НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Снежина Динева, "Напоителни системи": Язовирите ни имат около 45% свободен обем в момента - не отчитаме бедствени ситуации

Снежина Динева, "Напоителни системи": Язовирите ни имат около 45% свободен обем в момента - не отчитаме бедствени ситуации

12 Юни 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Язовирите на „Напоителни системи“ в момента имат около 45% свободен обем общо на територията на цялата страна. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева. „Имаме денонощно наблюдение на цялата инфраструктура, която се стопанисва и управлява от „Напоителни системи“, в това чисто корекции на реки и предпазни диги от над 3 700 км. Не сме отчели критично покачване на водните нива на реките и язовирите“, обясни тя. „Вчера констатирахме покачване на водното ниво на язовир Баниска, вследствие на скъсването на язовир Нова Върбовка, което поемаме безпроблемно. Имаме още достатъчно свободен обем – около 40% в язовир Баниска, така че нямаме притеснения“, допълни още Снежина Динева. „Следи се денонощно и наблюдаваме реките на Банински лом и след язовир Баниска и следствие на Русенски лом. Следим денонощно водното ниво на река Дунав. В момента там имаме първа и сме в готовност за втора степен на опасност. В предвид покачването на водното ниво на река Дунав, тя е под наблюдение денонощно също“, уточни още Снежина Динева. По думите й за момента няма нищо обезпокоително и се осъществява денонощно наблюдение. „Повече от 15 дена вече сме в денонощно наблюдение и съответно следим ежеминутно водните нива. За момента не отчитаме критични бедствени или аварийни ситуации на територия на наши обекти“, увери тя. „Следим метеорологичната прогноза и имаме готовност да поемем водните количества, които се очакват в тази седмица до края и в следващата. Нямаме притеснения от гледна точка на това нашите обекти да поемат водните количества“, каза още Снежина Динева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ведат Сакаллъ, Напоителни системи – Варна: Всички язовири, с изключение на яз. „Елешница“, са в много добро състояние

Ведат Сакаллъ, Напоителни системи – Варна: Всички язовири, с изключение на яз. „Елешница“, са в много добро състояние

11 Юни 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Всички язовири, с изключение на яз. „Елешница“, са в много добро състояние на изпускателите и на съоръженията. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Ведат Сакаллъ, управител на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Черно море“. Той заяви, че през 2015 г. висока вълна е нарушила целостта на преливника на яз. „Елешница“, като е довела и до поражения на енергогасителя. По думите му пораженията по язовира ще бъдат ремонтирани в рамките на тази година, а останалите язовири на територията на областите Добрич и Варна нямат проблеми по съоръженията и стените. „При тях единствено опасност има, защото яз. „Цонево“ е каскадно свързан с Камчия. Ако там валежите са много големи и в другите съседни области като Шумен, започнат да изпускат много вода, тогава ние сме като буфер – опитваме се да компенсираме изпусканите води от другите области, за да не прелее река Камчия и тогава на Пода често водата носи дървета, клони и др. неща, които влачи и има задръствания на моста на Пода“, обясни Ведат Сакаллъ. Той допълни, че клонът на „Напоителни системи“ ЕАД във Варна, се грижи и за поддържането на коритата на реките и деретата в региона. „Не мисля, че тези валежи по някакъв начин биха допринесли за някакви проблеми в проводимостта на тези дерета и реки. Няма проблеми нито на река Провадия, нито на река Камчия, нито на Ана дере. Гражданите могат да са спокойни“, заяви управителят на звеното.
Клонът на „Напоителни системи“ ЕАД по Черноморието стопанисва едни от най-големите язовири във Варненска и Добричка област. В област Варна те отговарят за техническата изправност и водните нива на 6 язовира, а в област Добрич – за 4.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Обемите на язовирите в областите Добрич и Варна са доста под контролните нива, няма опасност за населението

Варна: Обемите на язовирите в областите Добрич и Варна са доста под контролните нива, няма опасност за населението

11 Юни 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Варна. Обемите на язовирите в областите Добрич и Варна са доста под контролните нива, няма опасност за населението. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Ведат Сакаллъ, управител на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Черно море“. Клон „Черно море“ стопанисва 6 язовира в област Варна и отговаря за 4 язовира в област Добрич. Стопанисваните язовири във Варна са: „Генерал Киселово“, „Тръстиково“, „Комарево“, „Храброво“, язовир „Свежина“ и „Цонево“.
Ведат Сакаллъ съобщи, че междуведомствена комисия инспектира състоянието на язовирните съоръжения всяка пролет и есен, а техния обем се следи ежедневно. „Нашите язовири ги проверяваме ежедневно и винаги правим контролни изпускания, когато е необходимо, но в момента аз искам да успокоя всички жители на област Варна и на Добрич – обемите, които са налични в нашите язовири, са доста под контролните нива“, посочи управителят на звеното. Той допълни, че при стопанисваните от дружеството язовири не са констатирани завишения на нивата на водата през последните седмици, като на някои места дори е констатиран спад. „За пример мога да ви кажа яз. „Цонево“. Общият обем, който побира, е около 330 млн. кубика вода и в момента има наличност от порядъка на 180 млн., като контролния обем е на 270 млн. Така, че минимум над 100 млн. кубика вода може да побере още язовир „Цонево“, който е най-големият в областта и той е със стратегическо значение. Другия такъв голям язовир е яз. „Елешница“. Неговия обем е 100 млн. кубика, а в момента в наличност са от порядъка на 3 млн. кубика“, отбеляза Ведат Сакаллъ. Той допълни, че при тези язовири по-голяма опасност може да възникне при снеготопенето. „От валежите, нашите язовири понеже са с много по-голям обем, от тях няма опасност евентуално да прелят или да се случат някакви трагедии за населението“, посочи Ведат Сакаллъ.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Трифонов, зам. областен управител на Плевен: На територията на областта няма критични ситуации, свързани с нивата на стопанисваните язовири

Д-р Красимир Трифонов, зам. областен управител на Плевен: На територията на областта няма критични ситуации, свързани с нивата на стопанисваните язовири

11 Юни 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. На територията на областта няма бедствени и критични ситуации, свързани с нивата на стопанисваните язовири. Това каза за Радио „Фокус“ д-р Красимир Трифонов, зам. областен управител на Плевенска област. ,,Вчера получихме писмо от Министерството на околната среда и водите, с което се снема 24-часовото дежурство на язовирите в областта и особено на рисковите”, каза д-р Красимир Трифонов. По думите му обстановката за сега е удовлетворителна и няма поводи за притеснения. Той изрази надежда, че природните аномалии ще приключат и ще настъпи едно по-спокойно лято.
,,Има издадена заповед от Областния управител за първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на област Плевен от 7 юни. Заповедта е изпратена за сведение и изпълнение до кметовете на общините Белене, Гулянци, Долна Митрополия и Никопол, РД ПБЗН - Плевен. Контрол по изпълнение на заповедта осъществява областният управител съвместно с Директора на РД ПБЗН – Плевен. Към момента нивото на река Дунав е повишено, но не до степен на опасност за околните селища”, допълни д-р Красимир Трифонов.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Частично бедствено положение е обявено в община Асеновград заради последиците от поройния дъжд

Пловдив: Частично бедствено положение е обявено в община Асеновград заради последиците от поройния дъжд

6 Юни 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Частично бедствено положение е обявено на територията на община Асеновград заради последиците от поройния дъжд. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив инж. Петър Бояджиев, зам.-кмет. Със заповед на кмета на Асеновград бедственото положение е обявено в 17.00 часа на 4 юни и ще продължи до 11 юни. „Ситуацията вече е овладяна, описват се щетите“, каза инж. Бояджиев. Най-големи са пораженията по улица „Конушка“, която в момента е затворена за движение на автомобили. По думите на зам.-кмета улицата е за основен ремонт, тъй като е отнесена пътната настилка. Подобно е положението и по улица „Рожен“.
Има много поражения и в село Тополово, както и в кварталите Долни Воден и Горни Воден, където също са нарушени асфалтови покрития по много улици.
„Провокирано е ново движение на свлачището на пътя Лясково – Яврово – Добралък, подали сме сигнала отново към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, тъй като този път води към Националния паметник на културата Асенова крепост“, каза още Петър Бояджиев. Той поясни, че този път пораженията не са в такива големи размери и в момента свлачището е под 24-часово наблюдение. В момента зоната е обезопасена с предупредителна лента и нови чували с пясък, които да отвеждат водата от свлечения участък. Остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 3 тона по този път. Това крие неудобства за туристите, които трябва да ходят малко пеша, но в случая става въпрос за сигурността им.
Има и компрометирани подпорни стени по река река Тополовска. „Към днешна дата нещата не търпят развитие, ситуацията се нормализира, а щетите се описват от специална комисия“, добави инж. Петър Бояджиев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областна администрация Русе е създала организация за следене на нивата на водите на територията на региона

