НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:17

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Калоян Методиев, политолог: Политическа глупост беше отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев от заседанието на парламента

Д-р Калоян Методиев, политолог: Политическа глупост беше отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев от заседанието на парламента

18 Ноември 2017 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Политическа глупост беше отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев от заседанието на парламента. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев по повод острите реакции в парламента през седмицата и последвалата оставка на вече бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев. „Парламентът е за това – да се дебатира, да се изразява свободно мнение, да се отпушва напрежение и да се контролира и критикува правителството. Струва ми се, че Главчев беше подведен от един общ хор с висока емоционалност“, коментира Методиев. Той добави, че реактивността на Бойко Борисов и готовността му да жертва всички около себе си са овладели ситуацията само временно. „Изходът е намиране на стойностни лица, които да дадат някаква визия за страната ни - дали това ще дойде през пречистване на самите партии, или през избори и рекрутиране на нови хора. Това е въпрос на следващите 10 - 12 месеца, през които сегашната ситуация ще се развива. Ще се върви или към избори, или към по-висока конфронтационност, но ситуацията е такава, че предполага промени“, каза още политологът. Според него българското Европредседателство ще протече под вътрешна лупа и външен мониторинг, което е прецедент за ЕС и изключително унизително за страната ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Лидерът на опозицията Корнелия Нинова бе изгонена от залата без основание

Валери Жаблянов, БСП: Лидерът на опозицията Корнелия Нинова бе изгонена от залата без основание

17 Ноември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова бе изгонена от залата без основание от председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Струва ми се, че това бе признато и от премиера Бойко Борисов, който каза, че председателят на Народното събрание в конкретния случай е постъпил неуместно и в разрез с правилника. Заради изгонването на лидера ни, без основание, искаме оставката на председателя на НС. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител то „БСП за България” Валери Жаблянов по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него, ако премиерът Борисов идваше по-често в Народното събрание, вероятно нямаше да се стигне до подобна ситуация.
„Въпросът е какви са изводите от това, което се случи и тези изводи трябва да са за всички, а именно - парламентаризмът предполага високо ниво на взаимно уважение, на съгласие, на доверие между изпълнителната и законодателната власт, че Конституцията поставя парламента на първо място в управлението на страната и че няма как изпълнителната власт, дори и да има своите успехи, да диктува темпото, задачите, тона.”, обясни Жаблянов.
„Ако управляващите разбираха какво значи разделение на властите, ние никога нямаше да стигнем до случая с изгонването на лидера на опозицията Корнелия Нинова”, каза още Валери Жаблянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Избягвам да ходя в парламента, защото човек трябва да има много здрави нерви, за да издържи на такива лъжи и обиди

Премиерът Бойко Борисов: Избягвам да ходя в парламента, защото човек трябва да има много здрави нерви, за да издържи на такива лъжи и обиди

