НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: ЦРУ ще докладва на Доналд Тръмп за разследването на убийството на Джамал Хашгоги

Washington Examiner: ЦРУ ще докладва на Доналд Тръмп за разследването на убийството на Джамал Хашгоги

17 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ ще информира държавния глава Доналд Тръмп за възможното участие на Саудитска арабия в убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава американското издание The Washington Examiner.
На въпрос дали ще има последствия за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, лидерът на Белия дом подчерта, че все още не е информиран за ролята му в жестокото убийство, извършено в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.
„ЦРУ ще ми докладва", заяви Тръмп пред репортери в сутрешните часове на деня преди отпътуването си за щата Калифорния, където ще се срещне със засегнатите от горските пожари американци.
Хашоги изчезна на 2 октомври след влизането си в саудитско консулство в Истанбул за насрочена среща, за да получи необходимите му документи за сключване на брак с годеницата – турска гражданка. През последните няколко седмици прокурори на Рияд повдигнаха обвинения срещу 11 заподозрени за убийството. Искането им е за издаването на смъртни присъди.
Официален Рияд твърди, че няма нищо общо с убийството на живущия в американския град Вирджиния притежател на „зелена карта". Администрацията на президента Доналд Тръмп също не е обявила позицията си по въпроса за ролята на саудитския престолонаследник в смъртта на журналиста, известен с критиките си към управляващите в родината му.
Саудитски прокурори разкриха пред репортери, че Хашоги е инжектиран със смъртоносна доза успокоително. Тялото му е разчленено и предадено на друг съучастник в убийството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомольская правда на Балканах“: ЦРУ установи, че принцът-наследник на Саудитска Арабия се е разпоредил да убият Хашоги

„Комсомольская правда на Балканах“: ЦРУ установи, че принцът-наследник на Саудитска Арабия се е разпоредил да убият Хашоги

17 Ноември 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е установило, че наследникът на короната на Саудитска Арабия принц Мохаммед бин Салман Ал Сауд е издал заповед да убият журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през октомври. За това пише в съботното си издание руският „Комсомольская правда на Балканах“, като се позовава на съобщение от The Washington Post, който цитира свои източници от ЦРУ.
Американското издание отбелязва, че изводите на разузнаването противоречат на твърденията на саудитското правителство за това, че в разправата с опозиционния журналист не е участвал член от кралското семейство.
ЦРУ основава совите подозрения на факта, че, преценка на Управлението, именно Мохаммед бин Салман се явява действителният управляващ Саудитска Арабия в този момент.
«Възприетата позиция се състои в следното: това нямаше да се случи, ако той не знаеше или не беше участвал в случилото се“, The Washington Post цитира думите на своя източник.
Според ЦРУ принцът е «добър технократ», който контролира дори и най-незначителните въпроси в страната и твърдо владее властта в свои ръце. Анализаторите на ЦРУ са уверени, че скандалът с убийството на журналиста няма да се отрази на статута на принца и той ще остане наследник на престола в кралството.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Times: Ердоган твърди, че е изпратил записите от убийството на Хашоги на САЩ и други страни

Washington Times: Ердоган твърди, че е изпратил записите от убийството на Хашоги на САЩ и други страни

10 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в събота, че Турция е изпратила записите, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги на САЩ и други заинтересовани страни, твърдят различни източници, пише електронното издание на Washington Times.
Съгласно изказването на турския президент, Турция е споделила записите от убийството със Саудитска Арабия, Франция и Обединеното кралство.
„Дадохме записите, дадохме ги на Саудитска Арабия, на Вашингтон, на германците, на англичаните“, заяви Ердоган в рамките на телевизионно обръщение.
Нито една от посочените страни обаче не потвърди, че това се е случило, отбелязва изданието.
Думите на турския президент са в разрез с изявленията на Държавния департамент на САЩ от по-рано, който минали месец отрече държавния секретар Майк Помпео да е чувал подобни записи или да е виждал съответните транскрипции след проведените спешни срещи в Саудитска Арабия и Турция през октомври.
Високопоставено турско официално лице опроверга информацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: И след убийството на Джамал Хашоги саудитската машина в САЩ продължава да работи

The American Conservative: И след убийството на Джамал Хашоги саудитската машина в САЩ продължава да работи

5 Ноември 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Рияд. След убийството на журналиста Джамал Хашоги саудитците са изправени пред сериозна международна критика, граничеща с презрение. Но това не е нова ситуация за тях - положението им е същото като това, в което се намираха след терористичните атентати от 11 септември 2001 г., когато стана ясно, че 15 от 19-те извършители са граждани на арабското кралство. Тогава те решиха проблема по същия начин, по който го решават сега: с пари, с много пари. По-конкретно - с милиони долари, изразходвани за лобистки и обществени фирми в САЩ, с които продават илюзията, че Америка трябва да продължи да изнася оръжията си за Рияд, пишат Ейвъри Биъм и Томас Лоу в съавторска статия за изданието The American Conservative.
Саудитското лоби вече се реди на опашки, не само за да запази влиянието си във Вашингтон, но и за да гарантира продължаването на оръжейните доставки за арабското кралство. Операцията за влияние на Рияд безспорно понесе тежък удар, но макар няколко големи компании да прекратиха връзките си с него, това съвсем не означава край. Ако са научили урока от миналото - а те са!, саудитците ще удвоят усилията си да спасят репутацията, за изграждането на която са работили толкова силно, че едва ли ще се откажат от плодовете, които им дава Вашингтон.
В продължение на години Саудитска Арабия натоварваше отявлени лобисти със задачата да изрисуват позитивен образ на кралството в САЩ с цел да повлияят на американската политика в региона. Нов доклад на Инициативата за прозрачност на чуждестранното влияние, програма на Центъра за международна политика, в която работят и двамата автори на материала, установи, че през 2017 г. чуждестранни агенти на лобистки фирми са се свързали с над 200 членове на Конгреса и са осъществили повече от 2500 политически дейности от името на саудитските им клиенти. Те са били насочени към партийни лидери и политици, които заемат ръководни постове в ключови комисии на органа - както демократи, така и републиканци. Сред по-изтъкнатите имена на републиканците са това на Линдзи Греъм от сенатската комисия за въоръжените сили, а от демократите Крис Коунс, член на сенатската комисия за външни отношения, се оказва най-контактният.
Но това не е всичко. Констатирани са многобройни случаи, в които чуждестранни агенти, работещи за саудитски лобистки фирми, са направили значителен паричен принос за ключови членове на Конгреса, с които са се свързали същите фирми от името на саудитските им клиенти. Политическият характер на донациите е очевиден - те са направени в деликатни моменти, в които са обсъждани въпроси, свързани с Рияд - като например Закона срещу спонсорите на тероризма и продажбите на оръжия.
Саудитското влияние със сигурност не се изчерпва само с лобистките фирми, които наемат. В края на краищата те дават милиони на мозъчни тръстове и американски университети. Но това, което е много по-важно - поне за президента Доналд Тръмп, е че те закупуват големи количества военно оборудване от САЩ. А лидерът на Белия дом многократно се е хвалил, че благодарение на сделките с Рияд се отварят хиляди нови работни места в страната, а приходите от договорите за оръжейни доставки да на стойност 110 млрд. долара. Тръмп обича да използва и аргумента, че прекратяването на американския оръжеен износ за Рияд ще обърне саудитците към Русия, Китай и други държави, за да покрива нуждите си. ВВС на арабското кралство е изцяло зависим от американската и британската подкрепа. Двете страни доставят на Рияд изтребители F-35, самолети "Торнадо" и хеликоптери "Апачи". Ако САЩ прекратят потока от боеприпаси, резервни части и техническа поддръжка, необходими за поддържането на военновъздушния флот на Саудитска Арабия, то тогава той ще бъде заземен. Без тази въздушна подкрепа саудитците няма да могат да продължат операциите си в Йемен, а това на свой ред означава, че може да бъде договорено прекратяване на огъня, да се спасят хиляди животи и да се прекрати най-тежката хуманитарна криза на планетата. Аргументът на Тръмп е напълно погрешен. САЩ не са зависими от парите на Саудитска Арабия; Саудитска Арабия зависи от огневата мощ на САЩ.
Вашингтон и Рияд сега са на кръстопът. Но саудитското лоби успя да оцелее на американска земя, въпреки терористичните атентати, опустошителната операция в Йемен и бруталното убийство на Хашоги. Време е обаче САЩ да отворят очи за действията на Саудитска Арабия. Докато Тръмп не показва никакви признаци за промяна на позицията си, Конгресът има възможност през следващите няколко месеца да покаже на света, че САЩ не се грижат за никого, без значение колко милиарди долари се изразходват за продажби на оръжие и колко много милиони се изразходват за влияние. Време е да прекратим убийствата на цивилни граждани в Йемен с американски бомби и да изобличим лобистката машина на Рияд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Саудитците не знаят как да използват американските оръжия

Доналд Тръмп: Саудитците не знаят как да използват американските оръжия

5 Ноември 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Саудитците не знаят как да използват американските оръжия“, заяви американският президент Доналд Тръмп пред информационния портал Axios.
Американският президент Доналд Тръмп описва ударът на коалицията, водена от Саудитска Арабия през август,върху автобус с деца в Йемен като ужасна трагедия и заяви, че саудитските войници не знаят как да използват оръжията правилно.
"Мисля, че това е ужасна ситуация. Беше ужасно да гледам какво се е случило с автобуса и тези деца", заяви американският лидер.
"Това беше направено от хора, които просто не знаеха как да използват оръжия, беше просто ужасно", каза той. В същото време, както уточнява изданието, президентът на САЩ не отговори на въпроса дали инцидентът е повлиял на позицията му относно продажбата на американски оръжия в Саудитска Арабия.
Тръмп също така подчерта, че "възнамерява да обсъжда много различни теми" със Саудитска Арабия, като отбелязва, че "не би държал [в армията] хора, които не знаят как да използват оръжия и да стрелят по автобуси с деца".
На 9 август коалиционните военновъздушни сили нападнаха автобус в провинция Саада в северозападна Йемен, в който са се возили най-вече деца и юноши. Според службата на Международния комитет на Червения кръст в Сана‘а, в резултат на този бомбен атентат са убити 51 души, включително 40 деца, около 80 йеменци са били ранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Бундесверът продължава обучението на саудитски войници и след разкритията за убийството на Джамал Хашоги

