НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Волен Сидеров призова главния прокурор да поиска имунитета на президента и на Бойко Борисов

Волен Сидеров призова главния прокурор да поиска имунитета на президента и на Бойко Борисов

31 Януари 2014 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Г-н главен прокурор, поискайте имунитета на президента на Републиката, за да може той да даде показания как е прехвърлял пари в офшорни сметки, това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Поискайте имунитета на Бойко Борисов, защото при него има данни за извършени престъпления в много голям мащаб, каза Волен Сидеров. Той посочи доклад на комисията за "Авиоотряд 28" и злоупотребите със средства.
Излезе информация от свидетел, който твърди, че лицето Бойко Борисов е предлагало 500 000 лева на криминални елементи, за да правят провокации на протестите, да предизвикат ексцесии, които да доведат до държавен преврат. Защо независимите и обективни български медии не се занимават с тази тема, каза Волен Сидеров. За тях не е важно, че един бивш министър-председател е готов да плати половин милион лева за провокации. Прокуратурата си мълчи, каза Волен Сидеров.
„Къде са били през лятото на 1989 г. сегашният президент и лидер на най-голямата парламентарна група? Били са от редиците сиви мишки и са викали „Ура” на системата, която сега отричат. Президентът и лидерът на най-голямата парламентарна група могат да се правят на десни и популисти. През годините на прехода разобличавах тези, които ограбваха България. Какво правеха президентът и лидерът на най-голямата група? Аз трупах статии, те трупаха милиони на гърба на народа – чрез охранителни фирми, нечист бизнес. С това е натрупал милионите, с които си купи скъпите имоти в Гърция, но днес това не му пречи да излезе и да говори за евроатлантическите ценности”, заяви Сидеров. „Защо лидерът на най-голямата парламентарна група не направи референдум по време на управлението си”, попита той. „Вече има 6 иска от лицето Борисов и ме съди за това, че контрабандата и наркотрафикът по негово време бяха много силни”, заяви Волен Сидеров.
„Най-големият гей парад се състоя на територията на Софийския университет. Събра се група от терористи. Те окупираха абсолютно незаконно територията на СУ. Лидерът на най-голямата парламентарна група подкрепи хора, които казват – ние не признаваме държавата и Конституцията. Реакцията беше нулева. Да каже защо подкрепи анархисти и терористи. Нямало начин да влязат и да ги изгонят. Ами оставете ги да се изколят, може би тогава ще дойде полиция”, каза още той.
„Вместо да работи за страната си, държавният глава изпълнява евтини поръчки. Обръщам се към главния прокурор – така, както бяхте много бърз. Поискайте имунитета на Росен Плевнелиев. Поискайте имунитета на лицето Бойко Борисов”, допълни Волен Сидеров.
„Станишев, избрали сте министър-председател, като има въпроси, събирайте групата. В много редките случаи, когато Борисов идваше да отговаря на въпрос, беше посрещан от стройни редици гербери, които ставаха на крака и ръкопляскаха”, добави той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов: От правна гледна точка считам, че молбите на депутатите от „Атака” са неоснователни

Филип Попов: От правна гледна точка считам, че молбите на депутатите от „Атака” са неоснователни

22 Януари 2014 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. От правна гледна точка, считам, че молбите на депутатите от „Атака” са неоснователни, защото няма такава юридическа стойност и възможност, с която да се откажеш от бъдещо право. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на Коалиция за България Филип Попов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Право на всеки народен представител е след като му е поискан имунитетът от главния прокурор, в определения от правилника срок да подаде молба за снемане на имунитета му. Ако той не го стори в съответния срок, Народното събрание в пленарна зала да гласува снемане на имунитета му”, заяви депутатът. „Аз лично не очаквах такава политическа акция от колегите от „Атака”, посочи той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: Отпадат всякакви съмнения и спекулации, че някой ме пази или има чадър

Волен Сидеров: Отпадат всякакви съмнения и спекулации, че някой ме пази или има чадър

22 Януари 2014 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Отпадат всякакви съмнения и спекулации, че някой ме пази или има чадър. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на „Атака” Волен Сидеров, по повод отказа от имунитета си, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Понеже имаше обструкции от групата на ГЕРБ, че това е нарушение на правилника. Напротив – такъв тип документи трябва да се връчат лично на председателя на Народното събрание, което и направих. Моите колеги също връчиха заявление персонално, с което заявяват, че се отказват от т.нар. „имунитет”, така че това не беше нарушение на реда или опит за създаване на хаос в залата. Просто всеки народен представител трябва да връчи лично това свое заявление”, обясни Сидеров.
„Аз призовавам прокуратурата да действа бързо и светкавично – така, както видяхме. В рамките на часове тя изготви искане за сваляне на моя имунитет. По същия начин да изготви искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, срещу когото има сигнал вече от месеци за това, че е злоупотребил с държавни средства с „Авиоотряд 28”, посочи Волен Сидеров. По думите му в прокуратурата има и други сигнали, които чакат нейната бърза и навременна работа. „Дано тя не се спира от някакви други съображения да поиска имунитета на г-н Борисов. Надявам се, че не е така”, подчерта Волен Сидеров.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите от "Атака" се отказаха от имунитетите си, а Волен Сидеров призова прокуратурата да поиска имунитета на Бойко Борисов (ОБЗОР)

Депутатите от "Атака" се отказаха от имунитетите си, а Волен Сидеров призова прокуратурата да поиска имунитета на Бойко Борисов (ОБЗОР)

22 Януари 2014 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите от цялата Парламентарна група на "Атака" се отказаха от депутатските си имунитети. Най-напред лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че всичко в България вече върви добре, но само заради неговия имунитет, заради скандала на летище Варна, нещата не вървели. Сидеров каза още, че за да предотврати катастрофа, ще си даде имунитета. „Заради моя имунитет, който се иска от всички, който не съм го дал и не е взет от НС, нещата в България не вървят. Има пречка, чувам, че ЕС е пред разпадане, имало опасност да ни изключат от ЕС, защото аз си поддържам имунитета. За да предотвратя катастрофи, катаклизми ще си дам имунитета. По този начин ще бъдат предотвратени всички конфликти и в България всичко ще бъде цветущо”, каза Сидеров.
Цялата група на „Атака” се отказа от имунитетите си, въпреки че главният прокурор поиска снемане на имунитета само на Сидеров. Това предизвика безредици в пленарна зала. Председателят на парламента Михаил Миков искаше да даде почивка, но Волен Сидеров настоя да се изкаже и почивка не бе дадена.
Дами и господа от прокуратурата, моля ви със същата отзивчивост, рефлекс и бързина да се отнесете към сигнала срещу Бойко Борисов и неговият имунитет също да бъде поискан, каза лидерът на ПГ на „Атака” Волен Сидеров от парламентарната трибуна.
„Искам да се обърна към най-честната обективната безпристрастната и справедлива правораздавателна система – българската. Сега правораздавателната система ще работи пълноценно. Господа прокурорите също така светкавично както реагираха на инцидента на летище Варна, да реагират на злоупотребите, за които сме подали сигнал. Например от няколко месеца сме подали сигнал за злоупотреби на г-н Бойко Методиев Борисов”, заяви Сидеров. „Искам да помоля всички честни народни представители от ГЕРБ да заявят, че се отказват от своя имунитет”, добави той.
„По този начин смятам, че всичко ще се успокои, нещата ще вървят добре. Групата на „Атака” няма да пречи на правораздавателната система по никакъв начин, даже ще помага със своите чистосърдечни показания. Не знам кой накара младият полицай да излъже така. Тези, които си мислят, че ще превърнат България в някаква джамахирия или колониална територия, няма да се случи това, тъй като докато има български патриоти, това няма да се случи, а те се увеличават”, заяви Волен Сидеров. По думите му от омразата и плюнката се раждат още български патриоти.
„България ще пребъде. Прокуратурата да бъде все така светкавична и да ликвидира престъпността в следващите дни. Аз вярвам в нея”, каза още Сидеров.
В противоречие на всички норми, допуснахте един спектакъл, без каквато и да е юридическа или политическа основа, като приехте някакви молби, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на председателя на парламента Михаил Миков по повод действия на групата на „Атака”. „Не мога да се ориентирам в молитвен храм ли се намираме, след толкова молитви произнесени от вас”, каза Цачева по повод безредиците в зала при даването на имунитетите от „Атака”. „Призовавам ви да се придържате стриктно към нормите на правилника”, каза Цачева.
„Когато има изявление, аз ги приемам, а тяхната правна стойност е въпрос на преценка”, отговори Михаил Миков. „В правилника е доста ясно как се връчват заявленията за сваляне на имунитет на председателя. Можем да спорим дълго”, каза още Миков.
Има ли морална стойност? Направихме ли го пред всички български граждани? Смятате ли, че утре с лека ръка можем да кажем: „а, не, това беше една шега, отново се позоваваме на нашия имунитет”. Смятам, че постъпката беше достатъчно сериозна. Това не е цирк, а акт в залата на Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Атака” Явор Нотев. „Четейки Конституцията, намирам текст, който директно защитава народните представители, когато те правят изявления, когато действат по повод възложените им функции в това им качество. Този текст е действащ без оглед на имунитета. За какво е тогава имунитетът? За да се подготвя народният представител за тежък спор с правораздавателната система, когато някой твърди, че той е извършил друго деяние – извън тези негови преки задължения. Въпросът за имунитета трябва да бъде обсъден, за да се види кому е нужен или той се явява само един дразнител в повече, без да създава необходимите гаранции, за да вършим работата си”, заяви Нотев.
Депутатът от ПГ на „Атака” Магдалена Ташева добави: „Дали има театрален елемент – аз не знам”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията във Варна продължава работа по сигнала, свързан с конфликта във Франкофонския център

Полицията във Варна продължава работа по сигнала, свързан с конфликта във Франкофонския център

22 Януари 2014 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Полицията във Варна продължава работата по сигнала, свързан с конфликта във Франкофонския център. Това каза за Радио „Фокус” – Варна говорителят на Областната дирекция на МВР – Варна Ивана Милева. Тя посочи, че във връзка с потърсеното съдействие от страна на френския културен институт и подадения сигнал са инициирани действия по проверката му. Действията включват и обяснения от страна на участниците в конфликта, които вече са дадени или предстои да бъдат дадени, каза още Милева. По случая работи и Районна прокуратура - Варна.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цецка Цачева определи отказа на депутатите от „Атака” от имунитет като спектакъл без юридическа стойност

