НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Предстоят важни разговори между САЩ и Гърция в четвъртък

Kathimerini: Предстоят важни разговори между САЩ и Гърция в четвъртък

11 Декември 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Предстоят важни разговори между САЩ и Гърция в четвъртък, пише електронното издание на гръцкия вестник Кathimerini.
Гръцкото правителство има големи надежди за резултата от много важните стратегически разговори между САЩ и Гърция, които ще се състоят във Вашингтон в четвъртък с участието на висши гръцки и американски официални представители. Основните теми се очаква да бъдат регионалната отбрана, сигурността и енергетиката.
В деня, когато гръцкият премиер Алексис Ципрас ще обсъжда с колегите си от Европейския съюз в Брюксел бюджетните въпроси и Брекзит, неговият заместник-министър на външните работи Йоргос Катругалос заедно с началника на Генералния щаб на Гръцката национална отбрана адмирал Евангелос Апостолакис ще има срещи в американската столица с държавния секретар на САЩ Майк Помпео и заместник държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл.
В края на миналия месец, по време на четиридневно посещение в Гърция, помощник-секретарят по въпросите на вътрешната сигурност на САЩ за предотвратяване на заплахи и политика на сигурност Елизабет Нюман заяви, че разговорите й ще създадат "важна основа" за стратегическия диалог между САЩ и Гърция тази седмица.
Очаква се диалогът да се съсредоточи върху пет ключови "стълба на сътрудничество" - отбраната и сигурността, търговията и инвестициите, политиките за борба с тероризма, енергетиката и начините, по които Гърция и САЩ могат да допринесат за стабилността в района, простиращ се от Източното Средиземноморие до Балканите и по-широкия черноморски регион.
САЩ подчертават при всяка възможност, че стратегическото местоположение на Гърция е от ключово значение за запазването на Турция в западната система за сигурност. Междувременно ролята на Гърция в Източното Средиземноморие придоби значимост, тъй като загрижеността за енергетиката и сигурността засили интереса на САЩ в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия може да привлече Гърция към „Турски поток“

Владимир Путин: Русия може да привлече Гърция към „Турски поток“

7 Декември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании към проектите за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут и не изключи възможността за включване на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва, съобщава ТАСС.
„Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големите инфраструктурни проекти за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут“, заяви руският лидер. Путин също така не изключи включването на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция.
„Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти. Това включва и възможността за включване на Южна Европа през Гърция към „Турски поток“, цитира думите му ТАСС.
Освен другото, Путин и Ципрас са обсъдили по-нататъшното изграждане на отношенията между Европейския съюз и Русия, както и кипърския въпрос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ, Русия, Съюзът и Гърция

Kathimerini: САЩ, Русия, Съюзът и Гърция

7 Декември 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Бъдещето на Гърция зависи от стабилността и просперитета на Европа. Без силен Съюз, Атина, с нейните големи неразрешени проблеми, ще се носи като перце от ветровете на голямото разместване на баланса на силите по света, пише онлайн изданието на Kathimerini, в коментарен материал, представен без редакторска намеса.
Но събитията в ЕС и растящите съмнения в европейския проект в много страни са предпоставка европейските избори през май да доведат до дълъг период на интроспекция и опасна инерция. Затова, Гърция трябва да подготви стратегия, която включва сътрудничество със сили извън Съюза. Ситуацията представя възможности, но изисква отлични дипломатически умения.
В момента Гърция провежда интензивни преговори както със САЩ, така и с Русия. Мисията е трудна: динамичното присъствие на Русия (заедно със съюза й с Турция) и подновеният интерес на Съединените щати към нашия регион създадоха нова ситуация.
Премиерът Алексис Ципрас е в петък в Москва няколко месеца след внезапното влошаване на отношенията, причинено от участието на руските дипломати в усилията да се подкопае споразумението с Македония за името. Също преди два дни Москва предупреди Никозия, че по-тесните връзки със Съединените щати и НАТО могат да имат "опасни и дестабилизиращи последици".
Русия, която от десетилетия подкрепяше Никозия по кипърския въпрос, сега е тясно свързана с Турция и заплашва Кипър поради по-тесните му връзки със Съединените щати. В същото време първият стратегически диалог между САЩ и Гърция ще се състои във Вашингтон следващата седмица - знак за укрепване на отношенията и подновения интерес на Америка към Гърция.
Напрежението между Съединените щати и Русия (за Украйна, руската интервенция във вътрешната политика на Съединените щати и други страни, наред с други въпроси), лошите отношения между Вашингтон и Анкара и събитията около Кипър разтърсиха статуквото.
Сега Гърция трябва да укрепи връзките си със Съединените щати - връзки, от които зависи нашата сигурност от десетилетия - и също така да си сътрудничим с Русия, докато се опитваме да смекчим последиците от руско-турския съюз и руското участие в гръцката политика и общество. Съперничеството между САЩ и Русия прави това предизвикателство още по-сложно. Като цяло, обаче, приоритет за Гърция (както и за всички държави-членки) е да допринесе за защитата на европейския проект.
Колкото и да са необходими двустранните отношения, колкото и да е разклатен Съюзът днес, той предоставя най-силната гаранция за бъдещето на всеки от членовете си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Отношенията между Русия и Гърция създават предпоставки за обезпечаването на стабилност в региона

Алексис Ципрас: Отношенията между Русия и Гърция създават предпоставки за обезпечаването на стабилност в региона

7 Декември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Отношенията между Русия и Гърция създават предпоставки за обезпечаването на стабилност и мир в региона, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на разговорите с руския президент Владимир Путин, предава ТАСС.
„Историческите отношения, които има между нашите страни, продължават да са наситени. Това позволява да създадем предпоставки за създаване на стабилност и обезпечаване на мир в региона и света, като цяло“, заяви той.
Ципрас напомни, че от последната му визита в Русия са изминали три години. „Случиха се много промени: Гърция намери своя път и в момента се намира в достатъчно добро положение. Но международния дневен ред продължава да е критичен в много отношения“, отбеляза гръцкият премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Разговаряме с ЕС да продължи „Турски поток“ през Гърция

Алексис Ципрас: Разговаряме с ЕС да продължи „Турски поток“ през Гърция

7 Декември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че води диалог с Европейския съюз за продължаването на „Турски поток“ през гръцка територия към другите европейски страни, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Преговаряме с ЕС“, съобщи той. „Вярвам, че аргументите ни са силни. Имаме постоянството и търпението и вярвам, че вероятно ще имаме позитивни резултати в бъдеще“.
Ципрас подчерта интереса на Гърция да си сътрудничи с Русия в енергетиката. „Ценим Русия като важен партньор в енергийния сектор, тъй като е богата на енергийни ресурси“, обясни премиерът, като добави, че от 2015 година насам Атина води многовекторна политика.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Алексис Ципрас ще разговарят за първи път след охладняването на отношенията между двете страни

ТАСС: Владимир Путин и Алексис Ципрас ще разговарят за първи път след охладняването на отношенията между двете страни

