НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Комунистическата партия на Китай изключи бившия шеф на Интерпол Менг Хонгвей

AFP: Комунистическата партия на Китай изключи бившия шеф на Интерпол Менг Хонгвей

27 Март 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай изключи бившия шеф на Интерпол Менг Хонгвей от Комунистическата партия на страната и го освободи от всички заемани длъжности, предава AFP, като се позовава на местни източници.
Менг, който беше заместник-министър на обществената сигурност, изчезна миналата година по време на посещение в Китай от Франция и по-късно бе обвинен в приемане на подкупи.
"Менг Хонгвеи не следва партийните принципи ... не съобщава личните си въпроси в съответствие с разпоредбите ... и отказва да изпълни решенията на ЦК на партията“, се казва в изявление на Централната комисия за дисциплинарна инспекция.
Мън е използвал държавните активи, за да подкрепи разточителния си начин на живот на семейството си, докато злоупотребява с позицията си, за да намери работа на жена си, добави наблюдателят.
Случаят е предаден на държавната прокуратура, а неговите „незаконни доходи“ са конфискувани, се добавя още там.
Миналата седмица съпругата на Менг - Грейс, която се намира във Франция, проведе активна кампания кампания за него, като призова френския президент Емануел Макрон да обсъди случая на съпруга си със Си Дзинпинг по време на официалното посещение на китайския президент в Париж.
В писмената си жалба Грейс Менг поиска на съпруга й да бъде позволено да приема посещения от адвокатите си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Centar.mk (Македония):Косовската опозиция търси оставки заради провала с Интерпол

Centar.mk (Македония):Косовската опозиция търси оставки заради провала с Интерпол

22 Ноември 2018 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Представители на косовското опозиционно движение „Самоопределение“ оцениха, че провалът на Косово да стане член на Интерпол е ужасна новина, съобщава македонският сайт Centar.mk. Затова оставка трябва да подадат президентът Хашим Тачи, премиерът Рамуш Харадинай и външният министър Беджет Пацоли, съобщават медиите в Прищина.
Опозицията заяви, че неуспехът не е изненада, но е стъпка назад за Прищина и затова лидерите трябва да понесат отговорността си.
На вчерашната среща на Интерпол в Дубай Косово се гласеше да стане нов член на международната полицейска организация. Страната обаче не успя да постигне две трети от гласовете на присъстващите и искането беше отхвърлено. „Против“ гласуваха 51 държави, 68 - „за“, а 16 са се въздържали. Косово кандидатства за трети път за Интерпол. От посолствата на САЩ в Белград и на Великобритания в Прищина оцениха решението Косово да не стане член на Интерпол е разочароваща. В същото време посланикът на Русия Александър Черупин, честитеше на сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович за отличната работа в Дубай, както пише в Туитър.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че отхвърляне на искането Косово да стане член на Интерпол и успех за Сърбия, но за това не е нужна излишна еуфория и унижение за Косово.
От друга страна, косовският президент Хашим Тачи вчера (вторник – бел. ред.) заяви, че, за да се гарантира членство в международните организации, сега повече от когато и да било е нужен окончателен и всеобщ договор между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фактор (Македония): Като гласува за Косово на срещата на Интерпол, Вучич изпрати важно послание за Македония

Фактор (Македония): Като гласува за Косово на срещата на Интерпол, Вучич изпрати важно послание за Македония

22 Ноември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Скопие/Белград. Сръбският президент Александър Вучич има послание за Македония и Черна гора, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
И то гласи: давайки съгласието си Косово да стане член на Интерпол, Черна гора и Македония показват, че Прищина им е много по-важна от Белград. После добави, че в бъдеще Сърбия ще се отнася „отговорно и сериозно, но в зависимост от ситуацията“. Според него двете държави много добре разбраха посланието му.
„Искаме добра основа, но разбираме и техните приоритети“, обясни Вучич.
Министърът на отбраната Александър Вулин, предварително поиска Белград да промени отношението си към двете балкански страни, като сред причините е и поддръжката им за членството на Косово в Интерпол.
Все пак, Косово не успя да влезе в световната полицейска организация. , Косово не успя да влезе в Интерпол. В съобщение за медиите и обществеността Вулин се обърна към Вучич „да промени отношението към Черна гора и Македония и да им покаже, че пирятелството със Сърбия трябва да се заслужи“. Той оцени подкрепата на Подгорица и Скопие за „влизането на косовския наркокартел“ в полицейската организация и са „застанали на страната на Косово, макар че са били наясно, че така нападат Сърбия.
„Президентът Вучич няма искрени съмишленици в правителствата на Черна гора и Северна Македония, а Сърбия няма приятели“, посочи Вулин в съобщението.
Това е три опит на Косово да стане член на Интерпол. Посолствата на САЩ в Белград и на Великобритания в Прищина оцениха, че решението Косово да не бъде прието в Интерпол разочарова, а посланикът на Русия Александър Чепурин честитеше на сръбския министър на вътрешните работи, Небоша Стефанович, за отличната работа в Дубай, както пише в Туитър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След фиаското в Интерпол: Прищина отмъсти на Белград с търговска война (ОБЗОР)

