НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Призма“ (Македония): Сърбия отбелязва 20 години от войната в Косово с прожекция на военен филм

„Призма“ (Македония): Сърбия отбелязва 20 години от войната в Косово с прожекция на военен филм

11 Април 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Министерството на отбраната на Сърбия и обществената телевизия РТС отбелязаха 20 години от войната в Косово, с премиерата на документалния филм за битката при Кошара през 1999 г.,информира македонското електронно издание “Призма“.
Филмът показва "смелостта, жертвата и посвещението" на войниците на Югославската армия (ЮА), която се бори срещу Армията за освобождение на Косово (АОК), "защитавайки родината", пише изданието.
"Двадесет години не сме казали" благодаря "и мисля, че е крайно време ... да благодарим на тези хора за това, което направиха," каза Слагяна Зарич, режисьор на филма.
На церемонията присъстваха сръбският министър на отбраната Александър Вулин, началникът на щаба на сръбските въоръжени сили Милан Мошилович и други висши държавни и военни служители.
Битката при Кошара започва на 9 април 1999 г., когато АОК атакува югославско-албанската гранична охрана и продължава до 10 юни, когато е постигнато споразумение за прекратяване на огъня и когато властите на Белград се оттеглят от Косово.
Сръбското министерство на отбраната съобщи, че в битката са загинали 108 членове на тогавашната армия. АОК, която беше подкрепена от въздушните удари на НАТО, също понесе тежки загуби.
Филмът, "Битката за Кошара", говори за сраженията на югославско-албанската граница през 1998 и 1999 г. и показва разказите на сръбски войници и техните офицери, съобщи Министерството на отбраната.
Филмът за първи път беше обявен през януари 2018 г., когато беше обявено, че някои военни офицери, които отричат обвиненията в военни престъпления в Косово, ще бъдат консултанти за този проект.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Обявиха създаването на „Войводински фронт“, който ще иска „пълна автономия“ на сръбската област

„Политика“ (Сърбия): Обявиха създаването на „Войводински фронт“, който ще иска „пълна автономия“ на сръбската област

9 Април 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Политици, които искат „пълна автономия“ на сръбската автономна област Войводина, обявиха, че основават „Войводински фронт“. Зад идеята стоят „Лигата на социалдемократите от Войводина“ (ЛСДВ) и „Войводинската партия“ (ВП), чиито лидери Ненад Чанак и Александър Оджич неотдавна сключиха споразумение за сътрудничество. Те изхождат от факта, че конституционното положение на Войводина в състава на Сърбия, дефинирано с Основния закон от 2006-а година, е неприемливо, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
В миналото „Войводинският фронт“ е съществувал в Кралство Югославия. Недоволни от икономическото и политическото положение на областта, група политици от различни партии искаха промяна в държавния ред.
„През юли 1935 г. е приета платформа за функционирането на Войводинския фронт. Тя се основава на речта на д-р Жарко Якшич, син на Джура Яксич, където се посочва, че "Войводина решително иска да е в тази страна, но също така, решително отхвърля положението си в тази страна“, каза историкът от Нови Сад д-р Милош Савин за "Политика".
Движението е обвинено в сепаратизъм и прохърватска ориентация и се разпада преди началото на Втората световна война. И през последното десетилетие временно са обявявани обединения в „автономистки“ блок или фронт. Когато през 2012 г. провинциалните юрисдикции попаднаха в Конституционния съд на Сърбия, този вид събиране бе насърчено от Либералдемократическата партия.
Основаването на „Войводинския фронт“ се очаква през следващите шест месеца, а първият ход за това е споразумението между ЛСДВ и ВП, заяви пред „Политика“ Боян Костреш, заместник-председател на Лигата.
„Идеята е да се поканят двете местни партии на Войводина, както и други формации, и да си сътрудничат, преди всичко на ниво национални общности, а по-късно и в неправителствения сектор и с видни личности. Това не е предизборна коалиция, а по-широка платформа за сътрудничество, която трябва да отговори не само на въпроса за Войводина, но и за Сърбия като децентрализирана и регионализирана държава. Сигурно е, че въпросът за Косово е на дневен ред и че Сърбия ще промени Конституцията и ще реши вътрешните въпроси. Нашата идея е да бъдем организирани по различен начин. Белград има всички правомощия да бъде провинция, а Ниш и Крагуевац центрове на региони. Съществува и въпросът за Санджак, който ще бъде обсъден. Войводина трябва да има законодателна, изпълнителна и съдебна власт, собственост и доходи, гарантирани от конституцията“, обясни Костреш.
Те отдавна са открили картите си, като защитници на автономията и на Република Войводина. В сръбската общественост те са критикувани за сепаратизъм, а Оджич казва, че вече е обърнал внимание на това и че „всички ние сме сепаратисти, които споменават В от Войводина“. От Милошевич до Вучич, каза той, почти всичко е същото, а онези, които днес, казва той, са истинска опозиция, имат в програмите си премахване на автономията на Войводина.
От „Сръбската прогресивна партия“ (СПП) на президента Александър Вучич заявиха, че вече са показали как могат да се грижат за интересите на гражданите, живеещи във Войводина – чрез откриване на нови фабрики и чрез изграждане на медицински институции и болници, както и закупуване на ново оборудване...
„А тези, които искат да направят от Войводина професия, за 16 години на власт не са направили и една шеста от онова, което ние направихме за три години. Гражданите ще се произнесат на следващите избори, било във Войводина, или всяка друга част на Сърбия“, добави заместник-председателят на СПП Миленко Йованов пред „Политика“.
Анализаторите смятат, че този "фронт" води "битка" за гражданската опция. „Откритият „Войводински фронт“ е интересен съюз, чиято цел е именно да затвори или поне да ограничи пространството за изработване на нова, ясна, гражданска и демократична алтернатива на Войводина“, каза за "Политика" историкът на изкуството и писателят Нови Небойша Миленкович.
Александър Оджич смята, че споразумението за ЛСДВ и ВП е логичен ход, тъй като страните са постигнали програмно съгласие, въпреки че работят самостоятелно в продължение на десетилетие. Той напусна Лигата през 2008 година, но твърди, че няма нито конфликт, нито грозни думи, а разногласия относно начина на работа. Като описва настоящите впечатления, той казва: "Като че работихме заедно вчера“. Не е съгласен, че ЛСДВ е на власт в Нови Сад със СПП, но смята, че "не трябва да бъде пречка" за плановете на ВП и ЛСДВ в бъдеще. Различията между двете партии са само в „нюанси“: независимо дали Войводина трябва да бъде република или автономия. Застъпник за обединение е и НПО „Войводин клуб“, но в момента той още не е във фронта. Твърди се, че когато Лигата напусне правителството в Нови Сад, и той ще се присъедини към обединението. Президентът на Клуба Бранислава Костич отхвърля твърденията, че между тях има недоразумения. "Това е процес и ние няма да застанем на колене“, заяви тя пред "Политика".
Миленкович смята, че с идеята за автономия на региона, каквато знаем от преди, е изразходвана и компрометирана от хора, които досега са се държали като нейни собственици. Той добави, че мисли същото и за политическите актьори и част от гражданския сектор, които са били близо до тях през тези години и десетилетия и по този начин „от идеята за автономия на Войводина остана само черупката, лишена от всякаква същина“.
„Липсва ясната артикулация на политическата идея и причината за последното събиране и създаването на „Войводинския фронт“ – освен ако не става въпрос за политическо оцеляване. А ние знаем, че е точно така“, заяви Миленкович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФОР: Съвместните косовско-албански учения не са заплаха за никого

КФОР: Съвместните косовско-албански учения не са заплаха за никого

8 Април 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на КФОР Винченцо Грасо увери пред медии, че последните съвместни учения между албанската армия и Косовските сили за сигурност (КСС) не бива да се разглеждат като заплаха за която и да е страна, предава RTK Live. Съгласно думите му, съвместното учение в изтълкувано погрешно като заплаха за северната част на Косово. „КФОР е напълно ангажиран да защитава всички хора", припомни Грасо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Албанците в Сърбия изискват присъединяване на своите райони към Косово

Regnum: Албанците в Сърбия изискват присъединяване на своите райони към Косово

4 Април 2019 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Прешево. По време на разговора с депутатите от германския Бундестаг, Кристиан Шмид и Петер Бауер, кметът на община Прешево, етническият албанец Шчиприм Арифи, се изказа срещу размяната на територии между Косово и Сърбия, но заяви, че Прешево, Буяновац и Медвежа - сръбски територии с предимно албанско население - трябва да се присъединят към Косово, съобщава информационна агенция Regnum.
Както съобщава албанската информационна агенция Telegrafi, Арифи е разказал на депутатите за проблемите, пред които са изправени гражданите на общината, включително недостатъчното преподаване на албански език, слабото икономическо развитие на региона и други.
От своя страна германските депутати заявиха, че Германия е против териториалния обмен между Косово и Сърбия, тъй като това ще създаде нови проблеми, които ще засегнат целия регион.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Министърът на отбраната на Турция пристига в Косово в четвъртък

RTK (Косово): Министърът на отбраната на Турция пристига в Косово в четвъртък

4 Април 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акара пристига на визита в Косово в четвъртък, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
В 15:00 часа (16:00 българско време), премиерът на страната Рамуш Харадинай ще проведе среща с Акар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Няма да позволим „Буря“ в Косово, Западът да контролира детето, което сътвори

Ивица Дачич: Няма да позволим „Буря“ в Косово, Западът да контролира детето, което сътвори

4 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Белград осъзнава опасността от нова операция „Буря“ (на хърватските ВС срещу Сръбска Крайна по време на войната в Югославия през 90-те – бел.прев.) и предупреди международната общност, че Сърбия няма да позволи такъв сценарий в Косово, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Международната общност е задължена от резолюцията на Съвета за сигурност на Обединените нации да гарантира сигурността", заяви Дачич преда РТС.
По неговите думи, ако международната общност не може да гарантира сигурността, тогава Сърбия ще бъде изправена пред „сериозен въпрос и голяма дилема, както по време на „Буря“ – как да реагира.
„Ако Сърбия реагира, тя влиза в конфликт с КФОР, тогава пък излиза въпроса за регионалната стабилност“, заяви Дачич. Той подчерта, че Сърбия е гортова на договор.
„Би било в интерес на всички нас да предотвратим възможни нови войни в Косово и Метохия, нападение на север, и да позволим на по-нататъшния напредък на Сърбия в европейската интеграция“, счита сръбският външен министър. Но, както заяви той, ако Прищина не иска договор, това няма да бъде по-добре за нея, тъй като „акциите й на борсата падат“.
По думите на Дачич, Прищина прави всичко, за да блокира сключването на споразумение, тъй като „то не е изцяло в нейна полза“. „Те не искат договор, защото смятат, че ще загубят вече постигнатото, а именно, че вече са обявили независимостта на Косово“.
Той каза, че международната общност има задължението да „контролира детето, което е създала“ и че това е най-голямата забележка на Сърбия към Запада.

