НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА „Нов ден“ (Русия): Балкански проблем – до какво може да доведат „албанските игри“?

РИА „Нов ден“ (Русия): Балкански проблем – до какво може да доведат „албанските игри“?

15 Май 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Балканският проблем отново преживява период на изостряне, който албанските власти провокират енергично. В статия за РИА „Нов ден“ публицистът Дмитрий Бабич се опитва да отговори на въпроса до какво може да доведе политиката на Тирана.
Мирният процес на територията на бившата съюзна Югославия може да бъде само сложен. И тук се появява странно, често повтарящо се съвпадение: веднага щом се появят перспективи, например за разрешаване на косовския въпрос, някой незабавно се опитва да влоши черногорско-сръбските отношения. Или затруднява нормалното функциониране на държавния механизъм на Босна и Херцеговина. Мисля, че в този контекст трябва да разгледаме една верига от странни събития, която бележи наистина важна промяна в европейско-балканската политика – смекчаване на позицията на ЕС по въпроса за уреждането на косовския въпрос на неотдавнашната „балканска среща на върха“ в албанската столица Тирана.
На срещата на върха Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини призова лидерите на Косово да премахнат 100-процентните мита за внос на сръбски стоки. Последва цяла поредица от неприятни изостряния на ситуацията. Първо, в Подгорица бе постановена присъда за 14 участници в т.нар. държавен преврат в Черна гора – тъмна история, белязана с множество необосновани и очевидни лъжи, но въпреки това завърши с реални присъди за сръбски граждани. Наказание за лишаване от свобода бе издадено и срещу двама руски граждани – за 12 г. и 15 г., макар те да не присъстваха в залата. Става въпрос за предполагаемите служители на ГРУ Едуард Шишмаков и Владимир Попов.
Очевидно изчислението на организаторите на това действие, което дори хърватската преса описа като „политическо представление“, беше остра реакция в Белград, а може би и в Москва. Сметката им не се оказа вярна. Второ, по време на срещата на върха в Тирана се състоя напълно публичен разговор между лидера на кабинета в Тирана Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи за „националното обединение“ на албанците, т.е. за създаването на Велика Албания. Нямаше как да не последва остра реакция от страна на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич: „Може да сме малки, но не сме глупави!“. Към всички тези странни събития сега следва да се добавят и безредиците в Тирана, в рамките на които опозицията използва коктейли „Молотов“. Всичко това поставя под съмнение способността им да постигнат компромис.
Така по всичко личи, че се срива възникващата положителна тенденция, в която и Белград, и Брюксел инвестираха сериозен политически капитал: сръбският президент Александър Вучич отиде във враждебно настроената Тирана, а Могерини за първи път подкрепи позицията на Белград. Тя се противопостави на установените антисръбски стереотипи, заявявайки, че са необходими мирни действия от страна на Косово (т.е. по същество от етнически албанци), за да се деблокира диалогът между Белград и Прищина. Последната трябва да премахне митата върху стоки, транспортирани от Сърбия в Косово. Именно митата станаха основната причина за трудното икономическо положение в сръбските анклави в Косово, които тази зима бяха на ръба на глад.
„Убедена съм, че ако тарифите бъдат отменени тази вечер, щях да назнача нов кръг от преговори [между сръбските и косовските представители] още утре сутрин. Той ще бъде труден и болезнен, както обикновено, но може би и продуктивен. Въпреки това, при липсата на подходяща атмосфера, не виждам перспективата за продължаване на диалога. Сега отговорността е на тези, които взимат решения в Косово”, цитираха медиите думите на Могерини, изречени в Тирана.
Кой стои зад последните изостряния на напрежението, в чий интерес са те? Имайки предвид позициите на действащите в региона актьори, несъгласия по косовския и сръбския въпрос има не само между САЩ и ЕС, но и в рамките на самото американското ръководство.
„Държавният департамент смята за възможно постигането на компромис между сърбите и албанците, и също така разглежда възможността за отстъпки на сръбската страна (включително подкрепя плана за демаркация, както става ясно от декемврийските писма на Доналд Тръмп дп президента на Косово Хашим Тачи и сръбския му колега Александър Вучич, призоваващи за използване на „исторически момент“). А ЦРУ не е готово да се откаже от идеята за максимална печалба за албанската страна поради вътрешните си съображения (до голяма степен поради възможността за загуба на контрол над сенчестите транспортни коридори). Всякакви отстъпки на сръбската страна дискредитират силата на тази американска служба, която най-активно лобира за интересите на безкомпромисно настроената част от косоварите", цитира агенцията заключението в статия, публукувана в „Балканист“.
Ако приемем тази версия, гротескният процес в Подгорица срещу 14 „заговорници", за които твърдяха, че са се опитали да убият лидера на Черна гора Мило Джуканович в деня на изборите в Черна гора през октомври 2016 г., прилича на типична американска заготовка, чиято цел е усложнението на черногорско-сръбските и черногорско-руските отношения на фона на ясния напредък в преговорите за Косово.
Въпреки това, в медиен план историята за „руския пуч” в Черна гора, която е интензивно подхранвана от англосаксонската преса, работи, нищо, че такъв не бе извършен. Западният читател обаче „яде“ тази „храна“ и в резултат – думата „преврат“ се появи дори в официални документи на ЕС и Конгреса на САЩ. Издаването на присъда срещу 14 души, получили общо над 60 години затвор за „терористични атаки", които не са извършени, вече бе приветствано не само от дипломати от САЩ и Великобритания, но и от ръководството на НАТО, което представлява всички членове на съюза, включително и прителски настроени към Русия страни.
Но изглежда, че сръбско-черногорските отношения са основната цел на организаторите на провокацията в Подгорица и техните американски куратори. Ясно е, че присъдата в Подгорица е в състояние да разпали общественото мнение в Сърбия. Несправедливостта срещу сръбските и руските граждани може да отблъсне хората от силната подкрепа към Сръбската прогресивна партия, политическата база на президента Вучич. Депутатите в черногорския парламент, които отказаха да се предадат на черногорското правосъдие в продължение на пет години, Андрия Мандич и Милан Кнежевич, директно се обърнаха към сръбското ръководство за помощ, а това стана публично достояние в сръбските медии. В същото време Мандич заяви, че най-влиятелният човек в Черна гора, Мило Джуканович, стои зад обвинението и целия процес. Вучич все още се опитва да не коментира историята на Мандич и Кнежевич, тъй като той очевидно не иска да усложнява вече трудните преговори за Косово и присъединяването на Сърбия към ЕС.
Съмнителността на случващото се в Подгорица е очевидна дори за традиционните критици на сръбския национализъм. Така хърватското издание Jutarnji List отбелязa, че процесът в Подгорица е политически и служи за запазване на властта на Джуканович.
Друго хърватско издание, Vecernji List, отбелязва, че „ако не беше т.нар. преврат, сегашните черногорски власти можеха да бъдат в опозиция днес". Така процесът много напомня на хърватските журналисти за политически фарс. Вестникът също изразява недоверие „към бившия комунист Джуканович, който е на власт от три десетилетия".
Хърватите обаче може да не са напълно обективни. Известно е, че те обвиняват Джуканович за нападението срещу Дубровник в началото на 90-те години на миналия век. Тогава в този древен крайморски град със смесено сръбско-хърватско население влезе „милиция", водена от Джуканович, която се позиционира като поддръжник на Милошевич и защитник на сръбското население. И тогава западната преса – ох, как не обичаше Джуканович! Но, очевидно, всичко тече, всичко се променя. И днес същата западната преса се доверява на Джуканович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Майк Помпео свали приветствие на Държавния департамент за присъдите в Черна гора