Областна администрация Русе е създала организация за следене на нивата на водите на територията на региона

5 Юни 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Русе. Областна администрация Русе е създала организация за следене на нивата на водите на територията на региона. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с главния секретар на Областната администрация Симеон Иванов извършиха проверка на място в землището на село Караманово, община Ценово във връзка с публикации за наводнени земеделски земи, сеновали, стопански сгради, обори, както и прилежащата пътна инфраструктура по протежението на река Студена.
В присъствието на представители на „Напоителни системи“ ЕАД, клон Долен Дунав беше извършено обследване състоянието на мостовото съоръжение, след село Караманово, разположено на път II-54 – гара Бяла – село Ценово – село Пиперково – село Караманово – град Свищов.
Установено беше, че към момента на проверката мостът не е залят и няма следи от заливане.
Засегнати са единствено няколко декара земеделски земи.
Проблемът с експлоатационното състояние на дигите на р. Студена, респективно заливането на посоченото мостово съоръжение, датира назад във времето, за което Областна администрация Русе е изготвила проект за възстановяване на проектния профил на реката. Същият е изпратен с искане за приоритетно финансиране и изпълнение до всички компетентни институции. Предвид изложеното Областна администрация Русе е създала организация за следене на нивата на водите на територията на региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Кметът на Ивайловград свиква кризисен щаб заради падналия дъжд

Хасково: Кметът на Ивайловград свиква кризисен щаб заради падналия дъжд

5 Юни 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова свиква кризисен щаб заради падналия дъжд. Това става ясно от публикация на Диана Овчарова в профила си във „Фейсбук”. Овчарова публикува и снимки от наводнените улици на града. В селата на общината, разположени по поречието на реките обстановката е спокойна. Предвид получените сигнали в 13.30 ч. свиквам кризисния щаб. Предстои да опишем постъпилите сигнали, както и щетите, причинени от краткотрайния дъжд. Общинско предприятие „Спектър” ще работи до отстраняване на всички проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежинка Монева,  Община Ценово: Стотици декари земеделски площи са залети по поречието на река Студена в района на село Караманово, няма опасност за жителите на населеното място

Снежинка Монева, Община Ценово: Стотици декари земеделски площи са залети по поречието на река Студена в района на село Караманово, няма опасност за жителите на населеното място

5 Юни 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Стотици декари земеделски площи са залети, след като река Студена е излязла от коритото си и е наводнила обширен район около село Караманово. Няма опасност за жителите на селото. Това каза в предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Снежинка Монева, главен специалист „Гражданска защита“ в Община Ценово. Тя отбеляза, че основната причина за разлива са обилните валежи през последните дни, които са довели до затлачване на коритото на реката. Снежинка Монева подчерта, че през последната нощ падналото количество валежи в района е 40 л/кв. м, а водосборът в този участък е дълъг около 6 км. „Има наводнен голям район земеделски земи. Наводнен е още бивш комплекс със свинеферма и завод за биокомпост. Причината са обилните валежи, продължили няколко дни и непочистеното корито на река Студена, което е довело до затлачване. Работата в завода е преустановена, а електрозахранването е изключено“, обясни Снежинка Монева. По думите й засегнатият участък се намира в най-ниската част в землището, близо до село Караманово. Няма опасност за хора и животни, уточни Снежинка Монева. „В село Караманово има електрозахранване, няма пряка опасност за жителите на населеното място“, каза още Снежинка Монева. Нанесените щети са основно в земеделски площи и в завода за биокомпост, който към момента не работи. Снежинка Монева допълни, че засегнатите земеделски земи са по поречието на река Студена в района на село Караманово. Реката преминава и към село Новград, където също има залети земеделски площи. Издадена е заповед за сформиране на комисия, която ще направи оглед на щетите. На този етап не се отчита ново покачването на нивото на река Студена, добави Снежинка Монева. Тя отбеляза, че подобни наводнения се случват при всеки обилен дъжд през последните години. За ситуацията още през 2013 година е информиран областният управител на Русе и местният клон на „Напоителни системи“, които стопанисват водния обект. Поради липса на средства коритото на реката е непроходимо, тъй като не е почиствано от години, обясни Снежинка Монева.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Река Студена е преляла, стотици декари в Караманово са под вода, а електрозахранването е изключено

Русе: Река Студена е преляла, стотици декари в Караманово са под вода, а електрозахранването е изключено

5 Юни 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Ценово. Река Студена е излязла от коритото си и е наводнила обширен район около село Караманово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ценово. Под вода са стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори за отглеждане на животни. Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. По мнението на специалисти придошлите води са нанесли сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. Няма пострадали хора и удавени животни.
„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, уточни Снежинка Монева – главен специалист „Гражданска защита“ в Община Ценово. Измереното количество на последния валеж е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете превишават няколко пъти обичайната месечна норма.
Кметът на Община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров. Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи.
През пролетта на миналата година в района отново имаше наводнение, но от „Напоителни системи“ не предприеха необходимите мерки за почистване на коритото на реката. Тогава специалисти направиха предписание за продълбочаване на речното легло и възстановяване на проводимостта на речния поток. „От 2013 година водим непрестанна кореспонденция с компетентните институции. Засега мерките са само епизодични и не се стигна до окончателно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано в продължение на години, а това трябва да се извършва всяко лято“, добави Александър Йорданов – специалист в отдел „Териториално селищно устройство“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Отменено е частичното бедствено положение в района на село Тутраканци

Варна: Отменено е частичното бедствено положение в района на село Тутраканци

5 Юни 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Отменено е частичното бедствено положение в района на село Тутраканци, хората се върнаха по домовете си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Провадия Филчо Филев. По думите му язовирът е прелял вследствие на голямото количество вода, което е дошло от селата Комарево и Кривня. Тъй като язовир „Тутраканци“ е с малък дебит, водата е минала над 5-метровата язовирна стена, която също така е била компрометирана на няколко места. „Общината с багери, с хора, отклони водата към реката и после се източи язовирът до много безопасно ниво. Този язовир няма и много вода. Той е много малко язовирче – 30 дка. Затлачен е, не е чистен скоро и нивото на водата вътре не е високо“, каза още кметът Филчо Филев. По думите му ситуацията продължава да се следи поради очакваните валежи, но вече има създаден механизъм за отвеждане на водата около язовира към реката.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: През изминалото денонощие не е констатирана допълнителна опасност за населението в Тутраканци, нивото на водата в язовира се е понижило

Варна: През изминалото денонощие не е констатирана допълнителна опасност за населението в Тутраканци, нивото на водата в язовира се е понижило

5 Юни 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Варна. През изминалото денонощие не е констатирана допълнителна опасност за населението в Тутраканци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна говорителят на Областната дирекция на МВР във Варна – Ивана Милева. По думите ѝ още снощи нивото на водата в язовира е започнало да се понижава. „Не са се налагали допълнителни мерки, които да се вземат“, посочи Ивана Милева. Екипите на полицията, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и общинската администрация продължават да следят ситуацията на място. Очаква се в рамките на деня да бъде взето решение относно частично обявеното бедствено положение в селото.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Добромир Добрев, кмет на Община Горна Оряховица: Предстои възстановяване на нарушената пътна настилка в село Първомайци, пострадала при интензивните валежи

Инж. Добромир Добрев, кмет на Община Горна Оряховица: Предстои възстановяване на нарушената пътна настилка в село Първомайци, пострадала при интензивните валежи