16 Ноември 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Избягвам да ходя в парламента, защото човек трябва да има много здрави нерви, за да издържи на такива лъжи и обиди. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с изказването на депутата от БСП, че 80% от българите са дебили, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Лично аз харесвам проф. Иво Христов и се учудвам, че толкова ерудиран човек може да изрече такава глупост, коментира премиерът. „Те ме карат да отида в парламента и да повтарям това, което каза проф. Иво Христов. Лично аз примерно го харесвам и се учудих, че толкова ерудиран човек може да изрече такава глупост. Но така е в политиката. С кое унижил депутатите? Гледах Таско Ерменков, когато излезе и защитаваше русенския депутат, защото бил много смутен, не можел да се оправдае, а той понеже е устат, го оправдаваше. Проф. Иво Христов го дадохте по всички новини как определи българите като дебили и сега пак ме карате да повтарям същите глупости и аз, които са казани. Това не носи нищо“, заяви премиерът и отново подчерта, че съжалява, че вчера Димитър Главчев си е изпуснал нервите. „Аз затова избягвам да ходя там, защото човек трябва да има много здрави нерви, за да издържи на такива лъжи, обиди. Много съм натоварен, имам много работа. Вчера имахме МС, преди това със службите и прокурорите по контрабандата, разговор с премиера Рюте за обща лекарствена политика в Европа да водим. Не е да кажете, че съм си седнал и не искам да отида до тях. Ако отида, щях да извадя и да цитирам всичко това. И какво щеше да се получи? Те да четат едно, ние друго, да спорим“, допълни Борисов и уточни, че ако му заведат дело за това, че е казал, че в парламента има хора, замесени в наркотрафик и купуване на гласове, той ще заведе за други две неща, които са безспорни. „Едното – индиректно аз съм казал замесени близки, които са дарявали и правили еди какво си. Окей, ако някой се е почувствал засегнат, е щял да излезе и да отговори пред публиката, а не Таско Ерменков да излиза и да казва, че понеже момчето е много свито и притеснено, той ще отговаря. Окей, мога да поднеса винаги извинение. Ако сега кажем, че той ни уронва престижа и ние сме останалите 80%, какви дела можем да заведем? Обикновеният човек какво ще разбере от това? Едни, където се разправят в парламента и всички стават маскари“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" внесе 88 подписа за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев

ПГ на "БСП за България" внесе 88 подписа за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев

16 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" внесе 88 подписа за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Подписката внесоха заместник-председателите на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, секретарят на групата Филип Попов, говорителят на групата Елена Йончева и други.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Попиванов, политолог: ГЕРБ се отдалечава от ролята си на обединител и балансьор

Борис Попиванов, политолог: ГЕРБ се отдалечава от ролята си на обединител и балансьор

16 Ноември 2017 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ се отдалечава от ролята си на обединител и балансьор. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов по повод вчерашните скандали в парламента и поисканата оставка на председателя на НС Димитър Главчев от БСП. По думите му образът на управлението ерозира чрез постоянните скандали в парламента, като често на обществото не става ясна причината за конфликта между управляващи и опозиция. "ГЕРБ не спазва собствената си линия на обединител в името на европредседателството, парламентарните нападки не допринасят голяма полза и за БСП, като решаваща роля в подобни ситуации има ДПС", обясни Попиванов. „Ако погледнем исторически, ако се връщаме към аналогиите, голямата промяна в българската политика, в българското парламентарно представяне през 1992 година стана, когато ДПС подкрепи искането за сваляне на председател на парламента, на Стефан Савов, което беше първата стъпка към падането на цялото правителство. Макар че сега положението не е такова и ДПС даже не са заявили открито дали ще подкрепят тази оставка, във всеки случай сигналите, които те дават показват, че от около един месеца насам ДПС втвърдяват опозиционния си курс и се мобилизират като политическа партия. Нещо, което е доста съществено и което кореспондира като че ли с възгледите на самия почетен председател Ахмед Доган“, коментира още политологът. Според Борис Попиванов обществото трябва да бъде изключително притеснено от поведението и тона в парламента, които с всяка следваща година стават по-зле. „Затвърждава се тенденцията България да се управлява преди всички с постановления на МС от една страна и решенията на общинските съвети на местно равнище от друга, тъй като властта се е отказала от реформи, в които и да е сектори“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме никакви притеснения да бъде поискана оставката на Димитър Главчев

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме никакви притеснения да бъде поискана оставката на Димитър Главчев

