НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисар Димитър Кошов: Направихме всичко възможно Стоян Зайков да бъде задържан жив

Комисар Димитър Кошов: Направихме всичко възможно Стоян Зайков да бъде задържан жив

3 Юни 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Колегите направиха всичко възможно Стоян Зайков да бъде задържан жив. Това каза зам.- началникът на отдел „Криминална полиция“ в ГД „Национална полиция“ комисар Димитър Кошов в предаването „Тази сутрин” по БТВ. Той коментира акцията по залавянето на заподозрения за двойно убийство Стоян Зайков, който се самоуби след престрелка с полицията в района на Долна Баня. До развръзката се стигна след 20 издирване на мъжа в района. „При слизането на колегите от служебния им автомобил, Зайков произвежда изстрел към тях, след което те стрелят във въздуха и го предупреждават да се предаде. В последствие разбрахме, че е произведен още един изстрел и при прочистване на територията от екипите беше установено, че Зайков е мъртъв, а до него беше намерено ловно оръжие”, обясни комисар Димитър Кошов. По думите му оръжието е било самоделно модифицирано – със срязана цев в областта на ложата и премахнат приклад, което прави оръжието доста компактно и с намален размер. Димитър Кошов обясни, че Зайков се е застрелял в горната част на гърдите. „Цялата ситуация се е развила в рамките на около 5 минути“, допълни той. „Колегите, които са го засекли са имали право да използват огнестрелно оръжие, но не са го направили“, категоричен беше комисарят. За издирвания Стоян Зайков зам.-началникът на отдел „Криминална полиция” заяви, че е човек с изключително високо его. „Близките му са съдействали на полицията при издирването и са посочили, че той няма да се предаде – така е правил от малък, когато е бил издирван от полицията при различни случаи. Бяхме близо до него един два пъти“, заяви комисар Димитър Кошов. Той обясни, че територията е сложна и полицията трябвало да го насочим към място, на което да е по-лесно да бъде заловен. „Придвижвал се е сутрин рано, или вечер на здрачаване – по дерета и корита на реки“, обясни още Димитър Кошов. Комисарят е категоричен, че не е имало забавяне от страна на полицаите. Той още веднъж потвърди, че Стоян Зайков е действал сам, не е имал човек, който да му помага и не е имал контакт с близки хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков се самоуби след 20 дни издирване (ОБЗОР)

Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков се самоуби след 20 дни издирване (ОБЗОР)

30 Май 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков се самоуби след 20 дни издирване. На 29 май вечерта Зайков е бил засечен от полицейски служители в района на Долна баня. Незабавно са сформирани всички екипи, участвали в Оперативния щаб за залавяне и задържане. Бил е обграден от сили на Специализирания отряд за борба с тероризма, Главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция”, Жандармерия и отряда „Кобра” при СДВР. При опит да бъде задържан е открил огън по полицаите. Те са отговорили с предупредителна стрелба. Чул се е изстрел, с който се предполага, че Зайков е отнел живота си.
Директорът на ОДМВР - София ст. комисар Николай Спасов обясни, че Зайков се е прострелял в тялото, в торса. Той уточни, че към момента не е ясно дали оръжието, с което се е самоубил, е същото, с което е извършил някое от двете убийства. „На пръв поглед оръжието е 12-и калибър. Най-вероятно самоделка. 12-и калибър оръжие не се използва от служителите на МВР“, коментира Спасов. В отговор на въпрос по колко километра на ден е минавал Зайков, той уточни: „Не мога да кажа с точност, но поне по 20 км“. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че през 20-те дни на издирване службите са провели различни оперативно- издирвателни действия, фотокапани, анализ на движението. Били са установени къщи, в които е взломял и е взимал храна. На база на този анализ са били предприети действия по отвличане на вниманието и секретни операции. Маринов обясни, че случаят ще се поеме от следовател, за да се изясни цялата фактическа обстановка, тъй като има участие на служители на МВР. „Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не се прибираха. Бяха в гората денонощно. Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада“, изтъкна Маринов. Той обясни, че гражданите в Костенец и околностите вече могат да си отдъхнат. В отговор на въпрос възможно ли е Стоян Зайков да е прострелян от полицейски служител, министърът посочи:„Разговарях със служителите. Според тях изстрелите не са били, за да го наранят. Очакваме експертизите“. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов уточни, че няма данни Стоян Зайков да е контактувал с някого. „Имаше информация, че се укрива в гората. Следите, които намирахме в къщите, които е разбивал, за да си набавя храна, не бяха на едно място“, коментира той. „Тактиката ни беше да създадем видими действия от една страна и постепенно свивахме обръча към Стоян Зайков“, заяви Иванов. Той обясни, че случаят не е приключил. Необходимо е тепърва да се изяснява къде точно е бил издирваният през тези 20 дни и дали е имал помагач.
Агенция "Фокус" припомня: 43-годишният мъж беше заподозрян за убийството на 38-годишната си бивша приятелка Милена Шишкова, която бе открита в безпомощно състояние, близо до дома си на 10 май сутринта. Смъртта ѝ настъпи, вследствие на огнестрелна рана в главата. На 15 май беше намеренa и втора жертва в Костенец- 42-годишен мъж, трети братовчед на издирвания Зайков, като по тялото му също е открита огнестрелна рана, в областта на брадата. По последни данни мъжът е бил видян за последно на 14 май около 18.00 часа. Няма категорични данни и доказателства, че Зайков е автор и на второто убийство.
Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов определи акцията в Костенец като безпрецедентна по мащаби. В нея бяха включени рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Спасов, ОДМВР- София: Спрямо Стоян Зайков не е използвано оръжие или физическа сила

