НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

УНН (Украйна): В Украйна са възможни предсрочни парламентарни избори през юли

УНН (Украйна): В Украйна са възможни предсрочни парламентарни избори през юли

19 Май 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Киев. Най-вероятната датата на предсрочните избори за Върховната Рада е 14 юли 2019 година, предава украинската информационна агенция УНН
Назначаването на предсрочни избори ще бъде следващата стъпка за разпускането на Върховната Рада, което новоизбраният президент Владимир Зеленски се очаква да обяви веднага след встъпването в длъжност.
По-рано укарински медии са публикували проект на указ за разпускане на парламента. От екипа на Зеленски този документ беше наречен фалшив, но представител на новоизбрания президент Дмитрий Разумков каза, че ще бъде инициирано разпускането на парламента.
В допълнение, самият Зеленски обеща на парламента неудобства, вероятно намеквайки за разпускането му.
Агенцията припомня, че на 17 май, фракцията „Народния фронт“ официално обяви оттеглянето си от коалицията. След това председателят на парламента заяви, че коалицията престава да съществува.
В същото време повечето анализатори твърдят, че правителствена коалиция във Върховната Рада не съществува от 2016 г. насам.
По закон Върховната Рада има 30 дни да създаде нова коалиция. Сега мислите за евентуалното разпускане на Рада са разделени, защото формално по време на формирането на коалицията е невъзможно да се разпусне парламентът, а по-късно разпускането на Радата е блокирано от факта, че до края на мандата й остава по-малко от половин година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Управляващата коалиция в Радата обяви самоликвидация в надеждата да избегне разпускане на парламента (ОБЗОР)

ТАСС: Управляващата коалиция в Радата обяви самоликвидация в надеждата да избегне разпускане на парламента (ОБЗОР)

18 Май 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нов блок, според замисъла на авторите на този сценарий, трябва да попречи на Владимир Зеленски да насрочи предсрочни парламентарни избори преди 27 май, пише ТАСС в обзорен материал, представен без редакторска намеса.

Формалното съществуване на управляващата коалиця във Върховната рада на Украйна, начело с „Блок Петро Порошенко, официално обяви, че прекратява дейността си три дни преди инаугурацията на новия президент. В петък тя бе напусната от фракцията „Народен фронт“. По думите на председателя на Радата и член на „Народния фронт“ Андрей Парубий това означава, че от този момент е в ход механизма за формиране на нова управляваща коалиция в парламента. „По закон за това е предвиден един месец“, подчерта той.
Стартирането на процеса на създаване на нова управляваща коалиция, според авторите на този сценарий, трябва да лиши Зеленски от възможността да разпусне Радата и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Факт е, че новият държавен глава на практика няма представители във Върховната Рада, която беше избрана през 2014 година. А следващите парламентарни избори идват едва през есента на тази година. Затова по-нататъшната съдба на Радата беше в светлината на прожекторите веднага след победата на Зеленски на президентските избори.
Възможностите за разпускане на парламента обаче са строго регламентирани от закона. По-специално, президентът не може да направи това, ако има по-малко от шест месеца преди изтичането на мандата на настоящото събрание. В случая този срок е 27 май. Така Зеленски след встъпването си в длъжност, което е насрочено за 20 май, формално ще има още една седмица, за да вземе решение.
Но за разпускането на парламента трябва да има причина. Според закона, една от тях е неспособността на депутатите да образуват мнозинство в рамките на 30 дни. Обявявайки „саморазпускането“, депутатите от Радата сред привържениците на напускащия президент Петро Порошенко очакват, че сега те официално ще имат още един месец за консултации, а новият президент ще бъде лишен от възможността да обяви предсрочни избори до 27 май.