7 Декември 2018 | 05:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предава TACC.
Според съветника на държавния глава Юрий Ушаков, Кремъл се надява тази среща да сложи край на трудния период на отношенията между двете страни, свързани с дипломатически скандал.
Това ще бъде първата среща на лидерите на Русия и Гърция тази година (на 22 март в телефонен разговор Ципрас поздрави Путин за преизбирането му като президент на Руската федерация). Последният път, когато се срещнаха на 14 май 2017 г., беше в периферията на международен форум в Пекин. През май 2016 г. руският лидер посети Гърция на официално посещение и също така участва в събитията на Атон, които отбелязаха 1000-годишнината от присъствието на руското монашество на Света гора.
Според пресслужбата на президента на Руската федерация на срещата в петък се планира да се обсъдят пълния обхват на двустранните търговски и икономически отношения, включително съвместни инфраструктурни проекти в сектора на транспорта на газ, както и редица належащи международни и регионални проблеми.
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще се срещне и с гръцкия премиер в петък, преди преговорите в Кремъл. "По време на срещата ръководителите на правителствата ще обсъдят състоянието и перспективите за руско-гръцкото търговско и икономическо сътрудничество, изпълнението на съвместни проекти в енергийния сектор, промишлеността, транспортната инфраструктура, високите технологии, селското стопанство и други области", съобщи пресслужбата на руския премиер.
През септември Ципрас заяви, че Атина и Москва се опитват да възстановят отношенията си след кризата през лятото, която беше предизвикана от решението на Гърция да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането на още двама, както и "огледалните" ответни мерки на Руската федерация. Гръцките медии свързват възникващото затопляне с оставката на министъра на външните работи Никос Коцияс, който беше заел твърд курс по адрес на Москва.
Преди посещението в Руската федерация в интервю за първия заместник-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман гръцкият премиер подчерта, че Гърция е направила стратегически избор за разширяване на руско-гръцките връзки и укрепване на близкото приятелство между народите на двете страни. Ципрас отбелязва, че през цялото време, въпреки трудностите, той поддържа с Путин "постоянни отношения на искрен и честен диалог ".
Ципрас говори за разговорите, които Атина води в Европейския съюз, за да разшири газопровода "Турски поток" от Турция на гръцка територия, а след това и в други страни, т.е. да го направи не само "турски ...", но и "Европейски поток". Тези идеи се подкрепят активно от гръцкия бизнес. Освен това, според Лоис Ламбринидис, главен секретар по стратегията и частните инвестиции на Министерството на икономиката и развитието на Гърция, "добри перспективи за двустранно сътрудничество между Русия и Гърция съществуват в такива отрасли като преработващата промишленост, транспорта и логистиката, енергетиката, химическата и фармацевтичната промишленост промишлеността, информационните технологии и телекомуникациите, както и в областта на културата и туризма. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България (ОБЗОР)

Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България (ОБЗОР)

1 Декември 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
София. Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание, след като депутатите приеха промените в Енергийната стратегия, внесени от правителството.
„Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова. „Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя.
Енергийният министър посочи, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. „Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. Условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова.
За реализацията на „Турски поток“ трябва да бъдат изградени още 11 км. газопровод от турска страна, както и да бъде създадена газоизмервателна станция. Те ще бъдат свързани със съществуващите 151 км от тръбата, които вече се използват. Остава да бъдат построени 484 км и две компресорни станции, като финансирането ще е за сметка на "Булгартрансгаз". Петкова изрази надежда всичко това да бъде изградено в срок от една година.
По-рано този месец енергийният министър коментира, че по първоначални анализи в проекта от българска страна ще трябва да се вложат 2.6 млрд. лв., като за период от 20 години "Булгартрансгаз" би реализирала печалба от 4.35 млрд. лв.
Пред журналисти премиерът Бойко Борисов коментира, че страната ни върви в посока на „Български поток“. Той подчерта, че държавата спазва всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“. Министър-председателят посочи, че българският интерес изисква ускоряването на интерконектора с Гърция и изрази надежда в първите месеци на годината строителството да започне. Борисов уточни, че втората тръба на „Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници на природен газ и диверсификация.
Борисов припомни, че проектът „Южен поток“ е бил спрян в мандата на БСП. „И причината е корупция – корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат - „и ние искаме“, ние да сме готови“, каза още министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България (ОБЗОР)

Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България (ОБЗОР)

30 Ноември 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание, след като депутатите приеха промените в Енергийната стратегия, внесени от правителството.
„Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова. „Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя.
Енергийният министър посочи, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. „Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. Условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова.
За реализацията на „Турски поток“ трябва да бъдат изградени още 11 км. газопровод от турска страна, както и да бъде създадена газоизмервателна станция. Те ще бъдат свързани със съществуващите 151 км от тръбата, които вече се използват. Остава да бъдат построени 484 км и две компресорни станции, като финансирането ще е за сметка на "Булгартрансгаз". Петкова изрази надежда всичко това да бъде изградено в срок от една година.
По-рано този месец енергийният министър коментира, че по първоначални анализи в проекта от българска страна ще трябва да се вложат 2.6 млрд. лв., като за период от 20 години "Булгартрансгаз" би реализирала печалба от 4.35 млрд. лв.
Пред журналисти премиерът Бойко Борисов коментира, че страната ни върви в посока на „Български поток“. Той подчерта, че държавата спазва всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“. Министър-председателят посочи, че българският интерес изисква ускоряването на интерконектора с Гърция и изрази надежда в първите месеци на годината строителството да започне. Борисов уточни, че втората тръба на „Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници на природен газ и диверсификация.
Борисов припомни, че проектът „Южен поток“ е бил спрян в мандата на БСП. „И причината е корупция – корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат - „и ние искаме“, ние да сме готови“, каза още министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП и причината е корупция

Премиерът Бойко Борисов: „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП и причината е корупция

30 Ноември 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП и причината е заради корупция. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов на летище "София" при завръщане от работна среща в Кралство Мароко, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Нека да бъдем малко по-скромни и да спазваме много стриктно правилата, за да не стане по времето на мандата на БСП, когато носеха като пощальони договорите от Брюксел. Сега мислят, че хората са забравили и днес един техен депутат в парламента е казал, че ние сме спрели „Южен поток. „Южен поток" беше спрян в мандата на БСП и причината е заради корупция. Корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян", коментира Борисов.
"Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат - „и ние искаме“, ние да сме готови", уточни още министър-председателят.
„Българският поток“ трябва да го построим много бързо, за да не бъдем изместени. Сърбите, унгарците, австрийците очакват максимално бързо да си свършим работата. Българската държава, когато има гаранция и капацитет, тогава може да го строи. И пак казвам двата проекта с изграждането на интеркоректора с Гърция вървят едновременно. Там, където минават газапроводи, войни няма“, изтъкна още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вървим в посока на "Български поток" на територията на страната

Премиерът Бойко Борисов: Вървим в посока на "Български поток" на територията на страната

30 Ноември 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. Вървим в посока на "Български поток" на територията на България. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов на летище "София" при завръщане от работна среща в Кралство Мароко, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Доста месеци вече се работи по темата. Пак казвам в Европа го наричат Балкански хъб "Балкан“, руската страна предпочита газоразпределетел, но пак казвам става въпрос за едно и също нещо. Вървим в посока на български поток на територията на България. Досега всички условия бяха необвързващи, сега отиваме към трета фаза, чакаме държавният регулатор да одобри или не одобри предложението ни, за да отидем към трета фаза-това е обвързващата. Това означава, който резервира капацитет, това е реално взетото решение, и то трябва да стане в началото на декември", коментира Борисов и подчерта, че страната ни спазва всички европейски правила по картата, която Жан-Клод Юнкер е представил на всички в София. "Това не е само български интерес и българско решение, защото зад нас чакат сърбите, и унгарците и австрийците. Ние сме първи на входа и трябва да свършим най-много работа“, посочи още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме с подкрепата на ЕК да проведем преговори с Русия и да гарантираме пряка доставка на руска газ за България и Европа

Румен Петков, АБВ: Настояваме с подкрепата на ЕК да проведем преговори с Русия и да гарантираме пряка доставка на руска газ за България и Европа

30 Ноември 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. АБВ настояваме с подкрепата на ЕК да проведем преговори с Русия и да гарантираме кряка доставка на руска газ за България и Европа, защото след нас са Сърбия, Словения, Унгария и Австрия. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Лице в лице” по бТВ. "Нали знаете, че е абсурдно ние да си купуваме руска газ от Турция. Това е абсурдът на абсурдите. Когато ние от АБВ настоявахме да се реализира „Южен поток“, всички по другарски и от ГЕРБ и БСП действаха всеки според силите си да бъде заличен проектът", коментира Петков.
Той подчерта, че от АБВ са извадили имената на хората, които лъжат. "Кой спря „Син поток“- Иван Костов. „Син поток“ щеше да гарантира България да продава газ на Турция. Ние пропускаме 400-500 млн. евро годишно за такси, които ние изплащаме“, посочи той. Според него, когато Турция получи пряка доставка на газ от Русия, България ще изгуби около 1,5 млрд. евро. от тези такси, които получаваме сега за минаващата газ за Турция.
„Проектът „Белене“ не е нов, нека да гледаме нещата каквито са. Имаме заявен инвеститорски интерес от Китай, имаме заявен интерес от няколко компании от Германия и Франция, имаме заявена готовност от Русия. Няма никакво съмнение в това, кой е операторът и факторът за монтажа и изграждането на двата блока. Този път е много важно да не се поддадем на американския натиск“, коментира още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Да се прехвърля вината за спирането на „Южен поток“ върху ГЕРБ е неуместно

