НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отворено писмо на министър-председателя на Великобритания до нацията

Отворено писмо на министър-председателя на Великобритания до нацията

25 Ноември 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Всички британски медии днес акцентират на отвореното писмо на министър-председателя до нацията. Публикуваме превод на пълния му текст, представен от BBC:

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ
24 ноември 2018

"Когато станах ваш министър-председател, Обединеното кралство току-що беше гласувало да напусне Европейския съюз. От първия ми работен ден аз знаех, че имам ясна мисия пред себе си – дълг, който да изпълня от ваше име: да уважа резултатите от референдума и да гарантирам едно по-светло бъдеще за страната ни, като преговарям с Европейския съюз за добра сделка по Брекзит. По време на целия дълъг и сложен преговорен процес в последната година и половина нито за миг не изпуснах от погледа си този мой дълг.
Днес аз съм в Брюксел с твърдото намерение да уговоря сделка за Брекзит с лидерите на другите 27 държави, членки на ЕС. Това ще е сделка в името на нашия национален интерес, който ще работи в името на цялата наша страна и целия наш народ. Няма значение дали вие сте гласували „да напуснем“ или „да останем“.
Така ще уважа резултатите от референдума. Ще си върнем контрола върху нашите граници, като веднъж завинаги сложим край на свободното движение на хора. Вместо имиграционната система, основана на това от къде идва човек, ние ще изградим система, която се основава на уменията и талантите, които този човек може да предложи. Ще си върнем контрола върху нашите пари, като сложим край на огромните годишни плащания на ЕС. Вместо това ще можем да използваме парите на британския данъкоплатец за собствените си приоритети, като онези 394 милиона паунда седмично, които инвестираме в нашия дългосрочен план за Националната здравна система. Ще си върнем контрола и върху нашите закони, като сложим край на юрисдикцията на Европейския съд в Обединеното кралство. В бъдеще нашите закони ще се правят, тълкуват и прилагат от собствените ни съдилища и законодателни институции.
Ние ще напуснем програмите на ЕС, които не работят в наш интерес: ще излезем от Общата селскостопанска политика, която обрече на неуспех фермерите ни, и от Общата политика по рибарство, която съсипа крайбрежните ни общини.
Вместо това ще можем да създадем система за подкрепа на земеделието, която да е в наша полза и отново ще станем самостоятелна и независима крайбрежна държава, с пълен контрол над нашите води.
Сделката защитава и нещата, които ценим.
Правата на гражданите от ЕС, които са изградили своя живот в Обединеното кралство, ще бъдат защитени; всички британски граждани, които живеят навсякъде в ЕС, също ще са със защитени права.
Свободна търговска зона ще позволи стоките лесно да прекосяват нашите граници, защитавайки много квалифицирани работни места направо преминавайки през страна, която разчита на интегрирани вериги за доставки.
Тъй като европейските ни приятели винаги ще бъдат и наши съюзници в битката срещу тероризма и организираната престъпност, сделката ще гарантира продължение на сътрудничеството в сигурността и така ще можем да дадем на народа си нужната безопасност.
Като министър-председател на Обединеното кралство, бях предопределена от първия ден да извърша сделка по Брекзит, която да е в полза на всяка част от държавата ни – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, отвъдморските ни територии като Гибралтар, а също и владенията на Короната.
Тази сделка ще постигне всичко това.
От съдбоносно значение е тя да защити интегритета на Обединеното ни кралство и да гарантира, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия – така хората ще могат да продължат да водят живота си, както досега.
Това е сделка за по-светло бъдеще, която ни дава шанс да уловим благоприятните възможности пред нас.
Извън ЕС ще имаме възможност да сключваме нови търговски сделки с други страни и да отваряме нови пазари в най-бързо развиващите се икономики в целия свят.
След като се реши Брекзит, ние ще можем да насочим енергията си към много други важни теми у дома: да поддържаме икономиката силна, да се убедим, че всяка община е просперираща, да съхраним Националната си здравна система за бъдещето, като даваме на всяко дете голям старт в живота и изграждаме домове, от които семействата се нуждаят; да се заемем да премахнем изгарящите несправедливости, които дърпат назад толкова много хора, да изградим страна на бъдещето, което наистина ще работи за всеки един от нас.
На 29 март следващата година Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз.
Тогава ще отворим нова глава в националния си живот. Аз искам това да е миг на възраждане и помирение за цялата наша страна.
Тогава трябва да забравим за етикетите „да напуснем“ или „да останем“ в името на доброто и отново заедно да станем единен народ.
За да постигнем това, трябва да се справим с Брекзит, като оставим зад гърба си тази сделка.
Парламентът ще има шанс да направи това след няколко седмици, когато ще даде своя осмислен вот за сделката, която се надявам днес да започна.
Със сърцето и душата си ще участвам в кампанията за спечелване на този вот и за излизане от сделката по Брекзит, заради доброто на нашето Обединено кралство и на целия наш народ."

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преглед на някои основни теми в британския печат (Агенция „Фокус“)

Преглед на някои основни теми в британския печат (Агенция „Фокус“)

25 Ноември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. В неделя с отворено писмо Тереза Мей се обърна пламенно към нацията с молба да я подкрепи в сделката с ЕС, за да се избави страната от Брекзит, пише The Sunday Express.
В неделя е историческата среща на Мей и лидерите на 27-те държави, членки на ЕС, на която ще се подпише Споразумението за излизането на Великобритания от Съюза. В обръщението си премиерът обещава “едно по-светло бъдеще“ за страната, ако британските депутати я подкрепят. Тя се надява гласоподавателите да окажат натиск и да убедят колебаещите се да гласуват в подкрепа на нейното предложение.
Но в предупреждение до правителството, публикувано в днешния The Sunday Express Джейкъб Риис-Мог припомня, че той и много други привърженици на Брекзит няма да подкрепят сделката при гласуването в Камарата на общините, което се очаква да се състои на 12 декември.
Междувременно Борис Джонсън бе приветстван в Белфаст, където заяви пред Демократичната юнионистка партия (ДЮП), че Северна Ирландия може да задържи Британия под контрола на Брюксел още години наред и трябва да бъде изхвърлена зад борда. Той сравни сделката с „Титаник“, и добави, че „сега е моментът да се прицелим в айсберга пред нас“.
Опитът на Мей да спечели общественото мнение идва в момент, когато вчера /петък – бел. ред./ се получи доказателство, че тя ще се бори, за да спечели подкрепа в Парламента въпреки консерваторите, които са се обявили против сделката.
Бившият министър Робърт Холфон туитва, че няма да сложи подписа си под документа, защото той може да изправи Великобритания да плаща милиарди на ЕС, а да получи съвсем малко в замяна.
Писмото на премиера се появява след една френетична седмица на разговори, докато правителствената машина се опитваше да придвижи сделката напред.
Днес е обявен списък с 40 причини за подкрепа на сделката за Брекзит.
В събота политическите журналисти имаха час и половина среща с Гейвин Баруел, шефът на екипа на Тереза Мей, който ги убеждаваше за ползата от сделката. През седмицата те имаха подобни срещи с представители на различни депутати и бизнес фигури.
Като се обръща към хората, които подкрепят Брекзит, в писмото си Мей дава ясно да се разбере вярата й, че тази сделка е резултат от референдума от лятото на 2016 година.
***

Лондон. Договореностите за Гибралтар бяха наречени предателство „под прикритието на мрака“. Концесията „може да се окаже сламката, която ще пречупи гърба на камилата“ пише The Guardian.
Тереза Мей беше обвинена в предателство, след като прие исканията на Испания за бъдещото на Гибралтар, за концесия на спорната територия, за да продължи процесът на британското напускане на ЕС.
Испанският премиер Педро Санчес заплаши да наложи вето на сделката в неделя на срещата на върха в Брюксел. Това притисна правителството в Лондон публично да признае в събота, че Гибралтар няма задължително да бъде включен в една бъдеща търговска сделка.
Незабавно Санчес Санчес обяви, че ще използва концесията, за да принуди Великобритания да започне преговори за суверенитета на Гибралтар, за който Испания претендира още от времето на диктатори Франко.
Той обяви: “След като Обединеното кралство напусне ЕС, Гибралтар ще запази политическите, правните и дори географските си връзки с Евросъюза през Испания. Испания ще стане фундаментален стълб на отношенията между ЕС и Гибралтар като цяло.
Европейският Съвет и Европейската Комисия подкрепят позицията на Испания и я подкрепят, както никога досега.
***

Лондон. Нужни са повече от два-три дни, за да се разбере късия текст от Политическата декларация, който урежда бъдещата рамка на отношенията с ЕС. Една причина за това е, че в нея се казва всичко и нищо, пише The Telegraph и припомня една стара фраза от речника в Ес, това „променлива геометрия“.
Това е серия, поредица от сложни непредвидими и зависими помежду си възможности, които се смесват в една централна идея: „колкото по-близки и по-дълбоки са партньорските връзки, толкова по-силни са съпровождащите ги задължения“. Следователно, колкото повече Обединеното кралство се съобразява с правилата и регулациите на Европейския съюз, колкото повече приема юрисдикцията на Европейския съд по определени теми, толкова повече отстъпва права за достъп до рибните морски полета на кралството.
Коментар на неделния брой на британския The Telegraph.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Защо „ клауза в последния момент“ може да взриви отново цялото доверие в Брекзит

The Telegraph: Защо „ клауза в последния момент“ може да взриви отново цялото доверие в Брекзит

25 Ноември 2018 | 06:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нужни са повече от два-три дни, за да се разбере късия текст от Политическата декларация, който урежда бъдещата рамка на отношенията с ЕС. Една причина за това е, че в нея се казва всичко и нищо, пише The Telegraph и припомня една стара фраза от речника в Ес, това „променлива геометрия“.
Това е серия, поредица от сложни непредвидими и зависими помежду си възможности, които се смесват в една централна идея: „колкото по-близки и по-дълбоки са партньорските връзки, толкова по-силни са съпровождащите ги задължения“. Следователно, колкото повече Обединеното кралство се съобразява с правилата и регулациите на Европейския съюз, колкото повече приема юрисдикцията на Европейския съд по определени теми, толкова повече отстъпва права за достъп до рибните морски полета на кралството.
Коментар на неделния брой на британския The Telegraph.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Привържениците на Брекзит обвиниха Мей за Гибралтар.

The Guardian: Привържениците на Брекзит обвиниха Мей за Гибралтар.