Разяснения на експертите

Въпреки това, експертите препоръчват да не се бърза със заключенията. „Разпадането на коалицията създава проблем за Зеленски с разпускането на Върховната Рада. Но Украйна е страна с неограничени възможности и всичко е възможно тук, включително и предсрочни парламентарни избори в такава ситуация“, заяви украинският политолог Андрей Золотарев в интервю с кореспондент на ТАСС.
Експертът обясни, че два фактора могат да помогнат на Зеленски да разпусне Радата, независимо от стартиртането на механизма за формиране на ново мнозинство в парламента. „Например, може да има съдебно решение, че коалицията в Рада и така не съществува вече три години и всички срокове са изтекли отдавна“, посочи той. „Също така Зеленски може да извика петдесет хиляди души пред парламента и да постави депутатите пред дилема – да излязат през парадния вход или през прозорците“, Реализацията на тези варианти, според него, може да допринесе за сериозна обществена подкрепа за новоизбрания президент.
Неочаквано в подкрепа на Зеленски се обяви и постоянният представител на бившия президент в Радата Ирина Луценко. „Народният фронт“ имаше пълното право да излезе от коалицията“, заяви тя. „Това означава, че според законодателството в 30-дневен срок може да бъде създадена нова коалиция в Радата. Означава ли това, че така или иначе Зеленски може да разпусне парламента? Да, означава“.
Тази позиция бе подкрепена от украинския адвокат, бивш началник на администрацията на четвъртия президент на страната Виктор Янукович, Андрей Портнов. „Факт е, че от 2016 г. в парламента няма управляваща коалиция ... и на тази основа президентът може по всяко време да подпише указ за разпускане на парламента и да свика предсрочни избори“, каза той в петък в коментар пред украинското издание „Страна“.
„Президентът Зеленски може да подпише указ за разпускане буквално веднага след встъпването в длъжност. И за това не са му нужни никакви съдебни решения“, каза Портнов, като обясни, че онези, които не са съгласни с такова решение на президента, могат да се обърнат към съда.
„Днес (петък, 17 май) една от фракциите във Върховната Рада реши да излезе от „коалицията“. Но как можеш да излезеш от нещо, което го няма? Фактически коалицията не съществува от три години – откакто тя бе напусната от партиите „Самопомощ“, „Бактивщина“ и Радикалната партия на Олег Ляшко. Затова сегашната игра в парламента е поредното свидетелство за това, че депутатите са безразлични към хората, които са ги избрали. За тях е по-важно да продължат безметежното си съществуване“, заявиха от пресслужбата на Зеленски пред агенция „Укринформ“.
Екипът на избрания президент е убеден, че страната се нуждае от промени и дълбоки реформи. „Това е искане на украинския народ. А за неговото осъществяване имаме нужда от силен парламент“, подчертават от пресслужбата.
В тази ситуация е показателна и позицията на началника на Окръжния административен съд на Киев Павел Вовка, който още в началото на май заяви пред „Съдебно-юридической газете“, че Зеленски ще има всички основания за разпускане на парламента, даже коалицията да обяви сама своя разпад.
„Ако официално бъде съобщено за липсата на коалиция в Радата, това няма да е началото на обратното броене, предвидения от Основния закон на Украйна един месец за формиране на нова коалиция, защото само президентът на Украйна с указ може да установи от колко време във Върховната Рада действително няма коалиция между депутатските фракции и какви последствия ще има това. Фактически от момента на приемането на съответстващия указ, коалицията на депутатските фракции няма да има никакво юридическо значение“, счита председателят на съда.
Въпреки това, ако Зеленски все пак се реши да разпусне Радата, то бившите членки на коалицията на Порошенко ще се опитат „да блокират това решение в съда поне до 27 май“, счита политологът Руслан Бортник. „Ситуацията ще премине в съдебен стадий, работата в парламента ще стане хаотична, кадровите и законодателните трансформации може да се окажат блокирани“, добави той.
При всички случаи противниците на Зеленски „ще се опитат да спечелят време, докато рейтинга на новия президент започнат да падат“. „Ако играят компетентно в съда - счита Бортник – то насрочването на предсрочни парламентарни избори може да бъде отложено, така че те да се проведат в един ден с редовните, т.е. на 27 октомври. А тогава на Зеленски ще му се наложи да отговаря не само на въпроси за корупцията и мира, но и за данъците и доходите“.

Отдавна няма коалиция

Настоящият състав на Върховната Рада беше избран на предсрочни избори през есента на 2014 г. Те се проведоха след смяна на властта в Киев в резултат от силовото сваляне на Виктор Янукович от поста президент и избирането на Петро Порошенко. Парламентарната коалиция „Европейска Украйна“ е създадена на 27 ноември 2014 г. Тогава тя включваше партиите „Блок Петро Порошенко“, „Народен фронт“, „Самопомощ“, Радикалната партия и „Баткивщина“. Първоначално коалицията се състоеше от 302 депутати. Въпреки това, тя не просъществува дълго, тъй като поради нарастващите противоречия, една след друга партиите започнаха да напускат коалицията.
Заявленията, че коалицията е загубила необходимите по закон 226 депутатски мандата се чуват доста отдавна. От председателя на парламента Андрей Парубий многократно е искано да публикува списък на депутатите, които са членове на коалицията. Той категорично отказа да го направи, като се позова на това, че процедурата не е задължителна. През февруари 2016 г. възникна въпросът за предсрочните избори. Но в условията на рязък спад на популярността му, Порошенко отказа да разпусне Радата. Оттогава парламентът продължава да работи независимо от отсъствието на официално потвърждение на факта за съществуване на парламентарно мнозинство. Както отбелязва изданието „Страна“, до неотдавна сумарно „Блок Петро Порошенко“ и „Народният фронт“ са били максимум 215 народни представители.