Делян Добрев, ГЕРБ: Да се прехвърля вината за спирането на „Южен поток“ върху ГЕРБ е неуместно

30 Ноември 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Да се прехвърля вината за спирането на „Южен поток“ върху ГЕРБ е неуместно. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес в пленарна зала стана разправия за това кой е спрял и кой не е спрял „Южен поток“. И затова искам да припомня фактите – в края на първия кабинет „Борисов“ бе взето окончателно инвестиционно решение за участие в този проект и тогава проблеми с Европейската комисия нямаше. Те започнаха след това в кабинета „Орешарски“ по отношение на спазване на третия енергиен пакет за обществените поръчки. Тогава се проведе обществена поръчка между Коледа и Нова година за близо 4 млрд. евро с един участник. Тогава ние бяхме опозиция и казахме, че това вероятно ще бъде предмет на разследване от страна на ЕК. Тоест, за всички тези проблеми по време на кабинета „Орешарски“ ние своевременно уведомявахме“, заяви Добрев.
Той припомни, че спирането на проекта стана след посещение на Путин в Турция в началото на втория кабинет „Борисов“. „Така че да се прехвърля вината за спиране на „Южен поток“ върху ГЕРБ е напълно неуместно“, каза още Добрев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: „Булгартрансгаз“ ще инвестира в изграждането на 484 км инфраструктура до българо-сръбската граница за реализацията на „Турски поток“

Министър Теменужка Петкова: „Булгартрансгаз“ ще инвестира в изграждането на 484 км инфраструктура до българо-сръбската граница за реализацията на „Турски поток“

30 Ноември 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. „Булгартрансгаз“ ще инвестира в изграждането на 484 км инфраструктура до българо-сръбската граница за реализацията на „Турски поток“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За реализацията на проекта „Турски поток“ е налице необходимост от изграждане на първите 11 км, които са от турската до българската граница, и изграждане на газоизмервателна станция. Отделно от това налице е налична инфраструктура от 151 км, която да се използва. И отделно от това трябва да бъдат изградени 484 км до българо-сръбска граница – това е всъщност новата част от инфраструктурата, която трябва да бъде изградена заедно с две компресорни станции, които да гарантират необходимото налягане по отношение на транспортирането на природния газ“, заяви Петкова. Тя посочи, че се надява всичко това да бъде изградено в срок от една година.
„Така че това е новата инфраструктура, която трябва да бъде изградена, и за нея ресурс ще инвестира „Булгартрансгаз“. Всичко оттук нататък е въпрос на процедурата, която трябва да бъде стартирана“, заяви енергийният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България

Министър Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България

30 Ноември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова. „Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени ,за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя.
Енергийният министър посочи, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. „Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. Условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Правителството работи много активно за това България да запази своята роля на газовата карта на Европа

Министър Теменужка Петкова: Правителството работи много активно за това България да запази своята роля на газовата карта на Европа

26 Ноември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Правителството работи много активно за това България да запази своята роля на газовата карта на Европа, да опазим ролята си на лидер в нашие регион. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ във връзка с проекта „Турски поток“. За тази цел с ЕК разработихме концепцията за газоразпределителен център на територията на България, заяви Петкова. По думите ѝ проектът за газоразпределителен център е продкрепен от ЕС, като идеята е той да се захранва с газ от няколко източника.
Българската инвестиция би струвала около 2,6 млрд. лв., обясни министърът. За периода от 2020-2040 г. държавата би реализирала печалба от 4,35 млрд. лв., като ще се запази стратегическото място на България на газовата карта на Европа, обясни тя.
„Когато става дума за такива проекти, геополитическите аргументи са на друго място. На първо място е икономическата обоснованост на един такъв проект и ползите, които би имала съответната държава“, коментира Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Борим се отклонението на газопровода „Турски поток“ да мине през България

Румен Петков, АБВ: Борим се отклонението на газопровода „Турски поток“ да мине през България

24 Ноември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. По време на моята среща с нашите партньори от „Единна Русия“, по време на разговора ми с господин Климов, който е международен секретар на партията, стана видно, че има нагласата България да получи подкрепа. Борим се тръбата на газопровода да мине през България. Така председателят на АБВ Румен Петков коментира в ефира на „България он ер“ изявленията в руската преса, че отклонение на „Турски поток“ вероятно ще мине през страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Румен Петков подчерта, обаче, че държавата ни за съжаление е пропуснала много изгодни възможности такива съоръжения да преминат директно през нашата територия, което освен транзитни такси и ниска цена на природния газ, щеше да ни гарантира и по-голяма национална сигурност.
„Спирането на „Южен поток“ е най-голямото ни национално предателство. Спирането на АЕЦ „Белене“ всъщност ни връща години назад. За това и ние от АБВ казахме много ясно: „Не на двойните стандарти“. Не може Меркел да казва, че „Северен поток“ е икономика, а на нас да ни се обяснява, че „Южен поток“ е политика и зависимост. За едни да мразиш Русия е платена политика, но за тези от нас, които искаме да живеем с децата си тук в България, въпроса за гарантирането на енергийната ни сигурност и просперитет е осъзната необходимост“, посочи той.
Във връзка с темата Петков бе призован да коментира твърденията на десни политици, че АЕЦ „Белене“ е сеизмично опасна, че централата се нуждае от нов лиценз на ЕК, а и няма да има пазар за произведена от нея електроенергия.
„Думите на Светослав Малинов са политическо престъпление и лъжа. Не може той да излиза и да казва, че трябва да се прави нов ОВОС при положение, че не се променя нищо в конструкцията, в механиката на обекта АЕЦ „Белене“. Не може да се твърди, че сеизмичната картина е изключително тревожна, защото точно след аварията във Фукошима беше направен стрес тест на проекта „Белене“, който показа, че там има 40 процента сеизмичен резерв, че този проект е повече от гарантиран“.
„Британски експерт съвсем наскоро, по време на симпозиум на БУЛАТОМ заяви, че буквално до година ще има тежък дефицит на електроенергия в региона. Не видяхме ли, че сега на два пъти миналата седмица имахме проблем с гарантирането на доставянето на електроенергия в столицата. И на този фон да излезеш и да кажеш, че нямало кой да ни купува тока – това е цинизъм. Излиза се по медиите и се лъже, и се лъже“.
Трябва да е ясно АЕЦ „Белене“ е необходима на България. По отношение на инвеститорите, дори министър-председателят на Китай декларира, че подкрепя изграждането на този проект. Китайската ядрена компанията CNNC заяви своя ясен и категоричен интерес за участие с от 50 до 100 процента в централата в Белене. И тук е хубаво, че българската държава заяви, че до 25-30 процента ще запазим ние като държава, за да можем не просто да контролираме нещата ефективно, но и да гарантираме сигурността си. На този фон излизат една група безбъдници, които в сградата на Европейската комисия в София лъжат по най-безпардонния начин, защото единственото нещо, което трябва да се изготви сега по най-бързия начин е, актуализация на новото строително разрешение за Белене. Това е! Всичко останало са приказки с цел да уплашим инвеститорите, да настроим обществото“, коментира Румен Петков. По думите му ако АЕЦ „Белене“ не бе спряна още по времето на правителството на Станишев, ако проекта не бе проспан при мандатите и настоящото управление, вече двата блока на централата щяха да работят и сега страната ни нямаше да е изправена пред сложния въпрос за ценообразуването на ел енергията. Ресурс, който ще продължава да се оскъпява заради нарастващите цени на въглеродните емисии, които се произвеждат от нашите ТЕЦ-ове“.
В страни от темата председателя на АБВ изрази становище и относно правителствените рокади и кризата обхванала управлението на страната. „Още преди година казахме, че „Обединените патриоти“ нито са обединени, нито са патриоти, както и че там въпроса на самоизбиването е въпрос на време. И те наистина се сбиха, буквално след няколко седмици, и то във физическия смисъл на думата в сградата на Народното събрание. И това показва, че този управленски формат не може да издържи. Той е насилие върху политиката. Друг е въпроса, че ГЕРБ очевидно имат инструментите да си гарантират кворума в парламента, за да се вземат един или друг тип решения. На няколко пъти и депутати от БСП спасяваха кворума, спасяваха и ключови за ГЕРБ решения. Има стремеж нещата да се бутат напред, а цената не се гледа. Цената е деморализацията на политиката, срива на институциите и отегчението на обществото“.
"Протестите са резултат от нечуването, от деморализацията, от лъжата на политиците. Използват се трибуни на институции. Това удря по всички български граждани, но тези, които лъжат, остават ненаказани", зави в заключение Петков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток” - чакаме официална информация от „Газпром”