Ст. комисар Николай Спасов, ОДМВР- София: Спрямо Стоян Зайков не е използвано оръжие или физическа сила

30 Май 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Искам категорично да заявя от това, което ми е докладвано от служителите и участниците в щаба, че спрямо Стоян Зайков не е употребявано оръжие или физическа сила. Това каза пред журналисти директорът на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос как са стигнали до Зайков със сигнал от гражданин или с тяхна оперативна информация, той поясни: „Сигналът ни не е от гражданин, а е изцяло от работата на всички служители, които участваха в щаба и служителите на МВР, които бяха заети с този тежък случай“. „От направените анализи и от профила на психоинститута на МВР беше установено движението му. През тези 20 дни се движеше в района на Горна Василица, Долна баня и Свети Спас, село Костенец и вили Костенец“, коментира Николай Спасов. „Снощи колеги, които обхождаха района и водеха скрито наблюдение забелязват лице, което отговаря на описанията на Стоян Зайков. Предприемат действия по заграждането му, като в този момент се чуват изстрели“, обясни ст. комисарят. „Изстрелите се чуват от полето. В този момент служителите ми докладват. Незабавно са сформирани всички екипи, участвали в Оперативния щаб за залавяне и задържане на лицето. Насочени са към мястото. Имало е и изстрели от служителите, които са предупредителни“, допълни Спасов. По думите му Зайков се е прострелял в тялото, в торса. „Заградителните действия продължиха 20- 30 минути“, посочи Николай Спасов. Попитан оръжието, с което се е самоубил Стоян Зайков, едно от оръжията, с които е извършил убийствата ли е, той поясни: „Нямаме конкретика. На пръв поглед оръжието е 12-ти калибър. Най- вероятно самоделка“. „12-ти калибър оръжие не се използва от служителите на МВР“, коментира Спасов. В отговор на въпрос по колко км на ден е минавал Зайков, той уточни: „Не мога да кажа с точност, но поне по 20 км“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Няма данни Стоян Зайков да е контактувал с някого

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Няма данни Стоян Зайков да е контактувал с някого

30 Май 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме данни Зайков да е контактувал с някого, но сме сигурни, че през цялото време е бил в района. Такъв беше анализът ни и доказателствата, които събирахме. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше информация, че Стоян Зайков се укрива в гората. Следите, които намирахме, в къщите, които е разбивал, за да си набавя храна, не бяха на едно място“, коментира той. „Тактиката ни беше да създадем видими действия от една страна и постепенно свивахме обръча към Стоян Зайков“, заяви Иванов. „Случаят за нас не е приключил. Трябва да установим къде е бил, какво е правил през това време и евентуално дали е имал помагач, но до момента няма такива данни“, обясни главният секретар. „Бяхме взели мерки да гарантираме безопасността на гражданите на Костенец и на околните села. Нито за миг не сме напускали района, бяхме тук денонощно“, обяви Ивайло Иванов. „Хората, които бяха застрашени, спокойно могат да се приберат“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Няма данни някой да е помагал на Стоян Зайков

Министър Младен Маринов: Няма данни някой да е помагал на Стоян Зайков

30 Май 2019 | 07:05 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме данни някои да му е помагал до този момент. Това може би се потвърждава от това, че е търсил храна по различни къщи. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на въпрос сам ли е бил Стоян Зайков или е имало някой, който да му помага да се крие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В тази операция бяха използвани всички технически средства и нововъведения. Разположени бяха над 70 фотокапана и различни други технически средства, които няма да споменавам, тъй като ще издадем методите си на работа“, коментира Маринов. В отговор на въпрос с какво оръжие е бил въоръжен Зайков, министърът уточни: „Информацията ни е, че разполага с някакъв вид гладкоцевно огнестрелно оръжие. Нека да се направи огледът“. „Имахме много информация и на базата на нея направихме анализа за евентуални негови движения“, каза още Младен Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков е открит в района на Долна баня

МВР: Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков е открит в района на Долна баня

30 Май 2019 | 02:19 | Агенция "Фокус"
София. Издирваният за две убийства Стоян Зайков е бил засечен в района на Долна Баня, съобщиха от Пресцентъра на МВР.
При полицейска операция е бил обграден от сили на Специализирания отряд за борба с тероризма, Главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция”, Жандармерия и отряда „Кобра” при СДВР. При опит да бъде задържан е открил огън по полицаите. Те са отговорили с предупредителна стрелба, според инструкциите. Чул се е изстрел, с който най-вероятно Зайков е отнел живота си, съобщи на извънреден брифинг вътрешният министър Младен Маринов. Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не се прибираха и бяха в гората денонощно. Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада. Разбирам, че гражданите бяха под страшен стрес, но вече могат да си отдъхнат, заяви министър Младен Маринов. Той уточни, че в операцията по издирването на заподозрения Стоян Зайков са били предприети различни издирвателни действия с технически средства, фотокапани, направен е бил анализ на движението на беглеца. На тази база са били предприети действия по отвличане на вниманието му. В момента на място се извършва оглед, след което под юрисдикция на прокуратурата и следствието ще се изясняват всички обстоятелства. Трябва да се изчакат и резултатите от множеството назначени експертизи, допълни министър Маринов, като отбеляза, че към този момента няма данни някой да е помагал на Зайков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков се е самоубил

Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков се е самоубил

29 Май 2019 | 22:03 | Агенция "Фокус"
София. Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков е намерен в района на Долна баня, предаде Нова телевизия. Имало е престрелка, Зайков е стрелял по служител на Гранична полиция. След това се е самоубил. Няма пострадали служители на МВР.
Стоян Зайков беше в неизвестност от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май пък полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед, е и братовчед на издирвания. Мъжът дори е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

