НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

30 Юли 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските журналисти Владимир Кузнецов - Вован и Алексей Столяров - Лексус приковаха вниманието на света, особено на Балканите, след обявените телефонни разговори с водещи държавници, в които те се представиха като техни колеги.
В интервю за сръбския всекидневник „Политика" двамата коментираха и разговорите, които по-рано проведоха с премира на Северна Македония – Зоран Заев. Двамата признаха, че не са очаквали шегата им да се превърна в такава сензация, като подчертаха, че не са успели да държат в заблуждение толкова дълго нито един друг политик. Припомня се, че Вован и Лексус позвъниха на Заев, представяйки се за бившия президент на Украйна Петро Порошенко и за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
На въпрос какви впечатления са получили след разговорите с Еманюел Макрон, Реджеп Тайо Ердоган, Жан-Клод Юнкер, Хуан Гуайдо, Мило Джуканович, Зоран Заев, Рамуш Харадинай, Борис Джонсън, Федерика Могерини и представители на администрацията на САЩ, Вован и Лексус отговориха:
„Макрон е много благ, фин човек. Гуайдо не направи впечатление на независим политик в разговора. Борис Джонсън, въпреки че е комичен и възприеман като ексцентрик, всъщност е много интелигентен и хладнокръвен политик. Харадинай се опитва да направи впечатление на любезен дипломат, но не успява. Премиерът Заев обаче е наистина невероятен човек. Преди него не бяхме успявали да заблудим нито един друг политик за толкова дълго време – почти година, въпреки факта, че имаше срещи с представители на истинските украински власти. Но най-важното заключение е, че всички политици са хора, също като нас. И имат слабости и проблеми точно като нас".
Вован и Лексус са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната.
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2018 г., през януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.


Агенция „Фокус“ припомня:

Миналата година, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, руските "пранкери" (шегаджии) Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те поговориха и с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите, те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският политик е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“, е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателя на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Във Венецуела нападнаха автомобила на Хуан Гуайдо (Видео)

РИА Новости: Във Венецуела нападнаха автомобила на Хуан Гуайдо (Видео)

27 Март 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Каракас. Неизвестни лица в столицата на Венецуела Каркас нападнаха колата, с която се придвижваше лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, предава РИА Новости.
Телевизионният канал VPI TV публикува видеозапис, на който се вижда как колата на Гуайдо минава по улиците. На един светофар към нея се хвърля човек, който се опитва да отвори вратата и я рита с крак. Колата отново тръгва и събралите се на улицата хора започват да хвърлят по нея различни предмети.
„Когато Гуайдо напуска народното събрание, колата, на която се вози, бе атакувана и замеряна с твърди предмети от страна на въоръжена група“, съобщи каналът.
Държавният секретар на САЩ изрази недоволството си от инцидента.
„Тези действия за сплашване не могат да отложат неизбежното – мирното възстановяване на демокрацията, стабилността и просперитета на народа на Венецуела“, заяви Майк Помпео.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

26 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати би трябвало да спрат да тормозят народа на Венецуела със санкции. Това написа във вторник на нейната страница в социалната мрежа „Фейсбук“ официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC.
По-рано американският съветник по националната сигурност Джон Болтън написа на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, че Русия "вместо да изпраща ядрени бомбардировачи и специални сили, за да помогне на един корумпиран диктатор, трябва да работи заедно с международната общност във Венецуела ", за да подкрепят хората в страната. Той отбеляза, че Вашингтон няма да толерира "враждебни чуждестранни военни сили, които възпрепятстват постигането на целите на демокрацията, сигурността и върховенството на закона в Западното полукълбо".
„Бих искал да напомня на Джон Болтън: ако една голяма страна в Западното полукълбо спре да налага санкции на народа на Венецуела, а втората страна в Източнато полукълбо и редица международни банкови структури разблокитрат милиарди венецуелски средства в техните сметки, тогава самите венецуелци ще могат да купуват лекарства и храни без помощта на „добрия Вашингтон“. Мерките предприети, „от чичо Сам“, причиняват историческо лошо храносмилане в района“ - каза Захарова.
Първо,„ колективните строители на демокрацията и защитниците на върховенството на закона ”отнеха 30 милиарда долара от Каракас, наложиха санкции и сега подхвърлят витаминчета“- добави дипломат.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Конгресът на САЩ прие законопроект за борба с руското влияние във Венецуела

РИА Новости: Конгресът на САЩ прие законопроект за борба с руското влияние във Венецуела

26 Март 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Палатата на представителите на САЩ единогласно прие законопроект „за борба с руската заплаха във Венецуела“, предава РИА Новости.
Съгласно документа се забранява влизането в САЩ на руски представители, които подкрепят силите за сигурност на Венецуела. Предлага се техните визи да бъдат отзовани.
За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде приет от Сената и подписан от президента на САЩ.
След това, както се казва в документа, държавният секретар ще трябва:
- В течение на месеца да представи „стратегия за борба с руско-венецуелското сътрудничество“;
- В течение на три месеца да оцени потенциалната заплаха от това руски фирми да купят базирана в САЩ енергийна инфраструктура, принадлежаща на венецуелската компания CITGO;
- В течение на четири месеца да представи отчет за сътрудничеството между Москва и Каракас по линия на сигурността и „потенциалната заплаха от това сътрудничество за САЩ и страните от Западното полукълбо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Властите във Венецуела обещаха да възстановят електроснабдяването в близките часове

РИА „Новости“: Властите във Венецуела обещаха да възстановят електроснабдяването в близките часове

26 Март 2019 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Каракас. Подаването на електроенергия в останалите без светлина райони на Венецуела ще бъде възстановено в следващите часове, заяви вицепрезидентът на латиноамериканската страна Делси Родригес, съобщава РИА „Новости“.
„Електроснабдяването беше възстановено на територията на Венецуела, с изключение на няколко области, главно в източната част на страната. Там ситуацията ще се нормализира в близките часове“, заяви Родригес.
Според нея, властите са успели да премахнат последиците от мащабното прекъсване на електрозахранването за рекордно кратко време, което според Родригес е резултат от „планирано нападение“. Вицепрезидентът на Венецуела хвърли отговорността за случилото се на Съединените щати в лицето на държавния секретар Майк Помпео, американския съветник по националната сигурност Джон Болтън и американския сенатор Марко Рубио, известни с критичните си изявления към сегашното управление на латиноамериканската държава.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

he Guardian: Ново прекъсване на тока остави половин Венецуела без енергия

he Guardian: Ново прекъсване на тока остави половин Венецуела без енергия

26 Март 2019 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела е засегната от друго голямо прекъсване на електрозахранването, като повече от половината от страната е засегната от последното прекъсване на електрозахранването, пише британският вестник The Guardian.
Вестник „El Nacional“ съобщи, че прекъсването на захранването е засегнало 14 от 23-те щата във Венецуела, както и столицата Каракас.
Информационният министър Хорхе Родригес заяви, че основната водноелектрическа централа на страната е била „атакувана“, но по-късно твърди, че електричеството е възстановено в по-голямата част от страната.
Услугите бяха преустановени в метрото в Каракас, собствениците на магазини свалиха щори на тъмните магазини, докато работниците бяха изпращани у дома от офиси и министерства.
Затъмнението идва по-малко от три седмици, след като почти цялата страна беше потопена в тъмнината от това, което се смяташе за най-лошия енергиен срив във венецуелската история.
Президентът на Венецуела, Николас Мадуро, вини за затъмнението чуждестранните саботьори и терористи, които се опитват да свалят правителството му, като хвърлят страната в хаос. Сега обаче се смята, че е причинено от пожар, който уврежда ключова част от националната енергийна система на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелската опозиция посочи претоварването на електропреносната мрежа като причина за спирането на тока