Министър Теменужка Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток” - чакаме официална информация от „Газпром”

24 Ноември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Като правителство работим България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. "Заедно с Европейската комисия разработихме концепцията за гозоразпределителен център на територията на България. А този газоразпределителен център представлява инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници и по различни маршрути и платформа за търговия с природен газ, която да даде възможност именно тук, в България, да бъде извършвана такава търговия с природен газ. За да стане всичко това трябва да имаме необходимите количества природен газ, които да минават през България. Затова ние работим и по изграждането на междусистемните връзки", отбеляза Петкова.
"В много напреднала фаза е Интерконекторът Гърция-България. Той ще ни даде възможност за доставка от Каспийския регион. Взехме решение и ще участваме в изграждането на LNG терминала на Александруполис, за да осигурим доставка на втечнен природен газ и от Американските съединени щати, Катар, от различни източници, така че наистина да имаме поне три различни източници на природен газ. Направихме и предпроектно проучване за газоразпределителния център", посочи Петкова. "Това проучване показва, че един от възможните източници на доставка на природен газ е именно руския природен газ, но за да можем да бъдем по-конкретни в коментарите си, свързани с новината, която излезе в руските медии, трябва да изчакаме официалната информация от страна на колегите от "Газпром", допълни министърът по повод информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение маршрутът на втората тръба от „Турски поток” да минава през България. На въпроса дали все пак няма някаква вътрешна информация относно проекта, Петкова обясни, че при посещението на премиера Борисов при президента Путин тази тема е била поставена и е бил даден много ясен знак. „Ние сме готови за реализацията на един такъв проект. Смятаме, че е изключително важно от гледна точка на това да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Всичко това, което ще се реализира или предстои да стане ясно как точно ще се реализира, ще бъде изцяло в съответствие с Европейското законодателство“, каза още Петкова.
Министърът допълни, че предпочита да работи на базата на факти, на базата на това, което предвиждат съответните регламенти и нормативна уредба. „Европейските правила предвиждат, когато се изгражда такъв проект да бъдат проведени пазарни тестове. Този пазарен тест ще ни даде отговор на този въпрос – ще видим дали ще бъде резервиран капацитет за такъв един проект, ако бъде резервиран капацитет, ако този проект е икономически изгоден, само тогава ще се пристъпи към неговата реализация“, съобщи Петкова. Тя обясни, че пазарен тест означава, че е заявен интерес за транспортиране или доставка на природен газ по определен проект. „След това операторът е длъжен да направи пазарен тест. Той преминава в няколко фази – първа и втора необвързващи фази и трета – обвързваща фаза. В рамките на тази трета обвързваща фаза тези, които желаят да резервират капацитет, за да могат да транспортират природния газ, те сключват обвързващ договор. В рамките на този договор е определена тарифата, тя се определя и от регулатора, тоест не е произволно определена, и това гарантира приходите и икономическата жизнеспособност на един такъв проект. Няма нищо притеснително в това и хората трябва да бъдат спокойни. Никой няма да направи нещо, което да накърни интересите на България“, допълни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Турски поток“ минава през България? (ОБЗОР)

„Турски поток“ минава през България? (ОБЗОР)

23 Ноември 2018 | 01:21 | Агенция "Фокус"
София. Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че „Газпром“ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на проекта „Турски поток“. Според вестника компанията вече участва в процедура за резервиране на нови тръбопроводни мощности в тези страни. По данните на изданието „Булгартрансгаз“ има намерение да проведе търг за бъдещи мощности на газопроводите на входа към България от Турция и на изхода към Сърбия през декември. Съобщава се, че операторите на Унгария и Словакия вече са провели аукцион за запазване на нови мощности в края на октомври. Според руското издание, „Газпром“ планира да започне доставките в България и Сърбия през „Турски поток“ през 2020 година, в Унгария – през 2021 година, а в Словакия – през втората половина на 2022 година. От Министерството на икономиката съобщиха, че все още няма официална информация от руската страна за проекта.
Въпросът ще преминава ли „Турски поток“ през България стана водещ в кулоарите на парламента. От ГЕРБ заявиха, че ако проектът премине през наша територия, страната ни ще запази водещата си роля като транзитна. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че ако „Турски поток“ премине през България се очакват приходи в пъти над това, което държавата и "Булгартрансгаз" могат да инвестират. Той обърна внимание, че трябва да се положат максимални усилия да се спазят изключително кратките срокове по процедурата. От „Обединени патриоти“ коментираха, че голямата „заплаха“, че „Турски поток“ ще ни заобиколи не се е случила. Зам.-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов обясни, че с преминаването на „Турски поток“ България става една от сериозните транзитиращи страни. От БСП посочиха, че решението „Турски поток“ да мине през България е по-добро, отколкото да ни заобиколи. Депутатът Таско Ерменков поясни, че в случая има по-ниска сигурност на доставките, защото газопроводът минава през страна, която не е членка на ЕС. Според ДПС не бива да пропускаме възможността „Турски поток“ да мине през България, за да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят. Загубите ще дойдат, защото Русия спира газа през Украйна, както и транзитът през България за Турция. Депутатът Рамадан Аталай посочи, че в случая стои и въпросът защо не участваме в строителството на газовото хранилище в Александруполис.
Пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че страната ни е готова да участва в проекта, но при стриктно спазване на европейското законодателство. Петкова припомни, че разговори по този въпрос са били водени на най-високо ниво при посещението на премиера Бойко Борисов на срещата му с президента на Русия Владимир Путин. „Трябва да изчакаме официалната информация от страна на „Газпром", поясни тя и уточни, че за България е изключително важно да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Как „Газпром“ реши да насочи „Турски поток“ към България?

„Взгляд“: Как „Газпром“ реши да насочи „Турски поток“ към България?

23 Ноември 2018 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Как „Газпром“ реши да насочи „Турски поток“ към България, коментира руския вестник „Взгляд“
Газпром, очевидно, реши да насочи втората тръба на “Турски поток“ на европейската територия. Тя практически следва пътя на "Южен поток", който беше блокиран преди четири години. Все пак този път сериозно се увеличиха шансовете за приключване на въпроса до края. Как планира "Газпром" да надхитри Европейската комисия, използвайки собствените й правила?
Дълго време Газпром не можеше да реши кой път да избере, за да продължи втората тръба на „Турски поток на европейска територия. Бяха обсъдени два варианта на маршрута. Първоначално се обсъжда маршрута през Гърция към Италия. Въпреки това миналата пролет България "се събуди", като много съжаляваше за закриването на "Южен поток" и не искаше да загуби ползите, които „Турски поток“ обещава. Разбира се, не е директен газопровод през Черно море от Русия до България. Тръбата от Турция обаче може лесно да отиде в България, после в Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия, където се намира крайната точка на доставка на руски газ (изписана във всички дългосрочни договори на "Газпром" с европейските купувачи).

