НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: 1,7 млн. лева са отпуснатите средства за Специализираната болница за детски болести "Проф. Иван Митев“

Министър Кирил Ананиев: 1,7 млн. лева са отпуснатите средства за Специализираната болница за детски болести "Проф. Иван Митев“

15 Май 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Отпуснатите от правителството средства за детско здравеопазване ще бъдат разходвани по най-рационален начин. Това каза на брифинг в Министерски съвет началникът на клиниката по детска неврология и част от инициативния комитет на Специализираната болница по детски болести проф. Иван Литвиненко, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Излишно е да казвам колко беше труда работата ни през последните години, със сериозни рестрикции с напускане и пенсиониране на персонал. Имаше отделения, които се налагаше да бъдат затваряни по месец и да се работи само през деня с една сестра“, посочи проф. Литвененко. „Проблемът не беше в министър Ананиев, това с натрупани проблеми от години и никога не бяха решавани“, добави той.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че отпуснатите средства допълнителни 3, 450 млн. лева за детско здравеопазване ще бъдат разходвани за закупуване на медицинска апаратура, 15 дихателни апарати и 50 кувьоза на стойност 1,250 млн. лв. Той каза, че за подобряване на детското и майчино здраве са одобрени 2 200 млн. лв., от които 1,7 млн. лв. за Специализирана болница за детски болести "Проф. „Иван Митев“. „Останалите 500 хил. лв. са 30 здравно консултативни центрове за майчино и детско здраве“, уточни министър Ананиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Правителството отпуска 3 млн. лева за детско здравеопазване

Премиерът Бойко Борисов: Правителството отпуска 3 млн. лева за детско здравеопазване

15 Май 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Правителството отпуска 3, 450 млн. лв. за детско здравеопазване. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на редовно правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарати за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници- държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема”, допълни Борисов.
От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за подобряване на детско здравеопазване

Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за подобряване на детско здравеопазване

15 Май 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. На редовното правителствено заседание се очаква да бъдат отпуснати 3 млн. лв. за подобряване на детско здравеопазване. До това решение се стигна след среща при премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването, педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза.
Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите.
В програмата на министрите е включен и проект за одобряване на допълнителни разходи за 2019 г. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за финансиране на разходи за данък върху добавената стойност на общини по одобрените за подпомагане проекти по програма за развитие на селските райони 2007-2013 и 2014-2020 г. и по програма за морско дело и рибарско за периода 2014-2020 г.
В Министерски съвет ще бъде гласуван и проект за утвърждаване на споразумение между Министерството на околната среда и водите на България и това на Северна Македония за сътрудничество в областта на опазването на околната среда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за подобряване на детско здравеопазване (ОБЗОР)

Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за подобряване на детско здравеопазване (ОБЗОР)

14 Май 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за подобряване на детско здравеопазване. До това решение се стигна след среща при премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването, педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения. На срещата бяха обсъдени състоянието на детското здравеопазване и мерките, които трябва да се предприемат за подобряване качеството на лечението и организацията на работа в педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митов“ и в детските отделения в страната.
На 15 април здравният министър Кирил Ананиев ще внесе в Министерски съвет проект на Постановление, с което на Министерството на здравеопазването ще бъде предоставен допълнителен финансов ресурс в размер на близо 3 млн. лв. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряването на 50 кувьоза.
Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите. Присъствалите на срещата педиатри заявиха, че са доволни от това решение. Междувременно колегите им излязоха на трети пореден протест и блокираха движението по булеварда пред лечебното заведение. Началникът на клиниката по детска неврология и част от инициативния комитет проф. Иван Литвиненко заяви, че на този етап колективна оставка няма да се наложи.
До края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство. Вече стартираха и преговорите на Министерството на здравеопазването с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи. Приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията. По отношение на кадровия ресурс в детското здравеопазване мярка ще бъде предприета с промените в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой в момента е твърде малък и не отговаря на реалните потребности на лечебните заведения.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.