НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Илия Вълев, етнограф: Благовещение се смята за начало на всички християнски празници през годината

Д-р Илия Вълев, етнограф: Благовещение се смята за начало на всички християнски празници през годината

25 Март 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въпреки, че в миналото стопанската година за народа ни е започвала на Гергьовден, на Благовещение предците ни са спазвали обичаи, с които гонят „злото“ от природата. Това припомни в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът от Регионалния исторически музей в града д-р Илия Вълев. Той допълни, че днешният ден се счита за начало на всички християнски празници. „Това е така, защото на този ден Дева Мария получава благата вест, че ще роди Спасителя. Следва Рождество Христово, 25 март е точно 9 месеца преди Рождество Христово, а в последствие и Възкресение Христово. Това са трите най-големи празници“, допълни етнографът. Благовещение се счита и за Ден на майката, тъй като Дева Мария е покровител на майчинството и семейството. „Осми март е по-скоро социален и политически празник, а Благовещение е по-силно натоварен за майчинството, което е едно от най-важните неща в човечеството“, каза още д-р Вълев.
Луиза ТРАНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: В народните представи празникът Благовещение се свързва с пролетното пробуждане

Веска Спасова, етнолог: В народните представи празникът Благовещение се свързва с пролетното пробуждане

25 Март 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. народните представи празникът Благовещение се свързва с пролетното пробуждане. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й този празник е свързан с новото начало, с обновлението. „Обредността на този ден се свързва с месенето на обредна питка и с мед – хапва се сладко. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи силата си. Дупчат се ушите на момичетата, защото болката се губи, а раните заздравяват бързо. На този ден стопаните отварят кошерите, за да пуснат пчелите на паша и да събират прашец”, каза Веска Спасова. По думите й на този ден, каквото се случи, както премине денят, такава ще бъде цялата година. На този ден в джоба всеки трябва да има пари. „Засаждат се зеленчуци и овошки, за да са сладки, да родят много и да се хванат самите растения”, каза Веска Спасова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: Благовец се смята за благ ден, в който дори да се удариш раната бързо отминава

Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: Благовец се смята за благ ден, в който дори да се удариш раната бързо отминава

25 Март 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Благовец се смята за благ ден, в който дори да се удариш или да имаш контузи раната бързо отминава. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в Бургас. „Поради тази причина се счита, че днес е много подходящо да бъдат продупчени ушите на момиченцата. Днес също така се бележат и животните със същата идея, че денят е благ и всяка рана много бързо ще за здраве“, каза още Топалова. Според нея, тъй като денят се свърза с Богородица и с майчинството, хората днес са по-състрадателни към сирачета, бедни и нещастни.
„Даже възрастни жени учат момиченца-сирачета как да месят пита, за да се предаде традицията. Тъй като денят е добър, днес е време и да се прекопаят лехите, да се посадят цветя, защото каквото посадиш, то ще се хване. Хората вярват, че посадените днес тикви и дини ще бъдат много сладки“, уточни Топалова. По думите й има вярване затова, че ако днешният ден е студен ще се родят много краставици, кошерите с мед ще са добри, годината ще е плодородна. „Що се отнася до трапезата, въпреки че днешният ден се пада по време на пости, днес е единственият ден, в който може да се яде риба. И по този начин не се нарушава постът“, добави етнографът и уточни, че рибата може да бъде варена или печена. „Днес се приготвя и супа от коприва, а също така се приготвят и зелени салата, тъй като народът вярва, че след днешния ден народът се е хванал за зелено“, каза още Топалова.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: Добре е на днешния ден човек да е станал рано, да е закусил, за да може да е добре през цялата година

Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: Добре е на днешния ден човек да е станал рано, да е закусил, за да може да е добре през цялата година

