатите от февруарските избори и съответно мандатите на парламентаристите. АКУМ и социалистите имат собствени изчисления: те са убедени, че от 9 март не се броят 90 дни, а три календарни месеца. В този случай коалицията трябваше да се появи не по-късно от 9 юни.
Демократическата партия и нейният лидер Владимир Плахотнюк не са съгласни с математиката на техните опоненти. Олигархът нарече техните действия опит за узурпиране на властта. Според него Демократическата партия не признава пленарната сесия и всичко, за което депутатите гласуваха за нея.

„Ще предприемем всички законови и демократични действия, така че планът за превземане на държавните институции да не бъде изпълнен ”, обеща Плахотнюк и заяви, че демократите вече са предприели стъпки, за да гарантират, че всички институции на страната функционират нормално.

В допълнение, демократите обвиниха Игор Додон в предателство. Телевизионните канали, които са под контрола на олигарха, най-големият медиен холдинг в страната, на 8 юни разкриха видеозаписи от срещите на Владимир Плахотнюк и Игор Додон, направени със скрита камера, която обсъжда създаването на коалиция от социалисти с демократи. Гласовете понякога не съвпадат с картината. Въпреки това Игор Додон и Владимир Плахотнюк се чуват, че една от точките на коалиционното им споразумение трябва да бъде федерализацията на страната чрез съюз с отцепилото се през 90-те години на миналия век Приднестровие.
На този момент, в случай на създаването на съюз на Партията на социалистите и демократите, се твърди, че е настоявал руският заместник министър-председател Дмитрий Козак, с когото Игор Додон се е срещал няколко пъти в последно време. В същото време президентът на Молдова казва фразата, че руският лидер Владимир Путин е готов да се срещне с Плахотнюк и да обсъдят всичко лично.
Олигархът, търсен от руските правоохранителни органи за опит за убийство и обвинен в участие в схема за изтегляне на 37 милиарда рубли от Руската федерация, отговаря, че не може да дойде в Русия заради наказателно преследване. В отговор Игор Додон уверява своя събеседник, че проблемът с наказателните дела ще бъде разрешен и му предава думите, за които се твърди, че са казани от руския президент Владимир Путин: “Игор, кажи на Плахотнюк, че аз ви каня (него - “Комерсант”) следващата седмица заедно теб двамата. Да седнем и да обсъдим как да продължаваме напред. Да не се страхуваме - под личните ми гаранции. Демократите твърдят също, че Игор Додон признава, че е получил пари за финансиране на Социалистическата партия от Русия.

Публикуването на записите е причина за обвинението по адрес на Додон в предателство в интересите на Русия и организирането на преврат.
„Потвърждавам, че преговорите с Додон продължиха почти три месеца. Като цяло почти се съгласихме, но бяхме объркани поради нови геополитически изисквания. Коалицията беше почти формирана. Но аз отказах да подпиша този документ, което би означавало, че съм предал страната и съм станал съучастник на Додон ”, каза Плахотнюк.

„Аз не съм съвършен, греша, но няма да предам страната си. Това, което направи Додон, Социалистическата партия и АКУМ, е държавен преврат“, заяви Плахотнюк.
Според олигарха „молдовските граждани вече нямат легитимен президент. Владимир Плахотнюк обеща да постигне разпускането на парламента и предсрочните избори както за парламент, така и за президент.
В събота вечер в Кишинев се появиха палатки пред сградите на министерствата, както и главната прокуратура, които бяха инсталирани от привърженици на Демократическата партия. Те поставиха сцената на централния площад на града. Сред онези, които се появиха на улицата, за да подкрепят демократите имаше много млади хора с атлетично телосложение.
Групите за съпротива се координират от бившия депутат от Демократическата партия, професионален боец и президента на Молдавската федерация Муай-Тай и Кикбокс, Константин Цуцу, който се смята за един от кураторите на неформалното силово крило на демократите: под патронажа на партията и лично Владимир Плахотнюк в страната е създадена цяла мрежа от бойни клубове. През нощта Цуцу се появи пред главната прокуратура и каза пред репортери, че няма да позволи на членовете на новото правителство да влизат в сградите на държавните ведомства.
„Няма да им позволим да завземат нито една институция в страната. Ние дори няма да им позволим да влязат. Те нямат право, няма какво да правят там, " казва Цуцу.
Днес противстоенето на демократите и парламентарната коалиция ще продължи. Въпреки почивния ден председателят Зинаида Гречани обяви, че свиква депутатите да продължат работата си. Те ще трябва да приемат така наречения пакет анти-олигархични закони, за да могат окончателно да освободят държавните структури от влиянието на Владимир Плахотнюк. В същото време, на 8 юни, молдовските медии започнаха да съобщават, че държавните служители от регионите на страната ще бъдат доведени в столицата, за да участват в протест, планиран от демократите.
Засега няма отговор на въпроса от коя страна ще действат силите за сигурност - МВР и армията. Това до голяма степен ще определи колко упорита ще бъде съпротивата на Демократическата партия и нейния лидер Владимир Плахотнюк.
За последния резултатът от настоящата борба е въпрос на физическа сигурност. От 2015 г., когато всички държавни институции попаднаха под личния контрол на Плахотнюк, имаше много доказателства за различни злоупотреби на демократите. Например хора от средите на олигарха и самия той са обвинени в изнудване и формиране на парламентарно мнозинство, за да управляват страната. Става дума за миналия парламент, избран през 2014 г. Само 19 демократи тогава влязоха в него, но през 2015 г. партията контролираше повече от половината от депутатите, които напуснаха партиите, от чиито листи първоначално бяха избрани. Молдовските медии пишат за участието на високопоставени демократи в организирането на различни схеми за контрабанда, набези на бизнес, измама на криминални дела срещу нежелани и други нарушения.
След като преди четири години Плахотнюк получи пълен контрол над страната, Молдова се нарича ‚завладяна“ държава дори на Запад.
Създаването на антиолигархична коалиция в молдовския парламент бе открито подкрепено от Русия. Специалният представител на президента на Руската федерация за развитие на търговските и икономически отношения с Молдова, вицепремиерът Дмитрий Козак, заяви на 3 юни в Кишинев, че Москва счита, че съюзът на социалистите и АКУМ е най-добрият изход от кризата. В неделя вечер той много остро коментира сегашната ситуация в Молдова, като нарече режим, управлявал страната до момента - криминален.
„Откровено престъпните действия на властта са явно потвърждение на нашата вече заявена позиция за необходимостта от радикално подобряване на сегашната политическа ситуация в републиката. Исканията на хората, често с противопоставящи се политически убеждения, относно необходимостта от де-окупация на Молдова от престъпния режим, стават все по-ясни.