Съветва гражданите да не ходят във Великобритания

В отговор на изявление на Министерството на външните работи на Обединеното кралство, с което то съветва британските граждани да не пътуват в Северно Косово, защото там има голяма политическа нестабилност и понастоящем има политически хаос, Ивица Дачич заяви:
„Ако (гражданите) имат някакви други дестинации, препоръчвам те да не ходят там, за да не бъдат в опасност заради ежедневните демонстрации. Нарочно съм циничен, защото, когато терористите, главорезите и престъпниците в Прищина говорят, че в Северно Косово има престъпност, това е лъжа. Сигурно има, но не повече, отколкото в Прищина, като се започне от търговията с човешки органи и се стигне до военните престъпници, начина по който се финансира албанската мафия, която е най-голямата в същата тази Великобритания“.
Според него от политическа страна е ясно защо от Лондон говорят точно за Северно Косово.
„Прищина е наясно, че нещата не вървят в тяхна полза и че нещата отиват към сделка, а те не искат споразумение и го считат за загуба по отношение на това, което са постигнали, т.е. обявяване на независимост и следователно инвестират всичко, за да блокират сделката“, обясни Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Номинираният за командващ силите на САЩ в Европа: Американската армия трябва да е в Косово, за да предотврати зловредните заплахи; За Вашингтон е ключово да премахне зависимостта на регионалните армии от съветските системи

Номинираният за командващ силите на САЩ в Европа: Американската армия трябва да е в Косово, за да предотврати зловредните заплахи; За Вашингтон е ключово да премахне зависимостта на регионалните армии от съветските системи

4 Април 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Генерал-лейтенант Тод Д. Уолтърс, номиниран за позицията командващ силите на САЩ в Европа и Върховен съюзен главнокомандващ в Европа, заяви, че американските войници са нужни в Косово, за да се справят със „зловредните заплахи“ отвън, като добави още, че командването на въоръжените сили на САЩ ще подкрепи развитието на Косовските сили за сигурност (КСС), пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Генерал Уолтърс бе разпитан от комисията на американския сенат за въоръжените сили и тогава той обясни по повод ролята на КФОР в Косово, че „присъствието на САЩ е необходимо, за да се засилят възможностите за защита на съюзниците и партньорите срещу тези заплахи“. Той също направи по-широка оценка, като отбеляза, че Министерството на отбраната на САЩ се опитва да модернизира армиите в региона, като ги оборудва с американски оръжия. „Министерството на отбраната подкрепя регионалните съюзници и партньори чрез сътрудничество за сигурност и инициативи за увеличаване на капацитета. Ключът към тези инициативи е премахването на зависимостта на регионалните военни от съветските системи. Подсилваме инструментите за сътрудничество в областта на сигурността, за да модернизираме регионалните военни с оперативно съвместимо оборудване от САЩ и НАТО“, каза той.
Уолтърс бе попитан конкретно какъв би бил неговият подход към Косовските сили за сигурност (КСС), ако той бъде потвърден като командващ на EUCOM / SACEUR. „Европейското командване на ВС на САЩ подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в съответствие с договорената им 10-годишна програма за преход, провеждана в тясна координация с САЩ и други съюзници от НАТО. Насърчаваме КСС да поддържат мултиетническа професионална сила, която да отговаря за всички граждани на Косово“, каза генералът.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиян Курц: Гражданите на Сърбия трябва да са наясно, че без напредък в диалога, няма да влязат в Съюза

Себастиян Курц: Гражданите на Сърбия трябва да са наясно, че без напредък в диалога, няма да влязат в Съюза

4 Април 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви, че всяко възможно решение на косовския въпрос трябва да има подкрепата на великите сили, особено на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, предава скопското електронно издание „МКД“.
Политикът подчерта, че гражданите на Сърбия трябва да са наясно, че без видим напредък в отношенията между Белград и Прищина, страната им не може да стане членка на Европейския съюз.
„В наш интерес е да бъдем в близки партньорски отношения със САЩ, когато става дума за Западните Балкани и ние трябва да имаме тяхната подкрепа в насърчаването на напредъка за постигане на решение по този важен въпрос“, заяви Курц в интервю пред списание „Корд“.
„Имаме добри отношения и с Белград, и с Прищина и се опитваме да поддържаме процеса на диалога, колкото може повече“, заяви австрийският канцлер.
Курц подчерта, че винаги е смятал, че мястото на Сърбия е в Европейския съюз, както и това на останалите страни от Западните Балкани и добави, че всичко случващо се на полуострова, влияе и на Австрия.
На въпрос дали присъединяването на страните от региона към ЕС е временно премахнато от дневния ред на Брюксел, предвид текущите събития в Съюза, Курц отговори:
„Какво би могли да ви доведе до подобно заключение? Напротив, тъй като по време на българското и австрийското председателство в ЕС през 2018 година процеса на разширяване бе поставен начело на дневния ред“, категоричен бе той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Съвместното учение на специалните полицейски части на Косово, Македония и Албания отработва завладяване на Северно Косово

„Политика“ (Сърбия): Съвместното учение на специалните полицейски части на Косово, Македония и Албания отработва завладяване на Северно Косово

3 Април 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Британското министерство на външните работи предупреди гражданите на страната на официалния си уебсайт да пътуват до Звечан, Зубин Поток, Лепосавич и северната част на Косовоска Митровица (главните градове в населяваната от сърби северна част на Косово – бел.прев.) само при крайна необходимост. В тази препоръка се посочва също, че в северната част на Косово има сблъсъци с насилие, както и инциденти, свързани с експлозии на ръчни гранати и превозни средства, а същото се отнася и за северната част на Косовска Митровица. Заради това Форин офис препоръчва на британските граждани да бъдат внимателни и да избягват публични събирания, което се отнася най-вече за района около мост „Аустерлиц“, който разделя Митровица на северна и южна част, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Протестите имат потенциал да преминат в насилие, затова трябва да внимавате, ако видите, че големи маси се събират по време на засиленото политическо напрежение в този град. Следете местните медии, консултирайте се с рецепцията на хотела за съвет и редовно проверявайте информациите на този сайт“, се казва в съобщението, публикувано от Форин офис на 25 март.
Почти по същото време в скопската казарма „Гьорче Петров“ се проведе петдневно съвместно тактическо-демонстрационно учение на специалните полицейски части на Северна Македония, Албания и Косово, наречени „Мълнията на Западните Балкани“. Медиите и социалните мрежи спекулират, че тези маневри са обучение за нападение срещу Северно Косово и завземане на всички важни икономически обекти там и най-вече металургичния комбинат „Трепча“ и язовира „Газивода“. Твърди се, че понеже косовската армия не може законно да влезе в северната част на страната без съгласието на местните власти, тя ще опита да направи това под претекста, че е полицейска част.
Бившият офицер от сръбското контраразузнаване Любан Каран заяви пред "Политика", че Прищина е осъществила вещо заблуждаващи мероприятия и сега не се знае кога става въпрос за полицията и когато става въпрос за военни части. Той смята, че събитието в казармите „Гьорче Петров“ в Скопие трябва да се разглежда като опасна комбинирана операция, а не като учение.
„Трябва да възприемаме всичко това, като сериозна заплаха, защото те подготвят нещо от вида на операция „Буря“ (операцията на хърватската армия в Сръбска крайна през 90-те – бел.прев.) в Северно Косово. Те не крият, че тези маневри са насочени срещу сръбския народ, дори с името, с което те изпращат ясно послание каква е тяхната цел. Названието на маневрите е "Мълния", което не е избран случайно, защото през последните две-три години албанското политическо ръководство е под прякото влияние на Загреб, който иска да прехвърли опита си от престъпните операции през 90-те години“, каза Каран. Той предупреждава, че сръбските служби за сигурност и политическото ръководство трябва вземат на сериозно това учение и да предотвратят възможните действия на косовската полиция овреме.
„Техните възможности да нападнат Северно Косово ще бъдат много по-усложнени, ако нашите служби за сигурност „провалят“ навреме това, което се готви. Това, което отработваха в Скопие прилича на мълниеносна акция, което е много притеснително и трябва да му се обърне сериозно внимание. Особено, ако вземете предвид доклада на британското външно министерство, защото британците знаят всичко за това, което се случва в Косово - те имат позиции в албанския връх в Прищина. Те не казват нищо просто така и ако предупреждават своите граждани, това означава подготовка за неприятна ситуация, която може да засегне сърбите в северната част на Косово“, обясни Каран.
Бившият началник на БИА (Службата за сигурност и информация (специалните служби) на Сърбия) Андрия Савич изрази мнение пред „Политика“, че петдневните маневри в Северна Македония са част от геополитическата обстановка, която се е формирала на Западните Балкани, особено след политическите промени в Северна Македония и влизането на Черна гора в НАТО. Той вярва, че ученията са само една инерция на всичко, което се случва в региона. „Това е американската външна политика, която иска да поеме контрола над този регион в контекста на опита на Запада да отблъсне Русия от този регион. Тези маневри са рутинен ход в рамките на макростратегическия план на Запада“, казва Андрия Савич.
Той предупреждава, че има латентна опасност и насочва специално вниманието към съобщението на Форин офис към британските граждани да не ходят в Северно Косово. Бившият началник на БИА също така смята, че това е индикатор за възможността за някои нежелани събития в северната част на Косово.
„Политическото разпадане на отношенията между Белград и Прищина е най-малко зависимо от косовските албанци, защото те са инструмент на американската воля. Важно е нашата държавна политика да вземе предвид всички тези възможности. Те не трябва да се отпускат и секторът за сигурност трябва да бъде подготвен за всички нежелани обстоятелства“, заключва Андрия Савич, професор във Факултета по дипломация и сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен след европейските избори

Zeri (Косово): Диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен след европейските избори

2 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия на първа страница водещият прищински ежедневник Zeri цитира политически анализатори, според които диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия ще бъде възобновен след изборите за Европейски парламент през май тази година. Тезата бива подкрепена с аргумента, че процесът на преговори е блокиран в продължение на месеца – последната среща между президентите на двете страни Хашим Тачи и Александър Вучич се състоя през ноември миналата година. Нещо повече, официален Белград увери, че няма да се върне към диалога, докато не бъдат премахнати 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово.
Имер Мушколай призна, че не вижда шансове за постигане на споразумение между Косово и Сърбия през настоящата година. „Споменатият график за постигане на споразумение до юни е невъзможно да бъде постигнат и международната общност знае това. Причината се крие в забавянето на диалога през последните месеци. Затова натискът от Европейския съюз за възобновяване на диалога е преустановен”, подчертава политическият анализатор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай се завърна към конфронтация с Брюксел