5 Юни 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Предстои възстановяване на нарушената пътна настилка в село Първомайци, пострадала при интензивните валежи. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Той припомни, че с негова заповед от 17.00 часа вчера частичното бедствено положение на територията на Община Горна Оряховица за село Първомайци е отменено. То бе обявено на 3 юни заради запушените отвори на Александровския мост и създадената предпоставка за излизане на река Янтра от коритото й. Част от дъгите на съоръжението бяха затлачени от клони и дънери, довлечени от реката, заради обилните дъждове. Мостът, който е част от републиканския път Поликраище – Елена, бе временно затворен и почистен със специализирана техника. Инж. Добромир Добрев обясни, че в населеното място няма наводнени къщи и дворове, пострадала е пътна настилка. „Експерти направиха обход на улиците с нарушена настилка. До края на седмицата ще се възложи на фирма да възстанови нормалното преминаване през тези улици. Наносите от моста са разчистени още в същия ден“, добави инж. Добромир Добрев.
Виктория МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора: Частичното бедствено положение в община Опан остава, предстоят възстановителни дейности в засегнатите от валежите населени места

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора: Частичното бедствено положение в община Опан остава, предстоят възстановителни дейности в засегнатите от валежите населени места

5 Юни 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Частичното бедствено положение в община Опан остава, но не заради опасност за населението, а заради предстоящите възстановителни дейности в засегнатите от интензивните валежи населени места. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Тя посочи, че най-засегнати са селата Опан, Бяло поле, Васил Левски, Тракия и Бял извор, където има нарушена инфраструктура и наводнени сгради в приземни етажи. „В малките населени места процесът на възстановяване е малко по-бавен заради наличните средства и техника, с които разполага Общината. Към настоящия момент обстановката се нормализира, спокойно е, незначителни количества валежи са паднали тази нощ. Водните басейни са под наблюдение. Имаме сравнително много водни обекти, които се наблюдават, близо 208, от тях контролираните са 70. На този етап няма такива, които да представляват опасност за населението“, обясни Гергана Микова. Тя подчерта, че ако се окаже, че Общината не може да се справи с наличните средства, ще се търси финансова подкрепа от фонда за бедствия и аварии.
Виктория МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР-Пловдив: Всички улици и булеварди в града са проходими, по сигнали на граждани продължава изпомпването на наводнени сгради

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР-Пловдив: Всички улици и булеварди в града са проходими, по сигнали на граждани продължава изпомпването на наводнени сгради

5 Юни 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Всички улици и булеварди в Пловдив са проходими, по сигнали на граждани продължава изпомпването на наводнени сгради. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков. „Няма проблеми по основните пътни артерии в града, 12-те критични точки бяха освободени още сутринта. В Пловдив няма проблеми, към настоящия момент движението е възстановено, всички улици и булеварди са проходими“, обясни ст. комисар Атанас Илков. Той допълни, че по сигнали на граждани екипи на пожарната и гражданска защита продължават с изпомпването на наводнени сгради. През вчерашния ден са посетени над 50 адреса, като работата на екипите продължава и днес. Ст. комисар Атанас Илков обясни, че подадените сигнали в кризисната ситуация са били над 600, като на най-критичните места е отреагирано веднага. Ст. комисар Атанас Илков допълни, че обстановката в града към момента е спокойна, но институциите са в готовност да реагират при допълнителни сигнали за наводнени сгради.
Виктория МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филчо Филев, кмет на Община Провадия: Обстановката в района на село Тутраканци се нормализира, частичното бедствено положение ще бъде отменено

Филчо Филев, кмет на Община Провадия: Обстановката в района на село Тутраканци се нормализира, частичното бедствено положение ще бъде отменено

5 Юни 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката в района на село Тутраканци се нормализира, частичното бедствено положение, което бе обявено на територията на община Провадия заради преливането на язовир Тутраканци, ще бъде отменено. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Провадия Филчо Филев. „Обстановката в района се нормализира, водата спадна. В момента язовирът не е опасен. Частичното бедствено положение, което беше въведено снощи заради преливане на язовира, ще бъде отменено и хората ще се завърнат по домовете си и към нормалния ритъм на ежедневие“, обясни кметът. Филчо Филев допълни, че в края на вчерашния ден заради преливане на язовира и опасност от поддаване на язовирната стена са евакуирани жителите на 12 къщи в района. Специалисти ще направят оглед на състоянието на язовира и язовирната стена, за да се прецени как да се действа по-нататък, допълни кметът Филчо Филев. Очаква се бедственото положение да бъде отменено след 9.00 часа.
„Фокус“ припомня: След сигнал за преливане на язовир „Тутраканци“ на територията на община Провадия бе създадена организация, от общинския щаб е обявено частично бедствено положение. Два екипа на пожарната и хидромодул бяха изпратени на място, над стената се поставяха чували с пясък, предприе се и разширяване на преливника с помощта на багер. Заради непосредствена опасност бяха временно евакуирани част от жителите на селото. Към момента се отчита спад в нивото на язовира, няма и преливане през стената. Междувременно е предупреден и кметът на съседно село Бозвелийско за готовност за евакуация при необходимост, както и областният управител за създадената организация и състоянието към момента.
Виктория МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тихомир Тотев, РДПБЗН-Варна: Обстановката в Община Провадия е стабилизирана, но опасността не е отминала

Комисар Тихомир Тотев, РДПБЗН-Варна: Обстановката в Община Провадия е стабилизирана, но опасността не е отминала

4 Юни 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката в Община Провадия е стабилизирана, но опасността не е отминала. Това каза за Радио „Фокус“ Тихомир Тотев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) във Варна след заседанието на кризисния щаб при кмета на Община Провадия. Според комисар Тотев са нарушени проектните параметри на язовирната стена на язовира „Тутраканци“ вследствие на падналия следобед обилен дъжд. „Взе се решение да не се разрешава на изведените хора да се прибират по домовете си поне до 22- 22:30, когато отново ще се види, какво е нивото на водата в язовира, която продължава да изтича през преливника, удълбочен по-рано през деня. Взе се и решение да се включим с хидромодулна помпа да източваме водата, за да не се получи рязко източване през преливника. Изказаха се различни съображения, че трябва източването да става по-бавно“, обясни директорът на пожарната във Варна. Комисар Тихомир Тотев призова хората да бъдат спокойни – стената няма да се разкъса, като допълни, че няма непосредствена опасност за околните села. Утре ще се вземе решение за окончателно източване на целия язовир или за ремонт на стената, обобщи той. Комисар Тотев съобщи и че остава обявеното в Провадия частично бедствено положение.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Нивото на язовир „Тутраканци“ е спаднало с 50 сантиметра вследствие на отводнителни дейности

Варна: Нивото на язовир „Тутраканци“ е спаднало с 50 сантиметра вследствие на отводнителни дейности

4 Юни 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Нивото на язовир „Тутраканци“ е спаднало с 50 сантиметра вследствие на отводнителни дейности. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна областният управител на Варна Стоян Пасев. Съобщение за преливане на язовира е получено в ранния следобед. Веднага е задействан общиснският план за бедствия и аварии. На място са изпратени екипи на полицията и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Около 10 човека, живущи в най-близко разположените къщи до язовира, са били евакуирани, като къщите са изградени по ниско от язовирната стена. По думите на Стоян Пасев евакуацията се е наложила, тъй като язовирната стена е изградена от насип земна маса. Вследствие на водата този насип е подкопан от 5 метра до 2.5 метра. Стоян Пасев обясни, че с помощта на местни арендатори на място са направени отводнителни канали, за да бъде източена водата от язовира. Към момента изтича вода от преливника и още два отвора. На място продължават да се трупа пясък и преградни съоръжения, които да вдигнат нивото на най-засегнатите места от язовирната стена. Стоян Пасев съобщи, че язовирът се захранва главно от водосборни дерета, като в момента тече прокопаване към река Бозвелийска наблизо, за да може да спре пълненето на язовира от дъждовна вода, заради очакваните обилни валежи и в следващите дни. В утрешния ден ще стане ясно на какво се дължи преливането на язовира.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Частично бедствено положение е обявено в Провадия заради преливане на язовир "Тутраканци"

Варна: Частично бедствено положение е обявено в Провадия заради преливане на язовир "Тутраканци"