Die Welt: Бундесверът продължава обучението на саудитски войници и след разкритията за убийството на Джамал Хашоги

4 Ноември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Въпреки напрежението в отношенията с Рияд, произтичащи от последните разкрития за убийството на журналиста Джамал Хашоги, Бундесверът продължава по план с обучението на саудитски войници, съобщава германският национален ежедневник Die Welt am Sonntag с уточнението, че във водещата военна академия в Хамбург са записани седем граждани на арабското кралство.
От Министерството на отбраната в Берлин поясниха, че не възнамеряват да прекъсват обучението на саудитците заради затруднените отношения с Рияд. То ще продължи в нормален график, тъй като „подлежи на други политически решение“, поясни говорител на военното ведомство в Берлин. Освен това още седем саудитски офицери ще бъдат допуснати в академията през следващата година. Все пак окончателното решение за тях няма да бъде взимано преди началото на 2019 г.
Обучението на саудитските войници се основава на споразумение, постигнато в рамките на посещението на министъра на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Леян в саудитската столица Риад през декември 2016 г., припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriet Daily: Саудитският принц твърди, че Хашоги е опасен ислямист

Hurriet Daily: Саудитският принц твърди, че Хашоги е опасен ислямист

3 Ноември 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Саудитският престолонаследник Мохаммад бин Салман е заявил на американските власти, че според него убитият журналист Джамал Хашоги е бил опасен ислямист, съобщават медиите, информира в петък турският всекидневник Hurriet Daily.
Това той е съобщил в телефонен разговор с Белия дом преди Саудитска Арабия да е допуснала, че е убит в саудитското консулство в Истанбул. Разговорът е бил между него и Джарет Кашнър, зет на президента Доналд Тръмп, и президентския съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Както пише The Washington Post, саудитският престолонаследник е казал, че Хашоги е член на „Мюсюлмански братя“, транснационална ислямска организация.
Според съобщението той се е състоял на 9 октомври, седмица след изчезването на журналиста.
Както се твърди, принц Мохаммад е настоявал Белият дом да запази съюза между САЩ и Саудитска Арабия.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“: Ердоган посочи кой е заповядал убийството на Хашоги

„Интерфакс“: Ердоган посочи кой е заповядал убийството на Хашоги

2 Ноември 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Заповедта за убийството на журналиста Джамал Хашоги произлиза от високопоставени длъжностни лица в Саудитска Арабия, написал в петък за американския вестник The Washington Post Реджеп Таийп Ердоган, информира руската агенция „Интерфакс“.
"Знаем, че убийството на Хашоги е поръчано от върхушката в ръководството на Саудитска Арабия ", пише турският президент.
На Турция е известно, че непосредствено изпълнители на престъплението има сред 18-те души, задържани в Саудитска Арабия след смъртта на Хашоги, отбелязва Ердоган.
В същото време той подчертава, че двете страни ще запазят приятелските си отношения и че той не се съмнява, че заповедта за това действие не идва от краля на Саудитска Арабия Салман.
"Нито за миг не вярвам, че кралят Салман е издал заповед за нападението над Хашоги", пише Ердоган.
В този смисъл той дава да се разбере, че не приема убийството на журналиста като отражение на официалната политика на арабската държава.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Два дни след призива за примирие от САЩ, саудитската коалиция започна нова офанзива в Йемен

The Washington Post: Два дни след призива за примирие от САЩ, саудитската коалиция започна нова офанзива в Йемен

2 Ноември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Сблъсъци избухна в стратегическото йеменско пристанище Ходейда, а по столицата на страната Сана бяха нанесени въздушни удари в петък, когато оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция започна нова офанзива в най-бедната страна в Близкия Изток, само два дни, след като от Вашингтон призоваха за примирие, пише онлайн изданието на The Washington Post.
Говорител на коалицията заяви, че нейните сили са атакували международното летище в столицата Сана и близкостояща въздушна база на бунтовниците, известни като „хути“, които са използвали летището, за да осъществяват удари по Кралството чрез дронове и ракети.
От своя страна, шиитските бунтовници, чрез свой телевизионен канал, потвърдиха, че са нанесени повече от 30 удара по въздушната база и други райони на столицата.
Междувременно, коалицията на саудитите е започнала нова офанзива за овладяване на контролирания от „хуситите“ град Ходейда, твърдят йеменски правителствени източници и местни медии. Сблъсъците се водят предимно на юг и изток от пристанището, което е ключов прозорец за внасяне на храна, лекарства и други жизнено важни продукти, а освен това от там минава значителна част от хуманитарната помощ, предназначена за Северен Йемен. Офанзивата идва, след като тази седмицата излезе информация, че от коалицията са изпратили поредно подкрепление на групировката си по това направление, като този път там са разположени 10 хиляди войници.
Всичко това се случва два дни, след като САЩ призоваха за примирие и преговори след 30 дни за прекратяване на войната. Новата офанзива може да цели да притисне „хутите“ да се явят на масата за преговори, което засега бунтовниците отказват да направят.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Син на журналиста Джамал Хашоги е напуснал Саудитска Арабия

Reuters: Син на журналиста Джамал Хашоги е напуснал Саудитска Арабия

25 Октомври 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Рияд. Най-големият син на убития журналист Джамал Хашоги е напуснал Саудитска Арабия, съобщиха за Reuters два източника, близки до семейството.
Салах Хашоги, който според единия източник има двойно гражданство – от Рияд и Вашингтон - и срещу който е имала издадена забрана за пътуване, е напуснал арабското кралство в сряда. Източниците обаче отказаха да разкрият къде е заминал Салах.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите искат прекратяване на износа на оръжия от ЕС за Саудитска Арабия

ЕП: Евродепутатите искат прекратяване на износа на оръжия от ЕС за Саудитска Арабия

25 Октомври 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. След убийството на журналиста Джамал Хашоги Европейският парламент призовава страните от ЕС да се обединят и да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите осъдиха възможно най-категорично измъчването и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция. Те също така призоваха за безпристрастно международно разследване на неговата смърт, за да се установи какво се е случило в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, и за да бъдат изправени отговорните лица пред съда.
Текстът отбелязва, че убийството е малко вероятно да се е случило без знанието или извън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.
Резолюцията повтаря предишния призив на Европейския парламент към всички правителства на ЕС за постигане на обща позиция, за да бъде наложено оръжейно ембарго спрямо Саудитска Арабия от всички страни на ЕС. Подобно искане беше представено от парламента на 4 октомври, предвид ролята на страната в бруталната гражданска война в съседен Йемен.
Евродепутатите също призоваха върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, както и държавите-членки, да бъдат в готовност да наложат целенасочени санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия, след като обстоятелствата бъдат изяснени.
В заключение Парламентът призовава държавите-членки да поемат инициативата на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември, за да се повдигне въпросът за членството в Съвета на държави със съмнителни показатели относно зачитането на човешките права, като това включва и Саудитска Арабия.
Текстът беше приет с 325 гласа „за“, срещу 1 глас „против“ и 19 „въздържал се“.
Известният саудитски журналист Джамал Хашоги изчезна след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Изчезването му предизвика международни обвинения, че той е бил измъчван и брутално убит от саудитски агенти вътре в сградата, въпреки че тялото му все още не е намерено.
Саудитска Арабия първоначално отрече каквото и да било участие в изчезването на Джамал Хашгоги, но след тежък международен натиск страната призна, че убийството е извършено на територията на консулството. Г-н Хашоги беше известен критик на саудитския режим.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Каква игра играе Турция в случая с Джамал Хашоги?

The New York Times: Каква игра играе Турция в случая с Джамал Хашоги?

