НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Yeni Safak: Започна евкуацията на шиитските населени места в сирийската провинция Идлиб

Yeni Safak: Започна евкуацията на шиитските населени места в сирийската провинция Идлиб

19 Юли 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Идлиб. Евкуацията на мирното население от шиитските населени места Фуа и Кафрия в сирийската северозападна провинция Идлиб започна в съответствие с постигнатата сделка между Иран и въоръжените опозиционни групи, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
Съгласно съобщенията на кореспондентите на „Анадолската агенция“ в региона, евакуацията е започнала в сряда вечерта, когато 12 линейки са изнесли болните и ранените от двете села, а в последствие десетки автобуси са започнали да извозват мирните граждани.
Според условията на споразумението, евакуациите трябва да съвпаднат с освобождаването на терористи, заловени по-рано от правителствените сили.
Опозиционни източници съобщиха по-рано пред „Анадолската агенция“, че във вторник между ирански представители и екстремистите е постигнато споразумение за евакуацията на 6900 души от двете села в замяна на освобождаването на 1500 държавни в затвори бойци от въоръжената опозиция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция „не иска“ повторение на сценария от Югозападна Сирия в зоната на деескалация в Идлиб

Yeni Safak: Турция „не иска“ повторение на сценария от Югозападна Сирия в зоната на деескалация в Идлиб

19 Юли 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. В четвъртък Анкара заяви, че не иска разрушителния сценарий, разиграл се в Югозападна Сирия, да се повтори в северозападната провинция Идлиб, съобщиха от външното министерство на Турция, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
„Не искаме сценарият от Югозападна Сирия да се случи в Идлиб“, гласи съобщението от дипломатическото ведомство. Там се добавя още, че Турция „категорично осъжда“ настъпателните операции на правителствените сили в зоните на деескалация в южна Сирия.
Изданието припомня, че миналия месец силите на режима започнаха широкомащабна настъпателна операция – с подкрепата на руските Военно-космически сили (ВКС) – в Дераа, която завърши с установяването на пълен контрол върху границата на Сирия с Голанските възвишения, заемани от Израел и Йордания чрез споразумение за капитулация между групировките и Русия.
„Йени Шафак“ коментира, че на миналогодишните преговори в столицата на Казахстан – Астана, Дераа е определена за „зона на деескалация“, в която актовете на агресия са строго забранени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Постигнато е споразумение за евакуиране на проправителствени сирийски градове

AFP: Постигнато е споразумение за евакуиране на проправителствени сирийски градове

17 Юли 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Хиляди хора ще бъдат евакуирани от два обсадени проправителствени града в Сирия в замяна на освобождаването на затворници, държани в правителствени затвори, предава AFP, като се позовава на информация на Сирийската обсерватория за човешки права.
Според споразумение договорено от съюзниците на режима на Басар Асад, Русия и Турция, Фуаа и Кефрая, последните обсадени градове в Сирия, ще бъдат напълно евакуирани след три години обкръжаване от бунтовници.
Сирийските държавни медии също съобщиха във вторник предварителна информация за споразумение за освобождаване на „хиляди“ души от Фуаа и Кафрая.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“ (Русия): Ще предаде ли Русия Иран отново?

„Военное обозрение“ (Русия): Ще предаде ли Русия Иран отново?