Продължаваме да потвърждаваме, че това е един изключително вътрешен политически процес. Но за Русия е изключително важно, че силите, които определят външнополитическия вектор на развитието на Молдова, отразяват истинската воля на нейните граждани ”, каза Козак.

Като похвали проевропейския блок АКУМ и проруските социалисти за преодоляване на противоположните позиции по редица въпроси, „за да се създадат условия за бъдещо цивилизовано разрешаване на разногласията, основаващи се на реалната воля на гражданите”, Дмитрий Козак заяви, че ЕС и САЩ заемат същата позиция.
„Този факт, макар и незначителен в геополитически план, е още едно потвърждение за необходимостта от взаимодействие и възможността за постигане на съгласие по основните въпроси на съвременния световен ред на обща цивилизационна платформа”, каза Козак.
Коментирайки обвиненията, че Русия се опитва да сключи отделни споразумения с демократите, вицепремиерът каза, че това предложение не е идвало от Москва: “Владимир Плахотнюк предложи да се сключат тайни споразумения на Социалистическата партия с Демократическата партия със задълженията на последния да промени външния вектор на Молдова от Запада на Изток. Тези предложения бяха категорично отхвърлени. Историческата практика показва, че всякакви тайни политически споразумения в крайна сметка водят до бедствие. Това се отнася, както за политиците, участващи в такива заговори, така и за гражданите, зад чиито гръб са постигнати такива споразумения. "
Европейският съюз и Съединените щати не направиха толкова остри изявления. Но ръководителят на делегацията на ЕС в Молдова Петър Михалко, както и американските дипломати присъстваха на заседание на парламента по време на създаването на сегашната коалиция там.
Освен това коментарът за ситуацията в Кишинев, разпространен от Европейската служба за външна дейност, не поставя под въпрос законността на сформирането на алианса и изразява готовност да продължи сътрудничеството с Молдова при провеждането на реформи, борбата с корупцията, гарантирането на независимостта на правосъдието и деполитизирането на държавните структури.
Като сигнал за подкрепа на новата коалиция е напълно възможно да се интерпретира изявлението, разпространено от посолството на САЩ в Кишинев: „САЩ подкрепят усилията на молдовските политически партии да обсъдят споразумението и да преодолеят продължаващата политическа безизходица. Избраните длъжностни лица трябва да имат максимално възможно време и възможност да постигнат споразумение. Народът на Молдова заслужава напълно функциониращо правителство, което може да възобнови работата си за подобряване на живота на всички граждани."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От молдовската полиция заявиха, че не признават новото правителство

ТАСС: От молдовската полиция заявиха, че не признават новото правителство

9 Юни 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Кишинев. От молдовската полиция заявиха, че не признават одобреното от парламента правителство, водено от Майя Санду, както и новия вътрешен министър Андрей Настасе, предава TACC, като цитира думите на ръководителя на Генералния комисариат на полицията Александър Пинзар пред телевизионния канал TV8 в неделя.
"Моят министър е Жиздан (министъра на вътрешните работи в правителството на Павел Филип Александър Жиздан)", каза Пинзар.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Игор Додон предупреди членовете на Конституционния съд, че ще носят отговорност за решенията си

ТАСС: Игор Додон предупреди членовете на Конституционния съд, че ще носят отговорност за решенията си

9 Юни 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон заяви, че членовете на Конституционния съд ще трябва да носят отговорност за решенията, които вземат по искане на Демократическата партия на Молдова (ДПМ), предава TACC.
В изказване на брифинг в парламента в неделя той каза, че „съдиите успяха да анулират решенията на парламента, преди депутатите сами да ги вземат.“ „Къде бързате? Всички юристи ви се смеят, казват - добри хора, да бяха почакали поне решението да бъде подписано, за да влезе в сила. И те вече го отменят, ”каза президентът. Според него, "за такива решения срещу съдиите от Конституционния съд могат да бъдат възбудени углавни дела."
Президентът на Молдова призова членовете на Конституционния съд "да осъзнаят, че ситуацията в страната се променя".
"Мислите, че Плахотнюк ще ви" защитава "през целия си живот? Няма да е така. Казах ви: когато те избягат от страната, няма да има достатъчно места в самолета за всички", добави държавният глава, като подчерта, че това важи и за останалите длъжностни лица, които "не искат да се подчиняват на новото правителство, но продължават да изпълняват заповедите на напускащите демократи".
В събота държавният секретар на Министерството на правосъдието на Молдова Николай Ешану се усъмни в правилността на решенията на Конституционния съд. "Наистина се надявам, че официалната страница на Конституционния съд е била хакната и не сме стигнали дотам, че да видим Конституционния съд да гледа телевизия и да обявяваме за противоконституционни решения на парламента, които, както аз разбирам, дори не са написани в писмен вид", пише официалният служител на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Point.md (Молдова): Игор Додон заяви, че няма никакви основания за разпускане на парламента