ТАСС: Венецуелската опозиция посочи претоварването на електропреносната мрежа като причина за спирането на тока

26 Март 2019 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Каракас. Причината за масовото спиране на тока във Венецуела беше претоварването в подстанция, причинено от неизправности в мрежата. Това заяви лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, съобщава агенция TACC.
„Според информацията, която имаме, огромните прекъсвания на електрозахранването се дължат на претоварването в подстанция, причинено от нарушение на линията San Jeronimo-La Orqueta-La Arenos“, написа той в Twitter.
По думите на Гуайдо, опозицията е получила тези данни от служители на националната електрическа компания Corpoelec. Политикът също обвини сегашното правителство, че е „неспособно да намери решение на кризата“.
По-рано Гуайдо заяви, че инцидентът във венецуелската електроснабдителна система е оставил 17 региона на страната без електричество. По-късно министърът на съобщенията и информацията на републиката Хорхе Родригес заяви, че доставките на електроенергия са възстановени в цялата страна и, че причината за спирането на тока е „атака срещу националната система за електроснабдяване“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Във Венецуела настана ново затъмнение

„Коммерсант“: Във Венецуела настана ново затъмнение

26 Март 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Каракас. Нови огромни прекъсвания на електрозахранването във Венецуела засегнаха отделни райони на страната, включително по-голяма част от Каракас, съобщава AFP. Също така бяха прекъснати телевизионните и клетъчните комуникации. Магазините започнаха бързо да се затварят, страхувайки се от мародери, пише в. „Коммерсант“.
Проблеми с електричеството са регистрирани в няколко големи града в западната част на страната, включително Баркисимето, Маракайбо и Баринас.
Припомняме, че се случиха огромни прекъсвания на захранването в нощта на 8 март в 21 от 23-те щата във Венецуела, както и в столицата Каракас. Без ток останаха летище Майкетия, болници и линиите на метрото.
Венецуелската национална електрическа компания смята, че саботирането на водноелектрическата станция „Гури“ е причината. Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че „американския империализъм“ е виновен за прекъсването на електричеството в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Венецуела почти напълно е възстановила електроснабдяването

РИА „Новости“: Венецуела почти напълно е възстановила електроснабдяването

25 Март 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Каракас. Електроснабдяването беше възстановено в почти цяла Венецуела след ново мащабно спиране, заяви Хорхе Родригес, министър на съобщенията и информацията на латиноамериканската страна, съобщава РИА „Новости“.
„Електричеството вече е възстановено почти на цялата национална територия“, написа Родригес в Twitter, без да посочва причините за инцидента.
Както съобщи по-рано източник на агенцията в столичната полиция, в резултат на новото мащабно прекъсване на електрозахранването, което се случи около 13.30 местно време, най-малко 16 от 23-те щати на Венецуела, както и нейният столичен регион, бяха напълно или частично без ток.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Мадуро нарече „атака“ новото спиране на тока във Венецуела

AFP: Правителството на Мадуро нарече „атака“ новото спиране на тока във Венецуела

25 Март 2019 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на президента Николас Мадуро съобщи, че новото прекъсване на електрозахранването в по-голямата част от страната е „атака“ срещу електроенергийната система, добавяйки, че се извършва работа за връщане на енергията, предава AFP.
Министърът на комуникациите Хорхе Родригес заяви по държавната телевизия, че нападението е насочено към главната водноелектрическа централа на страната „Гури“, както и при последното национално затъмнение, което удари Венецуела по-рано този месец.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Специалният представител на САЩ ще обсъди ситуацията във Венецуела с Рябков

РИА „Новости“: Специалният представител на САЩ ще обсъди ситуацията във Венецуела с Рябков

17 Март 2019 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Елиът Абрамс, специален представител на САЩ за Венецуела, планира да се срещне със заместник министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, за да обсъдят положението във Венецуела, предава РИА „Новости“.
Срещата трябва да се състои на 18 и 19 март в Рим, по сведение от пресслужбата на Държавния департамент. В съобщението му се отбелязва специално „влошаващата се“ ситуация в латиноамериканската държава.
Преди това официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че ведомството разполага с информация за контакти на американските специални служби с контрабандисти във Венецуела, за да се проучат начините за прокарване на трансгранични проходи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Всички американски дипломати напуснаха Венецуела

Майк Помпео: Всички американски дипломати напуснаха Венецуела

14 Март 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изтегли целия си дипломатически персонал от посолството в Каракас, докато кризата във Венецуела се задълбочава, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от AFP.
„Днес всички останали във Венецуела американски дипломати заминаха от страната. Знам, че това е труден момент за тях“, заяви той чрез съобщение.
„Те са изцяло посветени на мисията ни в подкрепа на аспирациите на венецуелския народ да живее в демокрация и да изгради по-добро бъдеще за техните семейства“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руските шегаджии Вован и Лексус успяха да проведат „преговори“ и с Хуан Гуайдо (ЗАПИС)

РИА Новости: Руските шегаджии Вован и Лексус успяха да проведат „преговори“ и с Хуан Гуайдо (ЗАПИС)

14 Март 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Руските шегаджии Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) проведоха „преговори“ с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо от името на президента на Швейцария Ули Маурер, предава РИА Новости.
„Маурер“ предложи да разблокира милиони на актуалния президент на Венецуела Николас Мадуро, които уж са в швейцарската банка „Лексус Вованиал“, а след това да ги преведе на лична сметка на Гуайдо. „Швейцарският президент“ също така подчерта, че опозиционният лидер има право да се разпорежда със средствата като „държавен глава“.
Лидерът на опозицията благодари на събеседника си не само от свое име, но и от това на венецуелците, а също така се съгласи да изпрати искане за разблокиране на средствата.
„Зарадваният Гуайдо незабавно заяви пред пресата, че току що е говорил с „Маурер“ за блокираните сметки на правителството на Мадуро. Естествено, реалните официални власти на Швейцария опровергаха информацията“, отбелязаха шегаджиите в коментар за Sputnik Mundo.Агенция „Фокус“ припомня:

Руските "пранкери" (шегаджии) Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) миналата година, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те са успели да поговорят и с ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите , те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският чиновник е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“ – е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателят на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Метрото в Каракас ще заработи след седем дни прекъсване