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай се завърна към конфронтация с Брюксел

2 Април 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore обръща внимание на конфронтационния курс, който министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай пое спрямо Брюксел – при това навръх третата годишнина от подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз.
Повод стана изявление на ръководителя на службата на ЕС в Косово Наталия Апостолова повтори искането за премахването на 100-процентовите мита за внос на стоки в страната от Сърбия и Босна и Херцеговина. „Харадинай обаче не отговори директно на българския дипломат, а „нападна“ нейния шеф в Брюксел – Федерика Могерни“, Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност, подчертават от редакцията.
„За съжаление има решения срещу ангажиментите по Споразумението за стабилизиране и асоцииране. Това са митата върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Както посочихме, 100-процентната тарифа е не само нарушение на ЦЕФТА, но и против духа на ССА ”, заяви Апостолова на кръглата маса, организирана от Института „Епик“, където беше представен докладът за задълженията и ползите от Косово в рамките на ССА. Апостолова спомена и други последствия от запазването на митата в сила. „Това ще отслаби конкурентния път и ще направи Косово по-малко привлекателно за инвестиции. Всяка търговска бариера е против духа на ССА”, допълни Апостолова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Косовският премиер обвини Могерини за „изтласкването“ на диалога с Белград „от коловоза“

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Косовският премиер обвини Могерини за „изтласкването“ на диалога с Белград „от коловоза“

2 Април 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отново обвини Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини за състоянието на диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, което – съгласно думите му, предизвика политическа драма не само на територията на най-младата държава на Балканите, но и в региона, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
Съответното Харадинай заяви в рамките на митинг по случай третата годишнина от подписването на Споразумението за стабилизация и асоцииране с ЕС в отговор на изявление на ръководителя на Службата на ЕС в Прищина Наталия Апостолова.
Апостолова първо призова Прищина да приложи споразумението и да отмени 100-процентовите такси за внос на стоки от Сърбия и Босна Херцеговина. „Увеличението на таксите за внос на стоки от Сърбия не само нарушава споразуменията на ЦЕФТА, то не е в духа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране", цитира изданието думите на българския дипломат.
„Могерини нанесе сериозни щети на региона, диалогът бе изтласкан от коловоза", заяви в тази връзка Харадинай. Прищинските медии допълват, че според косовския премиер страната му е „изправена пред предизвикателства, произтичащи от Споразумението за стабилизиране и асоцииране“.
„Не можем да постигнем всички цели на Споразумението за стабилизация и асоцииране, поради трудностите, създадени от члена на Комисията Федерика Могерини, които са резултат от обсъждане на идеята за размяна на територия", обясни Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“(Македония): Прищина: Берлин е против размяна на територии

„24 Инфо“(Македония): Прищина: Берлин е против размяна на територии

1 Април 2019 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай прие в кабинета си депутатите от Християндемократически съюз (ХДС) Петър Бауер и Кристиан Шмид, от които поиска подкрепата на Берлин за либерализиране на визовия режим за Косово, съобщава скопската електронна медия „24 Инфо“.
Харадинай е изразил благодарността си към канцлера Ангела Меркел и германската държава за всичко, което направиха за Косово и региона.
„Говорихме за двустранното сътрудничество между Косово и Германия, което отбелязва напредък, но има още много да се постигне. Изказах благодарността си за Берлинския процес, който помага на региона. Благодаря на Меркел и на официален Берлин за инициативата, която се оказа много ценна за региона“, заяви Харадинай и добави, че депутатите потвърдиха подкрепата на Бундестага за Косово.
Бауер подчерта, че германският парламент е против размяната на територии между Косово и Сърбия.
„Обсъдихме и диалога, който ще подкрепим и, който се надяваме скоро да продължи. Говорихме и по въпроса за размяна на територии, на което ние се противопоставяме във всеки аспект“, каза Бауер.
Неговият колега Шмид подчерта, че идеята за обмяна на територия ще създаде нови проблеми не само за Косово, но и за региона.
„Германия има ясна позиция, ние сме против тази идея. Не можете да решите проблемите, които имате, като създавате нови проблеми. И този, който наистина смята, че ще реши проблема с тази идея, трябва да е наясно, че той създава нови проблеми не само за Косово, но и за региона като цяло“, каза Шмид.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини причинява политически травми на Косово

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини причинява политически травми на Косово

1 Април 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. По повод третата годишнина от подписването на Договора за стабилизация и асоциация между Прищина и Брюксел, премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че неговото правителство не е успяло да се справи успешно с всички ангажименти по споразумението заради трудностите, с които се сблъсква при комуникацията с върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, предава скопското електронно издание „24 инфо“.
По думите на косовския министър-председател, изказани на конференция, организирана от Института ЕПИК, Могерини е нанесла вреди на диалога между Прищина и Белград и е причинила „политически травми“ на косовската страна.
„Не успяваме да постигнем всички цели на Договора за стабилизация и асоциация, защото имаме трудности с комисаря Федерика Могерини. Внимавах да не кажа какви са трудностите, но те дойдоха от Могерини, което ни причини политическа травма с отварянето на темата за територията на Косово“, каза Харадинай.
Забележките на премиера на Косово дойдоха след изказването на ръководителя на Службата на ЕС в Прищина Наталия Апостолова, която на същата конференция заяви, че Харадинай трябва да преразгледа решението за 100-процентовите мита върху вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина.
Апостолова заяви, че тарифите са несъвместими със Споразумението за стабилизация и асоциация и помоли Харадинай да „види по-широката картина“ на ситуацията, за да улесни финализирането на диалога между Прищина и Белград.
„Ние разбираме 100-процентовите мита но е време да видим какво е по-важно за Косово. Призоваваме премиера да преразгледа решението още веднъж, да види по-широката картина и да постигне по-бързо финализиране на диалога“, заяви Апостолова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Берлин: Подкрепяме диалога, не размяната на територии

Берлин: Подкрепяме диалога, не размяната на територии

1 Април 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Берлин/Прищина. Членовете на Бундестага Петър Бауер и Кристиан Шмид предадоха на Прищина позицията на Берлин за разрешаване на косовския въпрос: Германия подкрепя диалога, а не размяната на територии, предава RTK.
„Германия има много ясна позиция по този въпрос. Ние сме против идеята. Не можете да решавате проблеми, като създавате нови такива. Този, който смята, че може да реши проблема по този начин, трябва да знае, че това ще създаде нови проблеми не само за Косово, но и за целия регион”, предупреди Шмид след среща с премиера на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай.
„Моят колега и аз сме тук на официално посещение при министър-председателя. Това не е първото ни посещение, то е едно от многото във вашата страна. Нашата готовност Косово да се присъедини към европейското семейство е все още налице и ние ще продължим да работим в тази посока”, увери още Шмид.
На свой ред Бауер заяви:„Ние не сме тук само на официално посещение, тук сме сред приятели, защото хората от Косово са приятели на Германия. Обсъдихме бъдещите процеси и процеса на диалог и смятаме, че трябва да продължим. Разгледахме и въпроса за размяна на територии и се противопоставяме на идеята във всеки един неин аспект”.
Харадинай благодари на германските депутати за тяхното посещение и заяви, че Косово е готово да продължи сътрудничеството си с Германия.
„Говорихме за напредъка на двустранното сътрудничество между Косово и Сърбия. Потвърдих готовността си да продължим нашето сътрудничество. Също така изразих своята благодарност към канцлера Меркел“, поясни Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Време е Сърбия да признае факта, че е загубила Косово, твърди американски експерт по външна политика

VOA: Време е Сърбия да признае факта, че е загубила Косово, твърди американски експерт по външна политика

1 Април 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. В интервю за Voice of America директорът на Програмата за изграждане на мира и правата на човека към института на Колумбийския университет Дейвид Филипс заяви, че за Сърбия е настъпил моментът да признае загубата на Косово и да започне диалог за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който да завърши с всеобхватно споразумение. Това би означавало Сърбия да признае Косово със сегашните му граници.
„Не трябва да има дискусии за корекция на границите, а за нормализиране на отношенията при сегашните граници. Дори ако диалогът доведе до споразумение за корекция на границите, президентът (на Сърбия Александър) Вучич няма право на глас в парламента да промени Конституцията на Сърбия или да приеме независимостта на Косово. Той не може да промени мнението на държавите-членки на ЕС, които не са признали независимостта на Косово, като Испания например. Русия не приема поръчки от Сърбия. Следователно Косово няма да получи нищо в замяна на отказ от част от своята територия ”, увери Филипс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският посланик в Косово предупреди: Търпението в САЩ може да се изчерпа

Американският посланик в Косово предупреди: Търпението в САЩ може да се изчерпа

1 Април 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет предупреди, че във Вашингтон са поели ангажимент да подкрепят диалога между Косово и Сърбия, но не гарантира, че решителността на Белия дом ще продължи и в бъдеще, ако двете страни не продължат напред в кратък период от време, предава RTK.
„Нашето търпение винаги има предел. Едно от нещата, които казахме на двете правителства в Прищина и Белград, е, че САЩ се ангажират с подкрепа за процеса (за нормализация на двустранните им отношения). Президентът Тръмп, както е известно, писа на президента (Хашим) Тачи и президента (на Сърбия Александър) Вучич, за да подчертае, че американското правителство е напълно отдадено на процеса", припомни Коснет. Но след това той добави, че не може да гарантира, че Вашингтон ще остане ангажиран с процеса и в бъдеще.
„Това, което казахме, е, че считаме, че 2019 г. е годината, в която Косово и Сърбия трябва да постигнат всеобхватно споразумение. И за да се постигне договор през 2019 г., всички трябва да се върнат към масата на преговорите и да постигнат развитие възможно най-скоро. Не искам да свързвате процеса с някакви фиксирани дати“, подчерта американският дипломат.
Коснет оцени, че дискусиите за обединение на Митровица не може да бъдат продуктивни в този момент и призова двете правителства да не предприемат действия, които допълнително усложняват ситуацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Александър Вучич отговори на Рамуш  Харадинай