Point.md (Молдова): Игор Додон заяви, че няма никакви основания за разпускане на парламента

9 Юни 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Игор Додон заяви, че няма никакви основания за разпускане на парламента, цитира думите му молдовският информационен портал point.md.
"Нашата ясна позиция, подкрепена от обществото е: крайният срок за разпускането на парламента е 9 юни. Вчера беше законовият срок за формиране на мнозинството и правителството. Що се отнася до предсрочните парламентарни избори, няма основания за тях, защото парламентът и правителството са легитимни и трябва да останат такива ", каза Додон на брифинг.
Според него много външни партньори на Молдова са изразили потвърждение, че действията за създаване на правителството са легитимни.
"Обърнахме се към нашите международни партньори и ги помолихме да действат като посредници по въпроса за мирно прехвърляне на властта. В противен случай хората ще трябва да бъдат изведени на улиците, това може да стане утре или други ден", добави президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новият премиер на Молдова призова държавните служители да не се подчиняват на лидера на Демократическата партия

ТАСС: Новият премиер на Молдова призова държавните служители да не се подчиняват на лидера на Демократическата партия

9 Юни 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Новият премиер на Молдова Майя Санду, утвърдена от парламента, призова правителствените служители да не се подчиняват на заповедите на лидера на Демократическата партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк, предава TACC.
"Призовавам Ви да не изпълнявате незаконните и недемократични заповеди на Плахотнюк и да подкрепите усилията на новото правителство да изградим заедно свободна и просперираща страна. Ние, министрите на новото правителство, ще премахнем политическия контрол над институциите, така че да изпълнявате задълженията си в съответствие със закона," заяви Санду в неделя по време на брифинг в парламента, който беше излъчен по телевизиите в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Молдавские Ведомости“: Привърженици на Демократическата партия блокират държавните институции

„Молдавские Ведомости“: Привърженици на Демократическата партия блокират държавните институции

9 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Поддръжниците на Демократическата партия на Молдова (ДПМ) блокират държавните институции, за да попречат на новото правителство да започне работа, пише електронното издание на молдовския вестник „Молдавские Ведомости“.
Както съобщават кореспондентите на молдовската агенция ИНФОТАГ от центъра на Кишинев, цяла нощ привържениците на ДПМ стояха на входа на правителствената сграда, Министерството на вътрешните работи, Главната прокуратура, други министерства и държавни институции. Те са поставили палатки пред всяка сграда, където са останали през цялата нощ. Поддръжниците на ДПМ продължават окупацията и в неделя, като разговарят неохотно с журналисти и казват, че "са дошли да защитават институциите от завземане." Сутринта на окупаторите е доставена храна и вода по организиран начин, информират от агенцията.
В неделя Демократическата партия провежда масов митинг "в защита на държавната и съдебната власт". Заявено е участие на до 50 хиляди души. От всички области на Република Молдова се движат колони с автобуси с хора. За да се проведе митингът, на централния площад на Кишинев беше издигната огромна сцена, монтирана цяла нощ. Митингът започна по обяд.
Ситуацията в Кишинев е спокойна, трафикът не е спрян, включително и през централния площад. В същото време в града патрулират подсилени полицейски отряди, полицейски коли стоят на всички основни кръстовища. Засилена е охраната на държавните институции и дипломатическите мисии.
Действащият министър-председател, заместник-председател на Демократическата партия Павел Филип нарече събитията в Република Молдова „опит за превземане на властта”. Говорейки по един от телевизионните канали, той изрази изненада от действията на депутатите, които са провели заседание на парламента на 8 юни и са одобрили новото правителство. "Изненадан съм, че някои хора не виждат сложността на ситуацията, особено така наречения президент, който представлява интересите на друга държава. ДПМ е силна формация, която има силен лидер. Ние не сме перфектни, но имаме определени граници. Председател на ДПМ Влад Плахотнюк и всички ние няма да се съгласим да продадат страната и да предадат своите граждани ”, каза Филип.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на  Молдова Игор Додон направи промени във Върховния съвет за сигурност на страната

ТАСС: Президентът на Молдова Игор Додон направи промени във Върховния съвет за сигурност на страната

9 Юни 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон ще направи промени в състава на Върховния съвет за сигурност (ВСС) на страната във връзка с политическата криза, предава TACC.
"Днес ще подпиша указ за утвърждаване на новия състав на ВСС и всички решения в страната през следващите дни ще бъдат взети в съответствие с решенията на този орган," каза Додон. Във ВСС влизат председателят на парламента, министър-председателят, министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, съветниците на президента и ръководителите на някои парламентарни комисии.
Молдовският парламент, който не успя да формира управляваща коалиция и правителство след изборите през февруари, успя да избегне заплахата от разпускане и организирането на предсрочни избори в събота. Това стана, след като социалистите, подкрепящи президента, се споразумяха с проевропейския блок АКУМ (Сега) да се противопоставят на Демократическата партия на Молдова (ДПМ), която контролираше бившия парламент и кабинета на министрите, водена от олигарх Владимир Плахотнюк. Зинаида Гречани, лидер на социалистите, бе избрана за председател на парламента и беше сформирано правителство, водено от министър-председателя Майя Санду, която оглавява Партията за действие и солидарност в блока АКУМ.
След обжалването на ДПМ обаче Конституционният съд обяви тези действия за незаконни. Съдиите заявиха, че парламентът не е одобрил правителството в определения срок и прехвърли президентските правомощия на действащия премиер от ДПМ Павел Филип. След това Филип подписа указ за разпускане на парламента вместо държавния глава. Додон разглежда това като опит за узурпиране на властта.
Социалистическата партия на Република Молдова счита, че решенията на Конституционния съд (КС) са неконституционни.
"Социалистическата партия не признава всички решения на така наречения Конституционен съд. Тези действия са противоконституционни и целят дестабилизиране на положението в страната. Ние потвърждаваме, че всичко, което се случва и всички действия на Демократическата партия и нейните лидери не са нищо друго, освен узурпация на държавата, което според конституцията е най-грубото престъпление срещу народа и страната, ”се казва в декларацията на уебсайта на партията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон

„Взгляд“: В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон

9 Юни 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Кишинев. В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон, пише руският вестник „Взгляд“.
„Не бих се изненадал, ако Додон бъде арестуван с белезници до вечерта, защото обвиненията срещу него са много сериозни. Додон загуби във всяко отношение ”, заяви молдовският политически анализатор Сергей Назария за вестника, коментирайки отстраняването на молдовския президент от властта и назначаването на предсрочни парламентарни избори.
„Законодателството в Молдова не се спазва дълго време и то не се спазва от всички. Това, което се случи вчера в нашия парламент, трябваше да се случи през март, веднага след изборите. А това коалиционно споразумение щеше бъде подкрепено от обществото ”, смята ръководителят на молдовския център за стратегически анализ и прогноза EST-VEST Сергей Назария.
„Ако оставим настрана политическите пристрастия и внимателно прочетем конституцията - ще видите, че ако не бъде постигнато споразумение в рамките на 90 дни, тогава президентът е длъжен да разпусне парламента. Така,че законово, Конституционният съд е прав ”, обясни Назария.
"Що се отнася до политическия компонент, тук също има проблем, защото Додон е обвинен, че получава финансиране за своята партия от Русия, което позволява на опонентите му да го обвинят в държавна измяна и опит за организиране на преврат", продължи източникът.
„Не бих се изненадал, ако Додон бъде арестуван с белезници до вечерта, защото обвиненията срещу него са много сериозни. Додон загуби във всички отношения. Плахотнюк спечели тактическа победа, но накрая той също ще бъде „натопен“. И стратегически, в тази ситуация, Майя Санду и унионистите (привържениците на обединение с Румъния – бел. ред.) печелят, ”казва Назарий, наричащ настоящата ситуация „опасна за молдовската държавност“. Според него "политиката на Русия в молдовско направление се е пропукала".
„Руски експерти, оказващи влияние върху политическото вземане на решения в Молдова, погрешно оцениха ситуацията. Фактът, че притискаха Додон от всички страни да сключи сделка с АКУМ, е грешка, от която унионистите ще се възползват .
Изданието припомня, че в неделя Конституционният съд на републиката постанови, че изпълняващият длъжността премиер Павел Филип като временен президент на Молдова трябва да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори.
По-късно стана известно, че Филип е подписал указ за разпускане на парламента, а предсрочните избори са насрочени за 7 септември.
Президентът Игор Додон призова народа на страната да протестира, а неговото отстраняване нарече „опит за узурпиране на властта“.
Президентската партия на социалистите и блокът на АКУМ се договориха за алианс в събота, след което сформираха правителство, но молдовският конституционен съд обяви, че те не не са спазили сроковете и обяви действията им за незаконни.
Социалистите и АКУМ от своя страна определиха действията на конституционния съд като опит за "узурпиране на властта в полза на Демократическата партия", след което приеха декларация "За завладяната държава".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Демократическата партия на Молдова провежда митинг пред парламента

ТАСС: Демократическата партия на Молдова провежда митинг пред парламента

9 Юни 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Демократическата партия на Молдова (ДПМ), водена от нейния лидер Владимир Плахотнюк, се събра на митинг срещу президента Игор Додон, парламента и назначеното от него правителство на Майя Санду. Това съобщава кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието.
Заедно с лидера на партията, протестът, преминаващ през главните улици, бе оглавен от изпълняващия длъжността премиер Павел Филип, който в неделя подписа указ за разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори. Трафикът по централните улици на столицата е блокиран от полицията.
Колоната достигна до централния площад, скандирайки "Защитавай Конституцията", "ДПМ", "Ние сме народа". На централния площад на Кишинев, където миналата нощ бе монтирана подвижна сцена, няколко хиляди души очакваха протеста, повечето от които са били доведени със стотици автобуси от различни части на страната.
„Игор Додон трябва незабавно да подаде оставка, а в страната е необходимо да се проведат парламентарни и президентски избори. Това заяви лидерът на ДПМ Влад Плахотнюк от сцената, поставена на централния площад, съобщава Agora.md, цитирана от електронното издание на вестник „Молдавские Ведомости“.
„Благодаря ви, че сте тук,“ каза лидерът на ДПМ. "Заедно ние дойдохме да изразим послание на солидарност и решимост да защитим страната си от група безотговорни политици, които се опитват да я присвоят, като вземат незаконни решения и насилствено завзеха всички държавни институции." Това е преврат, координиран от Игор Додон, зелено човече (извънземен – бел. ред.), воден отвън. Той все още мисли, че е президент на страната. Той вече не е президент. Додон е президент, който се нуждае от одобрение за всичко, което прави в тази страна. Той се опита да федерализира страната ни, да я даде на чужденци. Той предаде народа“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Молдовският парламент обяви кабинета на Павел Филип за незаконен