20-и ден продължава издирването на заподозрения за двете убийства в Костенец Стоян Зайков

20-и ден продължава издирването на заподозрения за двете убийства в Костенец Стоян Зайков

29 Май 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. 20-и ден продължава издирването на Стоян Зайков в Костенец. 43-годишния мъж е заподозрян за убийството на 38-годишната си бивша приятелка Милена Шишкова, която бе открита в безпомощно състояние, близо до дома ѝ на 10 май сутринта. Смъртта ѝ настъпи, вследствие на огнестрелна рана в главата. На 15 май (сряда) беше намеренa и втора жертва в Костенец. Убитият е 42-годишен мъж, трети братовчед на издирвания Зайков, по тялото му също е открита огнестрелна рана, този път в областта на брадата. По последни данни 42-годишният мъж е бил видян за последно на 14 май около 18.00 часа. Негов роднина, който го потърсил в дома му, се натъкнал на тялото му и подал сигнал в полицията. 42-годишният е живеел е сам, тъй като към момента е разделен със съпругата си, от която има и дете. При проведени преди време разговори с простреляния мъж, той не е споделил никакви притеснения. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38-годишната жена на братовчед му.
Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният за първото убийство е автор и на второто.
Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов определи акцията в Костенец като безпрецедентна по мащаби. В нея са включени рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Румен Миланов: С години полицията не успява да създаде апарат от информатори, което дава отражение при разкриването на тежки престъпления

Ген. Румен Миланов: С години полицията не успява да създаде апарат от информатори, което дава отражение при разкриването на тежки престъпления

28 Май 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. С години полицията не успява да създаде апарат от информатори, което дава отражение при разкриването на тежки престъпления. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Румен Миланов, бивш директор на Национална служба „Жандармерия“ и на Национална служба „Борба с организираната престъпност“. Ген. Румен Миланов коментира продължаващото вече 19-ти ден издирване на бившия затворник Стоян Зайков, търсен за две убийства в Костенец. Ген. Миланов подчерта, че преследването на хора, които извършват престъпления, е сложен процес. „Статистиката показва, че битовите престъпления са с висока степен на разкриваемост, тъй като са продиктувани от лични мотиви. На пръв поглед и това убийство изглежда по този начин. Ще припомня, че някои добре организирани убийства в областта на организираната престъпност остават неразкрити и основният въпрос, който се появява в тази ситуация, е каква е подготовката и уменията на извършителя на това деяние. Това е битово убийство, обаче добре изпълнено от човек с опит. Това се доближава до престъпленията в областта на организираната престъпност“, допълни ген. Румен Миланов. Той подчерта, че полицията е положила огромни усилия за разкриването му, но до този момент не успяват. „Големият проблем не се свежда само до този случай, той е вече отражение на процес, който с години върви в негативна посока. Само с охранителни мерки трудно биха се разкрили подобни престъпления, тъй като липсва скритата информация. С години полицията не успява да създаде апарат от информатори. Тези процеси, които настъпиха, особено с ваденето на досиетата от бившата Държавна сигурност, липсват информаторите, липсва системата от хора, които умеят да набират информатори, липсва т. нар. криминалното разузнаване. Това са процеси, които загубиха своя потенциал и безспорно дават отражение при подобни случаи“, каза още ген. Миланов. Според него през годините е била занижена и ролята на районните инспектори, въпреки че сега се правят опити този институт да бъде възстановен.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Превърна се в традиция престъпниците с лекота да бягат пред очите на органите на реда

Проф. Николай Радулов: Превърна се в традиция престъпниците с лекота да бягат пред очите на органите на реда

21 Май 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Превърна се в традиция престъпниците с лекота да бягат пред очите на органите на реда. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият секретар и заместник министър на вътрешните работи проф. Николай Радулов във връзка с издирването на предполагаемия убиец в Костенец Стоян Зайков, което продължава 12-ти ден. Очевидно е, че има системен проблем, а полицията действа като охрана на публично мероприятие, каза Радулов. Според него вината не е в струпалите се полицаи, а в разпорежданията, които са неясни. Когато до 3-тия ден извършителят не бъде заловен, шансът да се намери и минимален. Според него още на 5-тия ден лицето е трябвало да бъде обявено за международно издирване. Не могат да се разкриват престъпления без информационни мрежи и вербувани секретни сътрудници, които познават криминалните среди, обясни той. Според проф. Радулов полицейските коли из селото и присъствието на много тежковъоръжени униформени не води до успокоение на хората, а до по-силно усещане на заплаха. Необходимо е МВР да се фокусира върху оперативни мерки. „Имаме характерна ситуация на некомпетентност. Мисля, че когато говорехме за миналогодишното убийство в Нови Искър казахме, че освен работата по разкриването, честно би било главният секретар да си подаде оставката. Той обаче не само, че не я подаде, а стана и министър. Сега при случващото се най-вероятно ще бъде направен министър-председател, защото такава е логиката на случващото се в страната“, каза той. Над 700 са лицата с влязла в сила присъда, които обаче не могат да бъдат намерени от органите за обществен ред и сигурност, за да я излежат, каза още проф. Николай Радулов. Той изрази надежда Зайков да бъде намерен, макар и случайно, но това да не е свързано с поредно убийство.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

