НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Борис Попиванов, политолог: Най-големият шум се концентрира около БСП, но най-големите промени предстоят в ГЕРБ

Борис Попиванов, политолог: Най-големият шум се концентрира около БСП, но най-големите промени предстоят в ГЕРБ

3 Юни 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Най-големият шум се концентрира около БСП, но най-големите промени предстоят в ГЕРБ. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов.” Най-сериозните нападки и критики се концентрират в БСП, от левицата не би следвало, според мен да се очакват сериозни драми, преди всичко, защото партията е в опозиция и защото добре съзнава, че допълнително форсиране на разделенията ще бъде вредно за всички, а не просто за един или друг лагер. Независимо от това, което чуем през предстоящите седмици и месеци от левицата, основните развития на кадрова основа ще се случат след местните избори с оглед на редовния конгрес на партията. Докато от ГЕРБ бързат“, каза Борис Попиванов. Той допълни, че промените в ГЕРБ и концентрирането на властта в ръцете на Бойко Борисов се случват с оглед на местните избори поради, което в партията напрежението ще бъде най-голямо именно сега.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Цветан Цветанов беше прекрасен организатор и работеше много време за партията, но незаменими хора няма

Менда Стоянова, ГЕРБ: Цветан Цветанов беше прекрасен организатор и работеше много време за партията, но незаменими хора няма

3 Юни 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов беше прекрасен организатор, работеше много време за партията, но незаменими хора няма. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ депутатът от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията Менда Стоянова. „Ще се види дали е силно преувеличена неговата функция в ГЕРБ, не смятам, че аз трябва да давам такива оценки за работата на господин Цветанов и за неговия 18- годишен труд. Цветанов даде сам оставка и това беше негово решение”, коментира тя. „Хората казват - държавата и правителството работят добре, сочат фактите след евровота, дори и да е имало ниска избирателна активност“, посочи Стоянова. Според нея трябва да се сравнява активността с предишни избори за ЕП и тогава ще се види, че не е толкова ниска. Тя добави, че една от причините да гласуват за ГЕРБ е това, че икономиката се движи добре, а безработицата намалява. „Само за първото тримесечие на 2019 година сме с минимален ръст на заплатите от 12,2% и забележете тези не са от повишени заплати в държавния сектор, а идват от частния сектор. Това харесват хората и искат то да продължи. Да не говорим и за други показатели, които хората искат да продължат, устойчиво развитие, БВП 3,4%, износ +5%. Да, на едно от ниските места сме, но сме тръгнали от много ниска база, и ако още веднъж БСП дойде на власт, ще се намираме на още по-ниско място, откъдето сме тръгнали, заяви Менда Стоянова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Попиванов, политолог: Диалогът между Бойко Борисов и Цветан Цветанов приключи окончателно

Борис Попиванов, политолог: Диалогът между Бойко Борисов и Цветан Цветанов приключи окончателно

3 Юни 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Диалогът между Бойко Борисов и Цветан Цветанов вече приключи, наблюдаваме един завършен етап на отношения, продължили дълго за кратките срокове, в които текат приятелства в българската политика. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов. „Цветан Цветанов напусна всичките си постове и не мисля, че има вариант той да се върне под една или друга форма, нито смятам, че ще бъде допуснат да играе някаква задкулисна роля, използвайки влиянието си, контактите си с парламентарната група или местни структури и местни органи на властта. За мен Борисов е теглил чертата и смята оттук нататък да продължи без своя верен съратник. Едно решение, което със сигурност не е било лесно. Ние виждахме, че Борисов се подготвяше за това решение дълги месеци на няколко поредни етапа, за всяка от които той предприемаше поредна стъпка, било като действие, било като говорене по адрес на Цветанов, изчакваше да види какви са реакциите и до каква степен е стъпил на здрава почва. След това продължаваше нататък, за да стигне до този финален етап веднага след резултатите от европейските избори“, отбеляза политологът. Борис Попиванов допълни, че през последните години Бойко Борисов е настоявал в неговите ръце да се концентрират нишките на външната политика на България. „В последните години, особено в третия си мандат, Борисов много настояваше в неговите ръце да се концентрират нишките на външната политика на България и никакви външнополитически ходове, действия и послания да бъдат предприемани и изговаряни без неговото знание и съгласие, а Цветанов нееднократно си позволяваше да предприема действия, които заварваха Борисов неподготвен, включително и по случая Скрипал. Тези действия загатваха за твърде голяма самостоятелност от негова страна. Твърде много той разчиташе на подкрепа в страната и задокеанските си партньори да бъде недосегаем, но точно тази недосегаемост му изигра лоша роля“, добави той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, БСП: Цветан Цветанов има решаващ принос за спечелването на тези избори от ГЕРБ

Иво Христов, БСП: Цветан Цветанов има решаващ принос за спечелването на тези избори от ГЕРБ

3 Юни 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Цветанов има решаващ принос за спечелването на тези избори от ГЕРБ, но не върви да се признае това, каза в предаването „Тази сутрин” по БТВ Иво Христов – избран за евродепутат от БСП. Според него начинът, по който Цветанов е низвергнат, е омерзителен. „Изборите се печелят от този, който държи мрежите за мобилизацията на вота и който контролира комисиите, а това е Цветан Цветанов“, коментира Христов. „От човекът, когото никой не може да накаже, днес той е човекът, за когото говорят високомерно и изхвърлят на бунището на ГЕРБ“, каза още Иво Христов. По думите му оставките в ГЕРБ не променят климата в тази партия. „Много анализатори се плъзнаха по тази плоскост и коментираха, че Борисов е взел на ръчно управление изборите и ги е спечелил. Борисов хвърляше ефектно пачки из страната, най-много хвърли в Ямбол, а тъкмо там загуби. Значи не Борисов спечели тези избори”, обясни той. „Очаквах ГЕРБ да се срине напълно, тъй като няма нормално общество, което да толерира корупция, която е доказана, заснета, с всичките асансьори и тераси“, посочи той. Христов подчерта и, че има известни съмнения за изборния резултат и смята, че това не са били честни избори. Според него при тази апатия, която е обхванала обществото ни, дори да бъде доказана намеса, няма да има никаква реакция.
„Президентът участва винаги от принципни съображения в политическия живот“, така Иво Христов отговори на въпроса дали Румен Радев е „работил” за БСП по време на кампанията за евровота. „Когато президентът взема позиция срещу корупцията, това е позиция срещу обществен порок, а когато ГЕРБ реагират като опарени, това е, защото са се припознали“, заяви той.
Иво Христов очерта като проблеми в БСП вътрешните борби и част от хората в партията, които не са работили достатъчно за победата на изборите за европарламент. По думите му голяма част от гражданите не са гласували, заради битовата логика, която се разпространява, че няма смисъл да се изпращат някакви хора там, които да получават високи заплати, без да правят нищо.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, ГЕРБ: Партията е в кръвта на Цветан Цветанов, не вярвам да работи за друга

Живко Тодоров, ГЕРБ: Партията е в кръвта на Цветан Цветанов, не вярвам да работи за друга

3 Юни 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ е в кръвта на Цветан Цветанов и не мисля, че ще тръгне да вреди на партията. Това каза кметът на Стара Загора и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Премиерът Бойко Борисов иска тази партия да я има много след него“, посочи той. „Всеки е до време в политиката и в партията. Нито аз, нито, който да е от старите членове може да каже, че ще бъде вечен“, коментира Тодоров. „Пред ГЕРБ има много дълъг път и затова смятам, че всички действия са правилни, за да се направи по-голяма екипност", посочи той. Според него Цветан Цветанов няма да се обърне срещу ГЕРБ. „Не вярвам, че Цветанов ще работи за друга партия. Не вярвам да тръгне и да пречи на това, което той сам е създал. Сигурен съм, че този човек няма да изневери на каузата, за която е работил. Аз съм сигурен, че премиерът, с този тежък и важен ход, който е направил, гледа в хоризонта напред и гледа да се развива партията и да се отваря за млади и нови хора", каза Живко Тодоров. По думите му със сигурност ще има промени по места в структурите на ГЕРБ. „Трябва да се правят промени в организациите, но не трябва да има автоматично разпускане на цели организации, защото това не би било правилно“, заяви той. „Трябва да се извади най-доброто от всеки един регион, да се види кой носи доверието на хората и всъщност той да бъде начело на тези организации, които по някакъв начин са показали по-слаби резултати в тази кампания. След като има слаби резултати – означава, че има някакви проблеми”, изтъкна Тодоров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сиди: Въпросът за влизане в коалиционно споразумение между ВМРО и ДПС е невъзможен

Александър Сиди: Въпросът за влизане в коалиционно споразумение между ВМРО и ДПС е невъзможен

3 Юни 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът за влизане в коалиционно споразумение между ВМРО и ДПС е невъзможен. Това каза Александър Сиди, народен представител от ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Коалиционната програма ГЕРБ-ВМРО
Илиана Беновска посрещна Александър Сиди в студиото и се обърна към него след разговора й по телефона с лидера на ВМРО по телефона. Тя го попита какво ще се случи в тяхната парламентарна дейност, след като се преразгледа коалиционната програма ГЕРБ-ОП. Сиди каза, че трябва да се види какво са изпълнили и какво са забавили и се надява в следващата седмица да има коалиционен съвет, на който да се изчистят тези въпроси и да започнат работа по законодателните инициативи, свързани с програмата им за управление, която е време да бъде преразгледана 2 години след началото на управленския мандат. Той подчерта, че става дума само за програмата, а не за други промени. Беновска каза, че са имали няколко приоритета, които са ги споменали преди и по време на изборите за Европейски парламент, един от които е бил за политиците, които лъжат. Гостът й заяви, че това не е част от програмата, а водещата предложи да го добавят и предположи, че ГЕРБ няма да имат нищо против. Беновска поясни, че той е имал предвид, че трябва да има по-тежки наказания и наказателна отговорност за политиците, които нажежават с фалшиви новини страсти между политическите опоненти. Сиди обясни, че става въпрос за 2 различни закона. Единият е Законът за фалшивите новини, с който ВМРО е готова, но не го е внесла заради изборите. Това е начин, с който те се надяват да се справят с фалшивите новини, заяви той. Вторият закон е за по-висока тежест на наказанието спрямо политици, когато биват осъдени за клевета. Сиди поясни, че става въпрос както всеки един обикновен гражданин може да бъде осъден, когато лъже и разпространява манипулации и неверни твърдения, при политиците да има много по-тежки санкции, защото те формират общественото мнение.
Беновска попита събеседника си един принципен въпрос за неговата колежка в Народото събрание Елена Йончева, която е получила удостоверение за Европарламента, но не се е официализирала там окончателно. Водещата припомни, че Йончева е била един от най-активните разпространители на новини, предизвикали доста полемики в обществените мрежи и медиите. „Смятате ли, че това може да послужи като един христоматиен случай, който да бъде разгледан за основанието на тези два закона?“, попита Беновска. Александър Сиди каза „и да, и не“ и добави, че не само тя, но и много български политици са разпространявали неверни твърдения и са си служили в тази кампания с клевети. Водещата добави, че такива са и партньорите на ВМРО от Обединени патриоти. „4-5 партии се занимаваха да правят кампании изцяло срещу ВМРО, а не „за“ себе си и нито една от тези партии не успя.“, каза Сиди. „Забелязахте ли, че ДПС не ви нападаха?“, попита Беновска, а Александър Сиди потвърди и каза, че ДПС са политическа сила на много години и дори и те да са основния опонент на ВМРО, те знаят как се правят избори и ги правят на борба на идеи, а не на лъжи и манипулации.
Ще има ли коалиция ГЕРБ-ВМРО-ДПС?
Беновска каза, че има подозрение, че се сформира почти официално поне в парламента коалиция ГЕРБ-ВМРО-ДПС, към която може и да се присъедини ВОЛЯ на Марешки, ако го приемат. Тя попита дали това е така, но Александър Сиди каза, че в момента те разпространяват фалшива новина и отрече това подозрение. Той каза, че основният им опонент на политическата сцена винаги е била ДПС и такава ще остане за ВМРО. Сиди допълни, че на тези избори са видели 4-5 политически сили, които се опитват да влязат в националистическото пространство, една от които има човек в евролистата си човек, който официално е свързан с Ердоган и това не би го направил някой родолюбец. Беновска попита дали това е листата на ДПС, но събеседникът й отрече и отказа да даде име на този човек. Сиди отново каза, че тези хора твърдят за себе си, че са родолюбци и опоненти на ВМРО, но с присъствието на такъв човек с листата няма как да изпълняват тази си функция да са родолюбци.
Предложението на Пеевски и ДПС за намаляване на ДДС на храни и учебници
„Появи се Делян Пеевски в парламента. Явление почти като цунами. Той предлага и неговите съпартийци го доизясниха да се намалят ДДС-тата върху храни, учебници, такси за детски градини, даже изобщо да се отменят. Няма ли да го подкрепите, независимо от това, че не сте от една политическа вълна?“, попита Беновска. С чувство за хумор Сиди каза, че очевидно г-н Пеевски е чел внимателно програмата на ВМРО и изявите им във времето, в което не е бил в парламента. Водещата припомни, че и БСП са казали същото, но гостът й заяви, че в програмата си имат заложено намаление на ДДС на храни и лекарства, а за безплатните детски градини са водили разговор с Борисов по темата. Беновска предположи, че Делян Пеевски подава ръка, за да намерят национална пресечна точка на политическите усилия, но Александър Сиди каза, че не би приел такава ръка. Той припомни, че ДПС продължава да бъде опозиция и в момента, в който ДПС се позиционира като управляваща партия, ВМРО ще напусне управлението. Водещата попита кога ДПС ще се позиционира, а Сиди поясни, че е имал предвид ако това се случи, но не мисли, че ще се стигне до там. „Ние няма как да бъдем в едно управление с ДПС.“, заяви Александър Сиди. „Тоест нямате възможност ГЕРБ-ДПС-ВМРО да намерите общ национален интерес?“, попита Беновска, а гостът й потвърди и последва въпросът дали повече им харесва Волен Сидеров, който е пращал репортери всеки ден пред дома на Каракачанов и говори, че евродепутата на ВМРО е с „особености“. Според Сиди това е съвсем различен въпрос, защото при първото се говори за политика и за целите на ВМРО. Беновска не се съгласи и каза, че ако погледне зрителите през камерата в очите, те ще искат да му повярват и не може да убеждават хората, че ОП са в добра кондиция, когато трите партии не само нямат разбирателство, но нямат и допирни точки. Тя каза, че с ДПС намират общи национални приоритети. Александър Сиди отново каза, че въпросът за влизане в коалиционно споразумение между ВМРО и ДПС е невъзможен, дори и да имат общи национални интереси, защото фундаментално те стоят срещу ДПС. „Вие сте млад човек, знаете ли, че може би да има еволюция на възгледите и на вашите, и на техните?“, попита водещата. Депутатът от ВМРО се съгласи, но каза, че в крайна сметка фундаментът на всяка една партия е ясен и в техния профил няма как да влязат в споразумение с ДПС. Той допълни, че в годините са доказали, че това е така и припомни за тройната коалиция, когато на Български народен съюз е било предложено да влязат в управлението, но са отказали. Беновска попита дали тогава не могат да влязат в коалиция с БСП, но Сиди отново отрече и каза, че те трябва първо да се върнат на работа, защото имат да наваксат. „Профилът на ВМРО показва, че това градска партия, че е по-скоро дясна, че това е разрезът на нашите избиратели.“, допълни той, а Беновска го попита какви войводи виреят в града. „Явно войводите са се върнали по градовете“, отговори Сиди и заяви, че са успели да привлекат интелигентната част от българския избирател, защото нат 55% от гласувалите за ВМРО са с висше образование, 42-43% със средно и много по-малко с по-ниско.
Близки ли са на фундаментално равнище партиите от ОП?
Беновска попита Александър Сиди, ако подходят по този критерий към техните все още партньори в ОП – Атака и НФСБ, които са заели малко различни позиции след изборите, дали може да каже, че с тези две партии на фундаментално равнище са все още близки, както е казал за ДПС, че се различават на фундаментално равнище. Тя като избирател каза, че не са. Гостът й каза, че и двете партии са по-скоро лидерски и лидерът управлява политиката и направлява партията, а при ВМРО не е така, защото имат сериозна структура и различни фигури освен председателя като Ангел Джамбазки. „Политиката, която Атака по принцип разказва, че води и политиката, която по принцип НФСБ разказва, че води, в нашият сектор са посоки, в които можем да вървим заедно. Но лидерът на Атака това, което направи на тези избори аз не го разбрах. Не разбрах защо му беше тази остра тежка и лъжлива кампания срещу ВМРО, разпространявайки най-грозните фалшиви новини, които може да не са генерирани от него, но бяха разпространявани от неговата телевизия.“, заяви Александър Сиди и предположи, че това е с цел да свали процента на ВМРО и да вдигне своя, защото той винаги е правил такъв тип кампании – остри. Беновска каза: „И небето се вълнува като Ви слуша, чувате ли гръмотевиците?“ и предположи, че това е някаква поличба за другата седмица. Сиди отбеляза, че Валери Симеонов е бил коректен в тази предизборна кампания, за което той е благодарен, защото винаги е смятал, че политиката е състезание на идеи, а не на фалшиви новини. Беновска благодари и каза, че ще се видят другата седмица на срещата на трите партии. Така завърши разговорът между Александър Сиди и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 6 юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: Няма законово основание, на което да се разреши отварянето на невалидните бюлетини