„Локално“ (Македония): Александър Вучич отговори на Рамуш Харадинай

30 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският президент Александър Вучич, след среща с премиерите на Румъния, България и Гърция в Букурещ, коментира изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че сърбите в Косово са призовани да напуснат институциите в Прищина, пише македонското електронно издание “Локално“.
„Харадинай казва, че предизвиквам криза, защото призовавам сърбите да напуснат институциите на Косово, тъй като вече съм причинил криза с предложение за разграничаване. Честно казано, най-лесният отговор ще бъде за мен, ако смея да кажа, но не мога - да отиде и да се лекува. И тъй като съм честен човек, така че не мога да го кажа, тогава ще кажа, че той повтаря неистините всеки ден, но предполагам, че в отчаянието му, че все още на са ме сменили ... Нещо изглежда се промени, така че той не успява. Никога не съм молил сърби да напускат нещо, напротив, молех ги да ни дадат още един месец, за да чуем техните идеи за напускане на институция или не, каза Вучич.
Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви в социалната мрежа „Туитър“ , че президентът Вучич не е успял да дестабилизира Балканите с предложението за обмен на територии и че сега се опитва да предизвика нестабилност, като настоява косовските сърби да напуснат обществените постове, които заемат. Харадинай пише, че Европейският съюз трябва да реагира на такова "опасно поведение".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Александър Вучич се опитва да дестабилизира Косово

Рамуш Харадинай: Александър Вучич се опитва да дестабилизира Косово

30 Март 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че сръбският президент Александър Вучич се опитва да дестабилизира Балканския регион, като принуждава косовските сърби да напуснат държавните институции, цитира думите му базираното в Прищина издание Gazeta Express.
Според Харадинай това е вторият опит на Вучич, добавяйки, че първоначалният му опит да предизвика проблеми на Балканите е чрез популяризиране на идеята му за размяна на територии между Косово и Сърбия. "След като не успя да дестабилизира Балканите чрез предложение за замяна на територии, Вучич сега се опитва да предизвика дестабилизация, като поиска от косовските сръбски служители да напуснат своите избрани / обществени постове", каза Харадинай.
Премиерът на Косово призова Европейския съюз да реагира срещу опасното поведение на Вучич. "ЕС трябва да действа срещу такова опасно поведение", каза Харадинай. Според Харадинай сръбският президент иска от германския гигант Фолксваген да инвестира в Сърбия, а от друга страна подкопава сигурността и мира в Косово и региона. "Това е лицемерие и трябва да бъде спряно", пише Харадинай в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик в Тирана: Корекция на границата между Косово и Сърбия е проект на САЩ, не на Русия

Руският посланик в Тирана: Корекция на границата между Косово и Сърбия е проект на САЩ, не на Русия

29 Март 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Посланикът на Руската федерация в Тирана Александър Карпусин заяви пред албанската телевизия A2 CNN, че в Москва никога не са говорили за корекция на границата между Косово и Сърбия. „Не ми е съвсем ясно защо искате от мен, представител на Русия, да коментирам идея, която се насърчава от американски официални лица. Както може би си спомняте, първи през август 2018 г. съветникът на президента Тръмп за националната сигурност Джон Болтън говори за евентуалното изпълнение на този сценарий, докато по-късно, в началото на март 2019 г., за това говори заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър“, подчерта Карпусин.
„От друга страна, няма нито един случай, в който руските лидери да говорят за преразглеждане на границите в региона. Русия напълно подкрепя настоящите дискусии между Белград и Прищина. Президентът Путин няколко пъти подчерта, че страната ни е готова да приеме всяко взаимно приемливо решение, което страните ще постигнат чрез диалог и в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Досега не сме чували за нито едно официално известие, което да потвърди, че страните обсъждат промяната на границите като подходящ вариант за решаване на ситуацията”, добави руският посланик в Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Република (Македония): ЕП одобри визовата либерализация за лицата с косовски паспорти

Република (Македония): ЕП одобри визовата либерализация за лицата с косовски паспорти

29 Март 2019 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Днес Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия, което изисква членовете на ЕС да либерализират визовия режим за гражданите с косовски паспорти, пише македонското издание “Република“.
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че е доволен от факта, че Европейският парламент признава значението на безвизовото пътуване за гражданите на Косово.
Той припомни, че през юли миналата година ЕК потвърди, че Косово е изпълнило всички изисквания за либерализация на визовия режим, включително демаркацията на границата с Черна гора и укрепването на борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
„Ще осигурим още по-добро сътрудничество, като ги сближим. Не може целта да се измества непрекъснато“ - подчерта еврокомисарят, предупреждавайки, че в Косово обратното може да накара Косово да обърне гръб на ЕС.
Докладчикът за либерализиране на визовия режим в Европейския парламент Таня Файон заяви, че Косово остава „черна дупка в Западните Балкани“, когато става въпрос за визи, като настоява Съюзът да действа незабавно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): ЕС не знае как да върне Косово и Сърбия към диалога

Zeri (Косово): ЕС не знае как да върне Косово и Сърбия към диалога

28 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският съюз не знае как да върне Косово и Сърбия към диалога, отбелязва прищинският ежедневник Zeri в статия, публикувана на първа страница.
Припомня се, че основното условие на Белград да се върне към последната фаза на диалога е премахването на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната. Но министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай е категоричен, че Прищина няма да премахне мярката. Според ЕС обаче тази стъпка няма алтернатива страните да се върнат на масата за преговорите.
Междувременно политическите коментатори в Прищина твърдят, че при сегашните обстоятелства постигането на споразумение между Сърбия и Косово през настоящата година е изключено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Федерика Могерини предаде европейските принципи, твърди бивш косовски министър за диалога

Epoka e Re (Косово): Федерика Могерини предаде европейските принципи, твърди бивш косовски министър за диалога

28 Март 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини е предала европейските принципи. Това заяви пред водещия приюински ежедневник Epoka e Re бившият министър на Косово за диалога Едита Тахири.
Тя изрази мнение, че сега не е подходящият момент да се подновява диалогът между Косово и Сърбия. Според Тахири следва да се изчакат европейските избори и новото ръководство в Брюксел, за да се възобновят преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. А дотогава, предлага Тахири, трябва да бъдат запазени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната като единствен механизъм, който „убива“ идеята за промяна на границите. Тя призова политическите партии да се обединят в интерес на Косово, в този случай – за защитата на неговите граници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае своите престъпления

Рамуш Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае своите престъпления

26 Март 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае престъпленията, които е извършила в региона през войните през 90-те, предава думите му македонското издание “Република“.
Харадинай се изказа в Голема Круша, където бе отбелязана 20-та годишнина от клането в това село и в Мала Круша близо до град Ораховац, където сръбските сили са убили 243 мъже и момчета, от 25 до 27 март 1999, оставяйки след себе си 140 вдовици и 502 сираци, както и 893 изгорени частни и обществени сгради. Освен това 64 албанци от района се водят безследно изчезнали, а общият брой на изчезналите в Косово албанци и сърби е около 1700 души.
Премиерът на Косово заяви, че са неприемливи изявленията на сръбските лидери, които отричат истината за военните престъпления.
През 1999 г. решението на НАТО да спре косовската трагедия беше справедливо (...) Чух, че сръбските политици отричат зверствата и болката ни. Имаме десетки места, където бяха убити невинни цивилни, от много националности и религии - каза Харадинай.
Той подчерта, че е "неразбираемо за Сърбия да търси нещо в замяна на признаването на независимостта на Косово".
„Как е възможно да се отрече Круша, Сува река ...? Как е възможно (Александър) Вучич, (Ана) Бърнбич и (Ивица) Дачич да отричат истината? Как мислят те да донесат мир на Балканите? … Как е възможно те да искат от Косово да изпълни някои условия, за да започне диалог? ”, каза Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Сърбия колонизира северната част на Митровица и Звечан

Zeri (Косово): Сърбия колонизира северната част на Митровица и Звечан

25 Март 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Митровица. Халит Барани, ръководител на Съвета за защита на човешките права и свободи в Митровица, заяви пред водещото прищинско издание Zeri, че официален Белград колонизира северната част на града и Звечан, като заселва хора от Сърбия там.
„Това е чиста колонизация и Сърбия открито я провежда. „Слънчевият хълм“ е проект, който заселва сърби на север, които никога не са живели там. Междувременно албанците нямат право да строят имотите си на север и нямат право да се върнат в имотите, които са били узурпирани от сърбите”, твърди Барани. Съгласно думите му, в района са построени 300 нови къщи на сърби.
По-рано кметът на Южна Митровица Аджим Бахтири направи сходни коментари, като заяви, че Белград заселава в северната част на страната „хора от Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): „Без НАТО, днес Балканите щяха да са в пламъци“

„21 ТВ“ (Македония): „Без НАТО, днес Балканите щяха да са в пламъци“

24 Март 2019 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. На днешния ден, преди 20 години, НАТО се намеси в Косово, като бомбардира Белград и военните и полицейските пунктове на Сърбия, след като не успя да убеди сръбския президент Слободан Милошевич да спре агресията срещу Косово. Според лидера на Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) Али Ахмети това решение на Съединените щати и съюзниците е било правилно, съобщава македонският телевизионен канал „21 ТВ“.
„НАТО ни помогна. НАТО беше решаваща за освобождаването на нашите земи. Иначе дори и днес щеше да има война. Балканите щяха да са в пламъци. Ние спечелихме националната свобода с пролятата кръв на нашия народ, но постигнахме освобождението с намесата на НАТО в тези земи. И не само Косово е освободено, но и Балканите, защото днес силите на НАТО са в Словения, Хърватия, Черна гора, а утре ще бъдат в Република Северна Македония“,каза Али Ахмети - лидер на ДУИ.
Не забравяйки да благодари на албанците от Македония, които приютиха бежанци, вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че военната намеса на НАТО срещу Сърбия и спасяването на хората от Косово е резултат от израстването на НАТО в свръхсила и укрепването на ЕС, довело до възхода на албанците, превръщайки ги във важен фактор на Балканите, следователно, според Ходжай, на всяка цена, партньорството трябва да се запази в бъдеще.
Бомбардирането на Югославия се проведе без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Бомбардировките започнаха на 24 март и продължиха до 10 юни 1999 г., когато беше постигнато споразумение за изтеглянето на сръбските военни от Косово и за установяване на мироопазваща мисия на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти

„Нова Македония“ (Македония): Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти

24 Март 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти, пише македонският вестник “Нова Македония“.

Агенция "Фокус" представя материала без редакторска намеса, като изразените в него мнения са на автора и агенцията не носи отговорност за тях.