21 Май 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Свищов. Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сигурността наистина е скъпо нещо. Но ние сме длъжни да защитим гражданите и да издирим извършителя на тежкото престъпление“, обясни Маринов. Той поясни, че са планирани действия в различни направления. „Предприехме действия по защита съвместно с прокуратурата на евентуално застрашени лица, които са имали отношения – както семейни, така и спорове в миналото, с евентуалния извършител. Те са евакуирани и не се намират на територията на Костенец“, обясни вътрешният министър.
На въпрос дали е станало ясно на кого принадлежи намереното оръжие, Маринов отговори, че експертизите за ДНК профили все още продължават. „Към момента не можем да твърдим, че това е оръжието, с което е извършено второто убийство“.
Маринов поясни, че се разширява периметъра на претърсване. „Получаваме много сигнали, които ежедневно проверяваме – от най-различно естество, включително и такива, които мога да определя като злонамерени. Затова искам да призова да не се пускат злонамерени сигнали“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията откри оръжие, с което вероятно е извършено едно от убийствата в Костенец (ОБЗОР)

Полицията откри оръжие, с което вероятно е извършено едно от убийствата в Костенец (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. В един от претърсваните периметри в Костенец полицията откри оръжие, с което вероятно е извършено едно от двете убийства, които станаха през последните дни в града. Разследващите обаче не разкриха коя от двете жертви евентуално е била застреляна с него. По непотвърдена информация е открита ловна пушка, както и голямо количество боеприпаси на труднодостъпно място край реката. Назначени са експертизи.
Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов посочи, че в петък вечерта в полицията са постъпили нови сигнали за местонахождението на заподозрения Стоян Зайков. Той обаче не е открит при претърсванията на посочените места. Иванов уточни, че службите имат предположение, че заподозреният за убийствата на бившата си половинка и съседа си се укрива в района на Костенец, заради което и безпрецедентната операция там ще продължи. „Допускаме слабости, но продължаваме да издирваме заподозрения и ще направим възможното всичко да свърши добре“, обясни главният секретар. Той уточни, че назад във времето Стоян Зайков се е укривал с месеци, което означава, че е способен да оцелява сам. До този момент полицията няма информация някой да му помага. МВР отрича слуховете за списък с набелязани други евентуални жертви. Под охрана обаче остават хора, които се смятат за застрашени.
Агенция „Фокус“ припомня: На 10 май около 8.40 часа в Костенец беше открито тялото на 38-годишна жена. Смъртта ѝ е настъпила вследствие на огнестрелна рана в главата. Във връзка с престъплението МВР обяви за национално издирване 43-годишния Стоян Зайков. На 15 май в Костенец бе открито тялото и на 42-годишен мъж в къща в съседство до тази на Зайков. Стана ясно, че убитият и издирваният са били трети братовчеди. Търсенето на Стоян Зайков продължава вече девети ден.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец

18 Май 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ивайло Иванов коментира и информацията, че полицията е разбивала врати на домове в Костенец и е застреляла куче по време на акцията. „Аз сигнал за застреляно куче не знам. Ако някъде има разбивана врата, това е при извършена проверка, но това са при необитаеми къщи. Нямаме данни, когато е извършено претърсване на дадено помещение, да има чупене. Това изрично е изяснено на инструктажите, защото ние трябва да го намерим, но преди всичкo да спазим закона“, отбеляза Иванов. „Това е трудността на нашата работа, тук има много необитаеми постройки. Има много къщи, които са затворени. Някои са подсигурени срещу кражби и ако той влезне и се заключи отвътре, единственият начин да влезем е като разбием, но все пак се съобразяваме. Само когато имаме сигурни данни използваме разрешеното от закона средство“, заяви той.
Главният секретар на МВР уточни, че полицията има насоки двете убийства в Костенец да са извършени от 43-годишния мъж Стоян Зайков. „Все още трябва да се направят някои сравнения в експертизите, които отнемат повече време. Засега при първото убийство имаме достатъчно доказателства, за второто ще ни е нужно повече време, все пак стана по-късно“, обясни той.
Попитан дали полицията не е подценила ситуацията в Костенец, той отговори: „Нищо не сме подценили. От първия ден са тук всички специализирани сили и се работи. Щабът не се премества от районното. Постоянно има психолози и оперативни работници. Ние като ръководители сме почти денонощно тук“, заяви Иванов.
„Имаме много следи, които ни насочват, ние затова сме тук и ще продължим да сме тук, докато не свършим работата. Явно допускаме някои слабости, но продължаваме да го издирваме и ще направим всички възможно всичко да свърши добре“, поясни главният секретар на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, той е в района

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, той е в района

18 Май 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Костенец. Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, предполагаме, че е в района. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма данни, че лицето е напуснало в България, предполагаме, че е в района. Не е на друго място, а в района“, заяви той. “Напълно е възможно е да се укрива. Назад във времето в минали периоди се е укривал с месеци. Бил е изолиран. Той е способен да оцелява сам. Може да няма помагачи. Това са основните данни, които сме извели като изводи, след направения анализ на събраните доказателства“, добави главният секретар на МВР. „Продължаваме да извършваме издирвания. Смятаме, че е тук в района. Заради това сме тук, освен да гарантираме сигурността на гражданите да са спокойни, ние трябва да стигнем до него и този човек да бъде задържан“, заяви той. Ивайло Иванов уточни, че в хода на разследването се използват всички налични ресурси. „Термокамерите са включени още от първия ден на операцията, хеликоптер използваме при необходимост, когато трябва да претърсим даден район. Целият ресурс на МВР е ангажиран“, добави Ивайло Иванов. Той поясни, че няма данни заподозреният в убийствата да е потърсил съдействиe или да се е свързал с роднини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Открито е оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Открито е оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец

18 Май 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Костенец. Открито е оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължава издирването. За съжаление към този етап няма резултат. Продължи снощи до късно, от сутринта възстановката е същата“, обясни Иванов. „Единственото ново, което мога да кажа до този момент е, че в един претърсван периметър е открито оръжие. В момента се извършва оглед на място“, изтъкна той. По думите му оръжието отговаря по вид и калибър на това, с което е извършено едно от убийствата. „Ще бъдат назначени експертизи, има ли връзка или е друго“, заяви той. „След наш анализ, бяха разделени периметри. В един от тях то е открито“, допълни главният секретар на МВР. Той добави, че за днес няма изпратени сигнали към полицията за местоположението на заподозрения в убийствата Стоян Зайков. „Снощи до късно имаше, всички са потвърдени. До този момент нямаме никакви потвърждения. Продължаваме. Както виждате, вече има някакви резултати“, добави той. Главният секретар отбеляза, че повече може да се каже, след като излязат назначените експертизи на оръжието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Костенец. Безпрецедентна по мащаби полицейска операция за издирването на заподозрения в убийство Стоян Зайков се проведе в Костенец и околностите на града в осмия ден от изчезването му. В акцията се включиха рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България. Блокиран бе целият район около Костенец и околните села. Въпреки това издирването на Зайков остава без резултат. Той изчезна след убийството на 38-годината му бивша му приятелка, за което е и основен заподозрян. Към момента се изяснява и дали има връзка и със смъртта на 42-годишния му трети братовчед, който бе убит преди броени дни в града.
Пред медиите главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов обясни, че специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение – всяка една къщурка и постройка и се надяват да има резултат. Той подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители. Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че до момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Той отбеляза, че са предприети мерки за защита на хора от Костенец, за които се смята, че могат да са застрашени от Зайков - роднини на бившата му приятелка или хора, с които той е имал конфликт. По думите му някои от тях дори са били изпратени на други места, за да се гарантира тяхната сигурност.
Кметът на Костенец Радостин Радев коментира, че градът не помни такова полицейско присъствие и се надява операцията да приключи в най-скоро време и всички да се върнат към нормалния ритъм на живот. „Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев. Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков, заради който са блокирани училищата в общината. „Това е адски неприятна шега и абсолютно никой не бива това да си позволява да подава фалшиви сигнали към настоящия момент“, заяви Райков и призовава и хората да не подават фалшиви сигнали.
От МВР апелират към хората, ако някой има информация за местонахождението на Зайков, да подаде сигнал на тел. 112 или в най-близкото поделение на полицията. Анонимността им е гарантирана.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

17 Май 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Костенец. Безпрецедентна по мащаби полицейска операция за издирването на заподозрения в убийство Стоян Зайков се проведе в Костенец и околностите на града в осмия ден от изчезването му. В акцията се включиха рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България. Блокиран бе целият район около Костенец и околните села. Въпреки това издирването на Зайков остава без резултат. Той изчезна след убийството на 38-годината му бивша му приятелка, за което е и основен заподозрян. Към момента се изяснява и дали има връзка и със смъртта на 42-годишния му трети братовчед, който бе убит преди броени дни в града.
Пред медиите главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов обясни, че специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение – всяка една къщурка и постройка и се надяват да има резултат. Той подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители. Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че до момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Той отбеляза, че са предприети мерки за защита на хора от Костенец, за които се смята, че могат да са застрашени от Зайков - роднини на бившата му приятелка или хора, с които той е имал конфликт. По думите му някои от тях дори са били изпратени на други места, за да се гарантира тяхната сигурност.
Кметът на Костенец Радостин Радев коментира, че градът не помни такова полицейско присъствие и се надява операцията да приключи в най-скоро време и всички да се върнат към нормалния ритъм на живот. „Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев. Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков, заради който са блокирани училищата в общината. „Това е адски неприятна шега и абсолютно никой не бива това да си позволява да подава фалшиви сигнали към настоящия момент“, заяви Райков и призовава и хората да не подават фалшиви сигнали.
От МВР апелират към хората, ако някой има информация за местонахождението на Зайков, да подаде сигнал на тел. 112 или в най-близкото поделение на полицията. Анонимността им е гарантирана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Предприети са мерки за защита на лица от Костенец, някои дори са делокалиризарани

Министър Младен Маринов: Предприети са мерки за защита на лица от Костенец, някои дори са делокалиризарани

17 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Предприети са мерки за защита на лица от Костенец, някои дори са делокалиризарани. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с убийствата в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му към определени лица вече са предприети съответните мерки за защита. „Някои от тях дори са делокалиризирани, така че да гарантираме тяхната сигурност“, допълни Маринов. Министърът посочи, че за тези хора има основани да се смята, че са застрашени от действия от страна на издирвания. „Имали са конфликти. Някои са роднини от страна на убитата“, допълни той.
На въпрос дали има връзка между двете убийства в Костенец, министърът посочи, че не иска да дава информация, която не е потвърдена и категорично доказана. „Наистина в тази ситуация разбирам нуждата от информация на всички, но някой път тази информация, която даваме, стига до лицето, което издирваме. Рискуваме да внесем някакъв смут и неяснота, паника с невярна информация“, обясни Маринов.
Попитан дали се допуска, че извършителят на убийството в Костенец може да бъде извън този район, Маринов отговори, че се работи с психолози, които правят психопрофил на лицето. „Абсолютно всички варианти са допуснати. Знаете какъв е районът“, коментира още министърът на вътрешните работи. В отговор на въпрос дали е проверяван домът на братовчедът на Зайков, който е вторият убит в Костенец, министър Маринов обясни, че преди това е разговаряно с него и са получени уверения, че в дома му няма никого. „В деня са проверявани само селскостопански постройки около самия дом“, уточни още Маринов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната

Министър Младен Маринов: До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната

17 Май 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с убийствата в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали е възможно заподозреният за убийството в Костенец да е напуснал страната, Маринов отговори: „Още от самото начало при убийството на жената, той е обявен за общонационално издирване. Всички гранични пунктове са предупредени. Вдигнати са в готовност. До този момент нямаме данни той да е напуснал страната“. „Работата върви в няколко посоки. Едната е операция по непосредствено издирване на евентуалния извършител и лицето, което се укрива - Зайков. Другата е по отношение на оперативно-издирвателни мероприятия, които текат, анализ на информация, работа с лица, които евентуално биха попаднали в графата застрашени“, каза още министърът. По думите му към момента се извършва по-мащабна полицейска операция в Костенец.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Радостин Радев: Костенец не помни такова полицейско присъствие, надявам се операцията да приключи в най-скоро време и да се върнем към нормалния ритъм на живот

Кметът Радостин Радев: Костенец не помни такова полицейско присъствие, надявам се операцията да приключи в най-скоро време и да се върнем към нормалния ритъм на живот

17 Май 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Градът е блокиран за пореден ден. Провежда се най-мащабната операция, надявам се тя да приключи в най-скоро време и да се върнем към нормалния ритъм на живот. Това каза кметът на Костенец Радостин Радев в ефира на предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Община Костенец не помни такова полицейско присъствие и такива случаи да се случвали“, заяви кметът.
„Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев.
Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков. „Бяха блокирани училищата на територията на Общината и директорките изразиха своето притеснение какво се случва. Лошото е, че на шега децата си подхвърлят, че „Сега ще звъннем на 112 да кажем, че сме го видели“, което е адски неприятна шега и не бива това да си го позволява абсолютно никой да подава фалшиви сигнали към настоящия момент, за което призовавам и хората да не подават такива сигнали, тъй като виждате обсадата от служители на всички институции, касаещи сигурността и здравето на хората, са на територията на Общината и предполагам, че всички действия, които предприемат, са синхронизирани и са в екип“, коментира той.
„Работата на Общината и полицията е да работят в синхрон, така че поисканото съдействие от органите на реда с това, с което Общината може да помогне, е оказано такова. Нека органите на реда да свършат своята работа, за да можем да си поемем чист въздух в рамките на до дни или часове“, добави Радев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Продължава охраната за хората в Костенец, за които смятаме, че са застрашени

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Продължава охраната за хората в Костенец, за които смятаме, че са застрашени

17 Май 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Костенец. Продължава охраната за хората в Костенец, за които смятаме, че са застрашени. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За хората, които смятаме, че има застрашеност, продължава охраната. За хората, които са ни потърсили за съдействие, са извършени необходимите действия. Относно слуховете, които вървят тук, че има списъци, искам да кажа, че черно на бяло няма как да се знае дали има. Ако има потенциални жертви в такъв списък, те са в потенциалния заподозрян“, допълни Иванов. По думите му такъв слух се носи сред местното население. „Хората, които са потърсили съдействие от наша страна са обезпечени, с всеки е разговаряно. Правен е анализ на ситуацията, за когото смятаме, че е застрашен, са взети мерки“, допълни още ст. комисар Иванов. Във връзка с второто убийство, главният секретар уточни: „Не са станали експертизите, които категорично да ни казват и потвърдят, че извършителят е един и същ, но основната версия е това, по което работим. Нова информация няма. Сигурни сме, че убийството е станало вечерта на 14-ти. Точен час на смъртта нямаме и че е извършено най-вероятно с гладкоцевно оръжие. Няма данни за взлом в помещението в къщата, където е намерен убития“, допълни още главният секретар на МВР. Той обърна внимание, че в района е засилено полицейското присъствие. На въпрос дали разследва версията за връзка между двете жертви в Костенец, гл. комисар Иванов уточни: „До този момент нямаме никакво потвърждение. Не си приличат. Второто убийство няма никаква динамика. Няма следи от взлом. Заради това една от версиите е, че може убиецът да е в самата къща и убитият да му е помагал“, допълни гл. комисар Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Операцията по издирване на убиеца в Костенец е безпрецедентна

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Операцията по издирване на убиеца в Костенец е безпрецедентна

17 Май 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Костенец. Операцията по издирване на убиеца в Костенец е безпрецедентна. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с убийството в Костенец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че са взети всички необходими мерки, за гарантиране на сигурността и здравето на гражданите. „Нови сигнали няма. По отношение на мероприятията и на самата операция, засилено е много полицейското присъствие“, каза ст. комисар Иванов. По думите му има няколко периметъра, които са локализирани и в които се извършва проверка. „Специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение. Надяваме се да имаме резултат“, допълни още той. Според него винаги съществува вариант убиецът да е напуснал периметъра.
"Ние реагираме на всеки един сигнал, докато не го изчистим и не се уверим, че не отговаря на истината", каза той и допълни, че е имало сигнал, че убиецът е в Сандански, което не се е установило.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец

17 Май 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на Районно управление на МВР-Костенец от 07.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец на 17 май

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг в Костенец на 17 май

16 Май 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на Районно управление на МВР-Костенец от 07.30 часа на 17 май. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Иванов: Ще си тръгнем от Костенец, само когато случаят приключи

Гл. комисар Ивайло Иванов: Ще си тръгнем от Костенец, само когато случаят приключи

