НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасково: Приключи 24-тият фестивал на любителските комедийни театри в Тополовград „Велко Кънев“

Хасково: Приключи 24-тият фестивал на любителските комедийни театри в Тополовград „Велко Кънев“

20 Май 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Тополовград. На 19 май в Тополовград приключи 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. След едноседмичен театрален маратон на 19 любителски театрални трупи на българи, живеещи в Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия, Украйна и състави от България, жури с председател Калин Сърменов отреди Голямата награда на фестивала - осигурена от Министерството на културата - статуетка “Златна камила”, плакет символ на фестивала, грамота и парична премия - на Театрална трупа при НЧ „Пробуда - 1924” - град Плачковци, област Габрово за Спектакъла „Милионерът” от Йордан Йовков (режисьор Венцислав Петков). Наградата връчи съпругата на Велко Кънев - Дора Кънева. Съставът печели наградата затвори път.
Специалната награда на Министерството на културата, осигурена от Министерството на културата - плакет символ на фестивала, грамота и парична премия се присъди на Театър „Отражение“ - град Торонто (Канада) за Спектакъла „МАРШРУТКА“ от Елин Рахнев с режисьор Симеон Димитров.
Първа награда, осигурена от Община Тополовград - плакет символ на фестивала, грамота и парична премия, журито отреди на Театър „Смешен петък“ при Народно читалище „Майор Олимпий Панов 1992“ - град Тараклия (Република Молдова) за Спектакъла „ЖЕНСКО ЦАРСТВО“ от Ст. Л. Костов с режисьор Иван Боримечков.
Втора награда, осигурена от Министерство на културата - плакет символ на фестивала, грамота и парична премия, се присъжда на Театрален състав „Георги Шивачев“ при НЧ „Светлина- 1941“ - град Генерал Тошево, област Добрич, за Спектакъла „ЗА СНАХИТЕ И СВЕКЪРВИТЕ” от Красимир Демиров с режисьор Красимир Демиров.
Трета награда, осигурена от Министерство на културата - плакет символ на фестивала, грамота и парична премия, получи Читалищен театър при НЧ „Д.П. Сивков- 1870” - град Нова Загора, област Сливен, за Спектакъла „ДВУБОЙ“ по Иван Вазов от Ст. Цанев с режисьор Стефан Делев.
Наградата „Театрални надежди” се присъди на Театрален състав при Българско неделно училище „Родолюбие“ - град Валенсия (Кралство Испания) за спектакъла „МИХАЛ МИШКОЕД“ от Сава Доброплодни с режисьор Веселина Пенкова.
За най-добра главна мъжка роля са отличени Милко Русев за ролята на Чушкаров в спектакъла „ДВУБОЙ“ от Иван Вазов, постановка на Читалищен театър при НЧ „Д.П. Сивков - 1870” - град Нова Загора, област Сливен, режисьор Стефан Делев и Димитър Димитров за ролята на Гунчо в спектакъла „ИМА ЛИ СМИСЪЛ ДА УТЕПВАМЕ МЕЧКА” от Панчо Панчев, постановка на Общински театър „Ангел Колев” при ОбЦК „Нончо Воденичаров” - град Раднево, област Стара Загора, режисьор Ивелин Керанов.
Присъдиха се и две награди за най-добра главна женска роля, които отидоха при Толя Симеонова за ролята на Любка в спектакъла „ОРКЕСТЪР ТИТАНИК” от Христо Бойчев, постановка на Любителска театрална формация „Експрес“ при НЧ „Извор“, град Плевен, област Плевен, режисьор Виктор Велин и Бонка Иванова за ролята на Масларска в спектакъла „МИЛИОНЕРЪТ” от Йордан Йовков, постановка на Театрална трупа при НЧ „Пробуда- 1924” - град Плачковци, област Габрово, режисьор Венцислав Петков.
Награди за най-добра поддържаща мъжка роля получиха Росен Пурлантов за ролите на Алфонсо, Херцога и Мъртвия Хенри в спектакъла „ВСИЧКО Е ДОБРЕ, КОГАТО СВЪРШВА, КАКТО ВИ СЕ ХАРЕСВА” от Майкъл Грийн, постановка на Театъра на комедията „Велко Кънев” при Читалище „Св. св. Кирил и Методий- 1894” - град Тополовград, област Хасково, режисьор Вълчо Янев и Пейчо Панов за ролята на Първи крадец в спектакъла „НЕ ВСЕКИ КРАДЕЦ Е МОШЕНИК" от Дарио Фо, постановка на Самодеен театър при НЧ „Просвещение 1870”, град Брезник, област Перник, режисьор Иван Танев.
За най-добра поддържаща женска роля са отличени Любов Узунова за ролите на Готвачката, Дойката и Артемида в Спектакъла „ВСИЧКО Е ДОБРЕ, КОГАТО СВЪРШВА, КАКТО ВИ СЕ ХАРЕСВА” от Майкъл Грийн, постановка на Театъра на комедията „Велко Кънев” при Читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894” - град Тополовград, област Хасково, режисьор Вълчо Янев и Денка Якимова за ролята на Гица в спектакъла „МИЛИОНЕРЪТ” от Йордан Йовков, постановка на Театрална трупа при НЧ „Пробуда- 1924”, град Плачковци, област Габрово, режисьор Венцислав Петков.
Наградата на името на Велко Кънев за дебют се присъди на Никола Гаврилов за ролята на Мунчо в спектакълът „ИМА ЛИ СМИСЪЛ ДА УТЕПВАМЕ МЕЧКА” от Панчо Панчев, постановка на Общински театър „Ангел Колев” при ОбЦК „Нончо Воденичаров” - град Раднево, област Стара Загора, режисьор Ивелин Керанов.
За изключителни заслуги към фестивала кметът на Общината Божин Божинов удостои с Почетен плакет и Благодарствена чест Румен Димитров - заместник-министър на културата.
Връчиха се още: Награда в памет на Велко Кънев за оригинално реализиране на спектакъл по български текст; награда на името на Илко Карайчев; награда за принос към фестивала; за високи творчески постижения; наградата за най-млад български актьор, подкрепил български театър от чужбина.
Всички театрални състави, участвали в Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” - Тополовград 2019 получават грамота за участие.
Публиката аплодира актьорите от Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен и обичаният гост –актьор Герасим Георгиев – Геро, които представиха „Между два стола“ от Рей Куни на финалната вечер.
На закриването на фестивала присъстваха: заместник-министърът на културата Румен Димитров; заместник-кметът на Общината Маргарита Георгиева; съпругата на Велко Кънев Дора Кънева, дарители.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: В Тополовград започна 24-ят Международен театрален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”