25 Ноември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Договореностите за Гибралтар бяха наречени предателство „под прикритието на мрака“. Концесията „може да се окаже сламката, която ще пречупи гърба на камилата“ пише The Guardian.
Тереза Мей беше обвинена в предателство, след като прие исканията на Испания за бъдещото на Гибралтар, за концесия на спорната територия, за да продължи процесът на британското напускане на ЕС.
Испанският премиер Педро Санчес заплаши да наложи вето на сделката в неделя на срещата на върха в Брюксел. Това притисна правителството в Лондон публично да признае в събота, че Гибралтар няма задължително да бъде включен в една бъдеща търговска сделка.
Незабавно Санчес Санчес обяви, че ще използва концесията, за да принуди Великобритания да започне преговори за суверенитета на Гибралтар, за който Испания претендира още от времето на диктатори Франко.
Той обяви: “След като Обединеното кралство напусне ЕС, Гибралтар ще запази политическите, правните и дори географските си връзки с Евросъюза през Испания. Испания ще стане фундаментален стълб на отношенията между ЕС и Гибралтар като цяло.
Европейският Съвет и Европейската Комисия подкрепят позицията на Испания и я подкрепят, както никога досега.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Скъпа Британия: в навечерието на сделката  Тереза Мей пише отчаяно писмо за подкрепа на Брекзит

The Sunday Express: Скъпа Британия: в навечерието на сделката Тереза Мей пише отчаяно писмо за подкрепа на Брекзит

25 Ноември 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. В неделя с отворено писмо Тереза Мей се обърна пламенно към нацията с молба да я подкрепи в сделката с ЕС, за да се избави страната от Брекзит, пише The Sunday Express.
В неделя е историческата среща на Мей и лидерите на 27-те държави, членки на ЕС, на която ще се подпише Споразумението за излизането на Великобритания от Съюза. В обръщението си премиерът обещава “едно по-светло бъдеще“ за страната, ако британските депутати я подкрепят. Тя се надява гласоподавателите да окажат натиск и да убедят колебаещите се да гласуват в подкрепа на нейното предложение.
Но в предупреждение до правителството, публикувано в днешния The Sunday Express Джейкъб Риис-Мог припомня, че той и много други привърженици на Брекзит няма да подкрепят сделката при гласуването в Камарата на общините, което се очаква да се състои на 12 декември.
Междувременно Борис Джонсън бе приветстван в Белфаст, където заяви пред Демократичната юнионистка партия (ДЮП), че Северна Ирландия може да задържи Британия под контрола на Брюксел още години наред и трябва да бъде изхвърлена зад борда. Той сравни сделката с „Титаник“, и добави, че „сега е моментът да се прицелим в айсберга пред нас“.
Опитът на Мей да спечели общественото мнение идва в момент, когато вчера /петък – бел. ред./ се получи доказателство, че тя ще се бори, за да спечели подкрепа в Парламента въпреки консерваторите, които са се обявили против сделката.
Бившият министър Робърт Холфон туитва, че няма да сложи подписа си под документа, защото той може да изправи Великобритания да плаща милиарди на ЕС, а да получи съвсем малко в замяна.
Писмото на премиера се появява след една френетична седмица на разговори, докато правителствената машина се опитваше да придвижи сделката напред.
Днес е обявен списък с 40 причини за подкрепа на сделката за Брекзит.
В събота политическите журналисти имаха час и половина среща с Гейвин Баруел, шефът на екипа на Тереза Мей, който ги убеждаваше за ползата от сделката. През седмицата те имаха подобни срещи с представители на различни депутати и бизнес фигури.
Като се обръща към хората, които подкрепят Брекзит, в писмото си Мей дава ясно да се разбере вярата й, че тази сделка е резултат от референдума от лятото на 2016 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Евросъюзът и Испания са сближили позициите си за Гибралтар

ТАСС: Евросъюзът и Испания са сближили позициите си за Гибралтар

24 Ноември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Мадрид. Европейският съюз и Испания се доближиха до компромис относно ситуацията около Гибралтар във връзка с излизането на Великобритания от ЕС. Това бе обявено в събота в Брюксел от европейски източник. Според него това ще позволи в неделя да се проведе извънредна среща на върха на държавните глави на ЕС в Брюксел, предава TACC.
"Европейският съюз и Испания обединиха позициите си по Брекзит след телефонен разговор между президента на Европейския съвет Доналд Туск и испанския премиер Педро Санчес“, каза източникът, „което ще позволи срещата на върха да се проведе в неделя, както бе планирано".
В петък министър-председателят на Испания заяви, че Испания не е получила достатъчно гаранции за ситуацията около Гибралтар, след като британците напуснат ЕС. В същото време Санчес подчерта, че провеждането на извънредна среща на върха на ЕС може да бъде застрашено, ако интересите на Мадрид по този въпрос не бъдат взети под внимание.
Както заяви преди това испанският премиер след разговорите с британския премиер Тереза Мей позициите на двете страни по отношение на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС се разминават значително. Санчес заяви, че Мадрид ще блокира споразумението с Великобритания ако забележките на Испания за Гибралтар бъдат пренебрегнати. По-специално испанската страна настоява да бъде ясно определена ролята й в преговорите между ЕС и Обединеното кралство по въпроси, свързани с Гибралтар, отвъдморската територия на Обединеното кралство, оспорвана от Испания, съобщава ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Хърсев, финансист: Не се очаква сериозен негативен  ефект от Брекзит за България

Емил Хърсев, финансист: Не се очаква сериозен негативен ефект от Брекзит за България

24 Ноември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Не се очаква сериозен негативен ефект от Брекзит за България. Това прогнозира за обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ финансистът Емил Хърсев по повод очакваното подписване на споразумение за излизане на Великобритания от ЕС. Той обясни, че няма да има спиране на търговските потоци между ЕС и Обединеното кралство, от което следва, че от икономическа гледна точка по отношение на търговията ще се отнасяме с Обединеното кралство като към страна-членка на ЕС и след излизането ѝ.
„Мисля, че Брекзит ще засегне България минимално. Не се очаква спиране на търговията, даже в мътната вода, както се казва, може да има и положително влияние. Българските фирми са едни от най-гъвкавите, така че те много бързо ще се справят с тази ситуация. За тези, които учат във Великобритания, промени няма да има – това вече е договорено и потвърдено. Останалите, желаещи да намерят своя нов дом на Острова, се очаква да бъдат най-силно засегнати, но това от гледна точка на българската икономика е положително, тъй като процесът по оттичане на работна сила, и то най-перспективната такава, за България е негативен, коментира Емил Хърсев. Според него споразумение за излизането на Великобритания от ЕС все пак ще има и ще бъде подписано. Той уточни обаче, че то ще доведе икономиката на Обединеното кралство до по-лошо състояние, отколкото преди Брекзит. „Тя все пак ще изгуби правото си на глас по въпроси, касаещи ЕС. Това ще постави Великобритания в ситуация на пасивен изпълнител на решенията на ЕС за неясно дълъг период на преход до окончателното ѝ излизане от структурите на Съюза“, каза още Емил Хърсев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския съвет за Брекзит на 25 ноември

Премиерът Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския съвет за Брекзит на 25 ноември

24 Ноември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския съвет във формат по чл. 50 утре, 25 ноември, в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят проекта за споразумение за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз и проекта за политическа декларация, очертаваща рамката на бъдещите отношения между ЕС от една страна и Великобритания и Северна Ирландия - от друга.
Проектът на Споразумението за оттегляне на Обединеното Кралство от ЕС съответства на интересите на България, тъй като гарантира максимално възможна приемственост и последователност в редица важни за страната ни области. Той дава възможност за своевременно адаптиране към новия режим на отношения, като гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягването на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните, културните, образователните и др. връзки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей пристига в Брюксел, за да защити проектоспоразумението си с ЕС

AFP: Тереза Мей пристига в Брюксел, за да защити проектоспоразумението си с ЕС

24 Ноември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският премиер Тереза Мей пристига в събота в Брюксел, за да защити планираното споразумение за напускане на ЕС, след като Испания заплаши да бойкотира срещата на върха на ЕС, целяща да го подкрепи, предава AFP.
Мeй ще проведе заключителни преговори с лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, макар че дипломати заявиха, че споразумението за оттегляне е завършено и готово за срещата на лидерите на ЕС в неделя.
За сега обаче нищо не е приключило, след като в петък испанският министър-председател Педро Санчес предупреди, че няма да присъства, ако лидерите не признаят, че Мадрид има право на вето върху съдбата на Гибралтар в преговорите за новите отношения между ЕС и Обединеното кралство.
По време на посещението си в Куба Санчес каза, че на Мадрид трябва да бъде позволено да преговаря директно с Лондон за Гибралтар и да даде своето специално съгласие за всяка промяна в отношенията си с Европейския съюз в бъдещо споразумение между Великобритания и Брюксел.
"Ако няма съгласие, е много ясно какво ще се случи, вероятно няма да има среща на върха на Европейския съвет", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Тереза Мей ще контролира нискоквалифицираната миграция

The Telegraph: Тереза Мей ще контролира нискоквалифицираната миграция

24 Ноември 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се готви да разкрие как ще наложи контрол на нискоквалифицираните имигранти само дни преди бурния вот в Камарата на общините за нейната сделка по Брекзит, е научил The Telegraph.
Изтекли сведения от документите на кабинета разкриват, че Вътрешното министерство крои планове да издава 11-месечни визи на нискоквалифицираните кандидати за имиграция в Обединеното кралство. Тези хора ще имат " ограничени пълномощия и права ", докато живеят на Острова.
Министрите обмислят също алтернативни планове, за да позволят на имигрантите от ЕС на възраст между 18 и 30 години да живеят и да работят две години в Обединеното кралство, като ще се наложи сериозно ограничение на броя млади мигранти, които ще се приемат на работа.
Премиерът ще съобщи, че правителството ще премахне ограниченията за висококвалифицираните работници след Брекзит, в тази категория влизат и лекарите и медицинските сестри.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Обещанието, че Брекзит ще ни „върне“нашите води е безсмислено

The Guardian: Обещанието, че Брекзит ще ни „върне“нашите води е безсмислено

24 Ноември 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обещанието, че Брекзит ще ни „върне“ нашите води е безсмислена манипулация на общественото мнение, коментира днешното издание на The Guardian като цитира представители на рибната индустрия.