Цецка Цачева определи отказа на депутатите от „Атака” от имунитет като спектакъл без юридическа стойност

22 Януари 2014 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. В противоречие на всички норми, допуснахте един спектакъл, без каквато и да е юридическа или политическа основа, като приехте някакви молби. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на председателя на парламента Михаил Миков по повод действия на групата на „Атака”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не мога да се ориентирам в молитвен храм ли се намираме, след толкова молитви произнесени от вас”, каза Цачева по повод безредиците в зала при даването на имунитетите от „Атака”. „Призовавам ви да се придържате стриктно към нормите на правилника”, каза Цачева.
„Когато има изявление, аз ги приемам, а тяхната правна стойност е въпрос на преценка”, отговори Михаил Миков. „В правилника е доста ясно как се връчват заявленията за сваляне на имунитет на председателя. Можем да спорим дълго”, каза още Миков.
Екатерина ПАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров помоли прокуратурата да поиска имунитета на Бойко Борисов

Волен Сидеров помоли прокуратурата да поиска имунитета на Бойко Борисов

22 Януари 2014 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Дами и господа от прокуратурата, моля ви със същата отзивчивост, рефлекс и бързина да се отнесете към сигнала срещу Бойко Борисов и неговият имунитет също да бъде поискан. Това каза лидерът на ПГ на „Атака” Волен Сидеров от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Искам да се обърна към най-честната обективната безпристрастната и справедлива правораздавателна система – българската. Сега правораздавателната система ще работи пълноценно. Господа прокурорите също така светкавично както реагираха на инцидента на летище Варна, да реагират на злоупотребите, за които сме подали сигнал. Например от няколко месеца сме подали сигнал за злоупотреби на г-н Бойко Методиев Борисов”, заяви Сидеров. „Искам да помоля всички честни народни представители от ГЕРБ да заявят, че се отказват от своя имунитет”, добави той.
„По този начин смятам, че всичко ще се успокои, нещата ще вървят добре. Групата на „Атака” няма да пречи на правораздавателната система по никакъв начин, даже ще помага със своите чистосърдечни показания. Не знам кой накара младият полицай да излъже така. Тези, които си мислят, че ще превърнат България в някаква джамахирия или колониална територия, няма да се случи това, тъй като докато има български патриоти, това няма да се случи, а те се увеличават”, заяви Волен Сидеров. По думите му от омразата и плюнката се раждат още български патриоти.
„България ще пребъде. Прокуратурата да бъде все така светкавична и да ликвидира престъпността в следващите дни. Аз вярвам в нея”, каза още Сидеров.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров се отказа от имунитета си

Волен Сидеров се отказа от имунитета си

22 Януари 2014 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се отказа от имунитета си, имунитетите си дадоха и всички депутати от групата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Заради моя имунитет, който се иска от всички, който не съм го дал и не е взет от НС, нещата в България не вървят. Има пречка, чувам, че ЕС е пред разпадане, имало опасност да ни изключат от ЕС, защото аз си поддържам имунитета. За да предотвратя катастрофи, катаклизми ще си дам имунитета. По този начин ще бъдат предотвратени всички конфликти и в България всичко ще бъде цветущо”, каза Сидеров.
Цялата група на „Атака” си подаде имунитетите. Това предизвика безредици в пленарна зала.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Александров, „Атака”: Не е имало конфликт между екип на телевизия “Алфа” и служители на Франкофонски център-Варна

Николай Александров, „Атака”: Не е имало конфликт между екип на телевизия “Алфа” и служители на Франкофонски център-Варна

21 Януари 2014 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Не е имало никакъв конфликт между екип на телевизия „Алфа” и служители на Франкофонския център във Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Николай Александров, областен координатор на партия :Атака” във Варна. Александров каза, че екип на телевизията са отишли в Алианс Франсез да потърсят Стефани Дюмортие, за да запишат и нейната гледна точка по конфликта, възникнал по-рано между нея и Волен Сидеров. По думите на Александров, екипът е видял Дюмортие, която се е скрила, а служителите на Франкофонския център са заявили, че я няма. Телевизионния екип е останал да чака пред сградата. „Не е имало агресия, не се е стигало до конфликти, не е имало каквото и да било”, заяви Александров. Той допълни, че в един момент от Франкофонския център са извикали полиция, служителите на реда са дошли на място, стояли са около 15 минути и когато са видели, че няма нищо, са си тръгнали. „Никой не е викан за показания или обяснения или каквото и да било”, поясни Николай Александров.
Йоанна ВЛАДИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Районната прокуратура във Варна извършва проверка по случая с конфликта във Франкофонския център с екип на телевизия "Алфа"

Районната прокуратура във Варна извършва проверка по случая с конфликта във Франкофонския център с екип на телевизия "Алфа"

21 Януари 2014 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Районната прокуратура във Варна извършва проверка по случая с конфликта във Франкофонския център, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Проверката е започнала по сигнал на представител от френския културен институт. По-рано днес, екип на телевизия „Алфа”, която е собственост на партия „Атака”, е посетил сградата на Франкофонския център във Варна, където се намира и офисът на Стефани Дюмортие, аташе по сътрудничеството в областта на преподаването на френски език във Варна. По непотвърдена информация, екипът на телевизията е посетил центъра, за да разговаря със Стефани Дюмортие. Представители на културния институт са потърсили съдействие от органите на реда, тъй като са се почувствали притеснени от ситуацията. В момента се извършва проверка по случая от страна на полицията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екип на телевизия „Алфа” вдигна скандал в сградата на Франкофонския център във Варна

Екип на телевизия „Алфа” вдигна скандал в сградата на Франкофонския център във Варна

21 Януари 2014 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Екип на телевизия „Алфа” вдигна скандал в сградата на Франкофонския център във Варна, предаде бТВ. Там е офисът на Стефани Дюмортие, чието име стана известно след инцидента с Волен Сидеров на летище „Варна”. Партийната телевизия искала да вземе интервю от Дюмортие, но тя им отказала. Последвал скандал, а служители от центъра извикали полиция. Извършва се проверка по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френският алианс във Варна е потърсил съдействие от полицията заради притеснения от страна на телевизионен екип

Френският алианс във Варна е потърсил съдействие от полицията заради притеснения от страна на телевизионен екип

21 Януари 2014 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Френският алианс във Варна е потърсил съдействие от полицията заради притеснения от страна на телевизионен екип. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР-Варна. „Потърсено е съдействие от страна на френския алианс във връзка с притеснение, което са имали. Оказано им е такова”, каза Ивана Милева. В момента се извършва проверка по случая.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скандал като този на летището във Варна с Волен Сидеров не може да се отрази на имиджа на България, заяви Тиери Репантен

Скандал като този на летището във Варна с Волен Сидеров не може да се отрази на имиджа на България, заяви Тиери Репантен

18 Януари 2014 | 22:14 | Агенция "Фокус"
София. Скандал като този на летището във Варна с лидера на „Атака” Волен Сидеров не може да се отрази на имиджа на България, каза в интервю пред БТВ министърът по европейските въпроси Тиери Репантен. Той е на посещение в България заради годишнина от емблематичната закуска на френския президент Франсоа Митеран с български дисиденти. Министър Репантен показа, че е запознат със случилото между френски дипломатически представител и председателя на партия „Атака” Волен Сидеров. „Когато човек е народен представител, той носи отговорност по отношение на тези, които са го избрали да ги представлява в парламента. Ако сте имали опасения за имиджа на България, искам да ви успокоя – за нас вие сте една отворена страна от десетилетия насам – отворена за чужди култури. Така че подобен скандал не може да се отрази на имиджа на България”, каза още френският министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лютви Местан: ГЕРБ три години управляваше с „Атака”, ние с "Атака" сме антагонистични

Лютви Местан: ГЕРБ три години управляваше с „Атака”, ние с "Атака" сме антагонистични

17 Януари 2014 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Няма никакво основание тезата за каквато и да е зивисимост на ДПС от „Атака”. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан, на въпрос България територия на либкрализма ли е, или на национализма, след като управлението на социалистите БСП и либералите ДПС е под диктовката на лидера на националистите Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Тази теза, а не въпрос, чувам от К-2 на абсолютно всяка пресконференция. Чух я, включително, и вчера, и по-предишния ден”, подчерта Местан. По думите му, единствено последователно политическо направление, което се осмисля, като антагонистично на езика на омразата, на ксенофобията, с европейските либерали, българската либерална партия ДПС е част от европейското либерално семейство. Той препоръча на журналиста от Радио К-2 - да зададе тези въпроси на онези, които вчера са поставили въпроса в Европейския парламент, но три години са управлявали с „Атака”. „Да, ГЕРБ три години управляваше с „Атака” – тези въпроси ще ги зададете на тези, които са в съюз с „Атака”. Ние с „Атака” сме антагонистични”, подчерта Местан.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лютви Местан: ДПС ще подкрепи свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Лютви Местан: ДПС ще подкрепи свалянето на имунитета на Волен Сидеров

16 Януари 2014 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Ако след една минута в дневния ред на парламента влезе предложение за гласуване на имунитета на Волен Сидеров, народните представители от ПГ на ДПС ще подкрепят искането на главния прокурор. Това каза на брифинг в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Никакви 14 дни не бяха нужни за ясната позиция на Движението за права и свободи. Изразих абсолютно категорична позиция за подкрепа на искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров още на следващия ден след скандала. Няма никакво основание да се твърди, че ДПС е с неясна позиция. Напротив – позицията ни е много ясна”, заяви Местан.
На въпрос защо ДПС не направи предложение за включване на точка в дневния ред за гласуване на искането за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, Лютви Местан каза: „Има парламентарна практика. Има тридневен срок, в който засегнатото лице може да се възползва от правото си само да даде имунитета си. Тези три дни ще изтекат. На този въпрос ще отговорим през следващата седмица. Няма никакъв проблем, никаква драма, няма нищо необичайно”.
В коментар на думите на бившия президент Георги Първанов, че решенията се взимат, в кръг, в който участват председателят на БСП и медийният бос Делян Пеевски, Местан каза: „Естествено е, когато партиите, които стоят зад кабинета, определят дневния ред, имаме периодични срещи с ръководството и на Народното събрание, и на БСП. Това са единствените легитимни формати, в които се взимат решенията. Какви други формати има предвид Георги Първанов – трябва да питате него”, допълни Местан. Той каза, че Делян Пеевски не участва в тези срещи, защото разговорите са в Народното събрание.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ако Волен Сидеров не се откаже от имунитета си, изглежда, че депутатите ще подкрепят искането на главния прокурор (ОБЗОР)