16 Ноември 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме никакви притеснения да бъде поискана оставката на Димитър Главчев и да бъде гледана в пленарна зала. Дори е по-добре по-бързо да го направят колегите от БСП, за да може по-бързо да вървим към подобряване на средата на работа и да гледаме законодателството, а не да влизаме в междуличностни противоречия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка той коментира, че от януари до октомври са девет месеца и за тях в него пише, че правителството отново е стабилно. „А всъщност от тези десет месеца 4-5, по време на които беше служебното правителство, бяха заметени“, обясни той и уточни, че докладът показва, че от май месец страната действително върви напред.
„И ако нямахме тази предизборна ситуация в края на 2016 г. и началото на 2017 г., съм убеден, че той щеше да бъде още по-добър. Най-важно е да не си рушим държавата, а в момента опозицията иска да руши държавата и да влизаме в хипотезата, която беше записана в доклада за политическата нестабилност, която имаше в началото на годината. Препоръката, която се дава от Европейската комисия, ние изпълняваме с антикорупционното законодателство. Защото то се приема на база на година-година и половина разговори с нея. Убеден съм, че законодателството, което ще бъде прието, ще даде резултати по-добри дори и от тези на Румъния“, каза още Цветанов.
По думите му в доклада е отчетено положително, че има законодателство, което е антикорупционно и което е прието на първо гласуване в българския парламент. „А до края на годината ще бъде прието и на второ четене. Процедурата ще бъде прозрачна, защото избора няма да се прави от посочено от президента лице, а по процедурите, които може да прави българския парламент. Там участват и управляващите, и опозицията и по този начин прозрачно ще се определи кой да бъде председателят. А самият председател на това звено сам ще определи професионалистите, с които ще работи. И няма да има политически квоти“, обясни Цветанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Циркът дойде в парламента (ОБЗОР)

Циркът дойде в парламента (ОБЗОР)

16 Ноември 2017 | 06:01 | Агенция "Фокус"
София. Нов скандал се заформи в парламента, след като председателят на Народното събрание Димитър Главчев отстрани от пленарното заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. Скандалът започна от искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Те го призоваха да дойде в парламента, за да обясни какво има предвид с изказването си и да назове тези хора.
В отговор от ГЕРБ заявиха, че публично известни факти не могат да бъдат причина за призоваване на министър-председателя. Така депутатите отхвърлиха искането за изслушване на премиера. В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници“. Тя попита депутатите защо позволяват Бойко Борисов тотално да руши институциите. Председателят на парламента Димитър Главчев я отстрани от пленарното заседание, докато четеше декларацията. За две заседания бе отстранен и депутатът от БСП Антон Кутев, който поиска оставката на Главчев. След отстраняването им депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“. Заседанието бе прекратено за 10 минути, а председателят на парламента свика извънреден председателски съвет. Това е вторият случай, в който председателят на парламента предупреждава лидерът на БСП за изявленията ѝ от трибуната на Народното събрание. На 10 ноември Димитър Главчев отново се обърна към Корнелия Нинова, цитирайки ѝ Правилника на парламента, според който депутат може да бъде отстранен от зала, ако оскърбява МС или Президентството. Репликата му тогава беше по повод изказването на Корнелия Нинова, в което заяви, че премиерът Бойко Борисов нарушава Конституцията като не се явява в НС за гласуването на нов здравен министър. Тогава до отстраняването на лидера на БСП не се стигна.
След отстраняването на Нинова и Кутев БСП поиска оставката на Димитър Главчев като председател на парламента. Цялата група напусна заседанието. От началото на 44-тото Народно събрание това е второто искане на оставката на Димитър Главчев. На 31 май БСП отново поиска той да бъде отстранен поради системно неизпълнение на задълженията и превишаване на права. На 1 юни искането им беше отхвърлено.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма нищо по-недемократично и безумно от това да бъде отстранена заради цитат на Бойко Борисов. „Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите. Тези хора рушат държавността, правовия ред, съсипват институцията, която ще я има много години след нас“, коментира тя. Депутатът Антон Кутев бе категоричен, че Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите. „Не съм го обидил. Това, което направих е, че станах и казах достатъчно ясно, че трябва да си подаде оставката. Искам да имаме нормално работещ парламент, а с председател като Главчев приличаме на украински“, каза още депутатът от БСП. Зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев определи отстраняването на Нинова и Кутев като пореден безпрецедентен опит за налагане на цензура.
След извънредния председателски съвет стана ясно, че БСП не са предложили отмяна на наказанието за отстраняване на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ако бъде внесено искане, Димитър Главчев ще свика председателски съвет, за да бъде обсъдено. Той заяви, че оставката на председателя на парламента не е обсъждана и не стои на дневен ред нито в групата на ГЕРБ, нито в парламентарното мнозинство. Според Цветанов БСП умишлено са създали напрежение в пленарна зала. „Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество, да се обръща към друга парламентарна група и да казва министър-председателят ви унижава“, попита той.
От ДПС заявиха, че Корнелия Нинова и Данаил Кирилов са цитирали едни и същи изказвания от трибуната, но е имало различно отношение към тях. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че демокрацията е в криза и се създава усещане за премиерска република, а не за парламентарна.
„Обединени патриоти“ определиха като адекватно решението на Димитър Главчев да отстрани от заседанието Корнелия Нинова. Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира: „ Тя не беше изгонена за декларация, а за недопустим обиден език спрямо своите колеги. Обидиха колегите от ГЕРБ“. Според него внушението от думите на Нинова е, че ГЕРБ са послушковци, които са под нивото ѝ. Той обясни, че не за първи път се случва лидерът на БСП да използва такъв поучителен тон и трябва да се сложи точка на това.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Циркът дойде в парламента (ОБЗОР)