4 Юни 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Провадия. След сигнал за преливане на язовир „Тутраканци“ на територията на община Провадия е създадена организация, от общинския щаб е обявено частично бедствено положение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Два екипа на пожарната и хидромодул бяха изпратени на място, над стената се поставяха чували с пясък, предприе се и разширяване на преливника с помощта на багер. Заради непосредствена опасност бяха временно евакуирани част от жителите на селото. Към момента се отчита спад в нивото на язовира, няма и преливане през стената. Междувременно е предупреден и кметът на съседно село Бозвелийско за готовност за евакуация при необходимост, както и областният управител за създадената организация и състоянието към момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Евакуирани са най-близките къщи до преливащия язовир край село Тутраканци

Варна: Евакуирани са най-близките къщи до преливащия язовир край село Тутраканци

4 Юни 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Варна. Служители на полицията и РДПБЗН – Варна предупреждават хората в близост до язовира, който прелива в село Тутраканци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна говорителят на Областната дирекция на МВР във Варна Ивана Милева във връзка с язовир в провадийското село Тутраканци, който прелива заради обилните дъждове. „На място има служители на полицията и на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които активно извършват дейности по предупреждаване и оповестяване на населението. Най-близките къщи до язовира са евакуирани - хората са изведени от тях, за да не бъдат подложени на опасност“, съобщи Ивана Милева. По думите ѝ нивата на язовира се наблюдават. Към момента има образуван кризисен щаб с представители на пожарната и полицията, който следи ситуацията.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В града ще бъдат изградени ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода

Пловдив: В града ще бъдат изградени ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода

4 Юни 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Конкретни мерки за справяне с кризисни ситуации, предизвикани от последните интензивни валежи, обсъдиха на работна среща кметът на Пловдив Иван Тотев, управителят на ВиК ЕООД Спартак Николов и директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на общината. В рамките на две седмици работната група от служители на Община Пловдив и ВиК ще определи местата, където може да се изградят ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода.
Сред местата, на които ще се обърне специално внимание са пътен възел „Скобелева майка“, бул. „Александър Стамболийски“ и Коматевския надлез. Ще се обследва и възможността за изграждане на отводнителен дъждовен канал, който да отвежда водата директно към река Марица.
„В момента канализацията на Пловдив е изградена така, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на кв. м, а не както беше при последния силен порой – 80 литра на кв. м за няколко часа“, обясни експертът инж. Антон Гълъбов, ръководител производствено направление към ВиК. „Всеки дъжд над 30 литра на кв. м създава предпоставки за наводняване на определени места в града, а при над 80 и 100 ставаме свидетели на ситуацията, която видяхме през последните дни“, уточни той.
Основната дългосрочна мярка и цел за справяне с подобни бедствени ситуации е изграждане на Южния обходен колектор и други отводнителни колектори, който ще отвежда водата от целия район „Южен“ и квартал „Прослав“ през Тракия до Пречиствателната станция.
„Става въпрос за 1/3 от водата на целия град, с което ще се облекчи и работата на сега съществуващата канализационна мрежа“, обясни Спартак Николов. Той допълни, че изграждането на Южния обходен колектор е необратим процес. В момента се изчаква съгласуване на предпроектното проучване, направено съвместно от Община Пловдив и ВиК в МОСВ и впоследствие стартиране работата по същинско проектиране и избор на изпълнители за изграждане на този важен за Пловдив проект.
До момента Община Пловдив е изградила по-малки колектори за справяне с голямото количество дъждовна вода на „Коматевско шосе“ и на бул. „Менделеев“ до многофункционална спортна зала „Колодрума“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 20 регистрационни номера на автомобили, загубени при поройния дъжд, вече са върнати на собствениците им

Пловдив: Около 20 регистрационни номера на автомобили, загубени при поройния дъжд, вече са върнати на собствениците им

4 Юни 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 20 регистрационни номера на автомобили, загубени при поройния дъжд, вече са върнати на собствениците им. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов, от „Пътна полиция“. Табелите се предават при представяне на регистрационен талон на МПС и лична карта на лицето, без административни пречки и за кратко време. При заявено желание на място табелите се монтират безплатно.
Само във вчерашния ден в „Пътна полиция“ са били предадени над 80 загубени в дъжда табели, съобщи още инсп. Ботьо Гергинов. Броят им непрекъснато се мени. За тези, които не са потърсили номерата си в момента се извършват справки в регистрите, за да бъдат уведомени.
Десетки регистрационни номера на автомобили са били намерени при почистване на улиците в Пловдив след пороя. Табели се предават и от добросъвестни граждани.
Запитвания могат да се правят на телефоните на „Пътна полиция“ в Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Денонощно се следят нивата на язовирите и на реките

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Денонощно се следят нивата на язовирите и на реките

4 Юни 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Следят се денонощно нивата на язовирите, на речните корита и на рисковите участъци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод силните валежи, които се изсипаха в близките дни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Звеното за аварийно-спасително дейности към Община София, както и Столичният инспекторат са на терен непрекъснато“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че е важно да се следят, за да може когато има поройни валежи да се отреагира бързо, ако има някъде запушена шахта, или нещо, което пречи или затруднява движението на гражданите и на автомобилите. „Ще продължим да следим ситуацията, докато прогнозите включват жълти кодове“, отбеляза Фандъкова.
„Дай Боже да няма по-страшни неща, защото, когато има такива ситуации, както видяхме в страната, с над 60 л./кв.м, това е огромно водно количество, което, когато падне изведнъж, няма канализация, която да издържи и трябва да се реагира много бързо, за да може хората да са подготвени“, посочи столичният кмет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Маринов, АБВ: Продължаваме да настояваме да бъде създадено Министерство на бедствията и авариите

Владимир Маринов, АБВ: Продължаваме да настояваме да бъде създадено Министерство на бедствията и авариите

4 Юни 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да настояваме да бъде създадено Министерство на бедствията и авариите. Това каза заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че АБВ настоява и за възстановяване на звеното за бедствия и аварии към Министерски съвет. „МВР в този си вид, без да изказвам мнение на компетенцията на ръководещите го, не може да се справи със ситуацията в страната“, каза още Маринов. „Първият ден, в който повече от 2 часа вали проливен дъжд, ние се оказваме в ситуация, в която не можем по никакъв начин да реагираме, докато не дойде свише някакво нареждане. Държавата няма инструментите и организацията, след като бяха унищожени всичките звена“, каза още заместник-председателят на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Колев, зам.-кмет на Ловеч: Няма бедстващи и пострадали хора в община Ловеч, продължава работата по разчистване на пътищата от кал и наноси

Даниел Колев, зам.-кмет на Ловеч: Няма бедстващи и пострадали хора в община Ловеч, продължава работата по разчистване на пътищата от кал и наноси

4 Юни 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Няма бедстващи и пострадали хора в община Ловеч. Това каза за информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Ловеч по строителство, архитектура, градоустройство и екология Даниел Колев. Има поражения по селскостопанската продукция, уточни той. „Дъждовете през последните дни бяха толкова обилни, че нивите, земеделските имоти и ливадите не могат да поемат повече от дъждовната вода и буквално преливат върху настилката на общински и републикански пътища. Преляха малките бари, които имат по-голям водосбор. Част от уличната мрежа в с. Соколово беше разрушена снощи. С техника освободихме наносите от горната част на селото. Към момента няма затворени пътища в регион Ловеч. Няма язовири в аварийно или предаварийно състояние в Общината“, обясни Даниел Колев. Той каза още, че са наводнени сутерени, складове и помещения в по-ниските точки. Сформирана е комисия, която ще извърши оглед на засегнатите места, обясни Колев. Работи се на терен за премахване на калта и наносите от пътните платна и възстановяване на настилката, добави зам.-кметът на Ловеч. Причината за ситуацията е невъзможността водата да бъде поета от нивите, посочи той. Общината има готовност при нови интензивни валежи, съобщи зам.-кметът.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Тодорова, МОСВ: Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание, наблюдава се покачване на нивото на реките Искър и Осъм при село Изгрев, на река Тунджа при Ямбол и на река Марица

Илияна Тодорова, МОСВ: Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание, наблюдава се покачване на нивото на реките Искър и Осъм при село Изгрев, на река Тунджа при Ямбол и на река Марица