ТАСС: Метрото в Каракас ще заработи след седем дни прекъсване

14 Март 2019 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Каракас. Метрото в Каракас ще заработи след седем дни прекъсване, съобщи в сряда председателят на Конституционната асамблея на Венецуела Диосдадо Кабело в ефира на националната телевизия, предава TACC.
Вечерта на 7 март Каракас и повечето от щатите във Венецуела останаха без електричество. В същото време и столичното метро преустанови работа. Според властите, причината за това е външна кибератака срещу най-голямата водноелектрическа централа „Симон Боливар“ в щата Боливар.
Възстановяването на електроснабдяването в страната е започнало в понеделник и до сряда токът е пуснат в столицата Каракас и по-голямата част от страната, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Възстановиха електрозахранването във Венецуела

АFP: Възстановиха електрозахранването във Венецуела

14 Март 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Служителите в публичния сектор на Венецуела ще се върнат на работа в четвъртък след почти седмична пауза, причинена от най-продължителното спиране на тока, каза министърът на комуникациите Хорхе Родригес, цитиран от AFP
Прекъсването на електрозахранването прекъсна осветлението, транспорта и доведе до затварянето на институциите и училищата. Електроснабдяването беше възстановено в Каракас и други региони от вторник, въпреки че западните щати останаха без електричество и в сряда.
"Президентът Николас Мадуро реши, че дейността на институциите ще бъде възобновена от утре, четвъртък", каза Родригес в реч по държавната телевизия късно в сряда, добавяйки, че училищата ще останат затворени още един ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional: Най-малко 20 хронично болни пациенти са починали във Венецуела заради спирането на тока

El Nacional: Най-малко 20 хронично болни пациенти са починали във Венецуела заради спирането на тока

13 Март 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко 20 души с хронична бъбречна недостатъчност са починали в останалите без електрозахранване болници на Венецуела, поради невъзможността да се извърши хемодиализа. Подобни данни публикува неправителствената организация Codevida в сряда, цитирани от венецуелския вестник El Nacional.
Вечерта на 7 март Каракас и повечето от щатите във Венецуела останаха без електрозахранване . Според властите причината за това е саботаж в най-голямата хидроелектрическа централа „Симон Боливар“ в щата Боливар. Според някои експерти, този инцидент е станал безпрецедентен по мащаб.
В понеделник Националното събрание (еднокамарен парламент, контролиран от противниците на Мадуро), по искане на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, обяви въвеждането на извънредно положение в страната поради прекъсване на електрозахранването. Във вторник министърът на съобщенията и информацията на Венецуела Хорхе Родригес заяви, че доставките на електроенергия са възстановени почти в цялата Боливарска република.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай предложи помощ на Венецуела за възстановяване на електроснабдяването

Reuters: Китай предложи помощ на Венецуела за възстановяване на електроснабдяването

13 Март 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Пекин. В сряда Китай предложи помощ на Венецуела за възстановяване на електроснабдяването в страната, след като президентът Николас Мадуро обвини САЩ в „кибер саботаж“, който доведе до спирането на тока в 18 от 23 щата в страната, предава Reuters.
Говорителят на китайското външно министерство Лю Канг заяви в Пекин, че Китай е засякъл съобщения, според които електрическата мрежа е аварирала заради хакерска атака.
„Китай е дълбоко загрижен от това“, заяви Лю.
„Китай се надява, че венецуелската страна може да открие причината за този проблем възможно най-скоро и да възобнови нормалното енергийно снабдяване и социален ред. Китай е готов да предостави помощ и техническа подкрепа за възстановяване на енергийната мрежа на Венецуела“, подчерта дипломатът, без да дава повече подробности.
Електричеството бе възстановено в много части на страната във вторник, включително в някои райони, където тока спря миналия четвъртък, твърдят свидетели в социалните мрежи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп допуска използването на всякакви средства срещу Николас Мадуро и хората му

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп допуска използването на всякакви средства срещу Николас Мадуро и хората му

13 Март 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Хюстън. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп все още обмисля възможността да използва всякакви средства срещу венецуелския президент Николас Мадуро и хората, които са му лоялни. Това съобщи във вторник пред CNBC държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на конференция в Хюстън, предава TACC.
"Както заяви президентът на Съединените щати, обмислят се всички възможности за предоставяне на венецуелския народ на демокрацията, която заслужават. И тогава ние ще изградим нова икономика, при която те ще могат отново да намерят богатството под краката си", твърди Помпео.
"Сега 50 страни са признали управлението на Мадуро за незаконно. Време е той да се оттегли", каза държавният секретар. 

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди венецуелци протестират срещу Николас Мадуро на фона на продължаващата липса на ток

AFP: Хиляди венецуелци протестират срещу Николас Мадуро на фона на продължаващата липса на ток

13 Март 2019 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Каракас. Хиляди венецуелци излязоха на нови протести във вторник, призовани от лидера на опозицията Хуан Гуайдо на петия ден от спирането на тока, докато правителството се готви да му повдигне обвинения за саботаж, предава AFP.
Гуайдо - признат за временен президент от повече от 50 страни - планира да се обърне към протестиращите по-късно във вторник, часове, след като САЩ заявиха, че ще изтеглят всички останали дипломатически служители от Венецуела.
Междувременно главният прокурор на Венецуела, Тарек Уилям Сааб, заяви пред репортери, че ще започне разследване срещу Хуан Гуайдо за „предполагаемото му участие в саботажа на венецуелската електроенергийна система“.
Това е първият ход на правителството срещу подкрепяния от САЩ Гуайдо след завръщането му във Венецуела миналата седмица, след като посети няколко страни от Южна Америка, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional: Разследват Хуан Гуайдо за „саботаж" на електрическата система на Венецуела

El Nacional: Разследват Хуан Гуайдо за „саботаж" на електрическата система на Венецуела

12 Март 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Каракас. Прокуратурата на Венецуела започна разследване срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо за предполагаемото му участие в „саботажа“ на националната електрическа мрежа, съобщава националният ежедневник El Nacional.
От редакцията припомнят, че в края на януари Върховният съд на латиноамериканската страна наложи на самообявилия се за временен президент забрана за напускане на страната и замрази сметките му. Тогава бе инициирано разследване срещу Гуайдо за „узурпиране“ на властта в Каракас.
Привеждат се думите на представител на Министерството на държавната администрация, според когото няколко часа след „саботажа“, в резултат на който Венецуела потъна в мрак, в социалните мрежи са се появили призиви за насилие, кражби и плячкосване. Явният намек е, че зад тях стои Гуайдо.
Днио наред Венецуела остава без електричество. По-рано държавната енергийна компания заяви, че прекъсването на електрозахранването e в резултат от „саботаж" във ВЕЦ, разположен в източната част на страната. Експертите, от друга страна, смятат, че проблемът се дължи на липсата на поддръжка на електрическата система и на дефицита на ток. Те обвиняват социалистическото правителство за липсата на инвестиции в поддръжката на инфраструктурата в разгара на сериозната икономическа криза, но политиците подкрепиха версията за „саботажа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Майк Помпео обвини Русия и Куба за венецуелската криза