След фиаското в Интерпол: Прищина отмъсти на Белград с търговска война (ОБЗОР)

21 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Общото събрание на Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) се превърна в пореден източник на напрежение в страните от региона. Главните актьори в поредната балканска драма са Сърбия и Косово. Най-младата държава на Балканите не получи необходимата подкрепа от две трети от държавите в структурата и кандидатурата й за членство в Интерпол бе отхвърлена за пореден път. Държавният глава на Косово Хашим Тачи напусна залата в Дубай със сълзи на очи, но и в Прищина настроението след вота бе далеч от оптимистично. Правителството обяви, че „членството на косовската полиция в Интерпол пропадна“ и изрази „голямо разочарование от това, че не бе позволено на Косово да стане част от световното семейство на полициите, които се борят срещу международната престъпност“. За неуспеха да стане пълноправен член на световната полицейска организация, Прищина обвини Белград и неговата кампания срещу Косово.„Дивашката кампания на Република Сърбия показа още веднъж нейното отношение срещу Косово и срещу нормализацията с Косово, още повече, че това членство беше технически, а не политически въпрос“, бе казано в съобщението от канцеларията на премиера Рамуш Харадинай.

Радостта на Белград от поредния отказ за влизане на Косово в Интерпол също бе помрачена, след като стана ясно, че съседните на Сърбия страни не са съвсем съгласни с позицията на официален Белград по въпроса. Според неофициална информация, косовското членство е било била подкрепено от Черна гора, Словения, Хърватия, Македония и България. Унгария се е въздържала при гласуването. С оглед на тази информация министърът на отбраната Александър Вулин призова за промяна на отношението на Белград конкретно към столиците на две от съседните държави – Македония и Черна гора. „Те гласуваха за Косово, те гласуваха срещу Сърбия. Гласовете им не са се променили решението на Интерпол, но трябва да промени отношението на Сърбия към тях. В лицето на правителствата на Черна гора и Македония Вучич няма искрени събеседници, а Сърбия няма приятели" , подчерта военният министър на Сърбия.

Но историята не спира дотук. След затишието в сутрешните часове на деня дойде ред и на новата буря. Правителството на Косово взе решение за увеличаване на митата за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина на 100%, като обяви, че скоро ще бъдат наложени и допълнителни мерки.
Министър-председателят Рамуш Харадинай публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, от което стана ясно, че решението на Прищина влиза в сила незабавно. „На днешното заседание правителството на Косово реши да наложи 100-процентни мита върху вноса на стоки с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, с изключение на международните марки, изброени в приложението. Освен това правителството задължава Министерството на търговията и промишлеността, и всички съответни институции да премахнат и предотвратят възможния внос и достъп до пазара на всички продукти, които противоречат на официалното и конституционно наименование на Република Косово. Решението влиза в сила незабавно - компетентните институции са длъжни да го прилагат“, написа Харадинай.
Косовският вицепремиер Енвер Ходжай публикува пост в социалната мрежа „Туитър“: „Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране. За да защити жизнените си интереси, правителството на Косово реши да увеличи на 100% митата за внос. Скоро ще бъдат обявни и допълнителни мерки".

Бурната реакция на официален Белград не закъсня. Президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. Освен това бе обявено, че ще проведе срещи с посланиците на Китай, Русия и страните от Голямата четворка – Германия, Италия, Великобритания и Франция.

В Сараево също се чуха гневни коментари. Министърът на търговията и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович определи решението на Косово са налагане на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки враждебен акт, който нарушава Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА).
„Решението на Косово е безмислено и реваншистко, и е резултат от вчерашното поражение на Общото събрание на Интерпол. Босна и Херцеговина не заслужава това. Става въпрос за враждебен акт. Когато въвеждате 10-процентови мита, може да има някаква икономическа логика, но такса в размер на 100% - това е сигнал, че страната не иска да сътрудничи с вас, заяви Шарович.

По-рано властите в Прищина въведоха 10-процентни мита върху вноса на стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина. Решението предизвика остри реакции в столиците на двете страни, а Европейският съюз настоя управляващите в Косово да премахнат таксите. Отговорът на Белград бе прекратяване на преговорите за нормализиране на двустранните отношения до връщане на старите мита.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Кремъл изборът на новия директор на Интерпол не е вследствие на натиск

ТАСС: Според Кремъл изборът на новия директор на Интерпол не е вследствие на натиск