Тази седмица се отбелязва 20-годишнината от войната в Косово и денят, в който НАТО започна първата си голяма военна офанзива срещу сръбската територия. САЩ, Великобритания и други сили на НАТО бомбардираха Сърбия в продължение на 78 дни. Това не беше чисто военна операция. Войната в Косово беше последната глава от разпадането на онова, което остана от тогавашната Югославия. Етническото албанско мнозинство в провинцията беше изправено пред тежко потисничество през 90-те години на миналия век, докато повечето от конституираните републики от Югославия излязоха от федеративната република с дългогодишни кървави конфликти, както в случая с Хърватия и Босна. Въпреки че официалната политика на лидерите на косовските албанци е била да няма насилие, нарастващото влияние на въоръжените сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК) доведе до увеличаване на атаките срещу централните държавни органи и сръбското малцинство в Косово.
Както и в Хърватия и Босна, западните правителства наливаха масло в огъня, като подкрепяха сепаратистите и се представяха за миротворци, пише Филип Хамънд, професор по медии и комуникации в Лондонския университет "Саит Банк". Лидерите на НАТО бяха напълно наясно, че, както той призна в деня на бомбардировките, тогавашният министър на отбраната на Обединеното кралство Джордж Робъртсън,е бил наясно, че в началото на 1999 г. "АОК е отговорна за повече жертви в Косово, отколкото югославските власти". Както НАТО знаеше, стратегията на АОК беше да предизвика ескалация на конфликта, само за да вкара Запада в него. Един от лидерите на косовските албанци казва пред Би Би Си по-късно, че "колкото повече цивилни са били убити, толкова по-вероятно е да последва международна намеса, а АОК е наясно с това", пише Хамънд.
Така най-силният военен съюз в света би могъл да представи своята атака срещу малка европейска държава като "хуманитарна" операция. Първоначално идеята беше, че бомбардирането ще предотврати кризата с бежанците. Случи се обратното: когато конфликтът в Косово се засили, самото бомбардиране доведе до тези последствия.
Отговорът на НАТО беше да засили пропагандата, като нарече сърбите "нацисти", които извършват "геноцид" в Косово. Лидерите на НАТО имаха на своя страна множество медии, тъй като повечето журналисти вече бяха напълно приели идеята, че Западът е сила, която се бори за "добро" срещу "зло" в света след края на Студената война. Оттогава сме чували тази история многократно и това е, че настъплението на НАТО в Косово се смяташе за уж успешен модел от онези, които защитаваха военните действия срещу Ирак през 2003 г., Либия през 2011 г. и Сирия през 2018 г.
Стана ясно, че десетки хиляди косовски сърби са избягали от погромите, които последваха непосредствено след войната. Хиляди други хора са напуснали домовете си през следващите години, тъй като намесата на НАТО не разреши основния конфликт. Сърбия все още твърди, че отговаря за провинцията, но продължаващото ниско ниво на насилие, сплашване и тормоз пречи на нормалния живот на косовските сърби и други малцинства. Сериозно насилие избухва през 2004, 2008, 2009 и 2011 г., според анализа на Филип Хамънд.
Следвоенно Косово не е спокойно място, въпреки че е единственото място в света, където можете да срещнете някой, наречен Тониблеър, който ходи по булевард Бил Клинтън. През последните години обаче Косово е по-благоприятна почва за износ на най-войнствените джихадисти на глава от населението, отколкото всяка друга страна в Европа. Според доклад на Програмата на ООН за развитие от 2017 г. над 300 млади мъже от Косово са напуснали, за да се присъединят към ислямската държава в Сирия, докато други са се качили на "върха на йерархията на „Ислямска държава“, а други" са извършвали нападения в Западна Европа и Съединените щати ".
Някои наблюдатели смятат, че това се дължи на влиянието на ислямските благотворителни организации, финансирани от Саудитска Арабия, които бяха отворени след войната в Косово, но може би не са били наясно, че АОК има джихадисти в своите редици. Както посочи британският автор Марк Къртис, западните разузнавателни служби знаеха за активното сътрудничество на АОК с "Ал Кайда" преди войната. Отговорът на правителствата на НАТО по това време беше да им предоставят оръжия и обучение.
Много анализатори посочват, че стагнацията на икономическото развитие е ключов фактор за подбуждането и разпространението на екстремизма, защото Косово наистина има най-ниския БВП на глава от населението в региона. Безработицата е над 30% (около четири пъти по-висока от средната за Европа и по-лоша от тази на Гърция след неотдавнашната икономическа криза), а младежката безработица е нараснала над 55%. Много хора напуснаха Косово в търсене на работа. Вместо директно икономическо обедняване, по-значимият фактор е чувството на разочарование, отколкото реалността на "независимото" Косово, пише в анализа на Филип Хамънд.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски експерт: Бомбардирането на Югославия беше стратегическа грешка

Европейски експерт: Бомбардирането на Югославия беше стратегическа грешка

24 Март 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Белград. За Европейския съюз бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха стратегическа грешка, според ръководителя на Центъра за геополитически изследвания Евроконтинент Пиер Емануел Томан, съобщава сръбската редакция на "Спутник", цитирана от “Макфакс“
„Мисля, че това е стратегическа грешка… ЕС и европейските членове на НАТО са заложници на геополитическите приоритети на САЩ, "каза експертът, добавяйки, че смята, че кризата в ЕС започнала частично през този период.
Той оцени като неверни твърденията , че бомбардировките са хуманитарна намеса.
"Това бе направено, за да се скрият истинските геополитически интереси на атлантистите, които искаха да смажат Югославия, да изтръгнат Русия от Балканите и да насочат балканските страни към НАТО", каза Томан.
Той добави, че резултатът от бомбардировките е създаването на нефункционални държави като Косово и Босна и Херцеговина, които не могат да съществуват без европейска намеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Воислав Шешел запали знамена на САЩ и ЕС в центъра на Белград

„24 вести“ (Македония): Воислав Шешел запали знамена на САЩ и ЕС в центъра на Белград

24 Март 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Белград. В центъра на Белград днес националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та годишнина от началото на въздушните удари на НАТО върху бивша СР Югославия, на който бяха запалени знамена на САЩ, ЕС и НАТО, информира скопският телевизионен канал “24 Вести“.
Походът започна от улица "Княз Михаил" и завърши пред Президентския дворец.
Участниците в похода бяха водени от лидера на СРП и осъден от Хагския трибунал Воислав Шешел, който в началото на митинга запали флаговете на Европейския съюз, НАТО и САЩ.
Шешел каза, че със запалването на знамената "той иска да покаже какво мисли за ЕС и НАТО".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Вълненията на ръба на бунт в Сърбия целят смяна на ръководството на страната и откъсването й от орбитата на Русия

Ген. Кирчо Киров: Вълненията на ръба на бунт в Сърбия целят смяна на ръководството на страната и откъсването й от орбитата на Русия

24 Март 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Вълненията на ръба на бунт в западната ни съседка целят смяна на ръководството на Сърбия и откъсването й от орбитата на Русия. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия и във връзка с протестите в Сърбия. По думите му западната ни съседка е подложена на огромен натиск да излезе от орбитата на Русия. „Извън всяко съмнение е, че тези вълнения, намиращи се на ръба на бунтове, имат едно основно предназначение. Те са насочени от това да сменят днешното ръководство на Сърбия и да я откъснат от орбитата на Русия“, каза още ген. Киров. Той обърна внимание и на отношенията между Сърбия и Косово. Според него западната ни съседка трудно ще промени радикално своята политика спрямо Косово. „Всъщност тази промяна би се изразила само и единствено в признаване на независимостта на Косово от Сърбия. За съжаление това не можем да го прогнозираме като скорошна перспектива. Вижте и последните реакции, свързани с днешната 20-годишнина, на сръбските политици и президента Вучич. Всъщност „простихме, но не признаваме“. Т.е. те се опитват да създадат една по-мека формула, защото признаването на Косово от днешната сръбска политическа върхушка би означавало едно – политическа смърт за самите тях“, обясни ген. Киров. По думите му агресията на НАТО е този фактор, който дори с течение на времето продължава да играе роля за въздържание и действие на наслоената в сръбската, а и в албанската нация омраза от този многогодишен конфликт. Според него надробеното състояние на бивша Югославия е една от причините, нито Сърбия, нито Косово, нито самата Албания, която е пряко свързана със ситуацията, да се впишат в евроатлантическата интеграция.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България

Ген. Кирчо Киров: Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България

24 Март 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. Той посочи, че албанската нация е млада, агресивна по своята същност нация. Ген. Киров отчете, че на Балканите има много нерешени национални въпроси. Според него изключително дълбоката история на региона вместо да служи за конкретни прагматични уроци за настоящето и бъдещето, нерядко благодарение на националната етническа емоционалност на определени народи, се явява фактор за стагнация и за забавяне на евроатлантическата ориентация. „Големият проблем тук е свързан с албанската етническа общност на Балканите. Тя е втората по големина етническа общност, а се намира разпределена неравномерно в няколко държави. Това е етническа общност, която не е изживяла цялостно своя държавно-творчески момент и елемент в своята история. Една голяма част след 1912 г. живеят в пределите на днешна Албания, албанците в Косово, в Черна гора и Сърбия, в Македония, те лелеят своята интеграция и е въпрос на историческо време кога и как ще се осъществи тя. Първите и небезобидни стъпки са налице“, коментира още ген. Киров. По думите му има тясна и взаимна зависимост между Албания и Косово в икономическо отношение. „Падат границите им, създава се една приличаща на Шенген ситуация в областта на граничния контрол. Предприемат се стъпки за свързване на икономиките, на транспорта на двете албански етнически образувания, държави. Всичко това служи като един пример за албанския етнос, който се намира в рамките на останалите държави“, допълни той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: АОК и НАТО принудиха Слободан Милошевич да капитулира

Хашим Тачи: АОК и НАТО принудиха Слободан Милошевич да капитулира

24 Март 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи написа в социалните мрежи, че "Армията за освобождение на Косово (АОК) на земята и НАТО от въздуха в обща борба за мир заставиха режима на (Слободан) Милошевич да капитулира", по случай 20-ата годишнина от началото на бомбардировките на Североатлантския алианс срещу Сърбия, предава думите му македонското електронно издание “Фактор“.
Според него интервенцията на НАТО е сложила край на етническото прочистване.
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че преди 20 години е завършила "трагедията на косовския народ" и "сега има свобода и мир".
Председателят на косовския парламент Кадри Весели каза, че атаките на НАТО са прекратили геноцида в Косово.
"Горди сме, че съюза с НАТО, който започна АОК, днес продължава армията на Косово", пише Весели, като подчертава, че народът на Косово винаги ще бъде благодарен на лидерите на демократичния свят, воден от САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които съществуват и днес