Reuters: Майк Помпео обвини Русия и Куба за венецуелската криза

12 Март 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия и Куба, че са предизвикали политическата криза във Венецуела, като са подкрепили президента на страната Николас Мадуро и заяви, че е предупредил Индия да не помага на правителството в Каракас, закупувайки венецуелски петрол, предава Reuters.
Неговите коментари дойдоха, след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на руската банка „Еврофинанс Моснарбанк“ за това, че помага на венецуелската държавна нефтена компания PDVSA да заобиколи финансовите рестрикции, наложени от САЩ.
„Историята е непълна, ако не отбележим централната роля, която изиграха и продължават да играят Куба и Русия в подкопаването на демократичните мечти на венецуелския народ, както и тяхното богатство“, заяви Помпео пред журналистите.
„Москва, както и Хавана, иска да осигури политически чадър за режима на Мадуро, като същевременно натиска страните да отрекат демократичната легитимност на временния президент Гуайдо“, добави първият дипломат на Вашингтон.
По-рано в понеделник Помпео се срещна с министъра на външните работи на Индия Виджай Гокхале в Държавния департамент и сред темите бяха покупките на петрол от правителството на Мадуро.
„Искаме от Индия същото, което и от другите страни: да не осигуряват животоспасяваща икономическа линия за режима на Мадуро“, заяви Помпео, като отказа да разкрие детайли от разговорите.
Индийският пазар е от решаващо значение за икономиката на Венецуела. В исторически план тя е вторият по големина клиент на венецуелския петрол след Съединените щати, които чрез санкциите срещу Мадуро предават контрола над голяма част от приходите на Гуайдо, обяснява „Ройтерс“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще отзоват останалите си дипломати от Венецуела през тази седмица

ТАСС: САЩ ще отзоват останалите си дипломати от Венецуела през тази седмица

12 Март 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През тази седмица Вашингтон ще отзове всичките останали сътрудници на посолството на САЩ във Венецуела, съобщи държавният секретар Майк Помпео във вторник в „Туитър“, предава ТАСС.
„САЩ ще отзоват целият останал персонал от посолството във Венецуела през тази седмица“, написа той. „Това решение отразява влошаването на ситуацията във Венецуела, както и направеният извод, че присъствието на дипломатически персонал в посолството е станало препятствие за политиката на Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Парламентът във Венецуела обяви извънредно положение

AFP: Парламентът във Венецуела обяви извънредно положение

11 Март 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Каракас. Националното събрание на Венецуела, доминирано от опозицията, обяви извънредно положение за „повсеместното бедствие“, причинено от спирането на тока, което продължава четири дни, съобщава AFP.
Парламентът одобри закон, предложен от неговия лидер и самопровъзгласил се действащ президент Хуан Гуайдо, който търси „международно сътрудничество“, за да помогне за разрешаването на кризата във Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо призова за масови демонстрации във Венецуела срещу спирането на тока

AFP: Гуайдо призова за масови демонстрации във Венецуела срещу спирането на тока

11 Март 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова за масови демонстрации в цялата страна във вторник, за да протестират срещу прекъсванетона тока, което остави милиони без енергия през последните четири дни, съобщава AFP.
„Утре в три часа следобед, цяла Венецуела ще бъде на улиците,“ заяви Гуайдо в реч в парламента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложиха санкции на руска банка заради връзките й с Венецуела

AFP: САЩ наложиха санкции на руска банка заради връзките й с Венецуела

11 Март 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Финансовото министерство на САЩ в понеделник наложи санкции на базирана в Русия банка заради подкрепата й за правителството на венецуелския президент Николас Мадуро и осъществявания от нея бизнес с петролната компания на Венецуела PDVSA, предава AFP.
Ограничителните мерки са въведени срещу базираната в Москва „Еврофинанс Моснарбанк“, която, при откриването си през 2011 година, е била 50% собственост на водещи руски банки и 49% на венецуелския Фонд за национално развитие.
„Това действие демонстрира, че САЩ ще предприемат мерки срещу чуждестранни финансови институции, които поддържат нелегитимния режим на Мадуро и допринасят за икономическия колапс и хуманитарната криза, които мъчат венецуелския народ“, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин чрез съобщение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Международната контактна група за Венецуела се събира за втора среща в края на март

ТАСС: Международната контактна група за Венецуела се събира за втора среща в края на март

11 Март 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Второто заседание на Международната контактна група за Венецуела ще се проведе в края на месец март. Това подчерта говорителят на Европейска служба за външна дейност Мая Коциянчич, предава TACC.
Tочната дата на заседанието все още не е конкретизирана. Към настоящия момент е известно, че срещата ще се състои в Латинска Америка. Съгласно думите на Коциянчич, дневният ред на заседанието също ще бъде обявен по-късно.
Първото заседание на Международната контактна група за Венецуела се проведе на 7 февруари в Уругвай. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, която председателстваше събитието, обеща, че групата ще предостави „широки международни гаранции за провеждането на нови избори във Венецуела", а също и че „няма да позволи политизиране на помощта за страната". По-рано Могерини многократно заявяваше, че целта на създаването на тази групата не е да се осигурят преговори
между правителството и опозицията, а да се подготви „прехвърлянето на властта чрез демократични избори", припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Парламентът на Венецуела поиска обявяването на извънредно положение в страната

FAZ: Парламентът на Венецуела поиска обявяването на извънредно положение в страната

11 Март 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. С оглед на прекъсването на електрозахранването във Венецуела, което продължава вече няколко дни, Националното събрание в Каракас настоя за обявяването на извънредно положение в латиноамериканската страна, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се контролираният от опозицията и нейния лидер Хуан Гуайдо парламент в Каракас да обяви въвеждането на мярката в рамките на специално заседание, насрочено за по-късно през деня. Мнозина разглеждат Националното събрание като единствената легитимна институция в страната. Въпреки това, държавният глава на Венецуела Николас Мадуро обезвреди Националното събрание и прехвърли правомощията му на верните на правителството органи.
От четвъртък вечерта в страната е прекъснато електрозахранването, а възстановяването на подаването на електричеството върви бавно и с редица съпътстващи проблеми. Мадуро обвинява САЩ за ситуацията, която по-рано описа като „саботаж“ и резултат от хакерска атака. Опозицията, от друга страна, говори за липса на поддръжка, корупция и лошо управление.
Прекъсването на тока до голяма степен парализира Венецуела. Множество магазини останаха затворени, метрото в Каракас не работи, на международното летище е столицата бяха отменени много полети. Според неправителствената организация Médicos por la Salud най-малко 17 пациенти са загинали в болниците в страната по време на срива в мрежата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Армията пое защитата на енергийната система на Венецуела

ТАСС: Армията пое защитата на енергийната система на Венецуела

11 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелската армия е взела под охрана стратегическите обекти на енергийната система на страната, а електропроводите се наблюдават от възуха. Това съобщи министърът на отбраната на Боливарската република Владимир Падрино Лопес по държавната телевизия на страната, предава агенция TACC.
„Ние сме твърди в намерението си да стабилизираме националната енергийна мрежа и да предотвратим каквато и да е атака“, каза той.
По-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди на министерството на отбраната да осигури защитата на енергийната система на фона на най-голямото прекъсване на електрозахранването в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо иска от законодателната власт да обяви „тревога“ във Венецуела