21 Ноември 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Според Кремъл решението за избирането на Ким Йон-ян за нов директор на Интерпол Ким Йон-ян не е резултат от оказването на натиск, макар и такъв да е бил упражняван и то в безпрецедентни нива. Това подчерта говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, предава TACC.
„На изборите победи кандидатът на Южна Корея, съжаляваме, че не е нашият. Но нямаме никакви основания да не се съгласим с резултатите от тези избори. Разбира се, може да се каже, че изборите преминаха в атмосфера на безпрецедентен натиск и вмешателство“, допълни Песков, като обобщи, че гласуването е било „трудно“.
В сутрешните часове на деня бе обявено, че подкрепяният от САЩ кандидат на Южна Корея Ким Йон-ян е избран за нов директор на организацията на срещата в Дубай, свикана за излъчването на нов ръководител на Интерпол след изчезването на Мън Хунвей в Китай през септември. Ким Йон-ян събра по-голяма подкрепа от съперника му за поста – руснака Александър Прокопчук.
След вота говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че не вижда факти, които да доказват, че изборите за нов директор на Интерпол не са легитимни. „Имаше избори, те се състояха. Засега не знам за никакви факти, които биха могли да доведат до обсъждане на легитимността, т.е. има избори и има резултат“ от тях, подчерта Песков.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Балканска драма и обвинения в оказване на натиск белязаха Общото събрание на Интерпол (ОБЗОР)

Балканска драма и обвинения в оказване на натиск белязаха Общото събрание на Интерпол (ОБЗОР)

21 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Дубай. Общото събрание на Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) се превърна в пореден източник на напрежение в страните от региона. Главните актьори в поредната балканска драма са Сърбия и Косово.

Най-младата държава на Балканите не получи необходимата подкрепа от две трети от държавите в структурата и кандидатурата й за членство в Интерпол бе отхвърлена за пореден път. Държавният глава на Косово Хашим Тачи напусна залата в Дубай със сълзи на очи, но и в Прищина настроението след вота бе далеч от оптимистично. Правителството обяви, че „членството на косовската полиция в Интерпол пропадна“ и изрази „голямо разочарование от това, че не бе позволено на Косово да стане част от световното семейство на полициите, които се борят срещу международната престъпност“. За неуспеха да стане пълноправен член на световната полицейска организация, Прищина обвини Белград и неговата кампания срещу Косово.„Дивашката кампания на Република Сърбия показа още веднъж нейното отношение срещу Косово и срещу нормализацията с Косово, още повече, че това членство беше технически, а не политически въпрос“, бе казано в съобщението от канцеларията на премиера Рамуш Харадинай.

Според Прищина, гласуването срещу приемането на Косово в Интерпол е от полза „единствено на престъпността и престъпниците, и никой не бива да се радва от този факт“. Правителството благодари на всички страни, които са гласували „за“, както и на онези, които са се потрудили, за да помогнат на Косово в процеса.

Радостта на Белград от поредния отказ за влизане на Косово в Интерпол също бе помрачена, след като стана ясно, че съседните на Сърбия страни не са съвсем съгласни с позицията на официален Белград по въпроса. Според неофициална информация, косовското членство е било била подкрепено от Черна гора, Словения, Хърватия, Македония и България. Унгария се е въздържала при гласуването.

С оглед на тази информация министърът на отбраната Александър Вулин призова за промяна на отношението на Белград конкретно към столиците на две от съседните държави. „Призовавам президента Александър Вучич да промени отношенията си с Черна гора и Македония и да им покаже, че приятелството със Сърбия трябва да бъде спечелено", заяви Вулин след гласуването, проведено на Общото събрание в Дубай.„Черна гора и Македония подкрепи влизането на косовския наркокартел в Международната криминална полицията. Застанаха на странта на Косово, въпреки че са наясно с позицията на Сърбия… Те гласуваха за Косово, те гласуваха срещу Сърбия. Гласовете им не са се променили решението на Интерпол, но трябва да промени отношението на Сърбия към тях. В лицето на правителствата на Черна гора и Македония Вучич няма искрени събеседници, а Сърбия няма приятели" , подчерта военният министър на Сърбия.

Гласуването за косовското членство не бе единственият източник на напрежение на тазгодишното Общо събрание на организацията. Напрежение бе породено и около избора на новия директор на структурата.

В сутрешните часове на деня бе обявено, че подкрепяният от САЩ кандидат на Южна Корея Ким Йон-ян е избран за нов директор на организацията на срещата в Дубай, свикана за излъчването на нов ръководител на Интерпол след изчезването на Мън Хунвей в Китай през септември. Ким Йон-ян събра по-голяма подкрепа от съперника му за поста – руснака Александър Прокопчук.

След вота говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че не вижда факти, които да доказват, че изборите за нов директор на Интерпол не са легитимни. „Имаше избори, те се състояха. Засега не знам за никакви факти, които биха могли да доведат до обсъждане на легитимността, т.е. има избори и има резултат“ от тях, подчерта Песков.

Говорителят на Кремъл все пак изрази съжаление, че кандидатът на Русия за поста Александър Прокопчук не оглави структурата. „Разбира се, жалко, че не победи нашият кандидат, но от друга страна, ако погледнем безпристрастно на редицата изявления от множество страни преди гласуването, ще видим, че натискът се оказа по-силен, това е очевидно“, коментира Песков.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Кой от съседите ни беше с нас и кой срещу нас в гласуването за косовското членство в Интерпол?