ТАСС: Молдовският парламент обяви кабинета на Павел Филип за незаконен

9 Юни 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският парламент обяви за незаконно правителството, което се оглавява от изпълняващия длъжността премиер Павел Филип. Това се посочва в декларацията, която беше приета в неделя от депутатите единодушно, предава TACC.
"Парламентът констатира узурпацията на властта от предишното правителство, което е загубило доверие в Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта кабинетът реши да отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно", се казва в документа.
Депутатите призоваха и всички служители на правоприлагащите органи "да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да преминат на страната на законните власти - парламента, правителството и президента".
След приемането на документа заседанието бе приключено, депутатите провеждат заседания във фракции и комисии.
В събота усилията на парламентарните партии за преодоляване на политическата криза бяха приветствани от посолствата на САЩ, Русия и ЕС в Молдова, които президентът Игор Додон предупреди за евентуална дестабилизация на положението в републиката. Посланиците на Съединените щати, ЕС и Русия, заедно с държавния глава, пристигнаха в парламента, където депутатите избраха лидера на социалистите Зинаида Гречани за председател и сформираха правителство начело с премиера Майя Санду. Въпреки това Конституционният съд на републиката след два часа обяви тези решения за незаконни. В неделя съдиите временно прехвърлиха правомощията на държавния глава на досегашния премиер Павел Филип, който подписа указ за разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори на 7 септември.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Молдова навлиза в сериозна политическа криза

РИА Новости: Молдова навлиза в сериозна политическа криза

9 Юни 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Москва/Кишинев. След решенията на Конституционния съд на Молдова за отстраняване на президента Игор Додон и временното прехвърляне на правомощията на държавния глава на изпълняващия длъжността Премиерът Павел Филип, страната е влязла в сериозна политическа криза, казва Фьодор Лукянов, главен редактор на списание "Русия в глобалната политика", цитиран от РИА Новости
"Както се очакваше, вчерашното решение за създаване на ново молдовско правителство без магната Плахотнюк (молдовския олигарх и лидер на Демократическата партия Владимир Плахотнюк - РИА) не остана (без отговор). Днес Конституционният съд обяви разпускането на парламента и обявяването на предсрочни избори "Премиерът Филип е назначен за действащ президент, Додон е отстранен. Страната навлиза в голяма политическа криза", пише Лукянов в своя канал на социалната мрежа „Телеграм“.
Според него, "доколкото в създадената вчера коалиция влязоха идейни опоненти - проруски и проевропейски, Плахотнюк в интересна позиция -"срещу всички".
"Борбата предстои да се задълбочи - човек, който е поел контрола над държавата срещу слаби, но все пак институции. Резултатът ще бъде много красноречив", прогнозира руският експерт.
Проруската Социалистическа партия на Република Молдова, президентът Игор Додон и проевропейският блок АКУМ сформираха парламентарно мнозинство в събота и след три месеца изчакване страната получи ново правителство. Конституционният съд обяви тези решения за незаконни и парламентът отговори, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез Съда.
Молдовският президент Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавния глава на Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Парламентът на Молдова обвини Демократическата партия в узурпация на властта

ТАСС: Парламентът на Молдова обвини Демократическата партия в узурпация на властта

9 Юни 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският парламент прие декларация за узурпацията на властта от Демократическата партия на Молдова (ДПМ), която контролира предишния парламент и правителството. Депутатите приеха апел към Съвета за сигурност на ООН с искане за признаване на действията на демократите като незаконни, предава TACC.
"Ние настояваме правителството на Павел Филип да бъде обявено извън закона, а Демократическата партия да изтегли хората си от държавните институции. Призоваваме всички граждани на страната да не се поддават на провокации и да не участват в насилствени и незаконни протестни действия, за да не водят страната към гражданско противопоставяне“, се казва в документ, който бе прочетен от новоизбрания премиер Майя Санду в парламента в неделя.
Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя реши временно да прехвърли на действащия в момента премиер Павел Филип президентски задължения. След това Филип подписа указ за разпускане на парламента вместо държавния глава.
Молдовският президент Игор Додон нарече това решение "отчаяна стъпка на узурпиране на властта" от страна на ДПМ.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Павел Филип разпусна молдовския парламент и насрочи избори

ТАСС: Павел Филип разпусна молдовския парламент и насрочи избори

9 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Определеният от Конституционния съд на Молдова изпълняващ длъжността президент , настоящият премиер Павел Филип, подписа указ за разпускане на парламент, предава TACC.
"Предсрочните избори са най-демократичният инструмент за преодоляване на политическата криза", каза Филип. Според него днес Конституционният съд на страната е заявил, че парламентът не е успял да създаде правителство в рамките на определеното време, поставяйки властта на Филип да разпусне парламента. Президентът Игор Додон разглежда това като опит за узурпиране на властта.
На пресконференцията на 9 юни Павел Филип обяви провеждането на предсрочни избори на 6 септември 2019 г., съобщава „Молдавские Ведомости“.
"Всички сте свидетели, че ние не искахме да провеждаме предсрочни избори", каза той. - Оставката на Игор Додон е абсолютно необходима и логична, след като всички видяха, че той е готов да предаде страната си. Той трябва да носи политическа отговорност за предателството на страната и за опита да организира държавен преврат. Държавните учреждения ще продължат да работят както обикновено. Призовавам политиците да не се опитват да прилагат план за превземане на властта в държавата, " заяви Филип, цитиран от изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Главната прокуратура на Молдова отхвърли твърденията, че готви арести