AFP: Гуайдо иска от законодателната власт да обяви „тревога“ във Венецуела

10 Март 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на националното събрание Хуан Гуайдо заяви, че ще поиска от венецуелската законодателна власт да обяви „тревога“, за да поиска международна помощ на фона на огромното прекъсване на електроснабдяването, съобщава AFP.
Гуайдо, който се обяви за действащ президент през януари, каза пред репортери, че е свикал спешно заседание на националното събрание „да предприеме незабавни действия по отношение на необходимата хуманитарна помощ“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Електроснабдяването в Каракас е възстановено в около 40 процента от града

ТАСС: Електроснабдяването в Каракас е възстановено в около 40 процента от града

10 Март 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Захранването в столицата на Венецуела, Каракас, е възстановено в около 40 процента от града, съобщи в неделя Telesur,цитирана от TACC.
Според информацията, снабдяването с електричество в щата Миранда до столицата е възстановено с 20%, в щата Анзоатеги - с 20%, Гуарико - с 15%, Баринас - с 10%. В други щати продължава работата по възстановяване на енергийната система.
Според Union Radio, в щатите Миранда и Варгас в съседство с Каракас електрозахранването е частично обновено, включително и на летището Симон Боливар. В социалните мрежи се разпространяват снимки, показващи отделни сгради на столицата на Каракас. Според наблюденията на кореспондента на ТАСС ситуацията със сигнала на мобилните комуникации в Каракас се е подобрила значително.
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати от Венецуела останаха без електрозахранване. Според местната преса това са около 20 или 22 от 23-те щата – почти цялата страна. Според жителите на столицата, това е най-дългото прекъсване на захранването в града.
Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа „Симон Боливар“ в щата Боливар, най-голямата в страната. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се. Държавният департамент на САЩ отрече твърденията.
В петък вечерта ситуацията с електроснабдяването започна да се подобрява, но отново се влоши в събота следобед след съобщения за експлозия в електрическа подстанция, разположена в покрайнините на столицата на югоизточната част на Боливар, в Сиудад Боливар.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо призова за протести на фона на продължаващата липса на електричество

AFP: Хуан Гуайдо призова за протести на фона на продължаващата липса на електричество

10 Март 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Каракас/Вашингтон. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова за национален протест в Каракас, за да увеличи натиска върху Мадуро, на фона на продължаващата четвърти ден липса на ток в почти цялата страна, предава AFP.
Масовото спиране на тока в богатата на петрол, но икономически съсипаната южноамериканска нация засили политическото противопоставяне между Гуайдо, който е признат за лидер на Венецуела от повече от 50 страни, и Мадуро, който държи здраво властта, пише агенцията.
Няма налични национални данни за въздействието на прекъсването на електрозахранването, но НПО заяви, че поне 15 пациенти с напреднало бъбречно заболяване са починали, след като са спрели да получават диализно лечение в болниците, останали без електричество.
Във Вашингтон съветникът по националната сигурност Джон Болтън предложи на венецуелските военни да преосмислят подкрепата си за Мадуро.
"Съществуват безброй разговори между членовете на Народното събрание и военните във Венецуела, които говорят за това какво може да се случи, как биха могли да предприемат действия в подкрепа на опозицията", каза Болтън в интервю за предаването на телевизия ABC "Тази седмица".
Той каза, че една от причините силите за сигурност да се въздържат от арестуването на Гуайдо "е страхът на Мадуро, ако той даде тази заповед, че няма да бъде изпълнена."
Запитан дали е сигурен, че Мадуро е на път да слезе от власт, Болтън каза: "Не съм сигурен в нищо, но мисля, че Гуайдо има инерцията."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Митинг в подкрепа на Николас Мадуро събра около 25 хиляди души

ТАСС: Митинг в подкрепа на Николас Мадуро събра около 25 хиляди души

10 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко 20-25 хиляди души в събота взеха участие в митинг в подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро в двореца Мирафлорес, съобщава кореспондентът на ТАСС.
Митингът се проведе под лозунги в защита на мира и правото на страната самостоятелно да определи бъдещето си. Сред тези, които дойдоха на митинга, бяха много групи държавни служители, както и членове на народната милиция. Това са доброволни формирования, подкрепяни от държавата, които в случай на агресия срещу Венецуела трябва да се застъпват за отбраната на страната си. Всъщност в народната милиция обикновено има възрастни хора, информира кореспондентът.
По броя на участниците проправителствения митинг този път се оказа приблизително сравним с този на опозицията. По-рано митингите на опозицията привличаха повече участници, уточняват от агенцията. Сигурността на събитието осигури армията. След речта на президента поддръжниците му се разотидоха за около половин час.
Ситуацията в Каракакас остава спокойна. Въпреки слуховете, които се появиха сред привържениците на опозицията, че в други области ще бъдат организирани нови митинги, това не се случи. Инцидентът с димните гранати, хвърлени в района на Лас Мерседес, не получи развитие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро: САЩ имат технология, с която могат да предизвикат прекъсване на електрозахранването във Венецуела

ТАСС: Мадуро: САЩ имат технология, с която могат да предизвикат прекъсване на електрозахранването във Венецуела

10 Март 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
София. В събота президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че само властите на САЩ разполагат с технология, с която могат да провокират прекъсване на електрозахранването в цялата държава, предава ТАСС.
"Енергийната промишленост на Венецуела беше саботирана с помощта на технология, която империята (САЩ - бел. ТАСС) и нейните самопровъзгласили се марионетки [Хуан Гуайдо].притежават. Нас обаче няма да ни сплашат ", е заявил Мадуро на проправителствен митинг.
Той е пояснил, че продължава възстановяването на електрозахранването: "Намираме се в сложна ситуация, но работим напрегнато, за да преодолеем това изпитание „.
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати на страната останаха без ток. По данни на венецуелската преса става дума за 20-23 щата. Практически цялата територия остана без електричество. Столичани твърдят, че това е най-дългото спиране на тока откакто има ел. захранване в столицата.
В момента ток има само в отделни райони на Каракас. Според Националната електрическа компания причина за случилото се е саботаж в националната електросистема от страна на „американския империализъм“. Държавният департамент отхвърли обвиненията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Във Венецуела привържениците на Мадуро и Гуайдо се завърнаха на улиците

The Guardian: Във Венецуела привържениците на Мадуро и Гуайдо се завърнаха на улиците