16 Май 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Костенец. Ще си тръгнем от Костенец, само когато случаят приключи. Това заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Той призова да не се злоупотребява и да не се подават недоброжелателни сигнали, както и хората да не предприемат самостоятелни действия в случай, че забележат издирвания мъж. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
"Издирването на заподозрения продължава, за съжаление към този момент нямаме резултат. Единственото положително, което можем да отбележим, е, че хората започнаха да се активизират и да ни помагат. Използвам момента да подчертая, че получаваме доста сигнали, сред които за съжаление и недоброжелателни. Не може да се злоупотребява с подобни случаи, още повече когато е известно, че полицията реагира сериозно и проверява абсолютно всеки един сигнал. Няма как някой от тях да бъде подценен", подчерта главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и апелира да се спре с подаването на фалшиви сигнали, които затрудняват работата на служителите.
"Двете убийства по динамика на престъпленията не си приличат, нямаме категорични данни, че извършителят е един и същ. Единственото, което към момента можем да кажем със сигурност, е часът на смъртта е на 14 май, вечерта. Според събраните данни е използван ловен патрон, 12 калибър, на този етап не можем да кажем категорично вида на оръжието. Следи от взлом няма в къщата, където е намерено тялото на втория убит. Още не са готови назначените експертизите, които могат да ни дадат по-голяма категоричност, за да кажем, дали извършителят е един и същ. И в двата случая нямаме данни за съучастници. Всеки един сигнал приемаме с еднаква сериозност и подхождаме абсолютно отговорно. Получихме съобщение, че заподозряното лице се укрива в една къща, колегите от СОБТ, отивайки на място, преценявайки ситуацията, при влизане са използвали светлинна звукова граната, тя цели да дезориентира евентуалния извършител", поясни още главният секретар на МВР.
"Нашата основна цел е да гарантираме живота и здравето на гражданите, да гарантираме живота и здравето на полицаите, затова обмисляме всеки един ход, използваме само специално обучени служители. Още от самото начало работим и с нашите психолози. Денонощно сме тук и ще си тръгнем само, когато случаят приключи", категорично заяви главен комисар Иванов. Той още веднъж апелира хората да подават сигнали в полицията и да не предприемат самостоятелни действия, защото издирваният е опасен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Ще докараме допълнителни сили в Костенец, ще бъде задържан евентуалният извършител на убийствата

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Ще докараме допълнителни сили в Костенец, ще бъде задържан евентуалният извършител на убийствата

16 Май 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Костенец. Ще докараме допълнителни сили в Костенец, ще бъде задържан евентуалният извършител на убийствата. Това каза на брифинг пред сградата на РУ - Костенец главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали втората жертва е споделила с тях притеснения спрямо съседа си Стоян Зайков, той каза: „Не, той пред нас категорично е заявил, че ще ни оказва съдействия и че с каквото може ще ни е полезен. Не е имал притеснения и не ги е споделял с нас. Това ни навежда, че той може да е и евентуален помагач, но това са само догадки“. „Той е живял сам. Разведен е. Биващата му съпруга има дете. Не живее тук в района. През деня е бил на работа, последно е видян жив на 15.00 часа предния ден. Намерен е от роднината, който го е потърсил“, заяви Иванов“, добави Иванов. Той обясни, че сигналите, подавани в полицията, са проверени и никои от тях не отговаря на описанието.
„През нощта работата продължи и сега продължава и ще останем тук, докато не бъде заловен извършителят, няма да си тръгнем, за да е осигурена сигурността на гражданите“, изтъкна главният комисар на МВР. Попитан дали в дома на втората жертва са намерени доказателства, че там някои се е укривал, той отговори: „Няма данни, след направен опит са иззети веществени доказателства. Предстои им анализ. Със сигурност убиецът е пребивавал там, но дали през цялото време е бил там, или е влезнал непосредствено преди убийството, предстои за доказване“, добави главният комисар на МВР.
„На цялата територия на града има полицейски сили. Правим анализ на ситуацията, ще докараме допълнителни сили и ще бъде задържан евентуалният извършител“, подчерта Иванов.
Той призова гражданите да подадат веднага сигнал в полицията, ако видят нещо съмнително.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков

16 Май 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Костенец. Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков. Това каза на брифинг пред сградата на РУ - Костенец главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма категорични данни, че заподозреният, които издирваме от миналата седмица е същият извършител. Починалият е съсед на евентуалния заподозрян, но до момента нямаме категорични данни, че убийствата са извършено от един и същи човек, въпреки че не изключваме тази версия и работим по нея“, посочи той. „Двамата са били съседи, имат роднинска връзка, назад във времето са имали дразги, но данните, които имаме до момента, показват, че доста време не са имали конфликт. Били са на чисто човешки отношения“, допълни Иванов.
Попитан дали има сигнали или някаква информация относно второто убийство, той каза: „До сега нямаме сигнал някой нещо да е чул, да е свидетел. Убийството е извършено с огнестрелно оръжие. Никой не е чул изстрел, никой не е видял нещо съмнително в района. Има попадения от сачми. След приключване на съдебно медицинската експертиза ще имаме яснота“, добави Иванов.
Попитан каква е вероятността второто убийство в Костенец също да е дело на издирваният Стоян Зайков, той каза: „Вероятност има, докато не отхвърлим с категоричност някои от версиите, няма да спрем да работим по тях. Тази версия остава“, изтъкна главният комисар на МВР. По думите му има вероятност издирваният Стоян Зайков да се е укривал в дома на втория убит.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец

МВР: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец

16 Май 2019 | 06:32 | Агенция "Фокус"
Костененец. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В 7.30 часа главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОДМВР-София ст. Комисар Николай Спасов ще дадат брифинг пред сградата на РУ-Костенец
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