B92 (Сърбия): Кой от съседите ни беше с нас и кой срещу нас в гласуването за косовското членство в Интерпол?

21 Ноември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Водещата белградска електронна медия B92 публикува материал, в който посочва кои от съседните на Сърбия страни са подкрепили членството на Косово в Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) в гласуването, проведено на годишния конгрес на структурата в Дубай.
Средствата за масова информация вече публикуваха списък с държави, които във вторник гласуваха против приемането на Косово в Интерпол, както и тези, които се въздържаха.
Присъединяването на Косово към Интерпол бе в дневния ред на събранието на Интерпол в Дубай, а между двете гласувания бе обявено прекъсване, което предизвика протести нот страна на сръбската делегация.
Според информацията на медията почивката е била използвана, за да се даде възможност на делегацията на Прищина да се опита да намали броя на делегациите, присъствали в залата преди втория тур на гласуването.
Ръководителят на сръбската делегация и вътрешен министър на страната Небойша Стефанович реагира остро, като се позова на правилата и устава на самия Интерпол, които не предвиждат прекъсвания по време на гласуване - но председателят на събранието на Интерпол пренебрегна тези аргументи.
В първия кръг от общо 154 държави гласуваха 76 се произнесоха „за", 56 бяха „против", а 22 „се въздържаха". Във втория кръг гласуваха 135 страни, 68 от които „за“, 51 – „против“, с 16 се въздържаха. Прищина се нуждаеше от подкрепата на две трети от делегациите, за да стане Косово член в Интерпол. Амбициите й обаче не се реализираха.
Според неофициална информация Прищина е била подкрепена от Черна гора, Словения, Хърватия, Македония и България. Унгария се е въздържала при гласуването.
Белградските медии публикуват списъка на страните, които са Сърбия, т.е. гласували са срещу косовското членство в организацията. Това са Южноафриканската република, Ангола, Аржентина, Азербайджан, Беларус, Боливия, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Бразилия, Камбоджа, Камерун, Чили, Китай, Кипър, Конго, Куба, Еритрея, Испания, Гренада, Гвинея , Екваториална Гвинея, Соломоновите острови, Индонезия, Ирак, Иран, Кения, Киргизстан, Лаос, Ливан, Малайзия, Мароко, Мавриций, Мексико, Молдова, Монголия, Мозамбик, Мианмар, Намибия, Непал, Уганда, Перу, Филипините, Доминиканската република Република, Демократична република Конго, Румъния, Русия, Сърбия, Судан, Сирия, Тунис.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Кремъл изборите за нов директор на Интерпол са легитимни

ТАСС: Според Кремъл изборите за нов директор на Интерпол са легитимни

21 Ноември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не вижда факти, които да доказват, че изборите за нов директор на Интерпол не са легитимни, предава TACC.
„Имаше избори, те се състояха. Засега не знам за никакви факти, които биха могли да доведат до обсъждане на легитимността, т.е. има избори и има резултат“ от тях, подчерта Песков.
Говорителят на Кремъл все пак изрази съжаление, че кандидатът на Русия за поста Александър Прокопчук не оглави структурата. „Разбира се, жалко, че не победи нашият кандидат, но от друга страна, ако погледнем безпристрастно на редицата изявления от множество страни преди гласуването, ще видим, че натискът се оказа по-силен, това е очевидно“, коментира Песков.
Подкрепяният от САЩ кандидат на Южна Корея Ким Йон-ян бе избран за нов директор на организацията на срещата в Дубай, свикана за излъчването на нов ръководител на Интерпол след изчезването на Мън Хунвей в Китай през септември. Ким Йон-ян събра по-голяма подкрепа от съперника му за поста – руснака Александър Прокопчук.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Македония и Черна гора подкрепиха членството на Косово в Интерпол, военният министър на Сърбия призова Белград за промяна в отношението към двете страни

B92 (Сърбия): Македония и Черна гора подкрепиха членството на Косово в Интерпол, военният министър на Сърбия призова Белград за промяна в отношението към двете страни

21 Ноември 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната Александър Вулин призова за промяна на отношението на официален Белград към съседните Македония и Черна гора, след като стана ясно, че двете страни са подкрепили косовското членство в Интерпол, предава белградската медия B92.
„Призовавам президента Александър Вучич да промени отношенията си с Черна гора и Македония и да им покаже, че приятелството със Сърбия трябва да бъде спечелено", заяви Вулин след гласуването, проведено на годишния конгрес в Дубай.
„Черна гора и Македония подкрепи влизането на косовския наркокартел в Международната криминална полицията. Застанаха на странта на Косово, въпреки че са наясно с позицията на Сърбия“, подчерта военният министър на Белград.
„След като не са имали смелостта да гласуват против, те показват, че не ги е грижа за какво мисли Сърбия и чувства", коментира министър на отбраната на западната ни съседка.
„Черна гора и Македония гласуваха за Косово, те гласуваха срещу Сърбия. Гласовете им не са се променили решението на Събранието на Интерпол, но трябва да промени отношението на Сърбия към тях. В лицето на правителствата на Черна гора и Македония Вучич няма искрени събеседници, Сърбия няма приятели" , заяви още Вулин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Хашим Тачи е напуснал със сълзи на очи годишния конгрес на Интерпол