Именно този маршрут избра "Газпром", коментира "Комерсант", цитирайки данните от операторите на газопреносни системи в България, Сърбия, Унгария и Словакия за октомври - ноември 2018 г. Тези оператори вече проведоха търгове за резервиране на нови мощности от 1 януари 2020 г. в продължение на 20 години. Такава процедура е предвидена в законодателството на ЕС и е необходима за изграждането на нови газопроводи. Газпром участва в тези търгове и е готов да запази всички предложени мощности. С други думи, руската компания е готова да доставя газ на тези страни.
Въз основа на търговете се предлага да се резервират 15,8 милиарда кубически метра газ на входа от Турция от 1 януари 2020 г. в продължение на 20 години. Това съвпада със силата на втората тръба на Турски поток. В резултат на това доставките за България и Сърбия през „Турски поток“ са планирани да започнат през 2020 г., за Унгария - през 2021 г. и за Словакия - през втората половина на 2022 г.
Това е причината за гордостта на "Газпром" след неуспеха на "Южен поток". Официално обаче "Газпром" не е обявила изборът на конкретен маршрут. Какво обяснява тази тайна?

"Логично беше да се крием. Защото, веднага щом обявиш къде тръгва тръбата, веднага ще започнат натиск, критика и заплахи. Всички видяхме това в ситуацията с България през 2014 г., когато тя беше директно заплашена. Европейската комисия и нейният председател Барозу я притиснаха. Постоянни делегации пристигнаха в България. И всичко това приключи с делегацията на американските сенатори с покойния Маккейн, която допритисна България. И те биха организирали същото нещо сега ", казва Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност.
Информацията сега е изтекла, може би защото дойде времето: в понеделник строителството на морската част на турския поток бе завършено. "Единият клон ще се влее в газопреносната система на Турция, а вторият ще завие надясно и ще отиде в България. Има един малък мост от Турция в България и изграждането на нов газопровод към българите на нейна територия, всъщност не е необходимо. Тъй като ще се използва съществуващ газопровод, който сега изпомпва газ от Русия в Турция през Украйна, Румъния и България ", обяснява Юшков.

Веднага след като първата нишка на "Турския поток" започне да работи, тази тръба ще бъде пусната, защото Турция ще получи газ, използвайки напълно директни газопроводи през Черно море ("Син поток" и "Турски поток "). И чрез тръбопровода, който е освободен, руският газ ще излезе от Турция през България в обратен режим (т.е. в обратната посока). Въпреки това ще бъде необходимо да се изгради тръба от България на границата със Сърбия и по-нататък по територията на Сърбия, Унгария и др.
Но най-важното е, че за разлика от "Южен поток", този път ще бъде много по-трудно да се предотврати този проект. И ето защо.
Европейската комисия вече няма правна възможност да обвини „Газпром“ за неизпълнението на Третия енергиен пакет на ЕС. Напротив, България заедно с други страни и "Газпром" ще могат да изискват от ЕК прилагането на собственото му европейско енергийно законодателство.
Атаката срещу "Южен поток" беше организирана под предлог за нарушаване на нормите на Третия енергиен пакет. Според тях "Газпром" не може едновременно да притежава газопровод, да изпомпва газта си и да го продава на европейците. Това създава монополна позиция, според ЕК. Освен това проектът за газопровод беше иницииран и бяха подписани междуправителствени споразумения още преди влизането в сила на Третия енергиен пакет. "Газпром" въпреки това беше обвинен в нарушаване на тези правила.
Сега "Газпром" няма да строи тръби на европейска територия. Това ще бъде направено от самите европейски държави, които обявиха търгове и искат да получат газ. "Ако има заявление и продавач, тогава в рамките на директивата на ЕС, свързана с антитръстовото регулиране, операторите на националната газопреносна система трябва да изградят инфраструктурата със собствени средства. Тогава тези инвестиции трябва да бъдат върнати за сметка на тарифата за транзит. Газпром си запазва капацитета, но не става собственик ", обяснява Юшков. По този начин ЕК, в рамките на своите правила, не трябва да се противопоставя на нови тръби в Сърбия, Унгария, Словакия, но да изисква тяхното изграждане от тях. Основното нещо е, че ЕК вече няма правно основание да забрани на тези страни да строят газопроводи, както предишния път.

"Мисля, че стратегията на" Газпром "трябва да бъде една и съща: да се оказва натиск върху европейците да спазват собствените си закони", казва Юшков. Това е основният трик на "Газпром" и България, както и на други заинтересовани страни.
За съжаление, да се каже, че всички рискове са напълно изчезнали, би било преждевременно. "Мисля, че ще има ожесточена битка за този проект, американците ще настояват твърдо, а украинците вече са започнали. Напрежението ще бъде като със "Северен поток 2", казва Юшков. В същото време България, Сърбия и Унгария не са Германия, която стои зад северната тръба.
Но сега враговете на "Газпром" ще трябва да използват само политически инструменти за натиск. Само скрит или явен политически натиск може да го възпрепятства. Разбира се, Съединените щати, чрез Брюксел, ще се опитат пряко да окажат натиск върху всеки участник в проекта, какъвто бе случаят със "Северен поток 2". Но е малко вероятно Съединените щати да вземат решение за санкции срещу втората линия на „Турски поток“. Тъй биха били санкции не срещу Русия, а срещу Турция и срещу европейските страни. "Газпром" притежава само морската част от тръбопровода.
Брюксел може да наложи санкции на руския газ на юг. Но това ще бъде изключително опасно за всички доставки на газ за Европа от Русия. Малко вероятно е ЕС да предприеме такава отчаяна стъпка.
И накрая, този път България и други европейски участници в „Турски поток“ имат важен контрааргумент за Брюксел. "България ще се опре на прецедента. Ако германците получиха възможност да построят "Северен поток" 2, то всички газопроводи от Русия не са политически, а икономически проекти. Така че може да се изгради. България беше убеждавана, че "Южен поток" е политически проект, но сега всеки разбира, че това не е така. Те разрешиха на германците, защо не дават на българите? ", казва Юшков.
След като пропусна погрешно изключително доходоносния "Южен поток", който щеше да позволи на България да печели от транзит на до 60 милиарда кубически метра газ, сега те много по-ожесточено ще защитят правото си на втората тръба от "Турски поток" и транзита на 11 милиарда кубически метра.

И накрая, си струва да обясним защо маршрутът на газопровода през България беше избран вместо алтернативния маршрут през Гърция до Италия. Първо, той е разработен още по времето на "Южен поток", почти всички тръби съществуват, казва експертът.
На второ място част от тръбата от Турция към България вече съществува и не е необходимо да се изгражда, тя спестява време и пари.
Трето, по отношение на изграждането на инфраструктура на европейската територия това вече няма да бъде с парите на "Газпром".
Четвърто, "нямаше смисъл да изтегляме тръба за Гърция, освен от безизходица", смята Юшков. Алтернативният път към Гърция и по-нататък към южната част на Италия е обективно по-лош, защото има по-малко търсене на руски газ. "Гърция консумира 3 милиарда кубически метра, а в южната част на Италия газът ни не е особено необходим. Първо, в южната част на Италия, потреблението не нараства, тъй като цялата индустрия е съсредоточена в северната част на страната. Второ, два газопровода от Алжир идват на юг от Италия наведнъж ", казва Юшков.
И накрая, ако се насочи втората тръба от „Турски поток“ през Гърция, тогава остава големият въпрос как ще се подава газ на Балканите? Оказва се, че ще трябва да оставим транзита през Украйна, за да захраним България, Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия. И това са повече от 15 милиарда кубически метра газ. Българският вариант от всички страни изглежда най-добре.“

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: „Газпром“ избра България за транзитна страна на продължението на „Турски поток“

Anadolu Agency: „Газпром“ избра България за транзитна страна на продължението на „Турски поток“

22 Ноември 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската енергийна компания "Газпром" ще продължи втората тръба на газопровода "Турски поток" през България, съобщи руският вестник "Коммерсантъ" в четвъртък, цитиран от Anadolu Agency.
Изданието твърди, че руският газ ще тече от Турция към България, Сърбия, Унгария и Словакия.
Началото на доставките на природен газ за България и Сърбия се очаква през 2020 г. Газовите доставки към Унгария се очаква да започнат през 2021 г. Този маршрут означава, че доставките на природен газ през Украйна ще бъдат избегнати.
Украйна, заедно с някои европейски страни, се противопоставя на втората тръба на проекта "Турски поток", тъй като смятат, че ще допринесе за увеличаване на монопола на Русия на европейския газов пазар, припомня агенцията.
Новият маршрут следва същия курс като този на отменения проект "Южен поток" през 2014 г.
Въпреки че вероятно ще продължат възраженията по проекта в Европа, руската компания е в съответствие със закона за конкуренцията на ЕС. Този закон насърчава поддържането на конкуренция в рамките на единния европейски пазар чрез регулиране на антиконкурентно поведение на дружествата, за да се гарантира, че те няма да създават картели и монополи, които биха навредили на интересите на обществото, пишат от Anadolu Agency.
„Турски поток“, състоящ се от две тръби, ще има общ капацитет от 31,5 милиарда кубически метра. Турция ще получи 15,75 млрд. куб. м газ, докато останалият капацитет ще бъде насочен към Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Турски поток“ минава през България? (ОБЗОР)