10 Март 2019 | 02:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. В събота привържениците на опозицията в Каракас участваха в протестно шествие срещу управлението на президента Николас Мадуро, пише вестник The Guardian.
Симпатизантите на венецуелския лидер Николас Мадуро и на неговия противник Хуан Гуайдо, подкрепян от САЩ, се завърнаха на улиците в събота. В страната цари страх, че политическата криза може да навлезе в нова турбулентна фаза.
След обтегнатите 48 часа, които Венецуела преживя, когато почти цялата страна остана без ток, в събота хиляди демонстранти излязоха на улиците отново да изразят подкрепата си за своите лидери. И двамата претендират за президентския пост, припомня британският вестник.
“Тук съм, за да подкрепя президента Мадуро … той е конституционният президент на нашата Боливарска република Венецуела“, казва 52-годишната Мария Реиес, домакиня, която участва в шествието в централен Каракас в подкрепа на действащия държавен глава. По думите й, тя е там, за да защити политическия наследник на Уго Чавес. Според нея „натрапникът Гуайдо“ е заплаха за мира.
Експертите обвиняват управлението му, че се е натоварила с огромна власт, но на практика е заявило лошо справяне с ангажиментите си, проявява некомпетентност и е корумпирано. В същото време Мадуро и поддръжниците му твърдят, че всичко, което се случва е част от американски заговор, чиято цел е да се провали лявата Боливарска революция на Чавес и да се смъкне действащият президент от власт.
“Заклеймяваме тази страхливо терористка атака“, пише в страницата си в Туитър президентът на Боливия Ево Моралес, един от малкото съюзници на Мадуро от региона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 15 бъбречно болни пациенти са починали във Венецуела

AFP: 15 бъбречно болни пациенти са починали във Венецуела

10 Март 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Каракас. Петнайсет венецуелци с напреднала бъбречна болест са починали, след като не са успели да получат съответното медицинско обслужване, когато спря електричесикят ток, предава AFP, като се позовава на информация от неправителствена организация.
"Вчера и днес (петък и събота – бел. ред.) има 15 смъртни случая поради липса на хемодиализа," съобщил Франсиско Валенсия, директор на Групата за здравни права Codevida.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според венецуелските власти спирането на тока се дължи на кибератака

ТАСС: Според венецуелските власти спирането на тока се дължи на кибератака

9 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Каракас. Прекъсването на електрозахранването на почти цялата територия на Венецуела се дължи на кибератака. Това съобщи вицепрезидентът по комуникации и култура, министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес по държавната телевизия на Венецуела, цитирана от TACC.
"Имаше кибератака, насочена към автоматичната система за управление на водноелектрическата централа Гури", каза той. "В отговор на нападението, водноелектрическата централа бе спряна, което доведе до прекъсване на електрозахранването."
Според Родригес атаката срещу енергийната система на Венецуела може да бъде извършена от САЩ.
Венецуела ще предаде жалбата на Върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. "Делегация на Върховния комисар на ООН по правата на човека ще посети Венецуела в близко бъдеще," каза той. "Ще й дадем подходящо оплакване, за да гарантираме спазването на правата на човека в нашата страна."
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати на Венецуела останаха без електрозахранване. Според местната преса това са около 20 или 22 от 23-те щата. По този начин електричеството отсъстваше почти из цялата страна. Според жителите на столицата, това е най-дългото прекъсване на захранването им в града.
Сега е възстановено електрозахранването в някои райони на Каракас. Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа „Симон Боливар“ в щата Боливар, най-голямата в страната. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се. Държавният департамент отрече твърденията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не изключват санкции срещу държавите, които подкрепят Мадуро

ТАСС: САЩ не изключват санкции срещу държавите, които подкрепят Мадуро

9 Март 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Засега американската администрация не е приемала решение да предприеме едностранни санкции спрямо държави, които подкрепят президента на Венецуела Николас Мадуро, но не изключва тази възможност в бъдеще. За това е обявил в петък на брифинг с журналистите специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс, информира ТАСС.
"Винаги е възможно да се предприемат вторични санкции. Засега обаче ние не мислим за тях. А и на мен никак не ми се иска да се замислям дали ще бъдем принудени да стигнем до тях ", е заявил дипломатът. Това е неговият отговор на въпрос дали във връзка със ситуацията във Венецуела САЩ възнамеряват да предприемат санкции по отношение, в частност, на Индия, Русия и Куба.
Освен това Ейбрамс е обявил, че предприетите спрямо Венецуела мерки може да бъдат отменени. „От самото начало говорим, че санкциите, които предприехме, са временна мярка. Всички уведомления от страна на финансовото министерство на САЩ поясняват, че санкциите могат да бъдат отменени. Целта е в това да се накарат хората да променят поведението си. Затова и при налагането на санкции и отмяната на [американските] визи [за редица категории венецуелци] ние си даваме ясна сметка, че тези стъпки ще бъдат отменени, ако те променят схемата на своето поведение“, е отбелязал Ейбрамс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Каракас възстановяват електрозахранването

ТАСС: В Каракас възстановяват електрозахранването

8 Март 2019 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Електрозахранването във венецуелската столица започва да се възстановява. За това съобщава кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието, предава руската телеграфна агенция.
Около 14:00 (21:00 московско време – б.ТАСС) в петък в община Чакао, източно от центъра на столицата, са започнали да работят светофарите и уличното осветление, включено е било и осветлението в някои от автотунелите по градските централни магистрали. Все пак светофарите работят все още частично, съобщава кореспондентът на ТАСС.
По информация от жителите на града, светлината се е върнала и в райони, които са още пò на изток от Чакао. Някои магазина са възстановили работата си. В тях се образуват дълги опашки. Край други, които все още са затворени, се събират тълпи от хора, за да бъдат сред първите, когато пуснат електричеството.
Малко по-рано държавната телевизия е съобщила, че започва възстановяване на електрозахранването на венецуелската столица.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ привлякоха под отговорност бившия вицепрезидент на Венецуела Тарек ел-Аисами

AFP: САЩ привлякоха под отговорност бившия вицепрезидент на Венецуела Тарек ел-Аисами

8 Март 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ привлякоха под отговорност бившия венецуелски вицепрезидент Тарек ел-Аисами, предава AFP. В петък те го обвиниха, че нарушава наложените санкции. Преди две години той беше обявен за „цар“ на наркотиците, защото го заподозряха, че прикрива накотрафикантите.
Аисами и бизнесменът Самарк Лопес Бело са обвинени в Ню Йорк за нарушаване на американските санкции, като използват частни самолети, за да организират срещи по света.
"Ел Аисами и Лопес Бело използват частни самолети, за да си организират частни срещи навскядъе по планетата, включително и в Турция, и в Русия. Необходимо е да се налагат санкции и срещу отделни лица, които се опитват да се сдобият с власт и да държат нещата под контрол като заобикалят закона“, е заявил Ангел Мендес, специален агент на вътрешния министър в изявлението си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо призова за смяна на властта във Венецуела, обвини я за срива в електрическата мрежа

ТАСС: Гуайдо призова за смяна на властта във Венецуела, обвини я за срива в електрическата мрежа

8 Март 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо възложи отговорността за срива в електрическата мрежа в страната на властите в Каракас и призова за смяната й, предава кореспондент на TAСС.
Гуайдо подчерта, че не вярва прекъсването на тока почти в цялата страна да е резултат от „саботаж“. „Всички знаем, че причините се коренят в лошото състояние на мрежата заради корупцията“, допълни Гуайдо на митинг в Каракас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional: Венецуела остава без електричество заради „саботаж“

