НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: САЩ предупредиха руснаците във Венецуела да ремонтират ракетната система

AFP: САЩ предупредиха руснаците във Венецуела да ремонтират ракетната система

31 Март 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Елиът Ейбрамс, специалният пратеник на Вашингтон за Венецуела, заяви, че САЩ вярват, че Москва е изпратила 100 души, за да осигури „техническа помощ“, предава AFP.
"Едно от нещата, които изглежда, правят, а и ние вярваме, че е така от самото начало – е да помогнат на режима с ремонта на системата С-300 от типа „земя-въздух“, която очевидно не е в ред”, е обявил Ейбрамс пред репортерите.
С-300 е основната система, проектирана от Съветския съюз, за сваляне на летателни апарати. Тя е била доставена на Венецуела през 2012 година.
През отминалата седмица тази латиноамериканска държава за втори път трябваше да преживее изключване на националната си електрическа система, което блокира транспорта, водните ресурси и комуникациите и парализира жизненоважният нефтен сектор.
В петък Джон Болтън, съветник по националната сигурност, предупреди военните във Венецуела да изпълнят „конституционалния си задължения и да се погрижат за закрилата на гражданите в страната“
"Мадуро ще използва тази военна подкрепа единствено, за да засили репресиите срещу народа на Венецуела, да задълбочи икономическата криза, която унищожи икономиката й и да застраши регионалната стабилност“, се казва в изявлението на Болтън. В текста не се изяснява какви точно мерки предлагат САЩ на Венецуела да предприеме, но Тръмп е заявил, че нейната армия може да играе „жизненоважна роля“ в бъдещето на страната, ако се откаже да поддържа Мадуро.
Това изявление предупреждава ясно, че всяко усилие от „актьори, които са извън Западното полукълбо“, да разположат военни съоръжения във Венецуела, целящи военни операции, ще се приемат като „пряка заплаха за международния мир и сигурност в региона“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съдът разпореди задържане под стража за секретаря на Хуан Гуайдо

ТАСС: Съдът разпореди задържане под стража за секретаря на Хуан Гуайдо

29 Март 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Съд във Венецуела разпореди задържане под стража като превантивна мярка за секретаря на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, Роберто Мареро, обвинен в участие в дейностите на терористичната клетка и подготовката за нападения срещу политици и войници. Това съобщи брат му Рейналдо Мареро, цитиран от TACC.
"Съдът реши да затвори брат ми Роберто Мареро и да го постави в изолатора" Ел-Еликойд "(разположен в централата на Боливарската национална разузнавателна служба - ТАСС)", пише той в своята страница в социалната мрежа „Туитър“. „ Режимът похищава венецуелци, които искат промени и изграждане на по-добра страна! "
Роберто Мареро бе задържан миналата седмица. По време на претърсването в дома му бяха открити оръжие и голяма сума пари в чужда валута. Съединените щати и страните от групата Лима осъдиха ареста на политика, Европейският съюз поиска незабавното му освобождаване, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуела възстанови електроподаването

ТАСС: Венецуела възстанови електроподаването

29 Март 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските граждани в петък ще започнат работа след принудителните почивни дни, причинени от проблеми с електричеството. Това съобщи в четвъртък министърът на съобщенията и информацията на Боливарската република Хорхе Родригес, цитиран от TACC.
"По време на периода на отбрана и контраатака във връзка с терористичната атака на нашата система за електроснабдяване, боливарското правителство съобщава, че утре, петък, 29 март, ще бъде работен ден в цялата страна", пише Родригес в своя профил в социалната мрежа "Туитър". Учебните занятия все още са спряни. "В понеделник Родригес каза, че значителна част от територията на Венецуела е останала без електрозахранване в резултат на саботаж в най-голямата водноелектрическа централа "Симон Боливар" в страната. В организацията на" атаката срещу националната система за електроснабдяване ", министърът обвини политическите опоненти на изпълнителната власт.
Най-сериозното прекъсване на електрозахранването във Венецуела настъпи на 7 март, когато Каракас и повечето щати останаха без електричество. Според правителството, причината за това е саботаж на водноелектрическата централа "Симон Боливар", припомня TACC.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия заяви, че военните й ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“

AFP: Русия заяви, че военните й ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“

28 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва информира, че руските войски ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“, след като американският президент Доналд Тръмп изиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предава AFP.
„Те са въвлечени в изпълнение на споразумения в сферата на военнотехническо сътрудничество“, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, като добави, че военнослужещите на Москва ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ съзнателно провокират разпад на държавността и хаос във Венецуела

Мария Захарова: САЩ съзнателно провокират разпад на държавността и хаос във Венецуела

28 Март 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ съзнателно дестабилизират ситуацията във Венецуела, провокирайки разпад на държавността и хаос в латиноамериканската страна. Това заяви на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
Тя припомни последователна поредица от действия, целящи дестабилизиране на ситуацията във Венецуела, включително налагане на санкции срещу финансовия, петролния, златодобивния сектор, разделянето на обществото, въоръжените сили, опитите за принудително внасяне на хуманитарна помощ, както и продължаване на саботажите или други действия, които „пряко се квалифицират като саботаж срещу енергийната система на страната".
„Всичко това е умишлена провокация на хаос, разпад на държавата, в резултат на което просто няма да има победители. Вие във Вашингтон, разбирате ли това?“, бе обръщението на Захарова към американските власти.
„Задавахме този въпрос в контекста на други държави и се оказахме, за щастие или за съжаление, прави. В контекста на Венецуела всеки ли разбира последствията от собствените си действия?", обърна се Захарова към страните, подкрепящи САЩ по венецуелския въпрос.
САЩ получиха карт бланш от Ниделандия за използването на остров Кюрасао (част от кралството) като трамплин за агресивна намеса във венецуелските дела, добави Захарова.
„Обърнахме внимание на подписването на споразумение между Нидерландия и САЩ за използването на инфраструктурата на остров Кюрасао за хуманитарни доставки за Венецуела. Ако говорим в контекста и във връзка с реалността, Хага даде на американците карт бланш за намеса във Венецуела под прикритието на хуманитарни лозунги“, категорична бе Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Русия не заплашва никого във Венецуела

Мария Захарова: Русия не заплашва никого във Венецуела

28 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Военното присъствие на Русия във Венецуела не представлява заплаха за никого. Това увери говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп поиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предава AFP.
„Русия не заплашва никого", увери Захарова в отговор на изявленията от Белия дом.
Миналия уикенд два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелското правителство няма да задейства руски войници за операции в страната

ТАСС: Венецуелското правителство няма да задейства руски войници за операции в страната

