НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Yeni Safak: САЩ искат да шпионират Турция от наблюдателните си пунктове по границата със Сирия

Yeni Safak: САЩ искат да шпионират Турция от наблюдателните си пунктове по границата със Сирия

7 Декември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ искат да наблюдават отблизо територията на Турция и да защитават терористите от „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) със своите наблюдателни пунктове, които изграждат по северната граница на Сирия под претекста, че помагат на Анкара „да предотвратява терористичните заплахи“, пише онлайн изданието на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Както пише изданието, Пентагонът е установил първият си наблюдателен пункт на хълм в сирийския район Тал Абаяд, на около 2 километра от границата с Турция, който има отличен изглед към територията на южната ни съседка.
От другата страна на границата, Турските въоръжени сили (ТВС) имат наблюдателен пост в село Йончюл, който е само на 2-2,5 км от съоръжението на Вашингтон.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви на 21 ноември, че Вашингтон установява тези постове в помощ на усилията по изчистване на последните твърдини на терористите от „Ислямска държава“ в Сирия и за да предотврати терористични заплахи.
„Искаме хората да се обаждат на турците и да ги предупреждават, ако видят, че нещо излиза от района, в който оперираме“, обясни военният министър.
„Ще засечем всяка заплаха, която отива към Турция. Това означава, че ще говорим с турските военни през границата“, подчерта той.
Военен експерт оцени наблюдателните постове специално за „Йени Шафак“. „Ако тяхната цел да елиминира потенциални терористични заплахи срещу Турция, те щяха да бъдат изградени поне на 15-20 километра южно от границата. Това е система, която също бе предложена от Турция на Щатите. Не може да се направи предупреждение за заплаха само на 2 километра от границата“.
„Изграждането на наблюдателни пунктове само на 2 километра от границата няма никакъв друг смисъл, освен да бъде наблюдавана Турция. Те са предназначени да бъдат разузнавателни пунктове, а не наблюдателни. Това е защитна система за терористите от Партията Демократичен съюз (PYD – на сирийските кюрди) на изток от река Ефрат в Сирия“, продължи източникът.
„САЩ открито планират да затруднят интервенцията на Турция на изток от Ефрат“.
Турският министър на отбраната Хулуси Акар от своя страна изрази загрижеността на Анкара и предупреди Вашингтон, като заяви, че постовете ще имат "много отрицателно въздействие" върху двустранните отношения.
Както отбелязва вестникът, терористите от ПКК са ускорили усилията си да прехвърлят оръжията, получени от САЩ под претекста, че са им за борба срещу „Ислямска държава“, към североизточния сирийски град Тал Абаяд. Пратките ескалираха много, след като Турция започна да обстрелва позиции на сирийските кюрди в града и на изток от река Ефрат.
„Йени Шафак“ напомня, че PYD и военното му крило – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG) са сирийските клонове на ПКК, която води война срещу Турция от повече от 30 години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийският режим и бунтовниците разменят затворници, съобщава Турция

AFP: Сирийският режим и бунтовниците разменят затворници, съобщава Турция

24 Ноември 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Правителството в Дамаск и бунтовниците са разменили затворници в събота като „първа важна стъпка“ в изграждането на доверие между воюващите страни в мирния процес, „дирижиран“ от Русия- Турция и Иран. Това е съобщил турският външен министър в събота, информира AFP.
"Някои отделни лица " са били разменени едновременно в северозападна Сирия, недалеч от Алепо. Това министърът е определил като „пилотен проект“.
Сирийската Обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания, която работи с източници в самата Сирия, е съобщила, че в събота са били разменени по 10 души от двете страни.
Русия, Иран и Турция работят заедно за мирно уреждане на проблемите в Сирия по модел, придобил известност като процесът от Астана.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet Daily News: Турция изразява „дискомфорт“ от планираните американски наблюдателни постове на турско-сирийската граница

Hurriyet Daily News: Турция изразява „дискомфорт“ от планираните американски наблюдателни постове на турско-сирийската граница

24 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция нееднократно е изразила своя "дискомфорт" пред американските власти във връзка с планираните наблюдателни пунктове по турско-сирийската граница, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар на 24 ноември, цитиран от англоезичното онлайн издание на турския вестник Hurriyet.
След церемония по повод Деня на учителите в Турция Хулуси Акар заяви, че е говорил с генерал Джоузеф Дънфорд, председателя на Съвета на началник-щабовете, на 18 ноември по време на Международния форум за сигурност в Канада за планираните от САЩ пунктове за наблюдение на сирийската граница.
"Ние заявихме, че точките за наблюдение, които ще бъдат установени от американските войски на сирийската граница, ще имат много отрицателно въздействие [...] и в хода на нашите дискусии ние изразихме, че това би могло да доведе до възприятие, че" американските войници по някакъв начин защитават терористичните членове на Отрядите за народна самоотбрана (YPG) и ги предпазват ", добави той.
Акар каза, че тези практики ще направят и без това сложната ситуация в региона "много по-сложна" и добави, че няма нужда от това.
Министърът на отбраната заяви, че турските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки, за да защитят страната от всякакви заплахи, включително и отвъд границите.
"Очакваме нашите американски съюзници да прекратят отношенията си с терористичните YPG, които не се различават от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), колкото е възможно по-скоро", добави той.
Съединените щати отдавна се оплакват, че напрежението между Турция и сирийските демократични сили (СДС), които включват и бойците от YPG, понякога забавя напредъка в борбата с „Ислямска държава“.
Турция смята, че YPG е крило на ПКК, призната за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AA: Турският и руският министри на отбраната са обсъдили ситуацията в Северозападна Сирия в телефонен разговор

AA: Турският и руският министри на отбраната са обсъдили ситуацията в Северозападна Сирия в телефонен разговор

