НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Въвежда се временна организация на движението в града за провеждане на фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Въвежда се временна организация на движението в града за провеждане на фестивала „Франкофоли“

19 Юни 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Въвежда се временна организация на движението в града за провеждане на фестивала „Франкофоли“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Временна организация на движението е валидна за двата дни на фестивала „Francofolies. Благоевград“. По заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети всички необходими мерки за безпроблемното осъществяване на движението в Областния център.
Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде спряно в двете посоки по улица „Александър Стамболийски“, в участъка от кръстовището с булевард „ Свети Димитър Солунски“ до кръговото кръстовище с улица „14 полк“ за периода от 08.00 часа на 22 юни до 06.00 часа на 24 юни 2018 г. Определен е обходен маршрут, като движението ще се извършва по бул. „Васил Левски“ и ул. „Джеймс Баучер“.
Движението ще бъде спряно за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт по западната пътна лента на улица „14 полк“, в посока от кръговото кръстовище с улица „Александър Стамболийски“, до кръговото кръстовище с улица „Свобода“ за периода от 08.00 часа на 22 юни до 06.00 часа на 24 юни 2018 г.
Движението ще се осъществява по улица „Полковник Дрангов“, като движението се контролира от ОД на МВР-Благоевград.
Автомобили ще могат да бъдат паркирани по ул. „Александър Стамболийски“ след кръстовището с кръговото движение, като входът ще бъде от страната на бул. „Джеймс Баучер“. Ще може да се паркира и по дясната лента за движение по „14 полк“ в посока ЗМКА, както и на паркинги, в близост до парк „Македония“.
Апелът е за безпрепятственото осъществяване на движението, жителите и гостите на Благоевград да бъдат внимателни и толерантни на пътя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината помага с информация за квартири по време на „Франкофоли“

Благоевград: Общината помага с информация за квартири по време на „Франкофоли“

18 Юни 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Броени дни остават до най-голямото и очаквано музикално събитие в България- “Francofolies. Благоевград 2018“, съобщиха от пресцентъра на общината. Предвид големия интерес и ангажираната хотелска база, Община Благоевград отново поде кампания в помощ на гостите, затруднили се да намерят място за престой и нощувки. За целта всеки, който иска да наеме или отдаде квартира, за дните около фестивала „Франкофоли“, може да позвъни на 0884115150 - телефон на Туристически-културно информационен център – Благоевград или да пише на email: infocentreblg@gmail.com. Информация ще бъде помествана и наhttps://www.facebook.com/infocentreblg/
Тази година фестивалът ще се проведе на 22 и 23 юни, отново в парк „Македония“. Ексцентричната Ройшин Мърфи, очарователната Ayo и нашумелият в Европа с хитовете си френски рапър Метр Гимс са водещите имена в програмата на четвъртото издание на фестивала „Франкофоли“. Останалите познати за публиката имена, които ще се качат на сцената, са младата френска звезда с български произход Венсан Винел, френските DJ Федер и DJ Aslove и най-успешната по света румънска млада изпълнителка Инна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Благоевград, Областната дирекция на МВР и охранителни фирми ще се грижат за сигурността гражданите на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика

Община Благоевград, Областната дирекция на МВР и охранителни фирми ще се грижат за сигурността гражданите на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика

15 Юни 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград, Областната дирекция на МВР и различни охранителни фирми ще се грижат за сигурността на жителите и гостите на града по време на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Манов, главен специалист в направление „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. „Община Благоевград не за първи път провежда тези мероприятия, така или иначе вече имаме изграден опит и надграждаме хубавото и полезното. Мерките за сигурност са много стриктни и много сериозни. На работна среща с Областна дирекция на МВР-Благоевград, както и с частните охранителни фирми, които ще вземат участие в събитията, се направи един анализ, разчертаха се задачи, поставиха се всички форми за изпълнение, за да може концертите да преминат както трябва и без инциденти, и да бъдат радост за жителите и гостите на града“, посочи той.
Манов обясни, че всеки си има поставени задачи и всичко е разпределено. По думите му хората ще бъдат достатъчни. Той подчерта, че целият периметър на парк „Македония“ ще се охранява, а където има необходимост, ще бъдат поставени хора, които да следят за спазване на обществения ред.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Манов, Община Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ на 16 юни