28 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Правителството на Венецуела не планира да задейства военнослужещи от Руската федерация за операции на територията на страната. Това съобщи пред журналисти военното аташе при посолството на Венецуела в Москва Хосе Тореалба Перес, предава TACC.
„Не се предвижда въвличането на руски военни в каквито и да било военни акции“, категоричен бе Перес.
По-рано бе съобщено, че два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.
По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуела отново остана без електричество, Мадуро говори за атака срещу ТЕЦ

ТАСС: Венецуела отново остана без електричество, Мадуро говори за атака срещу ТЕЦ

28 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела отново остана без електричество, а причината за второто за месеца мащабно прекъсване на тока според държавния глава на страната Николас Мадуро е атака, предава TACC.
„Нападението е извършено с помощта на винтовка. Мястото, срещу което е открита стрелба, е е жизнено важно за подаването на електричество в страната“, подчерта венецуелският президент в обръщение по телевизията, цитирано от руската агенция.
Съгласно думите на Мадуро, властите „имат доказателства, включително куршуми“, използвани при атаката“. Той допълни, че нападението е извършено от „наемател, убиец, изпратен от подготвящата преврат опозиция“.
В понеделник министърът на съобщенията и информацията на Венецуела Хорхе Родригес заяви, че голяма част от територията на страната е останала без електричество в резултат на саботаж в най-голямата водноелектрическа централа в страната. След това той докладва за почти пълното възстановяване на електроснабдяването в републиката, но скоро след това информира за нови сериозни прекъсвания в мрежата.
Най-голямото прекъсване на електрозахранването във Венецуела се случи на 7 март, когато Каракас и повечето големи градове в страната останаха без електричество. В много райони бяха регистрирана вълна от грабежи. Венецуелският президент обвини за инцидента „американския империализъм", но Вашинготн отрече обвиненията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 "Известия": Мария Захарова отговори на искането на Тръмп Русия да напусне Венецуела

"Известия": Мария Захарова отговори на искането на Тръмп Русия да напусне Венецуела

28 Март 2019 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова посъветва САЩ да се научат да изпълняват обещания, които дават на международната общност, преди да направят поредното необмислено заявление, пише вестник „Известия“.
По този начин тя коментира изказването на Доналд Тръмп, който в сряда, 27 март, призова РФ да напусне Венецуела. Той отбеляза, че за да постигне целта си Вашингтон ще използва всяка възможност.
Захарова напомни, че президентът на САЩ още през декември миналата година обеща да изведе американските войски от Сирия, но и до ден днешен това така и не е сторено.
«Искам да се уточни: напуснахте ли или не? Преди да започнете да се разпореждате със съдбата на останалите страни, аз бих ви посъветвала също тъй свободно да изпълняват обещанията, които давате на международната общност», заявява Мария Захарова.
Председателят на Комитета в Държавната дума по международните въпроси Леонид Слуцкий също е възмутен от изявлението на Тръмп. Той го определя като „диво, в духа на колониалните маниери ». той подчертава, че американският лидер няма право да диктува нито на Каракас, нито на Москва как да градят двустранните си отношения.
Преди това в сряда бяха публикувани части от писмените показания на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, направени пред Конгреса, от които става ясно, че Вашингтон се кани да използва до 500 млн. щатски долара, за да смени властта във Венецуела.
На 23 януари на фона на масовите протести в Боливарската република председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви да временен държавен глава. Подкрепиха го САЩ, Канада и редица други страни от Латинска Америка, както и по-голяма част от европейските държави. Като реакция венецуелският президент Николас Мадуро скъса дипломатически отношения със САЩ, обвини Вашингтон в опит за държавен преврат. Подкрепиха го Куба, Русия, Китай, Боливия, Никарагуа, Сирия и Турция.
На 25 март вестник El Comercio съобщи, че два самолета с руски военнослужещи и 35 тона товари още на 23 март са се приземили в Каракас на международното летище. По-късно дипломатически източник съобщи, че руските самолети пристигат по линията на двустранното военно-техническо сътрудничество между Венецуела и РФ.
На 26 март Камарата на представителите в американския Конгрес единодушно прие законопроект, според който американските власти ще се борят с руското влияние във Венецуела. Според документа РФ подкрепя тесни връзки с действащите венецуелски власти, в това число и с президента на страната Николас Мадуро, чийто режим Вашингтон смята за нелегитимен.
Ден преди това Сергей Лавров в телефонен разговор с Майк Помпео обяви, че опитите на Вашингтон да организира държавен преврат в Боливарската република са неприкрита намеса във вътрешните работи на страната.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Тръмп каза, че „Русия трябва да излезе“ от Венецуела

Washington Examiner: Тръмп каза, че „Русия трябва да излезе“ от Венецуела

27 Март 2019 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп заяви, че „Русия трябва да излезе“ от Венецуела след съобщенията, че Кремъл изпраща войски в подкрепа на социалистическия президент Николас Мадуро, пише в. Washington Examiner.
Тръмп говори в Овалния кабинет, докато беше домакин на Фабиана Росалес, съпругата на самопровъзгласилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо.
„Ние сме с теб 100%“, каза Тръмп. „Русия трябва да излезе“.
Две руски самолета се приземиха близо до столицата на Венецуела Каракас. Съобщава се, че самолетите са превозвали около 100 души от специалните части и експерти по киберсигурност.
Гуайдо обяви, че е временен президент през януари, но не успя да отслаби хватката на Мадуро върху институциите на правителството, въпреки че много държави от региона признаха неговата декларация.
Тръмп призна Гуайдо - лидер на опозиционното Национално събрание - като законен лидер на страната, и представители от администрацията са казали, че е възможно нахлуване за свалянето на Мадуро, ако има нападения срещу Гуайдо или неговото правителство в сянка.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп за Венецуела: „Русия трябва да излезе“

AFP: Тръмп за Венецуела: „Русия трябва да излезе“

27 Март 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп настоя Русия да се оттегли от Венецуела, след като разположи войски и оборудване в разкъсаната от криза страна, съобщава AFP.
„Русия трябва да излезе“, каза Тръмп, приветствайки в Белия дом Фабиана Росалес, съпругата на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, признат от САЩ и от 50 други страни като временен президент на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Във Венецуела нападнаха автомобила на Хуан Гуайдо (Видео)

РИА Новости: Във Венецуела нападнаха автомобила на Хуан Гуайдо (Видео)