„Сител“ (Македония): Хашим Тачи е напуснал със сълзи на очи годишния конгрес на Интерпол

21 Ноември 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи е напуснал със сълзи на очи годишния конгрес в Дубай на Международната организация за криминална полиция, на който кандидатурата за членство на страната бе отхвърлена за пореден път, предава македонският телевизионен канал „Сител“ .
Делегатите на Прищина пристигнаха в Дубай в униформи и с голяма самоувереност, но накрая останаха в шок от изхода от гласуването, коментира телевизията.
Правителството на най-младата държава на Балканите обяви, че „членството на косовската полиция в Интерпол пропадна“ и изрази „голямо разочарование от това, че не бе позволено на Косово да стане част от световното семейство на полициите, които се борят срещу международната престъпност“. За неуспеха да стане пълноправен член на световната полицейска организация, Прищина обвини Белград и неговата кампания срещу Косово.
„Дивашката кампания на Република Сърбия показа още веднъж нейното отношение срещу Косово и срещу нормализацията на отношенията с Република Косово, още повече, че това членство беше технически, а не политически въпрос“, се казва в съобщението от канцеларията на премиера Рамуш Харадинай.
Според Прищина, гласуването срещу приемането на Косово в Интерпол е от полза „единствено на престъпността и престъпниците и никой не бива да се радва от този факт“. Правителството благодари на всички страни, които са гласували „за“, както и на онези, които са се потрудили, за да помогнат на Косово в процеса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Южнокореец е новият директор на Интерпол

AFP: Южнокореец е новият директор на Интерпол

21 Ноември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Дубай. Южнокореец ще оглави Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), предава AFP.
Подкрепяният от САЩ кандидат на азиатската страна Ким Йон-ян бе избран за нов директор на организацията на срещата в Дубай, свикана за излъчването на нов ръководител на Интерпол след изчезването на Мън Хунвей в Китай през септември.
Ким Йон-ян събра по-голяма подкрепа от съперника му за поста – руснака Александър Прокопчук.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: ‘Човекът на КГБ’ се кани да е новият шеф на Интерпол

The Times: ‘Човекът на КГБ’ се кани да е новият шеф на Интерпол

21 Ноември 2018 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон/Дубай. В последната минута късно във вторник вечерта Великобритания и САЩ оглавиха опитите да се спре изборът на бивш агент на КГБ за нов шеф на Интерпол, пише британският The Times.
Името му е Александър Прокопчук, ветеран от руското вътрешно министерство, той продължава да е фаворит за поста президент на световната полицейска организация.
Противниците обвиниха Москва, че използва Интерпол, за да се прицели в политическите си опоненти. Политици и групи за защита на човешките права в Обединеното кралство, Европа и Америка реагираха яростно на очакваната победа на Прокопчук. Известен украински депутат го обвини, че е агент на чуждо разузнаване, който някога е служил в КГБ.
Изборът се налага, за да се смени сегашния президент на организацията китаецът Мън Хунвей, който е на този пост от 2016 година и трябваше да го заема до 2020- та. Той е заместник министър на обществената сигурност в Китай, където е обвинен за корупция и е арестуван от властите в Пекин. По тази причина той беше принуден да подаде оставка като шеф на Интерпол.
Изборът трябва да се състои в сряда по време на двудневната среща на Интерпол в Дубай, Обединените арабски емирства.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Белград за решението на Интерпол: Америка е разочарована, честитя на Сърбия

Посланикът на САЩ в Белград за решението на Интерпол: Америка е разочарована, честитя на Сърбия

20 Ноември 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви, че решението на Интерпол да не допусне членството на Косово в организацията е разочароващо за САЩ, предава белградското радио „Б92“.
Дипломатическият представител добави, че този изход от гласуването на Общото събрание на Интерпол в Дубай е дипломатическа победа за Сърбия и той честитите на властите в Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сърбите в Косовска Митровица празнуват открито провала на Косово да влезе в Интерпол

„Б92“ (Сърбия): Сърбите в Косовска Митровица празнуват открито провала на Косово да влезе в Интерпол

20 Ноември 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. След обявяването на резултатите от гласуването за членство на Косово в Интерпол, в Косовска Митровица се формира колона от коли, предимно луксозни със затъмнени стъкла, съобщава белградското радио „Б92“.
Медията отбелязва, че от автомобилите се развяват сръбски знамена.
Както стана ясно по-рано, Косово не стана член на Интерпол, след като не беше подкрепено от две трети от членовете на световната полицейска организация на гласуването във вторник в Дубай, където се провежда Общото събрание на Интерпол.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за неуспеха на Косово в Интерпол: Не изпадайте в еуфория