Кирил Манов, Община Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ на 16 юни

15 Юни 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ в Благоевград на 16 юни във връзка с провеждането на церемония по връчване на Годишните награди за българска музика. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Манов, главен специалист в направление „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. „Бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде затворен от кръговото движение на улица „14 полк“ до разклона на бул. „Св. Димитър Солунски“, като тази част ще се ползва за паркинг на гостите, както и дясната лента на улица „14 полк“ от кръговото движение с бул. „Александър Стамболийски“ до кръговото движение при ЗМКА. Също така ще се използват и други паркинги, пред които сме сложили табели“, посочи той.
Манов уточни, че става дума за паркингите на голям магазин за хранителни продукти, паркингите на американските общежития, както и паркингите на пазара. Той отбеляза, че улиците ще бъдат затворени от 08,00 часа сутринта на 16 юни до 06,00 часа сутринта на 17 юни. По думите му същата организация ще бъде въведена и за фестивала „Франкофоли“ от 08,00 часа сутринта на 22 юни до 06,00 часа сутринта на 24 юни. Кирил Манов допълни, че има обходни маршрути, които са определени предварително, както и че има и карти за маршрута на градския транспорт – той ще минава през булевард „Васил Левски“ и улица „Джеймс Баучер“, както и през улица „Полковник Дрангов“.
Той заяви също, че по време на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика на входа на парк „Македония“ ще бъдат допускани само малки сгъваеми чадъри. Той допълни, че ще се допускат внасянето само на малки отворени бутилки минерална вода без капачки. Манов добави още, че е абсолютно забранено внасянето на хладни и огнестрелни оръжия. „Искам да обърна внимание на нещо много важно, което касае децата под 18-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в парк „Македония“ задължително с декларация, в която придружаващото ги лице ще се подпише, че носи пълна отговорност за тях. Тази декларация може да се изтегли от сайта на Община Благоевград, както и на място. Проблемът с непълнолетните лица ще бъде решен по този начин“, отбеляза Кирил Манов. Той подчерта, че трябва да се има предвид, че попълването на тази декларация на място ще забави влизането на съответните лица, попълващи декларацията.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала “Francofolies“ ще бъде възможен след предоставяне на декларация

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала “Francofolies“ ще бъде възможен след предоставяне на декларация

13 Юни 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По време на четвъртото издание на фестивала “Francofolies. Благоевград“, достъпът до парк „Македония“ за всички малолетни и непълнолетни лица ще бъде позволен след предоставяне на попълнена декларация за придружител по чл. 8, ал. 3 и 4 от Закона за закрила на детето. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благевград.
Декларацията може да бъде изтеглена оттук.
Екземпляр от декларацията може да бъде получен и на входа на парк „Македония“ в дните на фестивала. Те ще трябва да бъдат на място, което ще забави влизането в парка. Деклараторът заявява, че носи пълна отговорност за малолетното/непълнолетно лице по време на концертните вечери. Личните данни, които се попълват в декларацията се използват единствено и само за нуждите на въпросната декларация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Французинът с български произход Венсан Винел ще проведе първи концерт у нас на фестивала "Франкофоли" през юни

Благоевград: Французинът с български произход Венсан Винел ще проведе първи концерт у нас на фестивала "Франкофоли" през юни

