НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Изцяло променена ще бъде вертикалната планировка на дворното пространство на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Изцяло променена ще бъде вертикалната планировка на дворното пространство на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града

10 Декември 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Симитли. Изцяло променена ще бъде вертикалната планировка на дворното пространство на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли по проекта, чиято първа копка извършихме заедно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Симитли Апостол Апостолов. По думите му ще бъде подменена оградата, която в долната си част е в не добро състояние.
„Ще бъде направен един страхотен спортен комплекс, в който ще има игрища за футбол, тенис кортове, многофункционални спортно площадки за волейбол, баскетбол, хандбал и други. Иновативното, което правим е три кабинета на открито, в които учениците, при добро време на вън, ще провеждат занятията си там. Обучението в тези стаи ще бъде по предмети като химия, биология, ботаника, география и така нататък“, каза още Апостол Апостолов. Той добави, че ще бъде изградена ѝ специална работилница, в която децата ще получават трудови навици още от сега. „По мое време имаше такива работилници в кабинетите по трудово обучение, които бяха много полезни. Също така изцяло ще подменим осветлението вътре в училището, а и в двора. Ще бъде поставено енергоспестяващо осветление“, допълни Апостолов.
Той подчерта, че стойността на проекта е около 2 млн. лв. като средствата са осигурени от Държавен фонд „Земеделие“ и Община Симитли. „Основен ремонт ще се направи ѝ на физкултурния салон на училището. Очакваме целият проект да бъде завършен до 15 септември, макар че сроковете са много по-кратки, но все пак ще трябва да се съобразяваме и с времето през зимните месеци“, подчерта Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Близо 300 са училищата, които имат утвърдени проекти за иновации

Министър Красимир Вълчев: Близо 300 са училищата, които имат утвърдени проекти за иновации

10 Декември 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Симитли. Близо 300 са училищата, които имат утвърдени проекти за иновации. Това каза в Симитли министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му една част от иновациите са свързани с въвеждането на минимален елемент в училищната среда, а други са по-големи. „Нашата политика не е да увеличим броя на тези иновативни училища. Целта на образователната политика и това ще бъде един от основните ни приоритети е насърчаването на култура на иновации във всички училища“, каза още министър Вълчев. Според него стремежът за иновации и креативност ще промени системата в по-голяма степен, отколкото министерството чрез образователните стандарти. Министър Вълчев добави, че в голяма част от страните намалява мотивацията на децата да учат, затова учителите трябва да бъдат по-креативни, за да насърчават и самите деца.
„Това, което е важно да кажем е, че всички училища макар да имат сходна задача са различни, затова трябва да подходим различно към всяко едно от тях. Нашата задача е да дадем възможността на училищата сами да отчетат тези специфики и да приложат свои методи на работа“, допълни министър Вълчев. По отношение проблема с малцинствените групи в училищата, образователният министър каза, че през изминалата година 22 000 деца допълнително са били записани в училищата. „Тази година имаме още 9 000 записани, тоест за две години имаме около 31 000 деца, което като брой е колкото един град като Пловдив и Варна. От друга страна миналата година имаме други 12 000 лица, които са напуснали системата като за около 8 000 от тях имаме информация, че са заминали в чужбина. Всъщност всяка следваща година имаме голям брой деца, които напускат образователната система като според данните ни 50 – 60 % от тях напускат страната. Тази година имаме леко понижаване на процентите, но за съжаление процеса все още е факт“, допълни министър Вълчев.
Той подчерта, че друг голям проблем особено при малцинствените групи е, че децата не посещават училища заради своите родители, които нямат ангажираност. Според министър Вълчев в този случаи държавата, трябва да компенсира това със своите инструменти на убеждение и политика. Той заяви, че общините също трябва да работят много активно в тази посока. По време на срещата в Симитли бе коментиран и въпросът с възможно ли е въвеждането на оценка за дисциплина. Министър Вълчев посочи, че на този етап такава идея не е била обсъждана, но пък е бил изработен проект на стратегия за възпитателната работа, тъй като възпитанието е една от функциите на образованието. По отношение зачестилите съдебни жалби от родителите, срещу поставени оценки от страна на учителите, министър Вълчев каза, че оценяването трябва да бъде право на учителите, както е било винаги. Според него наистина има някои случаи, в които родителите могат да бъдат недоволни от поставени оценки, но подобни проблеми трябва да се решават в диалог, а не чрез съдебни спорове.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: От 2019 година държавата ще финансира устойчиво дейностите по интереси във всички учебни заведения

Министър Красимир Вълчев: От 2019 година държавата ще финансира устойчиво дейностите по интереси във всички учебни заведения