Няма офшорно Ел Дорадо. „Предателството“ на рибната индустрия е дело на британското правителство и големия бизнес, не на Европейския съюз.
‘Не е за вярване, че Франция, Дания и другите ще позволят на Обединеното кралство достъп до техните рибни пазари, ако ние провалим голяма част от техните рибни индустрии.’
Уловът на риба, който представлява 0,05 на сто от икономиката на Великобритания, е единствената й промишленост, която има полза от споразуменията по Брекзит, които Лондон е договорил с Брюксел. Автомобилната индустрия не е спомената, банките – „погледнете в „услуги“. Няма друга британска индустрия, която да е предизвикала толкова поляризирани спорове след публикуването на проектоспоразумението за оттегляне на страната от ЕС и на политическата декларация.
Беше ни казано, че Тереза Мей е предала британската рибна промишленост. Беше ни казано също, че тя се е борила упорито да защити нейните интереси от алчните французи и датчани. Казаха ни, че тя е съборила целия бидон с риба по пътя към 2020 година. Кое от всичко това е вярно? Отговорът е: истинска рибна чорба, приготвена и от трите.
Проектът за сделката, наречена Брекзит, този уикенд ще бъде поднесен на лидерите на ЕС, представлява преувеличени обещания, направени от някои консерватори и от партията за независимост на Обединеното кралство. Той отблъсква исканията на Франция, Дания, Испания и други за гаранции да не се променя достъпа до британските води в периода след Брекзит, но оставя подробностите да се решават до юли 2020 година, но евентуално не чак до 2022-ра. Така британските рибари ще останат в рамките на европейската политика за още две години, а твърде възможно и за още четири години.

Пише водещият британски всекидневник за тревогите на рибарите от Острова.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Испания отхвърли от „злонамерено“ променен текст за Брекзит

Politico: Испания отхвърли от „злонамерено“ променен текст за Брекзит

23 Ноември 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Секретарят за Европейския съюз на Испания обвини Великобритания, че „злонамерено“ е променила раздел от споразумението за Брекзит, свързан с Гибралтар и заяви, че Мадрид ще блокира сделката, ако текстът не бъде поправен, пише европейската редакция на Politico.
Луис Марко Агириано подчерта, че Мадрид няма да подкрепи документа за развод между Лондон и Брюксел, или политическата декларация по случая, ако текстовете за Гибралтар не бъдат изяснени.
Той също така изрази увереност, че текста за Брекзит е променен „злонамерено и под прикритието на тъмнината“.
„Ако това правителство получи достатъчно яснота, заверена законодателно, по отношение на последиците от известния член 184, то ще подкрепи текстовете на следващия Европейски съвет. Ако това не се случи, няма да го направи“, заяви Агириано. Срещата на европейските лидери за Брекзит ще се състои в Брюксел в неделя.
Мадрид поиска по-строга формулировка в текста, за да стане ясно, че преговорите за бъдещите отношения между Гибралтар и ЕС ще се провеждат отделно от тези между Великобритания и ЕС и че те могат да продължат само с одобрението на Мадрид.
Агириано заяви, че този член е "неизвестен за всички, с изключение на онзи, който го е въвел, почти сякаш злонамерено и под прикритието на тъмнината." Той също така твърди, че испански служители по външните работи са разбрали чак в сряда вечерта, когато е публикуван проектът за споразумение за излизане на Великобритания от Съюза.
Той добави, че външното министерство под ръководството на Хосеп Борел се е консултирало с правни експерти и е решило, че и двата текста трябва да изяснят въпроса за преговорите в Гибралтар.
"Трябва да е ясно, че каквито и да са бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да вземат под внимание одобрението на Испания", добави Агириано.
"Това изисква изясняване, черно на бяло, че няма никаква възможност то да бъде разбрано, както се опасяваме", каза той, като добави, че не трябва да има "риск" от неразбираелства.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Какво следва, ако британският парламент отхвърли проектоспоразумението с ЕС?

Daily Express: Какво следва, ако британският парламент отхвърли проектоспоразумението с ЕС?

23 Ноември 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво следва, ако британският парламент отхвърли проектоспоразумението с ЕС, обяснява британският вестник Daily Express.
Говорител на премиера каза пред изданието, че правителството ще има 21 дни да се върне с нов план след и ако парламентът отхвърли проекта за споразумение с ЕС. Едва тогава Камарата на общините и Камарата на лордовете ще имат право да обсъждат новото предложение с така нареченото предложение в неутрални условия.
От кабинета на премиера заявиха: "Законът за оттегляне от ЕС определя процеса, ако парламентът гласува за отхвърляне на споразумението, което включва правителството да се върне в парламента [в рамките на 21 дни], за да определи как възнамерява да продължи.
"След това правителството ще представи искане в неутрални срокове [в рамките на 7 дни] и ще има дебат и в двете камари".
Правилата, изложени в Закона за Брекзит, следват правилата на Закона за конституционната реформа и управление от 2010 г., които предоставят на парламента възможност да обсъжда международните договори, преди да бъдат ратифицирани от правителството.
Според Института за управление отрицателното гласуване би могло само да изпрати правителството обратно на масата за преговори в два отдалечени сценария.
Ако парламентарното гласуване в Обединеното кралство стане достатъчно рано, тогава може да има време за по-нататъшни преговори до крайната дата, предвидена от началото на член 50, в този случай 29 Март 2019 г.
Въпреки това настоящият график изглежда не позволява достатъчно време за този процес. Във всеки случай, по-нататъшни преговори биха били възможни само ако другите европейски държави биха били готови да продължат.
Късен отрицателен вот може да бъде последван и от по-нататъшни преговори, но само ако се разшири двугодишният прозорец, продиктуван от член 50.
Това може да стане само с единодушното съгласие на другите държави-членки. Не е в правомощията на депутатите да удължат едностранно преговорния период.
Все още не е ясно дали Парламентът ще може да гласува за или против сценария без сделка, въпреки изявлението на Амбър Руд, че депутатите ще "спрат" Брекзит без споразумение.
Министърът по въпросите на труда и пенсиите заяви: "Ако се стигне до такова гласуване, когато става дума за това, зная, че всички мои колеги много внимателно ще решат дали в крайна сметка смятат, че постигането на резултата от референдума и тази сделка, ще бъде правилния изход за страната.
„Ако гласуването не успее, може да се случи всичко. „Брекзитърите могат да загубят своя Брекзит. Тя добави: "Според мен парламентът, Камарата на общините няма да допусне Брекзит без споразумение“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Депутати от всички партии обвиниха Тереза Мей в Брекзит на „сляпо“

The Independent: Депутати от всички партии обвиниха Тереза Мей в Брекзит на „сляпо“

23 Ноември 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутати от всички партии обвиниха Тереза Мей, че е представила споразумение за Брекзит „на сляпо“ след като призна, че сделката й оставя обществеността „на тъмно“ по редица важни въпроси за бъдещето на Великобритания, пише британският вестник The Independent.
Решенията за бъдещата търговия, предпазния механизъм за ирландската граница, рибарството и дали Великобритания ще остане обвързана с правилата на ЕС след следващите общи избори са отложени за напред разкрива "политическа декларация" от 26 страници, съгласувана с ЕС.
Тези заключения бяха представени на фона на и без това изглеждащото обречено да се провали гласуване следващия месец - когато както противници на напускането, така и негови яростни привърженици атакуваха проектоспоразумението по време на дебати в парламент..
Двама водещи „брекзитъри“, възхвалявани от премера, че са работили с нея по документа – Иан Дънкън Смит и Оуен Патърсън - казаха, че не могат да го подкрепят, освен ако предпазният механизъм за ирландската граница не бъде отстранен.
Повече от 80 тори са критикували пакета, сочейки тежко поражение и конституционна криза, освен ако повечето от тях не бъдат разубедени през следващите няколко седмици чрез ‚извиване на ръцете“, пише изданието.
Депутатите протестираха, че ключови решения са били отложени в решаващи области, включително:
* Бъдещата търговия - където Мей призна, че Великобритания ще "избере" по-късно от "широк спектър", балансирайки достъпа до пазара на ЕС срещу налагането на по-голям контрол.
Документът не споменава "безпроблемна търговия", която беше обещана от премиера. Тя каза, че това е нейното "намерение да работи за търговия без затруднения".
* предпазния механизъм - депутатите ще гласуват през юни 2020 г. дали да задействат механизма, за да предотвратят връщането на проверки на ирландската граница от страна на Обединеното кралство, като то остане на митническата територия на ЕС.
* Прекратяването на преходния период - който се очаква да продължи до декември 2020 г., но може да бъде удължен до края на 2022 г., след изборите през юни 2022 г., ако депутатите изберат този вариант, вместо да задействат предпазния механизъм.
Премиерът настояваше, че е "спечелила" правото да прекрати прехода по всяко време през двугодишния период, но призна, че Великобритания все още може да бъде принудена да остане в него до края му.
* Рибарство - бъдещите разговори ще решат дали лодките на ЕС ще имат достъп до водите на Обединеното кралство в замяна на това, че Обединеното кралство се ползва от безмитен достъп до пазарите на ЕС.Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Испания обвинява Великобритания в предателство по въпроса за Гибралтар

The Guardian: Испания обвинява Великобритания в предателство по въпроса за Гибралтар

23 Ноември 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Обединеното кралство е обвинено от Испания за "предателство" и действа като "на тъмно" в ескалация на война от думи за бъдещето на Гибралтар, която рискува да попречи на споразумението на Тереза Мей с Брекзит, пише британския вестни The Guardian.
Марко Агуириано, министър на Испания за ЕС, заяви в четвъртък, че правителството му може да "спре часовника" за преговорите и да накара Мей и останалите лидери на ЕС да се върнат към преговорите през декември, освен ако не успее да постигне разбирателство по въпроса през следващите 48 часа.
Мадрид настоява от началото на преговорите за Брекзит, че няма да толерира Гибралтар - спорна територия, да се възползва от споразуменията, направени в преговорите без съгласието на Испания.
Обединеното кралство е обвинено в въвеждането на клауза в споразумението за оттегляне, което би гарантирало, че Гибралтар би бил обект на бъдещо търговско споразумение, договорено с Брюксел.
Агуириано каза: "Ние сме притеснени, защото този параграф, който беше въведен почти коварно и на тъмно, може да бъде използван от Великобритания в бъдеще, за да се твърди, че бъдещо споразумение между ЕС и Обединеното кралство може да се приложи в Гибралтар без задължително да се изисква предварителното съгласие на Испания.
Във вторник вечерта испанският посланик в блока, Хуан Пабло Гарсия-Бердой, е заявил, че е порицал германския си колега Майкъл Клос, който се е опитал да затвори темата по време на среща на дипломатите в Брюксел.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Нападнаха Тереза Мей от всички страни след като разкри споразумението с ЕС