13 Март 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Французинът с български произход Венсан Винел ще проведе първи концерт у нас на фестивала "Франкофоли" в Благоевград през юни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Фестивалът застава зад социална кауза за равен достъп до култура и изкуство.
Четвъртото издание на "Франкофоли" ще бъде първото събитие в България, което ще стартира кампанията „Отворена зона“ в партньорство с фондация Моменти за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Тази година фестивалът за съвременна музика ще се проведе на 22 и 23 юни, при вход свободен, в парк „Македония“ в града, където миналата година събитието събра над 30 000 публика.
За първи път на концертите на "Франкофоли" ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от асистент може да бъде предварително заявена в Информационния център в града.
В подкрепа на кампанията „Отворена зона“ с първи самостоятелен концерт на Франкофоли в България пристига и Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.
Певецът ще се качи на сцената на "Франкофоли" на 22 юни с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове.
21- годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.
Роден е със силно увредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Едва на 3 е осиновен във Франция и расте в парижко предградие. Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба. Съвсем малък, Венсан се научава да свири на пиано сам, по слух.
Следват трудни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолация, самота и отхвърляне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че често е бил обект на дискриминация и подигравки, заради което напуска колежа, в който учи. Продължава напред с музика и безусловната подкрепа на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, но поради липса на преподавател, който да владее брайлова азбука и ноти, не е приет.
Свири по улиците и на обществени места. През 2017 е случайно забелязан от сътрудничка на риалити формата "Гласът на Франция", докато свири на пианото в чакалнята на парижката гара Сен Лазар, която го кани да участва в шоуто.
Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на хита Lose Yourself, донесъл през 2002 г. на Еминем награда „Оскар“ и влиза в отбора на световноизвестната френска звезда Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.
Много бързо Венсан Винел се превръща в сензация във Франция и набира хиляди фенове. Пред „Фигаро“ споделя „Не мисля за себе си като за човек с увреждане , защото моят недъг е компенсиран с нещо друго. Имам абсолютен слух: когато чуя някое парче, го запомням и мога веднага да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха“.
Фестивалът "Франкофоли" се провежда в Благоевград от 2015 като изнесено издание на най-големият европейски фестивал за съвременна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle /Ла Рошел, Франция/. В 3-те му издания до момента на сцената се качиха най-едни от най-актуалните звезди на съвременната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и др.
През 2017 "Франкофоли" в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.
Дните на фестивала през 2017 събраха в Благоевград над 30 000 публика от България и чужбина, а хотелите с обща леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост от май - месец преди провеждането му.
Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.
Кампанията „Свободна зона“ е инициатива на Фондация Моменти, която цели да провокира повече български културни оператори, събития и институции към създаване инфраструктура и политики за преференциални условия и свободен достъп до култура и изкуство на хора в принудителна социална изолация и неравностойно положение от различни уязвими групи.
Първото събитие, което стартира кампанията, е фестивалът "Франкофоли" в Благоевград, а Общината в града – първата община в България, която трайно се ангажира с каузата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Входът за четвъртото издание на фестивала „Франкофоли“, който ще се проведе на 22 и 23 юни, ще бъде свободен

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Входът за четвъртото издание на фестивала „Франкофоли“, който ще се проведе на 22 и 23 юни, ще бъде свободен

12 Март 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Входът за четвъртото издание на фестивала „Франкофоли. Благоевград“, който ще се проведе на 22 и 23 юни, ще бъде свободен. Това обяви на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че за фестивала и тази година се очаква да пристигнат между 30 000 – 40 000 души. Д-р Камбитов каза още, че до броени дни ще станат ясни и изпълнителите, които ще участват във фестивала, като сред тях има много големи звезди.
Кметът на Благоевград добави, че преди това, на 16-17 юни, в града за поредна година ще се проведе церемония по връчване на наградите за българска музика. „Тези дни – на 30 и 31 март, пък, ни предстои провеждането на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018“. В него участие ще вземат Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, блус дивата Кели Ръкър, Васко Кръпката, София Блус бенд, Биг Бенд на Българското национално радио, Биг Бенд - Благоевград, Лъчезар Кацарски“, посочи д-р Камбитов. Той допълни, че входът за джаз фестивала е 12 лева за 1 ден, а картата за 2 дни струва 20 лева. Кметът на Благоевград заяви, че Община Благоевград планира и провеждане на фестивал през месец септември, но информация за него ще бъде оповестена на по-късен етап.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма 2017 г.

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма 2017 г.