Александър Вучич за неуспеха на Косово в Интерпол: Не изпадайте в еуфория

20 Ноември 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник призова съотечествениците си да не изпадат в еуфория от отказа на Интерпол да приеме Косово за равноправен член, предава РИА Новости.
Във вторник нови членове на международната полицейска организация станаха Кирибати и Вануату, но заявката на Прищина за членство на Общото събрание в Дубай беше отклонена, отбелязва руската агенция.
„Резултатите от гласуването за приемане на т.нар. Косово в Интерпол са много добри за Сърбия и ако погледнете, то в първия кръг на вота те дори получиха мнозинство от гласовете – 76 против 58. Повечето страни не гласуваха, а да неговорим, че дори не бяха близо до събирането на необходимите им две трети“, заяви Вучич на пресконференция в Белград.
„Това говори за настроенията по света. От една страна, Сърбия укрепи своята позиция, а от друга – ние не трябва да изпадаме в еуфория“, отбеляза той.
По думите на сръбския президент, неговата страна трябва да отстоява своето бъдеще „не на инат, а с рационален подход, компромиси и разбиране за отношенията по света“.
Вучич призова съотечествениците си да не унижават прищинската страна и „тези, които с цялото си сърце помагаха на Прищина“.
„Насмешката и създаването на проблеми за някой друг би създало трудности и би предизвикало ответен удар по нас и нашия народ“, подчерта сръбският лидер и призова за съсредоточаване върху икономическото развитие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи за неуспеха в Интерпол: Печели организираната престъпност

Хашим Тачи за неуспеха в Интерпол: Печели организираната престъпност

20 Ноември 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви във вторник, след като Общото събрание на ООН не прие страната му за пълноправен член, че е разочарован от решението и че от него печели организираната престъпност, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„В интеграционните процеси, ние сме стигнали до точка, която изисква нашите усилия да бъдат отразени. Сърбия натиска страните-членки на Интерпол. Искам да благодаря на страните, които ни подкрепиха. Косово върви по собствения си път като независима държава. Днешният провал подчертава нуждата от по-голямо политическо и институционално ангажиране. Няма печеливши днес, мога свободна да кажа, че и Косово, и Сърбия загубиха. Единствено организираната престъпност спечели“, заяви Тачи.
По думите на косовския президент, Белград и Прищина не трябва да си пречат взаимно в своите процеси.
„Интерпол е механизъм за сигурност и Косово искаше да допринесе за мира и в борбата срещу терора. Това трябва веднъж завинаги да стане ясно на обществото, вместо постоянно да се възпрепятстваме взаимно, Косово и Сърбия трябва да постигнат окончателно споразумение“, обясни държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Прищина не бе приета в Интерпол

RTK (Косово): Прищина не бе приета в Интерпол

20 Ноември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. С 68 гласа „за“, 51 „против“ и 16 „въздържал се“, Косово не успя да си осигури две трети от гласовете на страните-членки, за да се присъедини към Интерпол, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
След гласуването от страна на общото събрание на Международната организация за наказателно сътрудничество в Дубай във вторник третият опит на Косово да се присъедини към Интерпол беше неуспешен, отбелязва медията.
Интерпол, международната мрежа, свързваща полицейски сили в 190 държави, действа като платформа за сътрудничество и обмен на информация за трансгранични престъпления.
Косово поиска достъп до общата международна база данни за наказателни доказателства, налични за всички държави-членки, но не си осигури гласовете, които се изискват за влизане.
Гласуването се проведе в два кръга във вторник сутринта, като резултатът от първия кръг беше 76 гласа "за", 56 "против" и 22 "въздържали се", но във втория кръг броят на гласовете в полза на членството в Косово спадна до 68, като 51 гласуваха "против" и 16 „въздържал се“.
Прищина оттегли заявлението си за присъединяване към организацията преди заседанието на Общото събрание в Китай през 2017 г.

Миналата година премиерът Рамуш Харадинай обоснова с липсата на подкрепа оттеглянето на искането на страната.
Косово е кандидатствало два пъти по-рано за членство в Интерпол, веднъж през 2015 г. и през 2016 г., но и двата пъти неуспешно.
Срещата на Интерпол в Дубай получи международно внимание тази година в очакване на гласуването за нов председател на организацията.