27 Март 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Каракас. Неизвестни лица в столицата на Венецуела Каркас нападнаха колата, с която се придвижваше лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, предава РИА Новости.
Телевизионният канал VPI TV публикува видеозапис, на който се вижда как колата на Гуайдо минава по улиците. На един светофар към нея се хвърля човек, който се опитва да отвори вратата и я рита с крак. Колата отново тръгва и събралите се на улицата хора започват да хвърлят по нея различни предмети.
„Когато Гуайдо напуска народното събрание, колата, на която се вози, бе атакувана и замеряна с твърди предмети от страна на въоръжена група“, съобщи каналът.
Държавният секретар на САЩ изрази недоволството си от инцидента.
„Тези действия за сплашване не могат да отложат неизбежното – мирното възстановяване на демокрацията, стабилността и просперитета на народа на Венецуела“, заяви Майк Помпео.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николас Мадуро: Русия и Венецуела през април ще подпишат около 20 споразумения в различни области

Николас Мадуро: Русия и Венецуела през април ще подпишат около 20 споразумения в различни области

27 Март 2019 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Москва. През април Русия и Венецуела възнамеряват да сключат над 20 споразумения в различни области, заяви в сряда държавният глава на латиноамериканската република в интервю за руския Първи телевизионен канал, информира ТАСС.
"През април ще се проведе работна сесия на високо ниво по линия на междуправителственото сътрудничество между Русия и Венецуела. Тогава ще подпишем повече от 20 документа в области като търговия, икономика, култура, енергетика и образование“, е казал Мадуро.
Според него връзките между двете държави са се засилили през последните 20 години. Той оценява сътрудничеството като взаимно изгодно.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Санкциите на САЩ няма да накарат Русия да промени курса си по отношение на Венецуела

Мария Захарова: Санкциите на САЩ няма да накарат Русия да промени курса си по отношение на Венецуела

26 Март 2019 | 23:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Със заплахите си за нови санкции към Русия САЩ няма да я накарат да промени курса си и да се откаже от поддръжка на законната власт в Каракас. Това е официалната позиция на Москва, изразена в разпространен във вторник коментар на официалния представител на МВнР на РФ Мария Захарова по повод одобрения от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ законопроект за опасност от руско влияние във Венецуела, предава ТАСС.
"Продължава агресивната реторика по адрес на Венецуела, открито се предприемат действия за организирането на държавен преврат в тази страна. Едновременно с това САЩ се опитват да заплашват всички, в това чисол и Русия, които сътрудничат с нейната законна власт.“, отбелязва руският дипломат. –Американският Конгрес разглежда по ускорена процедура законопроект за мерките за въздействие върху участниците в руско-венецуелското взаимодействие, като предполага, че на Москва може да се въздейства със санкции, към които Русия вече се приспособи и на които престана да обръща внимание“.
Захарова е обърнала внимание и на факта, че високопоставени представители на администрацията на САЩ, които не успяха да сменят законната власт във Венецуела, в това число и благодарение на твърдата позиция на Русия в защита на международната право, са заявили, че не е приемливо "враждебни чужди държави да се намесват в работите на Западното полукълбо“. "Така нагледно се отразява отношението на Вашингтон към Венецуела и всички латиноамерикански държави, на които фактически се отказва правото на суверенитет ", констатира официалният представител на МВнР на РФ.
Според нея, като подновяват разговора за актуалността на доктрината Монро, вашингтонските политици продължават да смятат Латинска Америка като зона на своите изключителни интереси. "Не е напълно ясно какво тогава правят САЩ в Източното полукълбо ", пита Захарова.
На 25 март Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува в подкрепа на законопроекта, който задължава Държавния департамент да прецени дали има опасност от руска заплаха във Венецуела, както и за последиците за САЩ и техните съюзници. "Законът за предотвратяване на руско-венецуелската заплаха " задължава вашингтонската администрация да прецени каква е опасността от придобиване от руска страна на активите на корпорация Citgo, която се занимава с преработка на нефт в САЩ. Основен акционер в нея е венецуелската държавна нефтена компания PDVSA.
Присъствие на военните
Руските специалисти са във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката и двустранните междуправителствени съглашения за военно-техническо сътрудничество (ВТС), пояснява Захарова по повод заявлението на Главния секретариат на Организацията на американските държави (ОАД), в което се осъжда пристигането във Венецуела на два руски самолета с военнослужещи и товар.
"Не сме изненадани от политически ангажираното изявление на Главния секретариат на ОАД, в което без причина Русия е обвинена за военна интервенция на територията на Венецуела и за нарушаване на венецуелския суверенитет.“ – отбелязва руският дипломат. – „За съжаление, не за първи път от Главния секретариат на ОАД изказват мнение, което е от компетенциите на държавите, членки на тази регионална организация. Убедени сме, че не е работа на техническия орган да дава указания за независимостта на съответната държава, с кого и как да развива сътрудничество, както и да дава оценка за статута на правителството на Венецуела, което притежава реалната власт (за разлика от самопровъзгласилия се президент Хуан Гуайдо)".
По нейните думи, Москва взаимодейства с Каракас в строго съответствие с конституцията на Боливарската република и при пълно уважение на нейните законодателни норми. "Фактът, че руски специалисти се намират на територията на Венецуела е регулиран от споразумение между правителствата на РФ и Венецуела за ВТС, подписано през май 2001 година и своевременно преминало през необходимите ратификационни процедури и в двете държави. Не е нужно Народното събрание на Венецуела да одобрява допълнителни мерки за развитие на двустранното ВТС, тъй като те се предприемат в рамките на споменатото споразумение ".
"От своя страна ние възнамеряваме да продължим да изграждаме конструктивно взаимноизгодно сътрудничество както с Венецуела, която се явява стратегически партньор на Русия, така и с останалите държави от Латинска Америка и Карибския басейн. При това в качеството си на постоянен наблюдател към ОАД Русия е заинтересована да укрепва всестранното взаимодействие с тази регионална структура ", - обобщава официалният представител на МВнР на РФ.
По-рано вестник El Comercio съобщи, че самолетите Ан-124 и Ил-62 с руски военнослужители и 35 тона товари кацнаха в Каракас. Агенция АР, като се позовава на източник от правителството на Венецуела, заяви, че те пристигат по споразумение в рамките на ВТС. По данни на агенцията руските военнослужещи идват в латиноамериканската държава, за да прегледат наличната техника на въоръжените сили на страната, да обучат венецуелци, които ще я обслужват и да обсъдят стратегически въпроси.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