Ако Волен Сидеров не се откаже от имунитета си, изглежда, че депутатите ще подкрепят искането на главния прокурор (ОБЗОР)

16 Януари 2014 | 00:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се откаже от имунитета си в 14-дневния срок, изглежда, че народните представители ще подкрепят искането на главния прокурор, стана ясно от изявленията на депутати от БСП и ДПС днес. Още в деня на внасянето на искането, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "до един" депутатите от Парламентарната му група ще гласуват за искането на главния прокурор. Депутатите от Парламентарните групи на БСП и ДПС ще подкрепят искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, заради разследването срещу него по инцидента на летището във Варна. Това стана ясно от изявленията на някои от народните представители от БСП, и на лидера на ДПС Лютви Местан. Продължава да тече 14-дневният срок след внасянето на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на народния представител във връзка с разследването за хулиганство при скандала с френския дипломатически служител във Варна. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова обяви, че се надява Волен Сидеров да премисли, и сам да се откаже от имунитета си. Един от вариантите, който се обсъжда в Парламентарната група на „Атака”, е всички народни представители да се откажат от имунитета си, каза за Агенция „Фокус” депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов. По думите му – все още не е взето решение как ще постъпи Парламентарната група. „Има различни варианти. Този е единият”, добави проф. Станилов. Той не уточни кога ще бъде взето решението на групата във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров.
Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че Парламентарната група на ДПС ще уважи искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, освен ако той сам не си го даде, каквато процедура има в основния закон. „Всички сме равни пред закона, независимо дали става въпрос за народен представител от управляващи или от опозиция, независимо дали става въпрос дори за лидер на политическа сила”, добави Местан. „Няма да регистрирате дори нюанс на различие в тази позиция в случаите, когато засегнатото лице е народен представител от ДПС или дори е член на ръководството на ДПС. Трудно ми е да се сетя за по-принципна позиция от тази, която изразих своевременно още на следващия ден от скандала”, каза още той. Не разбирам обвинения, които се сипят отляво и отдясно, че ДПС е с неясна позиция. Няма по-ясна позиция от тази, каза председателят на ДПС Лютви Местан. „Изразявали сме отношение по подобни прояви през 2006 г. с нарочен акт, по-късно след скандала пред джамията и през 2011 г. Сега потвърждаваме тази теза, на тотално несъгласие и разграничение”, добави Местан.
По думите му - нелепо и идиотско е твърдението, че ДПС погазва парламентаризма. „По какъв начин го погазваме, след като декларираме, че за подобни прояви подкрепяме искането на главния прокурор”, попита той.
Разпределението на позициите в комисии не се решава непременно със силата на мнозинството. Ако е така, опозицията не би трябвало да има ръководни позиции в парламентарните традиции. Традиция е всяка парламентарно представена политическа сила, да председателства поне една комисия. В случая „Атака” са решили, че това трябва да бъде точно тази комисия. Не смятам, че това беше правилното им решение, каза председателят на ДПС Лютви Местан. На въпрос - дали ДПС ще подкрепят предложението на ГЕРБ за оставка на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията, Местан каза: „ГЕРБ малко трудно ще говори за реабилитирането на парламентаризма, защото той е дискредитиран точно от тях. Щях да повярвам на принципната позиция на Бойко Борисов, ако не беше направил грандиозни опити и положил грандиозни усилия за потулване на скандала в Луфтханза тогава, защото властта му зависеше от Волен Сидеров и бяха в ясна коалиция”.
От Коалиция за България Мая Манолова заяви, че ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия.
Внесено е искане от главния прокурор за снемане на депутатския имунитет. Волен Сидеров има възможността да помисли, и в 14-дневен срок - сам да се откаже от него. Г-н Цветанов не бързаше особено да се раздели с депутатския си имунитет, и го направи в последния ден на срока. Сега ще изчакаме и г-н Волен Сидеров да стори същото. Аз мисля, че той ще премисли, каза Мая Манолова.
„Моето вътрешно убеждение е, че всеки народен представител разбира абсурдността на ситуацията, когато има обвинения към него, да не ги опровергае там, където му е мястото. Убедена съм, че и той, и други депутати, ако има искане за сваляне на имунитета, сами ще се откажат от него”, заяви Манолова.
Усещанията, които имам от колегите, са, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев. „Това е правилно, всеки трябва да си доказва правотата в съда. По този начин не определяме вина, а даваме възможност на прокуратура и съд да определят кой е виновен, кой прав и кой крив”, заяви Кадиев. Според него е трябвало ръководството на БСП да излезе с ясно становище по казуса.
„Политиката не търпи вакуум. Когато ти не правиш изявления, някой друг ги прави вместо теб. В случая ги направи АБВ. Защо трябваше те да ги направят, а не ние – нямам обяснение”, посочи Георги Кадиев.
ПГ на ГЕРБ внесе в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма, каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, по повод скандала с депутата Волен Сидеров. Управляващите обаче не бяха склонни да я подкрепят. В проекта на декларация на Народното събрание за утвърждаване на парламентаризма се посочва: „Ние, народните представители на 42-то Народно събрание, като подчертаваме значението на европейските и евроатлантическите ценности и върховенството на закона, като отбелязваме необходимостта от повишаване на доверието към държавните институции, като отчитаме повтарящите се прояви на агресия на народните представители от ПГ на „Атака” към граждани, журналисти, служители на реда, декларираме, че не приемаме и осъждаме поведението на народните представители от ПГ на „Атака” по време на полета до Варна и след него. Определяме го като хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители. Подкрепяме усилията на МВР и прокуратурата за бързо разследване на случая. Очакваме от отговорните институции точно прилагане на закона, така както се отнася за всички български граждани. Ще продължим да пазим авторитета на парламента като върховна институция в България и ще се противопоставяме на всички прояви, които го уронват”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кольо Колев: При предишната проява на „Атака” ГЕРБ взе позиция една седмица след като това се случи

Кольо Колев: При предишната проява на „Атака” ГЕРБ взе позиция една седмица след като това се случи

15 Януари 2014 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. БСП и ДПС не се забавиха кой знае колко дълго с позицията си за имунитета на Волен Сидеров. Ако върнем лентата назад, ще видим, че при предишната проява на „Атака” ГЕРБ взе позиция една седмица, след като това се случи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” социологът Кольо Колев, директор на социологическа Агенция „Медиана”. „Това е напълно разбираемо, от една страна, заради ваканцията, а от друга страна - опасението парламентът да не спре да функционира. Тъй като кворумът е крайно нестабилен и при решение за бойкот от страна на „Атака”, което неминуемо ще бъде подкрепено от ГЕРБ, ще се стигне до блокиране на парламента, до парламентарна криза, и съответно до нови избори. При това положение, разбира се, и двете основни управляващи партии гледат да бъдат максимално предпазливи”, заяви Колев.
Във връзка с наблюдаваните все по-чести конфликти и разцепления в политическите сили, Кольо Колев коментира, че няма никакво съмнение, че има криза на политическото представителство. „Много хора са недоволни въобще от политиката, политиците и политическото и непрекъснато ги обвиняват в това, че те играят непрекъснато с бизнеса с икономически структури с неясно икономически интереси, а не играят за обществото като цяло съвсем естествено това поражда много напрежения. Като към това добавим и нестабилната политическа конфигурация в момента ГЕРБ, които имат най-голямата парламентарна група, но са опозиция, и не се виждат особени шансове за връщането има във властта от една страна, от друга страна крехкият кворум на парламентарното мнозинство. Всичко това нещо, естествено, поражда несигурност, и поражда желание у мнозина да търсят някакво ново решение, в това число и политическия елит. Или нова политическа формация, или някакви опити за радикализация. Не случайно се взимат на въоръжение такива добре звучащи лозунги като „Нова Конституция”, „Нов политически ред”, „смяна на системата” , всички неща, които звучат хубаво и глобално, но зад тях просто не седи нищо реално”, заяви Колев.
Цветелина ПЕНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

20 варненци протестираха срещу хулиганските прояви на Волен Сидеров

20 варненци протестираха срещу хулиганските прояви на Волен Сидеров

15 Януари 2014 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Около 20 варненци се събраха тази вечер, за да протестират срещу толерантността на институциите и към хулиганските прояви на Волен Сидеров, и с искане за незабавно сваляне на имунитета му и съд за лидера на „Атака”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна . Протестиращите, които бяха предимно млади хора, се бяха организирали в социалните мрежи. Те не предприеха никакви действия, а само се събраха мълчаливо пред сградата на общината и след това се разотидоха.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зинаида Златанова: За да спрат съмненията в отделните кандидати в съдебната система, в света не е измислено друго лекарство освен пълната прозрачност

Зинаида Златанова: За да спрат съмненията в отделните кандидати в съдебната система, в света не е измислено друго лекарство освен пълната прозрачност

15 Януари 2014 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. За да спрат съмненията в качествата на отделните кандидати в съдебната система, в света не е измислено друго лекарство освен пълната прозрачност. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при изслушване в Комисията по правни въпроси към Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "Каква е позицията на правосъдното министерство по отношение на кризата в кариерното израстване на магистрати", попита Явор Нотев от „Атака”. „За да спрат съмненията в качествата на отделните кандидати в съдебната система в света не е измислено друго лекарство освен пълната прозрачност”, отговори Златанова. По думите й, трябва да има по-добра отчетност на магистратите. Има напредък, но не се постига желаният напредък в съдебната реформа, заяви Златанова.
Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи комисията да проведе нарочно обсъждане с участието на министър Златанова по въпроса с кариерното израстване на магистратите.
„Преди време казахте, че мрачните времена за съдебната система са приключили, какво точно имахте предвид и какво наследство заварихте в Министерството на правосъдието при встъпването ви в длъжност?”, попита председателят на правната комисия Четин Казак.
Наследството, което заварих, не беше от най-добрите, отговори Златанова. „Заварихме забавени законопроекти, включително Наказателния кодекс. Заварихме натрупани дългове, неплатени данъци около 8-9 млн. лв. Заварихме неразплатени договори”, заяви правосъдният министър. По думите й министри са оказвали натиск върху съдебната система.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ако Волен Сидеров не се откаже от имунитета си, изглежда, че депутатите ще подкрепят искането на главния прокурор (ОБЗОР)