10 Декември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Симитли. Миналата седмица по време на заседание на Министерски съвет приехме промени в нормативни актове, които организират и регламентират финансирането на дейностите по интереси от държавния бюджет. Това каза в Симитли министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му до този момент въпросните дейности са били финансирани по различни европейски проекти и програми, но от 2019 година, с отпуснатите допълнително 25 млн. лв., ще може държавата да финансира устойчиво дейностите по интереси във всички училища.
„Тези дейности по интереси са много важен периметър от дейността на училищата, защото чрез тях могат да се правят редица политики, които не винаги могат да бъдат реализирани в рамките на часовете по учебния план. Тези дейности по интереси са насочени към развитието на способностите на децата. Те са в различни области – математика, природни науки, спорт, изкуства и други“, каза още министър Вълчев. Той добави, че държавата полага усилия тези дейности да бъдат насочени не само към интересите на децата, но и към няколко основни приоритета, които би следвало да бъдат реализирани в образователната система. „Едното е 40 % от дейностите да бъдат насочени в областта на математиката, техниката, природни науки, дигитална креативност. Там имам най-притеснителен спад в образователните резултати, по-трудно е да мотивираме учениците да развият интересите си в тези области, затова ще използваме дейностите по интереси и с оглед ранното кариерно ориентиране“, заяви министър Вълчев.
Според него едно от най-големите предизвикателства пред съвременната образователна система е намаляването на интереса на студентите към инженерно-техническите направления, а в системата на професионалното образование в специалностите, които са с техническа насоченост. По думите на министър Вълчев това са позициите на пазара на труда, в които се очаква най-голям недостиг на кадри от една страна, а от друга страна ще има ръст на възнагражденията. Той подчерта, че поради тази причина е важно децата, които са още в ранна възраст да бъдат насочени към подобни специалности. „Другото което се опитваме да направим е образователните институции да бъдат по-отворени, по-взаимодействащи като една част от тези средства ще бъдат насочени към външни доставчици, а не само към учителите. Освен това приблизително около 10 % от тези средства ще останат в общините за реализирането на общински програми и между училищни изяви, които да се превеждат“, допълни министър Вълчев. Той подчерта, че редица общини вече имат изготвени програми, по които се осъществят различни образователни дейности в партньорство с други институции като целта е ранно кариерно ориентиране. Министърът на образованието каза още, че в училищата, където има добро партньорство и с родителите се постигат по-добри резултати, затова трябва да се работи активно и в тази посока.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев и кметът Апостол Апостолов направиха първа копка по проект за мащабен ремонт на СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Симитли

Министър Красимир Вълчев и кметът Апостол Апостолов направиха първа копка по проект за мащабен ремонт на СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Симитли

10 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Симитли. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът Апостол Апостолов направиха първа копка по проект за мащабен ремонт на СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. В началото на церемонията по поставяне на началото на дейностите за благоустрояването на гимназията бе извършен водосвет на обекта от отец Спас Веселински. Събитието се проведе в двора на гимназията, където предстои да бъдат изградени три иновативни класни стаи за обучение на открито. Проектът, който ще бъде реализиран, е на стойност около 2 млн. лева, като финансирането е осигурено от Държавен фонд „Земеделие” и Община Симитли.
В рамките на строително-монтажните дейности, които предстоят, ще бъдат извършени и други промени по отношение на материално-техническата база, сред които изграждане на беседки на открито, снабдени със специални настилки и покривни роботи. Освен това ще бъде изграден спортен комплекс, включващ игрища за футбол, баскетбол, тенис на корт, волейбол и писта за лекоатлетическо бягане.
Гости на церемонията по полагане на първа копка бяха още народните представители Даниела Савеклиева и Стефан Апостолов, зам.-кметът на Община Симитли Евгения Георгиева, Ивайло Златанов, началник на Регионално управление по образованието – Благоевград, директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методи” – Симитли Таня Янкова, кметове на малки населени места в общината, учители, ученици и граждани. Министърът на образованието Красимир Вълчев поздрави присъстващите, като пожела успех на изпълнителите на проекта. Към неговите думи се присъедини и кметът на Симитли Апостол Апостолов. Ученици от училището подариха на министъра две картини, нарисувани от тях, за да изразят радостта си от неговото посещение в града. По-късно министър Вълчев ще се срещне с директори на учебни заведения и учители от Симитли и региона, а след това ще посети училището в село Долно Осеново.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще посети училища в общините Симитли, Сандански и Петрич

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще посети училища в общините Симитли, Сандански и Петрич

10 Декември 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети училища в общините Симитли, Сандански и Петрич. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Днес и на 11 декември 2018 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети училища и ще проведе работни срещи с директори, кметове, учители и ученици, представители на общините и социалните партньори в системата на образованието в Симитли, Сандански и Петрич.
Днес в 10.00 часа министър Вълчев ще бъде в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Симитли, където започва основен ремонт на сградата. В 13.30 ч. министърът ще посети ОУ „Паисий Хилендарски“ в село Долно Осеново, община Симитли.
На 11 декември в 9.00 часа той ще бъде в Земеделската професионална гимназия „К.А.Тимирязев“ в Сандански, а в 10.45 ч. – в СУ „Н. Вапцаров“ в Петрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.