26 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати би трябвало да спрат да тормозят народа на Венецуела със санкции. Това написа във вторник на нейната страница в социалната мрежа „Фейсбук“ официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC.
По-рано американският съветник по националната сигурност Джон Болтън написа на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, че Русия "вместо да изпраща ядрени бомбардировачи и специални сили, за да помогне на един корумпиран диктатор, трябва да работи заедно с международната общност във Венецуела ", за да подкрепят хората в страната. Той отбеляза, че Вашингтон няма да толерира "враждебни чуждестранни военни сили, които възпрепятстват постигането на целите на демокрацията, сигурността и върховенството на закона в Западното полукълбо".
„Бих искал да напомня на Джон Болтън: ако една голяма страна в Западното полукълбо спре да налага санкции на народа на Венецуела, а втората страна в Източнато полукълбо и редица международни банкови структури разблокитрат милиарди венецуелски средства в техните сметки, тогава самите венецуелци ще могат да купуват лекарства и храни без помощта на „добрия Вашингтон“. Мерките предприети, „от чичо Сам“, причиняват историческо лошо храносмилане в района“ - каза Захарова.
Първо,„ колективните строители на демокрацията и защитниците на върховенството на закона ”отнеха 30 милиарда долара от Каракас, наложиха санкции и сега подхвърлят витаминчета“- добави дипломат.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Конгресът на САЩ прие законопроект за борба с руското влияние във Венецуела

РИА Новости: Конгресът на САЩ прие законопроект за борба с руското влияние във Венецуела

26 Март 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Палатата на представителите на САЩ единогласно прие законопроект „за борба с руската заплаха във Венецуела“, предава РИА Новости.
Съгласно документа се забранява влизането в САЩ на руски представители, които подкрепят силите за сигурност на Венецуела. Предлага се техните визи да бъдат отзовани.
За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде приет от Сената и подписан от президента на САЩ.
След това, както се казва в документа, държавният секретар ще трябва:
- В течение на месеца да представи „стратегия за борба с руско-венецуелското сътрудничество“;
- В течение на три месеца да оцени потенциалната заплаха от това руски фирми да купят базирана в САЩ енергийна инфраструктура, принадлежаща на венецуелската компания CITGO;
- В течение на четири месеца да представи отчет за сътрудничеството между Москва и Каракас по линия на сигурността и „потенциалната заплаха от това сътрудничество за САЩ и страните от Западното полукълбо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Властите във Венецуела обещаха да възстановят електроснабдяването в близките часове

РИА „Новости“: Властите във Венецуела обещаха да възстановят електроснабдяването в близките часове

26 Март 2019 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Каракас. Подаването на електроенергия в останалите без светлина райони на Венецуела ще бъде възстановено в следващите часове, заяви вицепрезидентът на латиноамериканската страна Делси Родригес, съобщава РИА „Новости“.
„Електроснабдяването беше възстановено на територията на Венецуела, с изключение на няколко области, главно в източната част на страната. Там ситуацията ще се нормализира в близките часове“, заяви Родригес.
Според нея, властите са успели да премахнат последиците от мащабното прекъсване на електрозахранването за рекордно кратко време, което според Родригес е резултат от „планирано нападение“. Вицепрезидентът на Венецуела хвърли отговорността за случилото се на Съединените щати в лицето на държавния секретар Майк Помпео, американския съветник по националната сигурност Джон Болтън и американския сенатор Марко Рубио, известни с критичните си изявления към сегашното управление на латиноамериканската държава.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

he Guardian: Ново прекъсване на тока остави половин Венецуела без енергия

he Guardian: Ново прекъсване на тока остави половин Венецуела без енергия

26 Март 2019 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела е засегната от друго голямо прекъсване на електрозахранването, като повече от половината от страната е засегната от последното прекъсване на електрозахранването, пише британският вестник The Guardian.
Вестник „El Nacional“ съобщи, че прекъсването на захранването е засегнало 14 от 23-те щата във Венецуела, както и столицата Каракас.
Информационният министър Хорхе Родригес заяви, че основната водноелектрическа централа на страната е била „атакувана“, но по-късно твърди, че електричеството е възстановено в по-голямата част от страната.
Услугите бяха преустановени в метрото в Каракас, собствениците на магазини свалиха щори на тъмните магазини, докато работниците бяха изпращани у дома от офиси и министерства.
Затъмнението идва по-малко от три седмици, след като почти цялата страна беше потопена в тъмнината от това, което се смяташе за най-лошия енергиен срив във венецуелската история.
Президентът на Венецуела, Николас Мадуро, вини за затъмнението чуждестранните саботьори и терористи, които се опитват да свалят правителството му, като хвърлят страната в хаос. Сега обаче се смята, че е причинено от пожар, който уврежда ключова част от националната енергийна система на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелската опозиция посочи претоварването на електропреносната мрежа като причина за спирането на тока

ТАСС: Венецуелската опозиция посочи претоварването на електропреносната мрежа като причина за спирането на тока

26 Март 2019 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Каракас. Причината за масовото спиране на тока във Венецуела беше претоварването в подстанция, причинено от неизправности в мрежата. Това заяви лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, съобщава агенция TACC.
„Според информацията, която имаме, огромните прекъсвания на електрозахранването се дължат на претоварването в подстанция, причинено от нарушение на линията San Jeronimo-La Orqueta-La Arenos“, написа той в Twitter.
По думите на Гуайдо, опозицията е получила тези данни от служители на националната електрическа компания Corpoelec. Политикът също обвини сегашното правителство, че е „неспособно да намери решение на кризата“.
По-рано Гуайдо заяви, че инцидентът във венецуелската електроснабдителна система е оставил 17 региона на страната без електричество. По-късно министърът на съобщенията и информацията на републиката Хорхе Родригес заяви, че доставките на електроенергия са възстановени в цялата страна и, че причината за спирането на тока е „атака срещу националната система за електроснабдяване“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Организацията на американските държави осъди пристигането на руските военни във Венецуела

ТАСС: Организацията на американските държави осъди пристигането на руските военни във Венецуела

26 Март 2019 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Организацията на американските държави (ОАД) осъди пристигането във Венецуела на два руски самолета с военнослужещи и товари. Съответният документ е публикуван на интернет страницата на организацията, съобщава агенция TACC.
„Генералният секретариат на ОАД осъжда неотдавнашното руско военно нашествие във Венецуела, което не е разрешено от националното събрание, както се изисква от конституцията на Венецуела, и което е направено в подкрепа на незаконното правителство“, се казва в изявлението.
Според ОАД, присъствието на руски войски в Боливарската република нанася „вреда на венецуелския суверенитет“. „Неприемливо е чуждестранно правителство да има програми за военно сътрудничество с узурпиращ режим, който е обявен за незаконен чрез резолюции и междуамерикански актове. Това също заплашва мира и сигурността в полукълбото“, се посочва в документа.
По-рано вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на международното летище в Каракас.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Венецуела почти напълно е възстановила електроснабдяването