25 Март 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Бургас Днес е Благовец, денят, на който Богородица е получила благатa вест, че ще роди Спасителя. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в града. „И лястовицата носи блага вест, и тя е, че зимата вече си е отишла“, каза още Топалова и добави, че на днешния ден мечките се събуждат от зимен сън и отиват до реката, за да се окъпят. По думите на етнографа Росица Топалова незнайно защо, но хората вярват, че водата след това става лековита. „Добре е на днешния ден човек да е станал рано, да е закусил, за да може да е добре през цялата година“, допълни етнографът. Според Топалова хората се страхуват да не би когато кукувицата закука да ги свари в леглата, защото тогава, че ще се залежат и няма да бъдаt добре. Росица Топалова уточни, че освен това, че трябва да си станал рано и закусил, когато чуеш кукувицата, трябва да имаш и пара в джоба си, за да може годината да бъде успешна. „Също така народът на този ден много внимателно наблюдава поведението на змиите, които на този ден излизат от своите дупки и този, които е болен вярва, че ако си остави дрехата на земята и я пролази змиятa бързо ще оздравеят“, заяви Топaлова и добави, че на днешния ден змиите са добри и не хапят, но въпреки всичко днес е денят, на който те трябва да бъдат ритуално изпъдени с викове и заклинания, за да може, след като си свършат работата днес, да бягат надалеч. „Ритуалното пъдене става с дрънчене, удряне на тенекии и създаване на голям шум, от което те се страхуват“, каза още етнографът.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Повече от 200 жители на общината имат имен ден на Благовещение

Кюстендил: Повече от 200 жители на общината имат имен ден на Благовещение

25 Март 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 200 жители на Кюстендил и селата в общината имат имен ден на Благовещение. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО)” към Община Кюстендил. Най-много са хората, които носят името Благой. Броят им е 140 души, като 95 от тях живеят в града. Дамите с името Блага в общината са 42, а 8 жени са наречени Благойка. В общината празнуват и 20 души с името Благовест, 16 от тях - в областния център. Дамите на име Благовестка са общо 8.
Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Благовещение. Това е денят, в който св. Архангел Гавриил донася на Пресветата Дева благата вест, че тя ще роди Спасителя Иисус Христос.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илия Вълев, етнограф: На Благовещение всеки, който още носи мартеница, може да я свали без да е видял прелетна птица

Д-р Илия Вълев, етнограф: На Благовещение всеки, който още носи мартеница, може да я свали без да е видял прелетна птица

25 Март 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Според народните традиции всеки, който още носи мартеница, може да я свали на Благовещение без да е видял прелетна птица. Вярва се, че днешният ден е преходен и символизира смяната на зимата с пролетта. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът от Регионалния исторически музей в града д-р Илия Вълев. По думите му Благовещение е един от най-големите празници в българската традиция и в християнския календар.
„Той е важен граничен празник, не само защото е свързан с настъпването на пролетта и затоплянето на времето, а и защото на този ден си припомняме едно изключително съдбоносно събитие, а именно поднасянето на благата вест от св. архангел Гавраил на Дева Мария, че ще зачене от Светия дух Спасителя на човечеството – Исус Христос“, припомни още д-р Вълев. Той допълни, че днес всичко се възвръща към живота, но освен доброто „се събужда“ и злото. „Затова има някои традиции, с които предците ни са се опитвали да неутрализират негативните сили. Така например, в миналото, рано сутрин стопанската е излизала на двора, събирала е сметта от всички ъгли на двора, образувала е кръст от нея и е палила огън, който се е прескачал с едно наричане „Бягайте змии и гущери, Благовец ви гони“. Вярвало се е, че така ще изчезнат всички зли сили от дома. На този ден се е биело и с лескова тояга, защото се вярва, че от леската бяга злото“, поясни още етнографът.
На трапезата се слагат постни ястия, тъй като Благовещение съвпада с Великденския пост, но е разрешена и риба. Според народните вярвания всеки, който излиза днес от дома си, трябва да е сит и да носи пара, за да му е спорна годината.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Димова, музеен педагог: Обредността на Благовец е много богата

Ралица Димова, музеен педагог: Обредността на Благовец е много богата

25 Март 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Търговище. Обредността на Благовец е много богата, съществуват редица забрани, денят има магическа сила и се извършват различни гадания. Това каза пред Радио „Фокус“-Шумен Ралица Димова, музеен педагог. Тя обясни, че в рамките на проява, която Регионален исторически музей-Търговище организира в Славейковото училище по повод Благовещение, ще бъдат представени обредите и ритуалите, характерни за празника.
„Народните вярвания свързват Благовец с настъпването на пролетта, с пробуждането на природата за нов живот. Това е раждане на нова надежда. На този ден пристигат щъркелите и лястовиците. Лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. За стопаните това е вест блага, от този ден те започват да обработват нивите и градините, да извеждат животните на паша, да отварят кошерите“, разказа Ралица Димова. Тя посочи, че се извършват редица действия и се спазват различни забрани, целящи като цяло предпазване от лошото и отваряне на място за новото и доброто.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: На Благовец всяка рана заздравява много бързо, садят се овошки и се пускат пчелите да събират мед