Маневрите на Коломойски

Редица експерти обаче изказват мнение, че петъчният демарш на „Народния фронт“ има за цел да убеди Зеленски да се откаже от идеята за разпускане на парламента, което е своеобразна принуда на новия президент да води диалог. „По-добре Зеленски да не експериментира с разпускане на Радата, като рискува да се сблъска с отмяна на указа чрез съда. По-добре е да работи конструктивно с парламента, където с помощта на същия този „Народен фронт“ може да събере 226 гласа за приемане на необходимите законопроекти и кадрови назначения“, заяви неназован депутат от „Народния фронт“ пред „Страна“.
Освен това същото издание съобщава, позовавайки се на свои източници, че олигархът Игор Коломойски, с чието име се свързваше Зеленски през цялата предизборна кампания, е започнал преговори с депутатите за създаване на неформална коалиция „под Зеленски“ в действащия парламент.
„Тази коалиция е алтернатива на разпускането. В нея ще влязат „Баткивщина“, част от „Блок Петро Порошенко“ (мажоритарните депутати), „Възраждане“ и „Народния фронт“. Това е идеята на Коломойски. И много от нас я подкрепят и възприемат разговорите за разпускане само като принуда от страна на екипа на бъдещия президент“, цитира изданието неназован депутат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Управляващата коалиция в Радата обяви самоликвидация в надеждата да избегне разпускане на парламента (ОБЗОР)

ТАСС: Управляващата коалиция в Радата обяви самоликвидация в надеждата да избегне разпускане на парламента (ОБЗОР)

17 Май 2019 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нов блок, според замисъла на авторите на този сценарий, трябва да попречи на Владимир Зеленски да насрочи предсрочни парламентарни избори преди 27 май, пише ТАСС в обзорен материал, представен без редакторска намеса.

Формалното съществуване на управляващата коалиця във Върховната рада на Украйна, начело с „Блок Петро Порошенко, официално обяви, че прекратява дейността си три дни преди инаугурацията на новия президент. В петък тя бе напусната от фракцията „Народен фронт“. По думите на председателя на Радата и член на „Народния фронт“ Андрей Парубий това означава, че от този момент е в ход механизма за формиране на нова управляваща коалиция в парламента. „По закон за това е предвиден един месец“, подчерта той.
Стартирането на процеса на създаване на нова управляваща коалиция, според авторите на този сценарий, трябва да лиши Зеленски от възможността да разпусне Радата и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Факт е, че новият държавен глава на практика няма представители във Върховната Рада, която беше избрана през 2014 година. А следващите парламентарни избори идват едва през есента на тази година. Затова по-нататъшната съдба на Радата беше в светлината на прожекторите веднага след победата на Зеленски на президентските избори.
Възможностите за разпускане на парламента обаче са строго регламентирани от закона. По-специално, президентът не може да направи това, ако има по-малко от шест месеца преди изтичането на мандата на настоящото събрание. В случая този срок е 27 май. Така Зеленски след встъпването си в длъжност, което е насрочено за 20 май, формално ще има още една седмица, за да вземе решение.
Но за разпускането на парламента трябва да има причина. Според закона, една от тях е неспособността на депутатите да образуват мнозинство в рамките на 30 дни. Обявявайки „саморазпускането“, депутатите от Радата сред привържениците на напускащия президент Петро Порошенко очакват, че сега те официално ще имат още един месец за консултации, а новият президент ще бъде лишен от възможността да обяви предсрочни избори до 27 май.