16 Май 2019 | 05:08 | Агенция "Фокус"
София. Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец. Жертвата е 42-годишен мъж, чието тяло е открито в къща в съседство до дома на обявения за издирване преди дни Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на бившата си приятелка.
38-годишната Милена Шишкова бе открита в безпомощно състояние, близо до дома ѝ на 10 май сутринта. Смъртта ѝ настъпи, вследствие на огнестрелна рана в главата. Откритият в сряда мъж е трети братовчед на издирвания Зайков, по тялото му също е открита огнестрелна рана, този път в областта на брадата. По последни данни 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18.00 часа във вторник. Негов роднина, който го потърсил в дома му, се натъкнал на тялото му и подал сигнал в полицията. 42-годишният е живеел е сам, тъй като към момента е разделен със съпругата си, от която има и дете.
При проведени преди време разговори с простреляния мъж, той не е споделил никакви притеснения. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38-годишната жена на братовчед му.
Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.
По думите му нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място. Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието.
Предприети са допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец (ОБЗОР)

15 Май 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Полицията работи по разследването на второ убийство в Костенец. Жертвата е 42-годишен мъж, чието тяло е открито в къща в съседство до дома на обявения за издирване преди дни Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на бившата си приятелка.
38-годишната Милена Шишкова бе открита в безпомощно състояние, близо до дома ѝ на 10 май сутринта. Смъртта ѝ настъпи, вследствие на огнестрелна рана в главата. Откритият в сряда мъж е трети братовчед на издирвания Зайков, по тялото му също е открита огнестрелна рана, този път в областта на брадата. По последни данни 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18.00 часа във вторник. Негов роднина, който го потърсил в дома му, се натъкнал на тялото му и подал сигнал в полицията. 42-годишният е живеел е сам, тъй като към момента е разделен със съпругата си, от която има и дете.
При проведени преди време разговори с простреляния мъж, той не е споделил никакви притеснения. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38-годишната жена на братовчед му.
Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.
По думите му нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място.Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието.
Предприети са допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията работи по разследването на ново убийство в Костенец

Полицията работи по разследването на ново убийство в Костенец

15 Май 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Костенец. По две досъдебни производства работи полицията под наблюдението на Окръжна прокуратура София - за убийството на 38-годишна жена на 10 май и за намерения днес убит 42-годишен мъж в къща в съседство до дома на обявения за издирване мъж, бе съобщено на брифинг в Костенец, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Разпоредени и вече предприети са допълнителни мерки, за да гарантираме безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“, допълни Иванов. По думите му, нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място.
Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието. По последни данни, 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18 часа вчера. По тялото му е открита една рана - от огнестрелно оръжие в областта на брадата.
Между издирвания и жертвата на днешното престъпление има роднинска връзка - те са трети братовчеди. При проведени преди време разговори с простреляния днес мъж, той не е споделил никакви притеснения. Сигналът днес е подаден от негов роднина, който го е потърсил в дома му. 42-годишиният е живеел е сам, към момента е разделен със съпругата си, има дете. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38- годишната жена на братовчед му, стана ясно на брифинга.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Къщата на открития починал мъж в Костенец е в съседство с тази на издирвания за убийството на 38-годишната жена в града

Министър Младен Маринов: Къщата на открития починал мъж в Костенец е в съседство с тази на издирвания за убийството на 38-годишната жена в града

15 Май 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Къщата на открития починал мъж в Костенец е в съседство с тази на издирвания за убийството на 38-годишната жена в града. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На този етап мога да кажа, че сутринта в ОДМВР – София е получен сигнал за лице, което не се е явило на работа. Колегите са проверили адреса и там са открили труп“, заяви Маринов и посочи, че започва огледът на място. „Засега не може да говорим категорично, че има насилствена смърт. Изследваме и двете версии, но по-подробна информация ще можем да дадем след извършването на огледа на трупа. На място е директорът на ОДМВР – София и главният секретар на МВР с оглед последните събития, които бяха в Костенец“, каза още Маринов. Той уточни, че на този етап няма данни на мястото да е имало стрелба или следи от борба.
На въпрос дали има роднинска връзка между починалото лице и предполагаемия убиец от Костенец, който се издирва от няколко дни, Младен Маринов отговори, че такава не е известна. „Това, което го свързва с издирвания е, че къщите им са в съседство. Но той живее сам на този адрес“, обясни вътрешният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Тялото на мъж е открито в Костенец

МВР: Тялото на мъж е открито в Костенец

15 Май 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Костенец. Тялото на мъж е открито в Костенец. Това потвърдиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Тялото е намерено в близост до дома на издирвания за убийство Стоян Зайков. В момента тече оглед на място.
Ирина ИВАНОВА

Очаквайте подробности.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Продължава работата по издирването на заподозрения за убийството в Костенец

Министър Младен Маринов: Продължава работата по издирването на заподозрения за убийството в Костенец

14 Май 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата по издирването на заподозрения за убийството в Костенец. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с продължаващата операция по издирването на 43-годишния Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на жена си в Костенец. „Голяма част от колегите са били на терен. Работим и по изясняване на сигнали, които получаваме на откритата линия. На този етап нямаме резултат, но хубавото е, че в последните няколко часа има активиране на телефонната линия за подаване на сигнали, които проверяваме веднага. Надявам се, колегите да се справят, тъй като три-четири дни това е във фокуса. Теренът там е горист. Има много необитаеми къщи, бараки възможности човек да се укрива. Правим всичко възможно първо да вземем мерки по отношение на евентуално застрашени лица, които имаме в случая и второ - да не допуснем да се получи някъде друг подобен случай от извършителя“, заяви министър Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
"Белград на вода" ще бъде най-модерният квартал на Балканите. 19 ноември 2019 г....

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.