4 Юни 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание. Това съобщи в информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Илияна Тодорова от Дирекция „Управление на водите“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тя допълни, че в резултат на валежите, по информация на Националния институт по метеорология и хидрология, се наблюдава покачване на нивото на реките Искър и Осъм при село Изгрев, както и на река Тунджа при Ямбол. „Отбелязва се и тенденция за повишаване на нивото на река Марица. Нивото на река Янтра при Велико Търново, която вчера бе с по-високо ниво, в края на деня започна понижение, като тази тенденция се запазва и днес няма данни за излизане на води от речни корита, както и информация за значителни повишени водни нива в язовирите, които се наблюдават от министерството“, допълни Илияна Тодорова. По думите й превантивните мерки във връзка с валежната обстановка са предприети още вчера с активизиране на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към министерството и в четирите Басейнови дирекции в страната, като се получава информация от всички компетентни органи. Информацията се анализира, извършват се и контролни проверки, каза още Илияна Тодорова. „Ситуацията се успокоява, наблюдава се подобрение и на метеорологичните условия, но Оперативното звено ще работи, докато ситуацията не се успокои напълно, за да се осигури пълна защита на населението и инфраструктурата“, отбеляза Илияна Тодорова.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Тодорова, МОСВ: Няма данни за проблеми с нивата на язовирите и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени

Илияна Тодорова, МОСВ: Няма данни за проблеми с нивата на язовирите и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени

4 Юни 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за проблеми с нивата на язовирите и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени. Това съобщи в информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Илияна Тодорова от Дирекция „Управление на водите“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тя допълни, че наблюдаваните от министерството язовири са 52, като към днешна дата процентът на запълване на обемите е 68. „Към настоящия момент не са получени сигнали по дежурните телефони и електроните пощи на басейновите дирекции за разливи и критични нива. Информацията беше предоставена в 8.30 часа, както е по заповед на оперативното звено. Наблюдаваните язовири от Министерството на околната среда и водите са 52 комплексни и значими язовири. Към днешна дата процентът на запълване на обемите е 68, като има повишение с 1,2%. Това не трябва да буди тревожност у гражданите, тъй като реално запълването предходната година за същия период е 78,6 %, което е близо десет процента повече от тази година“, обясни Илияна Тодорова.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е движението по път I-1 Мездра – Враца в района на село Моравица

АПИ: Възстановено е движението по път I-1 Мездра – Враца в района на село Моравица

3 Юни 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Мездра. Възстановено е движението по път I-1 Мездра – Враца в района на село Моравица, община Мездра. Това съобщиха от пресцентъра на Моравица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-голямо количество дъжд е отчетено във Враца – 23 л/кв. м.

НИМХ: Най-голямо количество дъжд е отчетено във Враца – 23 л/кв. м.

3 Юни 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. Най-големи количества валежи през последните 12 часа са отчетени във Враца – 23 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Пловдив са регистрирани валежи от 10 л/кв. м., в Силистра – 7л/кв.м., а в София – 2 л/кв. м. По-интензивни са били валежите в планините, като на връх Мургаш са отчетени 48 л/кв. м. Няма данни за паднали градушки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Движението по път I-1 Мездра – Враца в района на Моравица е в една лента поради прелял водосток

АПИ: Движението по път I-1 Мездра – Враца в района на Моравица е в една лента поради прелял водосток

3 Юни 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Враца. Движението по път I-1 Мездра – Враца в района на Моравица е в една лента поради прелял водосток. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Затворено за движение е платното Мездра – Враца. Обходен маршрут е по стария път Мездра – Враца. Движението се регулира от екипи на "Пътна полиция".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Река Моравишка е излязла извън коритото, водата се е изляла на пътното платно на път Е-79 между Мездра и Враца

Враца: Река Моравишка е излязла извън коритото, водата се е изляла на пътното платно на път Е-79 между Мездра и Враца

3 Юни 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Враца. Поради обилните валежи към 19.00 ч. река Моравишка между Мездра и Враца е излязла извън коритото, като е направила разлив върху пътното платно на Е-79 в посока Мездра - Враца. Това съобщиха от Областна администрация - Враца. Временно е ограничено движението на моторни превозни средства, като автомобилите се пренасочват по стария път Моравица - Руска Бяла. Екип от Община Мездра е на мястото и е констатирал, че нивото на водата е спаднало с 3 см, а върху платното се стичат ниски водни и кални маси, които предстои да се почистят.
По данни на дежурните в Областния съвет по сигурност за час е било прекъснато електроснабдяването в с. Бели Извор и кв. Кулата и вече е възстановено.
Към момента няма данни за опасност за населението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов: Още от юни миналата година сме поискали от Европейската комисия допълнителни средства за превенция на бедствията

Председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов: Още от юни миналата година сме поискали от Европейската комисия допълнителни средства за превенция на бедствията

3 Юни 2019 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Още от юни месец миналата година Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е поискало от Европейската комисия допълнителни средства за превенция на бедствията. Това каза председателят на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, който направи оглед на районна след обилните валежи заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново комисар Красимир Кръстев, директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов и областния управител проф. Любомира Попова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инж. Панов посочи, че средствата, които се изразходват по време на бедствия, са огромни, но по думите му, ако бъдат отпускани суми за превенция на тези бедствия, ще са необходими по-малко пари.
„С главния изпълнителен директор на Световната банка г-жа Кристална Георгиева също обсъждахме този въпрос при нейното посещение и смятам, че имаме подкрепа и от нея“, допълни инж. Даниел Панов. Той заяви, че всяка община трябва да си направи допълнителни разчети за това колко средства за превенция на бедствията ще са й необходими.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Денонощното наблюдение на рисковите участъци по водоемите ще продължи

Главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Денонощното наблюдение на рисковите участъци по водоемите ще продължи

3 Юни 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Денонощното наблюдение на рисковите участъци по водоемите ще продължи. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Николов посочи, че наблюдението се осъществява освен от противопожарните екипи, също така и от кметовете на общини и доброволци. „Това са хората, които най-добре знаят критичните участъци. Например за Велико Търново е ясно, че първият проблемен участък е дворът на църквата „Св. 40 мъченици“. Това е своеобразен сигнал, който ни кара да започваме да изграждаме временна дига за защита на църквата. По подобен начин стоят нещата в останалата част от страната“, допълни гл. комисар Николов. Той съобщи, че язовирите се контролират от съответните стопаните и от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). По данни на агенцията три язовира преливат през преливниците. „Няма място за притеснение“, подчерта гл. комисар Николов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

Министър Младен Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

3 Юни 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов инспектираха критичните участъци от река Янтра във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Те бяха съпровождани от кмета на Общината инж. Даниел Панов и областния управител проф. д-р Любомира Попова. Те посетиха църквата „Св. 40 мъченици“, която тази сутрин бе залята от придошлите води на река Янтра. Към този момент нивото на реката е спаднало с над 200 см. Министър Маринов посочи, че целта на огледа е да се установят проблемните зони, за да може да се реагира адекватно и да се предотвратят бедствени ситуации при последващи обилни валежи и покачване нивото на реката. „С природата не можем да се борим, но можем да предотвратяване нередности, които зависят от човека. Причините за наводненията на места са поради чисто обективни причините, а някъде фактор е човешката немарливост като непочистени шахти и речни корита. Превенцията е от изключително значение, тъй като на фона на всички бедствия в световен мащаб, България е пожалена. Въпреки това ние не трябва да се отпускаме, а трябва да си свършим нашата работата. Там, където работата е свършена качествено, рискът е много по-малък“, посочи министър Маринов.
Днес той беше на посещение и в Пловдив и Казанлък, където също имаше проблеми след обилните валежи. По думите му най-сериозна е била ситуацията в Пловдив, където са паднали най-много количества дъжд. Там е имало наводнени болници и подлези и са били евакуирани хора. На критичните точки са били изпратени допълнителни екипи от Кърджали и София, които са подпомогнали отводнителните дейности. В тях са се включили и много доброволци.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Казанлък: Общината ще възстанови засегнатата от наводнението пътна инфраструктура в Средногорово, на собствениците на двата пострадали имота ще се изплати обезщетение

Казанлък: Общината ще възстанови засегнатата от наводнението пътна инфраструктура в Средногорово, на собствениците на двата пострадали имота ще се изплати обезщетение