Ваня Йорданова, етнолог: На Благовец всяка рана заздравява много бързо, садят се овошки и се пускат пчелите да събират мед

25 Март 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Смолян. На Благовец се правят предсказания и има различни вярвания, свързани с празника. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. „Едно от предсказанията е за времето. Вярва се, че каквото бъде то на този ден, такова ще е през лятото. Ако е ясно и топло, овощните дървета ще дадат хубав и добър плод. Пак от народната етимология от името Благовец – благо, сладко, се вярва, че на този ден всяка рана заздравява много бързо. По тази причина, за да не ги боли, се пробиват ушите на момиченцата и се слагат обеци. Дамгосват се агнета и ярета и се правят резки на ушите им, за да се разпознават от стопаните. На този ден се садят овошки, за да дават сладки плодове, пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед“, обясни Йорданова.
Празникът Благовещение е по време на Великденските пости, но тъй като е изключително голям празник в православния календар, се разрешава консумацията на риба на този ден. За тържествената трапеза в домовете си стопанките подготвят рибник – печена риба пълнена с ориз или булгур. Яде се още варена риба, омесва се шарена пита, върху която се прави украса от орехови ядки и сушени плодове и тя се раздава на близки и роднини. По традиция всеки трябва да хапне нещо зелено на този ден като коприва, киселец, лапад за нова и здрава кръв в навечерието на пролетта и летния сезон, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Павел Павлов, богослов: На Благовещение почитаме майката, съпругата, жената в семейството

Проф. Павел Павлов, богослов: На Благовещение почитаме майката, съпругата, жената в семейството

25 Март 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. На Благовещение почитаме майката, съпругата, жената в семейството. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ богословът проф. Павел Павлов за значението и посланията на празника Благовещение. Той допълни, че празникът носи послания на радост и на очакване. „Това е денят на майката, на съпругата и на жената в християнската традиция. На този ден, именно на Благовещение, празнуваме тази по-добра част от човечеството. Има особена радост в семействата, като един хубав семеен празник“, заяви проф. Павлов. Той посочи, че това е един от дните, в които празнуват Мариите. „Акцентът е върху многото жени, които носят чудното име на Света Богородица Мария и Мариам. Специално в българската и балканската традиция има много имена свързани с Благовещение“, обясни богословът. „Хората, родени на Благовещение, носят обикновено имената Благой, Благовест, Благовеста и производните. На гръцки да речем Евангелия, това хубаво гръцко име, което на български е Благовеста. Това са имена, свързани с получаването на благата вест и с благото, с доброто, със силата на извършване на добро“, каза още Павел Павлов.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Павел Павлов, богослов: Благовещение е началото на нашето спасение

Проф. Павел Павлов, богослов: Благовещение е началото на нашето спасение

25 Март 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква определя Благовещение като ден на началото на нашето спасение и като ден, изключително свързан с раждането на Месията. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ богословът проф. Павел Павлов за значението и посланията на празника Благовещение. „От Благовещение насетне първото ни очакване е за Възкресение Христово. Вече сме в перспективата на тези девет месеца, в които зрее плодът в утробата на Дева Мария, за да се роди в края на месец декември“, обясни богословът. Той допълни, че Благовещение е специален, радостен ден. „Винаги се пада в рамките на Великия пост. Така че дали в началото на поста или в неговия край, това е този великопостен специален период в годината“, коментира проф. Павлов. „Цялата ни мисъл е насочена във Възкресение Христово, към Великден. Въпреки това специално в този ден обръщаме перспективата си към Рождество“, обясни богословът. По думите му Благовещение е един от двата дни, в които православната ни църква разрешава по-лека форма на поста с възможността на трапезата ни да има риба.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Деца от три детски градини посетиха Общината и изказаха пожелания по повод Благовещение