РИА „Новости“: Венецуела почти напълно е възстановила електроснабдяването

25 Март 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Каракас. Електроснабдяването беше възстановено в почти цяла Венецуела след ново мащабно спиране, заяви Хорхе Родригес, министър на съобщенията и информацията на латиноамериканската страна, съобщава РИА „Новости“.
„Електричеството вече е възстановено почти на цялата национална територия“, написа Родригес в Twitter, без да посочва причините за инцидента.
Както съобщи по-рано източник на агенцията в столичната полиция, в резултат на новото мащабно прекъсване на електрозахранването, което се случи около 13.30 местно време, най-малко 16 от 23-те щати на Венецуела, както и нейният столичен регион, бяха напълно или частично без ток.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Мадуро нарече „атака“ новото спиране на тока във Венецуела

AFP: Правителството на Мадуро нарече „атака“ новото спиране на тока във Венецуела

25 Март 2019 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на президента Николас Мадуро съобщи, че новото прекъсване на електрозахранването в по-голямата част от страната е „атака“ срещу електроенергийната система, добавяйки, че се извършва работа за връщане на енергията, предава AFP.
Министърът на комуникациите Хорхе Родригес заяви по държавната телевизия, че нападението е насочено към главната водноелектрическа централа на страната „Гури“, както и при последното национално затъмнение, което удари Венецуела по-рано този месец.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ няма да стои със скръстени ръце и да гледа как Русия увеличава напрежението във Венецуела

Майк Помпео: САЩ няма да стои със скръстени ръце и да гледа как Русия увеличава напрежението във Венецуела

25 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в понеделник обвини Русия, че влошава ситуацията във Венецуела чрез военното си присъствие в страната и предупреди, че Вашингтон „няма да седи със скръстени ръце“, предава AFP.
В телефонен разговор американският държавен секретар е казал на руския си колега Сергей Лавров, че САЩ и страните от региона няма да седят със скръстени ръце, докато Русия увеличава напрежението във Венецуела“, се казва в съобщение от Държавния департамент.е

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров и Помпео са обсъдили ситуацията във Венецуела

ТАСС: Лавров и Помпео са обсъдили ситуацията във Венецуела

25 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министрите на външните работи на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпео са провели телефонен разговор в понеделник, в хода на който са обсъдили ситуацията във Венецуела, се казва в заявление на Държавния департамент, предава ТАСС.
„Държавният секретар призова Русия да прекрати неконструктивното си поведение и да се присъедини към другите държави, включително огромното мнозинство от страните в Западното полукълбо, които искат най-доброто бъдеще на народа на Венецуела“, се казва в комюникето.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руски военни са пристигнали във Венецуела

РИА Новости: Руски военни са пристигнали във Венецуела

25 Март 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. Два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас в събота, разкрива дипломатически източник на информационната агенция РИА Новости.
„Дойдоха за участие в двустранни консултации“, разкри събеседникът на агенцията от дипломатическите кръгове в Каракас, отговаряйки на въпрос за причините за пристигането в страната на военнослужещите на Руската федерация. Съгласно думите му, в това „няма нищо загадъчно“, тъй като пътуването им е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.
По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо призова венецуелците да се подготвят за операция за завземане на властта в страната

ТАСС: Гуайдо призова венецуелците да се подготвят за операция за завземане на властта в страната

25 Март 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова жителите на страната да се подготвят за операцията „Свобода“, която ще доведе до завземането на властта във Венецуела. Това написа той в страницата си в Instagram, предава агенция TACC.
„Време е да се подготвим за операцията „Свобода“ и да окажем максимален натиск върху властта за окончателното прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички, всеки има роля на този етап от нашата борба“, написа Гуайдо.
Опозиционерът добави, че за операцията в цялата страна се създават „Комитети за подпомагане на свободата“. „Те ще бъдат задължени да пропагандират <...> действия с цел спиране на узурпацията във всеки район, сектор, синдикат, образователна институция, държавен орган“, обясни той.
На 23 януари Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, членове на групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях.

Превод и редация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Николас Мадуро обвини Хуан Гуайдо, че подготвя неговото убийство

РИА Новости: Николас Мадуро обвини Хуан Гуайдо, че подготвя неговото убийство

24 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини Съединените щати и лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за президент, в подготовката на план за убийството му, предава РИА Новости.
"Американският империализъм иска да ме убие. Току-що разкрихме план, който „дяволската марионетка“ ръководи лично, за да ме убие. Имаме доказателства, но те не могат и не могат да се справят с нас, защото нашият Бог ни защитава!" – заяви Мадуро пред местната телевизия, разговаряйки с поддръжници.
В хода на речта си той нарича няколко пъти Гуайдо „дяволска марионетка“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу венецуелската банка BANDES

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу венецуелската банка BANDES

22 Март 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Министерството на финансите на САЩ въведоха санкции срещу Банката за икономическо и социално развитие на Венецуела (BANDES), предава ТАСС. Повод за тези мерки е арестът на Роберто Мареро, секретар на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Ведомството е разпространило специално прессъобщение в петък по този повод.
"Режимът използва BANDES и нейните дъщерни структури, за да изнася от страната средства“, се казва в изявлението на финансовото министерство на САЩ. – „Режимът продължава да отвлича, изтезава и убива граждани на Венецуела, нещо, което САЩ и международната коалиция, подкрепяща Гуайдо, не може да допуска. Роберто Мареро и другите задържани по политически причини, трябва незабавно да бъдат освободени. ".
Санкции са въведени и спрямо функциониращата в Уругвай Banco Bandes Uruguay, венецуелските банки Banco Bicentenario del Pueblo и Banco de Venezuela, както и срещу ситуираната в Боливия Banco Prodem S.A. В момента тези кредитни институции са лишени от достъп до американската финансова система. На американските граждани е забранено да сключват с тях каквито и да са сделки или да влизат в каквито и до било делови отношения.На територията на САЩ ще бъдат замразени всички техни активи или собственост, които са.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Венецуела обвинява арестуван помощник на Гуайдо в „тероризъм“

AFP: Правителството на Венецуела обвинява арестуван помощник на Гуайдо в „тероризъм“

21 Март 2019 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелското правителство обяви, че е арестуван близък помощник на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за „тероризъм“, съобщава AFP.
Вътрешният министър Нестор Реверол прочете изявление по държавната телевизия, в което се казва, че Роберто Мареро, задържан в дома му в Каракас, е участвал в заговор от страна на Колумбия и страните от Централна Америка за нападение срещу режима на президента Николас Мадуро.
Той твърди, че са открити „голям брой оръжия“ в дома на Мареро.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро призова венецуелското правителство да подаде оставка