Ако Волен Сидеров не се откаже от имунитета си, изглежда, че депутатите ще подкрепят искането на главния прокурор (ОБЗОР)

15 Януари 2014 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Ако лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се откаже от имунитета си в 14-дневния срок, изглежда, че народните представители ще подкрепят искането на главния прокурор, стана ясно от изявленията на депутати от БСП и ДПС днес. Още в деня на внасянето на искането, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "до един" депутатите от Парламентарната му група ще гласуват за искането на главния прокурор. Депутатите от Парламентарните групи на БСП и ДПС ще подкрепят искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, заради разследването срещу него по инцидента на летището във Варна. Това стана ясно от изявленията на някои от народните представители от БСП, и на лидера на ДПС Лютви Местан. Продължава да тече 14-дневният срок след внасянето на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на народния представител във връзка с разследването за хулиганство при скандала с френския дипломатически служител във Варна. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова обяви, че се надява Волен Сидеров да премисли, и сам да се откаже от имунитета си. Един от вариантите, който се обсъжда в Парламентарната група на „Атака”, е всички народни представители да се откажат от имунитета си, каза за Агенция „Фокус” депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов. По думите му – все още не е взето решение как ще постъпи Парламентарната група. „Има различни варианти. Този е единият”, добави проф. Станилов. Той не уточни кога ще бъде взето решението на групата във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров.
Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че Парламентарната група на ДПС ще уважи искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, освен ако той сам не си го даде, каквато процедура има в основния закон. „Всички сме равни пред закона, независимо дали става въпрос за народен представител от управляващи или от опозиция, независимо дали става въпрос дори за лидер на политическа сила”, добави Местан. „Няма да регистрирате дори нюанс на различие в тази позиция в случаите, когато засегнатото лице е народен представител от ДПС или дори е член на ръководството на ДПС. Трудно ми е да се сетя за по-принципна позиция от тази, която изразих своевременно още на следващия ден от скандала”, каза още той. Не разбирам обвинения, които се сипят отляво и отдясно, че ДПС е с неясна позиция. Няма по-ясна позиция от тази, каза председателят на ДПС Лютви Местан. „Изразявали сме отношение по подобни прояви през 2006 г. с нарочен акт, по-късно след скандала пред джамията и през 2011 г. Сега потвърждаваме тази теза, на тотално несъгласие и разграничение”, добави Местан.
По думите му - нелепо и идиотско е твърдението, че ДПС погазва парламентаризма. „По какъв начин го погазваме, след като декларираме, че за подобни прояви подкрепяме искането на главния прокурор”, попита той.
Разпределението на позициите в комисии не се решава непременно със силата на мнозинството. Ако е така, опозицията не би трябвало да има ръководни позиции в парламентарните традиции. Традиция е всяка парламентарно представена политическа сила, да председателства поне една комисия. В случая „Атака” са решили, че това трябва да бъде точно тази комисия. Не смятам, че това беше правилното им решение, каза председателят на ДПС Лютви Местан. На въпрос - дали ДПС ще подкрепят предложението на ГЕРБ за оставка на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията, Местан каза: „ГЕРБ малко трудно ще говори за реабилитирането на парламентаризма, защото той е дискредитиран точно от тях. Щях да повярвам на принципната позиция на Бойко Борисов, ако не беше направил грандиозни опити и положил грандиозни усилия за потулване на скандала в Луфтханза тогава, защото властта му зависеше от Волен Сидеров и бяха в ясна коалиция”.
От Коалиция за България Мая Манолова заяви, че ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия.
Внесено е искане от главния прокурор за снемане на депутатския имунитет. Волен Сидеров има възможността да помисли, и в 14-дневен срок - сам да се откаже от него. Г-н Цветанов не бързаше особено да се раздели с депутатския си имунитет, и го направи в последния ден на срока. Сега ще изчакаме и г-н Волен Сидеров да стори същото. Аз мисля, че той ще премисли, каза Мая Манолова.
„Моето вътрешно убеждение е, че всеки народен представител разбира абсурдността на ситуацията, когато има обвинения към него, да не ги опровергае там, където му е мястото. Убедена съм, че и той, и други депутати, ако има искане за сваляне на имунитета, сами ще се откажат от него”, заяви Манолова.
Усещанията, които имам от колегите, са, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев. „Това е правилно, всеки трябва да си доказва правотата в съда. По този начин не определяме вина, а даваме възможност на прокуратура и съд да определят кой е виновен, кой прав и кой крив”, заяви Кадиев. Според него е трябвало ръководството на БСП да излезе с ясно становище по казуса.
„Политиката не търпи вакуум. Когато ти не правиш изявления, някой друг ги прави вместо теб. В случая ги направи АБВ. Защо трябваше те да ги направят, а не ние – нямам обяснение”, посочи Георги Кадиев.
ПГ на ГЕРБ внесе в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма, каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, по повод скандала с депутата Волен Сидеров. Управляващите обаче не бяха склонни да я подкрепят. В проекта на декларация на Народното събрание за утвърждаване на парламентаризма се посочва: „Ние, народните представители на 42-то Народно събрание, като подчертаваме значението на европейските и евроатлантическите ценности и върховенството на закона, като отбелязваме необходимостта от повишаване на доверието към държавните институции, като отчитаме повтарящите се прояви на агресия на народните представители от ПГ на „Атака” към граждани, журналисти, служители на реда, декларираме, че не приемаме и осъждаме поведението на народните представители от ПГ на „Атака” по време на полета до Варна и след него. Определяме го като хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители. Подкрепяме усилията на МВР и прокуратурата за бързо разследване на случая. Очакваме от отговорните институции точно прилагане на закона, така както се отнася за всички български граждани. Ще продължим да пазим авторитета на парламента като върховна институция в България и ще се противопоставяме на всички прояви, които го уронват”.
Цецка Цачева добави: „От името на ПГ на ГЕРБ потърсихме контакти с ръководството и ПГ на Коалиция за България и ДПС, както и с ръководството на 42-то Народно събрание с намерение да излезем с обща декларация от името на всички народни представители за утвърждаване на парламентаризма. Повод за това ни дадоха неприятните сцени с участието на народни представители от ПГ на „Атака”. Вместо това, в късния следобед вчера бях уведомена, че не може да бъде постигнато такова съгласие, поради което следва проектът за тази декларация да бъде внесен по надлежния ред в парламента”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Пиер Оди, ЕНП: Учуден съм, че Сергей Станишев и българското правителство не са осъдили поведението на Волен Сидеров

Жан-Пиер Оди, ЕНП: Учуден съм, че Сергей Станишев и българското правителство не са осъдили поведението на Волен Сидеров

15 Януари 2014 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В качеството ми на председател на френската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент осъждам поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров като недостойно за един политик и изразявам учудване от факта, че българското правителство не го е осъдило. Това заяви преди минути председателят на френската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Жан-Пиер Оди по време на заседанието на парламента в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „На 6 януари, по време на полет между София и Варна, представителка на френското посолство в България е била нападната, обиждана и заплашване от български депутат заради френската си националност. Този български депутат е Волен Сидеров, лидер на крайно-дясната партия "Атака", разказа още Оди пред европейските депутати в Страсбург.
„Нещо повече – председателят на ПЕС Сергей Станишев, който, доколкото ми е известно, е и председател на българската социалистическа партия, също не е осъдил деянието. Надявам се, че това мълчание на българското правителство не се дължи на трудния политически баланс в българското Народно събрание, до който доведоха изборите от 12 май 2013 г., и на коалиционното управление начело със социалистите, което е възможно благодарение на изключителната подкрепа на крайно-дясната партия Атака", заяви още Жан-Пиер Оди по време на пленарното заседание на Европарламента в Страсбург.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: За себе си имам формирана позиция по случая с Волен Сидеров във Варна

Цветлин Йовчев: За себе си имам формирана позиция по случая с Волен Сидеров във Варна

15 Януари 2014 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм наясно, за себе си имам формирана позиция по случая с Волен Сидеров във Варна. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод скандала с лидера на „Атака” във Варна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз съм наясно. За себе си имам формирана позиция. Сега, обаче, не би било коректно да я споделя”, отбеляза Йовчев. „Не съм гледал охранителни камери. Имам достатъчно обективна представа за това какво се е случило”, заяви той. На въпрос дали е сигурен, че полицаят не лъже, Йовчев заяви: „Ще подкрепя всеки един служител, особено, когато спрямо когото и да било от МВР се прави опит да се окаже политически натиск”.
На въпрос дали Йовчев е разговарял с пострадалия от Волен Сидеров полицай, министърът заяви: „Лично аз говорих с началника му, главният секретар е говорил с него”.
На въпрос дали има удар на Волен Сидеров спрямо полицая, Йовчев заяви: „И да разполагам с такава информация, не мога да кажа, единствено наблюдаващият прокурор може да разреши какъв обем от информация. Нека оставим компетентните органи да се произнесат по случая. Говорих с началника на полицая, за да го уверя, че ръководството на МВР, и политическото, и професионалното, седим зад всички служители на министерството. От тук нататък оставяме на компетентните органи да изяснят кой какво е казал, какво е направил в конкретния случай”.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев: С отказа да подкрепят декларация за Сидеров, БСП и ДПС се дискредитираха пред европейските си колеги

Андрей Ковачев: С отказа да подкрепят декларация за Сидеров, БСП и ДПС се дискредитираха пред европейските си колеги