Александър Андреев, ЦИК: Няма законово основание, на което да се разреши отварянето на невалидните бюлетини

3 Юни 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Няма законово основание, на което да се разреши отварянето на невалидните бюлетини. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска посрещна госта си Александър Андреев, както са се уговорили в миналото предаване и предположи, че е много изморен. Той каза, че са успели да отпочинат вчера, а водещата отрече това да е вярно, защото са се появили 2 въпроса. Единият е бил поставен от проф. Михаил Мирчев, че Радан Кънев е избран по незаконосъобразен начин за представител в Европейския парламент и попита събеседника си за кратката версия. Александър Андреев каза, че г-н Мирчев Сигурно не е погледнал измененията в методиката, че с въвеждането „не подкрепям никого“ тези гласове не се взимат предвид при отчитането за мандат. Водещата го прекъсна с думите, че методиката не е надзаконов акт, а говорителят на ЦИК обясни, че е законов акт, защото е приложение към Изборния кодекс. Беновска попита дали Радан Кънев е легален в ЕП или е преминал под прага. Александър Андреев потвърди и каза, че всеки би могъл да провери всяка една от стъпките по методиката
Защо Пеевски и Карадайъ не са получили удостоверения за представители в ЕП?
Относно двата въпроса, които са се появили вчера, водещата каза, че вторият упрек е бил с каква норма Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ не са получили своите удостоверения за представители на България в ЕП. Андреев отговори, че този въпрос е стоял пред ЦИК и на европейските избори през 2014 година. Тогава Пеевски е подал молба, с която не е желал да бъде обявен за избран за член на ЕП. Това е провокирало дебат в ЦИК и тя е приела решение, с което го е заличила от кандидатската листа на основание, че е оттеглено съгласието от страна на г-н Пеевски и не желае да бъде обявен. Против неговата воля той няма как да бъде обявен. „Защо то ва не става ясно на опонентите на Пеевски? Защо се разпространяват фактите по такъв начин, че създават недоверие дори у ЦИК“, попита Беновска, а гостът ѝ не можа да каже защо, но заяви, че това не би следвало да влече недоверие в изборния процес, защото това е един от най-важните процеси в държавата, чрез който се формират органите на държавна власт и ако няма доверие в него, това би било лошо за цялата държава. Беновска каза, че недоверието в изборния процес е патент на българина и попита: „До колко ЦИК е подвластна на манипулации? До колко ЦИК е опитна да спазва закона, заобикаляйки го?“ Александър Андреев поясни, че ЦИК е правоприлагащ орган, който няма за цел да заобикаля закона и го прилага такъв, какъвто е. Той смята, че не трябва да се търси в ЦИК обяснения на други случващи се явления, ако има такива в държавата и които трябва да бъдат въпрос на анализ не от ЦИК.
Могат ли да се наблюдават невалидните бюлетини
Беновска върна събеседника си към предишното му гостуване преди изборите, когато тя е изразила желанието на Канал 3 и Радио К2 да направят обществено открито наблюдение-изследване на невалидните бюлетини, защото има 2 неща, които са тесния момент на едни избори – невалидните бюлетини и дали да се отбележи „не подкрепям никого“ или да не се гласува. Беновска затвърди интереса на двете медии към невалидните бюлетини и каза, че иска да види колко са те в произволно избрани региони. Александър Андреев каза, че този въпрос би следвало да намери евентуално законодателна уредба, защото към момента в Изборния кодекс не е уредена такава процедура, която да позволява отваряне на чувалите, които един път вече са предадени за съхранение. Беновска предложи да си обяснят това, за да е ясно за хората дали от ЦИК не „шикалкавят“ или те искат нещо неправомерно. Тя каза, че знае, че бюлетините на София-област се съхраняват в бомбоубежища например. Водещата попита: „Г-н Андреев, в качеството Ви на представител на ЦИК, аз Ви сезирам с желанието на Канал 3 и Радио К2 да имаме възможност публично за пред хората и за да ги убедим, че тези избори са били честни, да погледнем невалидните бюлетини в определени региони, които ще изберем произволно. Вие какво ще ми отговорите?“ Отговорът на Андреев е, че ЦИК трябва да вземе решение и в случая няма законово основание, на което те да разрешат отварянето на тези бюлетини. Водещата каза, че по този начин те ще си измият ръцете и ще оставят впечатлението, че тези бюлетини са скришни. Тя попита госта си като човек с опит в изборния процес какво ще ѝ препоръча, защото едва ли ще съставят нов закон, а дори да съставят, тези бюлетини вече ще са загубили смисъла си. „ Към момента евентуално отварянето на чували и броенето на бюлетини е възможно единствено в едно производство по обжалване на резултатите“, каза г-н Андреев, а Беновска отбеляза, че тя не е страна в гласуването. Гостът допълни, че в рамките на това съдът би могъл да брои бюлетините и да види дали резултатите са такива. Втората възможност според него е в процеса на архивиране на бюлетините, т.е. на материалите от предходни избори през 2014 г. в рамките на тяхното производство и след тяхното архивиране да може да се види какво е състоянието. Андреев отново повтори, че няма законово основание, което да разреши да се отварят и анализират бюлетините.
Беновска попита дали не чувства отговорност като гражданин, опитен юрист и като човек, който е дълго в изборния процес – от 2014 г. е в постоянната ЦИК, а от 2007 г. е в няколко централни избирателни комисии. Този въпрос независимо, че е стоял а обсъждане в определени етапи, не е намирал своето законодателно решение и съответно ЦИК не е намирала правното основание, на чиято основа да се отворят чувалите.
Беновска каза, че е настъпил катарзис в партиите, независимо по какви причини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е започнал безпощадно да води към изсветляване на нещата. Тя попита дали трябва да се стигне до него или ЦИК могат да излязат с предложение какво да се направи. Водещата каза, че Борисов ще се обърне да иска промяна в закона, а не смята, че има законодателна роля. Александър Андреев заяви, че без законодателно основание те няма как да допуснат това, извън предвидените в закона случаи – при обжалването на изборите или в момента на приемането от РИК на бюлетините и има грешки в протокола. Той каза, че ако през 2014 г. с новата бюлетина са били над 5% невалидните бюлетини, в момента те са 4,14% в гласуването с хартийни бюлетини, защото при машинното не е предвидено. Това са данни за национално равнище и този процент се равнява на 80 238 невалидни бюлетини, съпоставимо с 1 936 603 действителни гласа, което е равно на 4% и е нищожно число според двамата събеседници. Беновска попита какво правят един 4% и дали това е един депутат. Александър Андреев отговори, че те не биха могли да се обединят по този начин, защото няма как да бъдат включени, защото има недействителни гласове с „не подкрепям никого“.
Беновска се поинтересува какво ще ѝ отговори, ако го попита колко са невалидните бюлетини във Видин, защото го е помолила да дойде с цифри. Гостът й каза, че не би могъл да отговори с цифри за невалидните бюлетини конкретно по райони, защото това трябва да се види от РИК, но те са несъществени с действителните гласове по партиите и коалициите. Водещата обясни, че пита, защото има съмнения, че в определени региони, които са под доминантата на определена партия, се гласува по определен начин или комисиите намират елегантен начин да санират резултата да е в полза на доминантната в техния регион партия. Андреев отговори: „Не би следвало въпросът да стои по отношение на свършената работа от секционните избирателни комисии“.
Пътят на бюлетината
Водещата го помоли да обясни процедурата какво се случва с бюлетината, след като тя е пусната. Говорителят на ЦИК каза, че в края на изборния ден всички подадени бюлетини се преброяват от секционната избирателна комисия, която има представители от всички парламентарно представени политически сили и тези, които имат представител в ЕП. Това не би трябвало да поставя под въпрос работата на секционната избирателна комисия. След това резултатът от тези бюлетини се описва в черновата на протокола, а после се попълва и оригиналният протокол. Той се подписва от всички членове на секционната избирателна комисия, книжата се опаковат и отиват в районната избирателна комисия. Тя ги приема, въвеждат се данните в изчислителния пункт. Ако няма сработили контроли, което означава, че там, където е въведен в протокола сборът от числата, който да дава по-голямо или по-малко число. В тази връзка, ако сработят контролите, означава, че числото някъде не е въведено правилно. Стана ясно, че невалидните бюлетини не се делят от останалите. Те се разделят на отделни пакети – действителни, недействителни и неизползвани и другите книжа, в рамките на изборния процес. След това чувалът, който е запечатан с лента и подписан от всички членове, отива в общината, където се съхранява до следващите избори от същия вид.
Беновска каза, че излиза, че всичко е в ръцете на секционната избирателна комисия, защото последващите контроли са по-скоро констативни, отколкото продуктивни. Александър Андреев се съгласи, но отбеляза, че не трябва да се забравя, че това са хора, длъжностни лица по смисъла на закона. Водещата каза, че има е по-тежки прегрешения, благодари за разговора на своя събеседник и му подари червена ябълка с пожелание да се внесе нов дух в изборния процес. Тя му подари също и клубната тениска на предаването и книгата й с интервю с Ахмед Доган, която е валидна и до днес. Така завърши разговорът между Александър Андреев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2 юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Пеевски е народен представител, ангажиран с регионите и проблемите на българските граждани

Халил Летифов, ДПС: Пеевски е народен представител, ангажиран с регионите и проблемите на българските граждани

3 Юни 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. Пеевски е народен представител, ангажиран с регионите и проблемите на българските граждани. Това каза Халил Летифов от ДПС в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Беновска посрещна госта си Халил Летифов по темата „Делян Пеевски в парламента и Цветан Цветанов вън от ГЕРБ“. „Да Ви поздравя първо с успеха – от всички партии в първата тройка – ГЕРБ и БСП – Вие нямате сътресения. Даже, имате иновации. Появи се така желаният от журналистите Делян Пеевски в парламента, който с широка усмивка до ушите им каза, че идва не само физически, но и дееспособно. Ще предложи промени в законите за ДДС на книгите, детските храни, хляба, лекарствата и детските градини, даже и отмяна на таксите доколкото разбрах“, коментира Беновска и попита каква е новината в ДПС след тези избори и какъв е катарзисът, защото е направило впечатление, че Ахмед Доган е поискал прошка. „Г-н Доган винаги е бил интересен на българското общество и това е разбираемо, но ако разбираме ролята на обединител и единител не само на нашата партия, а и в страната – той винаги е имал държавнически поглед и поведение и от тази гледна точка тук изненада няма. Една от задачите, които Вие казахте, че са успех, всъщност, ДПС успя да си върне третото място в политиката в България като Обединените патриоти са далече под нас. Такава е волята на избирателя“, коментира Летифов. Беновска направи вметка, че ОП сами по себе си не са кандидатствали, както на парламентарните избори. Летифов подчерта, че „нито са обединени, нито са патриоти“. Беновска отбеляза, че ДПС е надминало ВМРО, всъщност, а другите 2 партии са останали под чертата. Летифов коментира, че поредният „дубликат“ на ДПС – ДОСТ - е имал живот само в рамките на 1 избори и на тези избори е станало ясно, че тема „ДОСТ“ няма.
Беновска обясни, че вижда обновление в ДПС и затова пита – „Пеевски в парламента, Цветанов вън от ГЕРБ – що е то?“. Летифов отговори, че Пеевски винаги е бил активен народен представител, но не „виси“ на банката, а е ангажиран с регионите и проблемите на българските граждани. Водещата попита конкретно физическото явление на Пеевски в парламента какво означава. Летифов коментира, че решението Пеевски да остане в българския парламент, а не да замине за европарламента, е колективно, както е казал няколко пъти председателят на ДПС – Карадайъ. „Дали това ще бъде продължително явление и нуждае ли се ДПС от свежа кръв в лицето на Пеевски, който не е бюрократично парламентарно уморен, а по-скоро е зареден с енергия от срещите си с избиратели и решаване на проблемите извън парламента“, попита водещата. „Тази свежа кръв си е при нас. Тя не е ходила никъде. Има един адекватен и свеж поглед на нещата, които са желание на обществото и на хората“, отговори Летифов. Беновска отбеляза, че Пеевски е влязъл с усмивка в парламента и е развеселил Карадайъ, който винаги е прекалено сериозен. Летифов подчерта, че председателят на партията носи голяма отговорност и е разбираемо да е сериозен, а усмивката на Пеевски се дължи на постигнатите резултати и на огромното желание за работа и връщане на доверието. Беновска отново зададе въпроса „Пеевски в парламента, Цветанов вън от ГЕРБ – що е то?“ и нова коалиция ли се очертава. Летифов отговори, че Пеевски е тема на ДПС. Водещата отбеляза, че е и тема на каолиновите медии, на Прокопиев и присъдружната му партия, а не само на ДПС. „Там е фикция, едва ли е тема. Щеше да има различни гледни точки. Позволете ми да не коментирам и да си го определя като наша кръв“, каза Латифов.
Новият тон на ДПС; Сблъсъкът ВМРО - ДПС
„Какъв знак давате към националните отговорности на политическите партии? Залагате ли нов тон“, попита Беновска. „Че ще бъдем активни, че трябва да има чуваемост и за тия малки проблеми на хората, които в техния живот, всъщност, са големи – това е едното. Второто – липсата на диалог, който се получи и темите, които и тази вечер тук коментираме, всъщност, са огромен проблем. Не за първи път даваме този тон, че национално отговорните партии трябва да си говорим, колкото и да звучи клише. Слушаме, че този с онзи не можело да си говори, че не можело да се намерят общи приоритети. Това е една от причините за ниска избирателна активност. Не си говорим за националните приоритети, след това твърдим, че не можем да ги намерим – напротив – ние твърдим, че можем да ги намерим“, заяви Летифов. Беновска вметна, че ВМРО твърдят, че имат първенство пред ДПС при всички законодателни промени, които Делян Пеевски е афиширал в парламента, защото ги били записали в програмата си и това сигурно е така, но „на моя въпрос - не може ли да се намери национална близост на националните интереси на България и да не се спори кой пръв, кой втори – получих категоричен отговор от Александър Сиди, че на фундаментална основа ВМРО и ДПС не могат да бъдат коалиционни партньори“. Летифов определи ВМРО като „объркани“ и „трудни за вкарване в пътя“. Беновска призова да не се нападат отново, а да се говори нещо по-градивно и да се постигне национална отговорност, защото и Борисов се замисля за изчистване от дребнотемието. „Приемаме това, че не трябва да се занимаваме с дребнотемие, не приемаме тяхната националистическа реторика. Да, на тези избори видяхме, че те са обрали тази националистическа реторика и ние го оценяваме, но позволете да имаме резерви към ВМРО в това отношение. От друга страна, важен е този дебат, ако премиерът Борисов иска да има тази близост от гледна точка намирането на приоритети – ние сме отворени. От друга гледна точка, той трябва да отговори на въпроса – с тези националисти и с този резултат, който заедно събраха, те могат ли да изпълняват тези програми, за които те казват, че имат. Те бягат от своите програми“, коментира Летифов. Беновска вметна, че трябва да мине време и някои неща да се изчистят, както по негови думи е изчезнал „дубликатът на ДПС“ – ДОСТ – вероятно по същия начин ще изчезнат отклоненията от коалицията ГЕРБ-ОП. „Съгласете се, че позицията ни е принципна 2 години и сме казали, че този формат няма да сработи, че той ще даде негатив и даде негатив и на ГЕРБ. След 2 години и тези резултати от изборите потвърдиха категорично оценката и тезите, които изразявахме през тези 2 години. Това никой не може да ни оспори. Ние не сме големи гурута, но следим какви са политическите знаци и следим какво ни казват хората и чрез вота“, заяви Летифов.
„Какъв е новият урок, който ДПС научи – освен, че се стабилизирахте трети на своето любимо място – какво е новото надграждане, новото качество, защото ние сме свикнали ДПС да го виждаме в растеж, не в разруха“, попита Беновска. Летифов отговори, че отново трябва да има много работа и е важно да се чуват темите и посланията, които идват от местната власт като междинна спирка между посланията на хората и централната власт и обратно, трябва да се даде повече възможност на общините и местната власт да може да реализира програмите си за малките населени места. Депутатът от ДПС заяви, че трябва да се работи и по посока намаляване на разликата между столицата и малките населени места и подчерта, че ДПС се грижи за тези места и гражданите им.
Местните избори
„Дават ли Ви кураж европейските избори, че на местните избори можете да разширите досегашните си резултатите от присъствието Ви в местната власт и да санирате пораженията, които ДОСТ Ви нанесе“, попита Беновска. „Даваме си оценка за тези поражения, но не само от ДОСТ, а и от други политически сили, но по-скоро пораженията сме си ги нанесли сам, там където не сме преценили добре кандидатите, ситуацията, несвършена партийна работа или недобра чуваемост за проблемите на хората. Смятам, че ДПС се подготвя старателно за местните избори, да не кажа, че се подготвяме от предходните местни избори. Ще заложим сериозно на местните избори и ще направим всичко възможно да разширим тази география“, отговори депутатът от ДПС.
„Какъв е новият тон, новият заряд, който Вие бихте искали като уравновесена политическа партия, гарант на етническия мир, ДПС да внесе в парламентарния и политическия живот, освен новите закони. Какъв е новият морал и новият маниер, защото виждате, че и Борисов осъзна, че трябва да има ревизия дори на вътрешнопартийния морал“, попита Беновска. Летифов отговори, че при прочит на европейските избори моделът на разделение и противопоставяне не е получил подкрепата, на която са се надявали националистите и крайните формации. Беновска вметна, че БСП са били флагмана на дребнотемието и кривите факти. Депутатът от ДПС се съгласи, че и БСП са „залитнали“ по този модел и ДПС са ги критикували, защото политическите партии, които са парламентарно представени и са получили доверието на народа, имат задължението да общуват помежду си дори и да не им харесва.
БСП отново в парламента
„Защо така безболезнено приехте БСП да се върне така в парламента – днеска ни е кеф, утре не ни е“, попита Беновска. „Това си е тяхно лично решение“, каза Летифов, но Беновска веднага заяви, че избирателите очакват народните представители да работят в техен интерес, а не собствения си. „Ние сме изразили нашите позиции, когато се очаква, че ДПС ще угоди на едни или други в подобна игра. Ние сме си взели решението за нас си и си носим тази отговорност. Да, ние не сме се регистрирали с ясна причина защо, но бяхме на работа, за да можем да защитаваме тезите, които сме изразявали и законодателните инициативи, които сме имали. В тази игра не сме участвали, затова не виждам за реалистично нас да ни вкарват в едната и в другата страна, но дължат отговор дотолкова доколкото извън парламента една толкова силна парламентарна група, реално тя остава мнозинството без алтернатива и без опозиция, да твърдим, че сме алтернативна и в същото време да не правим това опозиционно говорене и дебатите по същество – всъщност това е очакването на избирателите“, коментира Летифов.
„ГЕРБ и БСП ще имат конгреси. ДПС ще има ли“, попита за финал Беновска. Летифов отговори, че вероятно след местните избори ще се проведе.
Така завърши разговорът между Халил Летифов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2-ри юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Карадимов: По-добре черна кобила, отколкото магаре с шпайкове