The Times: Нападнаха Тереза Мей от всички страни след като разкри споразумението с ЕС

23 Ноември 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нападнаха Тереза Мей от всички страни след като разкри споразумението с ЕС, пише британският ежедневник The Times
Тереза Мей предупреди депутатите, че обществеността иска Брекзит да се "уреди", след като вчера бе изправена пред съпротива от собствената си партия за споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.
Министър-председателят представи проектоспоразумението за бъдещи отношения с Европа на до голяма степен враждебно настроения парламент след приключване на 17-месечните преговори по-рано от очакваното.
Твърдейки, че сделката й е постигнала резултата от референдума, като същевременно защитава работните места и сигурността, тя каза на опонентите си, че има подкрепата на умореното общество , което отчаяно иска да се върне към вътрешни въпроси. "Британците искат Брекзит да се уреди", каза тя. "Те искат да се обединим като страна и да продължим да се фокусираме върху големите проблеми у дома".
С окончателното споразумение, което ще бъде решено на специална среща на върха в неделя, Мей заяви, че "това е една добра сделка, която ни насочва към курс за по-светло бъдеще, която е на един дъх разстояние". Мащабът на задачата й за прокарване на споразумението през през парламента следващия месец обаче бе изложен на два и половина часа дебати, в които тя беше атакувана от всички страни.
Повече от половината депутати от нейната партия са се изказали против проекта за споразумение само няколко седмици, преди ключовото решение в парламента. Текстът на проекта на споразумение за бъдещите отношения обещава "амбициозно, широко, дълбоко и гъвкаво партньорство", но остава без отговор редица критични решения относно дългосрочните отношения на Великобритания с ЕС, след Брекзит, пише изданието.
За разлика от споразумението за оттегляне от 585 страници, публикувано миналата седмица, което определя условията за Брекзит, включително и ирландския защитен механизъм, политическата декларация от 26 страници не е правно обвързваща. Остава неясно колко тясно ще остане обвързана Великобритания с правилата на блока и следователно какъв достъп ще има до пазарите му.
Споразумението в Брюксел относно текста "политическа декларация" отвори път за среща на върха в неделя, на която министър-председателят и лидерите на ЕС-27 официално трябва да подпишат споразумението за оттегляне и декларацията.
Испания настояваше, че без да се гарантира, че казусът с Гибралтар ще бъде добавен към декларацията, тя няма да приеме сделката. След като се обърна към Тереза Мей, испанския министър-председател Педро Санчес заплаши вчера да наложи "вето на Брекзит".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Испания обвинява ЕС и Лондон във „вероломно поведение“ по въпроса за Гибралтар

ТАСС: Испания обвинява ЕС и Лондон във „вероломно поведение“ по въпроса за Гибралтар

22 Ноември 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанските власти заявиха, че Лондон и Брюксел са действали „вероломно“ по отношение на статута на Гибралтар, като в последния момент, по искане на британския премиер Тереза Май, промениха политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, съобщи в четвъртък испанската агенция Europa Press, цитирайки министъра за ЕС на Испания Луис Марко Агиарано, предава TACC.
Както изясни дипломатът, предишните версии на декларацията отчитаха позицията на Испания по въпроса за Гибралтар.
Както се посочва от испанската агенция, според сегашната формулировка на декларацията може да се тълкува , че въпросът за Гибралтар може в бъдеще да се обсъжда от Лондон и Брюксел. От своя страна испанската страна настоява, че въпросът за Гибралтар трябва да бъде обсъден от Лондон и Мадрид. В четвъртък агенция Reuters съобщи, че Испания ще гласува против проекта за споразумение за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз поради факта, че въпросът за Гибралтар не е ясно определен в документа в сегашния му вид.
Гибралтар е отвъдморска територия на Обединеното кралство, оспорвана от Испания. Тя се присъединява към ЕС като част от Обединеното кралство през 1973 г.
Принципите на политическата декларация бяха договорени на 21 ноември по време на двучасова среща в белгийската столица между Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В четвъртък сутринта ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати документa до лидерите на всички 27 държави-членки на ЕС в навечерието на извънредна среща на 25 ноември, на която тя трябва да бъде одобрена, заедно със споразумението за напускането на Обединеното кралство от общността.
След това, за да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, както и от британските депутати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Преговорите за Брекзит са в критичен момент

Тереза Мей: Преговорите за Брекзит са в критичен момент

22 Ноември 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви пред парламента на страната, че преговорите за Брекзит са в „критичен момент“ преди срещата на върха на Европейския съюз, предава AFP.
„В момента преговорите са в критичен момент“, заяви тя, като добави, че британският суверенитет над Гибралтар - един от ключовите въпроси преди форума на Съюза – ще бъде „защитен“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей ще направи обръщение за Брекзит в 17 часа

Reuters: Тереза Мей ще направи обръщение за Брекзит в 17 часа

22 Ноември 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще направи изявление за Брекзит в парламента в 15:00 часа (17:00 българско време) в четвъртък, съобщиха от Камарата на представителите на Великобритания в „Туитър“, предава Reuters.
Британската агенция отбелязва, че Лондон и Брюксел се споразумяха за проектодекларация, която предвижда близки икономически отношения между Съюза и Обединеното кралство след Брекзит в навечерието на срещата на върха на ЕС в неделя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС и Великобритания се споразумяха за „амбициозни“ връзки след Брекзит

AFP: ЕС и Великобритания се споразумяха за „амбициозни“ връзки след Брекзит

22 Ноември 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и Великобритания се разбраха в четвъртък за проектодекларация, засягаща отношнията им след Брекзит и установяваща „амбициозно, широко, дълбоко и гъвкаво партньорство“, предава AFP.
Двете страни са се споразумели също за проектоспоразумение, което удължава транзитния период с една до две години след края на 2020 година, отбелязва агенцията.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейската комисия го е информирала , че се е споразумяла за политическа декларация за бъдещите отношения с Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Все още трябват много разговори по Брекзит

Ангела Меркел: Все още трябват много разговори по Брекзит

22 Ноември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз изисква още много разговори, особено в Обединеното кралство, предава AFP.
Меркел каза по време на бизнес форум в Германия в четвъртък: „Ще направя всичко възможно, за да стигнем до решение“ и добави: „Безредно излизане ще бъде възможно най-лошият вариант за двете икономики и ментална основа за бъдещите отношения“.
„Изминахме дълъг път, но със сигурност това изисква още много разговори, особено във Великобритания“, оцени германският канцлер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания и Великобритания постигнаха предварително споразумение за Гибралтар

El Pais: Испания и Великобритания постигнаха предварително споразумение за Гибралтар

22 Ноември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Лондон. Испания и Великобритания постигнаха предварително двустранно споразумение за Гибралтар. Правителствата на двете страни са стигнали до разбирателство за формата на отношенията между Мадрид и британската задморска територия, след като Обединеното кралство излезе от Европейския съюз, пише онлайн изданието на El Pais.
Предварителното споразумение, отбелязва вестникът, позовавайки се на правителствени източници, е част от Гибралтарския протокол в проектоспоразумението за Брекзит и е съставен от четири меморандума за разбирателство и един данъчен договор.
По информацията на изданието, преговорите са проведени странично от общото споразумение за Брекзит, към което Испания продължава да има силни възражения. Въпреки несигурността, която към момента обгръща общото споразумение за излизане на Великобритания, правителствата в Мадрид и Лондон са предпочели да побързат с двустранните разговори и да изчакат как ще се развият другите въпроси.
Меморандумите за разбирателство се отнасят до четирите най-чувствителни въпроса от отношенията между Испания и Обединеното кралство, включително тютюневите изделия, съобщава El Pais. Споразумението предвижда властите в Гибралтар да увеличат цените им, за да ги направи по-малко привлекателни за контрабандистите.
Друг ключов въпрос е за трансграничните работници, който е от значение предимно за Испания, откъдето 10 хиляди души отиват ежедневно в Гибралтар, за да работят.
Данъчното споразумение, което според вестника е най-важно от всички, предвижда намаляването на недобросъвестната конкуренция от Гибралтар, където много предприятия предпочитат да се регистрират заради по-ниските данъци, независимо, че развиват дейност в Испания.
Пикардо, който се завърна от Мадрид в сряда сутринта, заяви, че работата е приключила и сега "е обект само на стабилизиране на текста, правни проверки и незначителни разяснения", се казва в съобщение на правителството на Гибралтар.

Главният министър ще предостави допълнителна информация на институциите в Гибралтар в четвъртък. Междувременно испанските власти казват, че петте текста отговарят на повечето искания на Испания и в резултат на това двустранните отношения да бъдат по-балансирани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Какво казват членове на кабинета за сделката на Тереза Мей

The Telegraph: Какво казват членове на кабинета за сделката на Тереза Мей

22 Ноември 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво са казали членове на правителството на Тереза Мей по време на решаващото заседание на кабинета за сделката по Брекзит на своя премиер? След поредица от интервюта с министри, с много висши държавни служители и други правителствени представители The Telegraph представя изключително многостранен поглед отвътре за случилото се около кръглата маса на британския кабинет, пъстра картина на събитията от последните горещи дни преди предстоящите в края на седмицата финални разговори с Брюксел.
Тереза Мей е била предупредена по време на бурното заседание на кабинета миналата седмица от шестима свои министри, че нейният план за Брекзит трябва да мине, буквално, с „бой“ през Камарата на общините.
Ето думите на двама:
Доминик Рааб, министър за Брекзит: Предупредена е, че правителството може да не спечели важния вот, защото предложенията са „неприемливи“. Възникна загриженост за нови концесии в бъдещите уговорки, тя попита „Кой разреши това?“
Джофри Кокс, главен съдия: Това е „грозната сестра на сделката“, сравнявайки я с „два бидона от нафта, захвърлени заедно в найлонова опаковка“.
Мненията са представени в днешния брой на лондонския The Telegraph.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Заплахата за Мей затихва, но предстоящото гласуване може отново да я разпали

The Guardian: Заплахата за Мей затихва, но предстоящото гласуване може отново да я разпали