Стара Загора: Деца от три детски градини посетиха Общината и изказаха пожелания по повод Благовещение

25 Март 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Деца от три старозагорски детски градини дойдоха в Община Стара Загора, за да поздравят общинарите с един от най-големите християнски празници Благовещение или Благовец. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Те изказаха благопожелания за здраве, веселие и радост през настъпващата пролет. Само благи вести за всички хора поръчаха гостите.
Възпитаниците на Детска градина №68 „Патиланско царство“ дадоха началото с песента „Снощи на герана бях“. Децата пресъздадоха народните обичаи на Благовец – началото на деня и момите, които се предупреждават за самодивите, търсенето и появата на кукувицата. Изказаха и много благопожелания за здраве, късмет и берекет. Имаше и танц на слънцето на фона на кукувича песен.
Пролетното чистете и метене, показаха момичетата от детска градина №34 „Райна княгиня“. Момчетата пък прескачаха огъня и гонеха змии и гущери. Всяко дете носеше в ръка паричка, за да бъде годината му богата и благодатна.
Най-малките кукери от детска градина №5 „Мечо Пух“ изгониха лошите сили от Общината и благопожелаха „Да потъне вдън земя злото и да пребъде доброто“.
Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, и Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, поздравиха децата с добре дошли и им пожелаха днес да са щастливи и усмихнати, за да е така през цялата година. Те дариха малките гости с лакомства, а децата обещаха да са послушни и трудолюбиви през цялата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Ако на Благовещение чуеш кукувица и нямаш пари или си гладен, през цялата година ще си безпаричен и ненахранен

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Ако на Благовещение чуеш кукувица и нямаш пари или си гладен, през цялата година ще си безпаричен и ненахранен

25 Март 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ако на Благовещение чуеш кукувица и нямаш пари или си гладен, през цялата година ще си безпаричен и ненахранен. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Ако през този ден е облачно, годината ще е кишава и студена, ако вали дъжд – житото ще е добро. На този ден и пчеларите отварят кошерите, опушват ги и пускат пчелите на воля, да вдъхнат от благото на Благовец, за да им е благ медът. Така е и на хорската трапеза – на Благовец всеки трябва да опита от всичко, каквото има за ядене, защото каквото днес хапнеш, ще ти бъде благо през цялата година. Изобщо какво днес се направи, ще го правиш с удоволствие през цялата година“, коментира тя.
Аделина Стефанова отбеляза, че на Благовец се пробиват ушите на момиченцата за поставяне на обеци, тъй като се вярва, че по-малко ще боли и по-малко ще кърви. Тя посочи, че на Великите пости е забранено да се играе хоро, но на Благовещение се разрешава, като хорото е наречено Буенек. По думите й трапезата отново е постна, но е богата – прави се лучник, яде се риба, задължително каша от прясна коприва, салата от зелен лук, джоджен и магданоз, събира се рода на трапезата.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса „Свето Благовещение“ в село Соволяно

Кюстендил: Ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса „Свето Благовещение“ в село Соволяно

25 Март 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Храмовият празник на параклиса „Свето Благовещение“ в село Соволяно ще бъде отбелязан от 12.00 часа. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на село Соволяно Пламен Илиев. Ще бъде отслужена литургия, след което ще бъде раздадена постна питка на присъстващите. Поканени са кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, общински съветници и жители на населеното място.
Православният храм е открит през 2008 година. Той е изграден и в памет на народния певец Благовест Порожанов.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Над 50 жители на общината празнуват имен ден на Благовещение

Смолян: Над 50 жители на общината празнуват имен ден на Благовещение

25 Март 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 50 жители на община Смолян празнуват имен ден на Благовещение – денят, в който Архангел Гавраил е донесъл на Дева Мария благата вест, че тя е избрана да зачене с божията помощ и да роди Спасителя на света. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Общината. Името Благовест е дадено на 16 мъже, а Благовеста са наречени 10 дами. Благой е името на 12 мъже от Смолян и околните села. Блага са кръстени 8, а Благо - 2 жители на община Смолян. На Благовец празнуват и всички, които имат производни на посочените имена.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: На Благовещение не се работи никаква работа, дори птичките са спирали да вият гнездата си