Циркът дойде в парламента (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. Нов скандал се заформи в парламента, след като председателят на Народното събрание Димитър Главчев отстрани от пленарното заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. Скандалът започна от искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Те го призоваха да дойде в парламента, за да обясни какво има предвид с изказването си и да назове тези хора.
В отговор от ГЕРБ заявиха, че публично известни факти не могат да бъдат причина за призоваване на министър-председателя. Така депутатите отхвърлиха искането за изслушване на премиера. В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници“. Тя попита депутатите защо позволяват Бойко Борисов тотално да руши институциите. Председателят на парламента Димитър Главчев я отстрани от пленарното заседание, докато четеше декларацията. За две заседания бе отстранен и депутатът от БСП Антон Кутев, който поиска оставката на Главчев. След отстраняването им депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“. Заседанието бе прекратено за 10 минути, а председателят на парламента свика извънреден председателски съвет. Това е вторият случай, в който председателят на парламента предупреждава лидерът на БСП за изявленията ѝ от трибуната на Народното събрание. На 10 ноември Димитър Главчев отново се обърна към Корнелия Нинова, цитирайки ѝ Правилника на парламента, според който депутат може да бъде отстранен от зала, ако оскърбява МС или Президентството. Репликата му тогава беше по повод изказването на Корнелия Нинова, в което заяви, че премиерът Бойко Борисов нарушава Конституцията като не се явява в НС за гласуването на нов здравен министър. Тогава до отстраняването на лидера на БСП не се стигна.
След отстраняването на Нинова и Кутев БСП поиска оставката на Димитър Главчев като председател на парламента. Цялата група напусна заседанието. От началото на 44-тото Народно събрание това е второто искане на оставката на Димитър Главчев. На 31 май БСП отново поиска той да бъде отстранен поради системно неизпълнение на задълженията и превишаване на права. На 1 юни искането им беше отхвърлено.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма нищо по-недемократично и безумно от това да бъде отстранена заради цитат на Бойко Борисов. „Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите. Тези хора рушат държавността, правовия ред, съсипват институцията, която ще я има много години след нас“, коментира тя. Депутатът Антон Кутев бе категоричен, че Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите. „Не съм го обидил. Това, което направих е, че станах и казах достатъчно ясно, че трябва да си подаде оставката. Искам да имаме нормално работещ парламент, а с председател като Главчев приличаме на украински“, каза още депутатът от БСП. Зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев определи отстраняването на Нинова и Кутев като пореден безпрецедентен опит за налагане на цензура.
След извънредния председателски съвет стана ясно, че БСП не са предложили отмяна на наказанието за отстраняване на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ако бъде внесено искане, Димитър Главчев ще свика председателски съвет, за да бъде обсъдено. Той заяви, че оставката на председателя на парламента не е обсъждана и не стои на дневен ред нито в групата на ГЕРБ, нито в парламентарното мнозинство. Според Цветанов БСП умишлено са създали напрежение в пленарна зала. „Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество, да се обръща към друга парламентарна група и да казва министър-председателят ви унижава“, попита той.
От ДПС заявиха, че Корнелия Нинова и Данаил Кирилов са цитирали едни и същи изказвания от трибуната, но е имало различно отношение към тях. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че демокрацията е в криза и се създава усещане за премиерска република, а не за парламентарна.
„Обединени патриоти“ определиха като адекватно решението на Димитър Главчев да отстрани от заседанието Корнелия Нинова. Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира: „ Тя не беше изгонена за декларация, а за недопустим обиден език спрямо своите колеги. Обидиха колегите от ГЕРБ“. Според него внушението от думите на Нинова е, че ГЕРБ са послушковци, които са под нивото ѝ. Той обясни, че не за първи път се случва лидерът на БСП да използва такъв поучителен тон и трябва да се сложи точка на това.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Адекватно беше изгонена Корнелия Нинова от пленарна зала