15 Януари 2014 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. С отказа да подкрепят декларация на ГЕРБ по казуса с лидера на „Атака”, БСП и ДПС се дискредитираха пред своите европейски партньори и тяхната репутация вече е на точката на замръзване – не съществува. Това каза пред Агенция „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, във връзка с това, че депутатите отхвърлиха декларация на ГЕРБ, която осъжда поведението на Волен Сидеров. „С огромно разочарование, научих, че в българския парламент депутатите от БСП и ДПС са отхвърлили предложението на ГЕРБ, за осъждане на поведението на „Атака” и Волен Сидеров. Това, за мен, е жалко и недостойно от страна на тези политически партии и лично на председателя на ПЕС”, обясни Ковачев. Не знам как той ще представи позицията си на своите колеги - европейските социалдемократи, и ДПС – на своите колеги либерали, допълни евродепутатът. По думите му - това е поредното доказателство за зависимост на сегашното българско правителство от „Атака” и страха на БСП и ДПС, че ако „Атака” не ги подкрепя вече в парламента, независимо с гласуване или с присъствие, ще трябва да се отиде на предсрочни избори. „Много жалко, защото поне по този въпрос, когато е налице едно поведение, което не отговаря на очакваното поведение на народен представител, е съвсем логично то да бъде осъдено от Народното събрание”, каза още евродепутатът. Съответно, ако трябва да се носи наказателна отговорност, прокуратурата и следствието да могат да си свършат работата, заяви Ковачев. По думите му - независимо от това, дали се води дело, поведението на Сидеров трябва да бъде осъдено.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лютви Местан: "Атака" са решили, че трябва да председателстват тази парламентарна комисия, не смятам, че беше правилно

Лютви Местан: "Атака" са решили, че трябва да председателстват тази парламентарна комисия, не смятам, че беше правилно

15 Януари 2014 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Разпределението на позициите в комисии не се решава непременно със силата на мнозинството. Ако е така, опозицията не би трябвало да има ръководни позиции в парламентарните традиции. Традиция е всяка парламентарно представена политическа сила, да председателства поне една комисия. В случая „Атака” са решили, че това трябва да бъде точно тази комисия. Не смятам, че това беше правилното им решение. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос - дали ДПС ще подкрепят предложението на ГЕРБ за оставка на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията, Местан каза: „ГЕРБ малко трудно ще говори за реабилитирането на парламентаризма, защото той е дискредитиран точно от тях. Щях да повярвам на принципната позиция на Бойко Борисов, ако не беше направил грандиозни опити и положил грандиозни усилия за потулване на скандала в Луфтханза тогава, защото властта му зависеше от Волен Сидеров и бяха в ясна коалиция”.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лютви Местан: Не разбирам обвинения, които се сипят отляво и отдясно, че ДПС е с неясна позиция по казуса с Волен Сидеров

Лютви Местан: Не разбирам обвинения, които се сипят отляво и отдясно, че ДПС е с неясна позиция по казуса с Волен Сидеров

15 Януари 2014 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Не разбирам обвинения, които се сипят отляво и отдясно, че ДПС е с неясна позиция, по казуса с Волен Сидеров. Няма по-ясна позиция от тази. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан във връзка с позицията на ДПС за казуса Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изразявали сме отношение по подобни прояви през 2006 г. с нарочен акт, по-късно след скандала пред джамията и през 2011 г. Сега потвърждаваме тази теза, на тотално несъгласие и разграничение”, добави Местан.
По думите му - нелепо и идиотско е твърдението, че ДПС погазва парламентаризма. „По какъв начин го погазваме, след като декларираме, че за подобни прояви подкрепяме искането на главния прокурор”, попита той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лютви Местан: Ще уважим искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, освен ако той сам не си го даде

Лютви Местан: Ще уважим искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, освен ако той сам не си го даде

15 Януари 2014 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Ще уважим искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, освен ако той сам не си го даде, каквато процедура има в основния закон. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Всички сме равни пред закона, независимо дали става въпрос за народен представител от управляващи или от опозиция, независимо дали става въпрос дори за лидер на политическа сила”, добави Местан. „Няма да регистрирате дори нюанс на различие в тази позиция в случаите, когато засегнатото лице е народен представител от ДПС или дори е член на ръководството на ДПС. Трудно ми е да се сетя за по-принципна позиция от тази, която изразих своевременно още на следващия ден от скандала”, каза още той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Кадиев: Имам усещания, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров

Георги Кадиев: Имам усещания, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров

15 Януари 2014 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Усещанията, които имам от колегите, са, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това е правилно, всеки трябва да си доказва правотата в съда. По този начин не определяме вина, а даваме възможност на прокуратура и съд да определят кой е виновен, кой прав и кой крив”, заяви Кадиев. Според него е трябвало ръководството на БСП да излезе с ясно становище по казуса.
„Политиката не търпи вакуум. Когато ти не правиш изявления, някой друг ги прави вместо теб. В случая ги направи АБВ. Защо трябваше те да ги направят, а не ние – нямам обяснение”, посочи Георги Кадиев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова: Ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия

Мая Манолова: Ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия

15 Януари 2014 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетната комисия. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламента Мая Манолова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Внесено е искане от главния прокурор за снемане на депутатския имунитет. Волен Сидеров има възможността да помисли, и в 14-дневен срок - сам да се откаже от него. Г-н Цветанов не бързаше особено да се раздели с депутатския си имунитет, и го направи в последния ден на срока. Сега ще изчакаме и г-н Волен Сидеров да стори същото. Аз мисля, че той ще премисли, каза Мая Манолова.
„Моето вътрешно убеждение е, че всеки народен представител разбира абсурдността на ситуацията, когато има обвинения към него, да не ги опровергае там, където му е мястото. Убедена съм, че и той, и други депутати, ако има искане за сваляне на имунитета, сами ще се откажат от него”, заяви Манолова.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова: БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на „Атака”

Десислава Атанасова: БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на „Атака”

15 Януари 2014 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни дори и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на „Атака”. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „2014 г. започва с мълчание от страна на управляващите и с ундурма за това Волен Сидеров да не бъде осъден от парламентарните групи, арогантните действия на народните представители от „Атака” да не бъдат обсъдени в пленарна зала и цялото общество да чуе тази оценка”, заяви Атанасова.
„Това поведение е неприемливо. Жалко е, че нямаше такова мълчание и такава пламенна защита, дори когато беше поискан имунитетът на председателя на ПЕС Сергей Станишев”, добави тя.
„Явно политическите партии, които управляват, могат да ползват служителите на реда единствено за щит срещу народната любов. Но когато тези служители трябва да бъдат защитени от народен представители, който вилнее не само в България и Европа, те мълчат. Жалко е и за Европа, защото лидерът на ПЕС не може да защити европейските ценности. Жалко за България”, каза Десислава Атанасова.
Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева добави: „БСП и ДПС раболепно мълчат пред действията на един псевдо-националист. Това е явен признак за това, че искат на всяка цена да останат във властта. След като днес те не осъдиха действията на своя коалиционен партньор, по какъв начин ще се явят на европейски избори? Време е да не се правят на щрауси, да си завират главата в пясъка и да не виждат какво се случва”.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цецка Цачева: Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми

Цецка Цачева: Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми

15 Януари 2014 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В други състави на Народното събрание при подобни проявления винаги е намиран консенсус, за да бъде осъдено неприемливо за обществото поведение на народни представители. Това не е факт. Стана ясно, че предложението ни за включване в дневния ред не бе подкрепено от ръководството на парламента, а декларацията е разпределена на различни парламентарни групи. С този акт днес считаме, че Коалиция за България и ДПС грубо потъпкаха европейските принципи и норми. Не знам с какви очи ще погледнат колегите си от ПЕС и Либералния алианс”, заяви Цачева. „Бяхме длъжни, както хората очакваха от нас, да излезем с общ акт, с който да се противопоставим на подобни прояви и да се опитаме да повишим доверието на хората в и без това загубеното такова по отношение на парламентаризма в България. Ще отстояваме своята позиция и проектът за декларация в комисиите. Днес беше моментът в първия ден от новия политически сезон всички политически сили да заявят своята позиция. Налице е доказателство за скритите задкулисни договорки”, посочи тя.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ внася в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма

ПГ на ГЕРБ внася в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма

15 Януари 2014 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ внася в парламента декларация за утвърждаване на парламентаризма. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В проекта на декларация на Народното събрание за утвърждаване на парламентаризма се посочва: „Ние, народните представители на 42-то Народно събрание, като подчертаваме значението на европейските и евроатлантическите ценности и върховенството на закона, като отбелязваме необходимостта от повишаване на доверието към държавните институции, като отчитаме повтарящите се прояви на агресия на народните представители от ПГ на „Атака” към граждани, журналисти, служители на реда, декларираме, че не приемаме и осъждаме поведението на народните представители от ПГ на „Атака” по време на полета до Варна и след него. Определяме го като хулиганска проява, която не отговаря на нормите и очакванията за поведението на народни представители. Подкрепяме усилията на МВР и прокуратурата за бързо разследване на случая. Очакваме от отговорните институции точно прилагане на закона, така както се отнася за всички български граждани. Ще продължим да пазим авторитета на парламента като върховна институция в България и ще се противопоставяме на всички прояви, които го уронват”.
Цецка Цачева добави: „От името на ПГ на ГЕРБ потърсихме контакти с ръководството и ПГ на Коалиция за България и ДПС, както и с ръководството на 42-то Народно събрание с намерение да излезем с обща декларация от името на всички народни представители за утвърждаване на парламентаризма. Повод за това ни дадоха неприятните сцени с участието на народни представители от ПГ на „Атака”. Вместо това, в късния следобед вчера бях уведомена, че не може да бъде постигнато такова съгласие, поради което следва проектът за тази декларация да бъде внесен по надлежния ред в парламента”.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протест срещу хулиганските прояви на Волен Сидеров ще се състои във Варна

Протест срещу хулиганските прояви на Волен Сидеров ще се състои във Варна

15 Януари 2014 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Варна. Протест срещу толерантността на институциите към хулиганските прояви на Волен Сидеров с искане за незабавно сваляне имунитета и съд за лидера на „Атака” е замислен да се проведе тази вечер във Варна. За целта има създадена група в интернет, наречена „Варна срещу безобразията на Волен”. „Варненци ще се съберем и ще кажем, че никой не е над закона, дори бил той и народен представител, дори и крепящ на златния си пръст правителството. Никой не може да си позволи да напада служители на реда, да извършва граждански арести и да сее омраза”, пишат организаторите. Протестът е насрочен за 18.00 часа пред сградата на общината. Присъствие в него са потвърдили над 140 души с профил в социалната мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът започна първото си заседание за годината (ОБЗОР)

Парламентът започна първото си заседание за годината (ОБЗОР)