ТАСС: Главната прокуратура на Молдова отхвърли твърденията, че готви арести

9 Юни 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Главната прокуратура на Молдова отрече съобщения за предстоящи арести на депутати, които формираха ново правителство, предава TACC
"Във връзка с многобройни изявления в публичното пространство за предполагаеми наказателни дела, започнати срещу депутатите и за евентуалните им арести, Главната прокуратура отрича тази невярна информация и призовава медиите в страната да не разпространяват непроверени данни, за да се избегнат манипулации и спекулации по този въпрос”, се казва в прессъобщението на Главната прокуратура в неделя.
Андрей Настасе, назначен по-рано за заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, заяви пред репортери, че Демократическата партия (ДПМ), която е отстранена от власт, се готви да арестува президента Игор Додон, председателя на парламента Зинаида Гречани, премиера Санду и други членове на новото правителство и депутати. "Ние можем да бъдем арестувани по всяко време, получаваме сигнали от полицията, че има такива планове. Можете да очаквате всичко от Демократическата партия, която загуби властта. Най-важното за нас е, че получихме подкрепата на международни партньори", каза Настасе. За заплахите, които са отправени по техен адрес в събота съобщиха президентът Додон, редица депутати и членове на кабинета.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Додон: За мирно предаване на властта в Молдова е необходим международен посредник

Игор Додон: За мирно предаване на властта в Молдова е необходим международен посредник

9 Юни 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдова, където е налице двувластие, се нуждае от помощта на международната общност. Това заяви в неделя президентът на републиката Игор Додон на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Демократическата партия няма намерение да предаде мирно властта на законното парламентарно мнозинство и легитимното правителство. И това е въпреки факта, че вчерашните парламентарни процеси и новосформираното правителство срещнаха подкрепата на огромното мнозинство от гражданите и бяха признати от нашите външни партньори от Запада и Изтока. В тази ситуация за нас няма друга алтернатива, освен да призовем международната общност да посредничи в процеса на мирно предаване на властта и / или да призовем народа на Молдова за безпрецедентна мобилизация и излизане на мирни протести”, пише Додон.
Молдовският парламент, който след изборите през февруари не успя да сформира управляваща коалиция и правителство, успя да преодолее заплахата от разпадане и организирането на предсрочни избори. Това стана, след като социалистите се споразумяха с проевропейския блок АКУМ да се противопоставят на Демократическата партия на Молдова, която контролира бившия парламент и кабинета на министрите, водена от олигарха Владимир Плахотнюк.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският вицепремиер Дмитрий Козак: Външната политика на Молдова трябва да се определя от сили, отразяващи волята на нейните граждани

ТАСС: Руският вицепремиер Дмитрий Козак: Външната политика на Молдова трябва да се определя от сили, отразяващи волята на нейните граждани

9 Юни 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Специалният представител на руския президент за развитието на търговските и икономически отношения с Молдова, вицепремиерът Дмитрий Козак, заяви пред репортери в неделя, че за Русия е изключително важно силите, определящи външнополитическия вектор на Молдова, да отразяват волята на нейните граждани, цитира думите му TACC.
„Честно казано, престъпните действия на властта са явно потвърждение на нашата заявена позиция по-рано за необходимостта от радикално подобрение на сегашната политическа ситуация в републиката. Исканията на хората, често с противоположни политически убеждения, за необходимостта от„ де-окупация ”на Молдова от престъпния режим стават все по-разбираеми. "Ние, както преди, потвърждаваме, че това е един изключително вътрешнополитически процес", каза Козак.
"Но за Русия е изключително важно силите, които определят външнополитическия вектор на развитието на Молдова, да отразяват истинската воля на нейните граждани", добави той.
"Необходимо е да се отбележи смелостта и прагматичната позиция на проевропейския блок АКУМ и Социалистическата партия на Молдова, които преодоляха политическите различия, за да създадат условия за бъдещо цивилизовано разрешаване на различията, основани на реалната воля на гражданите на Молдова. С удоволствие отбелязвам подкрепата на тази позиция от Европейския съюз и САЩ. Този факт, макар и незначителен в геополитически план, е още едно потвърждение за необходимостта от взаимодействие и възможността за постигане на споразумение по принципните въпроси на актуалното състояние в света на обща цивилизационна платформа ”, каза Козак.
"Опитите на управляващата така наречена Демократическа партия на Молдова да представи политическия процес от миналата седмица, като желание на Русия да сключи отделни споразумения с Демократическата партия, не е нищо друго освен опити да се покаже желание за действие“, продължава Козак
Лидерът на Демократическата партия на Молдова Владимир Плахотнюк предложи сключване на тайни споразумения с Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) за промяна на външнополитическия вектор на страната, но е известно, че неговите предложения са отхвърлени, каза Козак.
„Плахотнюк наистина предложи да сключи тайни споразумения с ПСРМ, с задълженията на последния да промени диаметрално външния политически вектор на Молдова от Запад на Изток. Както знаем със сигурност, тези предложения бяха категорично отхвърлени”, каза Козак пред репортери.
"Историческата практика показва, че всякакви тайни политически споразумения в крайна сметка водят до катастрофа, както за политиците, които участват в такива споразумения, така и за гражданите, зад чиито гръб се постига такова споразумение", добави той.
Молдовският парламент, който след изборите през февруари не успя да сформира управляваща коалиция и правителство, успя да преодолее заплахата от разпадане и организирането на предсрочни избори. Това се случи, след като поддържаните от молдовския президент социалисти се споразумяха с проевропейския блок АКУМ (Сега) да се противопоставят на Молдовската демократическа партия (ДПМ), която контролира бившия парламент и кабинет на министрите, водена от олигарха Владимир Плахотнюк.
Усилията на парламентарните партии за преодоляване на политическата криза приветстваха посолствата на Съединените щати, Русия и ЕС в Молдова, които Додон информира за възможната дестабилизация на ситуацията в републиката. Посланиците на Съединените щати, ЕС и Русия, заедно с държавния глава, пристигнаха в парламента, където бе избран лидера на социалистите Зинаида Гречани за председател и бе сформирано правителство начело с премиера Майя Санду, която оглавява Партията за действие и солидарност в блока АКУМ.
Конституционният съд обяви в събота и действията на депутатите за незаконни. Той направи тълкувание, според което на 7 юни мандатът на парламентът за сформиране на правителство е изчерпан и той трябва да бъде разпуснат. Лидерите на АКУМ заявиха пред репортери, че се страхуват от възможни арести тази нощ. В събота посланиците на ЕС, Русия и САЩ се изказаха в защита на парламентаристите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Point.md (Молдова): Демократическата партия на Молдова се готви за протест