Росен Карадимов: По-добре черна кобила, отколкото магаре с шпайкове

3 Юни 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. По-добре черна кобила, отколкото магаре с шпайкове. Това каза Росен Карадимов, ляв анализатор в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Водещата посрещна своя гост в студиото на предаването с думите „Добре дошъл“ и веднага го попита: „Разговаряхме през март месец преди кампанията за евроизборите и Вие бяхте с големи надежди, че БСП ще победи на тези избори, че Корнелия Нинова е много заредена с енергия и че БСП има добра управленческа програма за България и която рефлектира в разработка за европейските приоритети на България. От днешна гледна точка каква ви е равносметката? Знаете, че Корнелия Нинова си подаде оставката и вътрешната опозиция като че ли този път няма да ѝ повика Горан Брегович за сватби на Бузлуджа, а може би ще го повика по друг повод след конгреса? Знаете, че оркестърът е за сватби и погребения“. Росен Карадимов отговори, че много теми са нахвърляни и се затруднява от къде да започне. Беновска му предложи да започне от началото. Гостът използва анонса на предаването и направи съпоставка с това, че ГЕРБ се анонсира с „магарета с шпайкове“, а БСП с „черна кобила“. Беновска каза: „Какво лошо има?“ Карадимов продължи, че това психологически не е съразмерно с резултата от изборите. На въпроса кое е по-лошо, той отговори: „Магарета с шпайкове“. Водещата каза, че не е толерирала ГЕРБ и нейният гост продължи разговора като отбеляза, че има някаква ирония в самото заглавие и я поздрави за това. „Но Корнелия язди много добре“ продължи той и сподели, че има две заблуди в ездата, които са относими и към политиката: „Първата заблуда е, че трябва да се крепиш на стремената, а втората заблуда е, че трябва да държиш здраво поводите. В ездата това е изключително противопоказно, а в политиката е два пъти по-противопоказно“. Илиана Беновска се намеси като добави, че тя също язди много добре и има трето правило, а именно, че трябва да се проявява много гъвкавост и взаимен синхрон с коня, защото „иначе единият надделява над другия“.
Изборният резултат – шамарът на избирателите
След като Росен Карадимов се съгласи с нея, той продължи: „БСП загуби тези избори. Моята прогноза не се оказа вярна. Истината е, че хората не излязоха да гласуват. Тази отчайващо ниска избирателна активност беше червен картон или жълт за цялата политическа класа“. Водещата го попита дали това не е плод на негативната кампания, а гостът отрече да е така. Той каза: „Моето мнение е, че нямаше негативна кампания. Дайте да говорим обективно с цифри“.
Беновска го прекъсна и поиска обяснение за това дали наистина е нямало негативна кампания с думите: „Кажете ми какво стана с искането на Елена Йончева за европейска ревизия за строителството на българските магистрали? Какво стана с Боил Банов гейт? Питам Ви, защото казахте, че няма негативна кампания и споменавам няколко неща“. Карадимов отговори, че обвинението в корупция не е негативна кампания, защото корупцията също е европейска тема и припомни за битката за избор на Европейски главен прокурор. Водещата допълни, че това е световна тема и „мащабите на корупция в света надхвърлят нашите представи“. Тя попита как БСП ще представлява България в Европа, като от една страна кампанията е била по-скоро анти Борисов и неговото сваляне, и от друга страна председателят на ПЕС Сергей Станишев е трябвало да влезе силом в листата. Събеседникът отново пожела да се върне към отговора на първия въпрос: „По своя резултат БСП е трета политическа сила в рамките на цяла Европа, в рамките на ПЕС. Преди нея са Испания и Португалия. Забележете, и в Испания, и в Португалия социалистите управляват. Единствената страна от тази тройка, в която БСП печели и е в топ тройката на ПЕС, това е БСП“.
Беновска му честити и го попита: „Тогава защо Корнелия Нинова си подаде оставката?“ На свой ред Росен Карадимов отправи въпрос към нея: „Вие смятате ли, че кампанията е била слаба, след като резултатът е този?“ Водещата каза, че ще допълни още един плюс за кампанията на БСП, а именно партията има още един европейски представител. Събеседникът й се съгласи с нея и допълни: „Един депутат в повече и 57 000 гласа абсолютен резултат по-голям от 2014 година, когато забележете през 2014 година БСП правеше кампания като управляваща партия“. Той отбеляза, че ПЕС бележи спад с 40 депутата в Европейския парламент в сравнение с 2014 година. „Станишев ли е виновен?“, попита Беновска. Анализаторът отрече това да е така и обясни, че политиката, която БСП е избрала и води определено е перспективна и има своя потенциал.
За оставката на Корнелия Нинова и партийните борби
След поредния опит от страна на водещата да получи отговор на своя въпрос за оставката на Нинова, Карадимов каза: „Оставката е един изключително морален акт, много силен политически ход на Корнелия Нинова. Вие помните ли лидер на политическа партия да си е подавал оставката след промените от 10 ноември при загуба на избпори?“ Беновска отговори Борисов, но в качеството си на министър-председател, след загубата на президентските избори, а не като лидер на партия. Според събеседника този факт вече показва нов подход.
Беновска се върна на своя въпрос за оркестъра за сватби и погребения и попита: „Не се ли уплаши Корнелия Нинова от думите на Георги Гергов, че тази партия няма да се управлява по този начин и че този път Горан Брегович може да не свири за сватба на Бузлуджа, а по друг повод?“ Росен Карадимов каза, че тя е много добър анализатор и „приемате ли за сериозно, че това може да я уплаши?“ Водещата отговори утвърдително и според нея така изглежда отвън. Нейният събеседник поиска 3 минути и получи 2,30 минути, за да обясни къде е проблемът и продължи: „В БСП Корнелия Нинова ще получи подкрепа над 90%. Готов съм да се обзаложа тука с Вас”. Беновска го попита дали не са купени, а той отрече това да е така, защото не може да се купи цяла партия. „Кой ще брои тези бюлетини?“, отново се намеси водещата. Анализаторът обясни, че конгресът на БСП е орган от около 800 човека. Това са делегати, които се водят от областни председатели на партията. По досегашния устав председател на БСП се избира от конгреса. Той направи сравнение със Средновековна България, където царят зависи от волята на феодалите – ако те му дадат войска, царят ще има войска и продължи: „Председателят на БСП винаги е бил функция на компромиса между силните играчи вътре в партията“.
Подкрепата за Нинова – защо първите стъпки бяха забравени?
След кратък спор за това кой да вземе думата, Беновска прекъсна своя събеседник и каза, че при избора на Корнелия Нинова по една случайност е била свидетел на разговора между Нинова и Георго Гергов и Красимир Янков, които ѝ казват, че ще я подкрепят в името на „тези политики, които аз искам да провеждам като еди какъв си“, при което Нинова се съгласява. Водещата продължи с това, че без да обижда т.нар. феодали, после те са били почтени, но не и „царицата“. Карадимов каза: „Вие потвърждавате моята теза и искате това отново да се случи?“ Беновска реплекира: „Къде е гаранцията, че царицата ще бъде почтена при прекия избор? Кой ще брои тези гласове?“ Гостът отговори, че царицата ще бъде почтена спрямо партията и водещата говори за тези, които искат да върнат старото положение в устава: „Председателят да бъде функция на силните играчи“. Беновска не се съгласи с него и каза, че това е точно обратното – има недоверие в технологията, по която ще се извърши този пряк избор и че събеседникът ѝ не отговаря на въпроса как ще се гарантира, че вотът няма да бъде подменен. Анализаторът подчерта, че при предстоящото гласуване процесът може да се наблюдава във всяка една секция. „Кажете ми технологията, по която ще се гласува?“, попита водещата, а гостът каза, че технологията ще се гласува от конгреса и това не се определя еднолично.
Беновска се обърна към Росен Карадимов с думите, че се говори, че той е в основата на кампанията за негативните новини като Апартаментгейт и т.н. Събеседникът ѝ отрече това да е вярно и дори се закле пред водещата, че няма нищо общо с Апартаментгейт и с фалшиви новини. Тя попита: „Не сте Вие един от конструкторите на тази кампания?“ Гостът възрази: „Ама чакайте. Радио свободна Европа започна тази кампания!“ Беновска продължи разговора с думите, че не е била сътрудник на ДС, но са ѝ познати механизмите и това се омесва, както казва Бойко Борисов „омесваш малко истина и малко неистина в едно място“. Карадимов заяви, че първо това е нелепо и второ дори БСП не е подела темата Апартаментгейт, това не е била ключовата тема в посланията по време на нейната кампания. „Е, защото ще се обърне срещу тях!“, възрази водещата. Според госта журналистите са подели тази кампания, а тя му каза: „Господин Карадимов, хайде да не се правим двамата на много невинни. Журналистите няма от къде да имат тези данни, ако някой от службите не им ги предостави“.
Има ли задкулисие в БСП
Беновска поиска той да отговори честно на въпроса: „Говори се, че Вие сте в този конгломерат от службаши, от неудовлетворени бизнесмени, от юристи, които печелят поради съответни юридическо съвети и т.н. Питам Ви Вие вътре ли сте в тази негативна кампания?“ Събеседникът ѝ отрече и каза, че няма нищо общо с това нещо и дори се е заклел. Водещата му припомни аферата Хохегер и го попита какво общо има с нея по времето, когато е бил съветник на Сергей Станишев. Росен Карадимов отговори, че няма абсолютно нищо общо и това е била една измислена скалъпена история, подета от ГЕРБ. По този въпрос той има писмено становище и за него това е битова история, която няма място в такова сериозно политическо предаване. Беновска каза: „Тези неща са сериозни. Те хвърлят сянка все още върху публичния образ на хора като Вас, които се опитват да говорят на друг език с друг стил за политиката на БСП, не с негативни кампании.“ Гостът ѝ отвърна, че е бил съветник на Сергей Станишев и носи отговорност за цялото време, през което тройната коалиция е управлявала, до колкото е имал някаква роля в това и допълни: „Аз съм човек, който премисля достатъчно добре политическите тези, опитал съм се пред Вас да ги защитя. Аз съм човека, който Ви каза, че лявото най-вероятно ще бъде бито на либералния терен.“ Водещата каза, че това в момента е нон сенс, но той не се съгласи с нея. Според нея в момента няма узряване на обществото, няма достатъчно обществена енергия, но Карадимов каза, че това не е така – има достатъчно обществена енергия и въпросът е, че тази енергия се канализира в посоки, които не са позитивни за самото общество. Той допълни: „БСП да се обърнем към един умерен ляв социален консерватизъм, да се опитаме да съчетаем социалната политика с изконните ценности и традиции.“ Беновска каза, че не е чула това на тази кампания, а гостът ѝ отговори, че позицията по Истанбулската конвенция е именно това и БСП има официална позиция по нея.
Беновска помоли за разяснение на това, което остава в сянката на задкулисието: „Какво търсеше Иво Христов в листата на БСП, че на всичкото отгоре взе, че и влезе?“ Росен Карадимов поясни, че БСП винаги е имала гражданска квота в листите си и до колкото е чул Корнелия Нинова му е предложила, имали са разговор и той е приел. Водещата припомни, че Иво Христов е критикувал лидерката подигравателно и жлъчно. Тя се обърна към госта си и му каза, че той е анализатор и трябва да анализира тези процеси и да дава отговори. Карадимов отговори, че в ролята си на анализатор е направил анализ на кампанията и в нея не е имало нищо негативно. Той каза, че преди парламентарните избори през 2017 година идеологемата, че БСП е анти-европейска партия е сработила и това е било част от причината БСП да загуби тези избори. Същата идеологема на тези избори е била изоставена и БСП е излъчвала проевропейски послания.
Конгресът
Беновска се обърна към госта си в качеството му на юрист и като човек, който е бил във властта, да каже: „Как трябва да се организират изборите на този конгрес за лидер на БСП, за да няма обществено съмнение?“ Според събеседника ѝ всяка една от партийните организации, съответно общинските съвети при наблюдатели и при представители на всички кандидати и на всички тенденции в партията, трябва да организират урна и да се гласува по същия начин, както на избори - при абсолютно спазване на тайната на вота. Водещата попита: „Кой ще бъде контролният орган?“ и се разбра, че в партията има общопартийна контролна комисия, която е избрана на конгрес. На въпрос кои ще бъдат външните наблюдатели, Беновска получи покана от Росен Карадимов, който каза, че това могат да бъдат всички, които пожелаят. Тя заяви желанието на Канал 3 и Радио К2 да станат външни наблюдатели, но изрази съмнение дали ще бъдат допуснати, тъй като Корнелия Нинова е забранила достъпът ѝ до централата на „Позитано“ 20. Гостът ѝ отговори, че изборите няма да бъдат в централата, а Беновска каза, че Нинова може да сложи ръка навсякъде. Карадимов не се съгласи с това, затова водещата разчита много на неговото активно съдействие и да помогне на БСП да изглежда така, както той се опита да я убеди в предаването. Така завърши разговорът между Росен Карадимов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2 юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, ГЕРБ: Цветанов е разговарял само с Борисов без Изпълнителната комисия