3 Юни 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Нормализирана е обстановката в село Средногорово след вчерашното наводнение, причинено от придошлите води на река Гюрля в резултат на обилните валежи в Средна гора, каза за Радио „Фокус” кметът на селото Илиян Илиев. Той поясни, че към момента водоотокът е нормализиран, реката се е прибрала в коритото си. В резултат на разливът и са наводнени два – три имота, които се намират в близост до реката. В един от имотите е пострадала земеделска продукция, в друг е залят приземен етаж с покъщнината. „Но къщата е застрахована”, поясни кметът на Средногорово.
На място днес в селото бе кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, за да се запознае със създалата се обстановка. Направена е организация и в утрешния ден служител на Дирекция „Социално подзпомагане” ще посети пострадалите, за да може потърпевшите да подадат молба за отпускане на еднократна помощ. Молбите ще бъдат разгледани на юнската сесия на Общинския съвет, който трябва да се произнесе по тях и да вземе решение. Сумата ще трябва да покрие разходите по почистване и възстановяване на имотите.
На кмета на Средногорово е възложено да изготви докладна, в която да бъдат описани нанесените щети по инфраструктурата на селото. Със средства на Община Казанлък ще бъдат възстановени три-четири пътни артерии в населеното място. Общината ще поеме и разходите за наемане на 55-тонна машина, която ще мине по протежението на река Гюрл”, за да почисти натрупаните наноси, както и да издълбае коритото с още един метър, за да може при повторни проливни валежи реката да поеме големи количества вода. „Това може да стане не по-рано след пет-шест дни”, поясни кметът на Средногорово и подчерта, че последно основно с помощта на 36-тонна машина е правено почистване на коритото на река Гюрля.
Нормална е и обстановката в село Горно Черковище, където във вчерашния ден водите на река Гюрла също излязоха от коритото, в резултат на което бяха наводнени пешеходни мостове, частично дворни места, лозе и черешова градина. Няма наводнени постройки. „След като водата се оттече, ще можем да влезем и да почистим коритото от наноси. В отделни участъци реката трябва да се коригира”, каза кметът на Горно Черковище Антон Антонов.
Кметовете и на двете села поддържат непрекъсната връзка с „Гражданска защита”, пожарната и Общината за ситуацията.
Ръководителят на аварийно-спасителната група към Община Казанлък Слави Иванов увери, че няма проблем с водните басейни на останалата част от територията на община Казанлък. „Няма такива количества валежи на територията на общината. Нивото на язовир „Синя река“, който се намира над село Бузовград, е с такова ниво, че да създава някаква опасност. Още в началото на пролетта намалихме нивото, с оглед на прогнозите за дъждове. Проблемът е само в количеството валежи в Средна гора“ , обясни Иванов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нормализира се обстановката след интензивните валежи в Западна и Централна България(ОБЗОР)

Нормализира се обстановката след интензивните валежи в Западна и Централна България(ОБЗОР)

3 Юни 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нормализира се обстановката след интензивните валежи, които паднаха на 2 и 3 юни в Западна и Централна България. Жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки беше обявен в западните и централни райони. Най-големи количества валежи бяха измерени в областите Пловдив, Велико Търново, Казанлък, Русе, Пазарджик и др.
Пловдив
Около 1000 сигнала са получени за произшествия след интензивния дъжд в Пловдив. По данни на НИМХ количествата валежи са били около 70 л/кв. м. Заради усложнената метеорологична обстановка в града заседава кризисен щаб, ръководен от началника на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков. На място пристигнаха и министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, които направиха оглед на щетите. Ситуацията постепенно се нормализира, няма сигнали за бедстващи и пострадали хора. Единствените поражения по инфраструктурата в града са по настилката на бул. „Санкт Петербург“. Очаква се ремонт да бъда извършен в най-кратки срокове.
Министър Младен Маринов заяви, че над 12 са били критичните точки в Пловдив по време на пороя. „Една от тях е при управлението на НКЖИ в града, където половин метър вода само ни делеше от товa да бъдат залети всички елтабла, които да доведат до изключване на напрежението по линията, но се справихме отлично”, каза той. Вътрешният министър благодари на всички от кризисния щаб, които са работили през цялата нощ - районни кметове, областен управител, служители на пожарната и на МВР. От своя страна, гл. комисар Николай Николов заяви, че около 30 души са били евакуирани и извадени от автомобилите си по време на пороя. Имало е и евакуация на хора към по-високи етажи за осигуряване на безопасност на деца и възрастни, както и на лежащо болни.
Асеновград също пострада от поройните валежи. Разрушена е асфалтовата настилка на няколко улици в града, като най-засегната е улица „Конушка“, където водната стихия е откъснала парчета асфалт. Проблеми има и в кварталите „Горни Воден“ и „Долни Воден“, където са разрушени пътни настилки и тротоари. Общински кризисен щаб с цел превенция бе свикан и в Карлово. Беше разпоредено на кметовете на населените места от общината да предприемат превантивни мерки по обезопасяване на невралгични точки и наблюдение на отводнителните шахти.
Велико Търново
21 л/кв. м са отчетените количества валежи във Велико Търново. 11 са получените сигнали за наводнени сгради и улици, закъсали автомобили и паднали дървета. Придошли води на река Янтра затлачиха с дървета моста на пътя Горна Оряховица – Първомайци и наводниха двора на църквата „Св. 40 мъченици". Специализирана техника разчисти отворите на мостовото съоръжение и изпомпи водата от двора на храма. Предприети са мерки за наблюдение на коритото на Янтра и за ранно предупреждение на хората за евакуиране при необходимост.
Частично бедствено положение беше обявено в Община Горна Оряховица. Сутринта на 3 юни Александровският мост до Първомайци беше затворен, тъй като дъгите му бяха затлачени от клони и дънери, довлечени от реката. Специализирана техника почисти събралите се наноси вследствие на обилния дъжд. Непрекъснато се следят нивата на реките в цялата област, както и в съседните райони.
Казанлък
В Казанлък също бяха измерени количества валежи от 21 л/кв. м. Вътрешният министър Младен Маринов посети града, за да направи проверка на щетите. Той обясни, че бързата реакция на общината, полицията и екипите на пожарната безопасност е допринесла за минимализиране на щетите в района. „Хубаво е, че много хора са откликнали и са се притекли на помощ на пострадалите. Това е показателен знак, че в обществото се възражда традиционната за българина съпричастност към проблемите на другите“, коментира Маринов и изрази увереност, че с общи усилия на хората ще бъде помогнато да възстановят щетите. „Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите, благодарение на ракетните площадки районът е предпазен от градушка, което би довело до сериозни загуби за стопаните и за селскостопанската продукция“, заяви вътрешният министър.
Стара Загора
Над 60 са сигналите за отводняване на сгради и дворове, паднали дървета и закъсали автомобили и автобуси след проливния дъжд в Стара Загора. Екипи на пожарната са евакуирали хора от закъсал автобус към село Горно Ботево, извършено е отводняване на жилищни сгради в Стара Загора и село Християново. Екипи на РСПБЗН - Казанлък са участвали в евакуиране на хора в село Средногорово от залети с вода къщи и дворове от придошлите води на река Гюрлийска. Екипи на РСПБЗН - Гурково са участвали в евакуиране на хора в Николаево и отводняване на залети с вода къщи и дворове от паднали интензивни валежи от дъжд. Екипи на РСПБЗН - Опан са участвали в евакуиране на майка и две деца от къща залята с вода в село Бяло поле, община Опан и залети с вода къщи и дворове в село Опан и в село Тракия. В селата Горно Ботево, Яворово и Ракитница са отстранени паднали дървета по пътното платно и е осигурено нормално преминаване на автомобилите. В ТЕЦ 2 са работили 2 екипа от ПБЗН за отводняване на шламова помпена станция-3 и сгуроотвал.
Частично бедствено положение е обявено на територията на старозагорската община Опан заради интензивните валежи в района. Те са причинили наводнения в домовете на много хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, както и преливащи дерета.
Множество сигнали за наводнени имоти и съборени дървета са получени и в областите Пазарджик, Кюстендил, Видин, Сливен, Кърджали и др. Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети.
Във връзка с критичните нива на язовирите и реките министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че няма информация за прелели водни басейни. Активиран е щабът за наблюдението им. „Ние следим постоянно прогнозите и сме в контакт с НИМХ. Очаква се валежи да има и в Северозападна България, така че там, където има прогноза, там са и наблюденията. Ресурсът, с който разполагаме, е на терен и хората там докладват за ситуацията“ поясни министър Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Частично бедствено положение на територията на община Опан е обявено заради интензивни валежи в района