13 Декември 2017 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма 2017 г. Това стана на официална церемония в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на спорта Красен Кралев, кмета на София Йорданка Фандъкова, народни представители, посланици, кметове, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медии, съобщиха от пресцентъра на министерството. На събитието присъстваха над 300 гости, а водещи бяха лицата на Българската национална телевизия Георги Любенов и Аделина Радева.
Годишните награди са успешна и много важна инициатива, която откроява най-добрия и качествен туристически продукт, каза министър Ангелкова. И допълни, че те не просто посочват най-добрите туристически дестинация или събитие, но и подкрепят труда на всеки регион, община и представител на бизнеса, за да представим България като целогодишна дестинация.
„Страната има дадености не само за летен и зимен или СПА и културно-исторически, но и природа, подходяща за екстремен, приключенски, екотуризъм, просто можем да развиваме всичко. С обединени усилия може да представим страната като бижу, като богатство в четири сезона и да разширим основния ни продукт. Така не просто ще постигаме годишен растеж, но ще превърнем тази тенденция в устойчивост, а туризмът ще е от водещите отрасли за икономиката“, посочи още министърът. Тя информира, че тази година надпреварата е била много оспорвана и за финалистите са дадени повече от 100 хил. гласа.
„Поздравявам победителите и всички участници. Бих искала да насърча тези, които тази година не участваха, да го направят следващата година“, посочи министърът.
Церемонията започна с връчването на специалния приз от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която награди Музей-крепост „Баба Вида“, победител в категорията „Изборът на българите“. Относно наградите Караянчева коментира, че това е една прекрасна инициатива на Министерството на туризма, която представя България по най-добрия начин. За мен е чест да връча специалния приз „Изборът на българите“, който е определен сред множество други национални туристически обекти, допълни председателят на парламента. България е една прекрасна страна, която се развива туристически благодарение на усилията на министерството и на правителството, което го определи като важен сектор, стана ясно още от думите на Караянчева. „Аз приветствам инициативата на Министерството на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация, защото имаме прекрасни планини, море, чудесен климат, културно-историческо наследство и още много друго, което да се види. Европредседателството е още една възможност да се покаже страната“, заяви тя.
Победителите във всяка една от 16-те категории получиха статуетки, представляващи стилизиран образ на българската роза, изработени от Димитър Германов специално за церемонията.
Веломаршрут Дунав Ултра спечели надпреварата в категория „Иновация“. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата на представителя на фирмата Борис Бегъмов. Почетното второ място зае „Виртуално пътешествие през Тунела на времето, интерактивен музей Безистен“ на ОП „Туризъм“, община Ямбол. На трето място се нареди апликация appLighthouse.
В категория „Специализиран туризъм“ победител е 5-звезден шахматем мач под небето, к.к. Албена. Призът бе даден от проф. Атанас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а наградата получи Руслан Йорданов, старши мениджър спорт в Албена АД. Втора позиция в категорията зае СЕНТИДО Марея хотел, к.к. Златни пясъци, а челната тройка се допълва от Български съюз по балнеология и СПА туризъм.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде наградата в категорията „Туристическо събитие“. Победител в нея е фестивалът Франкофоли-Благоевград, а статуетката получи Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград. На второ място в категорията се нареди Молитва за Стара Загора, третата позиция остана за Националните фолклорни празници Приморска перла.
Победителят в категория „Туристическа дестинация“ е община Сандански. Наградата връчи министърът на туризма Николина Ангелкова и бе приета от кмета на Сандански Кирил Котев. Община Велико Търново и община Пловдив се наредиха съответно на второ и трето място.
Искрен Веселинов, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, връчи статуетка на кмета на Стрелча Стойно Чачов. Той получи приза от името на „Празник на розата“, която победи в категория „Духът на България“. Челната тройка се допълва от фестивала „Гозбите на Добруджа“, община Силистра, и фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“, община Минерални бани.
Бегликташ е победителят в категорията „Туристическа атракция“. Статуетката получи кметът на Приморско Димитър Германов и тя му бе връчена от Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. Почетното второ място зае Античен театър Филипопол, а след него се нареди Биосферен парк Сребърна.
Община за културно-исторически туризъм за 2017 г. е Пловдив. От името на общината наградата получи Виделина Гандева, директор на ОП „Туризъм“, а бе връчена от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. Общините Велики Преслав и Казанлък се наредиха съответно на второ и трето място.
Община Минерални бани спечели първо място в категорията „Община за балнео- и СПА туризъм“. Статуетката връчи Даниела Савеклиева, зам.-председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, и бе получена от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Челната тройка в категорията се допълва от Велинград и Стрелча.
Силвия Георгиева, новоизбраният изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, награди кмета на Поморие Иван Алексиев. Статуетката му бе връчена за първото място в категория „Община за морски туризъм за 2017 г“. Втора и трета позиция заеха съответно общините Приморско и Царево.
„Община за планински туризъм за 2017 г.“ е Банско. Статуетката получи Асен Кирицов, зам.-кмет на Банско, и бе връчена от Васил Велев, председател Асоциацията на индустриалния капитал. Чепеларе и Сапарева баня заемат второ и трето място в категорията.
Журналистическата награда в телевизия получи Живко Константинов, NOVA TV, и беше награден от Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на ДСК. Виктор Димчев, Travel TV, зае второ място.
Наталия Йорданова от brat-bg.com. победи в категорията за журналистически награди в онлайн медия, а статуетката връчи Стоян Ставрев, член на управителния съвет на КРИБ. На второ място се нареди Владимир Чугунов от travelbulgaria.news, а на трето Илияна Иванова, flashnew.bg.
Журналистическата награда в печатна медия получи Наталия Малчева, в. „Стандарт“, от кмета на Ямбол Георги Славов. Росица Илиева, Катя Кръстева от списание „Туризъм и отдих“ се наредиха на второ място, третото зае Магдалена Ковачева от в. „Монитор“.
Мариела Русева от Радио „Фокус“ получи статуетка в категория журналистическа награда в радио. Призът бе връчен от Христо Димитров, директор на ансамбъл „Българе“. Втора позиция зае Петра Талева от БНР.
Журналистическа награда в интернет блог получи Юлия Вукова, time2travel.com, от Веселин Василев, изпълнителен директор на iLoveBulgaria. На второ и трето място се нареждат съответно Дарио Диониси, beyondsofia.com, и Марта Рос, mamaenbulgaria.com.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма (ОБЗОР)