Разяснения на експертите

Въпреки това, експертите препоръчват да не се бърза със заключенията. „Разпадането на коалицията създава проблем за Зеленски с разпускането на Върховната Рада. Но Украйна е страна с неограничени възможности и всичко е възможно тук, включително и предсрочни парламентарни избори в такава ситуация“, заяви украинският политолог Андрей Золотарев в интервю с кореспондент на ТАСС.
Експертът обясни, че два фактора могат да помогнат на Зеленски да разпусне Радата, независимо от стартиртането на механизма за формиране на ново мнозинство в парламента. „Например, може да има съдебно решение, че коалицията в Рада и така не съществува вече три години и всички срокове са изтекли отдавна“, посочи той. „Също така Зеленски може да извика петдесет хиляди души пред парламента и да постави депутатите пред дилема – да излязат през парадния вход или през прозорците“, Реализацията на тези варианти, според него, може да допринесе за сериозна обществена подкрепа за новоизбрания президент.
Неочаквано в подкрепа на Зеленски се обяви и постоянният представител на бившия президент в Радата Ирина Луценко. „Народният фронт“ имаше пълното право да излезе от коалицията“, заяви тя. „Това означава, че според законодателството в 30-дневен срок може да бъде създадена нова коалиция в Радата. Означава ли това, че така или иначе Зеленски може да разпусне парламента? Да, означава“.
Тази позиция бе подкрепена от украинския адвокат, бивш началник на администрацията на четвъртия президент на страната Виктор Янукович, Андрей Портнов. „Факт е, че от 2016 г. в парламента няма управляваща коалиция ... и на тази основа президентът може по всяко време да подпише указ за разпускане на парламента и да свика предсрочни избори“, каза той в петък в коментар пред украинското издание „Страна“.
„Президентът Зеленски може да подпише указ за разпускане буквално веднага след встъпването в длъжност. И за това не са му нужни никакви съдебни решения“, каза Портнов, като обясни, че онези, които не са съгласни с такова решение на президента, могат да се обърнат към съда.
„Днес (петък, 17 май) една от фракциите във Върховната Рада реши да излезе от „коалицията“. Но как можеш да излезеш от нещо, което го няма? Фактически коалицията не съществува от три години – откакто тя бе напусната от партиите „Самопомощ“, „Бактивщина“ и Радикалната партия на Олег Ляшко. Затова сегашната игра в парламента е поредното свидетелство за това, че депутатите са безразлични към хората, които са ги избрали. За тях е по-важно да продължат безметежното си съществуване“, заявиха от пресслужбата на Зеленски пред агенция „Укринформ“.
Екипът на избрания президент е убеден, че страната се нуждае от промени и дълбоки реформи. „Това е искане на украинския народ. А за неговото осъществяване имаме нужда от силен парламент“, подчертават от пресслужбата.
В тази ситуация е показателна и позицията на началника на Окръжния административен съд на Киев Павел Вовка, който още в началото на май заяви пред „Съдебно-юридической газете“, че Зеленски ще има всички основания за разпускане на парламента, даже коалицията да обяви сама своя разпад.
„Ако официално бъде съобщено за липсата на коалиция в Радата, това няма да е началото на обратното броене, предвидения от Основния закон на Украйна един месец за формиране на нова коалиция, защото само президентът на Украйна с указ може да установи от колко време във Върховната Рада действително няма коалиция между депутатските фракции и какви последствия ще има това. Фактически от момента на приемането на съответстващия указ, коалицията на депутатските фракции няма да има никакво юридическо значение“, счита председателят на съда.
Въпреки това, ако Зеленски все пак се реши да разпусне Радата, то бившите членки на коалицията на Порошенко ще се опитат „да блокират това решение в съда поне до 27 май“, счита политологът Руслан Бортник. „Ситуацията ще премине в съдебен стадий, работата в парламента ще стане хаотична, кадровите и законодателните трансформации може да се окажат блокирани“, добави той.
При всички случаи противниците на Зеленски „ще се опитат да спечелят време, докато рейтинга на новия президент започнат да падат“. „Ако играят компетентно в съда - счита Бортник – то насрочването на предсрочни парламентарни избори може да бъде отложено, така че те да се проведат в един ден с редовните, т.е. на 27 октомври. А тогава на Зеленски ще му се наложи да отговаря не само на въпроси за корупцията и мира, но и за данъците и доходите“.

Отдавна няма коалиция

Настоящият състав на Върховната Рада беше избран на предсрочни избори през есента на 2014 г. Те се проведоха след смяна на властта в Киев в резултат от силовото сваляне на Виктор Янукович от поста президент и избирането на Петро Порошенко. Парламентарната коалиция „Европейска Украйна“ е създадена на 27 ноември 2014 г. Тогава тя включваше партиите „Блок Петро Порошенко“, „Народен фронт“, „Самопомощ“, Радикалната партия и „Баткивщина“. Първоначално коалицията се състоеше от 302 депутати. Въпреки това, тя не просъществува дълго, тъй като поради нарастващите противоречия, една след друга партиите започнаха да напускат коалицията.
Заявленията, че коалицията е загубила необходимите по закон 226 депутатски мандата се чуват доста отдавна. От председателя на парламента Андрей Парубий многократно е искано да публикува списък на депутатите, които са членове на коалицията. Той категорично отказа да го направи, като се позова на това, че процедурата не е задължителна. През февруари 2016 г. възникна въпросът за предсрочните избори. Но в условията на рязък спад на популярността му, Порошенко отказа да разпусне Радата. Оттогава парламентът продължава да работи независимо от отсъствието на официално потвърждение на факта за съществуване на парламентарно мнозинство. Както отбелязва изданието „Страна“, до неотдавна сумарно „Блок Петро Порошенко“ и „Народният фронт“ са били максимум 215 народни представители.