„Турски поток“ минава през България? (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че „Газпром“ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на проекта „Турски поток“. Според вестника компанията вече участва в процедура за резервиране на нови тръбопроводни мощности в тези страни. По данните на изданието „Булгартрансгаз“ има намерение да проведе търг за бъдещи мощности на газопроводите на входа към България от Турция и на изхода към Сърбия през декември. Съобщава се, че операторите на Унгария и Словакия вече са провели аукцион за запазване на нови мощности в края на октомври. Според руското издание, „Газпром“ планира да започне доставките в България и Сърбия през „Турски поток“ през 2020 година, в Унгария – през 2021 година, а в Словакия – през втората половина на 2022 година. От Министерството на икономиката съобщиха, че все още няма официална информация от руската страна за проекта.
Въпросът ще преминава ли „Турски поток“ през България стана водещ в кулоарите на парламента. От ГЕРБ заявиха, че ако проектът премине през наша територия, страната ни ще запази водещата си роля като транзитна. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че ако „Турски поток“ премине през България се очакват приходи в пъти над това, което държавата и "Булгартрансгаз" могат да инвестират. Той обърна внимание, че трябва да се положат максимални усилия да се спазят изключително кратките срокове по процедурата. От „Обединени патриоти“ коментираха, че голямата „заплаха“, че „Турски поток“ ще ни заобиколи не се е случила. Зам.-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов обясни, че с преминаването на „Турски поток“ България става една от сериозните транзитиращи страни. От БСП посочиха, че решението „Турски поток“ да мине през България е по-добро, отколкото да ни заобиколи. Депутатът Таско Ерменков поясни, че в случая има по-ниска сигурност на доставките, защото газопроводът минава през страна, която не е членка на ЕС. Според ДПС не бива да пропускаме възможността „Турски поток“ да мине през България, за да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят. Загубите ще дойдат, защото Русия спира газа през Украйна, както и транзитът през България за Турция. Депутатът Рамадан Аталай посочи, че в случая стои и въпросът защо не участваме в строителството на газовото хранилище в Александруполис.
Пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че страната ни е готова да участва в проекта, но при стриктно спазване на европейското законодателство. Петкова припомни, че разговори по този въпрос са били водени на най-високо ниво при посещението на премиера Бойко Борисов на срещата му с президента на Русия Владимир Путин. „Трябва да изчакаме официалната информация от страна на „Газпром", поясни тя и уточни, че за България е изключително важно да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: България е заявила готовност за реализация на проекта „Турски Поток“

ТАСС: България е заявила готовност за реализация на проекта „Турски Поток“

22 Ноември 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова съобщи, че страната е готова да реализира проекта на газопровода "Турски поток" на своята територия, предава TACC
"Ние сме готови да реализираме такъв проект. Разбира се, при стриктно спазване на европейското законодателство и разбира се, първо трябва да изчакаме официалната информация от" Газпром ", заяви министърът в интервю за национални телевизионни канали в четвъртък.
"За България е изключително важно да запазим нашата стратегическа позиция на газовата карта на Европа.Това е нашият основен приоритет.Също толкова важно е да гарантираме сигурността на доставките на газ и затова продължаваме да работим върху концепцията за изграждане на газоразпределителния център", подчерта Петкова.
Българските медии отбелязват, че изграждането на газопровод в България с дължина 496 км и две компресорни станции, необходими за нейното функциониране, според "Булгартрансгаз", ще струват около 2,8 млрд. лева (около 1,4 млрд. евро). Газовата компания възнамерява да получи необходимите средства на търг, насрочен за декември, в който потенциалните купувачи ще бъдат задължени да резервират обеми от необходимото количество газ. България възнамерява също да изгради газоразпределителен център за продажба на газ за Гърция и Македония и да стане основен доставчик на газ за балканските държави, съобщава ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: В ход е скрито придобиване на компаниите „Булгартранзгаз“ и „Булгаргаз“ от „Газпром“

Красен Станчев, икономист: В ход е скрито придобиване на компаниите „Булгартранзгаз“ и „Булгаргаз“ от „Газпром“

22 Ноември 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. В ход е скрито придобиване на компаниите „Булгартранзгаз“ и „Булгаргаз“ от „Газпром“. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев по повод информацията на руското издание „Комерсант“, че „Газпром“ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на проекта „Турски поток“. Според него това се прави с цел руската компания да си върне част от инвестираните средства по предишния проект за „Южен поток“.„Двете български компании нямат да имат никакъв начин да уредят отношенията си с „Газпром“ – нито да дадат пари за продължението на „Турски поток“, нито да върнат кредитите за това. И онова, което не е направено до момента, включително приватизация на тези компании, означава, че е имало замисъл за обслужване на руската държавна компания „Газпром“. Най-вероятно става дума за онези средства, които по стария проект „Южен поток“ не са били върнати на „Газпром“. Става дума за около 680 млн. евро. Отклонението през България на „Турски поток“ може да попадне под санкции така, както вероятно ще попадне и „Северен поток“.“ Красен Станчев каза още, че от 2006-та година в договора между БЕХ и „Газпром“ има клауза, според която всички спорове се решават в арбитражния съд на Руската търговско-промишлена палата в Москва. Той добави, че няма основания ЕК да вземе негативно становище за продължението на газопровода „Турски поток“ през България, но е възможно комисията да излезе с мнение по повод скритото господстващо положение на „Газпром“ в сделката с БЕХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Готови сме за „Турски поток“, но трябва да изчакаме официалната информация от страна на „Газпром“

Министър Теменужка Петкова: Готови сме за „Турски поток“, но трябва да изчакаме официалната информация от страна на „Газпром“

22 Ноември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Готови сме за „Турски поток“, но трябва да изчакаме официалната информация от страна на „Газпром“. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод публикацията в руския вестник „Коммерсанть“, в която се казва, че „Газпром" е определил окончателно трасето на втората тръба от „Турски поток“ през България, Сърбия, Унгария и Словакия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме готови за реализацията на такъв един проект, разбира се, при стриктно спазване на европейското законодателство“, коментира Петкова. „Още повече, че разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Бойко Борисов и срещата му с президента Владимир Путин. Всички вие знаете, още тогава се коментираше тази тема“, припомни енергийният министър. „Ние сме готови реализацията на такъв проект, но разбира се трябва да изчакаме официалната информация от страна на „Газпром““, каза още тя. Министър Петкова уточни, че за България е изключително важно да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи усилията в интерес на сигурността на българската енергетика

ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи усилията в интерес на сигурността на българската енергетика

22 Ноември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи усилията в интерес на сигурността на българската енергетика. Това каза пред журналисти в парламента народният представите от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с информация в медиите, че „Турски поток“ ще преминава през България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението, което се взема е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, но не е най-доброто. Най-доброто щеше да е директен мост през Варна“, заяви той. По думите сигурността на доставките зависи и е в обратна пропорционалност на броя на страните по един газопровод. „Колкото до енергийната стратегия, когато за първи път я обсъждахме в енергийна комисия, разбрах, че нещо пречи. С нищо не пречи стратегията“, коментира Таско Ерменков и уточни, че единственият проблем е този с обръщането на доставките. „Досега изнасяхме по 11 млрд. куб. метра газ за Турция, в момента този транзит ще бъде прекратен. Не успях да получа разумен отговор на въпроса какво ще стане с онези договори, които имаме с Русия до 2030 г. за транзит на газ и плащането му. Независимо от това какви количества се транзитират“, каза още депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Преминаването на "Турски поток" през България запазва водещата роля на страната ни като транзитна