22 Ноември 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заплахата за Мей затихва, но предстоящото гласуване в Камарата на общините може отново да я разпали, пише The Guardian в днешния си брой.
Критиците на премиера като че ли са готови да „изстрелят“ вот на доверие, но може би изпуснаха мига, за сега. Заплахата за премиерския пост на Тереза Мей трябва внимателно и коректно да се премери чрез броя на момчетата и момичетата от радио и телевизионните канали около правителствената сграда „Кромуел Грийн“, в лондонския Уестминстър, точно срещу Парламента на Обединеното кралство. Великобритания пропусна да си уреди по-добро напускане на Евросъюза от онова, което Мей й предлага.
В четвъртък, миналата седмица, когато Джейкъб Рийс-Мог тържествено обяви своето писмо за не-доверие, малкото затревено пространство около входа на правителствената сграда се изпълни с палатки на радио и телевизионни репортери. Близо седмица по-късно там има само един, останал на зелената ливада, с множество празни столове край себе си.
Това все пак е заплаха за премиера. От началото на седмицата започнаха да се появяват нови писма, но депутатите, привърженици на твърдия Брекзит, едва ли ще стигнат числото 48, точно толкова е нужно, за да се проведе вотът. Те обаче все още вярват, че една загуба за Мей в британския парламент може да им доведе нови симпатизанти и свежи попълнения в редиците им.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Herald Scotland: Никола Стърджън иска коалиция с Джеиръми Корбин, за да спре сделката на Тереза Мей за Брекзит

The Herald Scotland: Никола Стърджън иска коалиция с Джеиръми Корбин, за да спре сделката на Тереза Мей за Брекзит

21 Ноември 2018 | 05:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Никола Стърджън иска да формира парламентарна коалиция за „мек“ Брекзит с Джеръми Корбин, за да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз, пише шонталнският всекидневник The Herald Scotland.
Първият министър на Шотландия е заявила, че ако планът на Тереза Мей бъде отхвърлен от Камарата на общините, това ще доведе до перспективата за Брекзит без споразумение, което е „по-добрата алтернатива“.
След 30-минутен сърдечен разговор с лидера на лейбъристите обаче, тя се съгласи, че ще е предизвикателно и за нейната, и за неговата партия да се обединяват около съгласувана вече алтернатива, при това в седмиците преди „важния вот“ за сделката на премиера. И все пак тя е отговорила, че това е неин дълг да се опита да го направи.
Попитана около какво мнение може да се обединят, Стърджън е отговорила на репортерите: “На този въпрос трябва да намерим отговор в следващите две седмици; в края им ще ви отговоря. Онова, за което днес говорихме, е нашето единство около целта, на едно мнение сме, че сделката на премиера е лоша сделка и трябва да се гласува против нея; нужен ни е съюз около целта да не позволим това да се случи като лоша сделка или като „без сделка“ .
“Следващата стъпка от тези дискусии трябва да е насочена към това около какво мнение опозицията може да се обедини. Има възможни опции: групата People’s Vote; митнически съюз/единен пазар. Всички те са на масата за преговори”, е мнението на шотландския премиер госпожа Никола Стърджън.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Финансовият министър на Германия: От всички остри проблеми на Съюза, най-много ме притеснява Брекзит

Финансовият министър на Германия: От всички остри проблеми на Съюза, най-много ме притеснява Брекзит

20 Ноември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц заяви във вторник, че от всички остри проблеми на Съюза – от дълговете на Италия до търговските политики на Италия – предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз предизвиква най-голямо безпокойство, предава Reuters.
„Това, което ме безпокои най-много е, разбира се, това, което може да се окаже реалност съвсем скоро: Брекзит“, заяви Шолц.
Той добави, че твърд Брекзит – което обикновено се разбира като рязко излизане без мерки за защита на британската и европейските икономики – ще причини значителни проблеми за Великобритания, Германия и ЕС, като цяло.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северноирландският коалиционен партньор изпрати ясно послание на Тереза Мей за нейната сделка за „мек“ Брекзит

Reuters: Северноирландският коалиционен партньор изпрати ясно послание на Тереза Мей за нейната сделка за „мек“ Брекзит

20 Ноември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Белфаст/Лондон. Северноирландският младши партньор в британската управляваща коалиция „Демократическата юнионистка партия“ (ДЮП) изпратиха ясно предупреждение на премиера Тереза Мей за нейното предложение за сделка за Брекзит, като отказаха да подкрепят няколко предложения на Консервативната партия за промяна на финансов закон, предава Reuters.
Ходът на ДЮП нарушава споразумението на ДЮП с „Торите“ и поставя под още по-голямо съмнение това, дали Мей ще има достатъчно гласове, за да прокара своята сделка за „мек“ Брекзит в парламента.
Британската агенция припомня, че в неделя министър-председателят предупреди своите критици, че ако я свалят, ще са изправени пред вероятността от „твърд“ Брекзит на 29 март, или дори отмяна на решението за излизане от Съюза.
Но в недвусмислен сигнал за нейната сделка, която предстои да бъде одобрена, или не, от британския парламент, ДЮП реши да не подкрепи нейното правителство на малцинството в няколко гласувания по финансови предложения в понеделник.
„Трябваше да направим нещо, за да покажем недоволството си“, заяви говорителят на северноирландската партия за Брекзит Сами Уилсън.
Гласуването, по неговите думи, „трябва да изпрати ясно политическо послание към правителството: Вижте, имаме споразумение с вас, но вие трябва да изпълните вашата част от сделката, или ние няма да се чувстваме задължени да изпълним нашата“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еvening Standard: Джереми Корбин смята, че е в състояние да договори по-добро споразумение с Брюксел

Еvening Standard: Джереми Корбин смята, че е в състояние да договори по-добро споразумение с Брюксел

20 Ноември 2018 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин смята, че е в състояние да договори по-добро споразумение с Брюксел, пише лондонският Evening Standard.
Лидерът на лейбъристите вчера заяви, че партията му може да договори по-добра сделка навреме за Брекзит до 29 март. Но някои депутати от лейбъристите заявиха, че ръководството трябва да "улови момента" и да настоява за втори референдум.
Корбин обаче заяви в неделя , че нов референдум за отношенията с ЕС е "възможност за бъдещето", но не и в сегашния момент.
Привърженикът на идеята за втори референдум Чука Умуна заяви: „Добър Брекзит е фантастика. Всичко, което можем да направим в случай, че напуснем, е ограничаването на щетите, поради което огромното мнозинство от членовете на лейбъристката партия, поддръжниците и гласоподавателите искат недвусмислено ангажимент от страна на нашето ръководство за втори референдум ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британският кабинет ще трябва да представи сравнения между  проектоспоразумението с ЕС и алтернативните сценарии

The Independent: Британският кабинет ще трябва да представи сравнения между проектоспоразумението с ЕС и алтернативните сценарии

20 Ноември 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският кабинет ще трябва да представи сравнения между проектоспоразумението с ЕС и алтернативните сценарии, пише британският вестник Тhe Independent.
Тереза Мeй получи нов удар, след като депутатите принудиха правителството да се съгласи да публикува анализ, сравняващ икономическото въздействие на сделката за Брекзит с пребиваването на Великобритания в ЕС.
Предложението е било подкрепено от повече от 70 депутати от шест политически партии, включително достатъчно консервативни представители, за да лишат правителството от мнозинството.
Изправени пред перспективата за унизително поражение в парламента, министрите се се съгласиха да приемат предложението.
Това означава, че преди депутатите да гласуват за сделката с Брюксел, правителството ще трябва да публикува анализ, сравняващ въздействието на предложеното споразумение с последиците от алтернативните сценарии на Брекзит без споразумение и оставане в ЕС.
Информацията ще бъде предоставена най-малко една седмица, преди депутатите да гласуват дали да приемат проектоспоразумението предложено от кабинета на Тереза Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Не сваляйте Тереза Мей, както навремето свалихте Маргарет Тачър

The Times: Не сваляйте Тереза Мей, както навремето свалихте Маргарет Тачър

19 Ноември 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Не сваляйте Тереза Мей, както навремето свалихте Маргарет Тачър , имайки предвид опитите на доскорошния министър за Брекзит Доминик Рааб предупреди бившият лидер на групата на консерваторите в парламента Ендрю Мичъл, цитиран от The Times.
Докато съюзниците на Рааб и бившия външен министър Борис Джонсън затягат редиците си преди евентуален вот на недоверие за лидерския пост в Консервативната партия, Андрю Мичъл припомни изгонването на Маргарет Тачър и заяви, подобен ход би причинил на партията "неизмерима вреда".
"Това, което ще направи, е да донесе известна несигурност. Това е несигурност за хората и техните работни места. Това, което ще направи е риск да забавим преговорите и това е риск Брекзит да бъде забавен или да се стигне до нежелан изход ".
Досега 25 от изискваните 48 депутати от групата на консерваторите публично са изпратили писма, посочвайки, че нямат доверие в министър-председателя.
Високопоставени „брекзитъри“ твърдят, че имат "твърди обещания" от повече от 50 депутати, че ще подадат писма до тази вечер. Ако се достигне прага, то вероятно изборът на лидер ще се осъществи в рамките на 24 часа след това.
Ендрю Мичъл, който беше депутат, когато Тачър е била свалена , предупреди за рисковете от смяна на лидера, дори Тереза Мей да не може да прокара споразумението в парламента. "Ако тези писма успеят да предизвикат избор на лидер, тогава партията ще се обърне срещу себе си и това не е добро решение за консерваторите, да не говорим за страната", каза той. "Това ще ни накара да изглеждаме така, сякаш преследваме министър-председателя, както се случи с Маргарет Тачър. Това ще причини неописуеми щети на партията в очите на обществеността. "
План на група от министри на кабинета да се опитат да принудят Мей да промени политиката си се проваля. Пени Мордънт, министър на международното развитие, се разбира, че не планира да присъства на среща, насрочена за тази сутрин, за да обсъди тактиката. Майкъл Гоув, министър на околната среда, също се дистанцира от плана.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей не вижда алтернатива на своя Брекзит