15 Януари 2014 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. При засилена охрана на Народното събрание, заради обявения в социалните мрежи протест, парламентът започна първото си заседание за годината. В началото на заседанието се регистрираха 170 народни представители. В пленарна зала са всички парламентарни групи. В зала са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на Коалиция за България Сергей Станишев, на ДПС Лютви Местан, на „Атака” Волен Сидеров. Най-голямата парламентарна група ГЕРБ отказа да направи изявление в началото на парламентарната сесия. Единствено лидерът на БСП Сергей Станишев взе думата, от името на Парламентарна група. Отново много повече полиция, отколкото протестиращи, има около сградата на Народното събрание тази сутрин. Депутатите влязоха без проблеми в сградата, като бяха направени опити да бъдат освирквани, протестиращите обаче са далеч, заради полицейските кордони и жандармерията. Полицаите, които охраняват сградата на Народното събарние, са в пъти повече от събралите се протестиращи. Обстановката е спокойна. Нормално е движението по бул. "Цар Освободител" и движението не е било спирано. Около 30-ина души, протестиращи, има в градинката между Ректората на Софийския университет и Народното събрание. Около 20-ина протестиращи има пред паметника на Цар Освободител. Те скандират "оставка", надуват свирки и вувузели и освиркват. На един от плакатите, поставен в градинката при Художествената галерия, пише "Властолюбивци, тук не ви бива. Най ви отива да сте в архива".
Засилено е полицейското присъствие в района около сградата на БАН и зад Народното събрание откъм храм-паметника "Свети Александър Невски". Много полиция има на ул. "Оборище". Разположени са полицейски патрулки и коли на жандармерията.
Протестът беше организиран в социалните мрежи, под надслов "Мирно и стилно посрещане на депутатите". В съобщенията за протеста дори се казваше изрично, че се очакват малко протестиращи. "Ще гледаме да сме в камерен състав, че да е по-спокойно и просторно, а не да се бутаме! Трябва да сме внимателни да няма инциденти, защото в други сбирки се е случвало някои господа или дами да си разлеят коктейла. Внимавайте! Изискани сме, все пак!", се казва в призива във фейсбук.
В изказването си от името на парламентарна група, Сергей Станишев заяви: "Далеч не винаги можем да обясним всичко, което вършим. Но в Библията е казано – по делата ги съдете", каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев в началото на новата парламентарна сесия от името на парламентарна група. „За последните месеци показахме, че има държава, която се грижи за възрастните хора, за децата и майките”, заяви Станишев.
„В началото на парламентарната сесия е подходящ момент да се даде оценка за свършеното от парламента, от правителството и да се очертае пътят напред. Наследихме икономика на изкуствено дишане, публични финанси, които се управляваха като лична бащиния”, заяви Станишев. „Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно, но не знаехме истинската степен на срастване на държавата с една партия. Въпреки това в безпрецедентно трудна ситуация имаме правителство, което работи все по-ефективно и координирано. Далеч не винаги можем да обясним всичко, което вършим. Но в Библията е казано – по делата ги съдете. За последните месеци показахме, че има държава, която се грижи за възрастните хора, за децата и майките”, посочи той.
В парламентът и парламентарните процедури не са ловен излет, така Станишев коментира поведението на ГЕРБ и това, че не пожелаха първи да прочетат своята декларация.
Искам да успокоя песимистите, да се обърна към Парламентарната група на Коалиция за България - от тук нататък ще бъде по-трудно, с всеки ден, защото нашите опоненти ще играят ва банк, следвайки мотото – колкото по-зле, толкова по-добре, всяко действие ще се политизира крайно, каза Сергей Станишев.
„Започнахме битка с монополите в защита на българския потребител, показахме готовност да чуем гражданското общество. Пример е продуктивният диалог с всеки, който реално го боли и търси подкрепа от държавата и институциите. Устояхме на натиска на охулването, само поради една причина – имаме кауза и тя е – държава трябва да спасяваме”, заяви Станишев.
„Убеден съм, че ще преодолеем трудните фази успешно, защото имаме нещо, към което се стремим в интерес на гражданите. Може да се очаква последователност, предсказуемост и решителност в реализиране на програмата на правителството на Пламен Орешарски”, посочи Станишев.
Председателят на парламента Михаил Миков няколкократно призовава ГЕРБ да вземат думата в началото на новата сесия. Според парламентарната традиция, най-голямата парламентарна група трябва първа да вземе думата, но от ГЕРБ не изявиха желание за това. След това декларация прочете лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.
„Този цирк е неуместен за първия ден от новата парламентарна сесия. Има парламентарна практика – при старта на всяка сесия изявленията на лидерите е в ред съобразен с големината на всяка парламентарна група. Явно в ГЕРБ нищо не се е променило – страх и неспособност да вземат отговорност като най-голяма парламентарна група”, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова и призова да се продължи със седмичната програма.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза: „Това е в несъответствие с начина, по който се формира управлението на една страна. Редно е най-голямата партия да говори първа, когато е управляваща. Нормално е да се чуят заявените приоритети от страна на парламентарните групи, които подкрепят кабинета на Пламен Орешарски”.
Депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „Явно колегите от ГЕРБ се опитват да създават нови практики, прецеденти и традиции. В предишния парламент се следваше стриктно големината на парламентарните групи. Бъдете последователни, поемете отговорността, ако имате да кажете нещо на избирателите си – кажете го”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ отказа да направи изявление в началото на първата парламентарна сесия за годината

ГЕРБ отказа да направи изявление в началото на първата парламентарна сесия за годината

15 Януари 2014 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Михаил Миков няколкократно призовава ГЕРБ да вземат думата в началото на новата сесия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според парламентарната традиция, най-голямата парламентарна група трябва първа да вземе думата, но от ГЕРБ не изявиха желание за това. След това декларация прочете лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.
„Този цирк е неуместен за първия ден от новата парламентарна сесия. Има парламентарна практика – при старта на всяка сесия изявленията на лидерите е в ред съобразен с големината на всяка парламентарна група. Явно в ГЕРБ нищо не се е променило – страх и неспособност да вземат отговорност като най-голяма парламентарна група”, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова и призова да се продължи със седмичната програма.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза: „Това е в несъответствие с начина, по който се формира управлението на една страна. Редно е най-голямата партия да говори първа, когато е управляваща. Нормално е да се чуят заявените приоритети от страна на парламентарните групи, които подкрепят кабинета на Пламен Орешарски”.
Депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „Явно колегите от ГЕРБ се опитват да създават нови практики, прецеденти и традиции. В предишния парламент се следваше стриктно големината на парламентарните групи. Бъдете последователни, поемете отговорността, ако имате да кажете нещо на избирателите си – кажете го”.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева: ГЕРБ ще предложи декларация за защита на парламентаризма, която осъжда поведението на Волен Сидеров

Цвета Караянчева: ГЕРБ ще предложи декларация за защита на парламентаризма, която осъжда поведението на Волен Сидеров

15 Януари 2014 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще предложи декларация за защита на парламентаризма, която осъжда поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Цвета Караянчева – секретар на ПГ на ГЕРБ.
„Ще очакваме нашите колеги от БСП и ДПС да се присъединяват и да гласуват „за“ тази декларация. Ако те не направят това, ще се сгромолясат пред Европа и ще покажат истинската си същност, че са зависими от „Атака“, че това правителство се крепи на пръста на един човек, който е изключително нестабилен, който компрометира парламентаризма в България, човек, на когото угаждат две големи политически сили, които имат претенцията да бъдат независими и с ясни приоритети“, допълни народният представител.
Цвета Караянчева каза още, че декларацията, която ГЕРБ ще предложи днес, ще бъде за запазването на парламентаризма, защото ако народните представители продължават да работят както досега, рейтингът на Народното събрание ще се срине тотално. Депутатът обаче изрази съмнение, че започващата днес пленарна сесия ще бъде по-ползотворна от предишната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев: Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно, но не знаехме истинската степен на срастване на държавата с една партия

Сергей Станишев: Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно, но не знаехме истинската степен на срастване на държавата с една партия

15 Януари 2014 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Далеч не винаги можем да обясним всичко, което вършим. Но в Библията е казано – по делата ги съдете. Това каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев в началото на новата парламентарна сесия от името на парламентарна група, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За последните месеци показахме, че има държава, която се грижи за възрастните хора, за децата и майките”, заяви Станишев.
„В началото на парламентарната сесия е подходящ момент да се даде оценка за свършеното от парламента, от правителството и да се очертае пътят напред. Наследихме икономика на изкуствено дишане, публични финанси, които се управляваха като лична бащиния”, заяви Станишев. „Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно, но не знаехме истинската степен на срастване на държавата с една партия. Въпреки това в безпрецедентно трудна ситуация имаме правителство, което работи все по-ефективно и координирано. Далеч не винаги можем да обясним всичко, което вършим. Но в Библията е казано – по делата ги съдете. За последните месеци показахме, че има държава, която се грижи за възрастните хора, за децата и майките”, посочи той.
В парламентът и парламентарните процедури не са ловен излет, така Станишев коментира поведението на ГЕРБ и това, че не пожелаха първи да прочетат своята декларация.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще ограничи използването на хартия

Парламентът ще ограничи използването на хартия

15 Януари 2014 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще ограничи използването на хартия. Това обяви в първото заседание за годината председателят на Народното събрание Михаил Миков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Миков обясни, че това с цел оптимизиране на работата. Ще има минимално количество материали на хартиен носител. Информацията ще бъде предоставяна на депутатите в електронен вид, обясни Миков. „Тази стъпка е необходима”, подчерта Миков.
Парламентът прие седмичната си програма. В 12.30 часа ще се проведе т.нар. „блиц парламентарен контрол”. Програмата на Народното събрание предвижда обсъждане на първо четене на промените в Закона за кредитните институции; първо гласуване на промени в Закона за защита от дискриминация; Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати относно финансирана от Съединените американски щати техническа помощ; Първо гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки; Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина; Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Предвижда се депутатите да се запознаят с няколко доклада на комисии, сред които: Доклад на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси; Доклади на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения; Доклад за дейността на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за 2011 г.; Доклад за дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за 2012 г.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът започна първото си заседание за годината

Парламентът започна първото си заседание за годината

15 Януари 2014 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът започна първото си заседание за годината, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В началото на заседанието се регистрираха 170 народни представители. В пленарна зала са всички парламентарни групи. В зала са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на Коалиция за България Сергей Станишев, на ДПС Лютви Местан, на „Атака” Волен Сидеров.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един от вариантите, обсъждани в „Атака”, е всички депутати да се откажат от имунитетите си

Един от вариантите, обсъждани в „Атака”, е всички депутати да се откажат от имунитетите си