El Nacional: Венецуела остава без електричество заради „саботаж“

8 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Каракас. Близо едно денонощие Венецуела остава без електричество заради прекъсване в захранването в резултат на „саботаж“, съобщава ежедневникът El Nacional.
Държавната енергийна компания заяви, че прекъсването на електрозахранването e в резултат от „саботаж" във ВЕЦ, разположен в източната част на страната. Експертите, от друга страна, смятат, че прекъсванията на електрозахранването се дължат на липсата на поддръжка на електрическата система и на дефицита на ток.
Ситуацията предизвика хаос не само в столицата Каракас, където хиляди хора бяха принудени да се прибират до домовете си пеша заради неработещия обществен транспорт, но и в редица други части на страната.
Светлините в Каракас угаснаха около 17:00 часа в четвъртък (местно време), което доведе до незабавен срив на трафика заради евакуация на метрото и грешки на светофарите. Аварията засегна и международното летище „Симон Боливар“.
„Вече сме уморени, изтощени!", споделя пред изданието Саид Естефания Пачеко, майка на две деца, принудена да ходи на 12 километра пеша до работното си място.
Според съобщения в местната преса, аварията е засегнала почти цялата страна, или в 23 от 24-те й щата.
Специалистите обвиняват социалистическото правителство за липсата на инвестиции в поддръжката на инфраструктурата в разгара на сериозната икономическа криза, но политиците определиха случващото се като „саботаж“.
Почти в полунощ вицепрезидентът Делси Родригес осъди „голямата атака", но увери, че започва поетапното възстановяване на електроподаването. Министърът на съобщенията Хорхе Родригес заяви, че става въпрос за престъпен саботаж, „брутален“, който се стреми да остави Венецуела без власт за „няколко дни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Куба: Единствената заплаха за региона са интервенциите на САЩ

МВнР на Куба: Единствената заплаха за региона са интервенциите на САЩ

8 Март 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Хававна. Единствената заплаха за сигурността на американския регион са доминацията и интервенциите на САЩ, а не Венецуела, както смята Белият Дом, написа министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес в „Туитър“, предава ТАСС.
„Осъждаме агресивните заявления на САЩ, които квалифицират Венецуела като „извънредна и изключителна“ заплаха за тяхната сигурност.Истинската и единствена заплаха за нашата Америка са интервенционистките и империалиситчески опити на САЩ да доминират в региона“, написа дипломатът.
Председателят на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел отбеляза по същия повод в „Туитър“, че „Венецуела никога не е била заплаха за нито един народ на света“.
Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи действието на редица санкции, наложени по-рано на лица и организации, съгласно заповед от 8 март 2015 г. за положението във Венецуела. В този случай става въпрос за почти всички ограничения, които американската администрация наскоро въведе срещу политическото ръководство на Венецуела и военното командване на страната, както и най-близкия кръг на президента Николас Мадуро. В официално известие от Белия дом се казва, че "ситуацията във Венецуела продължава да представлява извънредна и изключителна заплаха за интересите на националната сигурност и външната политика на Съединените щати".
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео обвини администрацията на Мадуро, че е спряла тока във Венецуела

ТАСС: Майк Помпео обвини администрацията на Мадуро, че е спряла тока във Венецуела

8 Март 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро за спирането на електроподаването в страната, предава ТАСС.
„Спирането на електроенергията и разрухата, от които страдат обикновените венецуелци, не се случват заради САЩ. Нито заради Колумбия, Еквадор, Бразилия, Европа или който и да е. Недостига на електричество и гладът са резултат от некомпетентността на режима на Мадуро“, написа държавният секретар в „Туитър“.
В четвъртък Каракас и 20 от 23 щата на Венецуела останаха без ток. По данни на Националната електрическа компания, причината за случилото се е саботаж на ВЕЦ „Симон Боливар“ в щата Боливар, която е най-голямата в страната. Мадуро обвини за случилото се „американския империализъм“.
Вицепрезидентът на Венецуела Хорхе Родригес в четвъртък в ефира на държавна телевизия съобщи, че електроснабдяването ще бъде възстановено в близките часове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Самолет от Колумбия не е успял да кацне на летището в Каракас поради липса на ток

ТАСС: Самолет от Колумбия не е успял да кацне на летището в Каракас поради липса на ток

8 Март 2019 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Каракас. Самолетът, който излетя от Богота, в четвъртък вечерта, не успя да кацне на останалото без електрозахранване летище обслужващо Каракас. Това съобщи на интернет страницата на колумбийския вестник El Nacional, цитиран от TACC.
Според нея самолетът, принадлежащ на колумбийската нискотарифна авиокомпания Wingo, се завръща в Богота.
В същото време на официалната страница на венецуелското летище посочва, че то продължава да работи благодарение на резервния източник на електричество.
"Ние продължаваме да обслужваме вътрешни и международни полети благодарение на неотдавнашната инсталация на резервна електрозахранваща станция", се казва в изявлението.
В четвъртък много райони на Каракас и повече от 20 щата от Венецуела останаха без електрозахранване. Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа Симон Боливар в щата Боливар, най-голямата в страната. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се.
Представители на Националната федерация на работниците в електроенергийния сектор на Боливарската република многократно са заявявали, че авариите в системата са причинени от липсата на ресурси за извършване на превантивна поддръжка на мрежи и подстанции, а не саботажи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела отхвърли призива на ЕС да преразгледа изгонването на германския посланик

AFP: Венецуела отхвърли призива на ЕС да преразгледа изгонването на германския посланик

8 Март 2019 | 04:45 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро изключи промяна в решението за експулсирането на германския посланик в четвъртък, след като Европейският съюз призова това решение да бъде преразгледано, предава AFP.
Външният министър Хорхе Ареаса написа в социалната мрежа „Туитър“, че Даниел Кринер "е обявен за персона нон грата при стриктно спазване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения."
Неговият упрек дойде след като ЕС изрази надежда, че Венецуела ще промени мнението си.
"Съжаляваме за факта, че германският посланик във Венецуела е принуден да напусне страната, въпреки напрегнатия и сложен политически контекст," каза Мая Кочиянчич, говорителка на ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини.
"Европейският съюз се стреми да поддържа линии на комуникация с всички ключови страни във Венецуела, включително с правителството на Мадуро," подчерта Кочиянчич
Правителството на Мадуро в сряда даде 48 часа на Кринер да напусне страната заради "намеса" във вътрешните дела. Той поздрави завръщащия се опозиционен лидер Хуан Гуайдо на летището в Каракас в понеделник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела потъна в мрак след срив на електроподаването в страната