Reuters: Тереза Мей не вижда алтернатива на своя Брекзит

18 Ноември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей не вижда алтернатива на сделката за Брекзит, която представи по-рано тази седмица на фона на информациите, че някои от нейните министри искат да предоговори проектопредложението преди срещата на европейските лидери през следващия уикенд, предава Reuters.
„Няма алтернативен план на масата. Няма различен подход, за който можехме да се споразумеем с ЕС“, написа Мей в статия за неделния The Sun.
„Ако депутатите отхвърлят сделката, те ще ни върнат в началото. Това ще означава още разделение, още несигурност и неизпълняване на волята на британския народ“, добави тя.
Британската агенция припомня, че само няколко часа, след като британският премиер обяви в сряда своето предложение за Брекзит и че то е подкрепено от всичките й министри, тя бе хвърлена в най-тежката й криза след оставката на министъра за Брекзит Доминик Рааб в четвъртък във връзка с несъгласието му със споразумението на Тереза Мей и Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Депутат, привърженик на Брекзит, предупреждава, че 90 на сто от консерваторите искат Мей да си ходи

The Sunday Express: Депутат, привърженик на Брекзит, предупреждава, че 90 на сто от консерваторите искат Мей да си ходи

18 Ноември 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Надин Дорис, депутат-привърженик на Брекзит, твърди, че консерваторите могат да обявят вот на недоверие за Тереза Мей в понеделник, пише The Sunday Express.
Според нея "90 процента " от партията не желаят този премиер да ръководи страната.
Поне 22-ма депутати са изпратили писмо на недоверие към Тереза Мей до сър Грейъм Брейди, председател на Комитет 1922. Според други данни писмата са дори повече. Привържениците на Брекзит в партията се обявиха срещу Мей когато тя разкри, че правителството се е съгласило да подпише оставането на Великобритания в митническия съюз и общия пазар, ако няма решение как да се заобиколи твърдата граница в Северна Ирландия.
Надин Дорис се присъединява към намерението на колегите си депутати Джейкъб Рийс-Мог и Марк Франсоа да помолят г-жа Мей да отстъпи и да позволи на консерватор, който подкрепя излизането на страната от ЕС, да поеме поводите на преговорите.
Само сър Грейъм знае колко е точният брой на писмата за вот на недоверие, но е ясно, че съобщение за бъдещето на Тереза Мей ще има чак в понеделник, най-рано.
Консерваторите са в „много тъжно положение“, но в същото време депутатите им не се чувстват достатъчно уверени, че да оставят Тереза Мей на позицията, на която е в момента, и да рискуват общи избори в следващите месеци.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Висши представители на торите разговарят с депутати от опозицията за „отстъпление от плана за Брекзит“

The Telegraph: Висши представители на торите разговарят с депутати от опозицията за „отстъпление от плана за Брекзит“

18 Ноември 2018 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Висши консерватори преговарят с опозиционните депутати за „план на отхвърляне“ на Брекзит, като вярват, че сделката на Тереза Мей няма да мине в Камарата на общините, за това пише The Telegraph.
Влиятелни бивши министри чертаят планове да предложат на Долната камара в британския парламент норвежкия модел на договаряне с ЕС. И това се случва в дни, изпълнени с емоции, след очаквано поражение на плана на премиера.
Парламентаристите твърдят, че тяхното предложение, което вероятно ще бъде обект на свирепи критики от страна на поддръжниците на Брекзит, е единственото, което може да спечели подкрепа на мнозинството при гласуването в този горчиво разединен парламент. Те вярват, че то ще привлече подкрепата поне на 70 на сто от лейбъристките бунтовници, ако те не успеят да наложат със сила втори референдум или обявят недоверие към премиера.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Мей разкрива как издържа през най-грубата седмица

The Daily Mail: Мей разкрива как издържа през най-грубата седмица

17 Ноември 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мей разкрива пред The Daily Mail как успя да премине през най-грубата седмица. За това пише електронното издание на лондонския вестник.
Премиерът на Великобритания благодари на фасула и уискито, които й предлагал за вечеря нейният „твърд“ Филип.
В броя на изданието за събота Тереза Мей отдава почит на своя съпруг Филип за подкрепата през бурната седмица на оставки, заговори и непочтени лични нападки. Тя разкрива колко ядосан е той на онези, които я атакуват
Изказвайки благодарност към своя лоялен съпруг тя казва, че той е изпитвал по-дълбока болка, и от нея самата дори, заради личните душевни рани, които е получавала от депутатите .
В специално интервю за вестника премиерът разкрива, че нейният Филип й е налял чаша с голямо уиски, след като приключило петчасовото заседание на кабинета.

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Писмо, подписано от стотици бизнес лидери настоява депутати на торите да провалят сделката на Тереза Мей за Брекзит

The Telegraph: Писмо, подписано от стотици бизнес лидери настоява депутати на торите да провалят сделката на Тереза Мей за Брекзит

17 Ноември 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Над 200 изпълнителни директори и предприемачи са се обърнали към депутатите-консерватори с молба да провалят сделката на премиера за Брекзит, като са я обявили за „най-лошото нещо на този свят“, пише лондонският The Telegraph.
В писмо, което са видели от вестника, бизнес лидерите на средни предприятия, твърдят, че тази сделка е „най-голямото национално унижение в най-новата история на тази горда нация ”.
Писмото, организирано от Джон Лонгуърт, бивш генерален директор на Британската търговска камара, е подписано от членове на Алианса на британските предприемачи, включително и от Тим Мартин, шефът на гиганта Wetherspoon, от капиталиста, ветеран в рискованите сделки, Джон Моултън. През следващата седмица то ще бъде разпространено сред всички депутати от Консервативната партия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Министри от кабинета, привърженици на Брекзит, се канят да убедят Мей да направи промени в сделката с ЕС

BBC: Министри от кабинета, привърженици на Брекзит, се канят да убедят Мей да направи промени в сделката с ЕС

17 Ноември 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Група от петима министри от водещия екип в кабинета на Тереза Мей се надяват да я убедят да направи промени в проекта за сделката по Брекзит, съобщава в първите минути на събота BBC, но не назовава източника си.
Предполага се, че координатор на групата е Андрея Лийдсом, лидер на Камарата на общностите, а петимата министри са Майкъл Гоув и Лайъм Фокс, които вече подкрепиха премиера, плюс Пени Мордънт и Крист Грейлинг.
Тереза Мей обяви публично проектоспоразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС в сряда. Документът е от 585 страници и съдържа условията за напускането на блока, както и детайли за това колко пари ще трябва да плати Обединеното кралство на Евросъюза, за преходния период и правата на гражданите. Изминалите няколко дни се оказаха изключително бурни за премиера с промените в кабинета и гласовете за вот на недоверие. Към тях се присъединяват и някои от консерваторите, привърженици на Брекзит и недоволни от предложенията на премиера. Ако се съберат 48 писма, вотът ще се гласува.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Петъчна равносметка: нови назначения в кабинета и слухове за вот на недоверие

BBC: Петъчна равносметка: нови назначения в кабинета и слухове за вот на недоверие

17 Ноември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Късното предаване за актуални теми на BBC 2 Newsnight излъчи в петък вечерта дискусия по основни въпроси, пред които се изправя британското общество на тема Брекзит- До къде сме стигнали с Брекзит? Какво разкрива отказът от споразумение? Анализът на коментаторите в студиото бяха подчинени на темата „Мей е оставена на милостта на събитията“.
На страницата на предаването е направена и равносметка на основните събития:
• За министър по въпросите, свързани с БРЕКЗИТ, на мястото на Доминик Рааб е назначен Стив Баркли, бивш министър на здравеопазването и социалните грижи и подкрепящ британското напускане на ЕС.
• В кабинета на Мей, след оставката на Естер МакВей, се завръща бившият вътрешен министър Амбър Руд, като министър на труда и пенсиите, лейбъристите критикуват това назначение заради скандала „Уиндръш“, който се разгоря във Великобритания през началото на 2018 година с децата на имигрантите от Карибския басейн след Втората световна война.
• Стивън Хамънд ще поеме министерството на здравеопазването и социалните въпроси от Стив Баркли.
• Мини-преразпределянето на министерските постове означава също, че Джон Пенроуз ще замести в министерството за Северна Ирландия Шайлеш Вара, а Куаси Куартенг – Суела Бравърман в Министерството по напускане на ЕС.
• Привържениците на Брекзит Майкъл Гоув и Лайъм Фокс се обединиха зад Тереза Мей и призоваваха депутатите да подкрепят сделката.
• Но повече от 20 парламентаристи се обявиха за вот на недоверие за премиера.

Почти по същото време Тереза Мей разговаряше с аудиторията в друго британско предаване LBC (Leading Britain’s Conversation), където настояваше преговарящите от ЕС да направят точно толкова компромиси, колкото и Великобритания в проекта за споразумение. Тя заяви: „идеята, че Великобритания е единствената страна, която дава нещо, не е вярна“ и обясни, че ЕС също са направили редица отстъпки по време на преговорите. В телефонни разговори със слушателите тя поясни: „Това са преговори, а те винаги са сложни, тъй като задължително водят до компромиси.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Стивън Баркли е новият министър по Брекзит

AFP: Стивън Баркли е новият министър по Брекзит

16 Ноември 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей обяви промени в състава на кабинета си – новият министър по Брекзит ще бъде малко известния евроскептик Стивън Баркли, досегашен заместник-министър на здравеопазването, предава AFP.
Бившият адвокат по застрахователно право е третото лице, което ще поеме поста след решението на Обединеното кралство да излезе от структурите на Общността. Предходните двама министри напуснаха поста в знак на протест срещу подхода на Мей към Брезит.
По-рано днес бившият министър на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд се присъдени към кабинета на премиера Тереза Мей. Тя бе назначена на поста министър на труда и пенсиите.
Ръд смени на поста Естър Маквей, която подаде оставка, след като правителството съгласува проектоспоразумението за излизането на Великробритания от структурите на Общността.
Междувременно Лондон опроверга информацията за оставката на министъра на образованието на Великобритания Майкъл Гоув.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Амбър Ръд се присъедини към кабинета на Тереза Мей като министър на труда

Sky News: Амбър Ръд се присъедини към кабинета на Тереза Мей като министър на труда

16 Ноември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд се присъдени към кабинета на премиера Тереза Мей. Тя е назначена на поста министър на труда и пенсиите, предава телевизионният канал Sky News.
Ръд сменя на поста Естър Маквей, която подаде оставка, след като правителството съгласува проектоспоразумението за излизането на Великробритания от структурите на Общността.
Междувременно Лондон опроверга информацията за оставката на министъра на образованието на Великобритания Майкъл Гоув.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разделението в кабинета и управляващата партия заради споразумението за Брекзит - основна тема на британския печат (Агенция "Фокус")

Разделението в кабинета и управляващата партия заради споразумението за Брекзит - основна тема на британския печат (Агенция "Фокус")

16 Ноември 2018 | 05:22 | Агенция "Фокус"
Разделението в управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей, предизвикано от оставките на двама от водещите министри в кабинета, включително министърът за Брекзит Доминик Рааб, както и заплахата от вот на недоверие и вероятната липса на парламентарна подкрепа за постигнатото преди един ден споразумение с Брюксел за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз са водещите теми на британския печат в петък.