Ген. Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които съществуват и днес

24 Март 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. „Агресията на НАТО срещу Югославия беше последният удар срещу Югославската държава, каквато съществуваше. НАТО заби последния пирон в ковчега на югославската държавност“, коментира ген. Киров. По думите му 20 години е сравнително кратък период в човешката история и особено в тази на Балканите. „Те имат многовековна история. Със съжаление, трябва да констатираме, че с нерегламентираната от Съвета за сигурност на ООН война на НАТО срещу Югославия започна развала на международната система за сигурност, на разрушаването на действията на международното право. Не можем да си изкривим душата дори и поради факта, че сме съюзници в НАТО и ЕС“, посочи Кирчо Киров. „Това беше първата военна акция на НАТО в следвоенна Европа и то срещу независима държава, която си имаше своя вътрешен ред и своите, разбира се, вътрешни проблеми, послужили като първопричина за тази агресия. Така или иначе агресията си остана факт“, обясни той. „Както е видно не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват и продължават да възпрепятстват развитието на региона в позитивна насока“, коментира още ген. Киров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия и Косово са предвидени мероприятия по случай 20 години от бомбардировките срещу СР Югославия

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия и Косово са предвидени мероприятия по случай 20 години от бомбардировките срещу СР Югославия

24 Март 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Днес в Сърбия и Косово ще бъде отбелязана 20-та годишнина от бомбардировките на Югославия, предава “Макфакс“.
В Сърбия беше обявено провеждането на няколко възпоменателни събития. Ден за възпоменание на жертвите на военната кампания на НАТО ще бъде отбелязан в Ниш в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич, както и представители на военните, църквата, дипломатическия корпус и гражданите.
В Косово представителите на институциите в Прищина ще отбележат бомбардировките в присъствието на посланици, тъй като намесата на НАТО през 1999 г. Косово отбелязва като освобождение на днешната държава. Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че въздушната кампания на Алианса сложи край на трагедията на косовския народ.
Днес, точно преди 20 години, първите самолети излетяха от италианската база в Авиано, за да бомбардират цяла Сърбия в продължение на 78 дни и довеждат до създаването на най-младата балканска държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО счита бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

ТАСС: НАТО счита бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

24 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни, тъй като те бяха предприети за спиране на хуманитарната катастрофа. Това заяви в неделя пресслужбата на алианса, цитирана от TACC.
"НАТО започна операция" Съюзнa силa "през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година борба в Косово и няколко неуспешни опита на ООН и контактната група. (на международната контактна група за бивша Югославия - ТАСС), на която Русия беше член, да се намери мирно дипломатическо решение на тази криза. Използването на силата на НАТО е било необходимо и легитимно, "каза Алиансът.
"Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово, както и да се гарантира завръщането на бежанците и достъпа на хуманитарните организации. Операцията" Съюзническа сила "постигна онова, което се целеше," казаха от централата на НАТО. „Тази кампания показа способността на страните от НАТО да действат и да останат обединени по време на кризата. Досега нашето единство остава най-голямата ни сила."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

24 Март 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. На 24 март 1999 г. самолети на Алианса атакуват позиции на сръбските войски в Косово. Решението се взима след едногодишен натиск върху президента Слободан Милошевич да спре смъртоносната си репресия срещу косовските сепаратисти. Това се определя като първата намеса на НАТО срещу суверенна държава. Бомбардировките са част от операцията обявена в името на защита на интересите на албанското население в района.
Няма точна оценка на жертвите вследствие на бомбардировките, но те надхвърлят 2 хиляди души. Около 10 хиляди са ранени. Щетите в материално отношение възлизат на десетки милиарди долари. Поразена са Сръбската телевизия, мостове, училища, частни домове и е нанесен тежък удар по сръбската военна и цивилна инфраструктура.
Бомбардировките продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисията на ООН там. Армията за освобождение на Косово, демилитаризирана през септември 1999 г., се трансформира в Орган за защита на Косово с цивилни служители. През февруари 2000 г., институциите на „Република Косово” са разпуснати. Мисията на ООН изгражда автономни институции - президент, парламент и правителство.
Русия категорично се противопоставя на бомбардировките и прекъсва отношенията си с НАТО. 20 години след операцията сърбите все още не са склонни да простят на Алианса и категорично отказват да станат част от него, въпреки стремежа си за членство в ЕС.
На 25 март 1999 г. Народното събрание на България приема декларация относно изострянето на кризата в Косово. В нея се посочва, че страната ни няма да участва пряко или косвено във военни действия в Югославия. Заедно с това се изразява солидарност с евроатлантическата общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): КФОР опроверга Дрецун: Невярната информация предизвиква страх и крие опасности

Danas (Сърбия): КФОР опроверга Дрецун: Невярната информация предизвиква страх и крие опасности

22 Март 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на КФОР Винченцо Грасо опроверга твърдението на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че Тирана и Прищина планират провеждането на съвместни военни учения с цел сплашване на сърбите в северната част на най-младата държава на Балканите.
В интервю за белградския ежедневник Danas Грасо заяви, че упражненията са насочени към подобряване на възможностите за издирване и спасяване в планински терен.
„Разпространяването на невярна информация причинява страх сред хората и също така представлява заплаха за създаване на среда, в която дори изолиран инцидент може да ескалира”, предупреди Грасo.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за Reuters: Забавянето на преговорите за Косово може да дестабилизират Балканите

Александър Вучич за Reuters: Забавянето на преговорите за Косово може да дестабилизират Балканите

22 Март 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Неуспехът да се съживят преговорите между Сърбия и Косово за нормализиране на двустранните отношения може да дестабилизира Западните Балкани, които все още се възстановяват от войните през 90-те години на миналия век. Това заяви за Reuters държавният глава на Сърбия Александър Вучич.
Двайсет години след като НАТО бомбардира бивша Югославия, за да спре бруталните репресии на Сърбия срещу албанците в Косово, бившата й южна провинция, преговорите са в застой, коментира агенцията.
Косово, с преобладаващо албанско мнозинство, обяви независимост през 2008 г. и получи признание от САЩи повечето страни от ЕС, но не и от Сърбия или от големия й покровител на Русия, а около 4 000 войници от НАТО остават да пазят мира в малката балканска страна. Двете страни трябва напълно да нормализират връзките, преди или да продължат напред по пътя си към присъединяване към Европейския съюз.
„Всеки ден на забавяне може да създаде условия, при които една искра може да подпали региона. Западните страни трябва да знаят това”, заяви Вучич в интервю за агенцията.
„Това е опасността ... когато се разпалват националните чувства".
В отговор на стремежа на Белград да предотврати членството на Косово в международни организации, Прищина наложи 100% мита за стоки, внасяни от Сърбия, нещо, което би могло да струва на сръбската икономика 600 млн. евро годишно, или около 0,4% от БВП на страната.
За да възстанови диалога, Сърбия иска тези данъци да бъдат премахнати – искане, което е подкрепено от ЕС и САЩ.
Каквото и да е решение изглежда неясно. И Вучич, и президентът на Косово Хашим Тачи представиха идеи за „корекция на границите“ или „делианелизация“ - термини, тълкувани от анализаторите като размяна на територии.
Западът вижда интеграцията на целия регион в ЕС и НАТО като начин за запазване на регионалната стабилност.
„Присъединяването ни към Европейския съюз зависи от диалога с Прищина и дали един ден ще успеем да постигнем споразумение", заяви Вучич и добави, че очаква Германия, Франция или ЕС да станат по-активни в преговорния процес.
„Мисля, че ще видим някои от техните инициативи в близко бъдеще“,подчерта сръбският президент, без да пояснява какво точно има предвид.
Вучич, който е на власт от 2012 г., заяви, че няма план да подаде оставка или да обяви предсрочни избори, нещо, за което настояха хиляди участващи в протести на опозицията, започнали през декември миналата година. Те обвиняват правителството на Вучич в корупция и задушаване на медийните свободи, нещо, което той отрича.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Забавяне в диалога може да подпали региона

Александър Вучич: Забавяне в диалога може да подпали региона

22 Март 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че всеки изпуснат ден за продължаване на диалога между Белград и Прищина може да създаде условия, в които една искра да запали целия регион, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Западните държави знаят това“, добави сръбският президент.
„Нашето приемане в Европейския съюз зависи от диалога с Прищина и от това дали един ден ще успеем да постигнем споразумение“, каза още Вучич, като добави, че очаква от Германия, Франция и ЕС да станат по-активни в преговорния процес.
„Мисля, че ще видим някои от техните инициативи в близкото бъдеще“, каза загадъчно държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Южна Косовска Митровица: ЕС колонизира Северно Косово със сърби от Босна и Хърватия

Кметът на Южна Косовска Митровица: ЕС колонизира Северно Косово със сърби от Босна и Хърватия

22 Март 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Кметът на южната част на Косовска Митровица Аджим Бахтири разкритикува Европейския съюз за това, че не се съобразява с исканията на албанците да се завърнат в домовете и имотите си в северната част на страната, доминирана от сърби, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Бахтири, който е кмет на южната част на етнически разделения град Косовска Митровица, като сърбите живеят на север от минаващата през него река Ибър, а албанците на юг, заяви, че около 13 хиляди албанци са били изгонени от домовете си в Северно Косово, но никога не са били върнати. Той каза, че „сръбските престъпни структури“, чрез избраните представители в местните институции или мафиотски групи, са тероризирали албанците, като са им попречили да върнат домовете си. „ЕС говори много за завръщането на албанците на север, но не направи нищо, за да ги върне у дома. За да се влошат нещата, на север започна многомилионен проект, наречен „Устойчиво завръщане - подкрепа и укрепване“, финансиран от Европейския съюз, насочен към завръщането на сърбите, но в действителност ще се върнат само сърби, които никога не са живели в Косово, в момента живеещи в Сърбия като бежанци с произход от други части на бивша Югославия“, пише Бахтири.
Градоначалникът подчерта, че чрез този проект ще продължи колонизацията на Северно Косов със сърби от Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия, целяща да промени етническата структура в тази част на страната. „Това е срамно, неприемливо и трябва да бъде спряно“, призова Бахтири във „Фейсбук“. Той отправи обвинения и към правителството на Косово и министерството на завръщането и общностите, което се управлява от сръбски представител, за това, че инвестира милиони в завръщането на сърбите в Северно Косово, като добави, че реално тези инвестиции отиват за колонизацията на Севера. „Призовавам правителството на Косово да не пренебрегва реалността, преди да стане твърде късно, тъй като нетърпението ни нараства“, завърши Бахтири, който е избран от редиците на опозиционното Движение „Самоопределение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Пагубните последици за сърбите от замразения конфликт в Косово