25 Октомври 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Редакционната колегия на водещото американско издание The New York Times публикува статия, в която се опитва да определи целите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Критично настроени в оценката си за да действията на Ердоган, от редакцията допускат, че лидерът на Анкара използва случая, за да укрепи още повече позициите си.
Турският президент разглежда убийството на Хашоги като възможност да подкопае Саудитска Арабия, регионален и религиозен съперник на Анкара. Турция реши да продължи по пътя на правосъдието и отказа да даде на Саудитска Арабия възможността да избегне отговорността за убийството на Хашоги, журналист на The Washington Post.
Новите съобщения, които се появяват през последните три седмици в контролираните от Ердоган местни медии, разкрива ужасяващи подробности за убийството, привлякоха вниманието на света към жестокостта на младия престолонаследник на арабското кралство, Мохамед бин Салман, въпреки че администрацията на държавния глава на САЩ ДоналдТръмп направила всички възможни намеци за това, че предпочита да си затвори очи за този факт.
По-рано тази седмица Ердоган отново привлече вниманието на света към това ужасно събитие и за първи път обсъди подробно този въпрос в реч, адресирана до членовете на неговата партия. Той нарече инцидента „умишлено убийство" и очерта хронологията на случилото се. Същевременно поиска от саудитите да предоставят повече подробности и да екстрадират 18 заподозрени, задържани с цел да бъдат съдени в Турция. Ердоган също така предложи, че зад убийството на Хашоги, извършено в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, стои принц Мохамед или някой негов приближен. „По чия заповед тези хора дойдоха тук?“, бе въпросът, който турският лидер отправи към съпартийците си.
Такъв отворен призив към Саудитска Арабия, регионална сила, която поддържа близки отношения с Тръмп и зетта му Джаред Къшнер, е смела крачка. Какво очаква да постигне Ердоган?
Малко вероятно е той да е бил много шокиран от убийството на журналиста, като се има предвид историята на Ердоган за незаконния тормоз срещу представителите на медии и ограничаването на свободата на печата. Миналата година редица неправителствени организации, наблюдаващи зачитането на свободата на средствата за масова информация, отново посочиха Турция като основен нарушител на свободата на печата в света поради арестите на журналисти.
И ако действията на Ердоган не са свързани със защитаването на свободата на печата, то тогава какви принципи защитава турския президент?
Разбира се, Ердоган е възмутен от това, че чуждестранна власт е извършила толкова тежко убийство на територията на Турция – при това в родния му град Истанбул. Саудитска Арабия изпрати екип от 15 убийци, за да извърши това престъпление, макар че тялото на Хашоги все още не е намерено.
Може би Ердоган, както твърдят американски официални лица и други експерти, се опитва да използва това убийство, за да изтръгне пари от Саудитска Арабия, за да подкрепи отслабена турска икономика в замяна на това да помогне за отклоняването на подозренията от Рияд. Турската лира продължава да пада и инфлацията се увеличава, което ограничава силно възможностите на турските работници и правителството на страната.
Въпреки че този сценарий не е реализиран, все още има възможност да се постигне определен саудитско-турски компромис относно запазването на тайната с допълнителните подробности за убийството, въпреки че в момента това, от което се нуждае светът, е цялата истина и изобличаването на отговорните за смъртта на Хашоги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Истанбул: Дадено е разрешение за оглед на двора и на кладенеца в резиденцията на Генералното консулство на Саудитска Арабия

„Джумхуриет”: Истанбул: Дадено е разрешение за оглед на двора и на кладенеца в резиденцията на Генералното консулство на Саудитска Арабия

25 Октомври 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските сили за сигурност са получили разрешение за извършване на оглед на градината и на кладенеца в двора на резиденцията на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, пише вестник „Джумхуриет”. Преди това от източници на силите за сигурност беше оповестено, че за подобно претърсване не е дадено разрешение от компетентните саудитски власти. Досега турските компетентни органи извършиха огледи и претърсване на сградата на Генералното консулство и на резиденцията по повод убийството на 2 октомври на саудитския журналист Джамал Кашоги, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Убийството на Джамал Хашоги е „предумишлено“ според Прокуратурата на Рияд

AFP: Убийството на Джамал Хашоги е „предумишлено“ според Прокуратурата на Рияд

25 Октомври 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Рияд. Според изявление на Прокуратурата на Саудитска Арабия убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул е било „предварително подготвено“, предава AFP, като уточнява, че заключението на Рияд се основава на данни от турските компетентни органи.
„Информацията от турските власти показва, че действията на заподозрените по случая са били умишлени“, се казва в изявлението, разпространено от държавната информационна агенция на арабското кралство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу за случая Кашоги: Анкара няма намерение да отнася въпроса до международен съд, но е готова да сътрудничи при проявен интерес

Мевлют Чавушоглу за случая Кашоги: Анкара няма намерение да отнася въпроса до международен съд, но е готова да сътрудничи при проявен интерес

25 Октомври 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара няма никакво намерение да отнася въпроса за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги до международен съд, предаде Anadolu Agency. „Предприемаме всички нужни мерки за да осветим всички детайли около предварително планираното убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги. Задават се различни въпроси: Тялото на Джемал Кашъкчъ все още не е намерено; къде е? Признавате, а защо не го казвате ясно? Вижте – това е едно престъпление; има и хуманитарни измерения. Семейството му също иска да знае истината; да изпълни последния си дълг към него. В рамките на разследването прокуратурата продължава своите дейности в сградата на Генералното консулство, в резиденцията, на дипломатическите автомобили. Въпросът вече придоби и международни измерения. Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения това разследване трябва де води съгласно турското право. Тези арестувани лица, или които и да са други, трябва да бъдат разследвани тук и да бъдат съдени по турското право. Осъществяваме сътрудничество с всеки, които иска да си сътрудничи с нас. Засега няма необходимост въпросът да бъде отнасян до международен съд; нямаме и такова намерение. Ако обаче международни институции, или съдилища, подемат някаква инициатива; ние сме готови да споделим доказателствата, с които разполагаме, както и резултатите от досегашното разследване. Това и без друго е наше задължение.”, посочва турският външен министър, цитиран от Anadolu Agency.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания остана извън групата на европейските държави, поставили под въпрос оръжейните доставки за Рияд заради убийството на Джамал Хашоги

El Pais: Испания остана извън групата на европейските държави, поставили под въпрос оръжейните доставки за Рияд заради убийството на Джамал Хашоги

25 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания не се присъедини към групата на европейските държави, които изостриха тона си към Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, отбелязват в редакцията на националния ежедневник El Pais.
През почивните дни испанското правителство излезе с изявление, изразяващо „отвращение“ от убийството на журналиста. Анализът на Мадрид обаче се основава на информация, споделена от саудитските прокурори, и не оспорва открито променящите се версии на Рияд за събитията, разиграли се в консулството на арабското кралство в Истанбул. В неделя съвместно изявление от Париж, Берлин и Лондон призова Рияд версията за смъртта на саудитеца „да бъде подкрепена от достоверни факти“.
„Правителството на Испания е разтревожено от предварителната информация на саудитските прокуратури относно смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Кралство Саудитска Арабия в Истанбул, и изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките си", се казва в официалното изявление на Мадрид.
Същевременно Испания не замрази продажбите си на оръжие за Саудитска Арабия, след като Германия предприе подобна стъпка. Великобритания и Франция също предприеха „наказателни“ стъпки срещу Рияд.
Берлин е четвъртият най-голям износител на оръжия за Саудитска Арабия след САЩ, Великобритания и Франция, припомня изданието.
Саудитска Арабия бе третият най-голям клиент на Испания в доставките на оръжия в периода 2013-2017 г. Между двете страни има силни търговски връзки. Испанско-саудитски консорциум изгради високоскоростния влак в Мека, проект на стойност 6,7 милиарда евро, който бе стартиран през 2011 г. и бе открит този месец.
Неправителствени организации, които следят международните продажби на оръжия, са поискали от Испания временно да преустанови оръжейния си износ за Рияд, но Мадрид е отхвърлил тази възможност с аргумента, че сделките се анализират „за всеки отделен случай".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Франция може да наложи санкции на Саудитска Арабия, ако се докаже вината й за убийството на Хашоги

Reuters: Франция може да наложи санкции на Саудитска Арабия, ако се докаже вината й за убийството на Хашоги

24 Октомври 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Ако се докаже, че в убийството на журналиста Джамал Хашоги е замесено саудитското разузнаване, Франция може да наложи санкции на арабското кралство, информира агенция Reuters, като цитира изявление в сряда на Бенжамен Гриво, говорител на правителството в Париж.
До този момент Франция беше сдържана в изказванията си по повод смъртта на Хашоги, като се съобразяваше с тесните си дипломатически контакти с Рияд и активните си търговски отношения в сфери като енергетика, финанси и оръжия.
“Докато фактите не бъдат съвсем точно изяснени и потвърдени от нашите информационни служби, няма да вземаме никакво окончателно решение“, е заявил Гриво. „От друга страна обаче, след като случаят се осветли и те подкрепят с доказателства за отговорността на Саудитска Арабия, тогава ще направим нужните изводи и ще предприемем съответните мерки“.
За първи път в сряда Париж публично обяви възможността от налагане на санкции, макар че дипломатите предупреждават, че няма да има „прибързани“ решения и че се изказват опасения да не се нарушат политическите взаимоотношения на Франция с кралството. Гриво добавя, че предприемането на каквито и да е санкции няма да засегне само и единствено ограничаване на оръжейните продажби. Правителственият говорител не е направил допълнителни подробности.
Източник от президентската институция също е уточнил, че страната няма да предприема никакво прибързано решение за „бъдещето на нашата стратегическа връзка“, като е уточнил, че “партньорството между Франция и Саудитска Арабия не е свързано само със сътрудничество в отбраната, но също и в области като икономика, култура, енергетика”.
В понеделник германският канцлер Ангела Меркел нарече убийството „чудовищно“ призова да не се изнася оръжие за Рияд, докато не се изясни случаят. За разлика от нея във вторник френският президент Макрон отказа да обсъжда въпроси, свързани с оръжейните доставки.
От 2008 до 2017 година Саудитска Арабия е вторият най-голям купувач на френско оръжие, като сделките възлизат общо на повече от 11 милиарда евро.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган разговаря по телефона с Мохамед бин Салман за убития саудитски журналист Хашоги

Anadolu Agency: Ердоган разговаря по телефона с Мохамед бин Салман за убития саудитски журналист Хашоги

24 Октомври 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рияд. Президентът на Турия проведе телефонен разговор с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман за убийството в Истанбул на журналиста Джамал Хашоги, предаде Anadolu Agency. От източници на турското Президентство става ясно, че разговорът е бил по инициатива на саудитската страна. Обсъдени са общите усилия за пълното изясняване на всички обстоятелства около жестокото престъпление и конкретните стъпки, които следва да бъдат предприети в това отношение, посочва още агенцията.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Саудитските власти отказват да позволят на турската полиция да претърси кладенец в градината на консулството в Истанбул

Hurriyet: Саудитските власти отказват да позволят на турската полиция да претърси кладенец в градината на консулството в Истанбул