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 22:05 | Агенция "Фокус"
София. На официална церемония в Централния военен клуб Министерство на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министри, кметове, ръководители на държавни предприятия и агенции, депутати, представители на бизнеса, на неправителствения сектор и медии участваха в церемонията по награждаване на победителите. Целта на инициативата, организирана от Министерство на туризма, е да бъдат откроени и поощрени всички участници в туристическия сектор, които полагат усилия за неговото устойчиво развитие. Тази година участниците се бориха в 16 категории. По време на церемонията стана ясно, че на интернет платформата www.tourismawards.bg за 16-те категории са гласували над 100 хиляди души. Кандидати са преминали през прецизен подбор.
В началото на церемонията министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че ръстът в туризма е 8% в сравнение с миналата година. „Изключително ви благодаря, че сте с нас отново тази вечер на вторите годишни награди в туризма. Много бих искала да насърча тези, които не го направиха, да го направят следващата година, защото годишните награди показват не само избраното събитие или дестинация, но подкрепят труда на всяка една община, представител в бизнеса, така че да представим България като целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова и подчерта, че можем да развиваме всичко. По думите й е важно, че с обединени усилия можем да представим страната като едно бижу, богатство. Бих искала да благодаря на целия екип на Министерството на туризма, които неуморно работиха, за да може това събитие да се случи. Бих искала да благодаря и на всеки един от кандидатите, защото надпреварата беше оспорвана и близо над 100 000 души са гласували. Поздравявам и победителите, а и тези, които участваха. Всеки един от вас заслужава тази награда“, каза още Николина Ангелкова.
Председателят на НС Цвета Караянчева инициативата на Министерство на туризма да превърне България в целогодишна дестинация. „Имаме прекрасен климат и културно-историческо наследство. Нашата България е прекрасна страна, която се развива чисто туристически, благодарение и на правителството, което издигна туризма в национална кауза, Министерство на туризма, бизнеса и общините“, заяви Караянчева. „Следващите 6 месеца ще председателстваме Съвета на ЕС, това е още една възможност да покажем България по-най-добрия начин. Пожелавам на министър Николина Ангелкова със същото желание и упоритост да продължи да работи и да стане България разпознаваема навсякъде по света“, каза още тя.
Караянчева връчи отличието в категория „Изборът на Българите“. Първо място зае „Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин“. Наградата прие кметът на Видин Огнян Цеков.
От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че за столицата 2017 г. е била успешна в сферата на туризма – 1,1 млн. са туристите за първите 10 месеца. Фандъкова връчи наградата в Категория „Иновация“ 2017 г. на Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД. „За мен е голяма чест да връча награда точно в тази категория и то на един софиянец който е създал толкова атрактивен веломаршрут. За София тази година беше успешна в сферата на туризма“, заяви тя.
Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград прие наградата в Годишните награди на туризма в категория „Туристическо събитие 2017“ - Франкофонския фестивал Francofolies. Blagoevgrad
„Francofolies. Blagoevgrad беше включен в 100-те франкофонски събития, което беше огромна реклама за България. За мен е огромна чест да приема тази награда от името на кмета д-р Атанас Камбитов. Искам да ви благодаря за инициативата, защото ни мотивирате. Когато започнахме това приключение, въобще не сме си представяли, че Francofolies ще представя не само нашия град и но и държавата“, каза още тя. Шопова благодари на всеки един, който е дал своя глас за тях. Наградата в Категория „Туристическо събитие“ 2017г. бе връчена от министъра на спорта Красен Кралев. Той изказа огромно уважение към екипа на кмета Камбитов, който е успял да възпламени франкофонския фестивал след 20 години прекъсване.