24 Ноември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският министър на отбраната Хулуси Акар и и руският му колега Сергей Шойгу са обсъдили ситуацията в северозападната провинция Идлиб и град Тал Рифаат в провинция Алепо в Сирия в телефонен разговор в събота, според официални източници от Турция, цитирани от Anadolu Agency.
Според информацията Хулуси Акар и Сергей Шойгу са обсъдили въпроси на регионалната сигурност в рамките на споразумението от Сочи.
В разговора са били обсъдени техническите и тактическите мерки, които е необходимо да се предприемат в тази област.
Акар и Шойгу са потвърдили консенсуса си относно съвместната работа по осигуряване и поддържане на мира и сигурността в Идлиб И Тал Рифаат, добавиха източниците.
Според договореностите от Сочи, опозиционните групировки в Идлиб ще останат в областите, в които те вече присъстват, докато Русия и Турция ще извършат съвместни патрули в района, за да предотвратят възобновяването на боевете.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция призова САЩ да завършат споразумението за Идлиб до края на 2018, Русия е скъсала отношенията си със сирийските кюрди

Hurryiet: Турция призова САЩ да завършат споразумението за Идлиб до края на 2018, Русия е скъсала отношенията си със сирийските кюрди

23 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е призовала САЩ да завърши прилагането на двустранното споразумение, което предвижда изтегляне от Манбидж на всички терористи от сирйските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ от района на град Манбидж до края на 2018 година и да разшири спектъра на договора към източния бряг на река Ефрат, за да бъде избегната конфронтация между турски и американски войници, пише онлайн изданието на вестник Hurryiet.
„Има забавяне в прилагането на „пътната карта“. Тя трябва да бъде приложена най-късно до края на тази година“, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пред телевизия CNNTurk на 23 ноември. Той е предал очакванията на Анкара и на държавния секретар на САЩ Майк Помпео по време на визитата си във Вашингтон по-рано тази седмица.
Външният министър отбеляза, че заради подкрепата на САЩ, сирийските кюрдски формирования са започнали не само да нападат Турция, но и араби и други кюрдски групи с различни идеологии.
„Ето защо ние им казахме отново, че ОНС са заплаха за нас и ние ще направим всичко. Ние, също така, ги питахме: ‚Вие казвате, че групата е под ваш контрол. Тогава как става така, че те ни нападат?‘ Обявлението, че те ще установят тези наблюдателни пунктове дойде след това. Но ако целта на този ход е ОНС да бъдат защитени, очевидно е, че това няма да е от полза нито за ОНС, нито за САЩ“, заяви Чавушоглу.
Във връзка с оплакванията си от продължаващото сътрудничество между Вашингтон и сирийските кюрди, Чавушоглу посочи, че Русия фактически е прекъснала връзките си с тях.
„Русия вече прекъсна сътрудничеството и диалога си с ОНС, но САЩ продължава да съдейства с групировката“, отбеляза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Матис: САЩ установява наблюдателни постове по границата между Турция и Сирия

Джеймс Матис: САЩ установява наблюдателни постове по границата между Турция и Сирия

22 Ноември 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ установява наблюдателни постове по границата между Турция и Сирия, заяви американският министър на Отбраната Джеймс Матис, цитиран от онлайн изданието на турския вестник Hurryiet.
Турция има „легитимни“ опасения относно терористичнте заплахи в Сирия и САЩ не отхвърля нито едно от тях, заяви Матис пред журналистите в Пентагона.
„Установяваме наблюдателни постове в Северна Сирия, това е сериозна промяна. Установяваме наблюдателни постове на няколко места по сирийската граница“, обясни той.
„Искаме да сме хората, които се обаждат на турците и ги предупреждават, ако нещо идва от този район, в който оперираме“, добави военният министър на САЩ, като обясни ,че Вашингтон е в „тесни консултации“ с турските военни и Държавния департамент.
„Ще засечем всяка заплаха, която видим, че отива към Турция. Това означава, че ще говорим с турските военни от другата страна на границата“, поясни Матис и посочи, че наблюдателните постове няма да изискат изпращането на допълнителни американски военни части в Сирия, за които Пентагонът твърди, че наброяват две хиляди души.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната на Русия и Турция са обсъдили ситуацията в Идлиб

ТАСС: Министрите на отбраната на Русия и Турция са обсъдили ситуацията в Идлиб

20 Ноември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Сочи. Министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар са обсъдили по-нататъшната работа по демилитаризираната зона в северозападната провинция Идлиб и цялостната обстановка в Сирия на среща в Сочи, съобщава ТАСС.
„Радостен съм да ви приветствам в Сочи. Бяхме принудени да ви призовем, тъй като развиващата се ситуация в Сирия изисква незабавни решения от нас и обсъждане на назрелите въпроси. Динамиката, която набрахме след подписването на документите за Идлиб в Сочи изисква поддръжка, за да можем, без забавяне на темпа, да решим оставащите въпроси“, заяви Шойгу на срещата с Акар в Сочи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Астана ще се проведе среща за урегулиране на конфликта  в Сирия на 28-29 ноември

ТАСС: В Астана ще се проведе среща за урегулиране на конфликта в Сирия на 28-29 ноември

19 Ноември 2018 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Астана. Международна среща в Астана за разрешаване на ситуацията в Сирия ще се проведе на 28-29 ноември, съобщи министърът на външните работи на Казахстан, Каират Абдрахманов, цитиран от TACC.
"Страните-гаранти на процеса от Астана" Руската федерация, Република Турция и Ислямска република Иран се споразумяха да проведат следващата единадесета международна среща на високо равнище за Сирия в рамките на "Астанския процес" на 28-29 ноември в столицата на Казахстан ", каза Абдраханов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.