15 Януари 2014 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Един от вариантите, който се обсъжда в Парламентарната група на „Атака”, е всички народни представители да се откажат от имунитета си. Това каза за Агенция „Фокус” депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов. По думите му – все още не е взето решение как ще постъпи Парламентарната група. „Има различни варианти. Този е единият”, добави проф. Станилов. Той не уточни кога ще бъде взето решението на групата във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров.
Мария КАЛОЯНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще проведе първото си заседание за годината

Парламентът ще проведе първото си заседание за годината

15 Януари 2014 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще проведе първото си заседание за годината. Още в първия ден от новата сесия депутатите ще задават актуални въпроси към министър-председателя и заместниците му в т.нар. блиц контрол, който ще започне в 12.30 часа. Проектопрограмата на Народното събрание предвижда обсъждане на първо четене на промените в Закона за кредитните институции; първо гласуване на промени в Закона за защита от дискриминация; Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати относно финансирана от Съединените американски щати техническа помощ; Първо гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки; Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина; Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Предвижда се депутатите да се запознаят с няколко доклада на комисии, сред които: Доклад на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси; Доклади на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения; Доклад за дейността на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за 2011 г.; Доклад за дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за 2012 г.
Предстои да се разбере и дали лидерът на „Атака” Волен Сидеров ще се откаже от имунитета си на депутат или парламентът ще се произнесе по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев: Препоръчвам на Волен Сидеров като народен представител, той да инициира свалянето на своя имунитет

Сергей Станишев: Препоръчвам на Волен Сидеров като народен представител, той да инициира свалянето на своя имунитет

14 Януари 2014 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Бих препоръчал на Волен Сидеров като народен представител, той да инициира свалянето на своя имунитет. Това каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Станишев - Коалиция на България винаги е подкрепяла свалянето на имунитет. „Това е наша принципна позиция. Аз ще предложа на нашата група – да се спази срокът, да се даде правото народният представител да определи, след което да се следва парламентарната процедура и ако е необходимо, Народното събрание да вземе отношение към този казус”, заяви Сергей Станишев.
„Вече заехме позиция, че всички са равни пред закона, правилата и законите трябва да важат за всички еднакво. Имунитетът не може да бъде използван като щит срещу закона, избягване на разследвания и съдебни процеси. Който се чувства невинен – има правото да защити своята позиция пред съда”, допълни той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП  ще решава тази вечер за гласуването по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров

БСП ще решава тази вечер за гласуването по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров

14 Януари 2014 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще решава тази вечер за гласуването по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров. Това съобщи депутатът от БСП Антон Кутев в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Не мога да подкрепя оставането на имунитета на Сидеров, след като видях документите от прокуратурата, но гласуването в БСП е довечера. Най-вероятно ще гласуваме за падането на имунитета на Сидеров, но не мога да кажа преди заседанието на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП днес. Мисля, че след заседанието, ще излезем с позиция”, каза още Кутев. Липсата на коментар досега от БСП по случая той коментира така: „Никой не е казал, че не става дума за морал и за човешко възмущение, но трябва първо да се запознаем с документите”. „Според мен още депутати от ГЕРБ ще напуснат парламентарната група на ГЕРБ. БСП не се страхува от парламентарни предсрочни избори през май. Но не бързаме, защото смятаме, че има още много неща, които това правителство трябва да направи”, допълни Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС ще решава във вторник по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров (ОБЗОР)

ДПС ще решава във вторник по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров (ОБЗОР)

14 Януари 2014 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Парламентарната група на ДПС ще решава във вторник по казуса с искането на главния прокурор да бъде отнет имунитетът на Волен Сидеров като народен представител. „Ако Волен Сидеров не даде имунитета си, най-вероятно ще му бъде отнет. Утре (вторник) ще заседаваме и ще вземем това решение”, каза депутатът от ДПС и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7. Той бе категоричен, че ДПС никога не е одобрявала политиката на „Атака”, нито ценностната й система, а поведението на Волен Сидеров е част от тази политика. По думите му ДПС вече е изразила становище по казуса със Сидеров, след като Лютви Местан е декларирал ясно, че „ДПС не е имала никакви контакти с „Атака” и няма да страдат нито за нея, нито за Сидеров”. „Няма никакво мълчание по темата. Има много ясна позиция и на ДПС, и на останалите партии. Не сме ли във ваканция? Да се съберем извънредно, за да свалим един имунитет пет дни по-рано? Един имунитет може да бъде свален веднага, може даде и след 20 дни. А и като знаем скоростта на съдебната система, точно ние ли трябва да я ускорим с пет дни?”, заяви Цонев.
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев реагира на опитите да бъдат обвинявани и замесвани служители на МВР в скандала с лидера на „Атака”. Кой какво е казал и направил в скандала на летище Варна, това се изяснява в рамките на досъдебното производство, каза пред Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на въпрос за коментар на обвиненията от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров към МВР по отношение на скандала на летището във Варна.
"Законът ясно определя механизмите, чрез които се установява обективната истина в рамките на едно такова досъдебно производство. Всякакви опити за политически натиск върху свидетелите, в т.ч. и служители на Министерството на вътрешните работи през медиите или по какъвто и да било друг начин, е неприемлив, дори бих казал – възмутителен. Що се касае до конкретния случай, още веднъж искам да потвърдя това, че ще защитавам до край всички служители на министерството, които действат в рамките на закона", каза Цветлин Йовчев.
„Още веднъж ще повторя, че по случая обективната истина ще бъде установена в рамките на досъдебното производство и това в момента е в ръцете на Прокуратурата”, каза Цветлин Йовчев.
Трябва да оставим компетентните органи да изяснят обективната истина за случая на летище Варна, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на въпрос за коментар на твърдението на лидера на „Атака” Волен Сидеров, че полицаят във Варна лъжесвидетелства. „Малко ми се струват абсурдни всички тези тези, които бяха доста конспиративни. Но не бих искал да коментирам каквото и да било в тази посока, тъй като наистина оттук-нататък единствено наблюдаващият прокурор може да дава разрешение - в какъв обем и каква информация от това досъдебно производство може да бъде предоставена на обществеността. Ще се въздържа и няма да коментирам това нещо; считам, че наистина трябва да оставим компетентните органи в процедурите, които са предвидени в закона, да изяснят обективната истина и да се произнесат по случая”, каза Цветлин Йовчев. По думите му – всяко друго нещо би попречило, може би, на изясняване на обективната истина и по един или друг начин, би се създало погрешно впечатление в обществото.
По отношение на обвиненията на Волен Сидеров, че в МВР е пълно с хора на Цветанов, които отмъщават на „Атака”, че спря ГЕРБ към властта, Цветлин Йовчев заяви: В МВР работят хора, които са били при много правителства – много повече от две, три или четири правителства и се надявам - това да остане така и след нашето правителство. Хората в МВР са професионалисти. Ако някой от тях в определен период от време са си позволили да се повлияят политически, то те ще си понесат своята отговорност. Но като цяло, да се правят такива обобщения, и да се хвърля петно върху Министерство на вътрешните работи, не съм съгласен и не го приемам. Лично аз считам, че колегите полагат много усилия, резултатите са видими, в болшинството си служителите на Министерство на вътрешните работи са почтени хора и аз се гордея, че имам възможността да работя с тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС ще решава във вторник по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров (ОБЗОР)

ДПС ще решава във вторник по казуса с искането на имунитета на Волен Сидеров (ОБЗОР)

13 Януари 2014 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на ДПС ще решава във вторник по казуса с искането на главния прокурор да бъде отнет имунитетът на Волен Сидеров като народен представител. „Ако Волен Сидеров не даде имунитета си, най-вероятно ще му бъде отнет. Утре (вторник) ще заседаваме и ще вземем това решение”, каза депутатът от ДПС и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7. Той бе категоричен, че ДПС никога не е одобрявала политиката на „Атака”, нито ценностната й система, а поведението на Волен Сидеров е част от тази политика. По думите му ДПС вече е изразила становище по казуса със Сидеров, след като Лютви Местан е декларирал ясно, че „ДПС не е имала никакви контакти с „Атака” и няма да страдат нито за нея, нито за Сидеров”. „Няма никакво мълчание по темата. Има много ясна позиция и на ДПС, и на останалите партии. Не сме ли във ваканция? Да се съберем извънредно, за да свалим един имунитет пет дни по-рано? Един имунитет може да бъде свален веднага, може даде и след 20 дни. А и като знаем скоростта на съдебната система, точно ние ли трябва да я ускорим с пет дни?”, заяви Цонев.
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев реагира на опитите да бъдат обвинявани и замесвани служители на МВР в скандала с лидера на „Атака”. Кой какво е казал и направил в скандала на летище Варна, това се изяснява в рамките на досъдебното производство, каза пред Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на въпрос за коментар на обвиненията от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров към МВР по отношение на скандала на летището във Варна.
"Законът ясно определя механизмите, чрез които се установява обективната истина в рамките на едно такова досъдебно производство. Всякакви опити за политически натиск върху свидетелите, в т.ч. и служители на Министерството на вътрешните работи през медиите или по какъвто и да било друг начин, е неприемлив, дори бих казал – възмутителен. Що се касае до конкретния случай, още веднъж искам да потвърдя това, че ще защитавам до край всички служители на министерството, които действат в рамките на закона", каза Цветлин Йовчев.
„Още веднъж ще повторя, че по случая обективната истина ще бъде установена в рамките на досъдебното производство и това в момента е в ръцете на Прокуратурата”, каза Цветлин Йовчев.
Трябва да оставим компетентните органи да изяснят обективната истина за случая на летище Варна, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на въпрос за коментар на твърдението на лидера на „Атака” Волен Сидеров, че полицаят във Варна лъжесвидетелства. „Малко ми се струват абсурдни всички тези тези, които бяха доста конспиративни. Но не бих искал да коментирам каквото и да било в тази посока, тъй като наистина оттук-нататък единствено наблюдаващият прокурор може да дава разрешение - в какъв обем и каква информация от това досъдебно производство може да бъде предоставена на обществеността. Ще се въздържа и няма да коментирам това нещо; считам, че наистина трябва да оставим компетентните органи в процедурите, които са предвидени в закона, да изяснят обективната истина и да се произнесат по случая”, каза Цветлин Йовчев. По думите му – всяко друго нещо би попречило, може би, на изясняване на обективната истина и по един или друг начин, би се създало погрешно впечатление в обществото.
По отношение на обвиненията на Волен Сидеров, че в МВР е пълно с хора на Цветанов, които отмъщават на „Атака”, че спря ГЕРБ към властта, Цветлин Йовчев заяви: В МВР работят хора, които са били при много правителства – много повече от две, три или четири правителства и се надявам - това да остане така и след нашето правителство. Хората в МВР са професионалисти. Ако някой от тях в определен период от време са си позволили да се повлияят политически, то те ще си понесат своята отговорност. Но като цяло, да се правят такива обобщения, и да се хвърля петно върху Министерство на вътрешните работи, не съм съгласен и не го приемам. Лично аз считам, че колегите полагат много усилия, резултатите са видими, в болшинството си служителите на Министерство на вътрешните работи са почтени хора и аз се гордея, че имам възможността да работя с тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ: Трябва да се замислим какви хора представят България в Европарламента и евроинституциите