Победителите в отделните категории са:

Категория „Иновация“ 2017 г. - Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД;
Категория „Туристическа атракция/обект“ - Бегликташ, община Приморско;
Категория „Духът на България“ - Празник на розата, община Стрелча;
Категория „Община на 2017 г. за планински туризъм“ – Банско;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в печатна медия“ - В Боженци затваряли с една врата две стаи - Наталия Малчева- standartnews.com;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в онлайн медия“ - Ханкрумският скален манастир - непознатата обител - Наталия Красимирова Йорданова- brat-bg.com;
Категория „Публикация на тема туризъм в България за 2017 г. в интернет блог“ - Долината на тракийските царе - Юлия Вукова - time2travel.bg;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в Радио“ - Дестинация Жеравна – хранилище на българския дух и традиции, туризъм в Котленско - Мариела Русева- Радио „Фокус“.
Категория „Община за 2017 за балнео и СПА туризъм“ – Община Минерални бани;
Категорията „Изборът на българите“ - Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в телевизия - Селото на авангарда! Как България влезе в окото на световните медии? – Нова Телевизия (Живко Константинов);
Категория „Туристическа дестинация“ 2017г. – Община Сандански;
Категория „Туристическо събитие“ 2017г. - „Франкофонския фестивал Francofolies.Blagoevgrad,“ община Благоевград;
Категория „Специализиран туризъм“ 2017г. - 5-звезден шахматен мач под небето, к. к. Албена;
Категория „Община на 2017 г. за морски туризъм” – Община Поморие ;
Категория „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм” – Община Пловдив.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма

12 Декември 2017 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. На официална церемония в Централния военен клуб Министерство на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министри, кметове, ръководители на държавни предприятия и агенции, депутати, представители на бизнеса, на неправителствения сектор и медии участваха в церемонията по награждаване на победителите. Целта на инициативата, организирана от Министерство на туризма, е да бъдат откроени и поощрени всички участници в туристическия сектор, които полагат усилия за неговото устойчиво развитие. Тази година участниците се бориха в 16 категории. По време на церемонията бе прочетен поздравителен адрес от името на българския еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Победителите в отделните категории са:
Категория „Иновация“ 2017 г. - Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД;
Категория „Туристическа атракция/обект“ - Бегликташ, община Приморско;
Категория „Духът на България“ - Празник на розата, община Стрелча;
Категория „Община на 2017 г. за планински туризъм“ – Банско;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в печатна медия“ - В Боженци затваряли с една врата две стаи - Наталия Малчева- standartnews.com;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в онлайн медия“ -Ханкрумският скален манастир - непознатата обител - Наталия Красимирова Йорданова- brat-bg.com;
Категория „Публикация на тема туризъм в България за 2017 г. в интернет блог“ - Долината на тракийските царе - Юлия Вукова - time2travel.bg;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в Радио“ - Дестинация Жеравна – хранилище на българския дух и традиции, туризъм в Котленско - Мариела Русева-Радио „Фокус“.
Категория „Община за 2017 за балнео и СПА туризъм“ – Община Минерални бани;
Категорията „Изборът на българите“ - Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин;
Категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в телевизия - Селото на авангарда! Как България влезе в окото на световните медии? – Нова Телевизия (Живко Константинов);
Категория „Туристическа дестинация“ 2017г. – Община Сандански;
Категория „Туристическо събитие“ 2017г. - Франкофонския фестивал Francofolies.Blagoevgrad, община Благоевград;
Категория „Специализиран туризъм“ 2017г. - 5-звезден шахматен мач под небето, к. к. Албена;
Категория „Община на 2017 г. за морски туризъм” – Община Поморие ;
Категория „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм” – Община Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Годишни награди за туризъм: Предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ спечели първо място в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в радио“