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Адекватно беше изгонена Корнелия Нинова от пленарна зала

15 Ноември 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Адекватно беше изгонена Корнелия Нинова от пленарна зала. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по повод отстраняването на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев от пленарното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доколкото помня, не беше изгонена за декларация, а за недопустим обиден език спрямо своите колеги. Обидиха колегите от ГЕРБ, а не конкретно мен. Но за мен има един много сериозен дебат, който трябва да се случи в Народното събрание и това е профанизацията на езика в парламента и от трибуната му. Това за мен е дебатът, който всъщност трябва да се случи и аз не симпатизирам на г-жа Нинова, че се е подала на този език. Имаше нарушен правилник и според мен адекватно бе изгонена г-жа Нинова“, коментира Веселинов и уточни, че тя ги е обвинила, като е заявила, че те са унижавани от премиера. „Внушението беше, че са някакви послушковци, които са под нивото й. Това беше един поучителен тон, който не за първи път се случва на г-жа Нинова. В случая беше насочен към колегите от ГЕРБ, бил е насочван и към нас и според мен някъде трябваше да се сложи точка. В случая спорим дали беше целесъобразно, а не дали беше правилно от юридическа гледна точка, защото очевидно г-жа Нинова си мобилизира групата да я защитава и се опита да провали деня в Народното събрание. За мен, от гледна точка на правото, нейното наказание беше адекватно“, каза още Искрен Веселинов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Корнелия Нинова и Данаил Кирилов цитираха едни и същи медийни публикации, но имаше различно отношение към тях

Мустафа Карадайъ, ДПС: Корнелия Нинова и Данаил Кирилов цитираха едни и същи медийни публикации, но имаше различно отношение към тях

15 Ноември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова и Данаил Кирилов цитираха едни и същи медийни публикации, но имаше различно отношение към тях. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с отстраняването на председателя на БСП Конрелия Нинова и депутата Антон Кутев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата оценка за това, което се случва през последните няколко месеца в страната, е следната: ние досега предупреждавахме, че демокрацията в страната е в опасност, а днес можем да кажем, че демокрацията е в криза. По Конституция България е парламентарна република, а все още е усещането за премиерска република. Проблемът, който открояваме и на няколко пъти сме го говорили и пред медиите е, че дадохме ясна оценка за двойния стандарт и аршин на ГЕРБ по конкретни теми и поводи, включително и за морала“, коментира Карадайъ. По думите му днес основният проблем, който се е очертал в залата на Народното събрание е свързан с двойния аршин и стандарт на ГЕРБ и на г-н Главчев.
„През последните няколко месеца има усещането, че институцията председател на Народното събрание липсва в парламентарната ни република. Г-н Главчев днес се опита да го потвърди. Конкретно г-жа Нинова и г-н Данаил Кирилов цитираха едни и същи медийни публикации, но имаше различно отношение и поведение към тях. Нещо повече можем да кажем, че отстраняването на лидера на най-голямата опозиционна партия също има своя знак в тези процеси“, каза още Мустафа Карадайъ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП умишлено създадоха напрежение в пленарна зала, искането им за оставка на Димитър Главчев не е коментирано

