НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Конгресмени от Демократическата партия настояват за импийчмънт на президента

AFP: Конгресмени от Демократическата партия настояват за импийчмънт на президента

21 Май 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресмени от Демократическата партия настояват за импийчмънт на президента във вторник, след като бившият адвокат на Доналд Тръмп Дон Макган отказа да даде показания пред Конгреса по обвинения срещу американския президент, предава AFP
Лидерите на Демократическата партия заговориха за отстраняване на президента, след като Белият дом отново попречи на разследването им за действията на Тръмп срещу разследването на руската намеса.
Отказът на Макган да се яви по искане на правната комисия в Конгреса засили недоволството сред демократите,които по принцип настояват за импийчмънт на президента.
"Възпрепятстването на Конгреса по изслушване на свидетели и непубликуваният нередактиран доклад на Мюлер само засилват усещането за вина на президента и в резултат на това той принуждава Конгреса до степен, в която трябва да започнем разследване за импийчмънт", заяви конгресменът Марк Покан, един от лидерите на прогресивно крило на Демократическата партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Кампанията за преизбирането на Тръмп няма да има екипи за външна политика и икономика

Washington Examiner: Кампанията за преизбирането на Тръмп няма да има екипи за външна политика и икономика

21 Май 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кампанията за преизбирането на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп на изборите през 2020 г. няма да има екипи за външна политика и икономика. Отчасти целта е да се избегнат проблемите от предходното гласуване през 2016 г. около младшите съветници, които впоследствие доведоха до разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, поясняват от редакцията на американското издание Washington Examiner.
Вместо това, екипът на Тръмп ще следва политиката на Белия дом по ключовите въпроси, отбелязват представителите на кампанията. Така за първи път от най-малко две десетилетия кандидат-президент няма да има специализирани екипи, които да обхващат проблемите по ключови въпроси като националната сигурност и икономиката.
„Когато се кандидатирате за служба, отвън създавате екипите за политика и консултативните групи, защото искате да направите това. Тук политиката ще се прави в Белия дом, с федералното правителство", поясни пред изданието Марк Лотер, директор на кампанията за стратегически комуникации на Тръмп
През 2016 г. двама външнополитически съветници по кампанията на Тръмп изиграха голяма роля в разследването на Мюлер. И двамата бяха под подозрение за връзките си с Русия.
Един от тях, Картър Пейдж, беше заподозрян от ФБР в действия в полза на Русия. Другият, Георгиос Пападопулос, прекара 12 дни в затвора за лъжа пред ФБР за връзките му хора, свързани с Москва. Мюлер не откри тайни споразумения между служители на кампанията на Тръмп и руското правителство, но неговото разследване беляза мандата на Тръмп.
Решението на кампанията да избегне външнополитически съветници този път би могло да позволи на екипа на Тръмп да избегне насочването на вниманието върху връзките с чужди правителства, както и да спести пари от кампанията.
Представители на кампанията на Тръмп подчертават, че специалните екипи за външна политика и икономика не са необходими за агитацията за преизбирането на настоящия президент, тъй като Белият дом показва насоките в тези области чрез действията си. Кампанията на Тръмп за 2020 г. ще следва ръководството на Държавния департамент, Министерството на отбраната, Националния съвет на икономическите съветници и други изпълнителни отдели по политиките, повечето от които вече са добре установени, подчертава изданието.
„Неговите (на Тръмп) позиции са известни", заяви стратегът от Републиканската партия Форд О'Конъл. „..Единствената политическа позиция, върху която той трябва да работи, наистина е по-добрата здравна грижа, как ще защити съществуващите условия и ще намали медицинските разходи", допълни стратегът.
О'Конъл заяви, че кампанията на Тръмп има „огромно предимство" пред тези на кандидатите от Демократическата партия, които ще трябва да създадат нови политики по множество въпроси и да се опитат да ги откроят.
Така излиза, че кампанията на Тръмп не трябва да прави политика, тя трябва да „преведе” политиките на Тръмп в смислени послания за избирателите, според Тери Нелсън, политически директор на кампанията за преизбиране на президента Джордж У. Буш. „Кампанията трябва да бъде в състояние да разгърне политиката по начин, който е благоприятен за нея“, заяви Нелсън.
Спроед професора по политология от Колумбийския университет Робърт Шапиро, Тръмп може да промени решението си по-напред във времето.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Times“: Джо Байдън обяви своята номинация за кандидат за президент на САЩ

„Times“: Джо Байдън обяви своята номинация за кандидат за президент на САЩ

26 Април 2019 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джо Байдън официално обяви своята номинация за кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, пише британският вестник „Times“. Байдън заяви, че по този начин отговаря на молби от страна на различни световни лидери „да спаси света“ от Доналд Тръмп.
Бившият вицепрезидент на САЩ, който е на 76-годишна възраст, става 20-ия кандидат, който ще се бори за номинация от страна на демократите на президентските избори през 2020 година. Байдън представи кратък видеозапис в който обрисува апокалиптична картина на разделение и расова омраза, в случай, че Доналд Тръмп спечели втори президентски мандат.
Байдън разделя лидерската позиция, заедно с Бърни Сандърс, при социологическите проучвания сред гласоподавателите на Демократическата партия, но се смята, че има по-големи възможности да надделее над Тръмп при евентуален дебат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп поставя под въпрос способностите на Джо Байдън да спечели номинацията на ДП за президентските избори