24 Октомври 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Властите на Саудитска Арабия са отказали да позволят на турската полиция да потърси кладенец в градината на консулството на Рияд в Истанбул като част от разследването за убийството на журналиста Джамал Ханоги, отбелязва вестник Hurriyet.
По-рано представители на Анкара проведоха инспекции в дипломатическата сграда и в резиденцията на генералния консул на Саудитска Арабия. Хашоги, журналист на The Washington Post и критик на властите в Рияд, бе убит след влизането си в консулството на арабското кралство в Истанбул на 2 октомври.
След повече от две седмици яростно отричане, че Хъшоги е мъртъв, саудитското правителство на призна на 20 октомври, че той е бил убит при сбиване в консулството и осъдиха убийството му. Турция провежда свое собствено разследване по случая, но към настоящия момент остава неясно къде е тялото на убития журналист. Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган обеща да разкрие „цялата истина“ за смъртта на Хашоги чрез специално изявление по-късно тази седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Иран за убийството на Хашоги: Не мисля, че дадена страна би се осмелила да извърши такова престъпление без протекцията на Америка

Президентът на Иран за убийството на Хашоги: Не мисля, че дадена страна би се осмелила да извърши такова престъпление без протекцията на Америка

24 Октомври 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Техеран. Саудитска Арабия не би убила журналиста Джамал Хашоги, ако нямаше подкрепата на САЩ за подобно деяние. Това подчерта държавният глава на Иран Хасан Роухани, предава Reuters, като се позовава на негово изявление пред агенция IRNA.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по-рано, че саудитските власти са организирали „най-лошото прикриване“ на убийството, извършено в Турция, като обеща да отмени визите на заподозрените по случая.
„Никой не би могъл да си представи, че в днешния свят и в новия век ще станем свидетели на такова организирано убийство, че система ще планира такова зловещо убийство. Не мисля, че дадена страна би се осмелила да извърши такова престъпление без протекцията на Америка", категоричен бе Роухани.
Смъртта на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври предизвика международна вълна от възмущение. Саудитска Арабия първоначално отрече да знае каква е съдбата на Хашоги, но след това призна, че е бил убит след сбиване в консулството. Западът е скептичен към тази версия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обеща „наказателни мерки", ако ролята на Рияд в убийството на Джамал Хашоги бъде доказана

AFP: Франция обеща „наказателни мерки", ако ролята на Рияд в убийството на Джамал Хашоги бъде доказана

24 Октомври 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция ще предприеме „наказателни мерки", ако бъде доказано, че Саудитска Арабия стои зад убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това подчерта говорителят на правителството в Париж, предава AFP.
„Ако отговорността на Саудитска Арабия бъде доказана, ще предприемем наказателни мерки", увери правителственият говорител на Париж по време на заседание на кабинета, като подчерта, че ролята на Рияд трябва да бъде „потвърдена от нашите разузнавателни служби".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турската опозиция настоятелно пита: Как така саудитският консул се завърна необезпокоявано в Рияд – след убийството на Джамал Кашоги?

ДХА: Турската опозиция настоятелно пита: Как така саудитският консул се завърна необезпокоявано в Рияд – след убийството на Джамал Кашоги?

24 Октомври 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу направи подробни разяснения с конкретни факти и обстоятелства около жестокото убийство на Джамал Кашоги (известен още и като Хашоги, или Кашъкчъ) в дипломатическото представителство на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде информационната агенция ДХА. Изявленията му са направени пред вчерашното редовно заседание на Парламентарната група (ПГ) на НРП в Меджлиса.

Следва пълният текст в ДХА, подписан от Каан Улу – без редакторска намеса:

„Джемал Кашъкчъ (КШЧ) влиза в Генералното консулство (ГК) на Саудитска Арабия на 2 октомври – вторник, в 13.14 часа. Преди това обаче казва на годеницата си (турска гражданка): „Ако не изляза оттам; уведоми Дружеството на турско-арабските медии. След това ще информираш зам.-генералния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ясин Актай (дългогодишен личен приятел на КШЧ; журналист и колумнист в проправителствения вестник „Йени Шафак” – бел. на „Фокус”)”.
Същият ден в 16.40 часа, т.е. след изтичане на 3.5 часа, годеницата се обажда и на двете места; включително и на полицейския участък в кв. „Левент”. И още същия ден – на 2 октомври, съвсем нормално, Главната републиканска прокуратура започва разследване на случая.
Добре, какво прави Ясин Актай? Чета буквално неговите думи: „След като годеницата на КШЧ ме потърси, аз уведомих в спешен порядък както нашето разузнаване, така също и органите за сигурност, а също и лично канцеларията на президента Реджеп Тайип Ердоган”. Т.е., след като КШЧ не е излязъл от сградата на ГК в течение на случая са били както разузнаването, така и органите за сигурност, както и Президентството. И веднага след това са били взети нужните мерки. Дори на самото летище са били задействани всички системи, така че да не може и пиле да прехвръкне.

Каква е равносметката към 16.40 часа, след като КШЧ не излиза от сградата на ГК? Годеницата му уведомява по телефона; Ясин Актай алармира всички, на летището са взети такива мерки, че дори и пиле да прехвръкне, това ще стане ясно за всички.
Отиваме на 5 октомври. Все още няма сведения за КШЧ. Обаче случаят вече е подет от световните медии. Писанията са, че ”е убит вътре в ГК”. Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Салман дава изявления за „Блумбърг”. Казва така: „Може да бъде дадено разрешение на Турция да претърси ГК на Саудитска Арабия в Истанбул.”. Т.е., казва ни: „Хей, собственици на властта в Турция; ако искате да претърсите ГК – моля, заповядайте, търсете.” Това го казва на 5 октомври. Добре, а кога е извършено претърсването? Започна след пет дни – т.е. на 10 октомври.

Първият ми въпрос е към Ердоган: Защо изчака цели 5 дни? Кой ти даде указания да чакаш и да започнеш след 5 дни? И да приключиш това претърсване чак на 15 октомври – след цели 10 дни от полученото разрешение? Питам и в името на съвестта на нацията.

Вторият ми въпрос: Трябваше и щеше ли да се извърши претърсване и на резиденцията на ГК. Кога? На 16 октомври. На 15 октомври – на ГК; на 16 октомври – на резиденцията на генералния консул. Вижте колко е странно. На същата дата – 16 октомври, генералният консул си взима шапката, качва се на самолета и необезпокояван от никого напуска Турция – заминава си за Саудитска Арабия. Защо не му беше попречено? Той е или извършител, или свидетел, на едно жестоко престъпление. Защо е пуснат на свобода?

Казват ни: Имал дипломатически имунитет. В случая – няма дипломатически имунитет. Защо го няма? Посочено е ясно и конкретно във Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения от 1963 година, в чл. 41: „Задържане или арест на консулски служители може да става само в случай на тежки престъпления, или по решение на компетентни съдебни власти.”. В случая е извършено едно жестоко престъпление. Може ли да има по-тежко престъпление от това? Защо го пускате на свобода? От кого сте взели разрешение за това; по какви причини? Очакваме отговор на тези въпроси.

Вие сте властта в момента, управлявате страната. Трябва да го правите с нужната вещина и чувствителност.

На 17 октомври главният съветник на Президентството дава изявления. Казва така: Ердоган демонстрира приятелство с кралското семейство и не рови, не човърка много по случая; прави точно обратното – стъпки на добра воля, опитва се да помогне на крал Салман.” А тук е извършено едно жестоко престъпление! Убит е един напълно невинен човек. Г-н Ердоган, как става така, че вие се опитвате да правите неща, без да „раздухвате случая”? Замесените ясно изразяват и признават своята вина. …

По-нататък: От Саудитска Арабия идва екип с цел убийство на КШЧ. Настанява се в ГК. Убива КШЧ, когато той влиза в ГК. Това веднага се тиражира в световните медии. Всички са едно мнение - че КШЧ действително е убит. Добре, а какво става след това?
Убийците – всички до един, си вдигат чукалата и необезпокоявани напускат Турция. Сега ни се казва: „От 15-членния екип, заподозрян за убийството на КШЧ, 13 души се качват на частни самолети, които излитат от Истанбул в 18.30 ч. и в 22.45 ч., а останалите двама напускат Турция след полунощ с редовен полет до Саудитска Арабия. Убийците си тръгват пред очите на всички нас – напълно необезпокоявани. И което е по-жалко – пред очите на властимащите. Спокойно си се качват на частни самолети и на самолет по редовните линии и напускат Турция.

Какво ни се казва за това? Същият Ясин Актай прави изявление за Би Би Си: „В съвсем кратък срок бяха информирани всички компетентни органи и бяха взети нужните мерки. Стигна се дотам, че от летището не можеше и пиле да прехвръкне…”. Какво ти пиле; самите убийци отлетяха!

Това обаче означава следното: Гордата и чувствителна държава Република Турция вече е изпаднала до положението на една палаткова страна. Казва на целия свят: „Елате у нас. В Турция може да извършите престъпление; да убиете човек – никой няма да ви докосне, попречи и преследва.”

Вчера (във вторник) г-н Ердоган ни казва: „Престъплението е извършено в Турция, в Истанбул; нека извършителите да бъдат докарани и съдени в Турция.”. Г-н Ердоган; те извършиха това пред вашите очи и под вашата закрила избягаха зад граница. Ако могат така необезпокоявани да си заминават; когато това е случай, известен на всеки – в т.ч. и на притежаващите специални сведения по въпроса - това означава само едно: имаме свидетел и съучастник в престъпление.

