НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите със замърсяването на въздуха

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите със замърсяването на въздуха

23 Януари 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Дискусията ще се състои на 24 януари 2019 г. от 14.00 часа в сградата на институцията на ул. „Георг Вашингтон“ 22. Повод за форума станаха десетки жалби от граждани, сред които най-голям брой от столичани и по-специално от жители на кв. „Красна поляна“. Хората настояват за предприемане на спешни действия с конкретни резултати за преодоляване на замърсяването с фини прахови частици и за подобряване качеството на атмосферния въздух.
В дискусията са поканени да участват всички отговорни по проблема институции – Столична община, министерствата на околната среда и водите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието, храните и горите, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, Национален институт по метеорология и хидрология, Химикотехнологичен и металургичен университет, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, неправителствени организации и заинтересовани граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17%

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17%

21 Януари 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на системата за ранно известяване, строежът на трети лъч на метрото и вносът на нови електробуси, както и въвеждането на „зелен билет“, нивото на замърсяване е спаднало със 17 % през 2018 година. Това заяви заместник-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова в сутрешния блок на БНТ.
Христова потвърди, че през уикенда наистина е имало проблем с въздуха в столицата, но веднага са били предприети необходимите действия - активно миене на улиците, както и извънредни проверки на Столичния инспекторат в автосервизи.
В събота в столицата нивото на замърсяване на въздуха е било около 2,4 пъти по-високо от допустимата стойност, като най-високи стойности са регистрирани в кв. „Надежда“, но в неделя вече не е имало реализирани превишения на нормата.
Христова допълни, че през последните дни се е получило разминаване между данните на Европейската агенция по околна среда, които не са данни в реално време, и тези на сайта на Столична община, които постъпват в реално време от Националната система за мониторинг на въздуха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Нито едно от условията за „Зелен билет“ не беше налице през уикенда

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Нито едно от условията за „Зелен билет“ не беше налице през уикенда

21 Януари 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. „В събота средно за София от всички измервателни станции замърсяването беше около 2,4 пъти. Имахме и по-високи нива, например в кв. „Надежда“. Това са стойност, които са обичайни за зимата, но това не трябва да ни успокоява. За вчерашния ден, по предварителни данни, нямаме реализирани никакви превишения на фини прахови частици“. Това заяви зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова по БНР. По думите ѝ нито едно от условията за въвеждане на мярката „зелен билет“ не е било налице през почивните дни.
„Беше налице условието за извънредни проверки и за миене. Миенето на улици стартира още на 17-ти и продължи на 18-ти“, каза тя и обяви, че от проверените 30 обекта, не са установени нарушения.
Христова обясни разминаването между данните на Столична община и на Европейската агенция по околна среда, според чиито данни в почивните дни е имало замърсяване на въздуха в няколко столични райони. „На сайта на Столична община в реално време текат данни от Изпълнителна агенция по околна среда и нейните мониторингови станции за нивата на фини прахови частици. Европейската агенция прави обобщен индекс от различни параметри, включително работи и осреднява данни назад и затова се получава разминаване“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 7 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 7 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

21 Януари 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. В 7 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в Благоевград, където запрашаването е около 3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Замърсяване е отчетено още в Перник, Смолян, Русе, Велико Търново, Несебър, Пловдив и части на столицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 18 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 18 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

20 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. В 18 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя airsofia.info. Данните показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-големи стойности в страната са регистрирани в станциите в Кюстендил и Варна. Замърсяване е отчетено още в Дупница, Благоевград, Петрич, Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Монтана, Плевен, Свищов, Русе и Габрово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.