AFP: Доналд Тръмп поставя под въпрос способностите на Джо Байдън да спечели номинацията на ДП за президентските избори

25 Април 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп хвърли съмнение върху умствения капацитет на Джо Байдън за провеждането на успешна кампания за спечелване на номинацията на Демократическата партия за следващите президентски избори в страната, предава AFP.
Опитният демократ стана последният, който се присъедини към надпреварата за Белия дом през 2020 година.
„Добре дошли в състезанието, спящи Джо. Само се надявам, че имате интелект, в което дълбоко се съмнявам, за да водите успешна основна кампания", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Ще бъде гадно - ще се занимаваш с хора, които наистина имат някои много болни и безумни идеи“, допълни лидерът на Белия дом.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън ще обяви кандидатурата си за президентските избори

Reuters: Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън ще обяви кандидатурата си за президентските избори

24 Април 2019 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият вицепрезидент на САЩ в администрацията на Барак Обма - Джо Байдън, ще обяви официално включването си в надпреварата за номинация на Демократическата партия за изборите за нов държавен глава през 2020 г. в четвъртък, предава Reuters.
76-годишният Байдън, дългогодишен сенатор, който осем години е служил за президент на Демократическата партия Барак Обама, ще се присъедини към близо 20 други кандидати, които търсят победа срещу настоящия държавен глава на страната Доналд Тръмп.
Очаква се Байдън да направи съобщението си чрез видеозапис и да сложи край на месеци на спекулации за това дали ще оспори властта на Тръмп, който влезе в Белия дом след победата си през 2016 г. над демократа Хилари Клинтън.
През 1988 и 2008 г.
Байдън се кандидатира за президентския пост в САЩ през 1988 г. и 2008 г., припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Джо Байдън все още не е обявил дали ще се кандидатира за президентските избори

Washington Examiner: Джо Байдън все още не е обявил дали ще се кандидатира за президентските избори

17 Март 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън все още не е обявил официално дали ще се включи в надпреварата за Белия дом през 2020 г., но една негова реч отново разпали спекулациите, коментират в редакцията на американското издание Washington Examiner.
Байдън хвърли малко светлина върху плановете си за бъдещето в рамките на официална вечеря в родния му щат Делауеър. "Имам най-прогресивния рекорд от всеки, който се кандидатира за президент на САЩ... всеки, който ще се кандидатира", подчерта Байдън.
Това стана причина за появата на статия на първа страница в местен вестник, озаглавена: "Байдън подсказа, че ще се кандидатира". Според текста е "само въпрос на време" намеренията му да бъдат официално оповестени. "Единственото, което липсваше, бе простата фраза "Ще се кандидатирам за президент", коментира изданието.
Байдън е сенатор от Делауер от 1973 до 2009 г. В този период той е провеждал две неуспешни кампании за президент на САЩ.
76-годишният Байдън все още не е обявил кандидатурата си за президентската надпревара, но вече води по рейтинг в някои ключови щати като Айова например. Там той събира 29%, докато Бърни Сандърс - 22%/.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бетоу Оруурк се включва в надпреварата за номинацията на ДП за президентските избори в САЩ

AFP: Бетоу Оруурк се включва в надпреварата за номинацията на ДП за президентските избори в САЩ

14 Март 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Членът на Камарата на представителите на САЩ Бетоу Оруурк обяви включването си в надпреварата за номинацията на Демократическата партия за излъчване на кандидат-президент на САЩ, предава AFP с коментара, че Оруук се присъединява към редица други претенденти, които през 2020 г. ще се борят за това Доналд Тръмп да не спечели втори мандат.
„Единственият начин да изпълним обещанието към Америка е да дадем всичко от себе си и на всички нас", подчертава 46-годишният демократ във видеозапис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Джо Байдън ще се кандидатира за следващите президентски избори в САЩ

The Hill: Джо Байдън ще се кандидатира за следващите президентски избори в САЩ

12 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън ще се включи в надпреварата през 2020 г. за следващия лидер на Белия дом, съобщава ексклузивно американският вестник The Hill, като се позовава на източник от Демократическата партия.
По-рано през седмицата източникът на изданието – депутат от ДП, е провел разговор с Байдън, в който той е уверил, че „се впускам“. Това негово изявление демократът тълкува като сигурен знак за намерението на Байдън да се кандидатира за президент на САЩ.
В краткото телефонно обаждане бившият вицепрезидент е попитал дали може да обсъди някои идеи за стратегията на кампанията с източника на The Hill и го е поканил да се видят лично в близко бъдеще. Байдън е заявил също, че се надява да получи подкрепата му – нещо, с което депутатът не се е ангажирал, съгласно твърденията му.
Байдън не е споделил никакви подробности за това кога или къде планира да направи публично достояние решението си. Той и съпругата му Джил току-що са се завърнали от почивка на Карибите, където според съобщенията са финализирали плановете за възможно бъдеще на Байдън в Белия дом.
Говорителят на Байдън Бил Русо опроверга твърдението, че бившият вицепрезидент е напълно убеден в намеренията си: „Той не е взел окончателно решение. Няма промяна", увери Русо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.