Ваня Йорданова, етнолог: На Благовещение не се работи никаква работа, дори птичките са спирали да вият гнездата си

25 Март 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Смолян. Православната църква празнува деня на благата вест, която Архангел Гавраил е донесъл на Дева Мария, че тя е избрана да зачене с божията помощ и да роди Спасителя на света. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Това е последният от мартенските празници и е много почитан от българите, наричан е Благовещение, Благовец и дори Половин Великден. По думите на Йорданова, на този ден се спазва строгата забрана да не се работи никаква работа, като дори се казва, че птичките са спирали да вият гнездата си.
„Вярва се, че на Благовец се завръщат прелетните птици, идва и кукувицата и носи благата вест, че пролетта е настъпила. По стара традиция всеки трябва да излезе от дома си рано сутринта на Благовещение сит и с пара в кесията си и ако го закука кукувицата, през цялата година да бъде сит и богат. В Родопите специално, когато чуят първата кукувица, жените завързват единия край на забрадките си и след три дни го отвързват и гледат какво има в него. Ако има нещо зелено – някаква тревичка, се е вярвало, че това е добър знак и те ще бъдат здрави през цялата година“, поясни Йорданова.
Повсеместно се знае, че на Благовец змиите и гущерите излизат от своите дупки, в които са прекарали зимата. Затова на този ден се прави обредното гонене на змии, гущери и бълхи, както се прави в предходните мартенски празници. Докато вдигат шум и запалват боклуците събрани от дворовете си, всички домашни прескачат този огън с надеждата, че по този начин ще се предпазят от ухапвания от змии, гущери и бълхи през цялата година, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Църквата „Свето Благовещение“ в село Црънча отбелязва храмовия си празник

Пазарджик: Църквата „Свето Благовещение“ в село Црънча отбелязва храмовия си празник

25 Март 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Църквата в село Црънча е единствената в нашата епархия, която носи името „Свето Благовещение“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество в Пазарджик. Той обясни, че строителството на храма е започнало през 1806 година. „Тя е вкопана в земята, тъй като местният турски бей, въпреки че разрешил строителството й, когато минавал с коня си, не искал да я вижда. Строителството и завършва през 1830 година, когато тя е осветена“, обясни протойерей Стефан Йорданов. Той допълни, че църквата „Свето Благовещение“ в село Црънча е оградена с каменни зидове. Иконостасът й е добре запазен, а на празника на храма звънят двете камбани, които са монтирани след Освобождението.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Литургия за Благовещение се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ в областния град и православните храмове в региона

Велико Търново: Литургия за Благовещение се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ в областния град и православните храмове в региона

25 Март 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Литургия за Благовещение се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Десетки миряни се събраха в църквата още в ранните часове на деня, за да се помолят за здраве и благополучие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Богослужение се извършва и в останалите православни храмове в региона.
Българската църква чества празника Благовещение (блага вест). На този ден се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха. Празникът е утвърден от православната църква през VII век. Според Библията на днешния ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.
Сред народа Благовещение е известен и като Благовец. В миналото предците ни са го считали за „половин Великден“. Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец – благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Поради това точно на днешния ден са се пробивали ушите на малките момичета, дамгосвали са агнетата и яретата, защото се е вярвало, че няма да ги боли. По мястото си в календара Благовец стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.
Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и др.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: В превод от гръцки език Благовест означава „който възвестява добрите неща“

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: В превод от гръцки език Благовест означава „който възвестява добрите неща“

25 Март 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В превод от гръцки език Благовест означава „който възвестява добрите неща“. Това каза по повод християнския празник Благовещение за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „На този ден Бог изпратил Архангел Гавраил в Назарет при Дева Мария и й казал: „Радвай се Благодатна, Дух Свети ще слезе върху ти и ще те осени, и ти ще заченеш и ще родиш син Божий“. Тази блага вест, която е дадена на Дева Мария от Архангел Гавраил, дава името на днешния празник, наречен Благовещение. Народът придава по-широк смисъл на този празник като зачатието на природата, защото от топлите страни вече започват да долитат щъркели, лястовички, пъдпъдъци, кукувици, които съобщават благата вест, че идва лятото“, заяви тя.
Стефанова допълни, че вечерта срещу празника се измитат стаите, почистват се оборите и дворовете, а събраното се запалва, за да дойде празникът на чисто. По думите й момчетата прескачат запалените огньове, за да не ги хапят змиите през годината, а в някои райони се обикалят и дворовете с факли, като се плашат влечугите. Храмовият уредник добави, че през нощта на празника иманяри ходят из полето и следят ще се появи ли някъде син пламък – знак за закопано съкровище – злато, сребро или монети.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Празнична литургия по повод Благовещение се отслужва в храмовете в града