„Политика“ (Сърбия): Пагубните последици за сърбите от замразения конфликт в Косово

22 Март 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Резултатите от политиката на замразения конфликт в Косово от 2000 до 2012 г. са опустошителни. Насилието и етническото прочистване на сърбите до 2003 г. Клане на сърби в Гораждевац през май 2003 г. Погром срещу сърбите на 17 март 2004 г. (убийства, ранявания, изгаряне на домове и светилища, етническо прочистване). Преговорите за Косово във Виена се провалят през март 2007 г. Декларацията за независимост на Косово през януари 2008 г. Независимостта на Косово е призната от повече от 100 страни. През октомври 2008 г. беше приета резолюция на Общото събрание на ООН (по инициатива на Сърбия), която поиска от Международния съд (МС) да даде своето консултативно становище по следния въпрос: Едностранно обявяване на независимост от временните институции на самоуправление в Косово в съответствие с международното право ли е? През юли 2010 г. Международният съд изрази становището си, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право и Резолюция 1244 на СС на ООН. Впоследствие преговорите за Косово и Метохия през септември 2010 г. бяха прехвърлени от съответните Организации на обединените нации към Европейския съюз, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
През последната година Прищина реши да забави и замрази преговорите и да интензифицира агресивната си политика на замразен конфликт, която подразбира спиране на преговорния процес. Последиците от него през последната година са следните: Зверско нападение на албанските спецчасти над сърбите в Митровица на 26 март 2019 година. Ранени са 33 лица, от които 5 тежко, арестуван и по-леко ранен е Марко Джурич, началник на правителствената канцелария за Косово и Метохия. Освен това правителството в Прищина въведе 100-процентови мита върху вноса от Сърбия през ноември 2018 година, което нанесе щети на стойност 100 милиона евро на Белград. В средата на декември 2018 година парламента в Прищина прие закон за основаване на пълноценна Армия на Косово. В края на декември 2018 година Косово и Албания подписаха споразумение за премахване на границите помежду си, целящо тяхното обединение. В началото на февруари 2019 година без причина е освободен Ненад Рикало, министър на земеделието в правителството на Рамуш Харадинай. В началото на март 2019 година парламентът в Прищина прие антисръбска платформа. Тази платформа, която предотвратява продължаването на диалога, предвижда, наред с другото, признаването на независимостта, премахването на Резолюция 1244 и създаването на съд за престъпления, за които се твърди, че са извършени от сърби.
Албанците осъзнаха, че замразеният им конфликт е по-подходящ от преговорите. Виждаме краткосрочните последствия през последната година. Дългосрочните неблагоприятни ефекти са икономически и демографски. Най-големите икономически щети ще започнат след седем до десет години и ще продължат да нарастват. Ако статуковото в Косов се запази, в периода от 2020 до 2028 година очакваме общ нулев или отрицателен растеж в сравнение с 2017 година. Средната заплата през 2028 година едва ли ще надхвърля 400 евро, докато средната пенсия ще е на нива от 220 евро, което, най-вероятно, ще направи Сърбия най-бедната страна в Европа. При този сценарий демографските перспективи на Сърбия ще бъдат изключително песимистични и непредсказуеми.
Общото население на Сърбия ще бъде намалено с 44% до 2060 г. с огромно намаление на населението в трудоспособна възраст и силно застаряване. Днес процентът на хората над 65 години е около 19%. Ако има замразени конфликти в КиМ, процентът на хората над 65 години в Сърбия през 2060 г. ще достигне до 30%. едната възраст на населението в Сърбия днес е 43 години. Средната възраст на населението на Сърбия през 2060 г., със замразения конфликт в КиМ, ще достигне 50 години. Новите краткосрочни последици ще изпитат най-силно върху себе си косовските сърби (нови форми на погроми, завземане на „Трепа“ и Газивода от страна на албанците, нападения срещу Северно Косово и сръбските анклави...).
Замразяване на конфликта означава жертване на 120 хиляди сърби в Косово и Метохия и утопиите за „Косовски завет“, „Света земя“ и „Небесна Сърбия“. Политиката на замразен конфликт е проалбанска политика. В тази светлина трябва да се преклоним пред надчовешките усилия на президента Вучич да постигне компромис относно Косово и Метохия и да избегне бъдещите пагубни последици от статуквото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): КФОР мълчи - но какво прави албанската армия в Косово?

B92 (Сърбия): КФОР мълчи - но какво прави албанската армия в Косово?

21 Март 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградската електронна медия B92 публикува коментар на председателя на Комисията за Косово в сръбския парламент Милован Дрецун по повод съвместни учения на албанската армия и Косовските сили за сигурност (КСС).
„Съвместното учение на албанската армия и т.нар. КСС в Косово и Метохия има за цел да сплаши сръбския народ", изрази увереност Дрецун.
Съгласно думите му, ученията са част от подготовка за възможно провокиране на насилие в северната част на най-младата държава на Балканите.
Дрецун бе категоричен, че става въпрос за неприемлива демонстрация на политиката за създаване на Велика Албания, като същевременно подчерта, че Тирана няма основания да изпраща свои войници в Косово, освен ако не действа като окупатор. Политикът на Белград коментира, че действията на Албания граничат с неофициално обявяване на война на Сърбия.
„Те са окупирали, с влизането на силите си, част от нашата територия. Нито ООН, нито КФОР реагират", заяви Дрецун пред местни медии.
Той подчерта, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН единственото военно присъствие в Косово може да бъде това на КФОР.
„Как може КФОР да позволи влизането на военни сили, които не са от КФОР? Защо не са им попречили? Кой е взел политическо решение да разреши такова нещо?", попита Дрецун.
Сръбският политик тълкува изпращането на албанската армия в Косово като сигнал към Белград, че военните на Тирана може да подпомогнат Прищина за завършване – съгласно думите му, на етническото прочистване на сърбите от страната.
Според Дрецун, албанският режим всъщност стои зад дестабилизацията на Косово и Метохия, така както в миналото е стояла зад хаоса в Македония.
Дрекун изрази загриженост от опасността от свързване на някои процеси, като обявените протести на част от опозицията в Сърбия, която планира голяма демонстрация на 13 април, и съвместите учения на албанската армия КСС, за възможно щурмуване на северната част на Косово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Черна гора има „опасения“ за идеята за корекция на границите на Косово

Gazeta Express (Косово): Черна гора има „опасения“ за идеята за корекция на границите на Косово

21 Март 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович, който е на посещение в Прищина, заяви, че страната му е загрижена от идеята за корекция на границите на най-младата държава на Балканския полуостров. Съответното тоя заяви след среща с косовския си колега Беджет Пацоли, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Дарманович пристигна в Прищина година, след като парламентът на Косово ратифицира спорното Споразумение за демаркация на границата, въпреки резервите на косовската опозиция заяви, че сделката е неблагоприятна за страната. Но външните министри на двете страни подчертаха категорично, че смятат въпроса за затворен.
„Въпросът е решен… Няма нищо спорно”, увери Дарманович.
Коментирайки диалога между Белград и Прищина, Дарманович заяви, че Сърбия трябва да признае Косово. „Ние не се намесваме във вътрешните въпроси, но сме готови да помогнем, ако е необходимо. Имаме някои опасения, свързани с идеята за корекция на границата. Това не е добра идея…“ твърди първият дипломат на Подгорица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

18 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Разузнавателната служба в периода 2002-2012 година, по повод последните напрегнати дни в Сърбия, белязани с протести срещу президента Александър Вучич. Според генерала се наблюдава опит за дестабилизация на страната с крайна цел изтеглянето й от орбитата на Русия. „Трудно би могло да се случи при сега действащата сръбска политическа класа и елит, който е сериозно ангажиран за каузата Косово, и който трудно може да преглътне голямата хапка, към която и ЕС, и НАТО, в лицето на САЩ, насочват Сърбия, а именно – да признае независимостта на Косово. Това би било стратегическо поражение за сръбският политически елит в лицето на управляваща класа и партии в Сърбия. То би довело до тяхната политическа смърт“, обясни генералът. Ген. Кирчо Киров каза още, че очаква от сръбския държавен глава Вучич да вземе решение за предсрочни парламентарни избори. Много е вероятно да ги спечели, каза още генералът, но уточни, че изборите не са с предизвестен край. Според него в случай на загуба на парламентарните избори ще се засили натискът върху Александър Вучич за отиване и на предсрочни президентски избори. Тогава резултатът няма да бъде известен, защото не е изключено да се създадат условия за промяна на политическата обстановка в страната, обобщи генералът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