Република Турция не може да бъде тласкана в подобно унизително положение. От името на съвестта на 81 милиона турски граждани искам отговор на зададените въпроси. В крайна сметка дали става въпрос за много пари; това ли е цената? Вижте докъде докараха страната – заради пари да пускат на свобода убийци. С манталитета – ако дойдат пари, ние ще се оправим. Това обаче е гавра и игра с честта, достойнството и чувствителността на държавата Република Турция. Никой няма право да го извършва…”

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания отнема визите на заподозрени в убийството на Джамал Хашоги

AFP: Великобритания отнема визите на заподозрени в убийството на Джамал Хашоги

24 Октомври 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще отмени визите на заподозрените в убийството на журналист Джамал Ханшоги саудитци, предава AFP, като се позовава на думите на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
„Министърът на вътрешните работи предприема действия срещу всички заподозрени, за да не им позволи да влязат в Обединеното кралство. Ако тези лица понастоящем притежават визи, тези визи ще бъдат отменени още днес", поясни Мей на заседание на парламента в Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ердоган настоява заподозрените в убийството на Джамал Хашоги да бъдат съдени в Турция

Politico: Ердоган настоява заподозрените в убийството на Джамал Хашоги да бъдат съдени в Турция

24 Октомври 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя 18-те мъже, арестувани от саудитските власти по подозрение в съучастие в „ужасното убийство“ на журналиста Джамал Хашоги, да бъдат съдени от Анкара, а не от Рияд, съобщава електронното издание Politico в европейската си редакция.
„Това е моето предложение и моята молба, защото инцидентът се случи тук“, поясни турският лидер пред парламентарната група на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“. Съвременно Ердоган подчерта, че преценката ще бъде на саудитския крал Салман.
Ердоган разясни, че Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която предоставя правна основа за дипломатически имунитет, е причината, поради която първоначално не са предприети действия срещу саудитското консулство и персонала на Рияд в Турция. Сега обаче те ще бъдат „поставени на масата“ и ще бъдат „обсъдени“, увери турският президент.
„Не може Виенската конвенция и други международни закони да възпрепятстват разследването на такова ужасно убийство, скрито зад бронята на имунитета. Мъглата бавно се вдига, други държави също предприемат действия, а ние вече заявихме, че няма да мълчим за това убийство и ще предприемем всякакви стъпки, изисквани от съвестта и закона".
Ердоган бе категоричен, че турските служби за сигурност и разузнаването разполагат с информация, че убийството на Хашоги е щателно планирано. Очаква се по-късно през деня турският президент да направи специално изявление, в което ще разкрие „цялата истина“ по случая.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Директорът на ЦРУ Джина Хeспъл се намира в Турция във връзка с разследването на смъртта на Джамал Хашоги.

Reuters: Директорът на ЦРУ Джина Хeспъл се намира в Турция във връзка с разследването на смъртта на Джамал Хашоги.

24 Октомври 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Директорът на ЦРУ Джина Хeспъл се намира в Турция във връзка с разследването на смъртта на Джамал Хашоги, предава Reuters.
Тя ще се опитва да получи достъп до запис евентуално направен по време на разпита му, мъченията и убийството му в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.
Според него въпреки съобщенията в медиите за съществуването на подобен запис, нито американските власти, нито другите съюзници на Турция все още не са го виждали. Според агенцията, на САЩ и техните съюзници, които участват в разследването, все още не разполагат с никаква безспорни доказателства за участието на саудитския престолонаследник в инцидента.
Според агенцията пътуване на Хеспъл в Саудитска Арабия след края на работата ѝ в Турция не е планирано.
На 13 октомври CNN, като цитира турския вестник Daily Sabah съобщи, че преди да влезе в сградата на Генералното консулство журналистът е активирал записващата функция часовника си Apple. В резултат устройството е записало процеса на разпит, изтезания и убийство на Хашоги. По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че нито той, нито държавният секретар Майкъл Помпео са чували или са видели подобни аудио- и видеозаписи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Прикриването на убийството на Джамал Хашоги е най-неуспешното в историята

Доналд Тръмп: Прикриването на убийството на Джамал Хашоги е най-неуспешното в историята

24 Октомври 2018 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Прикриването на убийството на Джамал Хашоги е най-неуспешното в историята, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от британският вестник The Guardian.
Доналд Тръмп е казал, че операцията за убийството на Джамал Хашоги в консулство на Рияд в Истанбул е “най-Лошото прикритие в историята“ като САЩ обявих, че ще санкционират саудитски лица, които са били замесени в смъртта на журналиста. Президентът обаче се отказа да обвини крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман.
"Говорих с краля, говорих и с престолонаследника вчера и той категорично заяви, че той няма нищо общо с това, това е извършено на по-ниско ниво", заяви пред репортери Тръмп.
Двадесет и един саудитци със сигурност ще загубят американските си визи, ако имат такива или ще попаднат в списъка на лицата, на които не може да бъде издавана американски виза, обяви Държавният департамент , като администрацията на Тръмп се мъчи да си върне инициативата по този случай, застрашил сериозно американско-саудитските отношения.
Майк Помпео, държавен секретар на САЩ, заяви, че се разглеждат и други мерки, включително и санкции: "Тези санкции няма да бъдат последната дума по въпроса от страна на САЩ‘, заяви той имайки предвид визовите ограничения.
"Заявяваме много ясно, Съединените щати не харесват този вид безмилостни действия за затваряне на устата на Хашоги , чрез насилие", каза Помпео. „ Нито президентът нито аз сме доволни от тази ситуация“.
Държавният секретар заяви, че САЩ "продължават да развиват разбирането за отговорността на всички лица, участвали в това убийство, както извършителите, така и тези, които са го наредили и организирали'.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“

„Взгляд“ : Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“

24 Октомври 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“, пише руският вестник “Взгляд“.
Журналистът Джамал Хашоги, убит в Истанбул, не стана "нов Скрипал". И не само защото единият е умрял, а другият е жив. Нито САЩ, нито Великобритания, нито ЕС бързат да налагат санкции срещу кралския двор в Рияд или да изгонят саудитски дипломати от столиците си. Какво предизвика такава забележителна разлика със скорошната антируска кампания? И защо Ердоган трябва да се възмущава заради целия свят?
Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и това, а което му се случи с пълна сигурност, може да се смята за убийство, предизвиква реакция в света, която не може да се нарече иначе освен ограничена. Не говоря за възмущение от смъртта на журналист, най-вероятно убит на територията на консулството на Саудитска Арабия - гневът е бурен и очакван. Въпросът е, че Саудитска Арабия, чиито власти турската и друга преса, пряко обвинява за участие в смъртта на Хашоги, не е подложена на остаркизъм на световно ниво.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прави твърди изявления: директно заявява, че служители по сигурността и разузнавачи на служба при саудитския крал Салман са пряко ангажирани с убийството на Хашоги. Но останалата част от света не бърза да сподели доверието на Ердоган.
Да, Доналд Тръмп заяви, че не е доволен от обясненията на Рияд за смъртта на Хашоги. Имаше новини, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е участвала лично в разследването на убийството на журналиста. Но нищо подобно на координираното експулсиране на дипломати, подобно на това, което беше инициирано от Великобритания след делото „Скрипал" и което беше предприето в Европейския съюз и в САЩ, не виждаме, макар че дипломати бяха заподозрени, че са замесени в смъртта на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Нито имаше някакви инициативи за налагане на санкции, въпреки че делото „Хашоги не изглежда като съшито с бели конци като случая „Скрипал“.
Може да се говори само за негативната реакция на отделни фирми (включително големи) и граждани, включително и на авторитетни фигури. И дори сега е забележимо използването на случая по скоро с антируски подтекст. Така например бившият шеф на британското външно министерство Борис Джонсън публикува статия в The Daily Telegraph. Джонсън обаче не толкова обвиняваше саудитците, колкото практикуваше антируски атаки. Той използва случая „Хашоги“ само за да прави паралел със случая „Скрипал“.
"По-специално, се налага идеята - само по себе си справедливо - за необходимостта Саудитска Арабия и Турция да представят на обществеността възможно най-конкретна информация за това, което е довело до смъртта на журналиста. Любопитно е да чуете призиви за диалог и представяне на доказателства от устните на Джонсън ", отбеляза руското посолство в Лондон по този въпрос. "В края на краищата, той беше този, който, като външен министър, беше един от инициаторите на твърдата антируска линия на Обединеното кралство след събитията в Солсбъри, която предвижда отказ от предоставяне на каквито и да е доказателства за официално сътрудничество", - заявяват от пресслужбата на посолството, цитирана от ТАСС.
Немският Deutsche Welle, от своя страна, коментира отказа на началника на Siemens Джо Кезер да участва в саудитския "Давос в пустинята" - сравнявайки го не с нещо друго, а с пристигането на същия бизнесмен в Русия през 2014 година. Убийството на Хашоги убеди ръководителя на Сименс повече от така нареченото анексиране на Крим, заключава немската медия.
Така че, дори онези, които се възмутиха от жестокото убийство на журналист и хвърлиха сянка върху кралския двор в Рияд, изразиха този възмущение по много особен начин.
Според Дмитрий Абзалов, председател на Центъра за стратегически комуникации, темата за убийството на саудитския журналист е много сложна за западните страни.
"Например в Щатите дори най-отявлените лобисти като Линдзи Греъм правят двусмислени изявления. Във Великобритания лейбъристите ще се възползват от ситуацията, за да притиснат своите консервативни противници по някои въпроси ", продължи експертът.
"В същото време не си струва да чакаме въвеждането на санкции срещу Рияд и има финансови и икономически причини за това. Саудитците са най-големият потребител на американски оръжия в брутно изражение. Освен това Съединените щати няма да могат да започнат пълноправна антииранска кампания без подкрепата на Саудитска Арабия, а Израел няма да се откаже от саудитската регионална тежест ", смята политическият анализатор.
Абзалов обясни също така интереса на Ердоган по този въпрос. Както съобщи вестник “Взгляд“по-рано, турският президент предложи онези, които участват в убийството на Хашоги в Истанбул да бъдат съдени в Турция.
"Изявлението на турския лидер показва, че екипът, който дойде от Саудитска Арабия, е имал за задача да отстрани журналиста. Или в краен случай да окаже силен натиск. Вторият важен аспект е, че останките са открити в кладенеца, който сам по себе си е уникален и показва укриването на следи. Сега Рияд ще се опита да смекчи ситуацията, тези 15-18 души ще бъдат арестувани и най-вероятно ще бъдат обвинени в надвишаване на допустимите граници ", предложи Абзалов.
"Турция, която заедно с Иран е основният противник на Саудитска Арабия в региона, ще се опита да развие активно тази тема, тъй като е полезно за нея ", каза Абзалов.
"За дълго време Ердоган беше смятан, ако не за последния диктатор на Европа, като Лукашенко, то поне за предпоследния. От тази гледна точка въпросът за човешките права е много благоприятен за него, показва от самото начало, че има по-радикални играчи, които не спират да използват много радикални средства ", каза Абзалов.
"Той подчерта няколко пъти, че Хашоги е дошъл в консулството за разрешение да се ожени за турска гражданка и това показва, че Ердоган сега ще се опита да заеме позицията на жертва, което вече се случва", каза Абзалов.
"Саудитска Арабия, за разлика от Русия, всъщност е най-близкият съюзник на Съединените щати, плюс това е финансово много важна страна за целия Запад", каза Николай Добронравин, професор по световната политика във Факултета по международни отношения в Държавния университет в Санкт Петербург. "Затова, независимо от случилото се в Истанбул, сюжетите, свързани със Саудитска Арабия, ще се смекчат до максимум. Въпреки това не трябва да се преувеличава и да се каже, че не е имало и няма да има никаква реакция от страна на служителите в Европа и САЩ ".
Добронравин вярва, че реакцията на Запада за смъртта на Хашоги все още предстои и зависи от това как ще се развие ситуацията в Съединените щати, а там няма единство за това как да се реагира срещу Саудитска Арабия за смъртта на журналист, който е работил не за някоя неизвестна медия, а за една от най-авторитетните.
"В САЩ няма единен външнополитически център. Има администрация на президента, има Конгрес, да не говорим за други центрове на влияние и вземане на решения. Ако говорим за първите две, очевидно за президентската администрация, конфликтът със Саудитска Арабия е изключително нерентабилен и ще бъде смекчен по всякакъв начин, - вярва Добронравин. "За Демократическата партия, напротив, тази ситуация е изключително полезна и демократите ще я влошат с всички възможни сили. В такава ситуация, по мое мнение, не струва да очакваме консолидирано решение поне до междинните избори за Конгреса, които ще се проведат на 6 ноември. " Други западни държави могат да действат по различен начин, но като цяло ще чакат реакцията, която ще преобладава в Съединените щати. Добронравин обаче е убеден, че при всички случаи отхвърлянето на съюз със Саудитска Арабия е изключително малко вероятно за Съединените щати. В крайна сметка, Америка е твърде тясно свързана с тази страна, както икономически, така и политически.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: САЩ ще изискват отговори от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги

Майк Пенс: САЩ ще изискват отговори от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги

23 Октомври 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският вицепрезидент Майк Пенс обеща във вторник да бъде оказан натиск на Саудитска Арабия за отговори, свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
Изявлението на Пенс в рамките на събитие, организирано от вестник The Washington Post, за който работеше саудитецът, бе направено, след като държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че убийството на журналиста в консулството на Рияд в Истанбул е планирано щателно от арабското кралство.
"Америка се нуждае от отговори и ще изискаме тези отговори", категоричен бе Пенс, допълвайки, че това трябва да се случи в близко време.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган увери близките на Джамал Хашоги: Турция ще направи всичко за разрешаването на случая

AFP: Ердоган увери близките на Джамал Хашоги: Турция ще направи всичко за разрешаването на случая

23 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери семейството на убития саудитски журналист Джамал Ханшоги, че Анкара ще направи "всичко", за да реши случая, предава AFP.
Ердоган е поднесъл съболезнованията си в телефонен разговор със сина на журналиста Абдула Хашоги и други членове на семейството му, които е уверил, че "Турция ще направи всичко необходимо за разкриване на убийството", разкри източник от Президентството в Анкара.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турската полиция е открила подозрителни куфари в изоставен автомобил на саудитското консулство

Hurriyet: Турската полиция е открила подозрителни куфари в изоставен автомобил на саудитското консулство

23 Октомври 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Автомобил, използван от консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, е бил открит изоставен на паркинг в града с три подозрителни куфара в багажника и медицинска маска за лица, съобщава турският вестник Hurriyet, като подчертава, че превозното средство се превърна в център на текущото разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Колата, която съответства на друго превозно средство, видяно пред консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където Хашоги изчезна на 2 октомври, е открита от полицията на частен паркинг в квартал "Султангази", след подаден сигнали.
Според полицейски служител, разговарял с редакцията на изданието, автомобилът марка "Мерцедес" е с дипломатически номера и е бил закаран в паркинга от един от аташетата на консулството, идентифициран като Мохамед О. Това се е случило на 7 октомври.
"Ние го познаваме, тъй като той използва нашия паркинг понякога. Обикновено неговият шофьор използва този автомобил. Но на 7 октомври той го караше сам", разкрива източник на изданието.
И докато турските власти и международната общественост все още се опитват да разберат къде е тялото на убития журналист, саудитският аташе е бил забелязан на същия паркинг на 18 октомври с BMW с дипломатически регистрационни номера. Той е паркирал колата си до "Мерцедес"-а и е разтоварил от нея три куфара, два от които - доста големи. При товареното на багажа с неизвестно съдържание на земята е паднала и медицинска маска, която се използва при работа с тежки химикали. Аташето е е забелязал и я е изхвърлил в близък контейнер за отпадъци.
Турската полиция е отишла на паркинга 22 октомври, но не е успяла да претърси колата поради дипломатическия имунитет. Саудитска Арабия трябва да издаде разрешение на турските власти да обискират превозното средство. В следобедните часове на вторник полицейски служители отново са забелязани в близост до автомобила, но остава неясно дали са получили разрешение за претърсването му.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидер на турска партия съобщи, че са намерени части от тялото на журналиста Хашоги

ТАСС: Лидер на турска партия съобщи, че са намерени части от тялото на журналиста Хашоги

23 Октомври 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Части от тялото на саудитския журналист Джамал Хашоги са намерени в кладенец на територията на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщи лидерът на турската опозиционна партия „Родина“ Догу Перинчек, предава ТАСС.
„Властите са намерили части от тялото на Хашоги в кладенец в саудитското генерално консулство“, заяви той. По думите на Перинчек, „турските сили за сигурност са провели обиски в консулството и са намерили части от тялото в кладенец, разположен във вътрешния двор“.
Същевременно, според съобщение на изданието Aydinlik, стаав въпрос за резиденцията на генералния консул, която е разположена на няколкостотин метра от сградата на Генералното консулство.
Засега няма официално потвърждение на новината.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Guardian: Случаят Джамал Хашоги: колкото повече се засилва натискът върху наследника, толкова повече саудитите говорят за „сбирщина“ виновни

Guardian: Случаят Джамал Хашоги: колкото повече се засилва натискът върху наследника, толкова повече саудитите говорят за „сбирщина“ виновни

22 Октомври 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
>Лондон. Саудитският външен министър Адел ал-Джубеир, твърди, че колумнистът на „Вашингтон поуст“ е убит в „ долнопробна операция“, информира британският Guardian.

За американската телевизия Fox News министърът е заявил: “Това е дело на индивиди, които са прекрачили извън кръга на своите правомощия.” Той твърди, че Бин Салман няма никакво отношение към случилото се в консулството в Истанбул и че убийците нямат тесни връзки с принца, въпреки убедителните сведения за противното.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Официалните саудитски власти пускат нова версия за смъртта на Хашоги

Reuters: Официалните саудитски власти пускат нова версия за смъртта на Хашоги

21 Октомври 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Рияд. В атмосфера на засилващ се международен скептицизъм за историята със смъртта на журналиста Джамал Хашоги властите в Риад предлагат нова версия за събитията, случили се в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщава Reuters.
Тази версия в основните си части влиза в противоречие с предишните официални обяснения.
Последният разказ, предоставен на медиите от саудитски държавен служител, пожелал анонимност, съдържа подробности за това как 15 саудити, изпратени на 2 октомври специално за среща с Хашоги, са го заплашили, че ще го обявят за дрогиран, после са го отвлекли и убили, докато той им е оказвал съпротива, накрая един от похитителите се е преоблякъл в неговите дрехи, за да имитира как самият журналист напуска сградата.
След като две седмици отричаше да има участие в изчезването на 59-годишния журналист, в събота Саудитска Арабия обяви, че той е умрял при юмручна схватка в консулството. Час по-късно друг официален саудитски служител обяви, че е умрял от удушаване. Тази информация беше повторена няколкократно.
Официалният служител представил документи от вътрешно саудитско разузнаване, които свидетелстват, че се предприемат мерки дисиденти да се върнат обратно в страната. Той е представил и документ, пряко свързан с Хашоги. Освен това държавният чиновник е показал и данни, предоставени от участващите в т. нар. 15-членен екип, занимаващ се с този конкретен случай. Тези данни съдържат първоначални резултати от вътрешното проучване. Той обаче не дава доказателства, с които да се потвърдят данните от разследването, нито други свидетелски показания.
Това описание е най-новото саудитско обяснение по случая, което се променяше много пъти. Властите отначало отхвърлиха като фалшиви съобщенията, според които Хашоги е изчезнал в консулската служба и настояваха, че скоро след като влязъл в сградата, той я напуснал. Когато медиите няколко дни по-късно съобщиха, че е бил убит в нея, те обявиха това твърдение за „безпочвено“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рияд „не знае къде е тялото“ на убития журналист Джамал Хашоги