Пазарджик: Празнична литургия по повод Благовещение се отслужва в храмовете в града

25 Март 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Празнична света литургия по повод християнския празник Благовещение се отслужва в храмовете в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Православната църква отбелязва празника Благовещение – деня, в който Дева Мария разбира благата вест, че ще роди непорочно заченат син, съобщена й от Архангел Гавриил.
Празникът е един от постоянните в църковния календар, тъй като всяка година се чества на една и съща дата. Заедно с християнския, българите отбелязват и фолклорния празник Благовец. Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Имен ден празнуват носещите имената Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Архимандрит Висарион ще възглави празничната света Литургия в  храм „Св. Неделя“ в квартал „Райково“ за Благовещение

Смолян: Архимандрит Висарион ще възглави празничната света Литургия в храм „Св. Неделя“ в квартал „Райково“ за Благовещение

25 Март 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави празничната св. божествена Литургия в храм „Св. вмца Неделя“ в квартал „Райково“ за Благовещение (Благовец), който се отбелязва от Църквата на 25 март. Това съобщиха от Архиерейското наместничество – Смолян. Литургията ще започне в 9.00 часа. В богослужението ще участват също енорийският свещеник и секретар на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и църковният хор с диригент Росица Казалиева.
Благовещение е свят празник за християните, един от големите църковни празници, отбелязващ знаменателното евангелско събитие, когато в галилейския град Назарет Архангел Гавриил се явява на Дева Мария и ѝ възвестява благата вест – че Господ е избрал между всички жени Тя да роди Неговия Син – Месията, Спасителя Иисус Христос. Девет месеца след това на 25 декември Пресвятата Дева ражда Божия Син. Признателно и благодатно е на този ден да сме заедно в храма и да благодарим на Божията Майка от сърце и с любов, призовават от Архиерейското наместничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще отслужи Архиерейска света литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”

Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще отслужи Архиерейска света литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”

25 Март 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Знеполският епископ Арсений ще отслужи Архиерейска света литургия от 9.00 часа в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от митрополията. На празника Свето Благовещение – Божествена света Литургия ще възглави Пловдивският митрополит Николай от 9.00 часа, в храм „Свето Благовещение” в Асеновград.
Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“. Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец – благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Архиерейска света Литургия в град Разлог за Благовещение

Благоевград: Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Архиерейска света Литургия в град Разлог за Благовещение

25 Март 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Разлог. Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим ще оглави Архиерейска света Литургия в град Разлог за Благовещение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В града се намира една от най-величествените църкви в България, посветени на Благовещение - храмът „Св. Благовещение“, който е част от Неврокопска епархия. Именно там от 9.00 часа Архиерейска света Литургия ще оглави Неврокопският митрополит Серафим.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица“ по повод Благовещение

Враца: Митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица“ по повод Благовещение

25 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Враца. Всяка година на 25 март Православната църква прославя Пресвета Богородица с празника Благовещение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Златоустова света Литургия.
Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица“ на Врачанската епархия . Началото е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благовещение е

Благовещение е

25 Март 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква чества празника Благовещение (блага вест). На този светъл празник се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха. Празникът е утвърден от православната църква през VII век. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, явена ѝ от Божия служител, тя със смирение и послушание отвърнала с думите: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти" (Лука 1:38). От този миг насетне неизказана радост изпълвала чистото сърце на назаретската девица. А когато нейният Син Богочовекът Иисус Христос страдал и умрял на Голготския кръст, тя, както никой друг на тая земя, изживяла ужаса на човешката неправда, за да стане оттогава и завинаги най-усърдната наша застъпница пред престола на Всевишния - на Бога.
За българите днешният празник е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден". Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец - благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища. По мястото си в календара Благовец стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.