Маневрите на Коломойски

Редица експерти обаче изказват мнение, че петъчният демарш на „Народния фронт“ има за цел да убеди Зеленски да се откаже от идеята за разпускане на парламента, което е своеобразна принуда на новия президент да води диалог. „По-добре Зеленски да не експериментира с разпускане на Радата, като рискува да се сблъска с отмяна на указа чрез съда. По-добре е да работи конструктивно с парламента, където с помощта на същия този „Народен фронт“ може да събере 226 гласа за приемане на необходимите законопроекти и кадрови назначения“, заяви неназован депутат от „Народния фронт“ пред „Страна“.
Освен това същото издание съобщава, позовавайки се на свои източници, че олигархът Игор Коломойски, с чието име се свързваше Зеленски през цялата предизборна кампания, е започнал преговори с депутатите за създаване на неформална коалиция „под Зеленски“ в действащия парламент.
„Тази коалиция е алтернатива на разпускането. В нея ще влязат „Баткивщина“, част от „Блок Петро Порошенко“ (мажоритарните депутати), „Възраждане“ и „Народния фронт“. Това е идеята на Коломойски. И много от нас я подкрепят и възприемат разговорите за разпускане само като принуда от страна на екипа на бъдещия президент“, цитира изданието неназован депутат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Александър Турчинов подаде оставка

УНИАН: Александър Турчинов подаде оставка

17 Май 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Александър Турчинов подаде оставка във връзка с прекратяването на пълномощията на президента на Украйна Петро Порошенко, предава агенция УНИАН, като се позовава на съобщение от пресслужбата на ведомството.
„Във връзка с прекратяването на пълномощията на президента на Украйна, който ме назначи на позицията, искам да бъде разгледан въпросът за прекратяване в съответствие със законодателството на моите пълномощия като секретар на СНБО“, се казва в заявлението.
Турчинов отбеляза, че „предвид продължаващата въоръжена агресия на Руската Федерация против Украйна, съм готов да защитавам и в бъдеще нашата страна във всяко военно подразделение или военно формирование“.
Петро Порошенко назначи Турчинов на длъжността секретар на СНБО през декември 2014 година, след като преди това той беше вр.и.д. президент на Украйна след преврата в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киевският съд откри дело за забрана за излизане от страната на Порошенко, Гройсман, Парубий и др.

РИА Новости: Киевският съд откри дело за забрана за излизане от страната на Порошенко, Гройсман, Парубий и др.

17 Май 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Киев. Окръжният административен съд на Киев откри дело за забрана за излизане от Украйна на редица високопоставени чиновници и политици, се съобщава на сайта на съда, предава РИА Новости.
Общо в иска са 180 лица. Сред тях са президентът на Украйна Петро Порошенко, премиерът Владимир Гройсман и повече от 40 члена на Кабинета на министрите, председателят на Радата Андрей Парубий, председателят на управителния съвет на „Нафтогаз“ и съдии от Върховния съд.
Ищецът, чието име не се разкрива, е поискал от съда да забрани на посочените лица да излизат от страната.
Освен това в съдебния иск присъства искане да се признае за противозаконна дейността на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), Националната полиция и Службата за гранична охрана, които според жалбоподателя не са се противопоставили на корупцията на тези лица.
През април съдът също така откри дело по иска на журналиста Александър Дубински, който поиска да се забрани на чиновниците и политиците да излизат зад граница в течение на една година след парламентарните и президентските избори.
Следващите парламентарни избори в Украйна са насрочени за 27 октомври. На президентските избори спечели Владимир Зеленски, в чийто екип повече от веднъж бяха заявени плановете на новия държавен глава да разпусне парламента. След като фракцията на Народния фронт напусна управляващата коалиция, избраният президент практически загуби възможността да го направи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: И Александър Турчинов подава оставка от поста секретар на СНБО

УНИАН: И Александър Турчинов подава оставка от поста секретар на СНБО

17 Май 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Според информация на медиите, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Александър Турчинов има намерение да си подаде оставката, предава УНИАН, като се позовава на съобщение от интернет медията TheBabel, получила информацията от източници в администрацията на президента.
Според данните на медиите, той планира да обяви решението си в петък, 17 май.
От пресслужбата на Турчинов нито са потвърдилим нито са опровергали информацията.
„Източник от СНБО отбеляза, че Турчинов би искал да се уволни до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Владимир Зеленски на 20 май, за да може заявлението за оставката му да бъде подписано от президента, назначил Турчинов, т.е., Порошенко“, съобщава „Украинская правда“.
По-рано на 17 май представителят на президента във Върховната рада и заместник-председател на фракцията „Блок Петро Порошенко“ Ирина Луценко подаде заявление за оставка от длъжността представител на президента в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Украйна подава оставка

ТАСС: Външният министър на Украйна подава оставка

17 Май 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Киев. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин заяви, че е написал заявлението си за оставка, предава ТАСС.
„Както и обещах, току що написах заявление за оставката си“, заяви той във видеообращение, публикувано в петък в „Туитър“.
Климкин уточни, че на 20 май, в деня на инаугурацията на Зеленски, ще изпрати заявлението до Радата и новия президент на Украйна. Според него, „това е правилно от гледна точка на политическата култура“, тъй като избраният президент „трябва да има право на свой външнополитически екип и своя външнополитическа стратегия“.
„Но казах, че съм готов да му помогна, където е необходимо и където нашите принципи и нашито виждания съвпадат“, добави ръководителят на външното министерство.
Климкин също изясни, че има екип, с който планира да се кандидатира за Върховната Рада. „Разбирам какво искат украинците, но също така разбирам какво светът очаква от нас. Имам много различни идеи, надявам се да ги реализирам, затова отивам напред, отивам в политиката, отивам във Върховната Рада с екип, с който споделям принципите и визия за това как да продължим“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Укринформ“: От екипа на Зеленски определиха като „игра“ разпадането на „коалицията“ в Украйна