Стара Загора: Частично бедствено положение на територията на община Опан е обявено заради интензивни валежи в района

3 Юни 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Кметът на Община Опан Генчо Колев обяви със своя заповед частично бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора. Бедствено положение е в сила за селата Опан, Бяло поле, Васил Левски, Тракия и Бял извор. От 20.00 ч. на 2 юни е въведен в изпълнение Общинският план за защита при бедствия, част втора – „План за действие при възникване на наводнения“. Бедственото положение бе въведено заради интензивни валежи в района, започнали около 16.00 ч. на 2 юни. Те причиниха наводнения в домовете на много хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, преливащи дерета.
Със същата заповед се забранява влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и тези за продоволствено снабдяване на населението. Задължават се кметските наместници при продължаващо покачване на водата в деретата в рамките на селата да организират временно изваждане на застрашеното население и настаняването му в подходящи жилища.
Срокът на действие на кметската заповед е до 20.00 ч. на 6 юни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общинският кризисен щаб в Карлово предупреждава за очаквана усложнена метеорологична обстановка

Пловдив: Общинският кризисен щаб в Карлово предупреждава за очаквана усложнена метеорологична обстановка

3 Юни 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Карлово. Общинският кризисен щаб в Карлово предупреждава за очаквана усложнена метеорологична обстановка. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Кметът на Карлово и председател на щаба д-р Емил Кабаиванов разпореди на кметовете на населените места от общината да предприемат превантивни мерки по обезопасяване на невралгични точки и наблюдение на отводнителните шахти. Според справка за оперативната обстановка в района, всички общински водоеми имат свободен обем.
От кризисния щаб настоятелно молят собствениците на търговски обекти да извършат дейности с цел обезопасяване на помещенията. Фирмите, които разполагат с необходимата техника, да окажат съдействие при необходимост, а водачите на автомобили да се движат с повишено внимание. Кметът на Общината е в непрекъснат контакт с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Карлово и с кметовете на населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Хидровъзел „Кърджали“ има достатъчно свободен обем, наблюдават се нивата на язовирите и реките в областта

Кърджали: Хидровъзел „Кърджали“ има достатъчно свободен обем, наблюдават се нивата на язовирите и реките в областта

3 Юни 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Хидровъзел „Кърджали“ от каскада „Арда“ има достатъчно свободен обем и няма основание за безпокойство. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от Басейнова дирекция - Пловдив. Подадена е информация за нивото на язовирите по трасето на река Арда на територията на областта. За язовирите от каскадата са поставени определени обеми в месечен график (80% запълване) с цел поемане на очакван приток и защита от вредното влияние на водите. През период на активирана 24-часова работа на Оперативното звено за наблюдение Басейнова дирекция - Пловдив извършва проверки на място и чрез информация, предоставена от съответните общини. Следи се за: състоянието на язовирите и реките - критичните нива и възникнали аварийни по язовирните стени и съоръженията към тях. За Язовир „Кърджали“ тези нива са под 80% поради малките количества дъждове, които са паднали в района на водосбора на река Арда.
Регистрираните колебания на речните нива са: за водосбора на р. Арда от -12 см до +16 см.
По данни на МОСВ към 31 май нивата по Каскада „Арда“ на язовир „Кърджали“ – са 362.106 млн. куб. м, което е 72.8% от общия му обем, а на язовир „Студен кладенец“ – 293.721 млн. куб. м, което е 75.7% от общия му обем. Процентът на запълване на язовирите с основно предназначение напояване е 50.6% от общия им обем, а съответно на енергийните язовири - 76.2% от общия им обем, като са поставени определени за поддържане обеми за поемане на очакван приток, посредством работа на ВЕЦ и/или облекчителни съоръжения. За язовирите от каскада „Арда“ са поставени определени обеми в месечен график (80% запълване) с цел поемане на очакван приток и защита от вредното влияние на водите.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите в Казанлък

Министър Младен Маринов: Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите в Казанлък

3 Юни 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Бързата реакция на общината, полицията и екипите на пожарната безопасност е допринесла за минимализиране на щетите в района. Това каза министър Младен Маринов след извършената инспекция на пострадалите на територията на Казанлък места, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Хубаво е, че много хора са откликнали и са се притекли на помощ на пострадалите. Това е показателен знак, че в обществото се възражда традиционната за българина съпричастност към проблемите на другите“, коментира Маринов и изрази увереност, че с общи усилия, на хората ще бъде помогнато да възстановят щетите. „Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите, благодарение на ракетните площадки районът е предпазен от градушка, което би довело до сериозни загуби за стопаните и за селскостопанската продукция“, заяви вътрешният министър. Той поясни, че следващата точка на инспекцията е районът на Велико Търново.
Там притесненията са свързани с нивото на река Янтра, след падналите обилни валежи. Добрата новина от преди малко е, че се наблюдава задържане и леко спадане на нивото“, допълни гл. комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН. Той уточни, че от вчера са предприети мерки за наблюдение и ранно предупреждение за хората за евакуиране при необходимост. Ситуацията се следи, защото тя се променя непрекъснато и в зависимост от нея се вземат и адекватни решения за действия на екипите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Възстановено е движението при км 6 на път II-53 Първомайци-Горна Оряховица

Велико Търново: Възстановено е движението при км 6 на път II-53 Първомайци-Горна Оряховица

3 Юни 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Възстановено е движението при км 6 на път II-53 Първомайци-Горна Оряховица. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частично бедствено положение е обявено в община Горна Оряховица

Частично бедствено положение е обявено в община Горна Оряховица

3 Юни 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова заедно с кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев и директора на Областно пътно управление – Велико Търново Венцислав Ангелов бяха на проблемния мост край село Първомайци. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Велико Търново. Днес в 10.00 часа Александровският мост до Първомайци беше затворен. В същия час със специализирана техника започна почистване от събралите се наноси вследствие на обилния дъжд. Тази нощ част от дъгите му са били затлачени от клони и дънери, довлечени от реката. След преценка на ситуацията кметът на Горна Оряховица обяви частично бедствено положение. Почистването на моста ще продължи докато не бъде отстранена натрупаната маса в коритото на реката.
Междувременно областният управител проф. д-р Любомира Попова обменя информация по телефона с кметовете на населените места, за да се реагира бързо при проблем с повишаването на нивата на реките. Дежурните по област също докладват за нивата на реките в съседните на Велико Търново области.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Нивото на река Янтра е далеч от критичните си стойности, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината

Велико Търново: Нивото на река Янтра е далеч от критичните си стойности, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината

3 Юни 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Река Янтра понижава нивото си във Велико Търново – за последните два часа е отчетен спад с около 200 сантиметра. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. 3.78 метра е измерената стойност към 13.15 часа – така Янтра вече е далеч от критичните стойности. Отдръпват се и водите на притоците на Янтра, пресичащи територията на общината.
Най-голямо повишение на речните нива бе отчетено през нощта, когато р. Янтра се покачваше с около 30 сантиметра на всеки половин час. Още в 3.00 часа сутринта кметът Даниел Панов свика група за реакция при бедствия и аварии. От ранните часове до обяд градоначалникът обхожда по няколко пъти критичните точки в града – кв. „Чолаковци“, кв. „Асенов“, ул. „Крайбрежна“ и др., посети и Дебелец. На всеки 15 минути постъпваше информация от контролните пунктове в с. Пушево и Килифарево. Екипи от служители на Общината, полицията, пожарната и Гражданска защита също следяха на терен обстановката.
Янтра достигна своя пик малко след 6.00 часа сутринта, когато нивото се качи до 5.85 метра. Единствено в края на ул. „Крайбрежна“ реката бе излязла от коритото си, но без да засегне имоти. Наводнени къщи и други улици не бяха установени.
На терен бяха също директорите на Областната дирекция на МВР и на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - ст. комисар Димитър Машов и комисар Красимир Кръстев.
Веднага, щом нивата спаднат достатъчно, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината, където има струпване на наноси. Кметът Даниел Панов е създал организация работата да започне още утре.
110 литра на квадратен метър е падналият тази нощ над Велико Търново дъжд. Екипи вече чистят дъждоприемните шахти от носените от водата листа, строителни отпадъци и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Димитров, кмет на район „Тракия“ в Пловдив: В най-кратки срокове ще се извърши ремонт на бул. „Санкт Петербург“, по който има поражения след поройния дъжд