***
Лондон. Тереза Мей възнамерява да доведе до край проектоспоразумението за Брекзит, въпреки несъгласията, пише британският вестник The Guardian
Тереза Мей призова партията си да не хвърля Великобритания в "дълбока и тежка несигурност", като отхвърли сделката си за Брекзит.
Тя трябва да успее да запази властта си след ден на недоволство и оставки, пише изданието
На пресконференция след драматичния ден премиерът каза, че вярва "с цялото си съзнание", че споразумението от 585 страници, обявено в сряда вечерта, е "точното за страната и за целия народ".
"Ако продължим с това споразумение, никой не може да знае със сигурност последствията, които ще последват. Ще поемем по пътя на дълбока и сериозна несигурност, когато британците просто искат да свършим това ", каза тя.
Нейното изказване на Даунинг стрийт завърши едно денонощие в Уестминстър, в които бяха подадени оставките на двама министри от кабинета - Доминик Рааб – министърът за Брекзит и Естер Маквей – министър на труда и социалните въпроси - и редица други младши правителствени служители.
Бъдещето на няколко други министри от кабинета остава под съмнение. Министърът по въпросите на околната среда Майкъл Гоув отказа да заеме мястото на напусналия Рааб. Става ясно, че Гоув се стреми да настоява за промяна на стратегията за Брекзит, нещо за което твърдото изявление на Мей дава малки шансове
В четвъртък вечерта не беше ясно дали той може да остане на поста си, очевидно поставил под въпрос политиката на премиера. Според запознати той обмисля позицията си.
Като най-старшата фигура от кампанията за напускане, който все още е в кабинета на Мей, оттеглянето му може да представлява сериозна заплаха за шанса на Мей да остане на Даунинг стрийт 10.
Смята се, че и колегите му Крис Грийлинг, транспортният министър и Пени Мордънт, министър на международното развитие, за който се смята, че се опитва да убеди Мей да разреши на депутатите да гласуват по съвест за споразумението, също се смята, че обмислят позициите си.
Заплахата за лидерството на премиера също изглежда все по-сериозна, след като влиятелният „брекзитър“ Джейкъб Рийс-Мог публично оттегли подкрепата си за нея.
Попитана дали смята, че нейната позиция е засенчена от поредицата оставки и враждебната реакция на споразумението от страна на мнозина в собствената й партия, Мей заяви, че "ръководството е вземане на правилните решения, а не на лесните решения".
Джеръми Корбин е озадачен от настояването й, че ще продължи преговорите: "Когато дори министърът за Брекзит, който най-малкото теоретично договори сделката, казва, че" не може да подкрепи предложеното споразумение ", какво очаква да мислят останалите по въпроса? Правителството просто не може да внесе в парламента това проектоспоразумение, която настоящият министър за Брекзит, така и неговият предшественик са отхвърлили“
Освен оставките на Рааб и Маквей, още двама младши министри - Суела Бреверман и Шайлеш Вара - също напуснаха заедно с двама парламентарни сътрудници.
Лейбъристите и Демократичната юнионистка партия обещаха да гласуват против сделката, а множество недоволни консерватори заявяват, че не могат да я подкрепят, спечелването на парламентарния вот, който се очаква да се проведе в началото на декември, изглежда трудна задача.
***

Лондон. Тереза Май се готви за още оставки в кабинета, след драматичен ден, която постави нейната стратегия за Брекзит на ръба на колапса, пише британският вестник The Independent.
Майкъл Гоув също обмисля дали да се оттегли, след като отказва да поеме работата на министърът за Брекзит - драматично напусналия Доминик Рааб – след като премиерът отхвърли исканията му.
Смята се, че министърът по въпросите на околната среда е призовал проектоспоразумението да бъде оттеглено и предоговорено и за отмяната на срещата на върха на 25 ноември с ЕС, която има за цел да потвърди сделката.
Британският премиер организира пресконференция, в която се закле да се бори с всеки вот на недоверие към нея и каза: "Ще успея ли? Да ".
По-рано Джейкъб Рийс-Мог, водещият „брекзитър“, обяви, че е изпратил писмо на недоверие към министър-председателя, създавайки очакване, че ще бъде достигната критичната точка от 48 писма.
Прагът обаче не беше достигнат, като срещу вота недоверие се обявиха всички 314 други консервативни депутати поне до понеделник.
Въпреки че все още се очаква да спечели такава надпревара, голяма част от консерваторите, отхвърлящи нейното лидерство - може би 100 - биха могли да я увредят фатално.
Позицията на Рийс-Мог беше подкрепена от седем оставки, а Естер Маквей – министър на труда и социалните грижи, двама младши министри, двама неплатени помощници и търговски представител също напуснаха.
Евентуална оставка на Майкъл Гоув, който подкрепи споразумението на заседанието на кабинета в сряда, почти сигурно ще осигури достатъчно писма, за да предизвика вот на недоверие.
Дори и без това предизвикателство, надеждите на Мей за успех на споразумението се стопиха, след като то беше отхвърлено от всички страни на парламентарната зала.
Паундът спадна с 1,8% от стойността си спрямо щатския долар и еврото след новините за възможен Брекзит без споразумение.
***

Лондон. Само една трета от избирателите на Консервативната партия подкрепят смяната на Тереза Мей от премиерския пост, пише британският вестник Daily Mail.
Според публикуваните резултати от това проучване само 34% от анкетираните подкрепиха идеята за гласуване на недоверие на ръководителя на правителството и 53% се противопоставиха на тази инициатива, като 13% нямат мнение. В същото време Мей е много по-популярна от двамата си основни конкуренти във вътрешно-партийна борба за премиерския пост - бившият външен министър Борис Джонсън и лидерът на евроскептиците в консервативната парламентарна фракция Джейкъб Рийс-Мог. Предпочитанията на гласоподавателите се оказваха повече от ясни: на въпроса кой би бил най-добрият министър-председател - Мей или Джонсън, сегашният държавен глава получи подкрепата на 60% от привържениците на Торите, а бившият ръководител на британската дипломация - едва 31%, т.е. При друга подобна конфронтация Мей победи Рийс-Мог в съотношение от 58% срещу 31%.
Според вестника умерените консерватори категорично се противопоставят на идеята за гласуване на недоверие на премиера и са на мнение, че реализирането на заговор от страна на твърдите поддръжници на Брекзит срещу премиера би унищожил сегашното правителство, ще навреди на националната икономика и ще застраши реализацията на Брекзит.
***

Лондон. Коалиционният партньор на Тереза Мей от Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) възнамерява да оттегли подкрепата си за споразумението за Брекзит, докато начело стои сегашният премиер, пише The Telegraph.
Вестникът информира, цитирайки източници близки до лидера на Демократическата съюзническа партия (ДЮП) Арлин Фостър, че северноирландските съюзници няма да подкрепят правителствената сделка за Брекзит в решителното гласуване в Камарата на общините, докато Мей е министър-председател. Тази информация не е голяма изненада, според изданието, след като ръководството на ДЮП е изключително притеснено, че начинът за разрешаване на проблема с границата на остров Ирландия, посочен в споразумението с Брюксел, заплашва да подкопае териториалната цялост на Великобритания, но официалното потвърждение на тази новина ще покаже, че торите са загубили крехкото парламентарно мнозинство, които те имат в парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Коалиционният партньор на Тереза Мей от Северна Ирландия възнамерява да оттегли подкрепата си

The Telegraph: Коалиционният партньор на Тереза Мей от Северна Ирландия възнамерява да оттегли подкрепата си

16 Ноември 2018 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Коалиционният партньор на Тереза Мей от Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) възнамерява да оттегли подкрепата си за споразумението за Брекзит, докато начело стои сегашният премиер, пише The Telegraph.
Вестникът информира, цитирайки източници близки до лидера на Демократическата съюзническа партия (ДЮП) Арлин Фостър, че северноирландските съюзници няма да подкрепят правителствената сделка за Брекзит в решителното гласуване в Камарата на общините, докато Мей е министър-председател. Тази информация не е голяма изненада, според изданието, след като ръководството на ДЮП е изключително притеснено, че начинът за разрешаване на проблема с границата на остров Ирландия, посочен в споразумението с Брюксел, заплашва да подкопае териториалната цялост на Великобритания, но официалното потвърждение на тази новина ще покаже, че торите са загубили крехкото парламентарно мнозинство, които те имат в парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Само една трета от избирателите на Консервативната партия подкрепят смяната на Тереза Мей от премиерския пост

Daily Mail: Само една трета от избирателите на Консервативната партия подкрепят смяната на Тереза Мей от премиерския пост

16 Ноември 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Само една трета от избирателите на Консервативната партия подкрепят смяната на Тереза Мей от премиерския пост, пише британският вестник Daily Mail.
Според публикуваните резултати от това проучване само 34% от анкетираните подкрепиха идеята за гласуване на недоверие на ръководителя на правителството и 53% се противопоставиха на тази инициатива, като 13% нямат мнение. В същото време Мей е много по-популярна от двамата си основни конкуренти във вътрешно-партийна борба за премиерския пост - бившият външен министър Борис Джонсън и лидерът на евроскептиците в консервативната парламентарна фракция Джейкъб Рийс-Мог. Предпочитанията на гласоподавателите се оказваха повече от ясни: на въпроса кой би бил най-добрият министър-председател - Мей или Джонсън, сегашният държавен глава получи подкрепата на 60% от привържениците на Торите, а бившият ръководител на британската дипломация - едва 31%, т.е. При друга подобна конфронтация Мей победи Рийс-Мог в съотношение от 58% срещу 31%.
Според вестника умерените консерватори категорично се противопоставят на идеята за гласуване на недоверие на премиера и са на мнение, че реализирането на заговор от страна на твърдите поддръжници на Брекзит срещу премиера би унищожил сегашното правителство, ще навреди на националната икономика и ще застраши реализацията на Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей се готви за още оставки след ден на хаос, а споразумението може да бъде отхвърлено в парламента

The Independent: Тереза Мей се готви за още оставки след ден на хаос, а споразумението може да бъде отхвърлено в парламента