17 Юли 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Вашингтон не се отказва от заветната цел – да нанесе колкото може по-силен удар по политическите и икономическите позиции на Иран. Но за това санкциите на САЩ и техните сателити не са достатъчни. Именно по тази причина в момента Доналд Тръмп не само „атакува челно“ Техеран със своите санкции, но и се опитва да му мине отзад, настройвайки против Иран неговите партньори и преди всичко Русия. Именно нашата страна е ключовият партньор на иранците в Сирия, доставя на Техеран въоръжение и му оказва значителна дипломатическа поддръжка, пише руският военен портал „Военное обозрение“ в кратък материал, представен без редакторска намеса.
Но не всичко е толкова безоблачно в руско-иранските отношения. Още през 2010 година Вашингтон успя „да натисне“ Москва, принуждавайки я да не продава С-300 на Техеран. Сега целта на САЩ е да уговори Русия да сдържа нарастващото иранско присъствие в Сирия. Това не е толкова лесно, но няма нищо невъзможно.
Иран е най-близкият съюзник и партньор на Сирия. Башар Асад има специални отношения с Техеран и независимо от наличието на руски бази в Сирия, участието на руските Военнокосмически сили и Сили за специални операции в бойните действия, Асад е особено близък с Иран. Още повече, че иранското ръководство гледа на сирийските алевити като част от единния шиитски пояс. Затова, между другото, Иран отправи в Сирия много по-голямо количество войски от Русия. Корпусът на стражите на Ислямската революция (КСИР), контролираните от Иран шиитски формирования, ливанските доброволци, афганците, пакистанците и иракчаните до голям степен осигуряват успеха на сухопътните операции на правителствените войски. Зависимостта на Асад от иранската помощ расте, което силно тревожи съседката на Сирия – Израел. Влиятелното в САЩ еврейско лоби, на свой ред, притиска американското ръководство по някакъв начин да уреди изгонването на Иран от Сирия, или най-малкото, да сведе присъствието на иранските военни в региона до минимум.
Но как ще бъде заставена Русия да приеме гледната точка на Вашингтон? На първо място, Москва и без това не е доволна от нарастващото иранско влияние над Асад, т.е. присъствието на своего рода конкуренция за Сирия. Второ, Русия се старае да поддържа добри отношения с другите страни от Близкия Изток – и със Саудитска Арабия, и с Йордания, и с Израел, а всички те са сериозно загрижени от иранското присъствие в Сирия. Трето, Русия и Иран имат общи тактически, но съвършено различни икономически интереси в Близкия Изток. За Москва е важно да затвърди политическото и икономическото си влияние и да защити интересите си в нефтегазовия отрасъл, а за Иран – не само да осигури собствените си икономически интереси, но и да образува мощен шиитски пояс, който да противостои на старите им конкуренти – сунитите и главния враг – Израел. Затова не трябва да се мисли, че опитите да повлияят на руската позиция по отношение на Иран ще бъдат безрезултатни за американците. Не напразно, между другото, и израелският премиер на 9 май т.г. прекара целия ден в Москва редом с Владимир Путин, за да подчертае специалния характер на руско-израелските отношения.
Разбира се, Вашингтон едва ли ще получи пълна подкрепа от Москва по въпроса за извеждането на иранските войски от територията на Сирия, тъй като руското ръководство прекрасно разбира, че Башар Асад остава президент и то до голяма степен благодарение именно на щиковете на иранските бойци. Но е напълно по силите на Тръмп да убеди Москва да натисне Иран по въпроса за съкращаването на неговото присъствие в Близкия Изток. Не по-малко интересно е, как действията на Москва, ако тя тръгне след Вашингтон, ще се отразят на ирано-руските отношения и взаимодействието между двете страни, както по сирийския въпрос, така и в икономиката.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Терористите в Дераа и техните семейства започнаха да се евакуират

AFP: Терористите в Дераа и техните семейства започнаха да се евакуират

15 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Дераа. Групировките в сирийската провинция Дераа започнаха да се евакуират от едноименния град в неделя, съобщиха кореспондент на AFP и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права, повече от седем години, след като сирийската война започна именно тук, предава AFP.
Според твърденията на пратеника на „Франс прес“ на мястото, стотици бойци и техните семейства са се натоварили на 15 автобуса и са заминали.
„Автобусите започнаха да се движат от сборните пунктове към края на града, където трябва да бъдат претърсени“, заяви ръководителят на СОЧП Реми Абдел Рахман.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Реджеп Таийп Ердоган е предупредил, че ако сирийската армия се опита да влезе в Идлиб, това може да разруши споразумението за деескалация, твърди източник

Reuters: Реджеп Таийп Ердоган е предупредил, че ако сирийската армия се опита да влезе в Идлиб, това може да разруши споразумението за деескалация, твърди източник

15 Юли 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердгоан е казал на руския си колега Владимир Путин в събота, че споразумението за деескалиране на сирийския конфликт може да бъде разрушено ако правителствените сили започна военна операция в провинция Идлиб, предава Reuters, като се позовава на свой източник от турското президентство.
Путин и Ердоган говориха по телефона, след като силите на Асад издигнаха националното знаме над контролираните от дълго време от терористите части на град Дераа в четвъртък.
„Президентът Ердоган подчерта, че страданията на мирното население в Дераа са тревожещии и че ако режима се опита да направи същото в Идлиб същината на споразумението от Астана ще бъде окончателно разрушена“, е заявил източникът на американската агенция.
„Ройтерс“ припомня, че с помощта на Русия и Иран, Башар Асад освободи по-голямата част от Сирия, но терористичните групировки продължават да контролират северозападната провинция Идлиб, докато поддържаните от САЩ кюрди владеят голяма част от пустинята в Североизточна Сирия.
Съгласно споразумението за създаване на зона на деескалация между Москва и Анкара, Турция установи редица наблюдателни пунктове в Идлиб.
Източникът на американската агенция твърди, че Ердоган е предупредил, че избягването на „негативни развития“ в провинцията е от решаващо значение за участието на представители на групировките на поредния кръг от преговорите в Астана на 30-31 юли.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: По данни на СОЧП при въздушни удари в Дейр ез-Зор са загинали 28 цивилни

AFP: По данни на СОЧП при въздушни удари в Дейр ез-Зор са загинали 28 цивилни

13 Юли 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В резултат на въздушен удар срещу една от последните твърдини на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ в източната сирийска провинция Дейр ез-Зор са загинали 28 цивилни, предава AFP, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП).
Към настоящия момент остава неясно кой е отговорен за ударите, нанесени „при събиране на цивилни“ в населено място, разположено до границата с Ирак. Според СОЧП обаче те са извършени от ирански или от самолет на водената от САЩ международната коалиция срещу „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.