AFP: Рияд „не знае къде е тялото“ на убития журналист Джамал Хашоги

21 Октомври 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Абдел ал Джубейр заяви, че Рияд „не знае къде е тялото“ на журналиста Джамал Хашоги, въпреки че призна за убийството, което определи като „огромна грешка“, предава AFP.
В интервю за Fox News, на което се позовава агенцията, Джубейр заяви, че властите на арабското кралство първоначално са вярвали, че Хашоги е напуснал сградата на консулството в Истанбул, където е бил забелязан за последен път на 2 октомври.
Но след „докладите, които получавахме от Турция", саудитските власти са започнали разследване, от което е станало ясно, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.
„Не знаем нищо по отношение на детайлите, как е загинал, къде е тялото му“, подчерта първият дипломат на Рияд, като допълни, че саудитския прокурор е постановил заповеди за задържането на 18 души
Той нарече убийството „огромна грешка", която американско-саудитските отношения в крайна сметка ще преодолеят.
„Хората, които са направили това, са го сторили това извън обхвата на своята власт. Очевидно е направена огромна грешка и това, което обърка грешката, е опитът да се опита да се прикрие", категоричен бе Джубейр.
„Това е недопустимо във всяко правителство, което - за съжаление, се е случило. Искаме да сме сигурни, че отговорните са наказани и че имаме процедури, за да предотвратим повтарянето на подобно нещо“, увери саудитският външен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция, Германия и Великобритания виждат „спешна необходимост от изясняване“ на смъртта на Джалал Кашоги

AFP: Франция, Германия и Великобритания виждат „спешна необходимост от изясняване“ на смъртта на Джалал Кашоги

21 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Франция, Германия и Великобритания изискаха от Саудитска Арабия да изясни „спешно“ причините за смъртта на журналиста Джамал Хашоги в сградата на консулството на арабското кралство в Истанбул, предава AFP.
„Остава спешната необходимост от изясняване на това какво точно се е случило на 2 октомври - отвъд хипотезите, изложени досега от саудитското разследване, които трябва да бъдат подкрепени от факти, за да бъдат считани за достоверни", се казва в съвместно изявление на трите страни от Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще разкрие цялата истина за смъртта на Джалал Кашоги

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще разкрие цялата истина за смъртта на Джалал Кашоги

21 Октомври 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да разкрие „цялата истина“ за убийството на журналиста Джамал Кашоги, който изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предава AFP.
Говорейки на митинг в Истанбул, турският президент подчерта, че ще направи специално изявление по случая следващата седмица.
„Тук търсим справедливост и ще разкрием цялата истина, не чрез някакви обикновени стъпки, а цялата истина“, увери Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Великобритания обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги не е достоверно

AFP: Според Великобритания обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги не е достоверно

21 Октомври 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според Великобритания обяснението за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, представено от Саудитска Арабия, не е достоверно, предава AFP.
„Не мисля, че това е достоверно", подчерта британският външен министър Доминик Рааб, като допълни, че има „сериозен въпросителен знак по отношение на предоставената версия".
„Подкрепяме турското разследване, британското правителство иска да види хората, които са отговорни за тази смърт".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutshe Welle: Берлин проговори по случая „Хашоги“ – поставен е под въпрос оръжейният износ за Саудитска Арабия

Deutshe Welle: Берлин проговори по случая „Хашоги“ – поставен е под въпрос оръжейният износ за Саудитска Арабия

21 Октомври 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас постави под съмнение бъдещите оръжейни доставки за Саудитска Арабия, предава Deutsche Welle.
„Не виждам никакви основания за позитивно решение по въпроса за доставки на оръжия в Саудитска Арабия“, подчерта германският социалдемократ, пояснявайки, че Берлин ще очаква приключването на разследването на обстоятелствата на смъртта на журналиста Джамал Хашоги.
Още по-рязко се изказа председателят на парламентарната комисия по външнополитически въпроси Норберт Рьонтген: „За мен е абсолютно ясно: ако върхушката в Саудитска Арабия не бъде сменена в близко време, то ще бъде необходимо да преустановим целия експорт на оръжия за страната – дори тези доставки, които сме договорили по-рано“. Той призова германските политици и бизнесмени да се въздържат от участие в инвестиционния форум в арабското кралство, който ще се проведе следващата неделя. По-рано и партията „Зелени“ призова правителството в Берлин да не вярва на Рияд.
Към настоящия момент Саудитска Арабия е втория по значимост вносител на германско оръжие: за първите девет месеца на текущата година Берлин е доставил на Рияд оръжия на стойност 416,4 млн евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Убийците на Джамал Хашоги трябва да отговарят за действията си

Ангела Меркел: Убийците на Джамал Хашоги трябва да отговарят за действията си

21 Октомври 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че онези, които са зад смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, трябва да бъдат подведени под отговорност и призовава за "прозрачност" от страна на Рияд, предава AFP.
"Виновните трябва да отговорят за действията си", заявиха канцлерът Ангела Меркел и външният министър Хайко Маас в съвместно изявление.
"Очакваме прозрачност от Саудитска Арабия за обстоятелствата около смъртта му", каза той. "Наличните доклади за случилото се в консулството в Истанбул са недостатъчни."
Отделно, Маас каза пред германската телевизия, че правителството му може да замрази износните лицензии за продажба на оръжие в Саудитска Арабия, докато случаят не бъде изяснен.
Маас каза пред програма на ARD, че понастоящем "няма основа за вземане на решения в полза на износа на оръжие за Саудитска Арабия".
Германия миналия месец одобри износ на оръжие за Саудитска Арабия за 416 млн. eвро за 2018 г. В миналото военният износ на Берлин в Саудитска Арабия се e състоял предимно от патрулни лодки.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е неудовлетворен от обясненията на Саудитска Арабия, но подкрепя оръжейната сделка с Кралството

AFP: Доналд Тръмп е неудовлетворен от обясненията на Саудитска Арабия, но подкрепя оръжейната сделка с Кралството

21 Октомври 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че не е удовлетворен от отговора на Саудитска Арабия за смъртта на дисидент журналист, но предупреди, че няма да отмени сделката с Кралството за стотици милиарди долари, предава AFP.
Саудитска Арабия призна, че критикът Джамал Хашоги е бил убит в истанбулското консулство след сбиване, със закъснение от две седмици, но местонахождението на тялото му остава неясно.
Според саудитските власти 18 саудитци са били арестувани във връзка със смъртта му и двама висши служители, приближени на принц Мохамед бин Салман, както и трима други разузнавателни агенти, са били уволнени.
"Това беше една голяма първа стъпка. Това беше добра първа стъпка", каза Тръмп.
- Но искам да стигна до отговора“, подчерта той.
Въпреки това Тръмп предупреди да не се спира продажбата на оръжие на Рияд, заявявайки, че това ще навреди на американските работни места, въпреки международния гняв заради смъртта на Хашоги.
"Имаме сделка за 450 милиарда долара, от които 110 милиарда долара е военна поръчка, но това е оборудване и различни неща, поръчани от Саудитска Арабия", каза Тръмп пред репортери.
"Това е повече от милион работни места, което не ни позволява да отменим такава поръчка. Това би навредило повече на нас, отколкото на тях", добави той, отбелязвайки, че Рияд може да купи оръжията от други страни като Китай или Русия.
"Но има и други неща, които могат да бъдат направени, включително и санкции", завърши американският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Генералният секретар на ООН и САЩ реагираха на потвърждението на смъртта на Джамал Хашоги

АFP: Генералният секретар на ООН и САЩ реагираха на потвърждението на смъртта на Джамал Хашоги

20 Октомври 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Вашингтон. Генералният секретар на ООН и САЩ реагираха на потвърждението на смъртта на Джамал Хашоги, предава AFP.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в петък, че е "дълбоко разтревожен" от потвърждаването от Саудитска Арабия на смъртта на известния дисидент - журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул.
"Генералният секретар е дълбоко разтревожен от потвърждаването на смъртта на Джамал Хашоги, като изказва съболезнованията си на семейството и приятелите на Джамал Хашоги", се казва в изявление на кабинета на Гутериш.
"Генералният секретар подчертава необходимостта от незабавно, задълбочено и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на Хашоги и пълната отговорност за виновните лица".
От Белият дом заявиха в петък, че са "натъжени" след потвърждението, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в саудитско консулство, но не споменават за бъдещите американски действия срещу Саудитска Арабия, която е основен съюзник на САЩ.
В първия отговор на САЩ на признанието на Саудитска Арабия, говорителят на Белия дом Сара Сандърс каза само, че Вашингтон "ще вземе предвид съобщението".
"Ние ще продължим да следим отблизо международните разследвания на този трагичен инцидент и ще настояваме за правосъдие, което е навременно, прозрачно и в съответствие с всички необходими процедури", каза тя.
"Ние сме натъжени да чуем потвърждението за смъртта на Джамал Хашоги и изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството, годеницата и приятелите му."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги

AFP: Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги

20 Октомври 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги, предава AFP.
Саудитска Арабия призна в събота, че дисидентът - журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, съобщиха от държавните медии, две седмици след изчезването му.
Кралството съобщи също, че е уволнило висшия служител на разузнаването Ахмад ал Асири и съветника за кралски медии Сауд ал-Кахани, двамата най-близки помощници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който е изправен пред нарастващ натиск заради аферата "Хашоги".
Саудитският журналист Джамал Хашоги, критик на ръководството на кралството и сътрудник на "Вашингтон пост", беше забелязан за последен път на 2 октомври, когато влезе в консулството на своята страна в Истанбул.
Изчезването му бе забулено в тайна и предизвика международна криза, като турски официални лица обвиниха Саудитска Арабия за убийство, спонсорирано от държавата.
"Дискусиите между Джамал Хашоги и тези, с които се срещна в консулството на кралството в Истанбул ... се превърнаха в битка, довела до смъртта му", каза Саудитската агенция за пресата, позовавайки се на главния прокурор.
Кралството съобщи, че 18 души са били арестувани в рамките на текущото разследване.
Саудитският крал също така разпореди създаването на министерски комитет под председателството на короната, за да преструктурира агенцията за разузнаване на кралството и да "дефинира правомощията ѝ точно", заявиха държавните медии.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати, които са най-големият защитник на Саудитска Арабия, могат да наложат санкции заради вероятното убийство на Хашоги.
Държавният секретар Майк Помпео каза пред радио "The Voice of America": "Със сигурност ще разгледаме широк спектър от потенциални отговори".
Администрацията на Тръмп е особено бавна, в критиките към Саудитска Арабия, въпреки убедителните доказателства, че Хашоги, критик на могъщия престолонаследник на ислямското петролно кралство, изчезна след влизането си в Саудитско консулство в Истанбул.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в косулството на страната в Истанбул