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП умишлено създадоха напрежение в пленарна зала, искането им за оставка на Димитър Главчев не е коментирано

15 Ноември 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. В тази ситуация трябва да участваме в намаляването на напрежението, което умишлено беше създадено и се провокира много умело от страна на БСП. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след председателски съвет, който Димитър Главчев свика след като отстрани от зала лидера на БСП Корнелия Нинова и депутатът Антон Кутев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-печелившо за НС и за всички народни представители е да не участваме в нагнетяването на напрежението, а да работим за намаляването му“, заяви той. „Склонен съм да подкрепя решение за отмяна на наказанията, ако бъде внесено искане и председателят каза, че е склонен да се съобрази с парламентарните групи и да вземе решение“, коментира Цветан Цветанов. „Искането за оставката на Димитър Главчев не е коментирано. Смятам, че той се справя много добре. Нямаме абсолютно никакви основания да променяме позицията за твърдостта му като председател на НС. Придържа се към правилника, винаги когато има правна възможност, взима отношение“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество, да се обръща към друга парламентарна група и да казва министър-председателят ви унижава, той ви обижда. Това нормално ли е, не е ли опит за провокация, която да промени дневния ред на парламента“, попита той. „В декларацията на БСП имаше обиди към ПГ на ГЕРБ, към министър-председателя и МС“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ иска оставката на Димитър Главчев като председател на парламента, цялата им група напуска днешното заседание

ПГ на „БСП за България“ иска оставката на Димитър Главчев като председател на парламента, цялата им група напуска днешното заседание

15 Ноември 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ иска оставката на Димитър Главчев като председател на парламента и обяви, че цялата им група напускат днешното заседание. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, след като председателят на Народното събрание отстрани от пленарното заседание Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес е лош ден за българската парламентарна демокрация. Беше направен безпрецедентен, пореден опит от председателя на а НС да се налага цензура, да се ограничава възможността българската опозиция да говори, народните представители от БСП да поставят въпроси. В знак на протест напускаме днешното заседание. ПГ на БСП започва подписка и процедура по искане оставката на председателя на НС г-н Главчев. Настояваме да бъдат отменени и наказанията, които той наложи днес на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Българската опозиция и нейният глас няма да бъдат запушени. Ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията на страната“, заяви още Жельо Бойчев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите

Антон Кутев, БСП: Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите

15 Ноември 2017 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от БСП Антон Кутев след като бе отстранен от пленарното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не разбрах защо ме отстраниха, най-вероятно защото поисках оставката на председателя на НС“, коментира той. „Не беше необходимо това днес. Не можеш да вземеш думата на председател на ПГ, която чете декларация, защото нещо ти се е сторило“, заяви Антон Кутев. „В това, което говори Корнелия Нинова нямаше никакво основание за това тя да бъде спряна“, обясни депутатът. „Председателят на НС е най-високата длъжност в държавата и не може да се заема от човек, който не може да си сдържа нервите и практически не дава равнопоставеност на политическите сили“, посочи Антон Кутев. „Мен не ме е избрал Главчев, а избирателите на БСП. Отстрани ме за 2 или 3 заседания, което е некоректно и неправилно“, коментира той. „Не съм го обидил. Това, което направих е, че станах и казах достатъчно ясно, че трябва да си подаде оставката. Искам да имаме нормално работещ парламент, а с председател като Главчев приличаме на украински“, каза още депутатът от БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Събирам парламентарната група, за да решим дали да поискаме оставката на Димитър Главчев

