НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Рекс Тилърсън и Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Сирия

ТАСС: Рекс Тилърсън и Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Сирия

7 Декември 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Виена. Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки срещата си във Виена с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, заяви, че двамата са разгледали взаимодействието на военните на двете държави, които се намират в Сирия, предава ТАСС.
„Срещата бе продължителна. Особено внимание отделихме на реализацията на тези договорености, които са закрепени в заявлението на президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, което бе прието по-рано във Виетнам“, заяви Лавров. „Обсъдихме как преминават контактите по линията на нашите външнополитически ведомства, военните на място, поставихме някои въпроси, изискващи изясняване от гледна точка на случващото се там“, допълни той.
„Говорихме и за мирното решаване на конфликта под егидата на ООН, чийто процес се поднови след началото на процеса в Астана и който в момента е активизиран в резултат на постигнатите в Сочи инициативи по време на срещата между президентите на Русия, Турция и Иран“, отбеляза министърът. „Ние приветствахме възобновяването на женевските договорености, но изразихме убеденост, че и правителството на Сирия, и сирийската опозиция трябва да участват на преговорите без каквито и да е предварителни условия“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров разкритикува новата стратегия на САЩ в Афганистан

РИА Новости: Сергей Лавров разкритикува новата стратегия на САЩ в Афганистан

7 Декември 2017 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Виена. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън двамата са обсъдили новата стратегия на САЩ в Афганистан. Русия я смята за нереалистична, предава РИА Новости.
„Донякъде ни разтревожи обявената от Вашингтон нова стратегия, която в същността си означава залагане на силовото решаване на афганистанската криза. Това е нереалистичен подход“, заяви Лавров. Той допълни, че по време на срещата, провела се във Виена двамата са потвърдили да продължат руско-американските контакти по темата“.
„Ние още веднъж потвърдихме полезността на контактите по Афганистан между нашите специални представители Замир Кабулов и Елис Уелс. Разбрахме се, че нашите представители ще продължат с контактите, ще съпоставят своите подходи и ще сътрудничат с трети страни, участващи в разрешаването на кризата в Афганистан“, отбеляза руският министър.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Джон Никълсън, командващ на САЩ в Афганистан: Все още сме в патова ситуация, но набираме инерция

Ген. Джон Никълсън, командващ на САЩ в Афганистан: Все още сме в патова ситуация, но набираме инерция

25 Ноември 2017 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Кабул. Ген. Джон Никълсън, командир на водената от НАТО мисия в Афганистан „Решителна подкрепа“ заяви, че войната в страната „все още е в патова ситуация“, но новата стратегия на президента на САЩ Доналд Тръмп предоставя инерция в борбата срещу талибаните и другите терористични групировки, пише The Hill.
„Все още сме в патова ситуация. Новата политика е все още на само 90 дни, но силите на САЩ пристигат, упражняваме натиск на тези отвън, които подкрепят тероризма и имаме условия да спечелим“, заяви ген. Никълсън. През септември Тръмп реши да изпрати допълнителни 3000 войници в Афганистан.
„Тази промяна в политиката ще преобърне условията, налице от 2011 г. насам“, добави той. „Ще спечелим, а победата значи, че ще успеем да постигнем договорено уреждане на конфликта, което ще намали равнището на насилие и ще защити нашата родина“, смята той.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.