„Укринформ“: От екипа на Зеленски определиха като „игра“ разпадането на „коалицията“ в Украйна

17 Май 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Киев. От екипа на новоизбрания президент Владимир Зеленски определиха като „игра“ разпадането на коалицията във Върховната Рада и заявиха, че Украйна се нуждае от дълбоки реформи, а за това е нужен дееспособен парламент, съобщиха от пресслужбата на новия държавен глава пред „Укринформ“ в коментар за прекратяването на дейността на парламентарната коалиция „Европейска Украйна“.
„Днес (петък, 17 май) една от фракциите във Върховната Рада реши да излезе от „коалицията“. Но как можеш да излезеш от нещо, което го няма? Фактически коалицията не съществува от три години – откакто тя бе напусната от партиите „Самопомощ“, „Бактивщина“ и Радикалната партия на Олег Ляшко. Затова сегашната игра в парламента е поредното свидетелство за това, че депутатите са безразлични към хората, които са ги избрали. За тях е по-важно да продължат безметежното си съществуване“, се казва в съобщението.
Припомняме, че по-рано пшрез деня председателят на Върховната Рада Андрей Парубий заявим че от 17 май коалиция „Европейска Украйна“ прекратява дейността си и призова народните представителида започнат консултации за формирането на нова. Той заяви това по време на заседание на парламента след като председателят на фракцията „Народен фронт“ Максим Бурбак заяви, че тя излиза от коалицията.
По-рано в петък, 17 май, фракцията „Народен фронт“ реши да се оттегли от коалицията във Върховната Рада и призова за създаването на нова. Отсега нататък парламентът разполага с 30 дни, за да сформира ново мнозинство, а президентът е лишен от правото да разпуска Радата въз основа на липсата на коалиция. В същото време 30-дневният срок ще приключи преди 16 юни, а от тази дата разпускането на Парламента вече няма да е възможно, тъй като Конституцията го забранява шест месеца преди следващите парламентарни избори.
По-рано от щаба на новоизбрания президент на Украйна заявиха, че Владимир Зеленски, чиято инаугурация ще се състои на 20 май, ще инициира разпускане на Върховната Рада заради отсъствието на 226 депутати в коалиция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Гройсман поясни какво ще се случи с правителството след разпадането на коалицията

УНИАН: Гройсман поясни какво ще се случи с правителството след разпадането на коалицията

17 Май 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Министър-председателят на Украйна Владимир Гройсман не счита за уместно членовете на правителството да подадат оставка във връзка с прекратяването на дейността на коалицията. Съответното тоя заяви във Върховната рада в отговор на депутатски въпрос дали министрите ще подпишат оставки във връзка с разпадането на коалицията, предава кореспондент на украинската информационна агенция УНИАН.
Гройсман подчерта, че украинското правителство изпълнява задълженията си "изцяло". "Мисля, че това е напълно логично, особено пет месеца преди следващите избори", добави министър-председателят.
Според него, ако става въпрос за прекратяване на коалицията няколко години преди изборите, тогава може да се говорим за оставката на правителството.
Следващите избори за Върховната рада на Украйна са насрочени за 27 октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Радикалната партия на Украйна е готова да участва в създаването на нова коалиция в парламента

ТАСС: Радикалната партия на Украйна е готова да участва в създаването на нова коалиция в парламента

17 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Фракцията на Радикалната партия във Върховната Рада е готова да участва в създаването на нова коалиция. Това бе обявено от председателя на партията Олег Ляшко, предава TACC.
"Нашият екип е готов да участва в обсъждането на въпроса за създаване на нова коалиция в парламента", цитира агенцията думите му.
В същото време политикът посочи редица условия, при които това ще стане възможно. "Готови сме да обсъдим въпроса за участието в коалицията, при спазване на нашите предложения: радикална промяна в икономическата политика, радикална промяна в политиката, по-специално преразглеждане на бюджета, изчистване на корупционни схеми, увеличаване на заплатите и пенсиите, преразглеждане на споразумението с МВФ", категоричен бе Ляшко.
По-рано председателят на парламента Андрей Парубий обяви разпускането на коалицията във връзка с оттеглянето на партията "Народен фронт" от състава й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Върховната рада: Коалицията в Киев прекрати съществуването си