„Политика“ (Сърбия): Майк Помпео свали приветствие на Държавния департамент за присъдите в Черна гора

11 Май 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е наредил да бъде свалено изявление на дипломатическото ведомство, в което се приветства присъдата по случая за „неуспешния държавен преврат“ в Черна гора, който е публикуван по погрешка, съобщава американското списание „Форин полиси“, предава белградския ежедневник „Политика“.
В съобщението Държавният департамент приветства присъдата като „ясна победа на върховенството на закона над неуспешния опит на Русия да подкопае суверенитета на Черна гора“.
Въпреки това, както казват пред "Форин Полиси" неназовани бивши и настоящи служители по този въпрос, Помпео е възразил срещу това изявление, защото, както заявиха събеседниците, той иска да смекчи войнствения тон с Русия преди да посещението си в Москва.
Списанието пише, че съобщението е публикувано в четвъртък по обяд, канцеларията на Помпео е наредила то да не бъде пускано, но бюрократичната процедура вече е била в ход.
Скоро след публикуването му, изявлението е свалено от уебсайта на американското външно ведомство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Осъдиха двама руски граждани в Черна гора за „участие в опит за преврат“

ТАСС: Осъдиха двама руски граждани в Черна гора за „участие в опит за преврат“

9 Май 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Върховният съд на Подгорица осъди руските граждани, за които се твърди, че са участвали в организацията на преврата, като са получили съответно 15 години затвор (Едуард Шишмаков) и 12 години (Владимир Попов), предава TACC, като се позовава на черногорския информационен портал „Виести“
Лидерите на черногорската опозиция Андрей Мандич и Милан Кнежевич получиха по пет години затвор по същия случай.
Както Мандич и Кнежевич многократно заявявиха по-рано, процесът е политически мотивиран и черногорските власти си „уреждат сметките с опозицията“.
В случая по така наречения държавен преврат на 16 октомври 2016 г. в Черна гора са разследвани 14 души, включително лидерите на опозиционния "Демократичен фронт" Мандич и Кнежевич, генерал Дикич, както и двама руски граждани. Бяха задържани общо 20 души, повечето от които сключиха сделка с правосъдието, след което получиха три до пет месеца затвор. Като част от разследването Черна гора обвини двама граждани на Руската федерация, Едуард Шишмаков (Широков) и Владимир Попов, за финансирането на опита за преврат, както и за планиране на убийството на бившия премиер Мило Джуканович "чрез подстрекателство".
Руското външно министерство отхвърли обвиненията срещу Русия за участие в организирането на преврат в Черна гора, като Министерството нарече тези обвинения необосновани и абсурдни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.