Живко Тодоров, ГЕРБ: Цветанов е разговарял само с Борисов без Изпълнителната комисия

3 Юни 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Цветанов е разговарял само с Борисов без Изпълнителната комисия. Това каза Живко Тодоров, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и кмет на Стара Загора, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Напускането на Цветан Цветанов
Беновска посрещна госта си Живко Тодоров като „един от представителите на победителите“ на Евроизборите. Водещата припомни, че министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов има намерения да реформира дейността на изпълнителната комисия на партията тъй като Цветан Цветанов напуска всичките си постове в ГЕРБ и Румяна Бъчварова ще заеме поста на посланик в Израел. „Направи ми впечатление едно Ваше заявление в „Неделя 150“ – попитаха Ви, доколкото мога да интерпретирам водещия – как виждате случилото се между Борисов и Цветанов и Вие дадохте един много интересен пример с палача. Може ли да го изясните за нашите зрители и слушатели, защото видях, че никой не го е отразил?“ попита Беновска. Тодоров обясни, че си е припомнил час по логика в училище, когато са ги питали защо палачът слага качулка, когато изпълнява определена присъда и тогава в класа са достигнали до извода, че освен личните качества, които всеки притежава, човек изпълнява и някаква професия, която не предполага изразяване на собствени мисли и чувства, а изисква извършване на определена задача, за която човекът е избран или нает. „Да разбирам ли, че Борисов в името на своята мисия на ръководител на най-голямата партия, която управлява вече 10 години с леки прекъсвания, всъщност е надмогнал човешките си чувства, за да направи необходимото за партията?“ попита водеща. Тодоров поясни, че на премиера му се налага да взима тежки решения и независимо какъв добър човек би бил в семейството си и сред приятелите – той трябва да си върши работата с твърда ръка и с решителност. „Аз казах, че не бих искал да съм на негово място, защото това е много трудно – човек да се налага да взима такива решения, с които той самият понякога се налага да се бори, но затова той е премиер толкова години, защото хората му гласуват доверие и защото той го оправдава с начина, по който действа“ каза Тодоров. Беновска попита госта си доколко това е било консултирано с изпълнителната комисия и областните координатори на ГЕРБ. Живко Тодоров отговори, че по повод Цветанов не са се събирали, защото това са разговори само между Цветанов и премиера – „когато двама души – приятели, съратници, тръгнали заедно в една кауза – имат неща да решават – те трябва да ги решат помежду си и аз смятам, че и двамата излязоха достойно от този казус, с благодарности един на друг за свършената работа. Освен всичко друго, в политиката трябва да има и мъжкарство и се радвам, че го показаха“. Беновска се съгласи, че понякога е необходима доза деликатност, въпреки че са публични фигури дълги години. Тодоров подчерта, че трябва да се запази уважението помежду им, както и това на останалите. „Виси някакво съмнение, че Цветанов е много наранен и може да извърши непредпазлива постъпка“ коментира Беновска. „Не смятам, че „наранен“ е точната дума. Когато човек е отдаден на някаква кауза и той се хвърля в нея с усилията си, с лишенията, които се налага да прави понякога, в един момент е нормално той също да изпитва някакви чувства да му липсва всичко това. Обстоятелствата са такива и трябва да се съобразяваме, че политиката не е до живот и завинаги. Това е една професия, в която влизаш, оставката ти е в джоба и всеки един момент може да се наложи да я извадиш и да я представиш, защото в политиката доверието го дават хората. Доверието не се дава просто така даром“ коментира Тодоров. Беновска подчерта, че доверието не се дава, но не се и взима, а се заслужава. Тодоров допълни, че няма място за „сръдня и българска работа“ в политиката. „Споделяли ли сте с колеги опасенията, че човек в такова състояние, който дълго време се е занимавал с нещо, което е изпълвало със смисъл живота му, бидейки самоотстранил се, бих казала, защото причината е в него, може да се изкуши да пристъпи към реванш?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че на база познанството му с Цветанов не смята, че ще предприеме такива действия и припомни, че е имало хора от ГЕРБ преди години, които са се отделили и са направили партия БАСТА, а тогава именно Цветанов е бил човекът, който най много е отричал тази постъпка и подобни действия няма да му отиват и вътрешните чувства няма да му го позволят.
ГЕРБ – преди и сега – какво се е променило и какво трябва да се промени; Работата на изпълнителната комисия
„Съгласен ли сте с това, че Борисов сякаш ще се опита да пусне бариера пред „магаретата с шпайкове“ – събирам на едно място две сравнение – Борисов каза, че и да вържеш магаре, когато той е бил с 90 % рейтинг навремето преди 9 години, е щял да го направи депутат, а Цветанов каза, че е окачил шпайковете на стената?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че според него Борисов вече е пуснал тази бариера и тя не е от сега, защото ако всеки, който е бил посочен от премиера, е бил избран – сега ситуацията е различна и всеки трябва да се доказва ежедневно с работата си, за да може да бъде избран от хората. Кметът на Стара Загора подчерта, че на предстоящите местни избори хората няма да гласуват за човек, който е посочен, и на сляпо, а ще гласуват за този, в когото вярват и смятат, че ще върши работа. Беновска попита какво се е променило сега, което е по-различно отпреди. Тодоров обясни, че при стартирането на ГЕРБ обществото не е познавало местните структури, не е познавало лицата на партията и хората са гласували за Борисов като носител на новото и като гарант за това, което трябва да се случи, но в последствие много хора са го подвели, което е довело до разграничаване от тях както от негова страна, така и от страна на избирателите. „С избора си те направиха по един естествен път така, че ГЕРБ да не бъде вече партия от един лидер и един човек, а ГЕРБ да бъде партия от много различни хора, които са експерти в своята област, които са заслужили доверие и които продължават да правят – примерно Димитър Николов, който се доказа в Бургас като успешен кмет. Три мандата го избират, градът се развива и това са примери, които няма как да не бъдат давани“ коментира Тодоров.
„Ако Борисов сега Ви попита като Ви събере на 8 юли – Вие като член на ИК и като един успешен кмет 2 мандата – какъв метод ще препоръчате първо – да се изчисти ГЕРБ от „магаретата“ и на партийно ниво, и на административно, и в народното събрание и второ – как ще препоръчате да заработи поновому тази ИК, за да уплътни наистина управленчески и съдържателно работата на ГЕРБ, която е свързана и с израстването на партията?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че всички, които са лица на ГЕРБ , трябва да преминат през местните избори, защото доверието на хората е най-важното – всички кметове и партийни лидери в страната ще трябва да излъчат хора, които да заслужат доверието на избирателите и това е най-добрият начин да се отсеят тези, които са качествени. Беновска попита как ще се процедира в по-ниските нива на партията, защото успехът е общ, но провалът е личен. Кметът на Стара Загора коментира, че грешки има на всички нива, но е важно как ще се отреагира за отстраняването им, да има морал и справедливост. „Хората търсят това – във всяко едно решение да виждат, че има първо – борба от страна на избраните във властта за подобряване положението на хората и второ – да виждат, че те им дават повече справедливост и че нещата се вършат с морал, с етика и се излиза открито пред тях“ заяви Тодоров и поясни, че си личи, когато едно решение е взето в името на обществения интерес или е ръководено от други доводи. Относно ИК на ГЕРБ Тодоров смята, че членовете ѝ трябва да бъдат по-активни и да не чакат всичко от премиера. „Имате един вицепремиер – Томислав Дончев, 3 кметове – Вие, Димитър Николов и Йорданка Фандъкова, 1 народен представител – Красимир Велчев и още един народен представител – Пламен Нунев“ припомни Беновска. Тодоров подчерта, че грешките не трябва да бъдат премълчавани, а е редно да се дават предложения как да се поправят и редовно да се провеждат срещи с гражданите, които посочват проблемите. Кметът на Стара Загора заяви, че това ще бъде предложено на премиера. Беновска попита госта си дали би предложил на Борисов всеки един от членовете на комисията да посочи темите, които го вълнуват и би могъл да ги вземе като свой ресор на национално равнище. Тодоров се съгласи с това предложение и сподели, че неговите приоритети са в местната власт да има повече контрол, да се решават повече от проблемите на местно ниво и да не стигат до премиера, както и повече инвестиционна самостоятелност. Той сподели, че е страната трябва да се грижи освен за инфраструктурата, но и да подкрепя стартиращите компании в сферата на технологиите, на ИТ сектора, в който работят млади хора с добро образование и перспектива, защото държавата и технологиите трябва да вървят ръка за ръка.
Чуждестранните инвеститори и младите хора на България; Идеята за създаване на общинска полиция; Общинската власт и разпределянето на финансовите средства
„Как това ще кореспондира с нашите чуждестранни инвеститори? Какви облекчения можем да им предложим?“ попита Беновска. „Чуждестранните инвеститори ще идва все повече, когато имаме млади, подготвени кадри, които могат да влязат и в тяхна услуга и такива компании, които могат да си сътрудничат с тях“ коментира Тодоров. „Не е ли време да помислим за някакви данъчни облекчения?“ попита Беновска. Тодоров обясни, че би могло да има такива облекчения за стартиращите компании и тези в сектора на технологиите. Водещата попита госта си дали би могъл да се подготви и да предложи тази тема на 8 юли. Той потвърди, че ще работи по въпроса, защото е важен както за България, така и за Стара Загора и във вторник на 4-ти юни в града ще има среща, на която ще присъства министърът на образованието, бизнесът, Тракийският университет и „Зара Лаб“ и заедно ще движат процеса за разкриване на инженерни специалности в Тракийския университет в сферата на технологиите и ИТ сектора.
„Вие говорите и като млад управленец и говорите за стимулиране на труда и респективно живота на младите. Бихте ли поели и тази тема в ИК на ГЕРБ? Какво да се направи за младите, за младите семейства?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че може да препоръча какви мерки могат да се вземат, които да бъдат обсъдени с финансовия министър и с премиера. Кметът на Стара Загора сподели, че Борисов иска да „разтвори широко ветрилото“ за предложения и действително да се подобри живота на българите и да се върне доверието им. „Въпреки изборния резултат, в който ГЕРБ е първа политическа сила, има много хора, които не гласуват и тези хора са го направили с определена причина и контекст. Ние трябва да направим така, че те да повярват отново, а това означава ГЕРБ също да се променя и държавната политика също да бъде отворена към това да се увеличава стандартът на живот в България“ заяви Тодоров. Беновска коментира, че хората в страната очакват справяне с престъпността и попита госта си дали би поел задачата да запознае министър-председателя с неговата идея за създаване на общинска полиция. Кметът на Стара Загора подчерта, че общинската полиция ще даде възможност на кметовете да работят по най-дребните проблеми на хората – например – когато някой не си е вързал кучето на повод, замърсява или се изграждат незаконни сметища, когато има нарушаване на реда и т.н. При наличието на такава полиция, кметовете ще могат да изпращат полицаи на подобни сигнали за разрешаването им. „Ще предложа на премиера да действаме в тази посока и това ще бъде част от процеса на децентрализация, за да може МВР да се отърси от неприсъщите ѝ функции – нито ще тръгнат полицаите да мерят шума, РЗИ мерят шума в момента – това е държавна институция извън кметството. При мен пристигат сигнали и аз им казвам, че не мога да направя нищо, защото РЗИ трябва да измери шума дали е достатъчно висок, за да ги глобил. Тоест, цялото това прехвърляне по институциите трябва да се спре и да се дадат правомощия на кметовете да се справят с определени проблеми“ заяви кмета на Стара Загора. Беновска попита госта си дали е говорил с премиера по въпроса, защото на равнище народно събрание нещата не вървят гладко. Тодоров каза, че още не е говорил с него, но в ИК ще се обсъди темата, както и въпросът за децентрализацията.
„Ще подкрепите ли Митко Николов – Вашия колега от Бургас – който иска и каза на събитието по повод Евроизборите на 19-ти май в зала „Арена Армеец“, че ще се създадат условия общините да имат повече собствено влияние върху това как ще се разпределят парите на местно равнище и те самите да решават накъде да ги насочат?“ попита водещата. Тодоров заяви, че го подкрепя, защото проблемът е, че решенията се взимат от по-малък кръг от хора и това ги натоварва с по-големи отговорности и се разчита предимно на човешкия фактор, но когато има ясно разпределение и структура е много по-лесно да се търси отговорност и няма да има претоварване на няколко души, защото в България очакванията към един премиер са прекалено големи. „Трябва да има децентрализация, за да може повече хора да отговарят за всичко това и да се справят с проблемите“ заключи Тодоров.
Така завърши разговорът между Живко Тодоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2-ри юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов: ВМРО няма да иска повече властови позиции, но ще разгледаме състоянието на ОП

Красимир Каракачанов: ВМРО няма да иска повече властови позиции, но ще разгледаме състоянието на ОП