18 Март 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Противопоставянето между сръбската опозиция и полицията стигна до щурм на централата на държавната телевизия, сбивания и пробиви на огражденията. Могат ли безредиците в Белград да прераснат в „майдан“, кой стои зад протестиращите и може ли хипотетична революция в Сърбия да навреди на отношенията й с Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Протестите в Сърбия започнаха още през декември, но светът им обърна внимание (по-точно, спомни си за тях) през последния уикенд, когато се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията и жандармерията. Веднага прозвуча познатата дума „майдан“ и полузабравеното словосъчетание „цветна революция“. Заедно с това част от демонстрантите излязоха на улицата в жълти жилетки, напомняйки за по-скорошните събития в Париж.
Някои епизоди напомнят събитията от октомври 1993 година в Москва. В събота вечерта десетки протестиращи, начело с лидери на опозицията, нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия РТС и завзеха два входа към зданието. За щастие, сценарият от щурма на телевизионния център „Останкино“ със стрелба и кръв не се повтори. Протестиращите хвърляха яйца по фасадата на сградата, а полицията и специалните части блокираха нахлулите във фоайето и без да употребяват сила ги изтласкаха от там.
Случващото се засега не прилича на уличните сблъсъци в Париж, на което обърна внимание и президентът Вучич: „При нас няма кадри на хора с разбити глави, каквито се виждат във Франция. Но ако някой от тях извърши насилие, ние ще реагираме веднага. Ето как се държи една сериозна държава“.
В неделя се случи по-сериозен инцидент. Участниците в безредиците се опитаха с помощта на камион да пробият полицейския кордон около резиденцията на президента Вучич. При това опозиционерите обсадиха двореца на държавния глава. Част от демонстрантите тръгна към полицейския участък, където се намират петима от задържаните за участие в нападението срещу сградата на РТС. Прозвуча и традиционното в такива случаи „полицията с народа!“ – организаторите на протестната акция заявиха, че полицейският профсъюз уж е подкрепил демонстрантите.
В същото време властите демонстрират самочувствие и декларираха, че контролират ситуацията. Вучич каза, че не се страхува от предсрочни избори, в които опозицията ще спечели преко сили 17%. „Подгответе избирателните списъци сами, пишете каквото искате в тях ... Пишете, печатайте, пишете, правете каквото искате - ще загубите изборите!“ – заяви уверено сръбският президент в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.
Това, което се случва в сръбската столица, е приблизително ясно, но основната, крайната цел на противниците на Вучич не е съвсем ясна. Както съобщи ТАСС от мястото на събитието, лозунгите на протестиращите непрекъснато се променят: или искат оставката на правителството и президента, след това призовават държавния глава да излезе и да се изкаже пред хората.
Самият Вучич в изявлението си нарече един от лидерите на протеста, председателят на партия „Двери“, „фашистът“ Божко Обрадович, а другите двама - бившият кмет на Белград Драган Джилас и бившият външен министър Вук Йеремич – „олигарси“. При цялата яркост на метафората това не дава яснота на случващото се, както и лозунгът „Вучич е крадец!“, с които излизат опозиционерите.
Протестите в Сърбия продължават от края на миналата година и през този период се случи визитата на руския президент Владимир Путин в Белград.
Повод за протестите стана бруталния побой над лидера на опозиционната партия „Левица“ Борко Стефанович в град Крушевац. Нападението се случи в навечерието на конференция на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ (в момента именно тази коалиция разпалва протестите) и след като Стефанович разкритикува публично и рязко президента Вучич.
Човекът, заради когото официално започна тази конфронтация, Борислав (Борко) Стефанович е колоритна фигура. В началото на 90-те свири на бас-китара в пънк групата „Поколение без бъдеще“. Влиза в политиката след свалянето на Слободан Милишевич и неговата Социалистическа партия. Наистина, той влиза в парламента от прозападната Демократическа партия и даже оглавява нейната фракция. От друга страна, като държавен чиновник, той курира сделката с „Газпромнефт“ за купуване на компанията „Нефтена индустрия Сърбия“ и отговаря за визитата на Дмитрий Медведев в Белград. Така че е трудно да се намери „ръката на Държавния департамент“ в тези събития.
Експертите-балканисти са съгласни, че системните и уличните опозиционери, обединени в „Съюза за Сърбия“, са разноцветно обединение. Така например, Божко Обрадович, участвал в нахлуването в сградата на РТС е лидер на движението „Двери“, което се позиционира като консервативно, антиглобалистко и евроскептично. „Сред протестиращите има хора с леви възгледи – привърженици на социалната справедливост, както и бивши активсти на Радикалната партия на Воислав Шешел, и млади хора, които споделят лозунги, близки до тези, които издигаше тази партия“, заяви пред вестник „Взгляд“ старши научен сътрудник и научен секретар на Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славистика на РАН Ирина Руднева.
Изданието отбелязва, че президентът Вучич оглавява партията на бившите съратници на Шешел, великосръбският националист, съден от Хагския трибунал. Управляващата Прогресивна партия (СПП) е създадена от част от „умерените радикали“ от Томислав Николич, който впоследствие става президент (2012-2017). В момента тези десни популисти и сръбски патриоти са обвинявани от техните опоненти в национално предателство – в опит да се договорят с косовските албанци. В опозицията са уверени, че държавният глава е одобрил план за размяна на територии. Твърди се, че Прищина е готова да се откаже от северната част на Косово с нейните сръбски анклави (сръбската част на Косовска Митровица и др.), а „режимът на Вучич“ е готов да даде на косоварите населената с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия. Главното предателство обаче е в това, че той е готов да признае независимостта на Република Косово.
От една страна, поддръжниците на опозицията казват, че човек, чиито съветници са сина на Джордж Сорос Александър и съучастникът в нападението срещу Югославия Тони Блеър, не може да бъде сръбски патриот. От друга страна, привържениците на Вучич казват, че няма никакви доказателства за „предателство“, но за сметка на това в редиците на опозицията е пълно с хора, които имат финансови връзки с политици от Европейския съюз.
„Но на дело Вучич не прави отстъпки на Запада по въпроса за признаването на Косово и Западът вече не знае как да застави Белград да се съгласи на това. Всички варианти са изчерпани: преговорите с Прищина са блокирани толкова много, че едва ли могат да продължат, икономическият натиск не помогна, сътрудничеството с Русия, въпреки натиска, продължава“, подчертава балканистът Ирина Руднева.
Показателно е участието в безредиците на Драган Джилас, който беше кмет на сръбската столица в периода 2008-2013. През 90-те Джилас е активен противник на Слободан Милошевич, а през 2000-те става виден функционер на Демократическата партия. Вестникът припомня, че тази фракция е управляваща за определен период от време, а нейният лидер, прозападният политик Борис Тадич, заема поста президент (Джилас е приемник на Тадич на поста председател на партията). Демократическата партия има лявоцентристка, социал-либерална позиция и се ориентира на сближаване на Сърбия с ЕС и перспективата за влизане в Съюза.
Друг лидер на протестиращите е бившият външен министър и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич, който е бил и старши съветник по външнополитическите въпроси при Тадич. Едновременно с това той излиза от номенклатурно семейство, представител на влиятелния клан, възникнал във времето на социалистическа Югославия, който се нарича „босненските Кенеди“.
Независимо от разноцветността на протеста, именно лявоцентристите са неговото ядро, заяви пред „Взгляд“ доцентът от катедра теория и история на международните отношения на СПбГУ Евгений Колосков.
Евгений Колосков смята, че именно лявоцентристите на първо място са заинтересовани от успеха на уличния протест. „В ядрото на опозицията се намират тези, които не са били на власт от много време. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич и неговата Прогресивна партия, или да окажат натиск над актуалните власти“, твърди експертът.
Според Ирина Руднева, Западът може и да е заинтересуван от реализирането на „цветна революция“ в Сърбия, предвид неотстъпчивата позиция на Вучич по косовския въпрос. Но експертът прави уговорката, че трябва да се изчакат реакциите от западните държави за изострянето на конфликта между властта и опозицията в Сърбия.
Колосков, от своя страна, смята, че възможните промени в Белград няма да окажат съществено влияние върху руско-сръбските отношения. „Президентът Владимир Путин не изрази категорична подкрепа за Вучич по време на настоящите протести, които съвпаднаха и с неотдавнашното посещение на руския лидер в Белград. Русия зае доста неутрална позиция“, отбеляза Колосков и повтори: политиката на Сърбия по отношение на европейската интеграция и топлите отношения с Москва едва ли ще се променят фундаментално, независимо дали Вучич ще остане на власт или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

18 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия иска да види Сърбия като стабилна и уверено развиваща се страна и очаква ръководството на страната да положи всички усилия за разрешаване на ситуацията с протестните действия, които се проведоха в Белград. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Разбира се, ние искаме да видим Сърбия като стабилна и динамично развиваща се страна", заяви Песков, отбелязвайки, че в рамките на двустранните отношения Русия е готова да съдейства по всякакъв начин, тъй като двете държави имат дългогодишни партньорски връзки.
В същото време Песков подчерта, че протестите в Сърбия са вътрешна работа на страната. „Убедени сме, че сръбското ръководство ще направи всичко възможно за разрешаване на ситуацията", добави говорителят на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

18 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Белград. В 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време) изтича ултиматумът на сръбските опозиционери за освобождаване на задържаните за нахлуването в сградата на РТС, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Вчерашните протести приключиха, след като лидерът на движението „Двери“ Бошко Обрадович заяви, че опозицията ще изчака отговора на сръбския президент Александър Вучич и ще обяви следващите стъпки.
На пресконференция, проведена вчера по обяд, Вучич увери, че не се страхува и че всички, които са участвали в нахлуването в РТС, ще бъдат подведени под отговорност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

18 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград Държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че може би е допусната грешка, като не е изпратена полиция в сградата на Радио-телевизија Србије (РТС), в която в събота вечер нахлуха демонстранти от протеста „Един от пет милиона“, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas. Съответното той заяви в интервю за телевизия „Пинк“, цитирано от вестникът.
Вучич бе категоричен, че „достойна и модерна Сърбия“, т.е. гражданите, са готови да дойдат в Белград и да го защитят от евентуално насилие. Съгласно думите му, лидерите на протестите са „страхливци“.
Коментирайки блокадата на Президентството от следобедните часове на неделя, Вучич бе категоричен, че е можел да излезе от сградата по всяко време, но не е направил това с цел да не пострадат хора. „Исках да избегна това“, увери президентът на западната ни съседка.
Вучич изрази увереност, че ако бъдат организирани предсрочни избори в страната, то партията му ще ги спечели. „Редовните избори са през март следващата година, но не бих изключил да бъдат проведени по-рано“, заяви сръбският президент, като допълни, че при подобен сценарий очаква победата на Сръбската прогресивна партия (СНС) да бъде още по-убедителна – тъкмо на фона на протестите в Белград, защото – съгласно думите му, не се страхува от „лъжите и насилието“ на опозиционните лидери.
В събота вечер в Белград се проведе пореден протест на движението „Един от пет милиона“, но за разлика от предходните, този път напрежението ескалира. Около 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време), пред сградата на РТС в сръбската столица започнаха да се събират демонстранти, които блокираха достъпа до нея. Малко по-късно в централата на РТС, някога най-голямата медия на Балканите, нахлуха протестиращи, които изпотрошиха входа на сградата. От кадрите стана ясно, че е използвана моторна резачка. Полицията реагира бързо и предотврати хаоса, но въпреки това напрежението не отслабна.
В обедните часове на неделя държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич направи обръщение към обществеността, като увери, че на насилието е сложен край. „Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговорят", увери сръбският президент. Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого".
След няколкочасова блокада на сградата на Президентството, Вучич я напусна със служебния си автомобил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Протестът в Белград завърши, демонстрантите се разотидоха

Beta (Сърбия): Протестът в Белград завърши, демонстрантите се разотидоха

17 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Гражданите, които се бяха събрали пред полицейското управление „29 ноември“ в центъра на Белград се разотидоха в 18 часа местно време (19 часа българско), след като един от лидерите на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ Божко Обрадович даде краен срок за освобождаване на задържаните заради инцидентите в сградата на РТС в събота вечерта до 15 часа в понеделник , съобщава сръбската агенция Beta.
Камионът, от който се изказваха ораторите, също е напуснал булевард „Деспот Стефан“, където се намира полицейското управление.
Както съобщава репортер на агенция Beta, полицаите продължават да стоят на местата си, но са свалили шлемовете си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата от високо равнище на Г-7 в Биариц 24 Август 2019 г.
Срещата от високо равнище на Г-7 в Биариц 24 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.