ТАСС: Мадуро призова венецуелското правителство да подаде оставка

18 Март 2019 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова своите министри да подадат оставка, за да се извърши преструктуриране в националното правителство. Това съобщи вицепрезидентът Делси Родригес в Twitter, предава агенция TACC.
„Президентът Николас Мадуро апелира към цялата изпълнителна власт с молба да подаде оставка с цел дълбоко преструктуриране на дейността на боливарското правителство“, написа тя.
Родригес добави, че целта на преструктурирането е „да се защити родината на Симон Боливар и Уго Чавес от всяка заплаха“.
На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, към тях се присъединиха членовете на групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Специалният представител на САЩ ще обсъди ситуацията във Венецуела с Рябков

РИА „Новости“: Специалният представител на САЩ ще обсъди ситуацията във Венецуела с Рябков

17 Март 2019 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Елиът Абрамс, специален представител на САЩ за Венецуела, планира да се срещне със заместник министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, за да обсъдят положението във Венецуела, предава РИА „Новости“.
Срещата трябва да се състои на 18 и 19 март в Рим, по сведение от пресслужбата на Държавния департамент. В съобщението му се отбелязва специално „влошаващата се“ ситуация в латиноамериканската държава.
Преди това официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че ведомството разполага с информация за контакти на американските специални служби с контрабандисти във Венецуела, за да се проучат начините за прокарване на трансгранични проходи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция подкрепя призива на Ево Моралес за диалог във Венецуела

Kathimerini: Гърция подкрепя призива на Ево Моралес за диалог във Венецуела

15 Март 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Левият премиер на Гърция Алексис Ципрас подкрепя призивите на президента на Боливия Ево Моралес за постигане на споразумение за тежката политическа и финансова криза във Венецуела, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Много от страните-членки на Европейския съюз са сред 50-те държави, които заедно със САЩ подкрепят лидера на опозицията на Венецуела Хуан Гуайдо срещу президента Николас Мадуро. Те настояват за президентски избори за решаване на проблемите на Венецуела.
Управляващата партия СИРИЗА на Ципрас има приятелски връзки с леви партии в Южна Америка и изрази подкрепа за Мадуро.
Боливийският президент Ево Моралес желае Ципрас да настоява ЕС да работи за преговори между венецуелското правителство и опозицията като изход от кризата.
Моралес се срещна с Ципрас в Атина в петък по време на рядко пътуване на боливийския президент до Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Всички американски дипломати напуснаха Венецуела

Майк Помпео: Всички американски дипломати напуснаха Венецуела

14 Март 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изтегли целия си дипломатически персонал от посолството в Каракас, докато кризата във Венецуела се задълбочава, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от AFP.
„Днес всички останали във Венецуела американски дипломати заминаха от страната. Знам, че това е труден момент за тях“, заяви той чрез съобщение.
„Те са изцяло посветени на мисията ни в подкрепа на аспирациите на венецуелския народ да живее в демокрация и да изгради по-добро бъдеще за техните семейства“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руските шегаджии Вован и Лексус успяха да проведат „преговори“ и с Хуан Гуайдо (ЗАПИС)

РИА Новости: Руските шегаджии Вован и Лексус успяха да проведат „преговори“ и с Хуан Гуайдо (ЗАПИС)

14 Март 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Руските шегаджии Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) проведоха „преговори“ с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо от името на президента на Швейцария Ули Маурер, предава РИА Новости.
„Маурер“ предложи да разблокира милиони на актуалния президент на Венецуела Николас Мадуро, които уж са в швейцарската банка „Лексус Вованиал“, а след това да ги преведе на лична сметка на Гуайдо. „Швейцарският президент“ също така подчерта, че опозиционният лидер има право да се разпорежда със средствата като „държавен глава“.
Лидерът на опозицията благодари на събеседника си не само от свое име, но и от това на венецуелците, а също така се съгласи да изпрати искане за разблокиране на средствата.
„Зарадваният Гуайдо незабавно заяви пред пресата, че току що е говорил с „Маурер“ за блокираните сметки на правителството на Мадуро. Естествено, реалните официални власти на Швейцария опровергаха информацията“, отбелязаха шегаджиите в коментар за Sputnik Mundo.Агенция „Фокус“ припомня:

Руските "пранкери" (шегаджии) Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) миналата година, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те са успели да поговорят и с ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите , те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският чиновник е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“ – е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателят на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Метрото в Каракас ще заработи след седем дни прекъсване

ТАСС: Метрото в Каракас ще заработи след седем дни прекъсване

14 Март 2019 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Каракас. Метрото в Каракас ще заработи след седем дни прекъсване, съобщи в сряда председателят на Конституционната асамблея на Венецуела Диосдадо Кабело в ефира на националната телевизия, предава TACC.
Вечерта на 7 март Каракас и повечето от щатите във Венецуела останаха без електричество. В същото време и столичното метро преустанови работа. Според властите, причината за това е външна кибератака срещу най-голямата водноелектрическа централа „Симон Боливар“ в щата Боливар.
Възстановяването на електроснабдяването в страната е започнало в понеделник и до сряда токът е пуснат в столицата Каракас и по-голямата част от страната, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Възстановиха електрозахранването във Венецуела

АFP: Възстановиха електрозахранването във Венецуела

14 Март 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Служителите в публичния сектор на Венецуела ще се върнат на работа в четвъртък след почти седмична пауза, причинена от най-продължителното спиране на тока, каза министърът на комуникациите Хорхе Родригес, цитиран от AFP
Прекъсването на електрозахранването прекъсна осветлението, транспорта и доведе до затварянето на институциите и училищата. Електроснабдяването беше възстановено в Каракас и други региони от вторник, въпреки че западните щати останаха без електричество и в сряда.
"Президентът Николас Мадуро реши, че дейността на институциите ще бъде възобновена от утре, четвъртък", каза Родригес в реч по държавната телевизия късно в сряда, добавяйки, че училищата ще останат затворени още един ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional: Най-малко 20 хронично болни пациенти са починали във Венецуела заради спирането на тока

El Nacional: Най-малко 20 хронично болни пациенти са починали във Венецуела заради спирането на тока

13 Март 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко 20 души с хронична бъбречна недостатъчност са починали в останалите без електрозахранване болници на Венецуела, поради невъзможността да се извърши хемодиализа. Подобни данни публикува неправителствената организация Codevida в сряда, цитирани от венецуелския вестник El Nacional.
Вечерта на 7 март Каракас и повечето от щатите във Венецуела останаха без електрозахранване . Според властите причината за това е саботаж в най-голямата хидроелектрическа централа „Симон Боливар“ в щата Боливар. Според някои експерти, този инцидент е станал безпрецедентен по мащаб.
В понеделник Националното събрание (еднокамарен парламент, контролиран от противниците на Мадуро), по искане на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, обяви въвеждането на извънредно положение в страната поради прекъсване на електрозахранването. Във вторник министърът на съобщенията и информацията на Венецуела Хорхе Родригес заяви, че доставките на електроенергия са възстановени почти в цялата Боливарска република.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай предложи помощ на Венецуела за възстановяване на електроснабдяването