2 Юни 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО няма да иска повече властови позиции, но ще разгледаме състоянието на ОП.Това каза Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска се свърза с Красимир Каракачанов по телефона и му честити празника 2ри юни. Тя цитира Ботйовата мисъл, част от коментара й: „Днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: „Атовете се ритат, магаретата теглят“ и го попита за неговото тълкувание от днешна гледна точка за България и кои са атомите и кои са магаретата. Беновска припомни думите на Борисов, който е казал, че и магаре да е бил вързал на изборите преди 10 години, той е щял да стане депутат. „Преди 10 години много неща се случваха, но преди 3 години видяхте на президентските избори това не се осъществи, което означава, че в политиката правилно е казал Ботев – това е, каквото е. А именно, за всяка една позиция или грубо казано за народната любов, трябва да се бориш.“, отговори министърът на отбраната. Той добави, че това, което Борисов е научил 2016 година от президентските избори, когато Нинова е овладяла БСП с помощта на Георги Гергов, Красимир Янков и други фактори, тя тези неща не ги е научила и 2 месеца по-късно се е разправяла с хората, които са я направили председател, по начина, по който Сталин се е справил с всички, които са му помагали да се издигне след смъртта на Ленин. „Аналогията в червената история е много фрапантна“, завърши той.
Беновска честити успеха на ВМРО и пожела на Каракачанов да продължават да постигат нови успехи с националната отговорност, която да им бъде като знаме напред. Той припомни, че това им е мисията и може би заради това са постигнали този успех. Каракачанов отбеляза, че повече от 20 години, от когато ВМРО е в политиката, тя не е променяла своята идеология и каузи. „Това, което днес става реалност чрез държавното управление, ние го говорим в някои от случаите 10-12-15 години и хората го виждат. А именно необходимостта от това да се възроди българската армия, да се даде приоритет на образованието и на патриотичното възпитание на младите хора, да се предприемат мерки срещу циганизацията на държавата. Всичко това ние го говорим отдавна и хората виждат, че започва да се случва, особено през последните 2 години, от когато ВМРО е в коалиция с Обединени патриоти във властта.“, заяви събеседникът.
Беновска попита какви изводи трябва да си направят първите хора в държавата след евроизборите като започна с Бойко Борисов. Каракачанов каза, че изводите са за всички и те са, че хората се интересуват не от това какво са написали партиите в програмата си за управление, а от това какво изпълняват и кои от проблемите на хората се решават. Точно заради това ВМРО ще прегледат своята програма, за да видят какво е изпълнено и какво не, с какво изостава. В тази връзка водещата попита събеседника си дали коалицията са си направили преглед на програмата и дали са отбелязали какво трябва да отпадне и да се допълни. „За падане няма нужда да пада нещо, защото ние просто трябва да седнем с колегите от ГЕРБ и да видим какво сме изпълнили за тези две години.“, отговори Каракачанов и каза, че част от работата се върши. Той даде за пример образованието и това, че са се увеличили драстично учителските заплати.
Водещата го прекъсна и му каза, че днес Борисов е направил „воаяж“ в централната част на България по училищата по отношение на направените инвестиции, за да се подобрят условията за учене и качеството на образованието. Каракачанов се съгласи и допълни: „Но това, с която се изостава е вкарването на децата, особено тези от маргиналните общности, в училище.“ Той каза, че трябват малко по-твърди мерки спрямо родителите, за да посещават децата училище.
В тази връзка Беновска отбеляза, че заради евроизборите той е забавил влизането на стратегията за циганите и предположи, че сега ще я входират в Министерски съвет и ще искат да влезе в Народното събрание. Каракачанов каза, че има една единствена причина за това – че по време на предизборната кампания част от хората и политическите опоненти на ВМРО биха казали, че вкарва стратегията предизборно. Беновска припомни обвиненията на Валери Симеонов, че Каракачанов по този начин си купува ВМРО, имайки предвид цигански гласове. Водещата поясни, че спирайки тази стратегия, циганите са решили да ги омилостивят и са дали техните гласове като дар, за да смекчат санкциите. Събеседникът каза, че Александър Сиди може да каже коя от партиите в Обединени патриоти има цигански гласова и че това не е ВМРО. Според екзит половете и проверката на изборните резултати показват, че 0,03% или около 4500 гласа са цигански в резултатите на ВМРО. Каракачанов каза, че един от колаиционните им партньори, който най-много говори срещу купуването на цигански гласова има този брой гласове само от 5 секции. На въпрос на водещата кой е това, той й каза да я провери и че й дава тема за размисъл. Беновска попита дали това е Валери Симеонов, но Каракачанов отрече и каза, че Волен Сидеров най-много говори, че ВМРО е купувала цигански гласове.
Беновска попита кога внасят Стратегията за циганите официално. „Като се върна в София в първия разговор с премиера Борисов ще уточним кога е датата, на която ще я вкараме.“, отговори вицепремиерът. Той допълни, че тя трябва да влезе, защото обществото очаква държавата да предприеме мерки за това да се реши проблемът с неинтегрираните цигани.
Беновска попита дали това, че ще направят преглед на коалиционната програма на Обединени патриоти, означава, че ще искат да преразгледат споразумението си с ГЕРБ и с партньорите в ОП с оглед на това, че от 4те партии в коалицията единствено ГЕРБ и ВМРО имат евродепутати. Каракачанов подчерта, че не иска да преразглеждат програмата, а да направят преглед на свършеното от програмата за управление между ГЕРБ и ОП. Беновска каза, че е разбрала това и отново повтори въпроса си. Министърът на отбраната обясни, че става въпрос за преглед на свършеното и несвършеното и това, че те имат много добър резултат и са първи в ОП, няма да бъде основание да искат преразглеждане на властовите позиции. „ВМРО няма да иска повече властови позиции“, повтори той и каза, че не това им е била целта. Беновска каза, че чисто пропорционално баланса на позиции на областни управители, шефове на агенции, зам.министри и дори вицепремиери може би не е вече справедливо от днешна гледна точка с оглед резултатите от изборите. Каракачанов каза, че това няма значение и всички хора на споменатите позиции, ако си вършат работата добре, следващия път и те ще бъдат оценени от българския народ. Водещата попита дали категорично няма да преразглеждат ОП и няма да преразглеждат квотите и властовите позиции между ОП и ГЕРБ и дали и двете са верни или само второто. „Квотите във властта няма да ги преразглеждаме и въобще няма да повдигаме този въпрос. Но ще разгледаме какво е състоянието в ОП, дали въобще има такава коалиция ОП.“ Беновска учудено попита: „Няма ли?“ Каракачанов даде за пример предизборната кампания и действията на една от партиите в ОП и попита дали това е коалиция или формации, които воюват помежду си. Беновска попита: „Кога ще има среща на силите ВМРО-НФСБ-АТАКА?“, а събеседникът й отговори, че това ще стане като му дойде времето, както е казвал един български премиер. На коментар на водещата, че времето може да дойде и догодина, вицепремиерът каза, че няма да чакат чак толкова и че юни месец е времето. „Ще чакате колко още?“, попита Беновска, но Каракачанов припомни, че тепърва започва първата седмица след евроизборите и че от понеделник нататък всеки ден е възможно. „Вие ли ще бъдете инициатора на тази среща, защото до колкото виждам готовност няма у другите лидери Симеонов и Сидеров?“, попита водещата, а той отговори, че това е много добра идея. Беновска предложи още една добра идея – да бъде открита пред медиите тази среща, но събеседникът й отказа, защото някои от нещата, които ще си кажат няма да бъдат лицеприятни за пред медиите.
„Какво си казахте с Борисов след резултатите, когато се видя, че Вие имате двама, а те имат шест?“, попита водещата. Красимир Каракачанов сподели, че първо са си честитили и че въпреки някои трудности в ГЕРБ-ОП, коалицията работи и е спечелила доверието на избирателите. Беновска го попита как гледа на това, че Борисов се е лишил от най-близкия си в управлението на партията. Вицепремиерът каза, че не се е месил и това са вътрешнопартийни решения, които те си взимат. „Ако аз реша да взема решение във ВМРО, няма кой да ми се намеси, както и аз не се меся на никоя друга партия във вземането на вътрешни решения, особено когато става въпрос за кадрови решения.“, подчерта той.
Беновска попита събеседника си какво предвижда, че ще се случи на общо политическо ниво предвид предстоящия конгрес на БСП и предстоящия форум на ГЕРБ. „ГЕРБ на техния конгрес ще си отчетат резултатите и мисля, че ще продължат да вървят напред, докато при БСП ще има сериозна битка и тя няма да приключи сега на 15ти 16ти юни. Битката в БСП ще продължи, защото въпреки цялата атмосфера на омраза и напрежение, което беше създадено от БСП в обществото, БСП загубиха и то доста грозно тези избори. Тоест обществото не хареса и не одобри подобно поведение на конфронтация, омраза, защото това нещо го гледаме 25-26 години.“, заяви Красимир Каракачанов.
Ще свири ли Брегович на конгреса на БСП?
Във връзка с това, че миналата година Горан Брегович свири на БСП на Бузлуджа, Беновска попита дали тази година Георги Гергов няма да се сети да го покани на конгреса да свири по друг повод, защото оркестърът му е за сватби и погребения. Каракачанов отговори: „Аз първо не бих поканил сръбски музикант да ми чалгосва на мероприятие на ВМРО. Това е мероприятие на лош вкус и липса на патриотизъм.“ Той припомни историята на Бузлуджа, където се е сражавал Хаджи Димитър, а относно подтекста на въпроса каза: „Ако искат да поканят някой да им изпълнява музика, свързана с тъжни ритуали, могат да поканят примерно берковската духова музика.“
Последните въпроси на Беновска към събеседника са й за коментар на връщането на Делян Пеевски в парламента и прошката, която поиска Ахмед Доган. Каракачанов каза, че ДПС също са постигнали добър резултат, въпреки че са основния политически опонент на ВМРО. „Това е някакъв знак, от който може би ще последва нещо друго.“, добави той.
„Къде е президентът Радев, защо затихна? Загуби ли и той заедно с Корнелия?“, попита водещата, а вицепремиерът каза, че това зависи от начина на тълкуване. Фактът, че неговият сътрудник е бил изместен преференциално е може би някакъв знак от избирателите на БСП. Каракачанов си призна, че не се е замислял сериозно по тази тема.
Беновска благодари за разговора и го попита къде се намира в момента. Стана ясно, че Каракачанов е по път за Варна, защото вчера и днес освен Ботевата чета, се отбелязва още една чета, която през Априлското въстание е влязла на територията на България през Дунав, а именно четата на Таньо Войвода. Каракачанов каза за финал, че другата седмица започват две големи международни учения, които започват след 10ти юни – на Шабла стрелбите и на полигона в Ново село. Той се обърна към българите да не се притесняват, ако виждат военна техника в следващите дни в Южна България, защото машините ще се придвижват към полигоните. Ученията ще траят една седмица. Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 2 юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, ГЕРБ: Има какво да се промени в Изпълнителната комисия на партията

Живко Тодоров, ГЕРБ: Има какво да се промени в Изпълнителната комисия на партията

2 Юни 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Има какво да се промени в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Разпределението на новите ресори на членовете ѝ ще стане ясно след 7-и юли. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който остана в Изпълнителната комисия на ГЕРБ след промените, направени тази седмица. Първо, ще трябва, разбира се, да мине 7 юли, защото, вече знаете, че се обяви конгрес, на който трябва да бъдат избрани двама членове на Изпълнителната комисия след излизането на г-н Цветанов и на г-жа Бъчварова. След което ще се съберем и всички ще направим разпределение на задачите. Но най-вече, знаете, че премиерът обича инициативните хора и тези, които работят по-активно“, отбеляза Живко Тодоров.
„Моята работа, като кмет на Стара Загора, е първостепенна и най-важна за мен, най-важно е това, което правим за хората“, така Тодоров отговори на въпрос дали ще може да съчетава задълженията си на този пост с евентуалния си ресор в Изпълнителната комисия.
„Тук е важно нещо друго. Самите организации се справят на терен добре. Някои имат проблеми, но те трябва да бъдат преодолени и съответните организации да продължат напред. Най-лесно е да се направи чистка, но нещата трябва да се огледат по-задълбочено. Сигурен съм, че в тези организации има съвестни хора, на които просто не е дадена изява. Чистка – като разпускане на организациите – не трябва да се прави в никакъв случай“, каза Тодоров по повод изразеното от лидера Бойко Борисов недоволство от организациите на ГЕРБ в Добрич, в Плевен и в Ловеч.
Живко Тодоров не допуска възможността Цветан Цветанов да работи за друга партия. „Вътре в себе си Цветанов носи единствено и само ГЕРБ и не би отишъл в друга партия. Това е моето впечатление от работата ми с него“, посочи той.
Тодоров коментира и идеята на ДПС за намаляване на ДДС за някои стоки: „Все още не сме обсъждали темата чисто политически. На първо място е важно финансовият министър да каже има ли такава възможност в бюджета. Винаги когато говорим за социална политика, всичко опира до възможности и до пари“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов: ВМРО ще иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

Искрен Веселинов: ВМРО ще иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

2 Юни 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО ще поиска преглед на споразумението, по което работи управляващата коалиция. Това каза Искрен Веселинов заместник-председателят на ВМРО и на парламентарната група „Обединени патриоти“ в предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Смятам, че това е нормално. Ние сме по средата на мандата и ако нещо не върви, трябва да заявим, че не върви и да търсим решение на проблемите. Това е първото, което трябва да се направи и всичко оттам насетне ще последва естествено“, каза той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.
Веселинов определи като „логичен“ резултата на ВМРО на европейските избори, „като резултат от работата, която партията свърши в парламента и управлението“. „Тръгнахме без тревога към тези избори“, каза още той.
Причината за съществуването на формата „Обединени патриоти“ беше да се извади ДПС от властта.
Веселинов каза още, че единодействие в така наречената „малка коалиция“ няма от есента на миналата година.
„Нямаме намерение да поставяме въпроса за това споразумение, но имаме намерение да разберем съществуват ли партньорите ни като такива. Бихме инициирали такава среща, ако видим желание за съвместна работа. Инициирахме достатъчно поводи, но без конкретен резултат“.
В същото време Веселинов определи като „нормална“ комуникацията с ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

2 Юни 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”.
Нейни събеседници в днешното издание на предаването под надслов „Политиката, глупако!, което ще започне с коментар на Илиана Беновска, ще бъдат:
За: „Патриотичните войни“ в полза ли са за България?
- Красимир Каракачанов, силов вицепремиер и лидер на ВМРО, и Александър Сиди, депутат от ВМРО;
За: Пред „магарета с шпайкове“ – Бойко Борисов пуска ли бариера?
- Живко Тодоров, член на ИК на ГЕРБ и кмет на Стара Загора;
За: Кой ще е новият „ездач“ на „черната кобила“ БСП?
- Росен Карадимов, ляв анализатор;
За: Делян - в Парламента, Цветан – вън от ГЕРБ, що е то?
- Халил Летифов, ДПС;
За: Честни ли са изборите в България?
- Александър Андреев, говорител на ЦИК.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 от 23.15 часа в неделя вечер. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Слабаков, ВМРО-БНД: Няма да правя компромиси като евродепутат

Андрей Слабаков, ВМРО-БНД: Няма да правя компромиси като евродепутат

2 Юни 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Няма да правя компромиси като евродепутат. Това каза режисьорът Андрей Слабаков, който беше избран с преференции за евродепутат в предавнето „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той заяви, че като част от гражданската квота на ВМРО не би правил никакви компромиси и, че не са му поставяни условия при издигането на кандидатурата му.
„Тоя филм се казва, че не искам да бъда повече зрител. И смятам, че мога да направя доста по-добър филм от ЕС. Явно нещо са му сбъркани сценаристите или нещо има друго, защото цари някакъв невиждан хаос и бюрокрация, която на мен не ми харесва“, коментира той.
Слабаков посочи, че не харесва това, че европейските проекти се одобряват на ниво документи. „Тоест никой не се интересува какъв е проектът, ако отговаря на някакви изисквания и после гледаме само документи. Според мен трябва да е обратното - първо гледаме дали проектът има смисъл и после искаме документи“, отбеляза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, след конгреса на БСП  „Оркестърът за сватби и погребения“ на Брегович за какво ще ви пеят

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, след конгреса на БСП „Оркестърът за сватби и погребения“ на Брегович за какво ще ви пеят

2 Юни 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, след конгреса на БСП „Оркестърът за сватби и погребения“ на Брегович за какво ще ви пеят? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Телевизия „Канал 3” и Радио „К2”, съобщиха от екипа на предаването.
В деня на 143-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, седмица след евроизборите да си припомним една Ботйова мисъл: „Днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: „Атовете се ритат, магаретата теглят.“.
Премиерът Бойко Борисов също си спомни за магаретата: „Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат.“. И пусна бариерата пред „магарета с шпайкове“ в ГЕРБ.
И в този ред на копитни животни се сещам за Корнелия Нинова, ездачката на черна кобила. Нинова загуби евроизборите и усети, че не е „обюздила“ „черната кобила“ БСП. Чу заканата на Георги Гергов, факторът, който я направи председател на БСП: „Има устав! Свиква се конгрес и той решава какво ще правим. Не може да прехвърлим от болната глава на здравата глава проблемите и да идем долу, по места да се караме с хората. Те не са виновни. Виновни са тези, които бяха на върха и които даваха всички посоки какво правим в тази кампания. Няма как да станем еднолична партия. Това е БСП! Това е партия, която е на дядо ми, на баща ми! Ние сме друга партия, имаме идеи, имаме каузи, имаме неща, които не искаме да загубим. Някои хора си мислят, че могат да си правят каквото си искат в БСП. Това няма да го позволим, мерси!“.
И Нинова бързешком си подаде оставката, за да не й я поискат и защото фактите й показаха, че детската й мечта да измести Борисов, и Нинова да стане премиер, е през „крив макарон“.
Миналата година „Оркестърът за сватби и погребения“ на Горан Брегович вдигна „гребена“ на Нинова на Бузлуджа и тя метна гюбеци, като на сватба. Дали, пък, на Георги Гергов няма да доведе Брегович, не за сватба, а за „жалейка“ на Нинова на връх Бузлуджа след конгреса на БСП ?! Защото, очевидно, столетницата БСП е мобилизирана да не бъде приватизирана от Корнелия Нинова като „Техноимпекс“.
На „дузпата“ е Борисов. С инвазивна топка. На игрището стават и смени: Доган помоли за прошка, Делян - в Парламента. Скоро ще разберем „що е то“.
А Цветан Цветанов е вън от ГЕРБ. Дали, пък, Веско Маринов не му е пратил sms: „Горчиво вино, нека, ни опива че истинското вино е горчиво - за подсладено няма да те дам!“ и да го покани за импресарио?
Г-жо Нинова, след конгреса на БСП „Оркестърът за сватби и погребения“ на Брегович за какво ще ви пеят?
Аз съм Беновска. И питам.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: На следващите избори Борисов да се кандидатира за президент срещу Радев и ако го бие, тогава да каже „Аз победих Румен Радев“

Корнелия Нинова, БСП: На следващите избори Борисов да се кандидатира за президент срещу Радев и ако го бие, тогава да каже „Аз победих Румен Радев“

2 Юни 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. На следващите избори Борисов да се кандидатира срещу президента Радев за президент и ако го бие, тогава да каже „Аз победих Румен Радев“. Това каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „На следващите избори Борисов да се кандидатира срещу Румен Радев за президент и ако го бие, тогава да произнесе това изречение. Аз победих Румен Радев. Сега просто може да каже, че е победил БСП“, добави тя. „За да кажеш, че си победил Румен Радев, трябва да се явиш срещу него на избори и да го победиш. Всичко друго е Пунта-мара, както се изразява г-н Борисов“, добави тя. Попитана къде е Елена Йончева и защо не е дала изявление след изборите, тя каза: „Тук е. Формално изчакахме заявленията в петък. Най-вероятно сега ще я чуете“.
Според нея БСП често е упреквана, че не е лоялен член на ПЕС. „Очевидно, че в рамките на ПЕС ние сме едни от първите три,“ посочи тя. На въпрос какво означава връщането на БСП в парламента, Нинова отговори: „Рестарт на парламента - докато ни нямаше, нямаше парламентарен живот. Приеха се няколко закона, които с нищо не променят живота на българските граждани. Нямаше дискусии и дебати. Кворум на ръба. Това не е парламентарен живот. Смятам, че с нашето връщане ще се рестартира парламентарният живот по същество,“ поясни Нинова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Проблемът при ГЕРБ сега започва, те за първи път изпадат във вътрешни битки и разцепления