Point.md (Молдова): Демократическата партия на Молдова се готви за протест

9 Юни 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Демократическата партия се готви за протест на площада пред парламента, като там се изгражда трибуна с банери на партията, пише молдовският информационен портал point.md
От събота вечерта пред сградата на правителството има палатки. Гражданите, които прекараха нощта в тях, казват, че възнамеряват да защитават държавните институции, съобщава порталът
На сутринта намиращите се в палатките са закусили, но не е известно кой ги е снабдявал с храна. За спиране на движението на централния площад на Кишинев все още не е получена информация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Noi.md (Молдова): ЕС призова Молдова към спокойствие и сдържаност

Noi.md (Молдова): ЕС призова Молдова към спокойствие и сдържаност

9 Юни 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз призовава Молдова за "спокойствие и сдържаност", цитира изявлението молдовският информационен портал Noi.md
Според ЕС „демократично избраните представители трябва да намерят път за Молдова чрез диалог”. Това се посочва в прессъобщение, публикувано на 8 юни на уебсайта на Европейската служба за външни отношения. Решението на Конституционния съд, което определи съботните решения на парламента "нелегитимни", не се споменава в изявлението на Европейския съюз. В контекста на неотдавнашните събития ЕС очаква Молдова да се придържа към върховенството на закона и демокрацията, "в съответствие с нашето амбициозно споразумение за асоцииране". Съобщението също така припомня, че ЕС възнамерява да продължи сътрудничеството с Молдова по отношение на реформите, борбата с корупцията, гарантирането на независимостта на правосъдието и деполитизирането на държавните структури. Припомняме, че шефът на делегацията на ЕС в Молдова Петър Михалко присъства на извънредно заседание на молдовския парламент на 8 юни, където беше избран председателят, бяха сформирани ръководните органи на парламента и беше одобрено правителството. Това стана възможно след като Социалистическата партия и блокът АКУМ подписаха споразумение за преодоляване на политическата криза и "деолигархизиране" на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Молдова призова гражданите за подкрепа в преодоляването на кризата

ТАСС: Президентът на Молдова призова гражданите за подкрепа в преодоляването на кризата

9 Юни 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон призова гражданите да подкрепят него и Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) за преодоляване на политическата криза в страната, предава TACC.
"Ние с колеги от ПСРМ няма да отстъпим пред предизвикателствата, които ни очакват. Без съмнение представители на проевропейския блок АКУМ (Сега) имат същата позиция", написа президентът на Молдова в полунощ на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“. "Трябва да постигнем успех и твърдо вярвам, че ще го постигнем. Но за това е необходимо всеки един от нас да прояви същата смелост като тези, които бяха в Парламента на Република Молдова днес (в събота –бел.ред). Ние много разчитаме на подкрепата на всеки един от вас! " - написа държавният глава.
Молдовският парламент, който след изборите през февруари не успя да сформира управляваща коалиция и правителство, успя да преодолее заплахата от разпускане и организирането на предсрочни избори. Това се случи, след като социалистите, подкрепящи Додон, се споразумяха с проевропейския блок Акум (Сега) да се противопоставят на контролиращата Молдова демократична партия (ДПМ), която контролира бившия парламент и правителството, ръководени от олигарха Владимир Плахотнюк, припомня ТАСС.
В събота усилията на парламентарните партии за преодоляване на политическата криза бяха приветствани от посолствата на Съединените щати, Русия и ЕС в Молдова, които Додон информира за възможната дестабилизация на положението в републиката. Посланиците на Съединените щати, ЕС и Русия, заедно с държавния глава, пристигнаха в парламента, където избраха лидера на социалистите Зинаида Гречани за председател и сформираха правителство начело с премиера Мая Санду.
Конституционният съд на страната обаче обяви формирането на кабинет за противоконституционно, защото не е спазен крайния срок за формиране на правителство – 7 юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Парламентът на Молдова прие декларация за „За завладяната държава“