Предишният - Менг Хонгуей, който беше на поста от ноември 2016 г. и трябваше да остане до 2020 г., изчезна през септември по време на посещение в Китай.
Според Ню Йорк Таймс, по-късно е открито, че Менг е бил тайно задържан от китайската полиция. Интерпол получи оставката му на 7 октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл смята писмото на американските сенатори за намеса в избора за председател на Интерпол

ТАСС: Кремъл смята писмото на американските сенатори за намеса в избора за председател на Интерпол

20 Ноември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Сочи. Писмото на няколко американски сенатори с призив да не се допуска избирането на руския кандидат Александър Прокопчук на поста председател на Интерпол е нагледен пример за натиск и намеса в избори, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
По неговите думи, тези действия на американските депутати могат да бъдат оценени еднозначно като натиск. „Навярно, това е своеобразна намеса в избирателен процес, в избори на международна организация. А как по друг начин да бъде оценено? Ето това е нагледно проявление (на вмешателство)“, заяви представителят на Кремъл.
„Въпреки това, ще има избори и ние трябва да изчакаме резултатите“, добави Песков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Във вторник се решава за приемането на Косово в Интерпол

Danas (Сърбия): Във вторник се решава за приемането на Косово в Интерпол

20 Ноември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Дубай. Общото събрание на Интерпол заседава в Дубай и във вторник ще вземе решение по искането на Прищина за пълноправно членство в тази международна полицейска организация, пише белградският ежедневник Danas.
Гласуването ще бъде проведено в два кръга, а за прием и членство е необходимо мнозинство от две трети от членовете, отбелязва изданието. До сега Косово три пъти неуспешно постави въпроса за членство в Интерпол – през 2010, 2015 и 2017 година, а международната полицейска организация на заседание миналата година в Китай утвърди резолюция, според която искащите да станат членки трябва да бъдат членове на ООН или да имат статут на наблюдатели.
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в понеделник вечерта в интервю за „ТВ Хепи“, че се надява на победа на Сърбия в Интерпол по въпроса за Косово, но не може да е сигурен, че решението ще е добро за Сърбия, защото срещу нейната позиция за членството на Косово са „повечето велики сили“.
Министърът на вътрешните работи на западната ни съседка Небойша Стефанович, който оглавява делегацията на Белград в Дубай, оцени, че се забелязва политизация на Общото събрание на Интерпол „не само от страна на държавите, които са признали независимостта на Косово, но и от генералния секретариат на полицейската организация“.
По време на втория ден от форума, Стефанович подчерта, че някои имат намерение да объркат държавите за това как да гласуват, като посочи, че ще бъде възможно да се разбере кой как е гласувал, защото нарочно е избегнато провеждането на тайно гласуване.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКО (Македония): Русия изостави Сърбия и не подкрепи усилията й да попречи на гласуването за приемане на Косово в Интерпол

АКО (Македония): Русия изостави Сърбия и не подкрепи усилията й да попречи на гласуването за приемане на Косово в Интерпол

20 Ноември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Дубай. Във вторник в Дубай ще се гласува дали Косово да стане равноправен член на Интерпол. Гласуването стана възможно, след като бе отхвърлено искането на Сърбия да се извади от дневния ред точката, в която се иска Прищина да стане член на тази международна организация, предава скопското електронно издание „Актуално и обективно“.
Както отбелязва медията, Русия не подкрепи Сърбия в усилията й да осуети гласуването. Само 5 страни – Китай, Испания, Кипър, Аржентина и Суринам са гласували за изваждане на въпросната точка от дневния ред, но не и традиционният приятел на Сърбия – Русия.
Изданието коментира, че с това Москва е застанала на страната на Прищина и е одобрила нейното предложение да се гласува за приемане на Косово в Интерпол.
„АКО“ отбелязва, че според сегашното състояние на нещата и според предупрежденията на сръбската делегация към местната общественост, най-вероятно Косово ще стане член на международната полицейска организация.
Изданието припомня, е това е четвърти опит на Косово да стане равноправен член на Интерпол, а според сръбската делегация това е прецедент, тъй като най-младата балканска страна не е членка на ООН и няма атрибутите на държава и съществува опасност да бъдат възпрепятствани всички разследвания срещу сегашното ръководство на заповедите на Интерпол.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Кремъл е на път да отбележи сериозна победа, ако руски представител бъде избран начело на Интерпол

New Europe: Кремъл е на път да отбележи сериозна победа, ако руски представител бъде избран начело на Интерпол

20 Ноември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Почти два месеца след внезапното изчезване на бившия президент на Интерпол, Менг Хонгвей, информациите показват, че международната организация за полицейско сътрудничество вероятно ще избере Александър Прокопчук, бивш генерал-майор в руското МВД, мощното вътрешно министерство на страната, след оставката през октомври и обвинението от страна на китайската комунистическа партия за предполагаемо приемане на подкупи и нарушаване на други държавни закони от страна на първия, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.
Потенциалният избор на Прокопчук, за който първо бе съобщено от британските официални представители, но все още остава непотвърден от независими източници, ще породи сериозни опасения сред световните правозащитни органи, дължащи се на историята на Кремъл за злоупотреба със системите за „червено известяване“ на Интерпол, чрез която Москва редовно се опитва да се справи с руснаци или чуждестранни граждани, които или се противопоставят, или са избягали на президента Владимир Путин, пише изданието.