Reuters: Китай предложи помощ на Венецуела за възстановяване на електроснабдяването

13 Март 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Пекин. В сряда Китай предложи помощ на Венецуела за възстановяване на електроснабдяването в страната, след като президентът Николас Мадуро обвини САЩ в „кибер саботаж“, който доведе до спирането на тока в 18 от 23 щата в страната, предава Reuters.
Говорителят на китайското външно министерство Лю Канг заяви в Пекин, че Китай е засякъл съобщения, според които електрическата мрежа е аварирала заради хакерска атака.
„Китай е дълбоко загрижен от това“, заяви Лю.
„Китай се надява, че венецуелската страна може да открие причината за този проблем възможно най-скоро и да възобнови нормалното енергийно снабдяване и социален ред. Китай е готов да предостави помощ и техническа подкрепа за възстановяване на енергийната мрежа на Венецуела“, подчерта дипломатът, без да дава повече подробности.
Електричеството бе възстановено в много части на страната във вторник, включително в някои райони, където тока спря миналия четвъртък, твърдят свидетели в социалните мрежи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп допуска използването на всякакви средства срещу Николас Мадуро и хората му

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп допуска използването на всякакви средства срещу Николас Мадуро и хората му

13 Март 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Хюстън. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп все още обмисля възможността да използва всякакви средства срещу венецуелския президент Николас Мадуро и хората, които са му лоялни. Това съобщи във вторник пред CNBC държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на конференция в Хюстън, предава TACC.
"Както заяви президентът на Съединените щати, обмислят се всички възможности за предоставяне на венецуелския народ на демокрацията, която заслужават. И тогава ние ще изградим нова икономика, при която те ще могат отново да намерят богатството под краката си", твърди Помпео.
"Сега 50 страни са признали управлението на Мадуро за незаконно. Време е той да се оттегли", каза държавният секретар. 

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди венецуелци протестират срещу Николас Мадуро на фона на продължаващата липса на ток

AFP: Хиляди венецуелци протестират срещу Николас Мадуро на фона на продължаващата липса на ток

13 Март 2019 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Каракас. Хиляди венецуелци излязоха на нови протести във вторник, призовани от лидера на опозицията Хуан Гуайдо на петия ден от спирането на тока, докато правителството се готви да му повдигне обвинения за саботаж, предава AFP.
Гуайдо - признат за временен президент от повече от 50 страни - планира да се обърне към протестиращите по-късно във вторник, часове, след като САЩ заявиха, че ще изтеглят всички останали дипломатически служители от Венецуела.
Междувременно главният прокурор на Венецуела, Тарек Уилям Сааб, заяви пред репортери, че ще започне разследване срещу Хуан Гуайдо за „предполагаемото му участие в саботажа на венецуелската електроенергийна система“.
Това е първият ход на правителството срещу подкрепяния от САЩ Гуайдо след завръщането му във Венецуела миналата седмица, след като посети няколко страни от Южна Америка, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional: Разследват Хуан Гуайдо за „саботаж" на електрическата система на Венецуела

El Nacional: Разследват Хуан Гуайдо за „саботаж" на електрическата система на Венецуела

12 Март 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Каракас. Прокуратурата на Венецуела започна разследване срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо за предполагаемото му участие в „саботажа“ на националната електрическа мрежа, съобщава националният ежедневник El Nacional.
От редакцията припомнят, че в края на януари Върховният съд на латиноамериканската страна наложи на самообявилия се за временен президент забрана за напускане на страната и замрази сметките му. Тогава бе инициирано разследване срещу Гуайдо за „узурпиране“ на властта в Каракас.
Привеждат се думите на представител на Министерството на държавната администрация, според когото няколко часа след „саботажа“, в резултат на който Венецуела потъна в мрак, в социалните мрежи са се появили призиви за насилие, кражби и плячкосване. Явният намек е, че зад тях стои Гуайдо.
Днио наред Венецуела остава без електричество. По-рано държавната енергийна компания заяви, че прекъсването на електрозахранването e в резултат от „саботаж" във ВЕЦ, разположен в източната част на страната. Експертите, от друга страна, смятат, че проблемът се дължи на липсата на поддръжка на електрическата система и на дефицита на ток. Те обвиняват социалистическото правителство за липсата на инвестиции в поддръжката на инфраструктурата в разгара на сериозната икономическа криза, но политиците подкрепиха версията за „саботажа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Майк Помпео обвини Русия и Куба за венецуелската криза

Reuters: Майк Помпео обвини Русия и Куба за венецуелската криза

12 Март 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия и Куба, че са предизвикали политическата криза във Венецуела, като са подкрепили президента на страната Николас Мадуро и заяви, че е предупредил Индия да не помага на правителството в Каракас, закупувайки венецуелски петрол, предава Reuters.
Неговите коментари дойдоха, след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на руската банка „Еврофинанс Моснарбанк“ за това, че помага на венецуелската държавна нефтена компания PDVSA да заобиколи финансовите рестрикции, наложени от САЩ.
„Историята е непълна, ако не отбележим централната роля, която изиграха и продължават да играят Куба и Русия в подкопаването на демократичните мечти на венецуелския народ, както и тяхното богатство“, заяви Помпео пред журналистите.
„Москва, както и Хавана, иска да осигури политически чадър за режима на Мадуро, като същевременно натиска страните да отрекат демократичната легитимност на временния президент Гуайдо“, добави първият дипломат на Вашингтон.
По-рано в понеделник Помпео се срещна с министъра на външните работи на Индия Виджай Гокхале в Държавния департамент и сред темите бяха покупките на петрол от правителството на Мадуро.
„Искаме от Индия същото, което и от другите страни: да не осигуряват животоспасяваща икономическа линия за режима на Мадуро“, заяви Помпео, като отказа да разкрие детайли от разговорите.
Индийският пазар е от решаващо значение за икономиката на Венецуела. В исторически план тя е вторият по големина клиент на венецуелския петрол след Съединените щати, които чрез санкциите срещу Мадуро предават контрола над голяма част от приходите на Гуайдо, обяснява „Ройтерс“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще отзоват останалите си дипломати от Венецуела през тази седмица

ТАСС: САЩ ще отзоват останалите си дипломати от Венецуела през тази седмица

12 Март 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През тази седмица Вашингтон ще отзове всичките останали сътрудници на посолството на САЩ във Венецуела, съобщи държавният секретар Майк Помпео във вторник в „Туитър“, предава ТАСС.
„САЩ ще отзоват целият останал персонал от посолството във Венецуела през тази седмица“, написа той. „Това решение отразява влошаването на ситуацията във Венецуела, както и направеният извод, че присъствието на дипломатически персонал в посолството е станало препятствие за политиката на Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Парламентът във Венецуела обяви извънредно положение