16 Ноември 2018 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Май се готви за още оставки в кабинета, след драматичен ден, която постави нейната стратегия за Брекзит на ръба на колапса, пише британският вестник The Independent.
Майкъл Гоув също обмисля дали да се оттегли, след като отказва да поеме работата на министърът за Брекзит - драматично напусналия Доминик Рааб – след като премиерът отхвърли исканията му.
Смята се, че министърът по въпросите на околната среда е призовал проектоспоразумението да бъде оттеглено и предоговорено и за отмяната на срещата на върха на 25 ноември с ЕС, която има за цел да потвърди сделката.
Британският премиер организира пресконференция, в която се закле да се бори с всеки вот на недоверие към нея и каза: "Ще успея ли? Да ".
По-рано Джейкъб Рийс-Мог, водещият „брекзитър“, обяви, че е изпратил писмо на недоверие към министър-председателя, създавайки очакване, че ще бъде достигната критичната точка от 48 писма.
Прагът обаче не беше достигнат, като срещу вота недоверие се обявиха всички 314 други консервативни депутати поне до понеделник.
Въпреки че все още се очаква да спечели такава надпревара, голяма част от консерваторите, отхвърлящи нейното лидерство - може би 100 - биха могли да я увредят фатално.
Позицията на Рийс-Мог беше подкрепена от седем оставки, а Естер Маквей – министър на труда и социалните грижи, двама младши министри, двама неплатени помощници и търговски представител също напуснаха.
Евентуална оставка на Майкъл Гоув, който подкрепи споразумението на заседанието на кабинета в сряда, почти сигурно ще осигури достатъчно писма, за да предизвика вот на недоверие.
Дори и без това предизвикателство, надеждите на Мей за успех на споразумението се стопиха, след като то беше отхвърлено от всички страни на парламентарната зала.
Паундът спадна с 1,8% от стойността си спрямо щатския долар и еврото след новините за възможен Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian:  Тереза Мей възнамерява да доведе до край проектоспоразумението за Брекзит, въпреки несъгласията

The Guardian: Тереза Мей възнамерява да доведе до край проектоспоразумението за Брекзит, въпреки несъгласията

16 Ноември 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей възнамерява да доведе до край проектоспоразумението за Брекзит, въпреки несъгласията, пише британският вестник The Guardian
Тереза Мей призова партията си да не хвърля Великобритания в "дълбока и тежка несигурност", като отхвърли сделката си за Брекзит.
Тя трябва да успее да запази властта си след ден на недоволство и оставки, пише изданието
На пресконференция след драматичния ден премиерът каза, че вярва "с цялото си съзнание", че споразумението от 585 страници, обявено в сряда вечерта, е "точното за страната и за целия народ".
"Ако продължим с това споразумение, никой не може да знае със сигурност последствията, които ще последват. Ще поемем по пътя на дълбока и сериозна несигурност, когато британците просто искат да свършим това ", каза тя.
Нейното изказване на Даунинг стрийт завърши едно денонощие в Уестминстър, в които бяха подадени оставките на двама министри от кабинета - Доминик Рааб – министърът за Брекзит и Естер Маквей – министър на труда и социалните въпроси - и редица други младши правителствени служители.
Бъдещето на няколко други министри от кабинета остава под съмнение. Министърът по въпросите на околната среда Майкъл Гоув отказа да заеме мястото на напусналия Рааб. Става ясно, че Гоув се стреми да настоява за промяна на стратегията за Брекзит, нещо за което твърдото изявление на Мей дава малки шансове
В четвъртък вечерта не беше ясно дали той може да остане на поста си, очевидно поставил под въпрос политиката на премиера. Според запознати той обмисля позицията си.
Като най-старшата фигура от кампанията за напускане, който все още е в кабинета на Мей, оттеглянето му може да представлява сериозна заплаха за шанса на Мей да остане на Даунинг стрийт 10.
Смята се, че и колегите му Крис Грийлинг, транспортният министър и Пени Мордънт, министър на международното развитие, за който се смята, че се опитва да убеди Мей да разреши на депутатите да гласуват по съвест за споразумението, също се смята, че обмислят позициите си.
Заплахата за лидерството на премиера също изглежда все по-сериозна, след като влиятелният „брекзитър“ Джейкъб Рийс-Мог публично оттегли подкрепата си за нея.
Попитана дали смята, че нейната позиция е засенчена от поредицата оставки и враждебната реакция на споразумението от страна на мнозина в собствената й партия, Мей заяви, че "ръководството е вземане на правилните решения, а не на лесните решения".
Джеръми Корбин е озадачен от настояването й, че ще продължи преговорите: "Когато дори министърът за Брекзит, който най-малкото теоретично договори сделката, казва, че" не може да подкрепи предложеното споразумение ", какво очаква да мислят останалите по въпроса? Правителството просто не може да внесе в парламента това проектоспоразумение, която настоящият министър за Брекзит, така и неговият предшественик са отхвърлили“
Освен оставките на Рааб и Маквей, още двама младши министри - Суела Бреверман и Шайлеш Вара - също напуснаха заедно с двама парламентарни сътрудници.
Лейбъристите и Демократичната юнионистка партия обещаха да гласуват против сделката, а множество недоволни консерватори заявяват, че не могат да я подкрепят, спечелването на парламентарния вот, който се очаква да се проведе в началото на декември, изглежда трудна задача.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на бунта срещу Тереза Мей смята, че тя ще бъде свалена за няколко седмици

Reuters: Лидерът на бунта срещу Тереза Мей смята, че тя ще бъде свалена за няколко седмици

15 Ноември 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Свалянето на британския премиер Тереза Мей от председателския пост в Консервативната партия ще отнеме няколко седмици, заяви лидерът на бунта на „Торите“ срещу министър-председателя Якоб Рийс-Мог, който е и депутат в парламента, предава Reuters.
„Мисля, че това може да се случи доста бързо. Смятам, че парламентарният процес може да бъде ускорен“, заяви той пред репортерите, като добави „не месеци, а, мисля си, седмици“, отговори той на въпрос колко време ще отнеме свалянето на премиера.
Той посочи Борис Джонсън, Дейвид Дейвис, Естер МакВей и Доминик Рааб, които напуснаха кабинета на Мей през тази година, като възможни бъдещи лидери, както и Пени Мордаунт, за която се смята, че е въпрос на време да излезе от правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел е „много щастлива“ от проекта за Брекзит, предупреждава, че „най-лошият вариант“ е раздяла без споразумение

AFP: Меркел е „много щастлива“ от проекта за Брекзит, предупреждава, че „най-лошият вариант“ е раздяла без споразумение

15 Ноември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Потсдам. Германският канцлер в четвъртък приветства проектоспоразумението за Брекзит, но предупреди, че отвхрълянето му ще доведе до „Най-лошия сценарий“ на безредно излизане на Великобритания без сделка, предава AFP.
„Много съм щастлива, че след дълги и не винаги лесни преговори, успяхме да стигнем до предложение“, заяви Меркел за проектоспоразумението, което обаче трябва да бъде одобрено от британския парламент и останалите 27 страни-членки на Съюза.
Но Меркел добави, че „най-лошият сценарий и най-безредният случай, ще бъде ако не бъде сключена никаква сделка“.
„Това е алтернатива, за която винаги трябва да бъдем нащрек“, посочи германският канцлер на среща на кабинета в Потсдам, край Берлин.
„Въпросът е: това, което имаме в момента основа ли е? Надявам се, че може да бъде основа“, заяви тя.
Британският премиер Тереза Мей в сряда получи одобрението на кабинета си за проектопредложението, но в четвъртък понесе тежък удар, когато редица министри си подадоха оставката, докато тя убеждаваше парламента, че трябва да гласува в полза на предложението за Брекзит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят Антонио Таяни относно споразумението за Брекзит

Председателят Антонио Таяни относно споразумението за Брекзит

15 Ноември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. „Брекзит е за правата на гражданите, запазването на крехкия мир в Северна Ирландия и гарантирането на работните места, засегнати от напускането на Обединеното кралство“, отбеляза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни след брифинга на главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние относно споразумението по Брекзит след Конференцията на председателите днес, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
„Ние вярваме в демокрацията и спазването на решението на британския народ. Приетият текст от Европейския Съюз и Обединеното кралство е първата стъпка от един дълъг път. Въпреки това, аз съм оптимист, че това ще положи основите за близки бъдещи отношения между Обединеното кралство и ЕС. Както винаги съм казвал, Обединеното кралство напуска Европейския съюз, а не Европа“, каза председателят Таяни.
„Бих искал да благодаря на Мишел Барние за неговата неуморна работа и дух на сътрудничество, които укрепиха нашите отношения. Бих искал също така да призная важния принос на Ръководната група на Европейския парламент относно Брекзит.
Споразумението трябва да отразява това, че всякакъв краен резултат ще бъде по-лош от пълно членство, като същевременно се защитават интересите на ЕС27 и правата на гражданите. Това показа, че ЕС символизира солидарност и единство между неговите членовете.
Също така искам да уточня, че това е само началото на нова фаза. Европейският парламент ще бъде призован да одобри споразумението и следва да продължи да следи развитията, гарантирайки спазването на нашите червени линии“, заключи председателят Таяни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Влиятелен консерватор ще започне процедура за сваляне на Тереза Мей

AFP: Влиятелен консерватор ще започне процедура за сваляне на Тереза Мей

15 Ноември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатът от Консервативната партия на Великобритания Якоб Рийс-Мог, лидер на групата радикални евроскептици на „Торите“, ще поиска вот на недоверие към премиера Тереза Мей, предава AFP.
От групата на евроскептиците обявиха, че решението им е предизвикано след шумната сесия на парламента в четвъртък, когато Мей се опита да защити своето проектоспоразумение за Брекзит, въпреки яростната съпротива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Алтернативата на сделката с Брюксел е Брекзит без сделка

Тереза Мей: Алтернативата на сделката с Брюксел е Брекзит без сделка

15 Ноември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви пред депутатите, че Обединеното кралство е изправено пред вероятността да излезе от ЕС без сделка или изобщо да няма Брекзит, ако те не подкрепят договорката й с Брюксел, предава AFP.
„Можем да изберем да излезем без сделка, можем да рискуваме изобщо да няма Брекзит, или да изберем да се обединим и да подкрепим най-добрата сделка, която може да бъде договорена“, заяви Мей пред британския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.