Костадин Димитров, кмет на район „Тракия“ в Пловдив: В най-кратки срокове ще се извърши ремонт на бул. „Санкт Петербург“, по който има поражения след поройния дъжд

3 Юни 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В най-кратки срокове ще се извърши ремонт на бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив, по който има поражения след поройния дъжд. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на район „Тракия“ в града Костадин Димитров. Той уточни, че единственото нарушение на настилката в града след валежите е именно на бул. „Санкт Петербург“.
„От 18.00 часа снощи сме навън, за да следим обстановката. В полунощ три от шестте подхода на „Тракия“ бяха затворени – „Менделеев“, „Скобелева майка“ и „Санкт Петербург“. Всичко беше под вода. Сутринта движението беше вече напълно нормално, което показва страхотна работа на Кризисния щаб“, каза Димитров.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Наблюдаваме реките и язовирите в областта, днес и утре на места се очакват валежи до 50 - 70 л/кв. м

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Наблюдаваме реките и язовирите в областта, днес и утре на места се очакват валежи до 50 - 70 л/кв. м

3 Юни 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Смолян. Предупрежденията за обилни валежи сме получили в петък и още тогава сме разпоредили стандартните мерки, които предвиждат плановете в подобни ситуации. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян областният управител на Смолян Недялко Славов. Той уточни, че има прогнози, според които днес и утре на места в областта може да паднат валежи до 50 – 70 л/кв. м. „Наблюдаваме внимателно язовирите и речните обеми. За момента няма основание за безпокойство, тъй като има достатъчно свободен обем. За момента след тези валежи от вчера и от днес няма данни за поражения и щети както на обществените територии, така и по частните територии. Това, което можем, сме го направили предвид предупрежденията. Оставаме в очакване и дано при нас да не се случи това, което се случи в Тракийската низина“, каза още Недялко Славов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Стоянов, ОП „Чистота“ - Пловдив: Градът вече е проходим, в готовност сме за нови валежи

Иван Стоянов, ОП „Чистота“ - Пловдив: Градът вече е проходим, в готовност сме за нови валежи

3 Юни 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Град Пловдив вече е нормално проходим след поройния дъжд. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“. По думите му вече няма критични точки, като водата се е оттекла още около 04.00 часа тази сутрин. „Тогава изкарахме метачните и миячните автомобили, за да може да измием след изтичането на водата, защото имаше наноси от листа и от кал. В града вече всичко е нормално, няма задръствания, градският транспорт се движи“, каза Стоянов.
Директорът на ОП „Чистота“ посочи, че е направена организация и са предприети всички необходими мерки при нови валежи. „Някои от служителите са освободени, за да могат да почиват след пороя, други ще дежурят“, уточни Стоянов.
Той подчерта, че причината за бедствието в града не са шахтите. „Виждаше се, че след като се обработят затапените от листа и шума шахти, водата веднага започва да се оттича. Екипи на ВиК ни помогнаха с пробиването на наносите и така водата се оттече напълно. Причината не е в шахтите. Вижда се, че в момента в града няма наводнени участъци. При пороя от шахтите извираше вода. Ако бяха запушени, тогава нямаше да излиза вода. Шахтите си работят, но се изсипа много количество дъжд за кратко време. Всяка година си има такива кризисни ситуации, но като директор на ОП „Чистота“ за първи път виждам подобно нещо“, коментира Иван Стоянов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Силен дъжд с гръмотевици вали в града, пътните настилки са мокри и хлъзгави

Смолян: Силен дъжд с гръмотевици вали в града, пътните настилки са мокри и хлъзгави

3 Юни 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. Силен дъжд с гръмотевици вали в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Пътните настилки по улиците в града са мокри и хлъзгави и водачите трябва да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки регистрационни номера са намерени след поройния дъжд в града, може да се открият в „Пътна полиция“

Пловдив: Десетки регистрационни номера са намерени след поройния дъжд в града, може да се открият в „Пътна полиция“

3 Юни 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки регистрационни номера са намерени след поройния дъжд, който падна в Пловдив снощи. Много от тях могат да бъдат открити в „Пътна полиция“ - Пловдив на ул. „Напредък“ 2 срещу Руския пазар. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов. „Използват се всички възможни варианти информацията да се обновява бързо и да бъде в полза на хората", каза Гиргинов. Той е публикувал много от намерените номера в личния си профил в социалната мрежа.
По думите му в „Пътна полиция“ - Пловдив е създадена организация така, че хората, които са загубили номерата си, да ги получават срещу представяне на регистрационен талон на колата. „При необходимост на място ще им се съдейства за монтирането им обратно, като за това не се заплаща.
За улеснение на хората информацията ще се обновява непрекъснато, като се публикуват снимки“, каза Гиргинов.
От Районите полицейски управления периодично носят в сградата на „Пътна полиция“ новооткрити номера. Номера носят и служители на ОП „Чистота“, включително и добросъвестни граждани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Придошлите води на река Янтра затлачиха с дървета моста на пътя Горна Оряховица – Първомайци, специализирана техника разчиства отворите на съоръжението

АПИ: Придошлите води на река Янтра затлачиха с дървета моста на пътя Горна Оряховица – Първомайци, специализирана техника разчиства отворите на съоръжението

3 Юни 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Екипи на АПИ и на Община Горна Оряховица разчистват дървета и тонове боклуци, които придошлите от дъждовете води на река Янтра e донесла под моста на път II-53 Горна Оряховица – Първомайци. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Преминаването в тази отсечка временно е спрямо. Специализирана техника разчиства отворите на съоръжението, тъй като те са затлачени от дървета и клони, някои от които с диаметър повече от 30 - 40 см и дължина над 7 - 8 метра. Очаква се работата на екипите да приключи в следобедните часове, а дотогава движението се осъществява по обходен маршрут: път III-514 Горна Оряховица – Арбанаси – Велико Търново – път I-5 Велико Търново – Самоводене – Поликраище – път II-53 Поликраище – Първомайци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Отстранено е паднало дърво в района на една от детските площадки в центъра на града, няма пострадали хора

Кюстендил: Отстранено е паднало дърво в района на една от детските площадки в центъра на града, няма пострадали хора

3 Юни 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отстранено е паднало дърво в района на една от детските площадки в центъра на Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Дървото е съборено от преминалата през града буря в неделя. То се е намирало в близост до една от люлките. Няма пострадали хора, няма нанесени щети върху съоръженията. В момента дървото е нарязано и предстои изнасянето му от района на площадката.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ренета Петрова, Община Горна Оряховица: В рамките на днешния ден ще бъде отворен Александровският мост при село Първомайци

Ренета Петрова, Община Горна Оряховица: В рамките на днешния ден ще бъде отворен Александровският мост при село Първомайци

3 Юни 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В рамките на днешния ден ще бъде отворен Александровският мост при горнооряховското село Първомайци. Това каза Ренета Петрова, експерт „връзки с обществеността“ в Община Горна Оряховица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Петрова съобщи, че продължава разчистването на наноси вследствие на обилния дъжд от снощи. На място са екипи на ОДМВР – Велико Търново, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областно пътно управление, кметът на Общината инж. Добромир Добрев и кметовете на селата Първомайци, Поликраище и Янтра. Пътят се почиства с машини. Създадена е необходимата организация за извозване на пътници между селата Поликраище и Първомайци чрез прикачване от един автобус на друг от двете страни на моста. Спешна помощ също е уведомена за затворения път, така че да може да използва обходен такъв. Автомобилният трафик е пренасочен през селата. След извършена проверка от ОПУ не са установени проблеми по останалите мостови съоръжения по течението на реката. Нивото на река Янтра при Първомайци е 4 метра при критични стойности 5.50 метра. В момента водите спадат.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.