Хасково: В Тополовград започна 24-ят Международен театрален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”

14 Май 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Тополовград. В Тополовград започна 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. По традиция театралните състави - участници преминаха през главната улица с пъстро шествие, водено от участниците в гвардейски отряд при Езикова гимназия „Христо Ботев“ - Кърджали.
Много настроение и тържественост създадоха и мажоретният и танцовият състав на домакините. На площада се издигна флага на фестивала.
След тържественото начало на площад „Освобождение“ гостите и публиката присъстваха на церемонията в зрителната зала, където заместник-кметът на общината Маргарита Георгиева откри фестивала. Тя поздрави гостите, уважили театралното събитие в малкия Тополовград: Румен Димитров - заместник-министър на културата; Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите; Борислав Чакринов – директор на ДТ “Адриана Будевска" - Бургас; проф. д-р Михаил Мелтев – почетен гражданин на Тополовград; съпругата на Велко Кънев Дора Кънева, гости от приятелски турски градове и др.
Поздравителен адрес от името на министъра на културата Боил Банов поднесе заместник-министърът Румен Димитров. Участниците и организаторите получиха поздравителни адреси от президента на България Румен Радев, от Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия“, от народните представители Елена Йончева, Никола Динков, Виолета Желева и др. Специални поздрави към организаторите отправи Христо Мутафчиев. Той връчи Почетен знак на Съюза на артистите в България на Красимира Ятакчиева с думи на благодарност и признателност за дългогодишните ѝ заслуги за провеждането на престижното театрално събитие.
След тържествената церемония зрителите и гостите гледаха новата постановка на тополовградския Театър на комедията „Велко Кънев“ - „Всичко свършва така, както ви се харесва“ от Майкъл Грийн.
Двадесет и четвъртият фестивал ще продължи до 19 май. Той се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894”. В седемте фестивални дни тополовградска сцена ще се представят 19 театрални състава. Във фестивалната програма ще участват български театри от Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна и любителски театри от България.
Жури с председател големият български актьор Калин Сърменов ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила" - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: В Тополовград ще се проведе 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”

Хасково: В Тополовград ще се проведе 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”

13 Май 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Тополовград. От днес до 19 май в Тополовград ще се проведе 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград 2019. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Фестивалът се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894”. В седемте фестивални дни на сцената на нашето читалище ще се представят 19 театрални състава. Във фестивалната програма ще участват български театри от чужбина - Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна. По традиция във фестивала ще се представят любителски театри от България.
През 2018 г. за първи път театралният фестивал „Велко Кънев” се проведе с участието на български театри от чужбина и любителски театри от България, което го превърна в истински български празник на театъра. Гостите от българските театри от чужбина през седемте дни на фестивала представят таланта си пред българска публика и допринасят за съхраняване на българския дух далече зад пределите на Родината.
Фестивалът ще се открие в 18.30 часа с Фестивално шествие на площад “Освобождение” и с Тържествена церемония за издигане знамето на фестивала. В 19.30 часа ще започне тържественото откриване на фестивала в театралния салон с участието на творчески състави на читалището. В 20.00 часа на Фестивалната сцена ще се представи Театърът на комедията „Велко Кънев” при читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894” с постановката „Всичко е добре, когато свършва, както ви се харесва” от Майкъл Грийн.
Жури с председател големият български режисьор Борислав Чакринов ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. На носителя на голямата награда ще бъде връчена статуетката „Златна камила" - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.
Тържественото закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални състави ще бъде на 19 май от 18.00 часа. На закриването на Фестивала ще бъде представен спектакълът на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен „Между два стола” от Рей Куни, постановка - Васил Василев, с участието на Герасим Георгиев - Геро.
И тази година Програмата включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в съседни общини. В рамките на Втората сцена ще се представят най-добрите състави от фестивалния афиш, като представленията ще бъдат безплатни за публиката.
Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 година. В седемте си издания фестивалът бе национален, а в четири от тях се провеждаше като Балкански фестивал. От 2007 година Театралният фестивал се провежда като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 година Фестивалът с чест носи името на великия Велко Кънев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.