Александър Ненков, ГЕРБ: Преминаването на "Турски поток" през България запазва водещата роля на страната ни като транзитна

22 Ноември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Преминаването на "Турски поток" през България запазва водещата роля на страната ни като транзитна.
Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков пред журналисти във връзка с информацията, че "Турски поток" ще премине през България, предаде репортер на Агенция "Фокус". Ненков уточни, че е имало среща с колегите му от "Булгартрансгаз" и те са представили своята идея. "Приходите, които се очакват са в пъти над това, което държавата и "Булгартрансгаз" ще може да инвестира", каза Ненков. Той посочи, че това е едно от добре работещите предприятия и "Булгартрансгаз" са уточнили, че няма да имат проблем с посрещането на финансовата тежест.
Ненков коментира, че въпросът дали ще спазим сроковете за трасето е притеснителен. "Изключително кратки са сроковете. Знаете, че една процедура е съпътствана с различни обжалвания. Така че тук трябва да се положат всички усилия от страна на правителството, от страна на парламента и в най-кратки срокове това, което зависи от нас да го изпълним", допълни още Ненков.
"Не трябва да го разглеждаме като успех, защото безспорно е важно държавата да запази своята транзитна роля на целия Балкански полуостров. Говори се за доставки към Западна Европа. Така че не е само успех, ами до някаква степен сме притиснати до стената. След прекратяването на проекта "Южен поток" България се оказа в ситуация, в която ако не бяхме предприели достатъчно мерки, имаше вероятност и този бъдещ проект "Турски поток" да заобиколи нашата страна и да мине през Гърция. Днес видях в руските медии, че излязоха с тази информация. Не знам доколко тя е официална или не, но тя за България е топ приоритет", заяви още Ненков. По думите му България е направила огромни усилия да се подкрепи създаването на проекта газов хъб "Балкан". "Няма как да се говори за проект като газов хъб, без да имаш реални доставки и количества газ от два-три източника. Безспорно вие знаете, че България има договор до 2030 г. - с руската страна за доставки и транзит, следователно това по-скоро запазва нашата транзитьорна роля", заяви още Ненков. По думите му България има най-добрата инфраструктура. "Предстоят не малко инвестиции за довършването на този хъб и правителството върви в тази посока. Да запазим и надградим своята транзитна роля", допълни още Ненков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Не трябва да изпускаме „Турски поток“, който трябва да преминава през България, за да може да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят

Рамадан Аталай, ДПС: Не трябва да изпускаме „Турски поток“, който трябва да преминава през България, за да може да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят

22 Ноември 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да изпускаме „Турски поток“, който трябва да преминава през България, за да може да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай пред журналисти във връзка с новината, че „Турски поток“ ще преминава през България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Аталай поясни, че не може да вярва на вестника, който съобщава новината, защото още няма документи. По думите му, ако се изпусне „Турски поток“, ще трябва да чакаме нашите съседи да благоволят да доставят газ само за нас. „Това е абсолютно неприемливо за нас", коментира той. Аталай уточни, че стои въпросът как, по какъв начин и защо не участваме в строителството на газовото хранилище в Александруполис, където правителството търпи голяма критика.
Той пожела на министъра на енергетиката да постигне всички онези договорки и разбирателства, полезни за държавата. „Но силно се съмнявам, защото съм убеден, че доставчиците на газ винаги ще се сещат за всички онези наши взаимоотношения, въз основа на които те получиха сериозни загуби“, допълни Аталай.
Във връзка със загубите, които може да претърпи страната ни, Рамадан Аталай поясни, че Русия спира предаването на газа през Украйна, както и транзитът през България за Турция. „Загубите на България, които ще понесем оттам, тъй като има договор, който е сключен до 2030 г. и таксите, които получаваше страната ни, ще останат в историята. Стремежът на правителството е да промени енергийната стратегия. Помолих ги като човек, който се занимава с енергетика от дълги години, по-добре да има решение на Министерски съвет, то да дойде в НС и да се води онзи смислен разговор и дебат, за да се вземе правилното решение как откъде, докъде и колко газ ще транзитира България през новата тръба, която ще бъде построена след като част от газа ще върви по стария тръбопровод и ще се построи новият в рамките на около 484 км“, каза още Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на „Турски поток“ не се случи

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на „Турски поток“ не се случи

22 Ноември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. След двугодишни и повече усилия на енергийния екип в правителството голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на „Турски поток“ не се случи. Това каза заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ставаме една от сериозните транзитиращи страни“, каза още Искрен Веселинов. Той уточни, че в това отношение новината е много добра. „Чисто процедурно освен подписването на самите споразумения следва изграждането на трасето, договорите за доставка и търговете за свободния резерв. Тези търгове за капацитета на тръбите, всъщност предхождат изграждането, за да бъде гарантирано неговото използване. Може би следващите месеци ще имаме такива търгове“, каза той.
На въпрос кога реално ще има въздействие върху икономиката, Веселинов заяви, че от първия момент. „Всеки инвестиционнен процес означава пари, които се реализират в строителство, ако щете в изработване на строителни разрешения. Няма фиксирани срокове, ние трябва до 2022 г. да сме готови“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Турски поток“ минава през България, реши „Газпром“

ТАСС: „Турски поток“ минава през България, реши „Газпром“

22 Ноември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Москва. „Газпром“ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на проекта „Турски поток“. Според вестник „Коммерсанть“, компанията вече участва в процедура за резервиране на нови тръбопроводни мощности в тези страни, предава ТАСС.
Както съобщава изданието, публикуваните през октомври и ноември материали от газотранспортните оператори на тези страни в рамките на процедурите за резервиране на бъдещите им мощности (open season) са показали, че маршрута на доставките в Европа по второто разклонение на „Турски поток“ ще мине през посочените държави.
Съответстващата процедура е предвидена в законодателството на Европейския съюз и е необходима за строителството на нови газопроводи, уточнява „Комерсанть“. Операторът предлага на участниците в пазара да придобият бъдещи мощности и след завършването на аукциона да ги построи в предвидените срокове, а покупателите да платят чрез тарифите за транзит.
По данните на изданието, „Булгартрансгаз“ има намерение да проведе търг за бъдещи мощности на газопроводите на входа към България от Турция и на изхода към Сърбия през декември. При това се съобщава, че операторите на Унгария, Австрия и Словакия вече са провели аукцион за запазване на нови мощности в края на октомври. „Газпром“ планира да започне доставките в България и Сърбия през „Турски поток“ през 2020 година, в Унгария – през 2021 година, а в Словакия – през втората половина на 2022 година.
Както съобщава „Коммерсатнь“, компанията планира да запази всички предложени мощности. От „Газпром“ са отказали да коментират.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Газпром“: Украйна в борба срещу „Северен поток 2“

„Газпром“: Украйна в борба срещу „Северен поток 2“

20 Ноември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Украйна така се е увлякла в борбата срещу „Северен поток 2“, че не е забелязала строителството на „Турски поток“. Това заяви пред журналистите официалният представител на руската енергийна компания„Газпром“ Сергей Куприянов, коментирайки думите на шефа на Съвета по въпросите за газовата промишленост и пазара на природен газ на Украйна Леонид Униговски, който призова да не се допуска строителството на второ разклонение на „Турски поток“, предава ТАСС.
Униговски заяви, че в резултат от пускането в експлоатация на „Турски поток“ количеството на руски газ през Украйна ще спадне на 12-13 млрд. куб. м. годишно, а пускането на второ разклонение ще намали още повече тези обеми. За да не допусне това, Униговски предлага да се привлекат европейски партньори, чрез чиято подкрепа би било по-лесно да се преговаря с Руската Федерация.
„Украйна е толкова заета в борбата срещу „Северен поток 2“, че чак не е забеляза как бързо положихме газопровод в Черно море. „Турски поток“ е с капацитет 31,5 млрд. куб. м. газ годишно. И в Киев го забелязаха. Там се чуват призиви за борба срещу „Турски поток 2“, заяви Куприянов.
„Газпром“ започна строителството на морския участък на „Турски поток“ през май 2017 г., полагането на морската част беше завършена на 19 ноември тази година.
Тръбопроводът с дължина 930 км се простира по дъното на Черно море до брега на Турция. Освен това ще се постави линия за транзитно преминаване до границата на Турция със съседни страни с дължина 180 км.
Първата тръба на „Турски поток“ е предназначена да снабдява вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ смята Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари.
Капацитетът на всяко разклонение е 15,75 милиарда куб. м. газ годишно. Първите доставки на газ са планирани за края на 2019 г.
Общият бюджет за изграждането на газопровода „Турски поток“ се оценява от руската компания на 7 млрд. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна ще направи всичко възможно да попречи на пускането в експлоатация на втората тръба на „Турски поток“