Корнелия Нинова, БСП: Проблемът при ГЕРБ сега започва, те за първи път изпадат във вътрешни битки и разцепления

2 Юни 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът при ГЕРБ сега започва, те за първи път изпадат във вътрешни битки и разцепления. Това каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „При ГЕРБ проблемът сега започва. При нас проблемът може да бъде решен и приключен. Това според мен е разликата. При тях за първи път изпадат в тази ситуация на вътрешни битки и разцепления. При нас тази ситуация продължава вече няколко години. Аз предлагам най-демократичния начин да сложим край“, заяви Нинова. „Аз имам програма и визия как да се развива БСП и България. Нека тези в партията, които я оспорват, да се консолидират, да излъчат кандидат, да му напишат програма как те виждат развитието на България и БСП, да отидем по най-демократичния начин на състезание. Съдникът е народът, в случая това са членовете на БСП. Да отидем там и всеки да си представи спокойно вижданията затова как иска да се развива партията и държавата“, поясни тя. Според нея няма по-демократичен вариант от този, за да се реши проблемът с избора за нов председателя на партията. „С тези спорове на върха долу измъчихме хората, трябва да им дадем спокойствие, като решим, който спечели - спечели, вървим напред, с това, което хората са приели като програма“, допълни тя.
Попитана има ли притеснения затова дали ще ръководи партия и за в бъдеще, тя каза: „Притеснения нямам. Ще се явя заедно с другите кандидати и каквото решат членовете.“ Според нея когато искаш да променяш модел или управление, трябва да започнеш със себе си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Огромна крачка е осъзнаването на премиера Борисов, че има корупция и тя трябва да се решава

Корнелия Нинова, БСП: Огромна крачка е осъзнаването на премиера Борисов, че има корупция и тя трябва да се решава

2 Юни 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Огромна крачка е осъзнаването на премиера Борисов, че има корупция. Това каза Корнелия Нинова председател на БСП в оставка в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Имаме шанс политиката изцяло да се промени в резултат на този избор. Ако ние сега внесем отново промените в ДДС, те имат шанс да минат. Това е голяма промяна в посока данъчна политика и социална, за които се борим от три години и не минават“, посочи тя. „Има промени в ГЕРБ. Осъзнаването при премиера, че има проблем корупция е огромна крачка. Ние три години тръбим, че има корупция, даваме примери, този проблем се отричаше. Те наричаха нашето поведение омраза и жлъч. Сега са узрели за факта, че има корупция и трябва да се решава“, добави тя. „Ние, промените, които правим вече трета година, виждам, че започват да дават лека-полека резултат. В БСП има две мнения, едното е това, което застъпваме аз и ръководството. Другото е на тези колеги, които оспорват политиката. Лидерството е функция. Кого ще си избере партията е най-лесният въпрос. Дали БСП трябва да сменя курса си на политика - това за мен е същественото“, допълни Нинова. Тя изтъкна, че в БСП се карат за пътя на левицата и за политиките.
По думите ѝ по време на пленума срещу нея е имало обвинения защо подкрепя кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, както искане да не настоява за промяна на фискалната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: За 2 години не успяхме да покажем, че сме различните - твърде малко беше времето, за да променим у хората усещането, че всички сме еднакви

Корнелия Нинова, БСП: За 2 години не успяхме да покажем, че сме различните - твърде малко беше времето, за да променим у хората усещането, че всички сме еднакви

2 Юни 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. За 2 години не успяхме да покажем, че сме различните - твърде малко беше времето, за да променим у хората усещането, че всички сме еднакви. Това каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ във връзка с резултатите от европейските избори. „Българите ни наказаха всички - еднакво и заедно, с негласуване. Това е много силен знак към нас. Те ни казват „Не ви харесваме еднакво“. Това е въпрос, за който всички трябва да мислим, ако мислим за България, а не за тесни партийни интереси“, заяви лидерът на БСП.
Нинова обясни, че цел на всяка опозиция е да спечели изборите, но не е имало революционна обстановка. Тя отбеляза също, че при социологическите проучвания са показали едно интересно разминаване в нагласите на обществото - 65% заявяват, че искат промяна в управлението, но на въпросът искат ли предсрочни избори отговорът е „Не“. Т.е. има очакване за смяна на правителството, но няма желание за предсрочни избори.
„БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си в гласове с 50 127 гласа, единствените, които имат един мандат повече и имаме пробив в 4 областни града - печелим Добрич, Ямбол, Видин и Плевен и 65 общини, където досега трудно сме го правили и особено на европейски избори това е показателно. Това са обективните числа и повод да имаме самочувствие и желание да продължим. Също толкова обективен факт е, че загубихме тези избори и че трябва да коригираме това, което сме сгрешили, за да продължим напред“, отбеляза тя.
„Търся причината в нещо много по дълбоко и по-сериозно от БСП. Имат значение листата, посланията, кампанията, обиколките , но на мен ми изглежда, че това са елементи от една много по-голяма картина и образ на БСП. Защо не привлякохме този негативен вот към правителството, който съществува? Защото не успяхме за тези 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората това усещане, че всички сме еднакви, че всички сме от Прехода, статуквото, че всички се борим единствено да дойдем на власт, за да се обогатим. Дадохме много сигнали, че не така - с отказа да влезем в правителството, с отказа да се договаряме задкулисно по различни законопроекти, с битката ни срещу олигархията. Ние показвахме, че сме различни - алтернативен бюджет, Алтернативна програма за развитие на България и въпреки това не успяхме да кажем, че ние сме разбрали, че преходът беше сгрешен, искаме да променим това - новото ръководство, новите лица имаме различна визия за управлението“, каза още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Вътрешната борба в БСП се изражда в неспособност различията да бъдат превърнати в преимущество

Проф. Александър Маринов: Вътрешната борба в БСП се изражда в неспособност различията да бъдат превърнати в преимущество

1 Юни 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Вътрешната борба в БСП се изражда в неспособност различията да бъдат превърнати в преимущество. Това каза за публицистичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Той допълни, че за разлика от ГЕРБ, където, по думите му, интересите са в буквалния и елементарния смисъл на думата, то при БСП инерцията е друга, при която вътрешнопартийната борба изглежда като генетична аномалия, която не може да бъде отстранена. „Там е непрекъсната вътрешна битка заради вътрешната битка – без никакъв смисъл. Трябва да има конкуренция, разбира се. Трябва да има оспорване, в добрия смисъл на думата, на позициите на лидера, защото това би го направил по-силен, ефикасен и ефективен. Там е някакво безсмислено вътрешно самоизяждане, което не води до нищо добро. Това вече е инерция и поради тази вътрешна конфронтация част от БСП съвършено умишлено и открито сътрудничи с опонентите на социалистите“, обясни политологът. Проф. Маринов допълни, че с годините се е наложило елементарно разбиране за протестния вот – гласуването против. За да се гласува против, трябва да има за кого да се гласува, обясни политологът и добави, че хората не припознават БСП и други партии, считащи се за опозиция, за алтернатива от гледна точка на потенциал, лица и надеждност.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Харизанов, политически анализатор: Изпълнителната комисия на ГЕРБ е способна да размие процесите в партията

Георги Харизанов, политически анализатор: Изпълнителната комисия на ГЕРБ е способна да размие процесите в партията

1 Юни 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителната комисия на ГЕРБ е способна да размие процесите в партията. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. Има задачи, с които трябва да се занимават конкретни хора, обясни той, като уточни, че Цветан Цветано вършеше огромна част от тях. Политическият анализатор определи случващото се в последните дни като пореден епизод от сагата „Апартаментгейт“. Според него на фона на парадоксите бъдещето на ГЕРБ е сложно. „Познавайки натовареността на Борисов и това как всевъзможни хора го занимават с различни казуси, на него тази роля очевидно му харесва и е добър в нея, но сега ще трябва да се занимава с още много допълнителни неща. Партията ще насочи цялото си внимание, комуникация, молби, искания и т.н. лично към него. Важно е ГЕРБ да върви добре и да има дясно проевропейско управление в страната, но през следващите месеци се бъде доста сложно. Националната конференция, която трябва да се проведе на 7 юли може би ще даде някои от отговорите и ще се очертаят по-ясно конкретните фигури и личности, които ще се заемат с многото отговорности и задачи на Цветанов“, обясни Георги Харизанов. Той каза още, че през следващите месеци рисковете се крият в кризи, които да демотивират Бойко Борисов. Докато той, като лидер на най-голямата партия, е в добра кондиция и има парламентарна подкрепа за политиките, начертани от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, случващото се в останалите партии е без значение, добави политическият анализатор.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Харизанов, политически анализатор: Старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов не се сбъдна, двамата сами определиха бъдещето в отношенията си

Георги Харизанов, политически анализатор: Старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов не се сбъдна, двамата сами определиха бъдещето в отношенията си

1 Юни 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов не се сбъдна, двамата сами определиха бъдещето в отношенията си. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. Според него ситуацията в ГЕРБ не е розова в момента. „Ако някой от ГЕРБ твърди, че е щастлив от последните събития, той най-вероятно е неискрен. Винаги и било налагано възприятието, че Бойко Борисов е душата на партията, а Цветан Цветанов – сърцето, моторът, двигателят. Фигуративните определения и винаги са били, че има човек с природен политически талант и уникална харизма в лицето на Борисов, а до себе си той има Цветанов – човек, който претворява всичко това в организация, числа и успехи чрез много работа. Оценявам ролята на Цветан Цветанов във всички процеси през годините назад с ясното съзнание, че всичко се е случвало заради таланта и лидерството на Бойко Борисов“, обясни Георги Харизанов. Според него отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ не е жестоко. То е плод на разочарование и невъзможност за продължаване на съвместната работа с лидера на партията Бойко Борисов, обясни той. Важно е политическото естество на оттеглянето на Цветан Цветанов от структурите на ГЕРБ, обясни анализаторът, като добави, че предстои политическите измерения да дават своето проявление.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Цветан Цветанов бе демонстративно отстранен, за да се види, кой „кара влака“ в ГЕРБ

Проф. Александър Маринов: Цветан Цветанов бе демонстративно отстранен, за да се види, кой „кара влака“ в ГЕРБ

1 Юни 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов бе демонстративно отстранен, за да се види, кой „кара влака“ в ГЕРБ. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. По думите му формалният повод – изборните резултати, се преплита с вътрешнопартийни процеси, които не са от вчера. „Цветанов не беше наистина лоялен към Борисов – доста лоши неща направи на Борисов, главно извън България, но и на родна почва. Борисов изчака удобния момент, поднесе му го съдбата, а алчността на самия Цветанов му поднесе подаръка с апартамента, и след изборите той реши да го „удари“. Направи го по демонстративен и жесток начин, не заради самия Цветанов, а заради останалите. Борисов по този начин предупреждава, че който реши да си прави вътрешни съзаклятия и да се води по илюзията, че Цветанов не е приключен и представлява фактор – ще го сподели същата, че и по-тежка съдба“, обясни политологът. Проф. Маринов допълни, че Бойко Борисов е решил да реконструира носещите опори на партията си защото усеща, че управлението тип „Цветанов“ му вреди. Лидерът на ГЕРБ ще търси възможности за подобряване на отношенията в много посоки, обобщи политологът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Една партия не може да я управлява един човек

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Една партия не може да я управлява един човек

1 Юни 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Една партия не може да я управлява един човек. Това каза Цветан Цветанов от ГЕРБ в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Помолен да коментира случая „Апартаментгейт“ и на каква цена е закупил жилището си, той обясни: „Замених двете жилища, които са с квадратура 200 квадрата, за жилище, което е с квадратура 239 квадрата и съм доплатил 100 хил. лв. Това, което аз съм си направил като проверка, от всички собственици в нашата кооперация аз съм с най-скъпата цена. Тя не е под 1 100 евро“, отбеляза той. Цветанов добави, че това е единственото му жилище. „Аз съм платил най-скъпата цена за апартамента ми, от всички собственици в нашата кооперация“, добави той.
Цветанов Благодари на премиера Борисов за това, че са работили заедно в последните 18 години. „През тези 18 години натрупах много опит. Видях как трябва да се държиш с хората, да ги гледаш в очите и да не им изневеряваш. Това, което съм правил, е да защитавам интересите на държавата и партията“, отбеляза той.
На въпрос, чия е партията - негова или на Борисов, той каза: „Нека да кажем, че всяка една партия е на всички тези структури, членове, симпатизанти, които са съпричастни, за да има сила тази партия. Една партия не може да я управлява един човек. Една партия, това е функция на много къртовска работа, която едва ли някой може да осъзнае, колко е неблагодарна тази работа. Пътуваш, срещаш се с хората, всичко в партията е на доброволен принцип,“ поясни той.
„Всичко, което се случва в партията, съм го споделял с Борисов“, поясни Цветанов. Попитан дали държи от тук насетне Борисов с някаква неприятна информация: „Той каза „не“. Цветанов отговори, че същото се отнася и за него. „Няма нещо, от което да се срамувам, което да съм го правил досега“, заяви той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мое е решението да напусна всички ръководни постове в ГЕРБ, аз усетих, че не съм нужен

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мое е решението да напусна всички ръководни постове в ГЕРБ, аз усетих, че не съм нужен

1 Юни 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. „Аз съм взел това решение, размишлявайки над 40 дни. Това е мое решение. Това каза Цветан Цветанов от ГЕРБ в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Това беше третият вариант, който предложи Борисов – да остана в партията, да работя в нея, но да нямам никакви контакти и изяви по какъвто и да е повод. Според Вас това редно ли е, нормално ли е за един човек, който през всичките тези 13 години е работил за структурирането и създаването на ГЕРБ“, попита той. „Аз му казах, че вариантите са само два. Или работим в това, което сме работили досега, да гарантираме успеха на следващи избори или просто аз си тръгвам,“ поясни той. „Идва един момент, в който единият казва, че вече не си нужен. Аз това нещо го усещам във времето, когато сме водили тези разговори – вторник и четвъртък. Усещам, че има недоверие, което е съществувало досега. По-добре да предприемеш една стъпка и да вървиш напред“, посочи той.
„Аз не съм човек, който има някакво его и то ще бъде наранено. Аз не съм човек, който ще сложи личното пред националното и партийното и пред колектива в ГЕРБ. Затова Борисов е в правото си да говори каквото си иска, но все пак и аз имам права и мога да говоря това, което аз преценя за необходимо. Аз лоша дума за Борисов няма да кажа, аз няма да се превърна в тези, които когато излизат от някъде започват да хулят“, отбеляза Цветанов.
„Аз мога да коментирам политически решения, които за мен са били грешни или ще бъдат грешни. Все пак съм редови член на партията, който ще може да изразява мнението си,“ допълни Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма да кажа лоша дума за Борисов, 18 години сме работили заедно

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма да кажа лоша дума за Борисов, 18 години сме работили заедно

1 Юни 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Няма да кажа лоша дума за Борисов, 18 години сме работили заедно. Това каза Цветан Цветанов от ГЕРБ в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Всичко това, което се изприказва и оценките, които даде премиерът - това е негово право. Аз ще ги оставя без коментар, защото за тези 40 дни бях коректен, лоялен и не казах нито една дума. Няма да го кажа и сега в студиото. Аз смятам, че когато 18 години си бил с един човек, по-добре е да запазиш хладнокръвие, да бъдеш спокоен и уверен в това, което си направил и си взел като решение. Мога да благодаря на всички приятели и на моето семейство, които са в моя подкрепа“, каза още Цветанов.
За казаното вчера от Бойко Борисов, че не желае вече Веселин Маринов да пее на проявите на ГЕРБ, Цветанов заяви: „Аз се гордея с Веско Маринов. Запознах се с него, когато бях заместник кмет в Столична община. Той е много ранима душа, но ако не е с тези си качества, нямаше да бъде Веско Маринов“.
Попитан какво от казаното от премиера го е наранило, той отговори: „Нищо, защото за мен това е нещо, което аз не съм го виждал през всичките години. Това е неговото поведение и оценка и аз ще се съобразя с нея, няма да я коментирам“. „Мисля, че хората ще са тези, които ще дадат оценка, нито аз, нито той“, заяви Цветанов.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков: БСП върна присъствието си в големи областни градове