Председателят на Върховната рада: Коалицията в Киев прекрати съществуването си

17 Май 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Коалицията в Киев прекрати съществуването си заради решението на фракцията на "Народен фронт" да излезе от нея. Това обяви председателят на Върховната рада Андрей Парубий, предава TACC.
"С оглед на изявлението на лидера на парламентарно представената партия "Народен фронт" за излизане от коалицията и във връзка с прекратяване на дейността й, съобщавам, че мнозинството във Върховната рада вече не съществува, коалицията прекратява съществуването си", обяви Парубий.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Страна" (Украйна): "Народен фронт" напуска управляващата в Киев коалиция

"Страна" (Украйна): "Народен фронт" напуска управляващата в Киев коалиция

17 Май 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията "Народен фронт" напуска управляващата в Киев коалиция. Съответното решение е взето на заседание на фракцията, проведено по-рано през деня, съобщава украинското електронно издание "Страна". Предложението за излизане от коалицията бе подкрепено от всички членове на фракцията, докладва кореспондент на изданието от Върховната рада.
"Срещата на фракцията приключи, решението бе взето единодушно. Ръководителят на фракцията Бурбак трябва да направи изявление и след това ще имаме всички правни основания за напускане на коалицията и по-нататъшни действия по процедурата", поясни пред изданието Игор Лапин, член на партията.
Излизането на "Народен фронт" от коалицията ще даде възможност на председателя на парламента Андрей Парубий да започне отброяването на 30 дни, по време на което да се формира ново мнозинство във Върховната рада. Ако това не се случи, парламентът може да бъде разпуснат от президента. Подобен сценарий обаче не е реалистичен, тъй като съгласно Конституцията на Украйна парламентът не може да бъде разпускан шест месеца преди изтичането на мандата му.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Инаугурацията на Владимир Зеленски ще е на 20 май

УНИАН: Инаугурацията на Владимир Зеленски ще е на 20 май

16 Май 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна подкрепи постановление за провеждане на инаугурацията на новоизбрания президент на страната Владимир Зеленски на 20 май, предава кореспондент на УНИАН.
Парламентът прие постановление „За датата, времето и мястото на провеждане на тържественото заседание на Върховната Рада на Украйна“, посветено на даването на клетва пред украинския народ на новоибрания президент на Украйна Владимир Зеленски“.
За това решение гласуваха 315 от присъстващите 390 депутати в парламента.
Указът предвижда тържествено заседание на 20 май в 10:00 часа в заседателната зала на Върховната Рада, посветено на полагането на клетва от новоизбрания президент на Украйна. Преди това парламентът отказа да определи дата за встъпването в длъжност на новоизбрания президент на 19 май, като за този вариант гласуваха 207 народни представители от необходими 226. Основанието инаугурацията да не се проведе на тази дата е, че тогава се отбелязва Деня на паметта на жертвите на политически репресии и депутатите сметнаха , че е неуместно тържествата по встъпването в длъжност да се състоят именно тогава.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко подписа закона за украинския език като единствен държавен

РИА Новости: Порошенко подписа закона за украинския език като единствен държавен

15 Май 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Киев. Действащият президент на Украйна Петро Порошенко заяви в ефира на телевизия „112 Украина“, че е подписал закона за изключително използване на украинския език във всички сфери на живота, предава РИА Новости.
Държавният глава отбеляза, че законът е балансиран внимателно.
„Той е дотолкова проверен, че нито една политическа сила, която стои на държавно патриотически позиции, не би имала основания да го преразгледа. Няма основания“, заяви Порошенко.
По-рано документът бе подписан в залата на парламента от председателя на Върховната Рада Андрей Парубий, след като законът бе приет на 24 април.
Депутатите от опозицията внесоха постановление в Радата за отмяна на закона, тъй като, според тяхното мнение, е нарушена процедурата за приемането му, а самият той не отговаря на Конституцията. По този начин председателят не можеше да подпише документа и да го предаде на президента, докато парламентът не разгледа това постановление.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски обяви депутатите от Върховната рада за лъжци, те не включиха в дневния ред въпроса за инаугурацията му

ТАСС: Зеленски обяви депутатите от Върховната рада за лъжци, те не включиха в дневния ред въпроса за инаугурацията му