РИА Новости: Украйна ще направи всичко възможно да попречи на пускането в експлоатация на втората тръба на „Турски поток“

20 Ноември 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна ще направи всичко възможно да попречи на пускането в експлоатация на втората тръба на „Турски поток“, предава РИА Новости.
След пускането на газопровода "Турски поток" транзитът на газ през територията на Украйна ще бъде намален с 12-13 милиарда кубически метра годишно. Това становище беше изразено от Леонид Униговски, ръководител на Съвета за газовата промишленост и пазара на природен газ в Украйна в интервю за киевския телевизионен канал „24 канал“, цитиран от агенцията.
"Сега Украйна трябва да насочи усилията ни за предотвратяване на изграждането на втората тръба на „Турски поток“, защото тогава това ще намали още повече обема на газа, достигащ през Украйна до Европа", каза той.
Според Униговски, Киев трябва да привлече чуждестранни партньори, за участие в управлението на своята газопреносна система, а приоритетът е за операторите от Италия, които получават 23 милиарда кубически метра газ годишно през Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: На Русия и предстоят сложни дискусии за втората тръба на „Турски поток“

„Московский Комсомолец“: На Русия и предстоят сложни дискусии за втората тръба на „Турски поток“

20 Ноември 2018 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. На Русия и предстоят сложни дискусии за втората тръба на „Турски поток“, пише руският ежедневник „Московский Комсомолец“.
Съединените щати говорят открито против "европейската" втора тръба на всички възможни нива. "Ние се борим срещу „Турския поток“ и „Северен поток 2“, а причините за това са очевидни. Гражданите на Украйна и гражданите на Европа не трябва да бъдат държани като заложници на доставките на енергия от един източник ", заяви американския министър на енергетиката Рик Пери.
"Тъй като процесът на санкции се развива по абсолютно непредсказуема траектория, нищо не може да се изключи. С лекотата, с която САЩ разширяват така наречените ограничения, никой не е застрахован срещу тях!" - каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. В същото време, тъй като "тръбата" за Европа вече е изградена на практика, Русия се интересува от това газопроводът да заработи възможно най-бързо. Освен това според експерти може да има няколко маршрути от Турция: през Балканите, през Гърция до Италия и през България. Ако перефразираме известната поговорка всички мишки са сити, а котките не попадат под санкциите и остават непокътнати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: „Газпром“ ще действа с втората тръба на „Турски поток“  както със „Северен поток-2“

„Независимая газета“: „Газпром“ ще действа с втората тръба на „Турски поток“ както със „Северен поток-2“

20 Ноември 2018 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Москва. „Газпром“ ще действа с втората тръба на „Турски поток“ както със „Северен поток-2“, пише руският ежедневник "Независимая газета".
Според експерт на изданието, "Газпром" ще прокара втората тръба на „Турски поток“ по същия начин като "Северен поток-2". Експертът очаква, "Газпром" да принуди ЕС да спазва собствените си закони: "Не може да забранявате строителството просто защото не обичате руския газ политически. Налице е ясен набор от критерии, въз основа на които се дават разрешение за строеж, закони, където е написано, как да се изгради газопровод и т.н. Съгласно тези стандарти "Газпром" трябва да подаде заявление за това, какви количества газ и коя година ще достави на границата на ЕС. И националните оператори на газопреносни системи ще трябва да изградят газопровод за своя сметка. Това се прави, за да се гарантира, че доставчикът има възможност да доставя газ в условия, при които е забранено за него да притежава тръбата съгласно нормите на Третия енергиен пакет. " "Но ако европейците искат допълнителни доставки по южния път, тогава ще са необходими гаранции, тъй като в този случай ще е необходимо да се разширят газопроводите на територията на Руската федерация", казва експертът.
Според Сергей Лавров, ако бъде одобрен от съответните структури на ЕС, продължаването на газопровода "Турски поток" може да минава през България, Сърбия и Унгария в газоразпределителния център в Баумгартен, Австрия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: „Северен поток-2“ отвлече вниманието на САЩ от „Турски поток“

„Взгляд“: „Северен поток-2“ отвлече вниманието на САЩ от „Турски поток“

20 Ноември 2018 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Москва. „Северен поток-2“ отвлече вниманието на САЩ от „Турски поток“, пише руският ежедневник „Взгляд“.
Докато Съединените щати и Украйна се бориха остро срещу "Северен поток 2", се случи друго важно историческо събитие. Предсрочно е завършено изграждането на подводната част на газопровода "Турски поток". Защо този газопровод предизвиква по-малко шум зад океана, обяснява изданието.
В по-глобален смисъл, колкото повече държавите търгуват помежду си, толкова по-трудно е да не вземат предвид интересите на другия. "Ясно е от примера на Русия и ЕС: ако Русия не продаваше газ на Европа, цялата история със санкциите би била много по-жестока. Тази взаимозависимост всъщност е възпираща по аналогия с ядреното възпиране. Всички зависят един от друг, което им позволява да запазят баланса и да вземат предвид интересите на другия", каза Игор Юшков, енергиен експерт..
За САЩ е важно да се спре главно "Северен поток" 2, тъй като капацитетът му е значително по-голям (63 милиарда кубически метра годишно спрямо 31,5 милиарда кубически метра от „Турски поток“), а полето на политическите спекулации е по-широко. "Те могат да апелират за европейските ценности, за дела на" Газпром "на европейския пазар и на стратегията на ЕС. Освен това американците могат да използват коза на трансатлантическото партньорство. Но въпреки това Северният поток 2 е в процес на изграждане и едва ли е възможно да го спрат ", смята Юшков.
Капацитетът на „Турски поток“ е по-малък, така че ще причини по-малко щети на украинския транзит. "И е много по-трудно за американците да окажат натиск върху Турция в газовия въпрос, отколкото върху европейците. Безсмислено е да говорят за европейските норми, за диверсификацията на доставките,за увеличаваме дела на Русия по отношение на Турция… Турците в това отношение са много по-независими от европейците. Трудно е да бъдат притиснати. Освен това отношенията между САЩ и Турция се влошиха през последните години", каза експертът.
Русия все още не е взела решение за пътя на втората тръба, чрез която газ от Турция ще се влее в Европа. Това може да е маршрут през България, Сърбия, Унгария до Австрия. Или през Гърция до Италия, или дори от Гърция до Северна Европа.
Може би интригата се запазва специално, за да усложни играта на американските политици. Но американците вече започват атаката си.
Само наскоро те започнаха да обвиняват Сърбия, че купува само руски газ, а унгарският президент започна да говори за необходимостта от покупка на по-скъп газ от литовския терминал за втечнен природен газ. Без американците едва ли ще мине този въпрос.
"Възможно е крайният маршрут да не се определя специално, така че американците да не знаят на кого да оказват натиск. Въпреки това, такива трикове могат да се обърнат срещу Русия Колкото по-дълго чака, толкова по-трудно е изпълнението на проекта.
Най-печелившият маршрут, разбира се, е през България до Австрия. Първо, той повтаря пътя на "Южен поток", който преди това беше разработен подробно. Второ, позицията на България пред ЕС изглежда по-силна от преди четири години. "София може да се обърне към Германия. Ако германците са построили директен газопровод от Русия, това не е политически, а икономически проект. Тогава защо България да не може да изгради същия газопровод и с по-малка мощ? "- отбелязва експертът.
Освен това, веднага щом стартира първата линия на турския поток, доставките на газ за Турция чрез тръба от север на юг през Украйна и България ще спрат. Анкара ще започне да получава газ директно от Русия. Съответно ще бъде възможно да се изпомпва газ от Турция в България в обратен режим чрез вече завършен газопровод.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.