РИА Новости: Парламентът на Молдова прие декларация за „За завладяната държава“

9 Юни 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Парламентът на Молдова прие в събота декларация "За завладяната държава", съобщава кореспондентът на РИА Новости.
"Парламентът на Република Молдова, като единствен законодателен орган на страната, <...> заявява със загриженост, че държавните и правните институции на страната са првзети", се казва в текста на декларацията, прочетена от трибуната от съпредседателя на блока АКУМ (Сега) Андрей Настасе.
В документа се казва, че корупцията е широко разпространена в Молдова, а олигарсите са придобили пълен контрол над съдилищата. Освен това парламентаристите изразиха загриженост относно нарушенията на правата на човека и свободите.
Според Настасе декларацията е вот на недоверие в Конституционния съд. Тя предвижда оставката на главния прокурор, ръководителя на Службата за информация и сигурност, членовете на ЦИК, ръководството на Националния център за борба с корупцията и Националния орган за травми, оставката на ръководството на Върховния съд и на други правни институции.
Настасе заяви, че е необходимо спешно да приемат документите, необходими за освобождаването на тези институции и за премахването на смесената избирателна система. Всички присъстващи на заседанието депутати гласуваха за декларацията.
По-рано Социалистическата партия на Република Молдова и блокът АКУМ подкрепиха подновяването на учредителното заседание на парламента, което започна на 21 март. Тогава депутатите взеха почивка и повече не се събираха.
На вчерашната сесия присъстваха президентът Игор Додон, руският посланик Олег Васнецов, посланикът на САЩ Дерек Хоган, както и ръководителят на делегацията на ЕС в страната Петър Михалко. Депутатите от Демократическата партия, Партията „Шор“ и трима независими парламентаристи не присъстваха, но 61 от 101-те избрани делегати баха достатъчни за постигане на кворум.
По-рано в събота след обяд депутатите избраха нов председател на парламента, Зинаида Гречани. След това парламентът одобри кандидатурата на Мая Санду за поста министър-председател.
Конституционният съд на Молдова обяви за неконституционни действията на парламента, тъй като депутатите е трябвало да създадат правителство до полунощ на 7 юни, но не са спазили крайния срок.
Президентската администрация на Молдова смята, че Конституционният съд на страната е превишил правомощията си. Властите ще обжалват пред Европейския съд за правата на човека и Венецианската комисия с искане за оценка на действията на Конституционния съд и за предприемане на ответни мерки.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Конституционният съд на Молдова обяви назначението на премиер за незаконно

РИА Новости: Конституционният съд на Молдова обяви назначението на премиер за незаконно

8 Юни 2019 | 23:38 | Агенция "Фокус"
Кишинев. На заседание в събота Конституционният съд на Молдова призна за незаконен указа на президента за назначаване на Мая Санду за премиер на страната и създаване на правителство, се казва в решение, публикувано на сайта на КС, предава РИА Новости.
По-рано през деня парламентът на страната единогласно одобри кандидатурата на Санду за министър-председател. Тя получи подкрепа от блока ACUM и Социалистическата партия на Молдова, които подписаха временно споразумение за сътрудничество в парламента.
Новото правителство начело със Санду встъпи в длъжност веднага след заседанието на парламента.
Конституционният съд на Молдова преди това обяви за незаконни действията на парламента, тъй като депутатите трябваше да създадат правителство до полунощ на 7 юни, но не спазиха крайния срок.
Президентската администрация на Молдова смята, че Конституционният съд на страната надвишава правомощията си. Властите ще обжалват пред ЕСПЧ и Венецианската комисия с искане за оценка на действията на съдиите и предприетите действия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Парламентът на Молдова утвърди състава на ново правителство на страната

ТАСС: Парламентът на Молдова утвърди състава на ново правителство на страната

8 Юни 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Парламентът на Молдова утвърди състава на ново правителство, начело с Майей Санду, предаде ТАСС.
В подкрепа на решението гласуваха 61 депутати, от общо 101 народни представители.
Санду заяви, че нейната програма предвижда „освобождаване на страната от олигархичния режим“, възстановяване на икономиката и сътрудничество с МВФ, борба с корупцията и бедността.
Правителството беше сформирано с подкрепата на Социалистическата партия на президента Игор Додон и проевропейския блок Acum.
Представители на Демократическата партия на Молдова, която контролираше предишното правителство, не присъстваха в залата на парламента. По-рано днес представител на партията заяви, че не признават решенията, които ще бъдат взети от действащия състав на парламента.
Днес Конституционният съд обяви за незаконни действията на депутатите. От съда обясниха, че на 7 юни парламентът е изчерпал времето (90 дни), в което е трябвало да бъде формирано правителство и трябва да бъде разпуснат. В подкрепа на парламента се изказаха посланиците на ЕС, Русия и САЩ, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Молдавские Ведомости“: Предсрочните избори за неизбежни, заяви Игор Додон

„Молдавские Ведомости“: Предсрочните избори за неизбежни, заяви Игор Додон

8 Юни 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Републиканският съвет на Социалистическата партия на Молдова се събра на заседание, за да обсъди създалата се обстановка в страната и да вземе окончателно решение за последващите действия на формацията, пише изданието „Молдавские Ведомости“.
Това заяви молдовският президент и неформален лидер на социалистите Игор Додон.
Държавният глава напомни, че от самото начало Социалистическата партия е предложила да се проведат преговори за създаване на управляваща коалиция с партиите, влизащи в блока ACUM. След това предложение са последвали дискусии, както официални, така и неофициални.
„Ние видяхме, че депутатите от ACUM остават практически на предишните си позиции. Те не са готови да гласуват за кандидата на социалистите за поста на председател на парламента, те са категорично против да ни дадат някое министерство и не е ясно, дали са готови да върнат пълномощията на президента. Очевидно е, че при тези условия ние не можем да създадем коалиция с десните“, заяви Додон.
Говорейки за демократите, държавният глава отбеляза, че социалистите не се провеждали преговори с ДПМ и не са им предлагали създаване на коалиция.
„За да не ни обвиняват гражданите, че не сме говорили с всички, а веднага сме отишли към предсрочни избори, ние изслушахме техните предложения. Но ние от самото начало нямаме намерение да създаваме коалиция с тях“, заяви Додон.
Държавният глава констатира, че социалистите са направили всичко възможно. Додон призна, че се е надявал, че събитията от последните дни ще приближат страната към създаване на нова власт.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
"Белград на вода" ще бъде най-модерният квартал на Балканите. 19 ноември 2019 г....

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.