НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград:  Работим по промяна на наредбата за настаняване в социални жилища

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Работим по промяна на наредбата за настаняване в социални жилища

15 Май 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Работим по промяна на наредбата за настаняване в социални жилища. Това каза пред журналисти по време на официална церемония по откриване на новоизградените социални жилища, по проект „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“ кметът на Благоевград, д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му е необходимо да се въведат промени и по-строги правила. „Смятам, че наредбата от една страна е остаряла, а от друга има доста пропуски. Ще бъдат заложени критерии, така че да може да защитаваме интереса на общината. Семейства, които не пращат децата си на училище и не си изпълняват ангажиментите няма как да получават социални жилища. Смятам, че така е правилно“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той посочи, че за промяна на наредбата има 14 дневен срок. „Поради тази причина няма как да успеем да влезем с предложение на следващата сесия на Общински съвет, но юни месец на общинската сесия трябва да приемем новата наредба“, добави д-р Атанас Камбитов. Той заяви, че новите обществени жилища, които са реализирани по проекта са обзаведени и са готови за настаняване на хората. „Напълно обзаведени са. Тече проверка как са се ползвали до момента общинските жилища като има нарушения на настоящата наредба, които не са фрапиращи и са най-често от битово естество“, допълни д-р Атанас Камбитов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В новите социални жилища ще бъдат настанявани само млади семейства

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В новите социални жилища ще бъдат настанявани само млади семейства

15 Май 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В новите социални жилища ще бъдат настанявани само млади семейства. Това каза по време на официална церемония по откриване на новоизградените социални жилища, по проект „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“ кметът на Благоевград, д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на радио "Фокус" - Пирин. По време на откриването стана ясно, че проектът се е реализирал по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., по Приоритетна ос 1“Устойчиво и интегрирано градско развитие“, Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура”. Проектът е на стойност 9 009 433,84 лв. лв., от които европейското финансиране е в размер на 7 658 018,77 лв. а националното е в размер на 1 351 415,07 лева. Официални гости на събитието бяха Областният управител на Благоевград, Бисер Михайлов; Председателят на общински съвет – Благоевград, Радослав Тасков; заместник-кметът по европейски проекти и програми, Зорница Кралева; заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности, Христина Шопова; заместник-кметът по икономика и финанси, Иво Николов; заместник-кметът по строителство и сигурност, инж. Емилия Тунева; Общественият посредник на община Благоевград, доц. д-р Валентин Василев; общински съветници, представители на фирмите изпълнители, гости и граждани. По думите на Д-р Атанас Камбитов това е поредният проект, който е завършен и 183 жилища за нуждаещи се млади семейства са се реализирали благодарение на пректа „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“. Той допълни, че заедно с този проект Община Благоевград дава жилища, които да ползват близо 700 семейства. „Покриваме около 3% от семействата като нуждаещи се“, допълни д-р Атанас Камбитов. Кметът заяви, че в новите жилища ще бъдат настанявани млади семейства. Д-р Атанас Камбитов каза още, че ще се промени наредбата за настаняване. „Няколко пъти заявявам, че хора, които не си пращат децата на училище, както и хора, които ползват социални помощи и не си изпълняват задълженията и ангажиментите няма как да ползват общински жилища не само тук, но ще се промени наредбата за абсолютно всички жилища. Така, че е необходимо всеки да си поема както отговорностите, така и ангажиментите, защото те са двустранни и не са само на общината“, добави д-р Атанас Камбитов. Той отправи и своята благодарност към изпълнителите, че са се справили в срок. „Благодаря и на нашите партньори ВиК – Благоевград и ЧЕЗ, защото отстранихме заедно всички проблеми, които настъпваха по време на проекта. Със здраве да се ползва и продължаваме по същия начин“, каза още д-р Атанас Камбитов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зорница Кралева, зам.-кмет на Община Благоевград: Ние сме първата Oбщина, която успява да се справи с изграждането на нови и модерни социални жилища

Зорница Кралева, зам.-кмет на Община Благоевград: Ние сме първата Oбщина, която успява да се справи с изграждането на нови и модерни социални жилища

15 Май 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ние сме първата Oбщина, която успява да се справи с изграждането на нови и модерни социални жилища. Това каза по време на заключителна пресконференция по проект „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“, Зорница Кралева, зам.-кмет по Европейски проекти и програми към Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Дори не говорим само за изграждането им, а вече и за пълното им обзавеждане и с настаняването, което трябва да се случи в скоро време. Тези 183 жилища действително са обзаведени до приборите за хранене, тоест хората могат просто да отключат вратата и да се настанят“, посочи тя. Кралева добави, че трябва да се оформи и звеното, което ще стопанисва новите социални жилища, тъй като те не са част от общия сграден фонд и така едните общински жилища ще бъдат разделени от другите, но всички ще бъдат в помощ на гражданите. По думите й вече са в етап на сключване на договори с хората от звеното, които няма да са повече от 4-5 човека.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.