Крум Зарков: БСП върна присъствието си в големи областни градове

1 Юни 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Загубихме, макар че подобрихме позициите си на много места. ГЕРБ спечелиха тези избори безспорно, но дадоха свидни жертви. Така че става дума за трусове в двете големи партии. От друга страна, БСП върна присъствието си в големи областни градове. БСП си беше поставила друга цел – начало на промяна, която да завърши с промяна на правителството“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.
По думите му месец април е бил разтърсен от сигнали, които са замърсили публичната среда, в резултат на което нито една европейска тема не се е наложила в публичното пространство. „Всичко това се преведе в едно оттегляне на избирателя, а протестният вот не се състоя и трябва да помислим защо това се случи“, коментира Зарков.
„БСП постави темата за доходите в кампанията и неравенствата в България, както и между България и останалите страни в ЕС. Ниските доходи са очевиден проблем, който върви от Западна България до Брекзит. Има откровено недоволство и напрежение сред обществото, търсене на друг начин на правене на политика, друг политически дискурс“, изрази още мнение Зарков. Той подчерта, че БСП има нужда от нова сила. „Имаме сблъсъци между различни хора в БСП. За разлика от ГЕРБ, БСП не е на една личност. При нас личностите спорят. На Корнелия Нинова ѝ е нужно да бъде потвърдена в това, което прави и начина, по който го прави“, допълни социалистът.
Зарков изрази мнение, че след ключовите етапи, които стоят пред партията – заседание на Националния съвет, на Конгреса и прекия избор на председателя, БСП ще излезе максимално консолидирана.
„Парламентът, в който се върнахме, не е парламентът, който напуснахме“, каза още Зарков. По думите му на дневен ред са излезли въпросите, които от БСП са поставяли – за доходи и пенсии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: Всяка партия трябва да бъде самокритична

Александър Симов, БСП: Всяка партия трябва да бъде самокритична

1 Юни 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Кампанията ни беше много хубава. Трябваше ни още време, трябваше да си обогатим посланията. Това заяви
депутатът от ПГ на „БСП за България” Александър Симов в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.
„Има какво да си направим като анализ. Всяка партия трябва да бъде самокритична. БСП тръгна много добре към тези избори. Кампанията ни беше много хубава. Може би трябваше още време, трябваше да си обогатим посланията”, коментира още той.
„Не хвърлям вината за разделението в партията върху вътрешната опозиция. В момента, в който БСП трябваше да покаже, че може да бъде единна срещу едно управление, което е буквално раздиране от корупционни скандали и схеми, БСП не успя да го направи”, посочи още той.
Според Симов не може да се говори за „голямо поражение” на БСП на евроизборите. „Аз не приемам резултатът от изборите да се определя като „разгромяваща загуба”. Дай Боже всеки му такова поражение – с един депутат повече”, посочи той.
„Не върви да си задаваме въпроса кой е виновен за разделението в БСП. Факт е, че го има. Оттук нататък ние трябва да си дадем сметка дали това е помогнало или е попречило на листата. Според мен първоначалният вариант на листата беше по-добър”, коментира Симов.
Относно оставката на Корнелия Нинова Симов коментира: „Нинова подаде оставка, защото след като БСП не успя да спечели изборите, е необходимо да влезем в традиционната процедура тя да получи доверието на цялата партия. Тя подава оставка и свиква конгрес, на който оставката да бъде потвърдена официално. Оттам нататък процедурата по устав на БСП е да има общопартиен избор на лидер”,
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три деца пострадаха при демонстрация с граната в Силистра, директорът на полицията е отстранен (ОБЗОР)

Три деца пострадаха при демонстрация с граната в Силистра, директорът на полицията е отстранен (ОБЗОР)

1 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство на директора на ОДМВР-Силистра Юлиян Караславов и той е временно отстранен от длъжност до приключването му. Отстраняването му идва след като по-рано пред деня при провеждане на демонстрация в Силистра възникна инцидент, при който пострадаха 3 деца. На стадион „Доростол“ в града демонстративно е взривена граната. На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите. Осколка от взривената граната е ранила две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика – 2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Две 6-годишни момченца са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени. Момиченцето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между 10 и 20 процента по гърдите, краката и врата. По случая работи Районна прокуратура - Силистра.
По разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов ГД „Национална полиция“ започва проверка за изясняване на всички обстоятелства и причини, довели до инцидента. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.
От БСП настояха за незабавни наказания за всички, които са отговорни за инцидента с децата в Силистра, както и за инициаторите, които са счели за уместно 300 деца да бъдат зрители на демонстрация, която крие рискове за живота и здравето им. „Всички организатори на тази нелепа акция трябва да понесат своята отговорност, която не са проявили при планирането и провеждането на мероприятието“, обявиха от левицата. Според БСП инцидентът показва за пореден път некомпетентност и безхаберие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще изпълнява функциите на Цветан Цветанов (ОБЗОР)

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще изпълнява функциите на Цветан Цветанов (ОБЗОР)

1 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
София. След като ГЕРБ получи най- висока подкрепа на изборите за Европейски парламент, лидерът на партията Бойко Борисов направи първи коментар. „Анализът ни след тези избори е, че победата е категорична. Това беше потвърдено с оставките в БСП“, заяви той. По думите му, когато си победил, скромността изисква да си мълчиш. След изборите Цветан Цветанов обяви, че напуска всички ръководни постове в ГЕРБ. След разговор с Борисов оставката му беше депозирана и приета. Лидерът на ГЕРБ благодари на Цветанов за свършената работа през годините. „След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго“, заяви във „Фейсбук“ Цветан Цветанов. Бойко Борисов посочи, че оставката на Цветанов е правилното решение след като няма доверие в ГЕРБ по много теми. Той съобщи, че на 7 юли, както е по устава на ГЕРБ, Цветан Цветанов ще бъде освободен. Румяна Бъчварова също ще бъде освободена от поста началник на кабинета на Бойко Борисов, защото става посланик. Премиерът вече има нов началник на кабинета. Лидерът на ГЕРБ поясни, че двата варианта, обсъждани с Цветанов, е или да напусне ръководните постове в партията, или да остане да работи в централата като редови член. Борисов коментира, че е избран първият вариант, като други не са коментирани. От думите му стана ясно, че заместник на Цветан Цветанов няма да има. „Името на Цветан Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия“, заяви Бойко Борисов. „Двама заместници и повече власт на административния секретар, който да движи техническата неща през времето, в което се занимавам с премиерството си, е предостатъчно“, посочи той. В Изпълнителната комисия на ГЕРБ са Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев и Даниела Дариткова.
Бойко Борисов отново обърна внимание, че не е доволен от работата на някои структури на ГЕРБ. „Не ми се искаше повече Веско Маринов да ни пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха с мен на моменти“, каза той и обяви, че е направен анализ на резултатите от евровота на среща със областните ръководители на партията. След седмица ще има още една такава среща. „Исках да ги успокоя, че който си е вършил работата ще си я върши пак“, коментира Борисов. „Винаги народът ми е давал кредит на доверие. Винаги внимателно съм разчитал какво се иска от мен“, изтъкна той. Лидерът на ГЕРБ съобщи, че ще създаде орган за контрол в самата партия за сигнали, жалби и оплаквания. Ще обмисля и разделяне на постовете в ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три деца пострадаха при демонстрация с граната в Силистра, директорът на полицията е отстранен (ОБЗОР)

Три деца пострадаха при демонстрация с граната в Силистра, директорът на полицията е отстранен (ОБЗОР)

31 Май 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Силистра. Със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство на директора на ОДМВР-Силистра Юлиян Караславов и той е временно отстранен от длъжност до приключването му. Отстраняването му идва след като по-рано пред деня при провеждане на демонстрация в Силистра възникна инцидент, при който пострадаха 3 деца. На стадион „Доростол“ в града демонстративно е взривена граната. На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите. Осколка от взривената граната е ранила две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика – 2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Две 6-годишни момченца са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени. Момиченцето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между 10 и 20 процента по гърдите, краката и врата. По случая работи Районна прокуратура - Силистра.
По разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов ГД „Национална полиция“ започва проверка за изясняване на всички обстоятелства и причини, довели до инцидента. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.
От БСП настояха за незабавни наказания за всички, които са отговорни за инцидента с децата в Силистра, както и за инициаторите, които са счели за уместно 300 деца да бъдат зрители на демонстрация, която крие рискове за живота и здравето им. „Всички организатори на тази нелепа акция трябва да понесат своята отговорност, която не са проявили при планирането и провеждането на мероприятието“, обявиха от левицата. Според БСП инцидентът показва за пореден път некомпетентност и безхаберие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Директорът на ОДМВР Юлиян Караславов е отстранен от длъжност

Силистра: Директорът на ОДМВР Юлиян Караславов е отстранен от длъжност

31 Май 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Силистра. Със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство на директора на ОДМВР-Силистра Юлиян Караславов и той е временно отстранен от длъжност до приключването му. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. От МВР припомнят, че по-рано пред деня при провеждане на демонстрация във връзка със състезание „Ваканция, здравей!“ в Силистра е възникнал инцидент, при който 6-годишно момиченце е получило обгаряния в областта на гърдите, краката и врата. Оказана му е медицинска помощ и е настанено за болнично лечение. Други две 6-годишни момченца са получили леки изгаряния, които са обработени от медицински екип и децата са освободени. По случая работи Районна прокуратура - Силистра.
По разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов ГД „Национална полиция“ започва проверка за изясняване на всички обстоятелства и причини, довели до инцидента. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще изпълнява функциите на Цветан Цветанов (ОБЗОР)

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще изпълнява функциите на Цветан Цветанов (ОБЗОР)

31 Май 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. След като ГЕРБ получи най- висока подкрепа на изборите за Европейски парламент, лидерът на партията Бойко Борисов направи първи коментар. „Анализът ни след тези избори е, че победата е категорична. Това беше потвърдено с оставките в БСП“, заяви той. По думите му, когато си победил, скромността изисква да си мълчиш. След изборите Цветан Цветанов обяви, че напуска всички ръководни постове в ГЕРБ. След разговор с Борисов оставката му беше депозирана и приета. Лидерът на ГЕРБ благодари на Цветанов за свършената работа през годините. „След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго“, заяви във „Фейсбук“ Цветан Цветанов. Бойко Борисов посочи, че оставката на Цветанов е правилното решение след като няма доверие в ГЕРБ по много теми. Той съобщи, че на 7 юли, както е по устава на ГЕРБ, Цветан Цветанов ще бъде освободен. Румяна Бъчварова също ще бъде освободена от поста началник на кабинета на Бойко Борисов, защото става посланик. Премиерът вече има нов началник на кабинета. Лидерът на ГЕРБ поясни, че двата варианта, обсъждани с Цветанов, е или да напусне ръководните постове в партията, или да остане да работи в централата като редови член. Борисов коментира, че е избран първият вариант, като други не са коментирани. От думите му стана ясно, че заместник на Цветан Цветанов няма да има. „Името на Цветан Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия“, заяви Бойко Борисов. „Двама заместници и повече власт на административния секретар, който да движи техническата неща през времето, в което се занимавам с премиерството си, е предостатъчно“, посочи той. В Изпълнителната комисия на ГЕРБ са Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев и Даниела Дариткова.
Бойко Борисов отново обърна внимание, че не е доволен от работата на някои структури на ГЕРБ. „Не ми се искаше повече Веско Маринов да ни пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха с мен на моменти“, каза той и обяви, че е направен анализ на резултатите от евровота на среща със областните ръководители на партията. След седмица ще има още една такава среща. „Исках да ги успокоя, че който си е вършил работата ще си я върши пак“, коментира Борисов. „Винаги народът ми е давал кредит на доверие. Винаги внимателно съм разчитал какво се иска от мен“, изтъкна той. Лидерът на ГЕРБ съобщи, че ще създаде орган за контрол в самата партия за сигнали, жалби и оплаквания. Ще обмисля и разделяне на постовете в ГЕРБ.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Искаме незабавни наказания за всички, които са отговорни за инцидента с деца в Силистра

БСП: Искаме незабавни наказания за всички, които са отговорни за инцидента с деца в Силистра

31 Май 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Искаме незабавни наказания за всички, които са отговорни за инцидента с деца в Силистра, както и за инициаторите, които са счели за уместно 300 деца да бъдат зрители на демонстрация, която крие рискове за живота и здравето им. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Всички организатори на тази нелепа акция трябва да понесат своята отговорност, която не са проявили при планирането и провеждането на мероприятието.
Днешният инцидент показва за пореден път некомпетентност и безхаберие в навечерието на един от най-хубавите празници - Деня на детето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще вземе участие в 18-ата Национална среща „Три минус едно е равно на нула: Профилактика, лечение, долекуване“

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще вземе участие в 18-ата Национална среща „Три минус едно е равно на нула: Профилактика, лечение, долекуване“

31 Май 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Албена. Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще вземе участие в 18-ата Национална среща „Три минус едно е равно на нула: Профилактика, лечение, долекуване“, която ще се проведе от 31 май до 2 юни в к.к. Албена. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София.
Форумът е организиран от фондация „МОСТ“ и е под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Йорданов, СДС: Моите приоритети са приоритетите на България

Европейски избори 2019: Александър Йорданов, СДС: Моите приоритети са приоритетите на България

31 Май 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Моят дълг е да помогна на организацията, в която членувам от 30 години, да възвърне своя авторитет и своите позиции в политическия живот. Мисля, че успяхме и продължавам да вярвам, че движението на СДС ще продължи напред, защото това реално е партията, благодарение на която днес в България има демокрация. Това каза пред журналисти новоизбраният евродепутат в общата листа на ГЕРБ и СДС Александър Йорданов след като ЦИК обяви избраните членове на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моите гласове са равномерно горе-долу разпределени из цялата страна. Специално във врачанския окръг, обяснението е елементарно. И майка ми и баща ми са от този окръг. Когато направихме срещата с гражданите от Враца, всички ме познаваха, което е логично, защото от години ме знаят, като политик и знаят, че аз съм кореняк врачанин. Това е една от причините за този вот към мен и втората е, че след като приключи моята дипломатическа кариера, аз направих опит да помогна на Враца да се открие в града филиал на полски университет. Това беше след 2005 година и тогава много хора знаеха за тази инициатива“, посочи Йорданов, като отбеляза, че близо една година е работел в самия град. „Моите приоритети са приоритетите на България и такива, каквито успее да ги формира политиката на правителството и на Съюза на демократичните сили. Самия аз виждам участието си в парламентарни комисии, в които мога да дам определена експертиза и тя да бъде в полза на нашата страна. Това са комисиите по външна политика и евентуално сигурност, както и комисията по образование и култура. Самото заемане на места в европейските комисии е много сложен процес и той тепърва ще се решава“, посочи още Александър Йорданов, като коментира, че в близките дни ще трябва самите български евродепутати да си уточнят желанията за отделните комисии, за да бъдат и правилно разпределени.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Винаги сме казвали, че българският народ ще подреди кандидатите ни за изборите

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Винаги сме казвали, че българският народ ще подреди кандидатите ни за изборите

31 Май 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Колкото повече евродепутати бихме могли да изпратим, толкова по-добре щеше да бъде за решаването на социалните проблеми на българските граждани. Това каза пред журналисти зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски след като ЦИК обяви избраните членове на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно броя на евродепутатите, които БСП изпраща, Свиленски коментира, че тяхната цел е била по-голяма. „За съжаление, българският народ ни отреди втората позиция с 5 евродепутати, но те ще отстояват достойно програмата „Визия за България“ и „Визия за Европа“. Надявам се, тя да бъде възприета и от другите колеги, европейски народни представители, които също така, да защитават тези интереси на европейската сцена“, отбеляза Георги Свиленски. Той посочи, че не е изненадан от преференциите и че БСП винаги са ги защитавали. „Винаги сме казвали, че крайният суверен е българският народ, че той е този, който ще подреди нашите кандидати. Вие знаете, за това парламентарната група напусна парламента, заради отмяната на преференциите и се радваме, че такъв голям брой от гласувалите за БСП, са употребили правото си на преференция и се е получило съответното подреждане на листата“, подчерта той. Свиленски определи решението на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да не бъдат сред евродепутатите в Брюксел като вътрешнопартийно.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Надявам се вътрешнопартийните събития да не се отразят на европейското ни представителство

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Надявам се вътрешнопартийните събития да не се отразят на европейското ни представителство