AFP: Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в косулството на страната в Истанбул

20 Октомври 2018 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия призна в събота, че дисидентът - журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, съобщиха държавните медии в кралството, цитирани от AFP.
"Дискусиите между Джамал Хашоги и тези, с които той се срещна в консулството на кралството в Истанбул ... се превърнаха в битка, довела до смъртта му", каза Саудитската агенция за пресата, позовавайки се на главния прокурор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Служителите в саудитското консулство са дали показания пред прокуратурата в Истанбул

AFP: Служителите в саудитското консулство са дали показания пред прокуратурата в Истанбул

19 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Членовете на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали показания пред турската прокуратура като част от разследването на изчезването и вероятната смърт на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
Петнадесет служители, всички от които турски граждани, са свидетелствали пред прокурорите, съобщиха местните медии. По-рано турските следователи извършиха задълбочен оглед на сградата на консулството и в резиденцията консул, който се завърна в Рияд във вторник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турските власти опровергаха твърденията за даване на САЩ „какъвто и да било аудиозапис“ за Джамал Хашоги

AFP: Турските власти опровергаха твърденията за даване на САЩ „какъвто и да било аудиозапис“ за Джамал Хашоги

19 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти опровергаха твърденията, че са предоставили на САЩ „какъвто и да било аудиозапис“ за изчезването на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
„Турция няма да даде каквато и да било аудиозапис на (Майк) Помпео или друг американски служител", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу два дни след срещата си с американски държавен секретар в Анкара.
По-рано бе съобщено, че в рамките на разговорите помежду им Чавушоглу е предал на първия дипломат на Вашингтон запис, който хвърля светлина върху случая с изчезването на журналиста след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп: Разузнаването на САЩ разполага с данни за смъртта на Хашоги

ТАСС: Тръмп: Разузнаването на САЩ разполага с данни за смъртта на Хашоги

19 Октомври 2018 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сведенията, с които разполага американското разузнаване, свидетелстват, че изчезналият саудитски журналист Джамал Хашоги не е сред живите, твърди в интервю за „Ню Йорк Таймс“ в четвъртък Доналд Тръмп, съобщава ТАСС.
Главата на Белия дом отбелязва обаче, че все още е „твърде рано“ да се правят заключения за това кой е поръчал убийството му. „Лошо, много лошо, а последиците трябва да са сериозни“, изтъква той.
И добавя: „Ние работим с разузнаванията на редица страни“. В материала се съобщава, че Тръмп "е изразил доверие в данните от редица разузнавателни източници, които навеждат на мисълта, че в убийството на Хащоги роля имат и представители от най-високите етажи на властта в Саудитска Арабия ".
Президентът на САЩ обаче подчертава и важността на връзките, които съществуват между Вашингтон и Рияд. "Те бяха много добри съюзници, купуваха в огромни количества разни неща и инвестираха в нашата страна, а аз ценя това“, отбелязва той в интервюто за „Ню Йорк Таймс“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Американското разузнаване свързва убийството на Джамал Хашоги със саудитския престолонаследик, но Доналд Тръмп може да пренебрегне оценката им

The New York Times: Американското разузнаване свързва убийството на Джамал Хашоги със саудитския престолонаследик, но Доналд Тръмп може да пренебрегне оценката им

18 Октомври 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на американските разузнавателни служби все повече се убеждават, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има вина за убийството на журналиста Джамал Хашоги – оценка, която изправя Белия дом пред предизвикателство с оглед стремежите на Вашингтон да поддържа близки отношения с Рияд, коментират в редакцията на водещото американско издание The New York Times.
Разузнавателните агенции все още не са в състояние да съберат преки доказателства за участието на принца. Те също така не са в състояние да заключат дали принц Мохамед директно е разпоредил убийството на Хашоги или е имал намерение той да бъде заловен и върнат в Саудитска Арабия, подчертаха американски и европейски официални лица.
Но разузнавателните агенции все пак имат косвени свидетелства за участието на принца в деянието - включително присъствието на членовете на неговите служби за сигурност и задържането на саудитски служители, обсъждали евентуален план за задържане на Хашоги.
Длъжностни лица също така подчертават, че пълният контрол на принца върху службите за сигурност прави много малко вероятно операцията да е била предприета без негово знание.
Американските разузнавателни агенции ще представят заключенията си пред държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Оценката е подготвена от екип, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео се върна от Рияд без видимо дипломатическо решение на кризата.
Източници на изданието твърдят, че разузнавателните служби се опитват да се погрижат да не ограничат политическите възможности на Белия дом и просто да изложат фактите по случая, с които разполагат.
Разузнавателните доклади са само един фактор, който Белият дом трябва да обмисли при действията си по въпроси, засягащи националната сигурност. Тръмп би могъл да пренебрегне класифицираната оценка, когато преценява провеждането на кои политики са в интерес на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: Заподозрян за убийството на Хашоги загина „при автомобилна катастрофа“ в Рияд

„Хюриет“: Заподозрян за убийството на Хашоги загина „при автомобилна катастрофа“ в Рияд

18 Октомври 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Рияд. Турското издание „Йени Шафак“ съобщи в четвъртък, че един от заподозрените за изчезването и предполагаемото убийство на журналиста Джамал Хашоги е загинал при „подозрителна автомобилна катастрофа“ в Рияд, пише електронното издание на вестник „Хюриет“.
Машал Саад ал Бостани, 31-годишен лейтенант от Военновъздушните сили (ВВС) на Саудитска Арабия е сред 15-те заподозрени, които пристигат в напускат Турция на 2 октомври, след като посещават консулството на Кралството в Истанбул по времето, когато Хашоги е бил там, пише вестникът.
Източниците на „Йени Шафак“ не са дали повече детайли около катастрофата в Рияд и предполагаемата роля на Бостани при убийството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп е поискал аудио запис, „ако има такъв“ по случая с журналиста Хашоги

The Guardian: Тръмп е поискал аудио запис, „ако има такъв“ по случая с журналиста Хашоги

18 Октомври 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е поискал от Турция аудиозапис за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, съобщава The Guardian
Така ще се потвърдят слуховете, че е бил жестоко измъчван преди да го убият в саудитското консулство в Истанбул.
Турските власти са отговорили, че подобен запис е бил предаден на САЩ и Саудитска Арабия.
В сряда обаче Тръмп е заявил пред репортерите: „Ние го поискахме … ако той съществува“ – преди да добави, че „вероятно съществува“.
Преди това Тръмп намекна, че вярва в отговорността на саудитския крал Салман и престолонаследника Мохаммед бин Салман и предупреди да не се правят безразсъдни преценки. Той отрече да е прикривал саудитските управляващи, но в същото време посочи, че те са важни като стратегически и търговски партньори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Разследването на случая с изчезналия журналист Джамал Хашоги стигна до близкото обкръжение на саудитския престолонаследник

CNN: Разследването на случая с изчезналия журналист Джамал Хашоги стигна до близкото обкръжение на саудитския престолонаследник

17 Октомври 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В сряда турските служби са обискирали резиденцията на саудитския консул в Истанбул, търсейки улики за случилото се с Джамал Хашоги, съобщава CNN/b>. Засилват се подозренията, че хората, отговорни за смъртта на журналиста, са в тесни връзки с най-високите етажи на властта в Риад.
Източници са казали пред медията, че група саудити, за които турските официални власти вярват, че са свързани с несъмненото убийство на Хашоги, е била водена от високо поставен офицер от разузнаването, за когото се знае, че е близък с кръга от приближени на престолонаследника Мохамед бин Салман.
В понеделник турските следователи проведоха разследване само в консулската служба, а в сряда влязоха и в резиденцията на генералния консул Мохаммад ал-Отаиби в Истанбул. Той обаче е напуснал страната още във вторник, по информация на Анадолската новинарска агенция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Майк Помпео даде на Рияд „няколко дни“, за да обясни изчезването на Хашоги

Washington Examiner: Майк Помпео даде на Рияд „няколко дни“, за да обясни изчезването на Хашоги

17 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Саудитска Арабия има „няколко дни“, за да обясни каква е била съдбата на изчезналия критик на властите в Рияд Джама Хашоги, заяви държавният секретар на САЩ при завръщането си от обиколката в региона, пише онлайн изданието на вестник Washington Examiner.
„Разумно е да им дадем още няколко дни, за да го завършат и да го направят правилно, така че да е обстойно и пълно“, заяви Помпео пред репортерите, докато пътуваше за Брюксел. „Имах възможност да говоря с годеницата на Джамал. За всички е по-добре да е по-рано, отколкото по-късно“.
Помпео беше в Саудитска Арабия и Турция през тази седмица, на фона на гнева от изчезването и предполагаемото жестоко убийство на Хашоги, журналист от Washington Post и гражданин на САЩ. Той е видян да влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и според информацията на турските медии, е бил измъчван и убит, което предизвика международна криза.
„Убеден съм, че саудитите разбират сериозността на Америка по въпроса и се надявам саудитите също да го вземат на сериозно, както ми казаха вчера, че ще направят“, обясни държавният секретар. „Определено времето ще покаже; ние ще видим разследването и неговите резултати“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.