Годишни награди за туризъм: Предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ спечели първо място в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в радио“

12 Декември 2017 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. За втора поредна година предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ печели първо място в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в радио“ на Годишните награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградата получи водещият на предаването Мариела Русева за материала „Дестинация Жеравна – хранилище на българския дух и традиции, туризъм в Котленско“.
„Благодаря на всички, които са гласували за „Легенди за България“, благодаря и на Министерство на туризма. Приемам отличието от името на целия екип на предаването. „Легенди за България“ ще продължи да върви по стъпките на преданията, ще продължи да търси забравените съкровища и ще насочва вниманието на българските и чуждестранните туристи към не толкова популярните дестинации, които заслужават специално внимание. Още веднъж благодаря за отличието. Обещавам и догодина да спечелим наградата за трети път“, заяви Русева.
Наградата в категорията бе връчена от изпълнителния директор на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Той честити наградата на Мариела Русева, като подчерта, че признанието е съвсем заслужено. „Вие сте една сериозна медия. Не веднъж сте ни подкрепяли в дейността на ансамбъл „Българе“, за което ви благодаря. За мен е чест да бъда на тази церемония и да връча тази награда. Искам да използвам възможността и да призова всички медии, че догодина се навършват 1300 години откакто българският хан Тервел е спрял арабското нашествие и е спасил Европа. Обявен е за спасителят на Европа. Българските медии трябва да направят така, че да няма българин, който да не знае това нещо“, каза още Христо Димитров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова: Francofolies. Blagoevgrad беше включен в 100-те франкофонски събития, което беше огромна реклама за България

Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова: Francofolies. Blagoevgrad беше включен в 100-те франкофонски събития, което беше огромна реклама за България

12 Декември 2017 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Francofolies. Blagoevgrad беше включен в 100-те франкофонски събития, което беше огромна реклама за България. Това каза Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград, след като община получи първа награда в Годишните награди на туризма в категория „Туристическо събитие 2017“ - Франкофонския фестивал Francofolies. Blagoevgrad, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е огромна чест да приема тази награда от името на кмета д-р Атанас Камбитов. Искам да ви благодаря за инициативата, защото ни мотивирате. Когато започнахме това приключение, въобще не сме си представяли, че Francofolies ще представя не само нашия град и но и държавата. От началото на септември 2015 г. няма и 3 години, а ние сме на прага на четвъртото издание. Francofolies беше включен в 100-те франкофонски събития, което беше огромна реклама за България като туристическа дестинация“, заяви Шопова. Тя благодари на всеки един, който е дал своя глас за тях.
Наградата в Категория „Туристическо събитие“ 2017г. бе връчена от министъра на спорта Красен Кралев. Той изказа огромно уважение към екипа на кмета Камбитов, който е успял да възпламени франкофонския фестивал след 20 години прекъсване.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За столицата 2017 г. беше успешна в сферата на туризма – 1,1  млн. са туристите за първите 10 месеца

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За столицата 2017 г. беше успешна в сферата на туризма – 1,1 млн. са туристите за първите 10 месеца

12 Декември 2017 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. За столицата 2017 г. беше успешна в сферата на туризма – 1,1 млн. са туристите за първите 10 месеца. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония по връчване на Годишните награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова връчи наградата в Категория „Иновация“ 2017 г. на Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД. „За мен е голяма чест да връча награда точно в тази категория и то на един софиянец който е създал толкова атрактивен веломаршрут. За София тази година беше успешна в сферата на туризма“, заяви тя. По думите й за 10 месеца 1,1 млн. са туристите в София, което е 11% ръст в сравнение с миналата година. „Ръстът при нощувките е 13%. София беше отличена в различни международни класации. Благодаря на всички за успешната работа и да поздравявам всички колеги в цялата страна, защото видяхме колко оспорвана бе тази категория“, каза още Йорданка Фандъкова.

Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Приветствам инициативата на Министерство на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация

Председателят на НС Цвета Караянчева: Приветствам инициативата на Министерство на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация

12 Декември 2017 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Приветствам инициативата на Министерство на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация – имаме прекрасен климат и културно-историческо наследство. Това каза председателят на НС Цвета Караянчева, по време на официалната церемония по връчване на Годишните награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Инициативата е прекрасна, представя България по най-добрия начин. Нашата България е прекрасна страна, която се развива чисто туристически, благодарение и на правителството, което издигна туризма в национална кауза, Министерство на туризма, бизнеса и общините“, заяви Караянчева. „Приветствам инициативата на Министерство на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация – имаме прекрасен климат и културно-историческо наследство. Следващите 6 месеца ще председателстваме Съвета на ЕС, това е още една възможност да покажем България по-най-добрия начин. Пожелавам на министър Николина Ангелкова със същото желание и упоритост да продължи да работи и да стане България разпознаваема навсякъде по света“, каза още тя
Караянчева връчи отличието в категория „Изборът на Българите“. Първо място зае „Музей-крепост „Баба Вида“, гр. Видин“. Наградата прие кметът на Видин Огнян Цеков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: С обединени усилия можем да представим страната като едно бижу в туризма

Министър Николина Ангелкова: С обединени усилия можем да представим страната като едно бижу в туризма

12 Декември 2017 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. С обединени усилия можем да представим страната като едно бижу в туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официалната церемония по връчване на Годишните награди в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ръстът на в туризма е 8% в сравнение с миналата година и над 8,25 млн. туристи. Изключително ви благодаря, че сте с нас отново тази вечер на вторите годишни награди в туризма. Много бих искала да насърча тези, които не го направиха, да го направят следващата година, защото годишните награди показват не само избраното събитие или дестинация, но подкрепят труда на всяка една община, представител в бизнеса, така че да представим България като целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова и подчерта, че можем да развиваме всичко. „Важно е, че с обединени усилия можем да представим страната като едно бижу, богатство. Бих искала да благодаря на целия екип на Министерството на туризма, които неуморно работиха, за да може това събитие да се случи. Бих искала да благодаря и на всеки един от кандидатите, защото надпреварата беше оспорвана и близо над 100 000 души са гласували. Поздравявам и победителите, а и тези, които участваха. Всеки един от вас заслужава тази награда“, каза още Николина Ангелкова.
На събитието присъстват десетки гости, сред които председателят на парламента Цвета Карастоянова, министърът на спорта Красен Кралев, народни представители, кметове на общини и др.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени Годишните награди в туризма

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени Годишните награди в туризма

12 Декември 2017 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени Годишните награди в туризма. Официалното обявяване на победителите ще се проведе от 19.30 часа в Централния военен клуб в София. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на парламента ще връчи специалния приз „Изборът на българите”. Носителят на отличието, както и останалите победители в общо 16 категории, са определени чрез гласуване в интернет. Инициативата се осъществява за втора поредна година от Министерство на туризма и целта й е да популяризира страната ни като целогодишна туристическа дестинация.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на туризма ще връчи вторите си годишни награди

Министерството на туризма ще връчи вторите си годишни награди

12 Декември 2017 | 07:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма ще връчи вторите Годишни награди в туризма, съобщиха от пресцентъра на министерството. Официалната церемония ще се проведе от 19.00 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София. Сред гостите ще бъдат посланици, народни представители, министри, кметове, представители на бизнеса, туристическите организации, медии и др.
Победителите в Годишните награди в туризма бяха оценявани в 16 категории на два етапа. През първия всеки желаещ можеше да подаде кандидатурата си съгласно Правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата www.tourismawards.bg. Гласуването за финалистите започна на 21 ноември и продължи до 10 декември, като в този период хиляди потребители подкрепиха своите фаворити. Министерството на туризма отчете засилен интерес, както от страна на кандидатите, така и от гласуващите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.