НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса

Министър Теменужка Петкова: Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса

5 Юли 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. "Българският бизнес безспорно е важен за нас. Българският бизнес има възможност да получава намаление от цената на електрическата енергия още от края на 2015 г. Нашето правителство и предишния мандат на Бойко Борисов взе много ясно и категорично решение – българският бизнес да може да се ползва от държавна помощ, която европейското законодателство позволява“, припомни енергийният министър. Според нея стотици са фирмите в България, които се ползват с тази отстъпка. „Отстъпката достига до 85%“, допълни тя. По думите й пазарът на електрическата енергия в България е разделен на два сегмента. „Единия е за битовите потребители, за който цената се определя от КЕВР, а малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение“, посочи Теменужка Петкова, като уточни, че бизнесът закупува своята енергия от свободния пазар. „Искам да отправя един апел към българския бизнес. Платформата за търговия „ден напред“, с която се получава тази флуктуация на цените, не е платформа, на която индустрията трябва да закупува електрическа енергия изцяло. Бизнесът е добре да помисли, че е много по-добро и устойчиво като решение и предвидимо като разходи, да участва в закупуване на електрическа енергия в платформата на база двустранни договори“, уточни тя. „Между 60 -63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика“, посочи министърът, като допълни, че другата част е от друг играчи на пазара. Според нея трябва да се намери начин напрежението с бизнеса да бъде премахнато. „Трябва да намерим балансирано решение за българския бизнес, а от друга трябва да мислим и за държавната енергетика, защото тя е една много важна част от българската икономика“, увери тя. „Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса“, заяви още Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Протестът на малките производители на енергия не е аргументиран

Министър Теменужка Петкова: Протестът на малките производители на енергия не е аргументиран

15 Май 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници не е аргументиран. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод протеста на малките производители, които поискаха нейната оставка и тази на председателя на КЕВР Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Протестиращите малки производители на енергия от възобновяеми енергийни източници имат претенции към една промяна в Закона за енергетиката, която беше направена през юли месец 2015 г.“, припомни министър Петкова. „По силата на тази промяна беше решен един въпрос, свързан с финансирането на този тип производители на електрическа енергия“, обясни тя. „Това са производители на енергия от възобновяеми източници, които са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд „Земеделие“ за изграждане на такъв тип проекти“, добави Петкова. „В последствие при определяне на цената от бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране тази субсидия, която са ползвали, не е била взета в предвид и при определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръхсубсидирани“, коментира Петкова. „Във връзка с извършен одит от страна на Европейската сметна палата беше констатирано това двойно финансиране. Бяха дадени указания за предприемане на съответните мерки иначе нямаше как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма“, уточни тя. „Беше направена промяна в Закона за енергетиката през 2015 г. Това неосновано субсидиране беше преодоляно“, добави Петкова. „Промяната беше обжалвана пред Конституционния съд, той излезе с решение, от което става ясно, че тя е напълно закономерна и законосъобразна“, изтъкна енергийният министър. „През годините сме имали поредица от срещи с тези производители и сме обяснили всички тези факти и обстоятелства. Те знаят за тях. Не виждам аргументи в подкрепа на този протест“, подчерта Теменужка Петкова. „Те се позовават на една промяна в директивата, която беше приета в края на 2018 г. като твърдят, че тази промяна на директивата е направена във връзка с този случай. Това не е така, промяната касае действия, които ще бъдат предприети след транспониране на директивата в съответните държави членки, но това трябва да се случи до юни 2021 г“, коментира тя. „По никакъв начин не може да се свърже със свръхсубсидирането, което са получили тези производители през годините. Този протест не е аргументиран. Това са теми, които са обсъждани“, допълни още Теменужка Петкова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.