14 Май 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Избраният за президент на Украйна Владимир Зеленски нарече депутатите от Върховната рада за лъжци, тъй като те са обещали да насрочат дата за инаугурацията му, но досега не са го направили, предава ТАСС.
„Върховната рада на Украйна – съкратено ВРУ (лъжа). ВРУ е девизът на живота им. Запомнете фамилиите на депутатите от този състав. И си правете изводите за следващите парламентарни избори“, написа той във вторник във „Фейсбук“.
ТАСС припомня, че във Върховната рада вече са регистрирани повече от шест проекта за дата на инаугурацията, които предлагат церемонията да се проведе в периода от 17 май до 1 юни. Както се очакваше. Във вторник депутатите трябваше да включат в дневния ред на пленарната сесия въпроса за заклеването на новия президент и да изпратят проектодокументите за експертиза в профилния комитет. Но на 14 май първият заместник-председател на комисията по въпросите на регламента и организацията на работата на Върховната рада Павел Пинзеник заяви, че парламентът ще разгледа проекта за датата на тържественото заседание на парламента по случай инаугурацията на избрания президент на страната Владимир Зеленски на 15 май.
Самият Зеленски настоява церемонията да се състои на 19 май.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Екипът на Владимир Зеленски публикува видеоанкета за разпускане на парламента на Украйна

ТАСС: Екипът на Владимир Зеленски публикува видеоанкета за разпускане на парламента на Украйна

12 Май 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Екипът на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски днес представи в YouTube анкета към украинците, с въпрос подкрепят ли разпускането на Върховната рада (парламента), предаде ТАСС. В случай, че видеоанкетата набере повече от един милион гледания, то Зеленски ще „обърне внимание“ на този въпрос. Това заявиха от екипа на новоизбрания президент в Telegram.
Мнозинството от запитаните във видеобръщението се обявяват в подкрепа на предсрочно прекратяване на пълномощията на парламента. От екипа на Зеленски заявиха, че равнището на доверие на гражданите към парламента „не надвишава 4%“.
Към момента броят на гледанията на видеоанкетата надвишава 66 хиляди, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Адвокатът на Тръмп отмени визитата си в Киев, където са се окопали „враговете на Тръмп и САЩ“

EA Daily: Адвокатът на Тръмп отмени визитата си в Киев, където са се окопали „враговете на Тръмп и САЩ“

11 Май 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Рудолф Джулиани, който е доверено лице и личен адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, отмени визитата си в Киев, предава руската агенция EA Daily.
Както пишат украинските медии, Джулиани е трябвало да пристигне в Украйна за среща с новоизбрания президент Владимир Зеленски. Причина за отмяната на полета са станали „тежките атаки“, на които е бил подложен адвокатът след анонсирането на посещението си.
По неговите думи, политическите противници на американския президент са го обвинили, че ще търси помощ за преизбирането на Тръмп през 2020 година зад граница.
Още един аргумент за отмяна на визитата е убеждението на Джулиани, че в Украйна той може да се окаже обкръжен от хора, които са „врагове на президента“, а в някои случаи и „врагове на САЩ“. И сред тях дори има едно лице, за което „е доказано, че е оказвал помощ на демократите в разследването за 2016 година“.
При това адвокатът на Тръмп е уверен, че самият Зеленски вече е обграден от „врагове на Тръмп“ и изрази опасения, че новият президент на Украйна в крайна сметка ще се окаже под тяхното влияние. Джулиани уточни, че той е получил тази информация от „двама много надеждни човека“.
Представителят на американския президент е изразил дълбокото си съжаление по този повод, тъй като в хода на срещата си със Зеленски се е надявал „да даде тласък“ за продължение на разследването за намесата в президентските избори на САЩ през 2016 година в полза на Хилари Клинтън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски ще преразгледа „възмутителните решения“ на Петро Порошенко

ТАСС: Владимир Зеленски ще преразгледа „възмутителните решения“ на Петро Порошенко

11 Май 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Киев. Избраният президент на Украйна Владимир Зеленски след встъпване в длъжност ще разгледа "възмутителните решения" на сегашния държавен глава, Петър Порошенко, заяви съветникът на Зеленски, бившият финансов министър Александър Данилюк в интервю, публикувано в събота в изданието Liga.Net, цитирано от TACC
"Нашият екип следи всички назначения. Ще прегледаме възмутителните решения на Порошенко. Трябва да стане ясно, че хората, назначени от старата администрация през последните седмици на работа, получават по принцип по-малко доверие от обществото - как ще работят?“ – подчерта Данилюк.
Той каза, че екипът на новоизбрания президент си сътрудничи с обществени организации, например с Центъра за борба с корупцията. "Планираме да възобновим набирането и сертифицирането на съдиите. Произволното назначаване на съдии във Върховния съд от напускащия президент в последните дни от мандата му, чиято честност се постави под въпрос и назначаването на недобросъвестни съдии е недопустимо“ - каза Данилюк.
Преди да подаде оставка, Порошенко извърши ротация на редица важни служители, по-специално уволни командира на Националната гвардия на Украйна Юрий Алеров, като го замени с Николай Балан. В допълнение, на другия ден президентът назначи Александър Сирски, който замени Сергей Наев като командир на военната операция в Донбас.
Президентът назначи и бившия ръководител на Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване Юрий Артеменко в Националната комисия, която упражнява държавно регулиране в областта на комуникациите и информационните средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.