Корнелия Нинова, БСП: Събирам парламентарната група, за да решим дали да поискаме оставката на Димитър Главчев

15 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Събирам групата и ще ви информирам какво ще решим. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като бе отстранена от пленарното заседание в отговор на въпрос дали се замисля да поиска оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заради цитат на Бойко Борисов е отстранен лидерът на опозицията. Няма нищо по-недемократично и безумно от това, което току що се случи“, заяви тя. „Антон Кутев също беше отстранен, защото помоли Димитър Главчев да възстанови микрофоните, за да мога да си довърша декларацията“, коментира Корнелия Нинова. „След като няколко пъти бяха отправени заплахи към журналисти за това, което правят и говорят, стигнахме до следващата стъпка - заплаха и отстраняване на опозицията за това, че говори“, посочи лидерът на БСП. „Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите. Тези хора рушат държавността, правовия ред, съсипват институцията, която ще я има много години след нас. Дано по-достойни хора да влязат тук, за да бъде България нормална“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани от пленарното заседание лидера на БСП Корнелия Нинова

Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани от пленарното заседание лидера на БСП Корнелия Нинова

15 Ноември 2017 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани от пленарното заседание лидера на БСП Корнелия Нинова, след като прочете декларация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Главчев заяви, че ще я отстрани само за едно заседание, като се позова на това, че оскърбява Народното събрание. Той отстрани и депутата Антон Кутев за две заседания.
След като отстрани Корнелия Нинова, депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“. В декларацията си Корнелия Нинова заяви: „Разбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателя? Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Не позволявате ли по този начин да бъдат издадавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, запита Нинова.
От своя страна Димитър Главчев заяви: „Не сте на пленум на БСП. Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“. Накрая Главчев прекъсна заседанието за 10 минути, докато Корнелия Нинова напусне залата. По време на прекъсването председателят на парламента свика извънреден председателски съвет.
"Фокус" припомня: На 10 ноември председателят на НС Димитър Главчев се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: "Според чл. 162 ал. 1 от Правилника - председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от 3 заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента или други органи на държавната власт. Репликата му беше по повод изказването на Корнелия Нинова, в което заяви, че премиерът Бойко Борисов нарушава Конституцията като не се явява в Народното събрание за гласуването на нов здравен министър. „След като прегледам видеозаписа ще помисля дали да приложа този член към вас“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове

Парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради изказването му, че в НС има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове

15 Ноември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. То бе отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 гласа „против“ и 2 „въздържал се“.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев обясни: „Искаме министър-председателят Бойко Борисов да дойде и да обясни какво има предвид с изказването си, че в НС продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик и купуване на гласове“. „Искаме да разберем, нека той да дойде и да обясни кои са тези наркотрафиканти“, коментира той. „Не вярвам, че министър-председателят може да говори неща без да знае, да се поддава на фалшива информация“, посочи Драгомир Стойнев. „Понеже знае цялата истина го призоваваме и молим да дойде и да сподели тази информация с народните представители“, заяви той.
Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов заяви: „Възразяваме срещу недопустимото искане, което беше направено от БСП“. „Смятаме, че публично известните факти не следва да бъдат причина да бъде призоваван министър-председателят на изслушване“, посочи той. „Уточняваме, че всичко това са факти, които са били разгласени в официални сайтове“, обясни Данаил Кирилов и изчете от парламентарната трибуна част от информацията за обвинението на депутата от БСП Манол Генов в купуване на гласове.
Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов коментира: „Г-н председател, моля да не допускате да се издават присъди. Данаил Кирилов спекулирайки с предложението ни, току що издаде присъда. Бойко Борисов прави същото в различни медии“. „Тук се говори за замесени в наркотрафик, ако са замесени, би трябвало да са арестувани и да има доказателства“, заяви той. „Вадите някакви неща от сайта на Прокуратурата, не говорим за роднински връзки, а за замесени с наркотрафик“, посочи той.
В отговор депутатът Данаил Кирилов посочи: „Започнах с това, че ще представя известни факти. Те не са доказват в съда, защото са известни“. „Прочетох ги, защото не знам 80% от българите могат ли или не могат да четат“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници

Корнелия Нинова, БСП: Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници

14 Ноември 2017 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 12-ти ноември премиерът Борисов заяви: "В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик“. Това е ужасяващо. „Хора, които са купували гласове и то от затворници“ - не по-малко ужасяваща констатация“, коментира Нинова. Тя поясни, че БСП ще внесе подписка днес с искане за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов. Според нея това може да се случи и на закрито заседание. „Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват“, заяви Нинова. Тя поясни, че БСП иска истината за наркотрафика и за купуването на гласове от премиера. „Ако откаже да дойде – ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Като морален жест приехме оставката на Николай Петров, а в парламента стоят хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове от затворници

Премиерът Бойко Борисов: Като морален жест приехме оставката на Николай Петров, а в парламента стоят хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове от затворници

12 Ноември 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Като морален жест приехме оставката на Николай Петров, а в същото време в парламента стоят хора, замесени с наркотрафик и с купуване на гласове от затворници. Това коментира пред журналисти пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на основно реконструираната и обновена зала „Асикс Арена“ в отговор на въпрос, свързан с това, че в петък в парламента лидерът на БСП го нарече страхливец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз не ги гледам, не ги слушам“, заяви Борисов. Попитан дали ще отговори на въпроса за назначаването на проф. Николай Петров за министър на здравеопазването, при положение, че е знаел за обществените поръчки и дали наистина е бил информиран за това, премиерът отговори, че има органи, които се занимават с това. „Ако мислите, че с госпожата ще ми развалите настроението за направеното от нас. Тя може да излезе и да каже едно нещо, което е направила по време на нейно ръководство някога. С цялото ми уважение към тях. Нашата работа е да градим и го правим всеки ден. Останалите едни ги бъркат с рошави мъже, други ги…аз епитети не употребявам. Не съм знаел за одитния доклад на ВМА“, заяви Борисов. По думите му, ако са знаели за този одитен доклад, да са го уволнили тогава в служебното правителство на президента Радев. „Така че от къде да го знам аз това. Нито ми е оставено като документ, нито като информация. В същото време има органи, които с това се занимават. Ние като морален жест му приехме оставката. В същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик. Хора, които са купували гласове и то от затворници, хора, които наричат българите дебили“, подчерта премиерът.
За това, че е нарекъл българите прости, Борисов заяви, че журналистът, задал му въпроса, много греши. „Това е една лъжлива новина. Точно в едно подобно мероприятие, когато хората, които се бяха събрали, ми казваха защо, когато им говоря, всичко разбират и виждат, а другите не ги разбират. Аз тогава им викат „понеже всички сме прости, само те са умни“, има голяма разлика в това. И всички се смеехме и се радвахме на това, което там откриват“, допълни Борисов. Отново попитан от същия журналист как ще коментира думите „лош човешки материал“, министър председателят му отговори, че ще го осъди за това. „Ако ти ми дадеш, че съм казал думата „лош“, ако не, ще те осъдя. Ти задаваш въпроса за лошия човешки материал, което е лъжлива новина. От коя медия си? Вашата медия създава лъжлива новина с твоя въпрос. Как ми задаваш въпрос? Ами не е вярно, има звуков материал, който сме ви го предоставили. Защо лъжете? Къде думата лош аз съм използвал. Казал съм, че не е вярно, пуснали сме звуков файл и в същото време вие продължавате да го говорите. Аз обяснявах съвсем друго тогава. Но разбирам поръчката. Е това са политически поръчки. Защо ми слагате думи, които не съм казал?“, коментира още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.