31 Май 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, нашите евродепутати, обединени и заедно, с представители на всички политически партии да отстояват проблемите на България в Европейския парламент. Те трябва да бъдат решавани както там, така и тук. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски след като ЦИК обяви избраните членове на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Наистина се надявам 17-те български евродепутата да работят заедно, за да защитят интересите на българските граждани“, заяви Свиленски. Той не коментира вътрешнопартийните събития в другите партии. „Надявам се, вътрешнопартийните събития да не се отразят на нашето европейско представителство, тъй като България трябва да бъде, като един юмрук в Европейския парламент и всички европейски депутати да работят заедно, без значение от вътрешнопартийните проблеми“, каза Свиленски, като изрази надежда евродепутатите да намерят езика, на който да работят, за да защитят българските интереси. „Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова не е определила провал на БСП. Това, което сме коментирали е загуба на БСП. Това няма да се отрази на БСП, напротив, резултатите от изборите, показаха, че БСП има твърдо ядро и стабилна подкрепа в собствения електорат. Ще се мъчим да разширим тази подкрепа и да покажем на българските граждани, че наистина заслужаваме тяхната подкрепа. Явно на тези избори това нещо не го постигнахме“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Евродепутатите от „БСП за България” получиха удостоверенията си от ЦИК

Европейски избори 2019: Евродепутатите от „БСП за България” получиха удостоверенията си от ЦИК

31 Май 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатите, избрани от листата на „БСП за България” Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов получиха удостоверенията си по време на официална церемония в Избирателната комисия. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Доволен съм от кандидатите ни за евродепутати. Относно броя депутати в ЕП, нашата цел беше по-голяма – колкото повече леви представители, толкова по-добре щеше да бъде за решаването на социалните проблеми на българските граждани. Българскитеграждани ни отредиха второ място с 5 евродепутати – те ще отстояват достойно „Визия за Европа” и „Визия и България”. Това заяви председателят на предизборния щаб на „БСП за България” Георги Свиленски след церемонията. Той изрази надежда, че останалите български представители в Европейския парламент също ще защитават интересите на България на европейската политическа сцена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Изпълнителната комисия заменя Цветан Цветанов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Изпълнителната комисия заменя Цветан Цветанов

31 Май 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Името на Цветан Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия. Досега зам.-председателят се занимаваше с партията, а ролята на комисията беше много слаба, да не кажа проформа. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след Изпълнителна комисия на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус" . „Не съм доволен от работата на някои структури. Събрах областните ръководители, направихме анализ. Колко снимки ми дадоха на построеното и направеното. Мисля, че ме разбраха добре“, посочи Борисов. „Не може в Ямбол да направим всичко и да не спечелим изборите. Или в Плевен- какво ли не се направи, нямаше канализация, или в Добрич“, коментира лидерът на ГЕРБ. „След една седмица пак ще ги събера. Исках днес да ги успокоя, че който си е вършил работата ще си я върши пак“, обяви той. Борисов съобщи, че ще създаде орган за контрол в самата партия за сигнали, жалби и оплаквания. „Това беше очаквано. Не ми се искаше повече Веско Маринов да ни пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха с мен на моменти“, каза лидерът на ГЕРБ. „Винаги народът ми е давал кредит на доверие. Винаги внимателно съм разчитал какво се иска от мен“, обяви той. В отговор на въпрос ще бъде ли трудно в структурите за местните избори без Цветан Цветанов, Борисов коментира: „Дайте да говорим сериозно по тези теми. Всеки има роля. Благодарих за свършеното от колегата. До толкоз“. Попитан ще бъде ли Томислав Дончев негов заместник, Бойко Борисов заяви: „Той е член на Изпълнителната комисия и вицепремиер. Занапред обмислям как да разделя постовете. Да не бъдат кмет и областен ръководител, министър и областен ръководител. До местните избори имаме време да си направим анализа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Три деца са пострадали при демонстрационно взривяване на граната на стадион „Доростол“

Силистра: Три деца са пострадали при демонстрационно взривяване на граната на стадион „Доростол“

31 Май 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Силистра. Три деца са пострадали при демонстрационно взривяване на граната на стадион „Доростол“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Днес около 11.00 часа на стадион „Доростол“ в Силистра полицията в града е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. Проявата е била заключителна по програмата „Ваканция, здравей“, която се провежда в детски градини и училища от Дулово, Тутракан и Силистра. На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите.
Осколка от взривената граната ранява две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика – 2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Двете 6-годишни момченца са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени. Момиченцето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между 10 и 20 процента по гърдите, краката и врата.
Досъдебно производство по повод инцидента с трите деца се ръководи от Районната прокуратура в Силистра.
В момента се извършва оглед на местопроизшествието от следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Силистра. Досъдебното производство се води по член 338, ал. 3 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, който при работа с взривни вещества причини по непредпазливост телесни повреди на едно или повече лица. Предстои назначаването на съдебно-техническа и съдебномедицински експертизи за установяване причините за инцидента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ЦИК обяви имената на новите евродепутати

Европейски избори 2019: ЦИК обяви имената на новите евродепутати

31 Май 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. ЦИК представи пълния списък на избраните депутати за следващия Европейски парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. От ГЕРБ в европарламента отиват Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов, От БСП - Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов, От ВМРО - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, от „Демократична България” - Радан Кънев. ДПС ще изпрати в Европейския парламент Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева.
Мария Габриел има най-много преференции на евровота- 82 536, което е 13,59% от пуснатите бюлетини за партията. След нея е Лиляна Павлова с 27 313 гласа, или 4.50%. Резултатите на европейските избори сочат, че за ГЕРБ са гласували 31.07% от упражнилите правото си на вот. Те печелят в 21 области: Блaгoeвгpaд, Бypгac, Bapнa, Beлиĸo Tъpнoвo, Bpaцa, Гaбpoвo, Kюcтeндил, Лoвeч, Moнтaнa, Πaзapджиĸ, Πepниĸ, Pyce, Cилиcтpa, Cливeн, Cмoлян, Coфия 23-и избиpaтeлeн paйoн, Coфия 24-и избиpaтeлeн paйoн, Coфия 25-и избиpaтeлeн paйoн, Coфия oблacт, Cтapa Зaгopa, Πлoвдив гpaд, Πлoвдив oблacт и Xacĸoвo. В чужбина за ГЕРБ са гласували 22.16%.
При БСП с най-много преференции е Елена Йончева със 82 009 гласа - или 17,3% от бюлетините. След нея е четвъртият в листата Сергей Станишев, който е получил 30 268 гласа – или 6.38%. Левицата получава 24.26% от упражнилите правото си на вот. Партията пeчeли избopитe в oблacтитe Bидин, Дoбpич, Πлeвeн и Ямбoл. В чужбина за БСП са гласували 15.42%.
В гласуването за ДПС водачът на листата Мустафа Карадайъ получава 12 007 или 3,71%. Втори е Делян Пеевски с 6 306 гласа (1.95%). ДПС получават 16.55% от гласовете на избирателите. Движението пeчeли избopитe в oблacтитe Kъpджaли, Paзгpaд, Tъpгoвищe и Шyмeн.
В листата на ВМРО – БНД с най-много преференции е Ангел Джамбазки с 49 109 гласа (34,14%), следван от Андрей Слабаков с 9 425 преференции (6,55%). При тях гласовете с преференции надвишават над 50%. За ВМРО са гласували 7.36% от упражнилите правото си на вот.
В листата на "Демократична България" на първо място е Радан Кънев с 34 735 предпочитания - или 29,32% от гласовете, следван от Стефан Тафров с 13 794 гласа (11,64%). За „Демократична България“ са гласували 6.06% от упражнилите правото си на вот. В чужбина най-висока подкрепа са получили от „Демократична България“ с 28.76% от гласовете.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Оставката на Цветанов е правилното решение след като няма доверие в нас по много теми

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Оставката на Цветанов е правилното решение след като няма доверие в нас по много теми

31 Май 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. До оставката на Цветан Цветанов се стигна, защото това беше и негово желание. Както той каза доверието в нас по много теми го няма. След като го няма, това е правилно решение. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след Изпълнителна комисия на партията в отговор на въпрос защо се е стигнало до оставката на Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". „По устав се изисква освобождаването на Цветанов да стане на форум, който ще бъде на 7 юли. Тогава ще освободим и Румяна Бъчварова, която отива посланик. Началник на кабинета ми е Деница Желева, вече я сложих“, заяви Борисов. Попитан какви са били обсъжданите варианти на срещата между него и Цветанов, той коментира: „Вариантите бяха- напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член. Избрахме варианта да напусне отвсякъде. Няма трети или четвърти вариант“. В отговор на въпрос избран ли е негов заместник, лидерът на ГЕРБ посочи: „Това е работа на Изпълнителната комисия и на Конгреса. Двама заместници и повече власт на административния секретар, който да движи техническата неща през времето, в което се занимавам с премиерството си, е предостатъчно“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Победата ни на изборите е категорична- оставките в БСП го потвърждават

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Победата ни на изборите е категорична- оставките в БСП го потвърждават

31 Май 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Анализът ни след тези избори е, че победата е категорична. Това беше потвърдено с оставките в БСП. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след Изпълнителна комисия на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус" . „Анализ на изборите вече правих. Журналистите го правихте. От сутрин до вечер слушам политолози и социолози, които обясняват какво мисля и как го мисля. Наслушах се на какви ли не глупости. Резултатите от изборите са добри“, посочи Борисов. „Какво повече да коментираме- когато си победил скромността изисква да си мълчиш“, коментира той. „Има достатъчно платени хора, социолози и политолози, които обикалят студиата и коментират. Да им оставим тази възможност“, каза още лидерът на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгений Дайнов, политолог: БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна управляваща партия

Евгений Дайнов, политолог: БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна управляваща партия

31 Май 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна управляваща партия. Това каза в интервю за сутрешния блок „ Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Евгений Дайнов. Той коментира връщането на БСП в парламента и поисканата оставка на министъра на финансите Владислав Горанов заради казуса с партийните субсидии, като отбеляза, че това е признак за политическа убогост на БСП. „Това със субсидията е изумително смешна история. Пристигали са повече пари от необходимото, счетоводството на БСП в случая ги е осчетоводявало, някой счетоводител е виждал, че влизат повече пари, отколкото трябва, а сега разбира се те не знаели и били толкова възмутени, че щели да искат оставката на министъра. Това са абсолютни смехории и признак за смайващата идейна нищета и политическа убогост на БСП, която пролича още когато Корнелия Нинова се опита да я превърне в национал-социалистическа формация. Пролича и по време на европейските избори, когато БСП, атакувайки ГЕРБ, потъна в битови истерии. Нямаше нито едно политическо изказване, свързано с някаква европейска рамка. Всичко бе битови истерии. Та БСП е в това положение. Напълно паднала партия, безпомощна, каквато не съм я виждал от 1997 година насам. Интересно ми е да видя накъде ще се размърда“, каза още Евгений Дайнов. По думите на Евгений Дайнов в следващите месеци ГЕРБ ще продължи да чисти имиджа си, но не и да управлява, а на фона на управленските инициативи, раздвижването на ДПС е очевидно. „Предложението за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите, безплатни детски градини и подобни. Очевидно е, че ДПС в близките месеци ще се позиционира като компетентна управляваща партия, която умее да управлява. При ГЕРБ ще бъде все същото – крепим стабилността и режем лентички“, заяви политологът. Според политолога след всички избори в България има и нещо положително. „Резултатите от изборите „разбутват нечия кочинка“. Сега всички „кочинки са разбутани“, освен евентуално на ДПС и на „Демократична България“. И ще видим какво ще стане с тези „кочинки“, каза още Евгений Дайнов.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгений Дайнов, политолог: Оставката на Цветан Цветанов можеше да бъде избегната единствено при блестящо и безпрецедентно представяне на ГЕРБ на изборите

Евгений Дайнов, политолог: Оставката на Цветан Цветанов можеше да бъде избегната единствено при блестящо и безпрецедентно представяне на ГЕРБ на изборите

31 Май 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Цветан Цветанов можеше да бъде избегната единствено при блестящо и безпрецедентно представяне на ГЕРБ на изборите. Това каза в интервю за сутрешния блок „ Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Евгений Дайнов. Според него лидерът на партията и премиер на страната Бойко Борисов е търсел повод да обезсили Цветан Цветанов. „Цветанов, който се беше главозамаял. Но се случиха две неща. Първо - Бойко Борисов лично спаси кампанията, след като наруши закона и в качеството си на министър-председател, ползвайки държавни ресурси, пое партийната кампания на ГЕРБ на ръчно управление. И второто, което се случи, е, че в области като Велико Търново и Плевен, където Цветанов винаги е бил много силен с партийната организация зад гърба си, той се представи много лошо. Във Велико Търново ГЕРБ побеждава БСП с 86 гласа, което е някак си селска разлика. Фактът, че Бойко Борисов спаси кампанията на ГЕРБ лично и че в силни за Цветанов райони резултатът беше слаб, дадоха повод на Бойко Борисов да махне втория човек и да остане отново демиург на политическа партия ГЕРБ“, обясни той. Според Евгений Дайнов докато Бойко Борисов и негови приятели контролират наказателните органи на държавата, подаването на оставки може да заличат скандалите, свързани с корупция и злоупотребата с власт. „По обичай, който бяхме забравили от времето на Тодор Живков, при Бойко Борисов се направи така, че партията решава кой е добър и кой е лош, а не законът да решава кой е нарушил закона и кой не го е нарушил. Затова всички тези прокурорски преследвания са за посочени хора по политически причини. Ако няма политическа причина, по която Бойко Борисов да посочи с пръст Цветанов, очаквам, а и всички български граждани очакват Цветанов да не бъде разследван от органите на закона“, коментира Евгений Дайнов. Според него резултатът за ГЕРБ на европейските избори би бил по-добър, ако Борисов бе освободил Цветанов преди кампанията, излезе в отпуск и с личния си автомобил поеме ръководството на кампанията. „Тогава резултатът щеше да бъде може би по-добър, защото щеше да бъде по-ясно кой каква точно отговорност носи. Но Бойко Борисов направи смесен вариант и постигна смесени резултати“, обясни Евгений Дайнов.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Няма предпоставка за промяна и проблеми в управляващата коалиция след оттеглянето на Цветан Цветанов

Министър Нено Димов: Няма предпоставка за промяна и проблеми в управляващата коалиция след оттеглянето на Цветан Цветанов

31 Май 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
София. Няма предпоставка за промяна и проблеми в управляващата коалиция след оттеглянето на Цветан Цветанов. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с оттеглянето на Цветан Цветанов от ръководните постове в ГЕРБ. На въпрос дали след промените в ГЕРБ ще има промяна в управляващата коалиция, Димов отговори: „Не, не мисля, че има такава предпоставка. Това е вътрешнопартийно развитие. Мисля, че след резултатите, в които ГЕРБ убедително победи и ВМРО се представи изключително добре, не мисля, че ще има проблем".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари в Народното събрание за завръщането на БСП (ОБЗОР)

Коментари в Народното събрание за завръщането на БСП (ОБЗОР)

31 Май 2019 | 03:26 | Агенция "Фокус"
София. В сряда ПГ на "БСП за България" реши да се върне в Народното събрание в четвъртък. Това стана ясно след заседание на групата, което се проведе от 10.30 часа в централата на партията на „Позитано“ 20. Решението за връщане бе взето от Националния съвет на 28 май, а в сряда парламентарната група трябваше да реши кога да се случи това. Пред журналисти заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че групата е взела решение да поиска оставката на Владислав Горанов като министър на финансите. Стойнев обясни, че оставката се обуславя от огромното напрежение в българското общество, което касае Закона за политическите партии и неправомерното изхарчване на държавни средства.
"Добре дошли на колегите от БСП"- С тези думи се обърна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева към колегите си от ляво в началото на днешното пленарно заседание.
След това последваха коментари от парламентарно представени сили. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков посочи, че БСП са взели правилното решение да се върнат в парламента. По думите му всеки има право да сбърка и след това да се поправи. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов прогнозира, че след връщането на БСП в пленарна зала работата в парламента ще се забатачи. Той определи и като глупост исканата от тях оставка на финансовия министър. От ДПС в лицето на депутата Йордан Цонев приветстваха решението на БСП да се върне в парламента. "Смятам, че едно такова отсъствие е винаги във вреда на този, който го прави. Вреда е за парламентаризма, но това е мое лично мнение", коментира той.
Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев разкритикува парламента и посочи, че за тези три месеца, за които депутатите от групата му ги е нямало, заседанията са продължавали по няколко часа. Стойнев обясни, че работата на БСП ще продължи както досега.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.