Системата за "червеното предупреждение" на Интерпол служи като официално искане към световните служби за сигурност, че дадено лице трябва да бъде задържано и екстрадирано в страната, в която са били повдигнати обвинения.
Изборът на 56-годишния Прокопчук като наследник на Менг се разглежда като друг пример за съмнителен процес на вземане на решения по отношение на ръководството на организацията. Преди да бъде избран за президент на Интерпол, Менг беше близък довереник на китайския президент Си Дзинпин и твърд лоялист на комунистическата партия, който също беше служил като заместник-министър на обществената сигурност в Китай, отбелязва още базираната в Брюксел медия.
Избирането на Менг по време на гласуване при затворени врата през 2016 г. бе голяма победа за Си и неговата външнополитическа цел за по-нататъшно интегриране на лоялните китайски служители на водещите работни места на международните организации. Изборът му беше критикуван остро от световните правозащитни агенции, които смятаха, че изборът на високопоставен служител в правителството на Си е подигравка с международното правосъдие, като се имат предвид безбройните нарушения човешки права в Народната република, както и нейната силно политизирана и произволна съдебна история, коментира New Europe.

Ако Прокопчук поеме ръководството на Интерпол, сега ще възникнат подобни опасения, че Русия на Путин ще следва стъпките на Китай и ще използва позицията за извършване на извънсъдебни практики, включително безсрочни досъдебни задържания и присъди, основани на политически мотивирани, измислени обвинения, опасява се изданието.

В заключение New Europe пише, че Москва има дългогодишен опит, датиращ от съветската епоха, на нарушения от този тип – нещо, за което руските дисиденти и защитниците на човешки права говорят отдавна, а освен това те се опитват да хвърлят светлина върху интерпретациите на Кремъл на правосъдието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косово: Сърбия  се бори яростно против членството на Косово в Интерпол

Косово: Сърбия се бори яростно против членството на Косово в Интерпол

19 Ноември 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Дубай. Заместник-министърът на Косово, Йетлир Зиберай заяви днес, че борбата, която води Сърбия, за да попречи на членството на Косово в Интерпол е най-яростната борба, която е водена срещу Прищина от Белград през последните десет години, пише македонското електронно издание A1 On.
Зиберай заяви пред медиите, че Сърбия е започнала отдавна тази борба и че Белград използва всички възможни средства, включително изнудване, за да убеди държавите-членки да гласуват против присъединяването на Косово към Интерпол.
„Това е неразбираемо за всички, тъй като една държава се противопоставя на засилването на сигурността и борбата срещу международната организирана престъпност и тероризма. Методите за изнудване от страна на Сърбия на някои държави-членки на Генералната асамблея на Интерпол са невиждани досега, каза Зиберай.
На Общото събрание на Интерпол, което започна вчера в Дубай в Обединените арабски емирства, утре в дневния ред е гласуването относно искането на Косово за членство в организацията.
За да може Косово да бъде прието в Интерпол, две трети от 190-те членове на организацията трябва да гласуват положително
Косовският външен министър Бехджет Пацоли заяви в четвъртък, че е убеден, че страната му ще бъде член на Световната полицейска организация утре.
Председателството на Общото събрание днес отхвърли искането на Сърбия, подкрепена от още пет други държави - Китай, Испания, Аржентина, Кипър и Суринам - за изтегляне от дневния ред на заседанието на искането на Косово за членство в Интерпол.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epora e Re (Косово): В Интерпол гласуват за членството на Косово

Epora e Re (Косово): В Интерпол гласуват за членството на Косово

19 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Една от точките от дневния ред на срещата на високо равнище на Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), която ще се проведе във вторник, е гласуване за членството на Косово, съобщава водещият прищински ежедневник Epoka e Re.
Изданието цитира съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“ на вицепремиера и министър на външните работи Беджет Пацоли, според когото включването на Косово в дневния ред е добър старт, тъй като войната срещу международната организирана престъпност и тероризма е сред основните цели на Прищина. Други представители на правителството също изразиха оптимизъм за положителен отговор от страните-членки на Интерпол, въпреки че според тях Сърбия не спира да лобира приемането на най-младата държава на Балканите в организацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Беджет Пацоли оптимист, че Косово ще бъде прието в Интерпол във вторник

„А1 Он“ (Македония): Беджет Пацоли оптимист, че Косово ще бъде прието в Интерпол във вторник

18 Ноември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на външните работи на косово Беджет Пацоли обяви, че е утвърден дневният ред за срещата на Интерпол, която започва в неделя в Дубай и че за искането на Косово за членство в организацията ще се гласува във вторник, 20 ноември, предава македонският портал „А1 Он“.
Пацоли изрази оптимизма си, че страната ще бъде приета в световната полицейска организация на своята страница във „Фейсбук“.
За да прието Косово в Интерпол то трябва да бъде подкрепено от две трети от членовете на организацията.
На срещата на върха на организацията в ОАЕ (Обединените арабски емирства) ще се избира нов председател, след като досегашният Менг Хонгвей през септември т.г. беше арестуван в Китай по обвинения за корупция, докато е бил заместник-министър на обществената сигурност на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.