Емил Радев, ГЕРБ: Трябва да се замислим какви хора представят България в Европарламента и евроинституциите

13 Януари 2014 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Точно такъв начин на поведение е противопоказен за всички български политици, особено когато се отнася до имиджа ни пред европейските партньори. Така народният представител от ПП ГЕРБ Емил Радев коментира за Радио "Фокус" – Варна поведението на лидера на „Атака” на летището във Варна. „Още по лошо е, че е замесен и чужд дипломат, представител на страна партньор на България в Европейския съюз”, подчерта Радев. Според него, това вреди на авторитета на страната ни и на отношенията ни с ЕС, особено в момент, когато се договарят европейските средства и България се стреми за следващия програмен период да й бъдат предоставени максимум възможности. „Ние трябва да пазим имиджа на страната си", подчерта Емил Радев. По думите му, за евродепутати трябва да се издигат хора с необходимия морал и представителност. „Господин Сидеров може би се е канил да води евролистата на политическа партия „Атака”. Затова трябва да се замислим точно как и с какви хора на практика се представя България в Европарламента и евроинституциите”, заключи Радев.
Йоанна ВЛАДИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев: Скандалът с Волен Сидеров показа политическото двуличие и моралната безпринципност в България

Васил Василев: Скандалът с Волен Сидеров показа политическото двуличие и моралната безпринципност в България

13 Януари 2014 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Скандалът с Волен Сидеров показа една от неприятните особености на управляващото мнозинство в България. Това е политическото двуличие и моралната безпринципност. Това каза в предаването „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“ в коментар по случая с председателя на ПП „Атака“ и последвалите реакции от политическите сили. „Вярно е, че прокуратурата се зае със случая доколкото той нарушава закона, но не по-малко важно е грубото нарушаване на политическия морал и на авторитета на народните представители“, каза Василев. По думите му, добър сигнал е, че Георги Първанов е отсрамил левицата, но „председателят на парламента мълчи“. „Мълчат многозначително и Станишев и Местан. Ако се бяха дистанцирали и осъдили действията на Сидеров, може би Миков, Станишев и Местан щяха да изгубят властта, но щяха да спечелят нещо много важно – уважение и доверие, които щяха да им помогнат много напред“, заяви Васил Василев. Според него, липсата на реакция от страната на БСП и ДПС по случая с Волен Сидеров, със сигурност ще доведе до негативни оценки както за тези политически сили, така и за България като цяло. „Европейския съюз не може да не тълкува липсата на отношение от страна на управляващата коалиция като негласно одобрение на действията на Сидеров“, според Василев. „Това мълчание може да ни доведе повече негативи, отколкото самата постъпка на Сидеров“, прогнозира още председателя на Фондация „Братя Василеви“. Васил Василев изрази надежда в рамките на следващите ден-два да бъде изразена позиция от управляващата коалиция, която да покаже и на българите и на Европейския съюз, че политиката не е толкова безпринципно нещо. „Случаят с Волен Сидеров няма да се отрази драматично на резултатите от предстоящите евроизобри“, отбеляза Васил Василев. По думите му, всеизвестно е че, изборите все повече се превръщат в търговия, а в търговията моралът и почтеността намират много малко приложение. „Случаят обаче със сигурност ще има дългосрочно влияние върху мнението и отношението на Европейския съюз към действията на българските политици“, отбеляза Васил Василев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Единствено наблюдаващият прокурор ще решава каква информация по случая с летище Варна да бъде представена

Цветлин Йовчев: Единствено наблюдаващият прокурор ще решава каква информация по случая с летище Варна да бъде представена

13 Януари 2014 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да оставим компетентните органи да изяснят обективната истина за случая на летище Варна. Това каза пред Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на въпрос за коментар на твърдението на лидера на „Атака” Волен Сидеров, че полицаят във Варна лъжесвидетелства. „Малко ми се струват абсурдни всички тези тези, които бяха доста конспиративни. Но не бих искал да коментирам каквото и да било в тази посока, тъй като наистина оттук-нататък единствено наблюдаващият прокурор може да дава разрешение - в какъв обем и каква информация от това досъдебно производство може да бъде предоставена на обществеността. Ще се въздържа и няма да коментирам това нещо; считам, че наистина трябва да оставим компетентните органи в процедурите, които са предвидени в закона, да изяснят обективната истина и да се произнесат по случая”, каза Цветлин Йовчев. По думите му – всяко друго нещо би попречило, може би, на изясняване на обективната истина и по един или друг начин, би се създало погрешно впечатление в обществото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев: Ако Волен Сидеров не даде имунитета си, най-вероятно ще му бъде отнет

Йордан Цонев: Ако Волен Сидеров не даде имунитета си, най-вероятно ще му бъде отнет

13 Януари 2014 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако Волен Сидеров не даде имунитета си, най-вероятно ще му бъде отнет. Утре ще заседаваме и ще вземем това решение. Това каза депутатът от ДПС и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7.
Той бе категоричен, че ДПС никога не е одобрявала политиката на „Атака”, нито ценностната й система, а поведението на Волен Сидеров е част от тази политика. По думите му ДПС вече е изразила становище по казуса със Сидеров, след като Лютви Местан е декларирал ясно, че „ДПС не е имала никакви контакти с „Атака” и няма да страдат нито за нея, нито за Сидеров”.
„Няма никакво мълчание по темата. Има много ясна позиция и на ДПС, и на останалите партии. Не сме ли във ваканция? Да се съберем извънредно, за да свалим един имунитет пет дни по-рано? Един имунитет може да бъде свален веднага, може даде и след 20 дни. А и като знаем скоростта на съдебната система, точно ние ли трябва да я ускорим с пет дни?”, заяви Цонев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цветлин Йовчев: Кой какво е казал и направил в скандала на летище Варна, се изяснява в рамките на досъдебното производство

Министър Цветлин Йовчев: Кой какво е казал и направил в скандала на летище Варна, се изяснява в рамките на досъдебното производство

13 Януари 2014 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Кой какво е казал и направил в скандала на летище Варна, това се изяснява в рамките на досъдебното производство. Това каза пред Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на въпрос за коментар на обвиненията от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров към МВР по отношение на скандала на летището във Варна.
"Законът ясно определя механизмите, чрез които се установява обективната истина в рамките на едно такова досъдебно производство. Всякакви опити за политически натиск върху свидетелите, в т.ч. и служители на Министерството на вътрешните работи през медиите или по какъвто и да било друг начин, е неприемлив, дори бих казал – възмутителен. Що се касае до конкретния случай, още веднъж искам да потвърдя това, че ще защитавам до край всички служители на министерството, които действат в рамките на закона", каза Цветлин Йовчев.
„Още веднъж ще повторя, че по случая обективната истина ще бъде установена в рамките на досъдебното производство и това в момента е в ръцете на Прокуратурата”, каза Цветлин Йовчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: Не съм посягал на полицай

Волен Сидеров: Не съм посягал на полицай

12 Януари 2014 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Не съм посягал на полицай. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров в предаването „Всяка Неделя” по Нова телевизия . „Всичко се гради на една лъжа. Дали предварително са я скалъпили, или после са се сетили, резултатът е скалъпване. Този момък, полицаят от Варна, лъже същата вечер”, заяви лидерът на „Атака”. „Оказа се, че този 28-годишен полицай, 130-килограмов човек, по-млад от мен твърди, че аз така силно съм го ударил в лицето, че той залитнал от моя удар”, каза Сидеров. „Никога не съм посягал на полицай, освен когато му блъскам ръцете”, посочи той.
„Този полицай е лъжесвидетел. Ще минат години, ще го осъдя за лъжесвидетелство”, подчерта лидерът на „Атака”. „Кой подучи тези трима полицаи да излъжат, че аз съм ги ударил? Аз ще задам въпрос на вътрешния министър – той прави ли разследване защо негов служител лъже”, заяви Сидеров.
По отношение на разправията с френската гражданка в самолета Сидеров заяви: „Тя каза непристойни неща за България, за български символи. Каза, че българите са прости хора. Аз стоях прав и разговарях с моите колеги, а тя показа неприязън и омраза”. Той каза, че не е знаел, че жената е френски дипломат. „Аз се съмнявам, че тя е дипломат. Има десетки служители, мисля, че няма дипломатически статут”, заяви Сидеров.
„Така се случва с мен, защото аз не си мълча и не търпя, когато някой каже нещо неуважително. Когато някой покаже неуважение към мен или нещо българско, аз реагирам”, посочи Сидеров.
„Точно при Тройната коалиция се разиграха най-големите сблъсъци срещу мен. При ГЕРБ имаше други действия на тормоз срещу мен”, заяви той.
„Ще се окаже, че сега БСП, ДПС и ГЕРБ играят заедно. Ако ГЕРБ искаше да свали това правителство, можеше да не осигурява кворума при приемане на бюджета. Ние тогава не се регистрирахме”, заяви Сидеров.
По повод това, че на митинг Сидеров прокле медиите, той призна, че не е редно да се кълне. Сидеров обяви като парадоксални тезите, че скандалът във Варна работи в негова полза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Наводнения във Видинско 24 април 2014 г.
Наводнения във Видинско 24 април 2014 г.

ВИДЕО
Проруски активисти превзеха сградата на полицията в Краматорск, Източна Украйна. 22 април 2014.
Проруски активисти превзеха сградата на полицията в Краматорск, Източна Украйна....
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Радио реклама | За нас | Общи условия | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.