AFP: Венецуела потъна в мрак след срив на електроподаването в страната

8 Март 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Каракас. По-голямата част от Венецуела потъна в мрак в четвъртък вечерта след прекъсване на електричеството, което правителството на президента Николас Мадуро нарече "саботаж", предава AFP.
Освен няколко сгради с електричество, доставенo от частен генератор, репортерите на агенцията заявиха, че столицата Каракас е била засегната от пълно изключване на тока в 16:50 часа местно време преди началото на нощта.
Спирането е засегнало градското метро, както и телефонните и интернет услуги. Местни медии съобщават, че прекъсването на електрозахранването е засегнало по-голямата част от страната.
"Те са саботирали централния генератор ... това е част от електрическата война срещу държавата", заяви държавната електрическа компания CORPOELEC на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
"Ние няма да го позволим, работим за възстановяване на услугата," пишат от компанията
Централният водноелектрически генератор в Гури, в източната част на щата Боливар, е един от най-важните по рода си в Латинска Америка, наред с този в Игуасу, на границата между Бразилия и Парагвай.
Прекъсванията на електрозахранването са чести във Венецуела, която е обхваната от тежка икономическа криза, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Венецуела приветства желанието на Турция да бъде посредник в политическата криза в страната

Yeni Safak: Венецуела приветства желанието на Турция да бъде посредник в политическата криза в страната

7 Март 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Венецуела ще приветства ролята на Турция в посредничеството на продължаващата политическа криза в южноамериканската страна, каза посланикът на Венецуела в Анкара, Хосе Рейес, цитиран от турския вестник Yeni Safak.
"Ще се радваме, ако Турция действа като посредник, защото Турция е много искрена страна. Въпреки това не съм сигурен дали противоположната страна ще приеме това. Не знам дали опозицията ще седне на маса за диалог", заяви посланика пред репортери, цитиран от вестника.
Рейес добави, че единственият избран президент на Венецуела е Николас Мадуро.
Изданието припомня, че Венецуела е разтърсена от протести от 10 януари, когато президентът Николас Мадуро положи клетва за втори мандат след вота, бойкотиран от опозицията. Напрежението ескалира, когато Хуан Гуайдо, който оглавява Националното събрание на Венецуела, се обяви за действащ президент на 23 януари, ход, подкрепен от САЩ и много европейски и латиноамерикански страни.
Рейес заяви, че Турция е "виден поддръжник" на Венецуела по време на кризата. Турция заедно с Русия, Иран и Китай застанаха зад Мадуро.
„Искаме само мир“ - каза Рейес.
Критикувайки САЩ за намеса във вътрешните работи на Венецуела, посланикът каза: „САЩ и техните съюзници се опитват да разделят венецуелската армия и да създадат нестабилност.
„Мадуро е изправен пред тежка икономическа война след избирането си. От него се иска да напусне офиса си , да прекъсне институционалните връзки и да напусне страната. Те [САЩ] прибягват до незаконни методи, като подкрепят паралелно правителство. "
Мадуро настоява, че е жертва на преврат, организиран от САЩ, в условията на тежка икономическата и хуманитарната криза в страната.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи военната намеса, като един от многото варианти, които може да избере, за да помогне за разрешаването на кризата, припомня изданието.
Рейес заяви, че Венецуела е загубила близо 350 милиарда долара след влизането в сила на санкциите. Венецуела изпитва широкоразпространен недостиг на храни и лекарства и има най-високата инфлация в света, според Международния валутен фонд.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС ще приеме ответни мерки на изгонването на германския посланик от Венецуела

ТАСС: ЕС ще приеме ответни мерки на изгонването на германския посланик от Венецуела

7 Март 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз осъди решението на венецуелските власти да изгонят от страната посланика на Германия Даниел Кринер и обяви готовността си да приеме ответни мерки. Съответното става ясно от изявление на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, предава TACC.
„ЕС осъжда остро факта, че посланикът на Германия в Каракас е дадено указание да напусне страната. ЕС заявява готовността си да предприеме всички необходими мерки в отговор на развитието на ситуацията“, се казва в документа.
В сряда министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареас написа в „Туитър“, че изгонването на Кринер е прието „заради извършени действия за намеса във вътрешните работи на страната“. В изявлението от МВнР в Каракас се подчертава, че действията на Кринер „противоречат на основни норми, уреждащи дипломатическите отношения“.
На германския дипломат бе даден срок от 48 часа, за да напусне латиноамериканската страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Тръмп планира „финансово удушаване на кубинския режим“

Washington Examiner: Тръмп планира „финансово удушаване на кубинския режим“

7 Март 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Хавана. Администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп се готви да „удуши финансово кубинския режим” заради подкрепата на Хавана за венецуелския президент Николас Мадуро, пише американското издание Washington Examiner.
„Напълно сме готови да направим това“, разкри старши служител от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност при молба да прогнозира натиска, който САЩ възнамеряват да окажат на Куба.
Администрацията е намерила начин да упражни натиск в закон, който разрешава на американци, чиято собственост е била национализирана от комунистическата диктатура на Фидел и Раул Кастро, да съдят чуждестранните компании, управляващи имота им към настоящия момент. Първоначално съдебните дела обхващаха само малък брой случаи, насочени само към кубински структури, свързани със службите за сигурност на режима, но Вашингтон може да добави други чуждестранни компании към този списък само за „две седмици“, според официалния представител на администрацията на Тръмп.
„Казахме им много ясно, че намерението ни е да създадем по същество напълно неприятна чуждестранна инвестиционна среда за Куба, да й окажем икономически натиск заради действията й във Венецуела“, обясни старши служителят на администрацията.
Кубински ястреби харесват тази идея. Те настояват за агресивно прилагане на закона, за който се смята, че разрешава на около 200 000 души да търсят реституция от компании, които си партнират с режима.
Според сенатора от Флорида Марко Рубио, Тръмп няма много избор, ако Държавният департамент на САЩ прецени, че това ще осигури напредък в постигането на американските национални интереси и ще ускори прехода на Куба към демокрация.
„Фирмите, които са изложени, са пристанищата и много от операциите на хотела са от отчуждени имоти“, казва Рубио. - И това е кръвта. Това и преводите са как те генерират цялата си валута в Куба. "
Администрацията обмисля начини за оказване на натиск върху Куба от ноември миналата година, когато съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън определи Куба и Венецуела като двама партньори в „тройката на тиранията" в Западното полукълбо, заедно с Никарагуа. През януари тази година държавният секретар Майк Помпео обяви нови мерки срещу Хавана.
Европейските съюзници биха могли да се опитат да защитят своите компании от последиците от подобен ход от страна на Вашингтон, но Тръмп може да бъде в състояние да принуди корпорациите да следват неговите разпоредби поради опасения от последствия за техните операции в страната.
Тактиката може да изостри напрежението с европейските съюзници, които вече са разочаровани от подновяването на санкциите на САЩ срещу Иран, което до голяма степен е за тяхна сметка. Вашингтон обаче е силно мотивиран да избере борбата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел „се надява“ Венецуела да размисли за експулсирането на германския посланик

AFP: Брюксел „се надява“ Венецуела да размисли за експулсирането на германския посланик

7 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз обяви в четвъртък, че се надява Венецуела да размисли за експулсирането на германския посланик, тъй като Брюксел иска да запази отворени линиите на комуникация с враждуващите страни в южноамериканската страна, предава AFP.
„Съжаляваме за факта, че германският посланик е принуден да напусне страната“, заяви Мая Кочиянчич, говорителят на върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини. „Съюзът се надява, че решението ще бъде преразгледано“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.