AFP: Парламентът във Венецуела обяви извънредно положение

11 Март 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Каракас. Националното събрание на Венецуела, доминирано от опозицията, обяви извънредно положение за „повсеместното бедствие“, причинено от спирането на тока, което продължава четири дни, съобщава AFP.
Парламентът одобри закон, предложен от неговия лидер и самопровъзгласил се действащ президент Хуан Гуайдо, който търси „международно сътрудничество“, за да помогне за разрешаването на кризата във Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо призова за масови демонстрации във Венецуела срещу спирането на тока

AFP: Гуайдо призова за масови демонстрации във Венецуела срещу спирането на тока

11 Март 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова за масови демонстрации в цялата страна във вторник, за да протестират срещу прекъсванетона тока, което остави милиони без енергия през последните четири дни, съобщава AFP.
„Утре в три часа следобед, цяла Венецуела ще бъде на улиците,“ заяви Гуайдо в реч в парламента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложиха санкции на руска банка заради връзките й с Венецуела

AFP: САЩ наложиха санкции на руска банка заради връзките й с Венецуела

11 Март 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Финансовото министерство на САЩ в понеделник наложи санкции на базирана в Русия банка заради подкрепата й за правителството на венецуелския президент Николас Мадуро и осъществявания от нея бизнес с петролната компания на Венецуела PDVSA, предава AFP.
Ограничителните мерки са въведени срещу базираната в Москва „Еврофинанс Моснарбанк“, която, при откриването си през 2011 година, е била 50% собственост на водещи руски банки и 49% на венецуелския Фонд за национално развитие.
„Това действие демонстрира, че САЩ ще предприемат мерки срещу чуждестранни финансови институции, които поддържат нелегитимния режим на Мадуро и допринасят за икономическия колапс и хуманитарната криза, които мъчат венецуелския народ“, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин чрез съобщение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Международната контактна група за Венецуела се събира за втора среща в края на март

ТАСС: Международната контактна група за Венецуела се събира за втора среща в края на март

11 Март 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Второто заседание на Международната контактна група за Венецуела ще се проведе в края на месец март. Това подчерта говорителят на Европейска служба за външна дейност Мая Коциянчич, предава TACC.
Tочната дата на заседанието все още не е конкретизирана. Към настоящия момент е известно, че срещата ще се състои в Латинска Америка. Съгласно думите на Коциянчич, дневният ред на заседанието също ще бъде обявен по-късно.
Първото заседание на Международната контактна група за Венецуела се проведе на 7 февруари в Уругвай. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, която председателстваше събитието, обеща, че групата ще предостави „широки международни гаранции за провеждането на нови избори във Венецуела", а също и че „няма да позволи политизиране на помощта за страната". По-рано Могерини многократно заявяваше, че целта на създаването на тази групата не е да се осигурят преговори
между правителството и опозицията, а да се подготви „прехвърлянето на властта чрез демократични избори", припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Парламентът на Венецуела поиска обявяването на извънредно положение в страната

FAZ: Парламентът на Венецуела поиска обявяването на извънредно положение в страната

11 Март 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. С оглед на прекъсването на електрозахранването във Венецуела, което продължава вече няколко дни, Националното събрание в Каракас настоя за обявяването на извънредно положение в латиноамериканската страна, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се контролираният от опозицията и нейния лидер Хуан Гуайдо парламент в Каракас да обяви въвеждането на мярката в рамките на специално заседание, насрочено за по-късно през деня. Мнозина разглеждат Националното събрание като единствената легитимна институция в страната. Въпреки това, държавният глава на Венецуела Николас Мадуро обезвреди Националното събрание и прехвърли правомощията му на верните на правителството органи.
От четвъртък вечерта в страната е прекъснато електрозахранването, а възстановяването на подаването на електричеството върви бавно и с редица съпътстващи проблеми. Мадуро обвинява САЩ за ситуацията, която по-рано описа като „саботаж“ и резултат от хакерска атака. Опозицията, от друга страна, говори за липса на поддръжка, корупция и лошо управление.
Прекъсването на тока до голяма степен парализира Венецуела. Множество магазини останаха затворени, метрото в Каракас не работи, на международното летище е столицата бяха отменени много полети. Според неправителствената организация Médicos por la Salud най-малко 17 пациенти са загинали в болниците в страната по време на срива в мрежата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Армията пое защитата на енергийната система на Венецуела

ТАСС: Армията пое защитата на енергийната система на Венецуела

11 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелската армия е взела под охрана стратегическите обекти на енергийната система на страната, а електропроводите се наблюдават от възуха. Това съобщи министърът на отбраната на Боливарската република Владимир Падрино Лопес по държавната телевизия на страната, предава агенция TACC.
„Ние сме твърди в намерението си да стабилизираме националната енергийна мрежа и да предотвратим каквато и да е атака“, каза той.
По-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди на министерството на отбраната да осигури защитата на енергийната система на фона на най-голямото прекъсване на електрозахранването в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Николас Мадуро се страхува, че заповед за арест на Хуан Гуайдо ще бъде отхвърлена

Washington Examiner: Николас Мадуро се страхува, че заповед за арест на Хуан Гуайдо ще бъде отхвърлена

10 Март 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Washington Examiner: Николас Мадуро се страхува, че заповед за арест на Хуан Гуайдо ще бъде отхвърлена
Докато венецуелският лидер Николас Мадуро се бори да запази властта си при икономически конфликт и международен натиск, съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че смята, че вътрешният импулс в южноамериканската страна се развива към свалянето му, пише в. Washington Examiner.
В интервю ABC Болтън каза, че много хора във венецуелската армия и националното събрание обсъждат как да преминат към правителство, водено от лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който е признат за временен президент на Венецуела от САЩ и повечето западни страни.
„Има безброй разговори между членовете на националното събрание и военните във Венецуела, които говорят за това какво може да се случи, как биха могли да предприемат действия в подкрепа на опозицията“, каза Болтън.
По-специално, Болтън твърди, че властта се изплъзва на Мадуро, след като той и неговите лоялни служители сред военните не са предприели ход да арестуват Гуайдо, който се върна в страната в понеделник, след като я напусна миналия месец и пренебрегна забраната за пътуване, наложена от най-висшия съд, който анулира паспорта му.
„Те не са искали да арестуват Гуайдо“, заяви Болтън. „... и мисля, че една от причините за това е страхът на Мадуро, че ако даде тази заповед, тя няма да бъде спазена“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.