НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Лиляна Павлова на среща със строителния бранш: Новата философия на европейско финансиране ще даде възможност за повече проекти за градско развитие

Европейски избори 2019: Лиляна Павлова на среща със строителния бранш: Новата философия на европейско финансиране ще даде възможност за повече проекти за градско развитие

15 Май 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Това, за което ще продължим да работим в Европейския парламент е по линия на регионалната политика и осигуряването на финансиране в подкрепа на общините и държавните структури – за инвестиции в пътища, градска инфраструктура, за училища, детски градини и паркове. Новата философия на европейско финансиране обаче ще даде повече възможности за проекти за градско развитие, които генерират приходи и са рентабилни в дългосрочен план. Това коментира кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и СДС и варненски народен представител Лиляна Павлова на среща с представители на Строителната камара във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По време на дискусията тя посочи, че новите тенденции на финансиране ще са свързани с механизма на публично-частното партньорство и на финансовите инструменти, които ще дадат възможност да се създават работни места в по-дългосрочен срок на реализация. Като човек с опит в регионалната политика, строителството, благоустройството, пред представителите на бранша Лиляна Павлова сподели плановете и платформата на партия ГЕРБ по отношение на политиките, които трябва да бъдат защитавани в новия Европейски парламент за българските региони, развитието на инфраструктурата с подкрепата на европейските фондове.
„За мен е много болно, като бивш министър на регионалното развитие, как нашите опоненти хулят строителния бизнес. Това са едни достойни хора. В строителния бранш са заети стотици хиляди хора – работници, инженери, проектанти, които градят България и България се развива благодарение на тяхната работа. Този бизнес дава работа и заплати на тези хора с техния достоен труд. Да бъдат обвинявани, че те източват средства и не се работи добре, без конкретни факти, е обидно“, каза още Лиляна Павлова. Тя призна, че има и инфраструктурни обекти, в които има грешки и дефекти, но е важно да има добър контрол и дефектът да бъде отстранен от този, който е сгрешил. С представителите на бранша тя коментира кои са механизмите за контрол, за да бъде европейското финансиране ефективно и усвоявано с видими резултати. „Първата задача на новия Европейски парламент ще бъде приемането на бюджета, но е много важно да договорим какво конкретно ще получи България и то трябва да е експертно защитено. Затова трябва да сме много активни в дебата и да постигнем увеличаване на бюджета на 18 милиарда лева за българската инфраструктурна политика“, посочи Павлова.
Тя допълни, че досега у нас е инвестирано приоритетно в големите градове и тези инвестиции безспорно ще продължат, но от тук нататък целта ще е да се преговаря финансирането от Европа да достигне и до по-малките населени места. „Вторият обхват на нашите приоритети е продължаването на инвестициите в пътната инфраструктура, за са завършим започнатите транспортни коридори. Третият тип инвестиции, които ще имат все по-голям обхват, това са инвестициите от нова философия. Това са инвестиции на принципа на финансовите инструменти – дългосрочно кредитиране, банкови гаранции и предоставяне на европейско финансиране за иновации, нови предприятия. Идеята е спортни съоръжения, паркинги, туристически атракции, икономически зони и центрове да се финансират, да се изгражда градска инфраструктура, която генерира приходи“, допълни Лиляна Павлова. Според нея, важен елемент е общото европейско законодателството да бъде такова, че да се осигури по-качествен контрол, за да не остане сянката на съмнението, че някой източва парите. „Следваща задача ще бъде приемане на такова законодателство, както и за опростяване на правилата“, каза още тя.
Представителите на бизнеса от своя страна поискаха възможности за внасяне на чужда работна ръка у нас, за да се създаде конкуренция, което според тях ще доведе и до повишаване на качеството. Присъстващите на срещата изразиха и мнение, че трябва да се намерят механизми качествените работници да не заминават да работят в чужбина, както и български фирми да могат да развиват бизнеса си и на Запад.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Международна двудневна среща “Моята европейска община” се провежда в Аксаково

Варна: Международна двудневна среща “Моята европейска община” се провежда в Аксаково

15 Май 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Международна двудневна среща “Моята европейска община” ще се състои днес и утре в град Аксаково. Това съобщават от пресслужбата на Общината. В рамките на срещата е планирано разширяване на съществуващата вече партньорска мрежа “Отворени общини” от 10 участници. Официално към тях ще бъдат присъединени община Дългопол, португалската Вила Нова де Сервейра, италианската Озило и словенската Нова горица. В навечерието на 26-и май участниците в международния форум ще проведат симулационна игра “Европейски избори 2019”. Във втория ден на форума – на 16-и май, партньорите ще проведат първите електронни избори за насърчаване на младежкото участие в процеса на вземане на решения за Е-управление. На срещата в Аксаково е предвиден активен обмен на добри практики и постижения на общините с европейска подкрепа, както и затвърждаване на третия сценарий от “Бялата книга за бъдещето на Европа” – “Този, който иска повече, прави повече”. Международната конференция, която започва в Аксаково, е част от проекта “Европейското бъдеще е нашето бъдеще”, финансиран от програмата “Европа на гражданите”, финансирана от Европейската комисия в Брюксел, по който бенефициент е община Аксаково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и СДС Лиляна Павлова ще посети Варна и Аксаково

Европейски избори 2019: Кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и СДС Лиляна Павлова ще посети Варна и Аксаково

15 Май 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и СДС Лиляна Павлова ще посети Варна и Аксаково. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Тя ще се включи в конференцията „Моята Европейска община”, която ще се проведе в заседателната зала на Общинския съвет в гр. Аксаково. Лиляна Павлова, която оглавяваше министерството, отговарящо за първото Българско председателство на Съвета на ЕС, ще присъства на подписването на споразуменията за партньорство между градовете – участници в нов проект по програма „Европа за гражданите”.
В 14.30 часа в Концертното студио на Радио Варна Лиляна Павлова ще се срещне с представители на Камарата на строителите.
В следобедните часове тя ще се срещне с граждани и на организираната изнесена приемна в центъра на морската столица.
По-късно по инициатива на структурата на ГЕРБ в район „Одесос” кандидатът за евродепутат ще се срещне с членове и симпатизанти на партията. Събитието ще се състои от 18.00 часа в залата на Тракийския дом.
От 19.00 часа в клуба на ГЕРБ - Одесос Лиляна Павлова ще представи приоритетите на ГЕРБ за предстоящите евроизбори пред Старейшини ГЕРБ.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.